Monday 17 April 2023

Пасхално молитвено правило

ПАСХАЛНО ПРАВИЛО

(Чете се вместо утринни и вечерни молитви през Светлата седмица.)

Тропар на Пасха

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тези, които са в гробовете, живот дарува. (три пъти)

Възкресна песен

Като видяхме Христовото възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето свето възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на светото Христово възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господ, нека възпяваме Неговото възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши. (три пъти)

Ипакои на Пасха (от Йоан Дамаскин)

Изпреварили утрото, жените, които бяха с Мария (Магдалина), намериха камъка отвален от гроба, и чуха от ангела: защо търсите между мъртвите като човек Онзи, Който пребъдва във вечна светлина? Вижте гробните повивки! Тичайте и възвестявайте на света, че Господ възкръсна, като умъртви смъртта, защото е Син на Бога, Който спасява човешкия род.

Кондак на Пасха (от същия)

Макар и в гроб да си слязъл, Безсмъртни, Ти разруши силата на ада и възкръсна като Победител, Христе Боже, и на жените мироносици каза: радвайте се! и на Твоите апостоли дари мир, а на падналите възкресение.

Тропари

В гроба си бил с плътта Си, а в ада с душата като Бог, в рая с разбойника и на престола с Отец и Дух, като изпълваш всичко, Неописани.

Слава на Отец и Син и Свети Дух.

Като носител на живота, като по-прекрасен от рая, Христе, наистина се показа по-светъл и от всеки царски чертог Твоят гроб, извора на нашето възкресение.

И сега и всякога, и вовеки веков. Амин.

Осветено, божествено жилище на Всевишния, радвай се! Защото чрез Тебе се даде радост, Богородице, на тези, които зоват: благословена си ти между жените, всенепорочна Владичице.

Господи, помилвай (40 пъти).

Слава на Отец и Син и Свети Дух, сега и всякога, и вовеки веков, амин.

Към Пресвета Богородица

По-почитана от херувимите и несравнимо по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, тебе, същинска Богородице, величаем.


Христос възкръсна от мъртвите... (три пъти).

No comments:

Post a Comment