Monday 17 April 2023

Светли петък. Живоносен извор.

Петък на Светлата седмица. Живоносен извор.


Четвъртък вечерта

Богородичните стихири за празника „живоприемный источник“ са дело на Никифор Калист Ксантопул


Свещеникът: Слава на светата и единосъщна, и животворяща, и неразделна Троица…

Хор: Амин.

Пасхално начало:

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ …

Хор: …и сущим во гробех живот даровав. (Така 3 пъти)

 

Свещеникът: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му онези, които Го мразят. 

Хор: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав.

  И така народът отговаря след всеки стих с Христос Воскресе

Както изчезва дима, да изчезнат (враговете Божии), както се топи восък от огъня.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Този ден е Господ сътворил, да се зарадваме и да се развеселим в него!

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

Хор: Христос воскресе из мертвых 

И сега, и винаги, и во веки веков.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ,

Хор: И сущим во гробех живот даровав.

 

Велика ектения:


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 10 

(6 възкресни и 4 на св. Богородица) глас 6:

Господи, към Тебе викам, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, към Тебе викам: побързай към мене, чуй гласа на молбата ми, когато викам към Тебе, чуй ме Господи! 

Да възлезе молитвата ми като тамян пред Твоето лице, въздигането на ръцете ми – като вечерна жертва. Чуй ме, Господи!


Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс. 141:7А)

Ти се качи на кръста, Христе, и победи ада, за да възкресиш със Себе Си тези, които седят в мрака на смъртта; всемогъщи Спасителю, Който си свободен сред мъртвите и изливаш живот от собствената Си светлина. помилвай ни.


Стих: Около мене ще се съберат праведните, кога ми сториш благодеяние. (Пс. 141:7Б)

Днес Христос стъпка смъртта, както предрече, възкръсна и дари радост на света, та всички да извикаме и да кажем тази песен: Изворе на живота, непристъпна Светлина, всемогъщи Спасителю, помилвай ни.

 

Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс. 129:1-2А)

Къде ще избягаме ние, грешните, от Тебе, Господи, Който си навсякъде в творението? На небето ли? Ти там живееш. В ада ли? Ти потъпка смъртта. В морските дълбини ли? Ръката Ти стига там, Владико. Към Тебе прибягваме, падаме пред Тебе и молим: Ти, Който възкръсна от мъртвите, помилвай ни.


Други стихири, от св. патр. Анатолий, глас същия:

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс. 129:2Б)

С Твоя кръст, Христе, се хвалим и Твоето възкресение възпяваме и славим, защото Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем.


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

Винаги благославяме Господ и възпяваме Неговото възкресение, защото Той претърпя разпятие и чрез смъртта Си унищожи смъртта.


Стих: Надявам се на Господ, надява се душата ми, на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

Слава на Твоята сила, Господи, защото Ти унищожи този, който имаше силата на смъртта, и ни обнови чрез Твоя кръст, като ни дари живот и нетление.

Богородични от пентикостара, гл. 6

Подобен: Все возложше:

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6)


Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Господарят на небесата извърши странни и дивни неща в тебе отначало, Всенепорочна, и явно слезе свише като дъжд в утробата ти, Богоневесто, показа те извор, от който чрез благодатната вода блика всякаква доброта и изобилие от изцеления, излива благодеяния за всички, които се нуждаят от укрепване на душата и телесно здраве.


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Най-искрено те наричам манна небесна и божествен извор от рая, Владичице, защото по четирите края на земята стигна потокът и благодатта на твоя извор, винаги я покриват с необикновени чудеса и молбите на всички се изпълняват, когато пият тази вода, затова ние, които носим името Христово, с радост и вяра идваме да почерпим освещение от винаги течащата сладост.


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс. 116:2)

Ти изливаш целебни струи, Дево, за онези, които с вяра винаги прибягват към твоя извор, Богоневесто, защото даром даваш щедри и изобилни изцеления на болните; даваш на слепите, които идват при тебе, да виждат ясно, изправи много хроми и укрепи парализираните; ти съживи мъртвия с трикратно поливане, излекува болестите на страдащите от воднянка и задух.


Слава: глас 6: Кой ще изрече твоите сили, Изворе, който изобилстваш с неизчерпаеми чудеса и извършваш много свръхестествени изцеления? Какви велики чудеса изливаш върху всички! Защото ти не само прогони тежките болести на прибягващите с любов, но и измиваш и очистваш душевните страсти, Всенепорочна, като даряваш на всички голяма милост.


И сега, първи Богородичен (догматик) на гласа: Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен – Той е Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.


Вход с кадилница. Свете тихий

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен, Пс. 17, глас 7: Ще Те възлюбя, Господи, крепост моя! Господ е моя твърдиня и мое прибежище. Стих: Мой Бог, мой Помощник; Нему се уповавам. Стих: Ще призова достойния за поклонение Господ и ще се избавя от враговете си. Стих: И Той чу от Своя (свети) чертог гласа ми.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения


На стиховните стихири, възкресна, глас 6:

Твоето възкресение, Христе Спасителю, ангелите възпяват на небето, а нас на земята удостой с чисто сърце да Те славим.


Богородични стихири от пентикостара, гл. 5

Радвай се, живоносен Извор, който изливаш чудеса на вълни по цяла вселена, духовен Океан, който превъзхождаш водите на Нил по изливането на благодат, втори Силоам, от който изтича чудодейна вода като от скалата някога, приел силата на Йордан! Ти явно стана спасителна мана, наистина изобилна и щедра, която утолява нуждите на търсещите, Христова Майко и Дево, която излива голяма милост за света!


Стих: Всевишният е осветил Своята скиния.

С чудни песни да възпеем, верни, небесния облак (Богородица), който безсеменно изпрати на земята небесната Капка, животвореца Христос, донесъл божествената, жива, свежа и вечно течаща вода, амброзия с нектар, който никога не свършва при пиене, но прогонва жаждата, която изтощава душите; тези, които мъдро пият от Него, изливат божествени потоци от дълбините на разума, като насищат всички с изобилна благодат.


Стих: Речни потоци веселят Божия град. (Пс. 45:5)

Радвай се, живоприемен Извор, от който вечно бликат благодатни дарове, източник на изцеленията, който прогонва всяка болезнена и лоша сила на страданията; от него слепите проглеждат и прокажените божествено се очистват, изтича лекарство за всяка болест на всички, които с вяра прибягват към твоя храм; ти си велика лечебница за всички, наистина безвъзмездна и готова, Майко на Словото Христос, Който излива велика милост за света.


Слава: глас 5:

Нека затръбим с песни, любители на празниците, да ликуваме при водите и да се веселим и радваме на непресъхващите струи на живоносния извор! Да се съберат царе и властници и изобилно да черпят от благодатта на извора, защото той е спасявал царе и с докосване е вдигал болните от леглата им; пастири и всички да се съберем и да почерпим от спасителната вода на дъждоносния облак, който дава на болните – избавление, на тези, които са в беди – сила, на жадните – прохлада, на слепите – зрение, на глухите – добър слух, на зле страдащите – изцерение, на тези, които са близо до смъртта – живот, на всички верни навсякъде излива вода за спасение; да запляскаме и да речем така: чиста Дево, която изливаш вечноживите потоци от Извора, не преставай винаги да се молиш за твоите раби!


И сега, гл. 5, на Пасха: Ден на възкресение е, да се просветим с тържество, и едни други да се прегърнем, да речем: братя! и на ненавиждащите ни да простим всичко с Възкресението, и така да зовем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тия, които са в гробовете, живот дарува.

Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав. (Три пъти)


Отпуст

Дяконът: Премъдрост.

Хорът: Благослови.

Свещеникът: Да бъде благословен Христос, нашия Бог, всякога, сега и винаги, и во веки веков..

Хорът: Амин. Утвърди, Боже, благочестивия и христолюбив православен народ, светата православна вяра на православните християни и този свят храм во веки.

 

Свещеникът държейки кръст с (три)свещник пее в олтара заедно с останалите:

Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ…

Хорът: И сущим во гробех живот даровав.

 

Свещеникът излиза на амвона с кръста и (три)свещника, и казва:

Христос, Който възкръсна от мъртвите, със смъртта Си порази смъртта и на тези, които са в гробовете живот дари, истинският наш Бог, по молитвите на Своята пречиста майка и всички светии да ни помилва и спаси като благ и човеколюбив.

И осенява присъстващите с кръста и (три)свещника на три страни и гръмко произнося при всяко осенение:

Свещеникът: Христос воскресе!

Хората: Воистину воскресе!

 

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав.

  Хор: И на нас дарува живот вечен, покланяме се на Неговото тридневно възкресение.


——————————————————-


УТРИННА


Свещеникът: Слава на светата и единосъщна, и животворяща, и неразделна Троица…

Хор: Амин.

Пасхално начало:

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ …

Хор: …и сущим во гробех живот даровав. (така 3 пъти)

 

Свещеникът: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му онези, които Го мразят. 

Хор: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав.

  (И така народът отговаря след всеки стих с Христос Воскресе из мертвых...)

Както изчезва димът, да изчезнат (враговете Божии), както се топи восък от огъня.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Този ден е Господ сътворил, да се зарадваме и да се развеселим в него!

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

Хор: Христос воскресе из мертвых 

И сега, и винаги, и во веки веков.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ,

Хор: И сущим во гробех живот даровав.

 

Велика ектения


Пасхален канон, гл. 1, от св. Йоан Дамаскин, VIII в

Песен 1

Воскресения день просветимся людие

В деня на Възкресението да се просветим, о люде! Пасха, Господня Пасха! От смъртта към живота и от земята към небето Христос, нашият Бог, преведе нас, които пеем победната песен.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Да очистим сетивата си и ние, които пеем победна песен, ще видим сияещия Христос в непристъпната светлина на Възкресението и ясно ще чуем да казва: радвайте се!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Небесата достойно да се веселят, земята да се радва, да празнува целият свят, видимият и невидимият, защото възкръсна Христос, веселие вечно!


И канон на св. Богородица от Никифор Калист Ксантопул (ХIV в), гл. 1

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Дево Богородице, изворе, излей ми сега благодат за красноречие, за да те възпея като извор, от който блика живот и благодат за верните, защото ти изля за нас ипостасното Слово.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Твоят храм, почитана Девице, се явява за всички свръхестествена лечебница, защото вдига от явна смърт тези, които идват с вяра, и на всички излива изобилна сладост.

Слава:

Наистина ти единствена изливаш от небето неизчерпаеми милости, защото правиш слепия да види светлината чрез новата локва и свише неизразимо говори на Лъв.

И сега:

Радвай се, достойна Мария, ти си си общо въжделение на човечеството; радвай се, защото Творецът на всичко явно слезе върху тебе като капка и те показа безсмъртен извор, Богоневесто.

След всяка песен пеем ирмоса на пасхалния канон, три пъти тропара „Христос воскресе из мертвых“ и веднъж „Воскрес Иисус от гроба…“.


Песен 3

Дойдете да отпием от новото питие, не вода, извираща чудесно от безплоден камък, а от извора на нетлението, бликащ от гроб Христос, в Когото се утвърждаваме.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Сега всичко се изпълни със светлина, небето и земята, и преизподнята: всички твари да празнуват Христовото възкресение, чрез което се утвърждават.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Вчера се погребвах с Тебе, Христе, днес възкръсвам с Тебе, възкръсналия, разпъвах се вчера с Тебе, Сам ме прослави със Себе Си, Спасителю, в Твоето царство.

На Богородица

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Девице, познавам те като светъл свят храм на Владиката на всичко и извор на нетлението, който излива водата – Христос, от Когото пием.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Владичице, ти си изворът и от твоята благодат даваш на царя/самодържеца освобождение от страшното страдание, което силно го мъчеше, и то се облекчи чрез водата.

Слава: Изобилна благодат тече от тебе, Богородице Дево, и се лее на вълни, чрез тебе хромите скачат, множество прокажени се очиства и демоните се потъпкват.

И сега: Ти даваш изцерение на всички вярващи: на царе и граждани, на бедни и властници, сиромаси и богати, като изливаш вода, Изворе, за лечение на всички.


Ектения, възглас: Защото Ти си Бог наш, и на Тебе възнасяме слава…


Кондак, глас 8, Аще и во гроб

Макар и в гроб да си слязъл, Безсмъртни, Ти разруши силата на ада, и възкръсна като победител, Христе Боже, и на жените мироносици си казал: радвайте се! и на Твоите апостоли си дарил мир, а на падналите възкресение.

Икос

Още преди утрото, когато Слънцето бе залязло в гроба, бързаха търсещите Го мироносици деви и казваха една на друга: „Дойдете, дружки, с благовонни масла да помажем живоносното и погребано Тяло, Възкресителят по плът на падналия Адам, който лежеше в гроб. Бързо да идем, както влъхвите, да се поклоним и принесем миро в дар, на Този, Който не в пелени, а в плащаница е обвит, да плачем и се молим: О, Владико, стани, на падналите дарувай възкресение!“

Седален на Богородица, глас 8.

Вечния и жив божествен извор, от който бликат водите, нека възхвалим в един глас всички ние, които изпросваме благодатта, защото той всекидневно излива изцеления, които са по-обилни от речните потоци; затова по дълг идваме с любов и вяра да почерпим от извора неизчерпаемо, наистина безсмъртно здраве, което видимо освежава сърцата на благочестивите, и с устата си да извикаме: ти си утехата на вярващите!


Песен 4

На божествена стража да застане заедно с нас боговдъхновения пророк Авакум и да се покаже като светоносен ангел, който вика с ясен глас: днес дойде спасението на света, понеже Христос възкръсна като всесилен!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Мъжки пол, разтворил девствената утроба, се яви Христос; като човек бе наречен непорочен Агнец, като непричастен на сквернота, нашата Пасха; и като Бог истинен се нарече съвършен.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Като едногодишен агнец, благословеният наш венец Христос, волно бе заклан за всички, очистителна Пасха, и пак изгря за нас от гроба прекрасното Слънце на правдата.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Богоотецът Давид скачаше и играеше пред ковчега Господен, а Божиите свети хора, като виждаме сбъдването на образите, божествено да се веселим, защото възкръсна Христос, като всесилен.

На Богородица

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Наистина повече от пясъка и дъждовните капки са делата на твоя извор, който непрекъснато тече изобилно по цялата земя и всеки, който е сериозно болен, скоро оздравява.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Върху болната от рак гърда на една жена се изля вода от твоя извор, Владичице Дево, и веднага престанаха смъртоносните страдания чрез този поток, и стана ясно, че ракът наистина е преминал.

Слава: Непонятно и отвъд природата е това, което открито се извърши от тебе, Богородице! Защото водата на Твоя извор става лекарство против смъртоносни болести; чиято природа обаче никога не разбрахме.

И сега: Врагът винаги ме убива с нападенията на насладите, Богородице, Владичице на извора; не презирай, дойди, бърза Помощнице, и ме избави от примките му, за да възпявам непрестанно тебе, която си многовъзпявана.


Песен 5

Нека станем рано с изгрева и да принесем на Владиката вместо миро – песен и ще видим Христа – Слънцето на правдата, Което възсиява, дарявайки живот на всички!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Окованите в адовите вериги, видели Твоето безмерно милосърдие, вървяха към светлината, Христе, с весели нозе, хвалейки вечната Пасха.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Да пристъпим, свещеносци, към Христа, излизащ от гроба като Жених, и да празнуваме с небесните чинове спасителната Божия Пасха.

На Богородица

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Наистина разказите за чудесата на твоя извор, девойко Дево, поразяват мислите на хората, защото те надхвърлят природата, освещавайки всички верни.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Твоята благодат беше изобразена от руното, манната, Силоам, и скалата, от която извира вода, притвора на Соломон, водите на Йордан, и кладенеца на самарянката.

Слава: Капки от твоя извор даже съживиха мъртвец, девойко Дево, случилото се надмина думите и разума, защото всички твои дела, Пречиста, превъзхождат човешкото слово.

И сега: Отроковице, изцели моите страдания, както изсуши източника на кръвотечение, втрисането и разпалването на пламъците, и промяната на здравето, задържане на урината и изтичането от утробата!


Песен 6

Ти слезе в земната преизподня, о Христе, и съкруши вековните прегради, които държаха пленниците на смъртта и както Йона от кита, Ти тридневен възкръсна от гроба!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Съхранил цели печатите, Христе, си възкръснал от гроба, както не си повредил утробата на Девата при Твоето раждане, и си отворил за нас вратите на рая.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Спасителю мой, живо и нежертвено заколение, като Бог, Сам доброволно Си се принесъл на Отца, и си възкресил праотеца Адам, като си възкръснал от гроба.

На Богородица

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

С думите на Словото (Писанието) те възпяваме, Чиста, като истински извор: тъй като неизказано роди дълбочината на премъдростта, която държи потоците дъжд във въздуха и земята върху водата.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Ти подпря тежестта на стълбата, която щеше да смаже художниците, които бяха там, о, пресвети изворе; спаси хората, чийто дом падна при земетресението.

Слава: Утробите, които преди това не са раждали поради безплодие, ти явно освобождаваш с водите на твоя извор, защото, като си родила Владиката на всички, даваш и на другите способността да раждат.

И сега: Нито дума, нито мисъл, нито пък език могат да възхвалят твоето раждане, Чиста, но са слаби пред тебе и се посрамва честта на философите и красотата на риторите.


Ектения, възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души, и на Тебе слава възнасяме…


Кондак, глас 8.

Подобен: Взбранной:

От твоя неизчерпаем извор, богоблагодатна, ти ме даряваш, вечно бликайки потоците на твоята неизказана благодат; а понеже свръх нашето разбиране си родила Словото, умолявам те, ороси ме с твоята благодат, за да ти пея: радвай се, спасителна вода!

Икос: Нескверна Богородице, която неизказано роди предвечното Слово на Отец, помогни ми, Чиста, като ме улесниш в твоята похвала, за да те възпявам и казвам на твоя извор така:

Радвай се, извор на непрестанна радост!

Радвай се, поток на неизказана красота!

Радвай се, премахване на различни болести!

Радвай се, унищожение на различни страсти!

Радвай се, най-бистра струя, която прави верните здрави!

Радвай се, най-приятна вода за боледуващите от множество болести!

Радвай се, питие на мъдростта, което премахва незнанието!

Радвай се, сърдечна пълнота, от която изтича амброзия!

Радвай се, чаша на животочната манна!

Радвай се, баня и нектар, изливан от Бога!

Радвай се, която сочиш края на страданието!

Радвай се, която загасяваш пламъка на болестта!

Радвай се, спасителна вода!


Синаксар

В петъка на Светлата седмица празнуваме обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград и се нарича „Живоприемен източник“. Спомняме и великите и свръхестествени чудеса, които са станали в този храм на Майката Божия.

Първоначално тая църква била издигната от великия император Лъв, наричан Макелий, през 454 г. от рождението на Господ Иисус. Преди още да възлезе на императорския трон, този добър и смирен човек, известен със своята нравственост и милосърдие, веднъж, разхождайки се по това място, видял един заблуден слепец да броди из гъсталака, хванал го за ръка и го завел до мястото на сегашния извор. Понеже слепецът бил зажаднял, помолил Лъв да утоли жаждата му. Лъв навлязъл в гъстата гора, търсил тук и там вода и като не намерил, върнал се опечален. В това време обаче чул глас, който казал: „Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизо“. Лъв се върнал пак да търси вода, но пак не намерил. И отново чул глас: „Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва; ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца; ще намажеш с калчица слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място“. Лъв направил както му заповядал гласът и след като помазал очите на слепеца, тоя веднага прогледал. Според предсказанието на Майката Божия не след много време Лъв наистина станал император. Наскоро след това той изградил на това място храм, който съществува и днес. И оттогава започнали да стават тук много чудеса на изцеление. Между тях нека споменем само няколко.

Император Юстиниан Велики, който зле страдал от задръжка на урина, получил тук изцерение. В знак на благодарност той изградил църквата отново, още по-голяма и по-красива. Впоследствие църквата на няколко пъти пострадала от земетресения и императорите Василий Македонянин и синът му Лъв Мъдри отново я възстановили. В тяхно време станали много чудеса на изцерение от най-различни болести – безплодие, червени отоци, червен вятър, разни кръвоизливи, течения, огница, гнойни рани, циреи, рак, разни други кожни болести и пр.

Този живоприемен и животворен извор възкресявал дори и мъртви, какъвто е бил например случаят с един мъртвец от Тесалия. Този човек на път за извора починал на кораба. Преди обаче да издъхне, усърдно помолил моряците да го откарат в църквата на извора и преди да го погребат, да излеят върху трупа му три ведра от водата на извора. Моряците изпълнили молбата на умиращия и когато, преди да го спуснат в гроба, излели върху трупа му три ведра вода, мъртвият оживял. След години църквата при извора щяла да се срути, Майката Божия се явила и предупредила богомолците да напуснат храма. Когато и последният човек излязъл, храмът се сгромолясъл.

Благодарение на водата от живоприемния извор на св. Богородица мнозина обхванати от нечисти духове се очиствали и мнозина затворници бивали пускани на свобода.

Да споменем още няколко случая на чудесно изцеление. Император Лъв Мъдри бил излекуван от камъни в бъбреците, жена му Теофана също се излекувала от мъчителна треска, а неговият брат Стефан се спасил от охтика. Патриарх Йоан Йерусалимски се излекувал от глухота. Патриарх Тарасий Цариградски също получил изцеление от тежка огница, баба му и неговият племенник Стилиян чрез чудотворното действие на този извор се излекували от бъбречни болести, император Роман намерил облекчение от тежка стомашна болест. Монасите Пеперин, Мелетий и Макарий и много още други знайни и незнайни през течение на вековете и до наши дни са получавали и получават изцеление на своите телесни и душевни болести чрез небесното застъпничество на Божията Майка, с чиито молитви, Господи Иисусе Христе, изцели и нашите немощи и ни спаси! Амин.


Възкресна песен (3)

Като видяхме Христовото възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя кръст се покланяме, Христе, и Твоето свето възкресение възпяваме и славим. Защото Ти си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем, и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на светото Христово възкресение, защото, ето – чрез кръста дойде радост за целия свят. Всякога, благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши. (3 пъти)

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост. (3 пъти)


Песен 7

  Оня, Който избави тримата отроци в пещта Се въплъти и страда като смъртен човек и чрез страданията, смъртното облече в дрехата на безсмъртието; Той единствен е благословен и преславен Бог на нашите отци.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Богомъдрите жени с миро тичаха след Тебе, Когото търсеха със сълзи като мъртъв, и радвайки се, се поклониха на живия Бог, и тайнствената Пасха, Христе, на Твоите ученици благовестиха.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Да празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушаването на ада, началото на друг, вечен живот, и играейки да възпяваме Виновния, един Бог, благословен и препрославен.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Наистина, свещена и всепразнична е тази спасителна, светозарна нощ, предвестница на светоносния ден на възкресението, в която вечната Светлина изгря от гроба за всички.

На Богородица

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Черпете лечебни води, болни, защото Пречистата излива от божествения извор истинска наслада, наистина изливайки поток от сладост. Затова с вяра всички да черпим от обилните потоци.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Твоите невероятни знамения и чудеса, Владичице, са удивителни за всички верни, които чуят за тях, защото твоята вода прави глухонемите красноречиви и лекува тежко страдащите, и дава изцеление.

Слава: Ти извеждаш от пещта на скърбите, оросяваш с водите на чудния извор тези, които пристъпват към тебе, Чиста, защото човек се освобождава от ракови заболявания, и ти изцеляваш прокажените и възпаленията угасяваш.

И сега: Юноши и отроковицы Владычицу, и вси человецы верою от души восхвалим светло: сокрушения бо гноевиц, и вреды лукавых, и отоки, и разслабленнаго исцели.


Песен 8

Това е определеният и Свят ден, първата Събота, цар и господар на дните, празник на празниците и тържество на тържествата, в него благославяме Христа во веки.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Дойдете, чеда на новото лозе и божественото веселие, в избрания ден на възкресението да се приобщим с Христовото Царство, възпявайки Го като Бог вовеки.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Подигни очи наоколо, Сионе, и виж: ето, дойдоха при тебе, като богосветли светила, от запад, от север, от морето и от изток твоите чеда, благославящи в тебе Христа вовеки.

Пресвета Троице, Боже наш, слава на Тебе.

Отче Вседържителю, и Слове, и Душе, съединено в три ипостаси Естество, свръхестествено и пребожествено, в Тебе се кръстихме и Тебе благославяме вовеки.

На Богородица

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Твоят извор тече с божествена и почитана вода, Дево, защото отока на болните от воднянка тя напълно спира, чрез призоваване на божествената благодат. Затова, Изворе, те почитаме вечно.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Да възпеем всички усърдно почитаната, животворна вода, защото спира потока на храчките в дробовете и ги изхвърля. О какви твои чудеса, чиста Богородителко!

Припев: Благославяме Господ: Отец, Син и Свети Дух.

Коя уста може да възхвали твоето странно раждане, Всевъзпявана? Но и кой ум може да изследва извора на твоите чудеса и с думи да ги изкаже? Природата няма сили да се удивлява на твоите дела.

И сега: Цялото господство на смъртта внезапно изчезна заради тебе, Царице и господарке! Защото ти бе изворът, от който дойде Царят, Който е безсмъртен живот, вода, манна вовеки, (а именно) Христос.


Дяконът: Богородицата и майка на светлината с песни да възвеличим!

Песен 9

Свещеникът със свещ и кръст в ръка кади. При кадене на народа ги приветства с Христос Воскресе.

Припев: Душата ми величае възкръсналия тридневно от гроба, Христос Животодателя.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!

След това вторият хор пее втория припев: Величай, душо моя, доброволно пострадалия, погребания и възкръсналия от гроба на третия ден.

Светлей, светлей…

Припев: Христос е новата Пасха, живата Жертва, Агнеца Божий, Който взема греховете на света.

О, Божествен, о, любезен, о пресладък Твой глас! Истинно си обещал да бъдеш с нас до края на века, Христе; в Него, верни, имайки твърда надежда, да се радваме.

Припев: Днес творението ликува и се радва, защото Христос възкръсна и ада беше ограбен.

О, Пасха, велика и най-свещена, Христе! О, Мъдрост, и Слово Божие, и Сила! Давай ни по-ясно да се причастяваме с Тебе в незалязващия ден на Твоето Царство.

На Богородица

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Водата на твоя извор, пречиста Девойко, повече от всяка друга вода е най-превъзходна, защото се излива свръхестествено и ни избавя от тежки болести, явно възвръщайки доброто здраве на нашите души.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Ето, всички виждаме новия Силоам на твоя извор, Дево, който избавя от недъзи, защото тук слепият получава очи, а ние постоянно получаваме здраве за цял живот.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Търсещи здраве, прибягвайте до извора, защото (благодатта на) девойката Дева обитава при водата. Радвайте се и се веселете, множество на верните, така както подобава, защото който дойде в храма, ще получи отговор на молбите.

Слава: Водата на твоя извор е издигната по-високо от небето и нейните потоци проникнаха във всички морета на земята. Това е амброзия за душата, нектар за верните, мед от скалата и манна за раздаване.

И сега: Ти веселиш народа*, Дево, изливайки свръхестествено благодат от неизчерпаемия извор, като винаги му даваш сила срещу враговете, победи, здраве и мир, и изпълнение на молбите.

* в оригинала е „царя“. Оставям „народа“ до възстановяване на монархията в България.

Двата хора пеят припева и ирмоса:

Душата ми величае възкръсналия тридневно от гроба, Христос Животодателя.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


3 пъти тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предсказа, даде ни живот вечен и голяма милост.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава…


Ексапостиларий (на Пасха), Плотию уснув

Заспал по плът като мъртъв, Царю и Господи, тридневен си възкръснал, като си въздигнал Адам от тлението и си потъпкал смъртта. Пасха нетленна, спасение на света.

На Богородица

Ти, Владичице, си наистина извор на жива вода, защото умиваш тежките недъзи на душите и телата само с твоето докосване, като изливаш Христовата вода на спасението.


На хвалитните стихири, възкресни, глас 6:

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


Стих: Да извършат над тях писания съд. Тая чест е за всички Негови светии. Пс.149:9 

Твоят кръст, Господи, е живот и възкресение на Твоя народ, и като се надяваме на него, възпяваме Тебе – възкръсналия наш Бог. Помилуй нас!


Стих: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. Пс.150:1

Твоето погребение, Владико, отвори рая за човешкия род, и като се избавихме от тление, възпяваме Тебе – възкръсналия наш Бог. Помилуй нас!


Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. Пс.150:2

Да възпеем Христос заедно с Отец и Духа, Който възкръсна от мъртвите, и да извикаме към Него: Ти си нашия живот и възкресение, помилуй нас! 


Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. Пс.150:3 

На третия ден си възкръснал от гроба, Христе, според Писанията; съвъзкресил си нашия праотец (Адам). Затова и Те слави човешкия род и възпява Твоето възкресение.


На Богородица, глас 2, Подобен: Доме Евфрафов:

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Водата на извора е спасителна за всички болни; да пристъпим тогава с вяра и да почерпим благодат.

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Животворният Кладенец (Богородица) на безсмъртния Извор (Христос) дава на идващите с любов непресъхващ потоп от изцеление.

Стих: Всевишният е осветил своята скиния.

Водата на Девата укрепва душите! Ние, които сме омърсени в греховни страсти, нека прибягваме при Девойката и да се измием от тях.

Стих: Речни потоци веселят Божия град. (Пс. 45:5)

Свещеният съсъд сега щедро излива манна от извора към онези, които искат: да почерпим всичко, което ни трябва!


Стихири на Пасха, гл. 5

Стих: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му, които Го ненавиждат.

Пасха свещена днес ни се яви: Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха Христос Избавител, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, Пасха, освещаваща всички верни.

Стих: Както изчезва дим, да изчезнат, както се топи восък от огън.

Дойдете от видението, жени-благовестници, и кажете на Сион: приеми от нас благата вест за Христовото възкресение; тържествувай, ликувай и се радвай, Иерусалиме, видял Царя Христа излизащ като Жених от гроба.

Стих: Тъй да погинат грешниците от Божието лице, а праведниците да се развеселят.

Жените-мироносици, в ранно утро застанали пред гроба на Жизнодавеца, видяха Ангел, седящ на камък, и той им заговори и казваше: защо търсите Живия между мъртвите? Защо оплаквате Нетленния в тлението? Идете, проповядвайте на учениците Му.

Стих: Тоя ден е Господ сътворил, да се възрадваме и да се развеселим в него.

Пасха прекрасна, Пасха, Господня Пасха! Пасха всечестна просия за нас! Пасха! С радост да се прегърнем едни други! О, Пасха! Избавление от скърби, защото днес от гроба, като от чертог, възсия Христос, жените изпълни с радост, като каза: проповядвайте на апостолите.

Слава, и сега: Ден на възкресение е, да се просветим с тържество, и едни други да се прегърнем, да речем: братя! и на ненавиждащите ни да простим всичко с Възкресението, и така да зовем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тия, които са в гробовете, живот дарува.


Христос воскресе (3 пъти)


Ако няма Литургия: Сугуба ектения, просителна ектения, отпуст.

No comments:

Post a Comment