Thursday 20 April 2023

Томина неделя

Неделя втора след Пасха – Антипасха


Вечерна служба


Свещеникът: Благословен е нашия Бог…

Той пее веднъж от олтара Христос воскресе, и два пъти певците, и веднага Псалом 103 (без „Дойдете да се поклоним“).


Велика ектения


Господи, воззвах (Пс. 140), глас 1:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4b)

През заключените двери при събралите се ученици Ти внезапно влезе, всесилни Иисусе, Боже наш, и като застана посред тях ги дари с мир и ги изпълни със Светия Дух; и им заповяда да не напускат Йерусалим, докато не се облекат със сила отгоре. Затова и Ти зовем: просвещение, и възкресение, и мир наш, слава на Тебе!

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

Осем дни след Твоето възкресение, Господи, Ти Се яви на Своите ученици в мястото, където се бяха събрали и им рече: „Мир вам!“ и на невярващия ученик показа ръцете Си и пречистото ребро. А той, като повярва, викаше към Тебе: Господ мой и Бог мой, слава на Тебе!

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7a)

Тома, наричан Близнак, не беше с тях, когато Ти, Христе, влезе при заключени врати, затова и не вярваше на казаното му, когато от неверието го утвърждаваха във вярата. Но Ти не отказа, Благий, да му покажеш пречистото Си ребро и раните по ръцете и нозете Ти; а той, като ги докосна и видя, изповяда Те като Бог, но не безплътен и като Човек, но не обикновен и викна: Господ мой и Бог мой, слава на Тебе!

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

В осмия ден Спасителят застана пред съмняващите се ученици, там където се бяха събрали и дарявайки им мир, викна към Тома: „Ела, апостоле, и докосни ръцете, в които се забиха гвоздеите!“ О, прекрасно Томино неверие! То приведе сърцата на верните към пълнотата на познанието, а апостолът със страх извика: Господ мой и Бог мой, слава на Тебе!

Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс.116:1)

Глас 2:  След Твоето възкресение, Господи, когато Твоите ученици бяха събрани зад заключените двери, Ти застана посред тях и им даде Своя мир. Повярва и Тома, след като видя Твоите ръце и ребра и Те изповяда за Господ и Бог, Който спасява надяващите се на Тебе, Човеколюбче.

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2) (Свещеникът затваря Царските двери)

При заключени врати Иисус застана пред учениците и ги дари с безстрашие и мир, а после каза на Тома: „Защо не Ми вярваш, че възкръснах от мъртвите? Дай си тук ръката, вложи я в ребрата ми и виж! Прочее, заради твоето неверие всички ще познаят Моите страдания и Възкресение и заедно с тебе ще призоват: Господ мой и Бог мой, слава на Тебе!

Слава, и сега, глас 6Когато дверите бяха заключени, Ти дойде при учениците, Христе. Тогава Тома промислително не беше с тях, защото казваше: „Няма да повярвам, ако не видя и аз Владиката, ако не видя реброто, от което изтекоха кръвта и водата на кръщението, ако не видя раната, от която се изцери дълбоката рана на човека; ако не видя, че Той не е подобен на дух, но има плът и кости!“ Господи, Ти Който победи смъртта и увери Тома, слава на Тебе!


Вход с кадилница. Свете тихий

Най-древната християнска молитва

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен, Пс. 92

Дяконът: В премъдростта да внимаваме. Вечерен прокимен на гл. 6.

Господ царува; облечен е с величие. 

Стих: Облечен е Господ с могъщество и препасан.

Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. 

Стих: Твоят престол е утвърден открай време. Ти си вечен. (стихове 1-2)


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Четецът: Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Боже на нашите отци и хвално и прославено да е името Ти во-веки, амин! Да бъде, Господи, милостта ти над нас според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби! Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби! Благословен си, Ти Светий, просвети ме с Твоите наредби! Твоята милост, Господи, е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй: на Тебе подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебe слава подобава – на Отца и Сина и Светия Дух сега и всякога и във вечниte векове, амин!


Просителна ектения


Стиховни стихири, глас 4:

О, преславно чудо! Неверието роди твърда вяра. Защото Тома рече: „Ако не видя, няма да повярвам!“ Но докосвайки ребрата, той богословства за Самия въплътил се Божи Син; позна Го като пострадал по плът, но Го проповядва като възкръснал Бог и викна със силен глас: Господ мой и Бог мой, слава на Тебе!

Стих: Хвали, Йерусалиме, Господа; хвали, Сионе, твоя Бог. (Пс. 147:1)

О, преславно чудо! Сеното, допряло се до Огъня, се съхрани, защото Тома, влагайки ръката си в огнените ребра на Иисус Христос, Бога, не изгоря от това докосване, но недоверието на своята душа претвори в благоверие и от дълбината на сърцето си горещо викна: Ти си мой Владика и Бог мой, Който възкръсна от мъртвите, слава на Тебе!

Стих: Защото Той укрепява заворките на твоите порти, благославя твоите синове сред тебе. (Пс.147:2)

О, преславно чудо! Йоан склони глава на гърдите на Словото, а Тома се удостои да се докосне до ребрата Му. И така единият извлече хвърлящата в трепет дълбина на богословието, а другият се удостои да ни въведе в тайната на домостроителството, защото той представи ясно доказателство за възкресението Му, зовейки: Господ мой и Бог мой, слава на Тебе!

Слава, и сега, глас 5: Велико и несравнимо е множеството на Твоите щедрости, Човеколюбче! Защото Ти претърпя ударите на юдеите, докосването на апостола и щателния разпит на тия, които Те отричаха. Как Се въплъти? Как бе разпнат, о Безгрешни? Но вразуми ни, та като Тома да Ти зовем: Господ мой и Бог мой, слава на Тебе!


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар, глас 7:

Макар да беше запечатан гробът, Ти – Животът от гроба възсия, Христе Боже, и при заключени врати застана пред учениците, о Възкресение на всички, обновявайки чрез тях правия Дух в нас по великата Си милост.  (3 пъти)


————————————————-


Утринна служба


След Шестопсалмието, Велика ектения


Бог Господь: на глас 7.

Пс. 117

Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне!

Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

Стих 4: Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в очите ни.

Тропар, глас 7:

Макар да беше запечатан гробът, Ти – Животът от гроба възсия, Христе Боже, и при заключени врати застана пред учениците, о Възкресение на всички, обновявайки чрез тях правия Дух в нас по великата Си милост.  (3 пъти)


(Втора катизма и Малка ектения: аще изволит настоятел)


Първи седален, глас 1: 

Когато поради страх от иудеите учениците се криеха, събрани на Сион, Ти влезе през заключените двери, пред тях застана, Благий, и радост им донесе; Ти им показа раните на Своите ръце и пречистите ребра, казвайки на неповярвалия ученик: подай си ръката и виж, че това съм Аз, Който пострадах за тебе!

Слава, и сега (същият).


(Трета катизма и Малка ектения: аще изволит настоятел)


Втори седален, глас 1: 

Застана ти, Животе, пред учениците Си при заключени врати и показвайки им ребрата и ръцете и нозете Си, Христе, Ти ги увери в Своето възкресение от гроба. Но Тома тогава не беше там, затова казваше: докато не Го видя, не вярвам на вашите слова!

Слава, и сега (същият).


Полиелеи и специални стихове за Томина неделя


Малка ектения: Възглас: Защото е благословено Твоето име, и е величествено царството Ти,…


Седален след полиелея, глас 1

„Като виждаш Моите ребра и раните от гвоздеите, о Тома, защо не вярваш в Моето възкресение?“ – говореше Господ, Който възкръсна от гроба и по неизразим начин Се яви на апостолите. А Близнакът, като повярва, извика към Твореца: Ти си мой Бог и Господ!

Слава, и сега (същият).


Стъпални, 1 Антифон, 4 глас:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Вие, които ненавиждате Сион, засрамете се от Господа, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и с чистота се възвисява, а чрез единството на Света Троица тайнствено се просветлява.

И сега и винаги, и во веки веков. Амин.

От Светия Дух текат благодатни струи, които напояват всяка твар за съживяване.


Прокимен, Пс. 147: Похвали, Йерусалиме, Господа; хвали, Сионе, твоя Бог! (Ст. 1)

Стих: Защото Той укрепява заворките на твоите порти, благославя твоите синове сред тебе. (Ст. 2)


Канон на празника, гл. 1,

творение на преп. Йоан Дамаскин

(без припеви)


Песен 1

Ирмос: Нека с победна песен да възпеем, люде, Този, Който избави Израил от горчивото робство на фараона и го преведе със сухи нозе по дъното на морската дълбина, защото се прослави.

Днес е пролет за душите, защото Христос като слънце възсия от гроба на третия ден и прогони мрачната зима на нашите грехове. Нека Го възпеем, защото се прослави.

Слава: Царицата на годишните времена – пролетта, като бляскава свита на светоносния Възкресен ден – Цар на всички дни, весели избрания народ на Църквата, непрестанно възпявайки възкръсналия Христос.

И сега: Нито вратите на смъртта, ни гробните печати, ни ключалките на вратите Ти се възпротивиха, о Христе, но възкръсвайки, Ти застана сред Своите приятели, Владико, дарявайки им мир, който превъзхожда всеки ум.


Песен 3

Ирмос: Утвърди ме на непоклатимия камък на Твоите заповеди, Христе, и ме просвети със светлината на Твоето лице, защото няма по-свят от Тебе, Човеколюбче.

Правейки ни нови вместо вехти и вместо тленни – нетленни чрез Твоя Кръст, Христе, Ти ни заповяда достойно да живеем в обновен живот.

Слава: Заключен в гроба с изобразимата Си плът, Ти възкръсна, неописуеми Христе, и при заключени врати застана пред Своите ученици, о Всесилни.

И сега: Раните, които доброволно претърпя заради нас, Христе, Ти запази за Своите ученици и им ги показа като свидетелство на славното Си възкресение.


Ипакои, глас 6: Както дойде посред Своите ученици, Спасителю, дарявайки им мир, така и при нас ела и ни спаси.


Песен 4

Ирмос: Велика е тайната на Твоето домостроителство, Христе! Провиждайки го свише в божествено съзерцание, Авакум викаше към Тебе: Ти излезе за спасението на Твоя народ, Човеколюбче!

Христос вкуси жлъчка, изцелявайки древното греховно вкусване, а сега – с медна пита дарява просвещение и Своето сладостно причастие на праотеца.

Радваш Се на изпитанието, Човеколюбче, затова повеляваш на Тома да провери, показвайки на невярващия Своите ребра, за да увериш така света в Твоето възкресение на третия ден, Христе.

Слава: Почерпвайки богатство от неизчерпаемата съкровищница – прободеното с копие Твое божествено ребро, Благодетелю, Близнакът с премъдрост и знание изпълва света.

И сега: Възхваля се твоя всеблажен език, Близначе, защото от божественото осезание той се изпълва с благодат и пръв благочестиво проповядва Подателя на живота Христос, като Бог и Господ.


Песен 5

Ирмос: Бодърствувайки нощем Те възпяваме, Христе, събезначален на Отца и Спасител на нашите души, подай мир на света, Човеколюбче!

Заставайки пред Своите скърбящи приятели, със Своето явяване Спасителят прогонва скръбта и ги кара да ликуват за Неговото възкресение.

Слава: О, наистина похвално е страшното начинание на Тома, защото той дръзновено докосна ребрата, озаряващи с божествен огън.

И сега: Неверието на Тома по Твоя промисъл роди вярата в нас, Христе, защото чрез Твоята премъдрост Ти всичко правиш за полза като Човеколюбец.


Песен 6

Ирмос: Ти спаси пророка от кита, Човеколюбче; моля се и мен да изведеш от дълбината на греха.

Ти не остави, Владико, Тома да потъне в дълбината на неверието и му протегна ръцете Си за уверение.

Слава: Нашият Спасител казваше: „Пипнете и Ме вижте, че имам плът и кости, Аз не се измених!“

И сега: Тома, който не беше при първото Ти идване, се докосна до ребрата Ти и повярва, придобивайки познание, Спасителю наш.


Кондак, глас 8: С любопитна десница жизнеподателните Ти ребра Тома докосна, Христе Боже, и когато Ти влезе през заключените двери, той с другите апостоли викаше към Тебе: Господ мой и Бог мой!


Икос: Кой съхрани ръката на ученика неопалима тогава, когато той пристъпи към огнените Господни ребра? Кой й даде дръзновение и тя можа да се докосне до пламенната кост? Това стори Самият Господ! Та нали, ако реброто не се бе подложило на силата на тленната ръка, как тя би могла да се докосне до онова, което разклати небесното и земното чрез страданията? Тая благодат се даде на Тома, за да се увери и да викне към Христа: Ти си Господ мой и Бог мой!


Синаксар

Днес празнуваме паметта на (виж календарчето).

В този неделен ден – втори след Пасха – спомняме явяването на възкръсналия Христос на Своите ученици – първом в отсъствието, а след това и в присъствието на апостол Тома; спомняме и неговото първоначално неверие, а след това и неговото уверяване в Христовото възкресение. Заедно с това, следвайки древния църковен обичай – да се възобновяват чрез възпоминание на осмия ден някои важни събития от Свещената история – днес ние празнуваме и обновяването спомена за Христовото възкресение, та по този начин някак то по-дълбоко и по-живо да заседне в нашето съзнание като най-велико събитие в цялата мироспасителна история. Все със същата тая цел спомняме възкресението Христово и на всеки седем дни в течение на цялата година.

А сега да се спрем на случая с апостол Тома. Възкръсналият Господ Иисус се явил на Своите ученици още в първия ден на възкресението Си, когато те поради страх от юдеите се били събрали в един дом при заключени врати. При това явяване апостол Тома не бил между другите апостоли. Когато после Тома дошъл, другите апостоли му казали, че видели Господ възкръснал. Тома обаче не им повярвал. „Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите – казал той – и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам!“ След осем дни учениците Христови пак се били събрали вкъщи. Тоя път и Тома бил с тях. Иисус пак дошъл, както вратата била заключена, застанал посред тях, поздравил ги с думите „Мир вам!“, обърнал се след това към Тома и му казал: „Дай си пръста тук и виж ръцете Ми! Дай си ръката и я тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ!“ Тогава Тома отговорил: „Господ мой и Бог мой!“ На това Господ казал: „Тома, ти повярва, защото Ме видя. Блажени, които не са видели и са повярвали“.

И тъй, уверил се по сетивен път в действителността на Христовото възкресение, св. ап. Тома с всичката убеденост на своето сърце след това е можел вече да свидетелства за истината на Възкресението и да запечата своето свидетелство със собствената си кръв като проповедник в далечна Индия. С молитвата на св. ап. Тома, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас! Амин!


Песен 7

Ирмос: Когато музиката, звучаща в хармония, призоваваше народите да служат на златния образ, чедата на Давид, пеейки отеческите песни от Сион, разрушиха нечестивата заповед на тирана и претвориха пламъка в роса, възпявайки с песен: „Превъзнасян Боже на нашите отци, благословен си!“

Като пръв и господар на дните е този светоносен Ден, в който новият и божествен род подобава да се радва с трепет, защото той носи в себе си образа на бъдещия век, като завършек на Осмия ден. Превъзнасян Боже на нашите отци, благословен си!

Единствен дързък бе Тома Близнак и с недоверчивата си вяра ни облагодетелства, разпръсквайки мрачното незнание по краищата на света с вярното неверие, а сам на себе си сплете венец, възгласяйки открито: „Ти Си Господ – превъзнасяният Бог на нашите отци, благословен си!“

Слава: Не напразно се усъмни в Твоето възкресение Тома и не бе отхвърлен, но Ти искаше да явиш несъмнено възкресението за всички народи, Христе. Затова със своето неверие той всички увери и ги научи да Ти викат: „Ти Си Господ – превъзнасяният Бог на нашите отци, благословен си!“

И сега: Влагайки със страх ръка в живоносните Ти ребра, Христе, в трепет Тома усети двойното действие на двете естества, неслитно съединени в Теб, Спасителю, и с вяра викаше така: „Ти Си Господ – превъзнасяният Бог на нашите отци, благословен си!“


Песен 8

Ирмос: Възпявайте Господа, Който в огнения пламък на горящата пещ съхрани младежите и във вид на ангел слезе при тях, и Го превъзнасяйте във всички векове!

Желаейки да види Твоя радостен лик, Владико, в началото Тома не повярва, но удостоен със съзерцание на Твоето лице, наричаше Те Бог и Господ, Когото превъзнасяме във всички векове.

Слава: Възпявайте Господа, Който понесе Томиното неверие, показа му Своите ребра и бе докоснат от неговата ръка; Него превъзнасяйте во веки.

И сега: Твоето дивно съкровище, скрито от нас, Тома ни разкри и богословствайки с богоносен език, казваше: „Възпявайте Христа и Го превъзнасяйте во веки!“


Песен 9

Ирмос: Тебe – светлия светилник и Майка Божия, предивна слава и най-висша от всички твари, ние с песни величаем.

Твоя пресветъл и сияещ ден, Христе, всесветлата Ти благодат, в която украсен Ти застана пред Своите ученици, ние с песни величаем.

Слава: Тебе, Който от тленна ръка бе докоснат в реброто и Който не я изгори с огъня на невещественото божествено естество, ние с песни величаем.

И сега: Тебе, Христе, възкръснал като Бог от гроба, невидели с очи, но повярвали със сърдечна любов, ние с песни величаем.

Катавасии: Воскресения денъ, гл. 1:

В деня на Възкресението да се просветим, о люде! Пасха, Господня Пасха! От смъртта към живота и от земята към небето Христос, нашият Бог, преведе нас, които пеем победната песен.

Дойдете да отпием от новото питие, не вода, извираща чудесно от безплоден камък, а вино от източника на нетлението, извиращ от Христовия гроб, в който се утвърждаваме.

На божествена стража да застане заедно с нас боговдъхновения пророк Авакум и да се покаже като светоносен ангел, който вика с ясен глас: „Днес дойде спасението на света, понеже Христос възкръсна като всесилен!“

Нека станем рано с изгрева и да принесем на Владиката вместо миро – песен и ще видим Христа – Слънцето на правдата, Което възсиява, дарявайки живот на всички!

Ти слезе в земната преизподня, о Христе, и съкруши вековните прегради, които държаха пленниците на смъртта и както Йона от кита, Ти тридневен възкръсна от гроба!

Оня, Който избави тримата отроци в пещта се въплъти и страда като смъртен човек и чрез страданията, смъртното облече в дрехата на безсмъртието; Той единствен е благословен и преславен Бог на нашите отци.

Това е определеният и свят ден, първата Събота, цар и господар на дните, празник на празниците и тържество на тържествата, в него благославяме Христа во веки.

Припев: Душата ми величае възкръсналия тридневно от гроба Христа Жизнодавеца.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: И да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господа Бога да помолим!

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави за да изслушаме светото Евангелие.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според Матей.

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


 Възкресно 1-во евангелие, (Мат. 28:16-20)


Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Възкресна песен

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.


Псалом 50 (пее се)


Слава: По молитвите на апостолите, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира, глас 6:

Възкръсна Иисус от гроба както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Дяконът: Литийна молитва. И възглас: По милостта и щедростите и човеколюбието:


Вместо Честнейшую, 9 песен

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината, с песни да възвеличим!

 Песен 9, гл. 1:

Ирмос: Тебе, светлата свещ и майка на нашия Бог, пречудната слава и най-висшата от всички твари, с песни величаем!

Това е сега Твоят светъл и най-прекрасен ден, Христе, на благодатта, пълна със светлина; в него Ти се яви най-прекрасен на Твоите ученици, и ние го величаем с песни.

Слава: Величаем с песни Тебе, Който беше докоснат в ребрата от смъртна десница, без да я изгориш с огъня от невеществена божествена същност.

И сега: Величаем с песни Тебе, Който възкръсна от гроба като Бог, Христе; не сме те видяли с очи, но повярвахме със сърдечна любов.


Задо­стой­ник

Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси.“ Хора, веселете се.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


Малка ектения, Възглас: Защото Те хвалят всички небесни сили…


Свят е Господ, нашия Бог. (2)

Превъзнасяйте Господа, Бога нашего, и се покланяйте на подножието Му: защото то е свято! (Пс. 98:5)

Светилен, глас 1

Като провери с ръка раните на Моите членове, Тома, повярвай в Мене, Който приех заради тебе рани, с учениците бъди единомислен и проповядвай живия Бог.  (2)

Слава, и сега:  Днес пролетта благоухае и новото творение ликува; снемат се ключалките на дверите и на неверието днес, когато приятелят Христов Тома зове: Господ мой и Бог мой!


Хвалитни стихири, на 4

Глас 1, Всякое дихание, (Пс. 150)

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс.150:2)

Както при Твоето страшно възкресение от гроба, Подателю на живота, Ти не счупи гробните печати, така сега влезе през заключени врати при Твоите преславни апостоли, Христе, изпълвайки ги с радост и дарявайки им Твоя прав Дух по безкрайната Си милост. (2)

Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

(Същата стихира)


Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс.150:4)

Тома, наричан Близнак не бе дошъл, когато Ти се яви на Своите ученици, Господи. Затова той не повярва на Твоето възкресение и към тия, които Те бяха видели викаше: „Ако не сложа пръста си ребрата Му и в раните от гвоздеите, няма да повярвам, че е възкръснал!“


Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс.150:5-6)

„Щом искаш дай си ръката – каза Христос на Тома – и я вложи в ребрата Ми и познай, че имам кости и земно тяло и не бъди невярващ, но увери се заедно с останалите!“ А той извика: „Ти си Бог мой и Господ, слава на Твоето възкресение!“


Слава, и сега, глас 6: Осем дни след Твоето възкресение, Иисусе Царю, Единородни Слове на Отца, Ти се яви на Своите ученици през заключените двери, дарявайки им Своя мир, и на невярващия ученик Ти показа белезите от раните: „Ела и се докосни до ръцете и нозете Ми и до нетленните Мои ребра!“ А той, като повярва, викна към Тебе: „Господ мой и Бог мой, слава на Тебе!“


Велико славословие

Тропар, глас 7:

Макар да беше запечатан гробът, Ти – Животът от гроба възсия, Христе Боже, и при заключени врати застана пред учениците, о Възкресение на всички, обновявайки чрез тях правия Дух в нас по великата Си милост.  (1)


—————————————————


На Светата Литургия


Антифон 1, псалом 65, глас 2.

Стих 1: Възкликни към Бога, цяла земьо! (Пс. 65:1) Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Вторият хор, същия стих: Възкликни към Бога, цяла земьо, възпейте славата на името Му, въздайте Му слава и хвала. Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Стих 2: Кажете Богу: колко си страшен в делата Си! Поради големината на Твоята сила, ще Ти се покорят Твоите врагове (Пс. 65:3). Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Стих 3: Цяла земя да Ти се поклони и да Ти пее, да пее на Твоето име, Вишни! Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Слава, и сега: двата хора силно: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.


Антифон 2, псалом 66, глас същия.

Стих 1: Боже, бъди милостив към нас и ни благослови. (Ст. 1) Припев: Спаси ны Сыне Божий, воскресый из мертвых, поющия Ти: Аллилуиа. Веднъж.

Другата страна, същия стих: Боже, бъди милостив към нас и ни благослови, осветли ни с лицето Си, и ни помилвай. Припев: Спаси ны Сыне Божий:

Стих 2: Да познаем на земята Твоя път, у всички народи Твоето спасение.  (Ст.3) Спаси ны Сыне Божий:

Стих 3: Да Те възхвалят народите, Боже; да Те възхвалят всички народи.  (Ст. 4) Спаси ны Сыне Божий:

Слава, и ныне: двата хора: Единородный Сыне:


Антифон 3, псалом 67, глас 5.

Стих 1: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му. Тропар: Христос воскресе из мертвых:

Другата страна, същия стих: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му и да бягат от лицето Му, онези които Го мразят. Христос воскресе:

Стих 2: Както изчезва дима, да изчезнат враговете Божии, както се топи восък от огъня. Христос воскресе:

Стих 3:  Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят. Христос воскресе:


Входно:

В събранията благославяйте Бога Господа, вие, които сте от Израилево семе! (Пс. 67:27)

(Това входно се пее до Отдание на Пасха)


След входа:

Тропар, глас 7:

Макар да беше запечатан гробът, Ти – Животът от гроба възсия, Христе Боже, и при заключени врати застана пред учениците, о Възкресение на всички, обновявайки чрез тях правия Дух в нас по великата Си милост.

Кондак, глас 8: Аще и во гроб

Макар и в гроб да си слязъл, Безсмъртни, но си разрушил силата на ада, и си възкръснал, като Победител, Христе Боже, и на жените мироносици си казал: радвайте се! и на Твоите апостоли си дарил мир и на падналите възкресение.


Пее се Светий Боже

Задостойник: Тебe – светлия светилник и Майка Божия, предивна слава и най-висша от всички твари, ние с песни величаем.


Причастен: Похвали, Йерусалиме, Господа, хвали твоя Бог, Сионе! (Пс. 147:1)


Вместо Видехом се пее Христос Воскресе.

No comments:

Post a Comment