Sunday 3 December 2023

Свети Сава (утринна)

СВЕТИ САВА ОСВЕЩЕНИ

Част от МИНЕЯ


На утренята, на Бог Господ, тропар, гл. 8:

С твоите сълзи безплодната пустиня си напоил, и с много труд и въз­дишки си оплодотворил, и си бил светилник на вселената, като си просиял с чудеса, Саво, отче наш, затова моли Христа Бога да се спасят нашите души!

Слава...  И сега, Богородичен отпустителен, гл.8: Иже нас ради

Роден от Дева, Благий, и претърпял разпятие заради нас, Ти ограби смъртта със Своята смърт, и показа възкресението, като Бог, не презирай онези, които Си създал със собствената Си ръка. Прояви Твоето човеколюбие, Милостиви. Приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и ни спаси, Спасителю, нас отчаяните.


Малка ектения

Първи седален, гл. 1, по Лик ангельский:

Завършвайки благочестно на земята живота си, си се явил чисто вмес­ти­ли­ще на Духа, като учиш на вярата, тези които при теб прибягват, блажени, затова и моли твоят Владика да просвети нашите души, които те възпяваме Саво Богомъдри, отче наш!

Слава, и нине, богородичен:

Всенепорочна, чиста, ти си заченала в утробата си, чрез Божествения Дух, Твореца на всичко, Бога и Създателя, и нетленно си родила. Затова като Го славим, те възпяваме, Дево, като палат на Царя на всички, и защита на света.


Малка ектения

Втори седален, гл. 4, по Явился еси днес:

Изгрял си като слънце, с твоето учение, като лъчи, осветяваш целият свят надалече, преподобни Саво светоносни, похвало на преподобните. 

Слава, и нине, богородичен:

Под твоя покров прибягваме, всечиста Дево, приеми нашата молба, да не преставаш да молиш Човеколюбеца да спаси твоите раби.


Полиелей, Величания, Малка ектения.

Седален след полиелея, гл. 8, по Премудрости:

Наистина още от утроба си бил осветен, свети Саво, и на земята като ангел си поживял, като си умъртвил плътта с въздържание. Достойно си по­рев­нувал нрава на Евтимий Велики, и си се показал угоден на Света Троица, блаженни. Затова и събор монаси си събрал да подражават на твоя Божествен живот, приснопаметни, богоносни отче наш, затова се моли на Христа Бога да ни даде оставяне на греховете, които с любов почитаме твоята света памет.

Слава, и нине, богородичен:

Да възпеем светлият облак, небесната врата и кивот, всесвятата плани­на, неизгарящата къпина, словесният рай, призивът на Ева, на вселената вина­ги велико съкровище, защото в ней стана спасение на света, и опроща­ва­не на съгрешенията на древните. Затова й пеем: моли се на твоят Син, да ни дарува прошка на греховете на нас, които благочестиво се покланяме на твоето всесвето рождество.


От юности моея.

Прокимен, гл. 4: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. Стих: Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене?

Евангелски чин

50 псалом (чете се)

Молитвами преподобнаго: И нине: Молитвами Богоро­ди­ци:

Стихира, гл. 6:

Преподобни отче, по цяла земя се носи твоята проповед за изправле­ние. Затова и на небесата си приел наградата за твоите трудове, като си погу­бил демонските полкове, и си достигнал ангелските чинове, чиито житие не­по­рочно си поревнувал. Като имаш дързновение пред Христа Бога, изпро­си мир за душите ни.

Литийна молитва.

Канон 

Кондак, гл. 8: Като си се принесъл от младини жертва непорочна на Бога, Саво блажени, с твоите добродетели си бил насадител на благочес­тие­то, затова и на преподобните си бил пример, многопохваляем гражданин на пустинята. Затова и ти пеем: Радвай се, Саво пребогати!

Икос: О, най-върховен от отците, и красота на преподобните, дръзнове­ние към Христа на постниците, гражданино на пустинята и насадителю, как да възпея твоя живот, преподобни, защото ти блестиш до краищата на земя­та като слънце. Затова ти пеем: Радвай се, прекрасна славо на Кападокийци­те; радвай се, почитано знамение на вселената. Радвай се, на пустинята най-добра фиданко; радвай се, божествено наслаждение на праведниците. Радвай се, защото си презрял преходното и тленното; радвай се, защото обитаваш небесата с ангелите. Радвай се, изправление на монасите и правило; радвай се, на ленивите към Бога въздигане. Радвай се, изворе на Божиите чудеса; радвай се, органе на почитания Дух. Радвай се, чрез Него се украси изтока; радвай се, чрез Него западът сияе. Радвай се, Саво пребогати!

В този месец, в петият ден празнуваме паметта на преподобния и богоносен наш отец Сава освещени. По неговите молит­ви, Христе Боже наш, помилуй и спаси нас! Амин.

Катавасий: Христос раждается. Честнейшую

Малка ектения

Светилен:

С твоя благочестив нрав си направил от пустинята град, красота на отците, богомъдри отче Саво, и си я направил мислен рай, в който цъфтят божествени цветя – множество от хора с еднакъв нрав, които достойно празнуват твоята свята памет.

Слава, и сега, богородичен:

Тъй като си състрадателна и с голяма милост, погледни, всевъзпявана Богородице Дево, на моето смирение, и разори, Девойко, смущенията на страстите и съблазните на живота, и с твоите молитви ме избави от геенския огън!

Хвалитни стихири на Всякое дихание, на 4, гл. 1, по Небесних чинов:

Хвалете Го на силите Му, хвалете Го по множеството Му величия.

Презиращият долната земя, и преселникът, обичащ горната, и гражда­ни­нът на пустинята, Сава богомъдрият, на всички нас заповядва да празну­ваме, спаси­тел­ни­ят ден на неговото отпътуване към Бога.

Хвалете Го с тръбни гласове, хвалете Го с псалтири и гусли.

Презиращият долната земя, и преселникът, обичащ горната, и гражда­ни­нът на пустинята, Сава богомъдрият, на всички нас заповядва да празну­ваме, спаси­тел­ни­ят ден на неговото отпътуване към Бога.

Хвалете Го с тимпàни и хорà, хвалете Го със струни и оргàни.

Външно си бил с плът, и в света си имал добродетели, с които на земята, в своя живот, си прославил Господа на славата, отче богомъдри, затова и по достойнство си бил прославен от Него, а лекувайки си се явил като Божествен извор, Саво богоприятни.

Хвалете Го с доброгласни кимвали, хвалете Го с възклицанията на ким­­­ва­ли. Всичко що диша да хвали Господа.

Като си бил, отче, смирен, незлобив, кротък, обикновен, мълчалив, наистина повече от човек, и като си вършил невеществени дела, явил си се като Божи дом, вседостойни, от който умножените от тебе дарове милостиво ни се подават.

Слава, гл. 6: (като стихирата след 50-ти псалом)

Преподобни отче, по цяла земя излезе глас за твоето геройско дело, затова на небето си приел отплата за твоите трудове. Погу­бил си демонските полкове, и си достигнал ангелските чинове, чиито не­по­рочно житие си поревнувал. Като имаш дързновение пред Христа Бога, изпро­си мир за душите ни.

И сега, богородичен: Богородице, ти си истинската лоза... 

Велико славословие

Тропар на преподобния  – веднъж.

No comments:

Post a Comment