Wednesday 20 December 2023

Царски часове преди Рождество Христово

  • Когато Рождество Христово се падне в неделя или понеделник, царските часове се четат в петък, с отпуст, без вечерня и без Василиева литургия.  Според някои изследователи, може да се служи литургия. Пригответе си минея за 21 или 22 декември, в зависимост който ден е.

  • УТРИННА


    Бог Господь, на глас 4 

    Пс. 117

      Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

    Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

      Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

      Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

      Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.

    Тропар, на предпразненството, глас 4:

    Приготви се Витлееме, отвори се за всички, Едеме, радвай се Ефрате, понеже дървото на живота процъфтява в пещерата от Дева, чиято утроба се показа духовен рай, в който е божественото наслаждение, като ядем от него, ще бъдем живи и не ще умрем, като Адам. Христос се роди, за да възстанови падналия преди образ.

    Слава, на мъченицата, гледай минея.

    И сега, отново на предпразненството:


    Малка ектения: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…


    Първи седален. От минея:


    Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


    Втори седален. От минея:


    50 псалом чете се.


    Два канона: на предпразненството и на светицата от минея.

    След трета песен на каноните:

    Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


    Кондак на предпразненството, гл. 3: 

    Девата днес идва да роди неизказано предвечното Слово в пещерата. Ликувай, цяла земьо, щом си чула, прослави заедно с ангелите и пастирите Този, Който иска да се яви като Младенец – предвечният Бог.

    Икос: О, истинско, страшно и неописуемо с думи чудо! Бог, заради желанието Си да дава на всички, за да съществуват, в утробата на светата Дева влезе, и идва да се роди в пещера, и в ясли да се положи. Звездата над мъдреците Го проповядва, а те, като отиваха да Му се поклонят с дарове, отдалече привличаха със своето бързане последователите на пророчеството на Валаам, който казва: звезда ще предвъзвести младото отроче, предвечният Бог.

    Седалният от минея на това място. И продължава четенето до 6 включително песен. Малка ектения. Кондак, икос и синаксар от минея след 6-та песен. Довършват се каноните.

    Глас 8

    Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

    Богоглаго́ливии о́троцы, в пещи́ со огне́м пла́мень попирающе, поя́ху: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

    Честнейшую

    Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

    Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

    Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

    Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

    По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

    Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

    Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

    Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

    Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

    Песен 9, гл. 8:

    Вои́стину Богоро́дицу, Тя испове́дуем, спасе́ннии Тобо́ю, Де́во Чи́стая, с Безпло́тными ли́ки Тя велича́юще.


    Малка ектения

    Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава…


    Светилен от минея.

    Хвалитни стихири от минея.


    Велико славословие чете се.

    На Тебе слава подобава, Господи Боже наш, и на Тебе слава възнасяме на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин. Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение. 

    Хвалим Те, благославяме Те, покланяме Ти се, славословим Те, благодарим Ти заради великата Твоя слава. Господи Царю небесни, Боже Отче Вседържителю, Господи Сине единородни Иисусе Христе, и Светий Душе! Господи Боже, Агнец Божий, Сине на Отца, Който вземаш върху Си греха на света, помилуй нас Ти, Който вземаш върху Си греховете на света! Приеми нашата молитва, Ти, Който седиш отдясно на Отца, и помилуй нас! Защото само Ти си свят, само Ти си Господ, Иисус Христос, за слава на Бога Отца! Амин!

    Всеки ден ще Те благославям и ще прославям Твоето име во веки и във вечни векове! Удостой ни, Господи, през тоя ден да се запазим от грях! Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името ти во веки! Амин! Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме!

    Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби! Господи, прибежище бил си нам от род във род. Аз рекох: „Господи, помилуй ме и изцери душата ми, защото съгреших пред Тебе“. Господи, към Тебе прибягнах, научи ме да изпълнявам Твоята воля, защото Ти си мой Бог. Защото у Тебе е изворът на живота; в Твоята светлина ще видим светлина. Продължи Твоята милост към тия, които Те познават. 

    Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни и хвално и прославено да е името Ти во веки. Амин! Да бъде, Господи, милостта Ти над нас според както Ти се уповаваме. Благословен си Ти Господи научи ме на Твоите наредби. Благословен си Владико вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си Ти, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Твоята милост Господи е вечна, делата на ръцете си не изоставяй. На Тебе подобава хвала, на Тебе подобава пение. Тебе слава подобава, на Отца и Сина и на Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин!


    Просителна ектения


    Стиховни стихири от минея.


    Благо есть (Пс. 91)

    Добро е да славим Господа и да възпяваме Твоето име, Всевишний, да разгласяме сутрин Твоята милост, и Твоята истина – нощем.


    Трисветое


    Тропар, на предпразненството, глас 4:

    Приготви се Витлееме, отвори се за всички, Едеме, радвай се Ефрате, понеже дървото на живота процъфтява в пещерата от Дева, чиято утроба се показа духовен рай, в който е божественото наслаждение, като ядем от него, ще бъдем живи и не ще умрем, като Адам. Христос се роди, за да възстанови падналия преди образ.


    Отпуст

    Свещеникът: Премъдрост!

    Хорът: Благослови!

    Свещеникът: Да е благословен Христос, нашия Бог, всякога, сега…

    Затваря завесата и излиза отвън.

    Хорът: Амин. Утвърди, Боже, нашия народ, светата православна вяра, тоя свят храм и всички православни християни во веки веков.

    Свещеникът: Христос истинския наш Бог, по молитвите на Своята пречиста Майка, на честните небесни и безплътни сили, на славния пророк Предтеча и Кръстител Йоан, на светите славни и всехвални апостоли, на светите славни и добропобедни мъченици, на преподобните и богоносни наши отци, на всички български светии, (на храмовия светия) и на всички свои светии, да ни помилва и спаси, като благ и човеколюбец.

    Народът: Амин.

    Свещеникът: По молитвите на светите наши отци, Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилвай ни.

    Народът: Амин.


    Царски часове преди Рождество


    ПЪРВИ ЧАС

    Свещеника с епитрахил и фелон отваря царските врата (които стоят отворени до края на царските часове). Взема светото евангелие и го поставя на аналой на средата на храма и оттам възглася: 

    Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги и во веки веков.

    Хор: Амин!

    Свещеникът: Слава на Тебе Боже наш, слава на Тебе. Царю небесни, Утешителю Дух на истината, Който Си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота! Дойди и всели се в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси Благий нашите души!

    Четец: Трисветое, Отче наш… Господи, помилуй! (12 пъти) Слава на Отец, и Син, и Свети Дух, сега, и винаги, и во веки веков. Амин.


    Докато четецът чете псалмите, свещеникът кади целия храм.

    Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог! Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа, Царя, нашият Бог! Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог!

    Псалом 5

    Чуй внимателно думите ми, Господи, вникни в моя зов; обърни внимание на гласа на моето моление, Царю мой и Боже мой, понеже на Тебе ще се помоля, Господи. В ранни зори чуй гласа ми, в ранни зори ще застана пред Тебе и Ти ще ме видиш; понеже Ти си Бог, Който не желае беззаконие, не ще се всели при Тебе вършещият зло, нито беззаконниците ще пребъдат пред очите Ти. Ти мразиш всички, които вършат беззаконие, Ти ще погубиш всички, които говорят лъжа. Господ се гнуси от човек кръвник и измамник. Аз пък по великата Ти милост ще вляза в Твоя дом, на Твоя свят храм ще се поклоня, изпълнен със страх пред Тебе. Господи, напъти ме с Твоята правда, заради враговете ми изправи пред Тебе моя път, понеже в устата им няма истина, сърцето им e суетно, зинал гроб е гърлото им, с езиците си мамеха. Съди ги, Боже, нека пропаднат замислите им: по многото им злочестие изхвърли ги, че твърде много Те огорчиха, Господи. И да се развеселят всички, които на Тебе се уповават, навеки ще се възрадват и Ти ще се вселиш в тях; и ще се похвалят с Тебе ония, що любят името Ти. Понеже Ти ще благословиш праведника, Господи, и като с щит си ни увенчал с Твоето благоволение.

    Псалом 44

    Г

    Псалом 45

    Г

    Слава на Отца и Сина и Светия Дух и сега и всякога и во век и веков. Амин 

    Алилуйя, алилуйя, алилуйя, слава на Тебе, Боже (3 пъти) Господи помилуй (3 пъти)

    Слава на Отца и Сина и Светия Дух (и четем тропара на предпразненството)

    Приготви се Витлееме, отвори се за всички, Едеме, радвай се Ефрате, понеже дървото на живота процъфтява в пещерата от Дева, чиято утроба се показа духовен рай, в който е божественото наслаждение, като ядем от него, ще бъдем живи и не ще умрем, като Адам. Христос се роди, за да възстанови падналия преди образ.

    И сега и всякога и во веки веков. Амин. 

    Как да Те наречем, о Благодатна? Небе ли, защото от Тебе възсия Слънцето на правдата? Рай ли, защото от Тебе разцъфтя Цветът на нетлението? Дева ли, защото си останала нетленна? Чиста Майка ли, защото си носила на светите си обятия Сина, Бога на всичко? Него моли да се спасят душите ни.


    Стихири от св. патр. Софроний Йерусалимски

    Глас 8:

    Витлееме, угото́вися, благоукраси́теся, я́сли, верте́пе, приими́: И́стина прии́де. Сень мимотече́, и Бог челове́ком от Де́вы яви́ся, вообрази́вся я́коже мы и обожи́в плоть. Тем Ада́м обновля́ется, со Евою зову́ще: на земли́ благоволе́ние яви́ся спасти́ род наш.

    Стих: Бог от ю́га прии́дет и Святы́й из горы́ приосене́нныя ча́щи. (Синод. прев.:) Бог иде от Теман, и Светият – от планина Фаран. (Ав. 3:3)

    Глас 3:

    Ны́не проро́ческое прорица́ние испо́лнится гряде́т, та́йно глаго́лющее: и ты, Витлееме, земле Иу́дова, ника́коже нарече́шися ме́нши во влады́ках, предуготовля́ющи верте́п: из тебе́ бо ми изы́дет Игу́мен язы́ков во пло́ти, от Де́вы Отрокови́цы Христо́с Бог, и́же упасе́т лю́ди Своя́ новаго Изра́иля; дади́м ему́ вси вели́чие.

    Сла́ва, и ны́не, глас 8:

    Сия глаго́лет Ио́сиф к Де́ве: Мари́е, что де́ло сие́, е́же в Тебе́ зрю? Недоуме́ю, и удивля́юся, и умо́м ужаса́юся; о́тай у́бо от Мене́ бу́ди вско́ре. Мари́е, что де́ло сие́, е́же в Тебе́ ви́жу? За честь – срамоту́, за весе́лие – скорбь, вме́сто е́же хвали́тися, укори́зну ми принесла́ еси́. Ктому́ не терплю́ уже́ поноше́ний челове́ческих, и́бо от иере́й из Це́ркве Госпо́дни я́ко непоро́чную Тя прия́х, и что ви́димое?


    Паримия

    Свещеникът: Да внимаваме. Мир на всички. Премъдрост.

    Прокимен, глас 4: Господ Ми каза: Син Мой си Ти; Аз днес Те родих (Пс. 2:7). Стих: Искай от Мене, и ще Ти дам народите за Твое наследие, и всичко до край-земя – за Твое владение (Пс. 2:8).

    Свещеникът: Премъдрост.

    Четецът: Ще се чете от пророчеството на Михей.

    Свещеникът: Да внимаваме.

    Пророчество на Михей (5:1-3)

    Така рече Господ: И ти, Витлееме Ефратов, малък ли си между хилядите Иудини? От тебе ще Ми излезе Оня, Който трябва да бъде Владика в Израиля и Чийто произход е от край-време, от вечни дни. Затова Той ще ги остави до време, докле роди оная, която има да роди; тогава ще се върнат при синовете Израилеви и останалите им братя. Ще застане Той и ще пасе с Господня сила, с величието на името на Господа, Своя Бог, и те ще живеят безопасно, защото тогава Той ще бъде велик до краищата на земята.


    Апостол към Евреите (1:1-12)

    Бог, след като в старо време много пъти и по много начини говори на отците чрез пророците, в последните тия дни говори ни чрез Сина, Когото постави за наследник на всичко, чрез Когото сътвори и вековете и Който, бидейки сияние на славата и образ на Неговата ипостас и държейки всичко с мощното Си слово, след като чрез Себе Си очисти греховете ни, седна отдясно на престола на величието във висините и стана толкова по-горен от Ангелите, колкото по-славно от тях име е наследил. Защото кому от Ангелите някога Бог е казал: „Син Мой си Ти, Аз днес Те родих“. И пак: „Аз ще Му бъда Отец, а Той ще Ми бъде Син“? Също, кога въвежда Първородния във вселената, казва: „да Му се поклонят всички Ангели Божии“. За Ангелите е казано: „Ти правиш Ангелите Си ветрове, и служителите Си огнен пламък“; а за Сина: „Твоят престол, Боже, е вечен; жезълът на правотата е жезъл на Твоето царство. Ти обикна правдата и намрази беззаконието; затова, Боже, Твоят Бог Те помаза с елей на радост повече от Твоите съучастници“. И пак: „в начало Ти, Господи, си основал земята, и небесата са дело на Твоите ръце; те ще загинат, Ти пребъдваш; всички ще овехтеят като дреха; ще ги свиеш като наметало, и те ще се изменят: но Ти си все Същият, и Твоите години няма да се свършат“.


    Евангелие според Матея (1:18-25)


    Откъси от псалми (четат се)

    Четец: Утвърди стъпките ми в Твоето слово и не давай да ме обладае никакво беззаконие. (Пс.118:133)

    Избави ме от човешко подтисничество, и ще пазя Твоите заповеди. (Пс.118:134)

    Осияй Твоя раб със светлината на лицето Си, и ме научи на Твоите устави. (Пс.118:135)

    Да се изпълнят устата ми с хвала, та да възпявам Твоята слава, да възпявам всеки ден Твоето великолепие. (Пс.70:8)


    Трисветое 


    Кондак на предпразненството на Рождество, гл. 3:

    Девата днес идва да роди неизказано предвечното Слово в пещерата. Ликувай, цяла земьо, щом си чула, прослави заедно с ангелите и пастирите Този, Който иска да се яви като Младенец – предвечният Бог.


    Господи, помилвай (40 пъти). 

    Христе Боже, Комуто всяко време и всеки час на небето и на земята се отдава поклонение и слава, Който си дълготърпелив, многомилостив и добросърдечен, праведните обичаш, грешните милваш и всички призоваваш към спасение с обещание на бъдещите блага. Сам Ти, Господи, приеми и нашите молитви в тоя час, напътвай  живота ни към Твоите заповеди, освети нашите души, очисти телата ни, помислите ни изправи, мислите очисти и ни избави от всяка скръб, злини и болести. Огради ни с Твоите свети Ангели, та запазвани и наставлявани от тяхното войнство, да постигнем единство във вярата и познание на Твоята непристъпна слава, защото си благословен во веки веков. Амин.

    Господи, помилвай (3 пъти). Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин. 

    По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица, тебе величаем.

    В името Господне благослови, отче! 

    Свещеникът: Боже, бъди щедър към нас и ни благослови. Просветли лицето Си към нас и ни помилвай.

    Хор: Амин.  

    Свещеникът: Христе, истинската светлина, която просвещава и освещава всеки човек, идващ на света, нека блесне върху нас светлината на лицето Ти, за да видим в нея непристъпната светлина. Управи нашите стъпки към изпълнение на Твоите заповеди, по молитвата на пречистата Твоя майка и на всички Твои светии. Амин.


    ТРЕТИ ЧАС

    Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог! Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа, Царя, нашият Бог! Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог!

    Псалом 66


    Псалом 86


    Псалом 50


    Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин 

    Алилуйя, алилуйя, алилуйя, слава на Тебе, Боже (3 пъти). Господи, помилуй (3 пъти)

    Слава на Отца и Сина и Светия Дух (и четем тропара на предпразненството)

    Приготви се Витлееме, отвори се за всички, Едеме, радвай се Ефрате, понеже дървото на живота процъфтява в пещерата от Дева, чиято утроба се показа духовен рай, в който е божественото наслаждение, като ядем от него, ще бъдем живи и не ще умрем, като Адам. Христос се роди, за да възстанови падналия преди образ.

    И сега и всякога, и во веки веков. Амин. 

    Богородице, ти си истинската лоза, от която израсна за нас Плода на живота; на тебе се молим: моли се, Владичице, заедно със светите апостоли, да бъдат помилвани душите ни.


    Стихири, глас  6:

    В това време се кади евангелието, иконите и народа.

    Сей Бог наш, не вмени́тся ин к Нему́, роди́выйся от Де́вы, и с челове́ки поживе́; во я́слех убо́гих Сын Единоро́дный лежа́щь ви́дится челове́к и пелена́ми повива́ется, и́же сла́вы Госпо́дь. И волхво́м звезда́ возвеща́ет в его́ поклоне́ние. И мы пои́м: Тро́ице Свята́я, спаси́ ду́ши на́ша.

    Глас 8:

    Стих: Господи, чух вест от Тебе и се уплаших; Господи, свърши делото Си сред години. (Авакум 3:2)

    Пре́жде Рождества́ Твоего́, тре́петно зря́ще та́инство Твое́, Го́споди, разу́мная во́инства дивля́хуся: я́коже бо Младе́нец роди́тися благоизво́лил еси́, не́бо украси́вый звезда́ми, и во я́слех безслове́сных возлежи́ши, дла́нию содержа́й всея́ земли́ концы́. Таковы́м бо смотре́нием уве́дено бысть милосе́рдие Твое́, Христе́, ве́лия ми́лость Твоя́, сла́ва Тебе́.

    Сла́ва, и ны́не, глас 3:

    Ио́сифе, рцы нам: ка́ко, Ю́же от святы́х прия́л еси́, Де́ву непра́здну приво́диши в Витлеем? Аз, рече́, проро́ки испыта́х и, весть прие́м от А́нгела, уве́рихся, я́ко Бо́га роди́т Мари́я несказа́нно; Ему́же на поклоне́ние волсви́ от восто́ков прии́дут, с да́ры честны́ми служа́ще. Воплоти́выйся нас ра́ди, Го́споди, сла́ва Тебе́.


    Прокимен, глас 4: Отроча́ роди́ся нам, Сын, и даде́ся нам. Стих: Его́же нача́льство бысть на ра́ме его́.


    Пророчествата на Варух (3:36-4:4)

    Този е нашият Бог, и никой друг не ще се сравни с Него. Той намери всички пътища на премъдростта и я подари на Своя раб Иакова и на Своя възлюбен Израиля. След това Той се яви на земята и живя между людете. Ето книгата на Божиите заповеди и законът, който пребъдва вечно. Всички, които се придържат о нея, ще живеят, а които я оставят, ще умрат. Обърни се, Иакове, и я вземи, ходи при блясъка на светлината ѝ! Не давай другиму твоята слава, и теб полезното – на чужди народ. Честити сме, Израилю, че знаем, що е благоугодно Богу.


    Апостол към Галатяни (3:23-29; 4:1-5)

    Братя, преди да дойде вярата, бяхме под стражата на закона, заключени за вярата, която щеше да се открие. И тъй, законът беше за нас възпитател в Христа, за да се оправдаем чрез вяра; а след като дойде вярата, ние вече не сме под ръководството на възпитател. Защото всички сте синове Божии чрез вярата в Христа Иисуса; всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте. Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса. Ако пък вие сте Христови, тогава Авраамово семе сте, и по обещание наследници.


    Евангелие според Лука (2:1-20)


    Четец: Благословен да бъде Господ всеки ден! Бог ни възлага бреме, но Той ни и спасява. (Пс.67:20)


    Трисветое 


    Кондак на предпразненството на Рождество, гл. 3:

    Девата днес идва да роди неизказано предвечното Слово в пещерата. Ликувай, цяла земьо, щом си чула, прослави заедно с ангелите и пастирите Този, Който иска да се яви като Младенец – предвечният Бог.


    Господи, помилвай (40 пъти). 

    Христе Боже, Комуто всяко време и всеки час на небето и на земята се отдава поклонение и слава, Който си дълготърпелив, многомилостив и добросърдечен, праведните обичаш, грешните милваш и всички призоваваш към спасение с обещание на бъдещите блага. Сам Ти, Господи, приеми и нашите молитви в тоя час, напътвай  живота ни към Твоите заповеди, освети нашите души, очисти телата ни, помислите ни изправи, мислите очисти и ни избави от всяка скръб, злини и болести. Огради ни с Твоите свети Ангели, та запазвани и наставлявани от тяхното войнство, да постигнем единство във вярата и познание на Твоята непристъпна слава, защото си благословен во веки веков. Амин.

    Господи, помилвай (3 пъти). Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин. 

    По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица, тебе величаем.

    В името Господне благослови, отче! 

    Свещеникът: Боже, бъди щедър към нас и ни благослови. Просветли лицето Си към нас и ни помилвай.

    Хор: Амин.  

    Свещеникът: Христе, истинската светлина, която просвещава и освещава всеки човек, идващ на света, нека блесне върху нас светлината на лицето Ти, за да видим в нея непристъпната светлина. Управи нашите стъпки към изпълнение на Твоите заповеди, по молитвата на пречистата Твоя майка и на всички Твои светии. Амин.


    ШЕСТИ ЧАС

    Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог! Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа, Царя, нашият Бог! Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог!

    Псалом 71

    Псалом 131


    Псалом 90

    Който живее под покрива на Всевишния, той обитава под сянката на Всемогъщия, и казва Господу: Ти си мое прибежище, защита моя, Бог мой, Комуто се уповавам! Той ще те избави от примка на ловец, от изтребителна пораза, с перата Си ще те осени и под крилете Му ще бъдеш на безопасно; щит и ограда е Неговата истина. Няма да се уплашиш от ужасите нощем, от стрелата, която лети денем, от ходещата в тъмата язва, от заразата, която опустошава по пладне. До тебе ще паднат хиляда, и десет хиляди тебе отдясно; но до тебе няма да се приближи: само ще гледаш с очите си и ще виждаш отплатата на нечестивците. Защото ти каза: Господ е мое упование; Всевишния си избрал за твое прибежище; зло няма да ти се случи, и язва няма да се приближи до твоето жилище; защото ще заповяда на Ангелите Си за тебе, да те опазват във всички твои пътища: ще те понесат на ръце, да се не спънеш о камък с ногата си; аспида и василиск ще настъпиш, лъв и змей ще тъпчеш. Задето той Ме възлюби, ще го избавя; ще го защитя, защото позна името Ми. Ще повика към Мене, и ще го чуя; с него съм в скърби; ще го избавя и ще го прославя, ще го наситя с дълги дни и ще му явя Моето спасение.

    Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.

    Алилуйя, алилуйя, алилуйя слава на Тебе, Боже (3 пъти). Господи, помилуй (3 пъти).

    Слава на Отца и Сина и Светия Дух (четем тропара на предпразненството)

    Приготви се Витлееме, отвори се за всички, Едеме, радвай се Ефрате, понеже дървото на живота процъфтява в пещерата от Дева, чиято утроба се показа духовен рай, в който е божественото наслаждение, като ядем от него, ще бъдем живи и не ще умрем, като Адам. Христос се роди, за да възстанови падналия преди образ.

    И сега и винаги, и во веки веков. Амин.

    Ние нямаме дръзновение заради множеството наши съгрешения, но ти моли Родилия се от тебе, Богородице Дево, защото голяма сила има молението на Майката пред добросърдечието на Владиката. Не презирай молбите на грешните, Всечиста, защото милостив е и може да спаси Този, Който пожела да пострада заради нас.


    Стихири, глас 1:

    В това време се кади евангелието, иконите и народа.

    Прииди́те, ве́рнии, возведе́мся Боже́ственне и ви́дим схожде́ние Боже́ственное свы́ше, в Вифлее́ме к нам явле́нне, и, умо́м очи́стившеся, житие́ принесе́м доброде́тели, вме́сто ми́ра предуготовля́юще ве́рно рожде́ственныя вхо́ды, от душе́вных сокро́вищ зову́ще: в Вы́шних сла́ва Бо́гу, су́щему в Тро́ице, его́же ра́ди в челове́цех благоволе́ние яви́ся, Ада́ма избавля́я перворо́дныя кля́твы, я́ко Человеколю́бец.

    Стих: Бог от ю́га прии́дет и Святы́й из горы́ приосене́нныя ча́щи. (Синод. прев.:) Бог иде от Теман, и Светият – от планина Фаран. (Ав. 3:3)

    Глас 4:

    Слы́ши, Не́бо, и внуши́, земле́, да подви́жатся основа́ния, да прии́мут тре́пет преиспо́дняя: я́ко Бог же и Творе́ц в плотско́е оде́яся зда́ние, и и́же держа́вною руко́ю созда́вый тварь, утро́бы зри́тся зда́ние. О, глубина́ бога́тства, и прему́дрости, и ра́зума Бо́жия! Я́ко неиспы́таны судьбы́ его́ и неизсле́довани путие́ его́.

    Сла́ва, и ны́не, глас 5:

    Прииди́те, христоно́снии лю́дие, да ви́дим чу́до, вся́кий ра́зум ужаса́ющее и обдержа́щее, и, благоче́стно воспева́юще, ве́рнии, поклони́мся. Днесь к Вифлее́му непра́здна су́щи Де́ва прихо́дит роди́ти Го́спода, ли́цы же А́нгельстии предтеку́т. И, сия́ ви́дев, вопия́ше Ио́сиф обру́чник: что е́же в Тебе́ стра́нное та́инство, Де́во? И ка́ко хо́щеши роди́ти, Неискусобра́чная Ю́нице?


    Прокимен, глас 4: Из чре́ва пре́жде денни́цы роди́х Тя, кля́тся Госпо́дь и не раска́ется. Стих: Рече́ Госпо́дь Го́сподеви моему́: седи́ одесну́ю Мене́.


    Пророчествата на Исайя (7:10-16Б; 8:1-4, 8Б-10)

    Продължаваше Господ да говори на Ахаза и рече: искай за себе си личба от Господа, твоя Бог: искай или в дълбинето, или във висинето. И рече Ахаз: няма да искам и няма да изкушавам Господа. Тогава Исаия рече: слушайте, прочее, доме Давидов! нима ви е малко, дето дотягате на людете, та искате да дотягате и на моя Бог? Затова Сам Господ ще ви даде личба: ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил. Той ще се храни с мляко и мед, още преди да научи що е зло, или да го пожелае, и ще избере доброто. Защото, преди още младенец да може да разбира от добро и зло, той ще отхвърли злото и ще избере доброто. И рече ми Господ: вземи си голям свитък, нов, и напиши на него с човешко писмо: магер-шелал-хаш-баз. И взех си верни свидетели: свещеник Урия и Захария, сина Варахиев, и пристъпих към пророчицата, и тя зачена и роди син. И рече ми Господ: наречи му име: магер-шелал-хаш-баз; защото, преди да се научи детето да изговаря: тате, мамо, – богатството на Дамаск и плячките самарийски ще бъдат понесени пред асирийския цар. 

    С нас е Бог! Разберете, народи, и се покорявайте. Чуйте дори до краищата на земята и се покорявайте, силни; дори и в нещо да успеете, пак ще бъдете победени. Каквото и събрание да съберете, Господ ще го разори. Каквато и дума да кажете, няма да ви се изпълни, защото с нас е Бог!


    Послание към Евреите (1:10-14; 2:1-3)

    „В начало Ти, Господи, си основал земята, и небесата са дело на Твоите ръце; те ще загинат. Ти пребъдваш; всички ще овехтеят като дреха; ще ги свиеш като наметало, и те ще се изменят: но Ти си все Същият, и Твоите години няма да се свършат“. А кому от Ангелите някога Бог е казал: „седи от дясната Ми страна, докле туря Твоите врагове подножие на нозете Ти“? Нали те всички са духове служебни, провождани да служат на ония, които ще наследят спасение? Затова трябва да бъдем особено внимателни към онова, що сме чули, та да не би някак да отпаднем. Защото, ако изреченото чрез Ангели слово излезна вярно, и всяко престъпление и непослушание получи праведна отплата, как ние ще избегнем, ако занемарим такова велико спасение, което, бидейки отначало проповядвано от Господа, ни се удостовери от ония, които го бяха чули от Него?


    Евангелие според Матея (2:1-12)


    Четецът: Скоро да ни преварят Твоите щедрости, Господи, защото твърде много обедняхме: помогни ни, Боже Спасителю наш, заради славата на Твоето име; Господи, избави ни и очисти греховете ни, заради Твоето име. 


    Трисветое 


    Кондак на предпразненството на Рождество, гл. 3:

    Девата днес идва да роди неизказано предвечното Слово в пещерата. Ликувай, цяла земьо, щом си чула, прослави заедно с ангелите и пастирите Този, Който иска да се яви като Младенец – предвечният Бог.


    Господи, помилвай (40 пъти).

    Христе Боже, Комуто всяко време и всеки час на небето и на земята се отдава поклонение и слава, Който си дълготърпелив, многомилостив и добросърдечен, праведните обичаш, грешните милваш и всички призоваваш към спасение с обещание на бъдещите блага. Сам Ти, Господи, приеми и нашите молитви в тоя час, напътвай  живота ни към Твоите заповеди, освети нашите души, очисти телата ни, помислите ни изправи, мислите очисти и ни избави от всяка скръб, злини и болести. Огради ни с Твоите свети Ангели, та запазвани и наставлявани от тяхното войнство, да постигнем единство във вярата и познание на Твоята непристъпна слава, защото си благословен во веки веков. Амин.

    Господи, помилвай (3 пъти). Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин. 

    По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица, тебе величаем.

    В името Господне благослови, отче!

    Свещеникът: Боже, бъди щедър към нас и ни благослови. Просветли лицето Си към нас и ни помилвай. 

    Хор: Амин.

    Молитвата на св. Василий Велики

    Свещеникът: Боже и Господи на силите и Създателю на всички твари, Който поради Твоето неизразимо милосърдие, си изпратил Единородния Твой Син, нашия Господ Иисус Христос, за спасение на човешкия род и чрез Неговия честен кръст си разкъсал ръкописанието на нашите грехове и тъй си победил началата и властите на тъмнината! Сам, Владико човеколюбче, приеми и тия благодарствени и молебни молитви от нас грешните и ни избави от всяко всепагубно и мрачно прегрешение и от всички видими и невидими врагове, които искат да ни сторят зло. Прикови телата ни със страх пред Тебе и не давай да се отклонят сърцата ни към лукави думи или помисли, но с любовта Си пронизи душите ни, та всякога, като Те съзерцаваме, напътвани от Твоята светлина и гледайки Тебе недостъпната и вечна светлина, да принасяме непрестанно славословие и благодарност на Тебе, безначалния Отец, на Твоя Единороден Син и на Твоя всесвят, благ и животворящ  Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин.


    ДЕВЕТИ ЧАС

    Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог! Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа, Царя, нашият Бог! Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог!

    През това време дяконът кади целия храм.

    Псалом 109

    Псалом 110

    Псалом 85

    Наклони, Господи, ухото Си и ме чуй, понеже съм беден и сиромах. Запази душата ми, защото съм преизпълнен с благоговение: спаси Твоя раб, Боже мой, който на Тебе се уповава! Помилуй ме, Господи, понеже към Тебе ще викам цял ден. Развесели душата на Твоя раб, понеже към Тебе издигнах душата си. Защото Ти, Господи, си благ и кротък, и много милостив към всички, които Те призовават. Чуй, Господи, молитвата ми; вслушай се в гласа на моето моление! В деня на моята скръб към Тебе викнах, защото Ти ме чу. Няма подобен на Тебе сред боговете, Господи, и няма дела, подобни на Твоите. Всички народи, що си сътворил, ще дойдат и ще се поклонят пред Тебе, Господи, и ще прославят Твоето име, защото велик си Ти и вършиш чудеса, Ти си Бог единствен. Насочи ме, Господи, в Твоя път и ще тръгна в Твоята истина; нека се развесели сърцето ми със страха пред Твоето име. Ще те възхвалям, Господи Боже мой, от цялото си сърце и ще прославям името Ти вечно, защото велика е Твоята милост над мен и Ти си избавил душата ми от преизподния ад. Боже, престъпници на закона се надигнаха против мене и сбирщина от могъщи люде поискаха душата ми и не туриха Тебе пред себе си. И Ти, Господи Боже мой, щедър и милостив, дълготърпелив и много милостив и истинен, погледни свише на мене и ме помилуй! Дай Своята мощ на Твоя слуга и спаси сина на Твоята рабиня. Стори с мене знамение за добро, та да видят мразещите ме и да се посрамят, защото Ти, Господи, си ми помогнал и си ме утешил!


    Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.

    Алилуйя, алилуйя, алилуйя слава на Тебе, Боже (3 пъти). Господи, помилуй (3 пъти).

    Слава на Отца и Сина и Светия Дух (четем тропара на предпразненството)

    Приготви се Витлееме, отвори се за всички, Едеме, радвай се Ефрате, понеже дървото на живота процъфтява в пещерата от Дева, чиято утроба се показа духовен рай, в който е божественото наслаждение, като ядем от него, ще бъдем живи и не ще умрем, като Адам. Христос се роди, за да възстанови падналия преди образ.

    И сега и винаги, и во веки веков. Амин.

    Ти, Който заради нас се роди от Девата и претърпя разпятие, Благий, смъртта със смърт разруши и яви възкресение като Бог, не презирай създанията на Твоите ръце; яви човеколюбието Си, Милостиви, приеми родилата Те Богородица, молеща се за нас и спаси, Спасителю наш, отчаяните люде.


    Стихири, глас  7:

    Удивля́шеся И́род, зря волхво́в благоче́стие, и, гне́вом побежда́емь, ле́та испыта́ше разстоя́ния; ма́тери безча́дствуемы быва́ху, и безвре́менный во́зраст младе́нцев го́рце пожина́шеся, сосцы́ ссыха́хуся, и исто́чницы мле́чнии удержава́хуся, ве́лие бя́ше лю́тое. Те́мже благоче́стно, ве́рнии, соше́дшеся, поклони́мся Христо́ву Рождеству́.

    Стих: Господи, чух вест от Тебе и се уплаших; Господи, свърши делото Си сред години. (Авакум 3:2)

    Глас 2:

    Егда́ Ио́сиф, Де́во, печа́лию уязвля́шеся, к Вифлее́му идя́, вопия́ла еси́ к нему́: что Мя зря непра́здну дря́хлуеши и смуща́ешися, не ве́дый вся́ко е́же во Мне стра́шнаго та́инства? Про́чее отложи́ страх всяк, пресла́вное познава́я: Бог бо низхо́дит на зе́млю ми́лости ра́ди, во чре́ве Мое́м ны́не а́ще и плоть прия́т. Его́же, ражда́ема, узри́ши, я́коже благоизво́ли, и, ра́дости испо́лнився, поклони́шися я́ко Зижди́телю твоему́, его́же А́нгели пою́т непреста́нно и славосло́вят со Отце́м и Ду́хом Святы́м.

    Слава, и сега, глас 6, канонархът (протопсалтът) застава в средата на църквата, напевно чете, а хорът мелодично изпява:

    Днес се ражда от Дева Този, Който в ръката Си държи цялото творение (3 пъти), в пелени като човек се повива Този, Който е неосезаем по същество, в ясли лежи Бог, Който в началото (със слово) създаде небесата, от гърди се кърми с мляко е Този, Който в пустинята прати на хората манна от небето, мъдреците призовава Женихът на Църквата, техните дарове приема Синът на Девата; покланяме се на Твоето Рождество, Христе (3 пъти), покажи ни и Твоето божествено Богоявление.


    Прокимен, глас 4: Ма́ти Сио́н рече́т: Челове́к, и Челове́к роди́ся в нем. Стих: Основа́ния его́ на гора́х святы́х.

    Пророчествата на Исайя (9:5-6)

    Младенец ни се роди – Син ни се даде; властта е на раменете Му, и ще Му дадат име: Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира. Неговата власт и мир безкрай ще расте върху престола на Давида и в царството му, за да го утвърди Той и да го укрепи чрез съд и правда отсега и довека. Ревността на Господа Саваота ще извърши това.


    Послание към Евреите (2:11-18)

    Братя, както освещаващият, тъй и освещаваните, всички са от Едного; затова Той се не срамува да ги нарича братя, думайки: „ще възвестя името Ти на братята Си, посред църква ще Те възпея“. И пак: „Аз ще се уповавам Нему“. И пак: „ето Ме Мене и децата, които Бог Ми даде“. А понеже децата са участници в плът и кръв, то и Той еднакво взе участие в същите, та чрез смъртта да порази оногова, у когото е властта на смъртта, сиреч дявола, и да избави ония, които от страх пред смъртта през цял живот бяха подложени на робство. Защото, наистина, не от Ангели приема естество, а от потомството Авраамово приема; затова длъжен бе да прилича по всичко на братята, та да бъде милостив и верен първосвещеник във всичко, що се отнася до Бога, за очистване греховете на народа. Защото в това, що Сам претърпя, като биде изкушен, може и на изкушаваните да помогне.


    Евангелие според Матея (2:13-23)


    Четец: Не ни предавай за винаги, заради Твоето име и не разрушавай завета Си. Не отнимай от нас милостта Си, заради Авраама, Твоя възлюбен, заради Исаака, Твоя раб, и Израиля, светия Твой. (Дан.3:34-35)


    Трисветое 


    Кондак на предпразненството на Рождество, гл. 3:

    Девата днес идва да роди неизказано предвечното Слово в пещерата. Ликувай, цяла земьо, щом си чула, прослави заедно с ангелите и пастирите Този, Който иска да се яви като Младенец – предвечният Бог.


    Господи, помилвай (40 пъти).

    Христе Боже, Комуто всяко време и всеки час на небето и на земята се отдава поклонение и слава, Който си дълготърпелив, многомилостив и добросърдечен, праведните обичаш, грешните милваш и всички призоваваш към спасение с обещание на бъдещите блага. Сам Ти, Господи, приеми и нашите молитви в тоя час, напътвай  живота ни към Твоите заповеди, освети нашите души, очисти телата ни, помислите ни изправи, мислите очисти и ни избави от всяка скръб, злини и болести. Огради ни с Твоите свети Ангели, та запазвани и наставлявани от тяхното войнство, да постигнем единство във вярата и познание на Твоята непристъпна слава, защото си благословен во веки веков. Амин.

    Господи, помилвай (3 пъти). Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин. 

    По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица, тебе величаем.

    В името Господне благослови, отче!

    Свещеникът: Боже, бъди щедър към нас и ни благослови. Просветли лицето Си към нас и ни помилвай. 

    Хор: Амин.

    Молитвата на св. Василий Велики

    Свещеникът: Владико Господи Иисусе Христе, Боже наш, Който дълго си търпял нашите съгрешения и си ни довел до тоя час, в който, като висеше на животворящото дърво, отвори за благоразумния разбойник входа на рая и със смърт смъртта разруши! Очисти ни, грешните и недостойни Твои раби: съгрешихме и беззаконно постъпихме и не сме достойни да дигнем очите си и да погледнем към небесната висота, понеже оставихме пътя на Твоята правда и ходихме по прищевките на нашите сърца. Но просим Твоята безмерна благост, пощади ни, Господи, по голямата Си милост и ни спаси, заради Твоето свето име, понеже дните ни изчезнаха в суета. Изтръгни ни от ръката на противника, прости ни греховете и умъртви нашето плътско мъдруване, та като отхвърлим вехтия човек, в новия да се облечем и да живеем за Тебе, нашия Владика и благодетел! И така, следвайки Твоите повеления, да достигнем във вечния покой, дето е жилището на всички, които се веселят. Защото Ти си всъщност истинското веселие и радост на тия, които Те обичат, Христе Боже наш и на Тебе отдаваме слава, на Твоя безначален Отец, на Твоя пресвят и благ и животворящ Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин.

    Внася се евангелието в олтара.


    Отпуст обикновен:

    Четецът: Слава… И сега… Господи, помилуй (3). Отче, благослови!

    Свещеникът: Христос истинския наш Бог, по молитвите на Своята пречиста Майка, на честните небесни и безплътни сили, на славния пророк Предтеча и Кръстител Йоан, на светите славни и всехвални апостоли, на светите славни и добропобедни мъченици, на преподобните и богоносни наши отци, на всички български светии, (на храмовия светия) и на всички свои светии, да ни помилва и спаси, като благ и човеколюбец. (Амин)

    По молитвите на светите наши отци, Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилвай и ни спаси!

No comments:

Post a Comment