Wednesday 27 March 2024

1 април - Свети мчк Аврамий

Свети мъченик Аврамий Български


Аврамий Български (убит 1 април 1229 г.) е мюсюлманин, приел християнската вяра, по-късно признат за мъченик и светец от Руската православна църква.

Живее предимно във Волжка България (днешен Татарстан) в края на 12-и началото на 13 век. По професия е търговец. По народност е волжки българин.

Пътува на изток по руските княжества, където се покръства. Това става в град Владимир, където живее известно време.

По-късно се връща в Болгар – столицата на Волжка България, и започва активно да проповядва Христовата вяра сред сънародниците си. Заради това е заловен и убит от своите сънародници около 1229 г.

Мощите му се пазят в град Владимир. Той се почита на 6 март, а пренасянето на мощите му от великия княз Георги се чества на 1 април. Руската православна църква го канонизира като светец.

Българската православна църква го почита на 1 април. Паметта му се пада винаги във Великия пост и службата му се съчетава със службите за деня по триода и на св. Мария Египетска. За частно ползване може да се прочете цялата.


За неговия акатист, натисни ТУК!


СЛУЖБА


Свята́го му́ченика Авраа́мия Бо́лгарскаго, Влади́мирскаго чудотво́рца


НА МА́ЛОЙ ВЕЧЕ́РНИ

На Го́споди воззва́х: стихири, глас 1.

Подобен: О, ди́вное чу́до:

О, ди́вное чу́до! Просвеще́нный свы́ше, в Бо́лгарстей стране́ явля́ется христолюби́вый Авраа́мий, про́поведию о Христе́ побежда́ет и посрамля́ет злове́рныя, претерпе́в же от них мно́гия му́ки, коне́чне мече́м во главу́ усека́ется, и, та́ко сочета́вся Христу́, мо́лит спасти́ся душа́м на́шим.

О, ве́лие дарова́ние гра́ду Влади́миру! а́ки бога́тство Небе́сное принесо́шася в о́нь из страны́ Бо́лгарския нетле́нныя мо́щи свята́го му́ченика Авраа́мия на облегче́ние вся́ких скорбе́й и исцеле́ние боле́зней, на отгна́ние мглы страсте́й, кому́ждо в приключи́вшихся печа́лех на утеше́ние и всем нам во извеще́ние, я́ко ты, чудотво́рче, на Небеси́ мо́лиши Христа́ Бо́га спасти́ся душа́м на́шим.

О, неизрече́нная прему́дрость Бо́жия! И́хже предуста́ви Бог, тех и призва́; и́хже призва́, сих и оправда́; а и́хже оправда́, сих и просла́ви; на тебе́, му́чениче, сбы́сться сие́ сло́во апо́стола. Ви́дя Госпо́дь, я́ко избра́н еси́ сосу́д и Сы́на Бо́жия Христа́ пропове́дал еси́, претерпе́в за Него́ му́ки, сотвори́ тя сла́вна чудесы́, я́же показу́еши всем, чту́щим любо́вию святу́ю па́мять твою́. Те́мже моли́ся, страстоте́рпче, спасти́ся душа́м на́шим.

Слава, глас 1:

Ны́не наста́ па́мять му́ченика Авраа́мия: сего́ ра́ди, ве́рнии, соше́дшеся, с ве́рою и любо́вию восхва́лим его́ пе́сньми и возопие́м ему́: ра́дуйся, всем страстоте́рпцем соприча́стниче и испове́дниче Христо́в Авраа́мие, я́ко вене́ц нетле́нный прия́л еси́ на версе́ твое́м, всече́стне. Ра́дуйся, я́ко ны́не водворя́ешися с му́ченическими ли́ки, Све́та невече́рняго сподобля́емь. Ра́дуйся, я́ко Тро́ице предстои́ши со А́нгелы, Ю́же непреста́нно моли́ спасти́ся душа́м на́шим.

И сега, Богородичен, глас същия:

Небе́сных чино́в ра́дование, на земли́ челове́ков кре́пкое предста́тельство, Пречи́стая Де́во, спаси́ ны, и́же к Тебе́ прибега́ющим: я́ко на Тя упова́ние по Бо́зе, Богоро́дице, возложи́хом.


На стихо́вне стихири, глас 2:

Дом пра́выя ве́ры был еси́, му́чениче Авраа́мие, е́юже испове́дав Христа́ и мучи́телей посрами́в, вене́ц нетле́нный прия́л еси́ на Небеси́, иде́же моли́, му́чениче, дарова́ти душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Стих: Возвесели́тся пра́ведник о Го́споде и упова́ет на Него́.

Дом му́жества и кре́пости яви́лся еси́, страда́льче и му́чениче Авраа́мие! И́стинную ве́ру пред враги́ пропове́дал еси́, угаси́в злове́рие излия́нием кро́ве твое́й, ника́коже во уме́ твое́м мы́сля отрещи́ся Христа́ Бо́га, Ему́же моли́ся дарова́ти душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Стих: Насажде́ни в дому́ Госпо́дни, во дво́рех до́му Бо́га на́шего процвету́т.

Дом тве́рдаго испове́дания Христо́вы ве́ры яви́лся еси́, страстоте́рпче Авраа́мие, многообра́зная муче́ния претерпе́л еси́, желе́зом уязвля́емь, огне́м распаля́емь и мече́м скончава́емь, непрекло́нен пребы́л еси́ во испове́дании Христа́ Бо́га, Его́же моли́ дарова́ти душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Слава, глас 6:

Дне́сь све́тло пра́зднуем свяще́нную па́мять му́ченика и чудотво́рца Авраа́мия, пропове́дав бо Христа́, прия́т от мучи́телей сме́рть непови́нную и ны́не водворя́ется с ли́ки му́чеников, поя́ и славосло́вя Го́спода, Его́же мо́лит дарова́ти душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

И сега, Богородичен:

Богородице, ти си истинската лоза, която отгледа за нас Плода на живота, затова ти се молим, Владичице, моли се заедно с мъченик Авраам и с всички светии да бъдат помилвани душите ни.


Тропа́рь, глас 4:

Дне́сь, благове́рнии лю́дие, соше́дшеся, восхва́лим до́бляго сего́ му́ченика и страда́льца Авраа́мия, сей бо, укрепля́емь си́лою Бо́жию, ду́шу свою́ положи́ за Христа́, мно́го пострада́в от злове́рных болга́р. Сего́ ра́ди от Го́спода вене́ц прия́т и ны́не предстои́т Ему́ и мо́лится о гра́де сем и о всех нас, чту́щих па́мять его́.


НА ВЕЛИКАТА ВЕЧЕРНА


Господи воззвах, глас 2.

Подобен: Ки́ими похва́льными:

С кои духовни песни ще възхвалим мъченика и чудотворец Аврамий, горещият застъпник на всички верни, украшението на руската земя и твърдата ограда на тези, които с вяра целуват честните му мощи, заради чийто молитви, Христос Бог ни дава велика милост?

С кои благоговейни уста ще възпеем Аврамий, Христовият мъченик, който завърши благочестиво потока (на живота), с молитвите си устройва всичко добро за нашите души и тела от Всемогъщата ръка на Христос Бог, Който има много щедрости и голяма милост?

С кои похвални венци ще почетем славния страстотерпец Аврамий, който стои пред престола на Владиката Христос, нашия Бог, получил голяма благодат от Него, и на всички, които идват с вяра, излива изцерения от мощите си и моли Христос Бог да даде мир и голяма милост на всички?

Слава, глас 8:

Дойдете, благоверни хора, да възхвалим великия страстотерпец и чудотворец Аврамий, който пострада за Христа и положи живота си за Него, и сега пребъдва с Него в горните селения, и с праведната си душа, като слънце блести на земята със своите чудеса, сякаш лъчи на светлина всички осветява, а пък неговите честни мощи, като многоцелебен извор, дават благодат и изцеление на всички, който с вяра прибягват. Затова го молим да ни изпроси от Христос Бога спасение и голяма милост.

И сега, първи Богоpодичен (догматик): Небесният Цар поради човеколюбие се яви на земята и живя сред хората, а освен че прие плът от чистата Дева и се роди от нея, заедно с това е единствен Син, двоен по природа, но не по личност, затова наистина Го признаваме за съвършен Бог и съвършен Човек и изповядваме Христос, нашия Бог; Него моли, безмъжна майко, да помилва нашите души!


Вход с кадилница. Свете тихий

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен на деня.


Паримии за мъченик.

Пророчества от Исайя (43:9-14):

Така казва Господ: всички народи да се съберат наедно, и се съединят племената. Кой измежду тях е предсказал това? Нека обадят, какво е било отначало; нека представят свидетели от себе си и да се оправдаят, за да може да се чуе и каже: наистина! А Мои свидетели, казва Господ, сте вие и Моят раб, когото избрах, за да знаете и да Ми вярвате, и да разберете, че това съм Аз: преди Мене нямаше бог, и подир Мене не ще има. Аз, Аз съм Господ, и няма спасител освен Мене. Аз предрекох и спасих, и възвестих; а другиго нямате, и вие сте Мои свидетели, че Аз съм Бог, казва Господ; от начало на дните Аз съм същият, и никой не ще избави от ръката Ми; Аз ще направя, и кой ще отмени това? Тъй казва Господ, вашият Изкупител, Светият Израилев.

Премъдрост Соломонова (3:1-9)

Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас – унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствувани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.


Премъдрост Соломонова (4:7-15)

Праведникът и да умре рано, ще бъде в покой, защото не в дълговечността е честната старост, и не с броя на годините тя се измерва. Мъдростта е седина за людете, и безпорочният живот – възраст на старостта. Като благоугодил Богу, праведникът е обикнат и, като живял посред грешници, е прибран; грабнат е, да не би злоба да измени разума му, или коварство да прелъсти душата му. Защото упражнението в нечестие помрачава доброто, и вълнението на страстта развратява незлобивия ум. Достигнал съвършенство в кратко време, той е навършил дълги години; защото душата му е била угодна Господу, затова и побързал да излезе изсред нечестието. А хората видяха това, и не разбраха, дори и не помислиха, че благодат и милост има за светиите Му и промисъл – за избраниците Му.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Стихири на литията, глас 3:

Прииди́те, мучениколю́бцы вси, пе́сньми и псалмы́ духо́вными возблагодари́м Христа́ Бо́га на́шего, дарова́вшаго нам му́ченика и чудотво́рца Авраа́мия, и́же с весе́лием претерпе́ ка́зни лю́тых мучи́телей за Христа́ Бо́га на́шего, от Него́же по́двигов по́честь прия́, и ны́не в ве́чных селе́ниих с ли́ки му́ченик про́сит очище́ния душа́м на́шим и ве́лия ми́лости.

Прииди́те, правове́рнии, до́бляго му́ченика Авраа́мия свяще́нное торжество́ соверши́м дне́сь: любве́ бо ра́ди Христо́вы кра́сная ми́ра сего́ вся презре́ и вда́ся мучи́телем на муче́ние, не убоя́вся мук, и на Небеса́ восте́кл взира́ти добро́ту неизрече́нную Спа́са на́шего, Его́же про́сит поми́ловатися душа́м на́шим.

Прииди́те вси, возра́дуемся дне́сь Го́сподеви в па́мять страстоте́рпца Авраа́мия: егда́ бо пренесе́ние честны́х его́ моще́й бя́ше в град Влади́мир, тогда́ вели́кий кня́зь Гео́ргий со кня́зи и святи́тели срето́ша их с ве́лиею ра́достию, лю́дие же, зря́ще многострада́льное и нетле́нное твое́ те́ло, со слеза́ми вопия́ху: о страстоте́рпче! ко́е благохвале́ние честно́му твоему́ пренесе́нию сотвори́м? Недоуме́ем и удивля́емся твоему́ милосе́рдию, е́же на нас показа́л еси́; страстоте́рпче у́бо Авраа́мие, сохрани́ моли́твами твои́ми и вся, сла́вящия святы́я по́двиги твоя́, и пребу́ди вы́ну моли́твенником о спасе́нии душ на́ших.

Слава, глас 5:

Дне́сь красу́ется град Влади́мир Боже́ственным сокро́вищем моще́й твои́х, оби́тель твоя́, ликовству́ющи, ра́дуется, и правосла́внии твои́ми чудесы́, му́чениче Авраа́мие, хва́лятся, ты же моли́ Христа́ Бо́га на́шего дарова́ти нам ве́лию ми́лость.

И сега, Богородичен.


Просителна ектения


Стиховни стихири, глас 8:

Да поменем, братя, страстотерпеца Христов Авраам и да подражаваме на неговата твърда вяра, която облече многострадалното му тяло в нетление, предварително описвайки образа на общото възкресение.

Стих: Праведният цъфти като палма, издига се като кедър ливански. (Пс. 91:13)

В тебе има голям Божи дар, мъчениче Аврааме, защото ти победи цялата сила на мъчителите и получи нетленен венец от ръката на Вседържителя, на земята ти сияеше с много чудеса, на небето стоиш пред Царя и Владиката, и Му се молиш да даде мир на всички ни и голяма милост.

Стих: Той пази всички негови кости; ни една от тях не ще се строши. (Пс. 33:21)

До отидем, братя, при раклата с мощите на страстотерпеца Аврамий и да се удивим как Господ пази всичките кости на Своите избраници и ни една от тях няма да бъде строшена. Затова с вяра и любов нека прославим Христос Бога, Който ни дава мир и голяма милост.

Слава, глас 6:

Зарадвайте се с нас, събрания на българите, днес в светлата памет на мъченика Аврамий, който дарява благоуханието на Светия Дух от нетленното съкровище на своите мощи. Затова като се събрахме, да направим общ хор за него и да го призовем със свети песни: поменавай ни, мъчениче, и се моли за нас на Христос, да ни дарува милост в деня на Съда.

И сега, Богородичен: Творецът и моят Избавител, Христос Господ, като се роди от твоята утроба и облече в моята плът, освободи ме от проклятието на Адам, затова, най-чиста Дево, ние те възхваляваме непрестанно като Божия майка и Девица с ангелския поздрав: радвай се, Владичице, застъпнице, защитнице и спасение на нашите души!


Песен на св. Симеон Богоприемец

 „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар, глас 4:

Днес, верни хора, като се събрахме, нека възхвалим този мъченик и страдалец Аврамий, защото той, укрепен от Божията сила, положи душата си за Христос, много пострадал от неверните българи. Заради това получи венец от Господа и сега стои пред Него и се моли за този град* и за всички нас, които почитаме паметта му.

* Владимир

Слава, и сега, Богородичен: Еже от века утаеное 

От вечност скритата, непозната и на ангелите тайна чрез тебе, Богоро­дице, се откри на живеещите на земята: Бог се въплъти в неслитно единство и заради нас доброволно прие кръст, чрез който възкреси първосъздадения и спаси от смърт душите ни.



НА УТРИННАТА

На Бог Госпо́дь: тропар на светеца два пъти. Слава, И сега, Богородичен.


Първи седален, глас 1:

Твоят светъл и всепразничен ден, мъчениче Аврааме, ни призовава да празнуваме духовно и усърдно да почитаме твоите честни мощи, и да прославяме единия Бог в Троицата. Затова с псалома (63:11) ти викаме: праведникът ще се развесели в Господа и ще се уповава Нему.

Слава, И сега, Богородичен:

Надеждо на християните, Пресвета Дево, която си родила Бога извън ума и думите, непрестанно Му се моли с горните сили да даде опрощение на грехове и поправяне на живота на нас, които с вяра и любов винаги те славим.


Втори седален, глас 4:

Ти принесе твоята кръв на Христос като алабастър с миро, мъчениче Аврааме. Затова най-добрият и велик Дарител Бог те прослави и те въздигна чрез Своите богати чудеса, заради което почитаме с вяра твоята памет, дивни.

Слава, и сега, Богородичен:

Пречиста Дево, Която си родила Всеблагия Бог, моли Го непрестанно да даде прощение на греховете ни, а преди края – покаяние за нас, които с вяра и любов те почитаме, Всевъзпявана.


Полиелей и величание за мъченик.


Седален след полиелея, глас 8:

От младини се привърза към Бога с душата си, мъчениче Аврааме, заради което си получил мъченически венци от Христос, като прие небесни дарове, чрез които даваш здраве от всички болести на нас, които идваме при тебе с вяра и любов и почитаме твоята свята памет.

Слава, и сега, Богородичен:

Всички човешки родове те облажаваме като девица сред жените, която роди безсеменно Бога по плът, защото в тебе се всели божествения Огън и като детенце кърмиш Твореца и Господа. Затова ангелските събори и човешките родове достойно славят твоето пресвято раждане, а ние в съгласие ти викаме: моли Христос Бога, да даде прошка на греховете на тези, които възпяват достойно твоята памет.


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, глас 4: Праведникът ще се развесели в Господа и ще се уповава Нему. (Пс. 63:11) Стих: Чуй, Боже, гласа ми, кога Ти се моля. (Ст. 2)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй! (3)

Дяконът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие!

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (името).

Дяконът: Да внимаваме!

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!

 

Евангелие от Матея, зача́ло 36.


Стихира след 50 псалом, глас 6:

От младини Господ те избра за Небесното жилище, мъчениче Аврааме, и от Неговата всемогъща десница се възложи нетленен венец на твоята глава, и си бил осиян от Него с Божествена светлина, и винаги се насищаш с такава радост и веселие, и се молиш за всички хора, които живеят в Православието и почитат вярно твоите честни мощи и викат: слава на Бога, Който извърши дивните Си чудеса.


Канон, глас 4

Песен 1

Ирмос: По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей победи в пустинята войнството на Амалик. (Изх. 17:11)

Припев: Свети мъчениче Аврамие, моли Бог за нас!

Неисче́тне в ми́лости, Христе́ Спа́се ми́ра, вразуми́ нас, недосто́йных пра́зднственно соверши́ти па́мять страда́льца Твоего́. Ты же, страстоте́рпче, пода́ждь нам ра́зум чист вся жите́йская презре́ти и еди́наго на потре́бу спасе́ния иска́ти.

Преве́чный Бог дарова́ тебе́ си́лу вра́жия возноше́ния сокруши́ти и вся му́ки претерпе́ти, ты же нам, гре́шным, пода́ждь ра́зум похва́льная тебе́ принести́ и моли́ся за всех, тя восхваля́ющих.

Богому́дре страстоте́рпче Христо́в Авраа́мие, не возгнуша́йся нас, греха́ми оскверне́нных, и не отри́ни сего́ тебе́ от нас ма́лаго хвале́ния, но приими́ е и о всех, воспева́ющих тя, Го́споду моли́ся, да вси па́мять твою́, ра́дующеся, пра́зднуем.

Богородичен: Яви́ милосе́рдие Твое́, Госпоже́ Пречи́стая, на ны недосто́йныя, я́ко к Тебе́ прибега́ем с пла́чем серде́чным и вопие́м: поми́луй нас, Еди́на всех гре́шных спасе́ние.


Песен 3

Ирмос: Твоята Църква се весели за Тебе, Христе, като казва: Ти си моята сила, Господи, прибежище и опора.

Наста́ честна́я па́мять твоя́, страстоте́рпче Авраа́мие, в ней же, лику́юще, воспева́ем тя и лобыза́ем честны́я мо́щи твоя́, вся́ких дарова́ний духо́вных нас сподобля́ющия.

От честны́х моще́й твои́х мно́гое исцеле́ние источа́еши, му́чениче, и град, в не́мже храни́тся нетле́нное те́ло твое́, от вся́ких бед покрыва́еши, сего́ ра́ди любо́вию па́мять твою́, страстоте́рпче, пра́зднуем.

Несу́щии мо́щи твоя́ от Болга́рския страны́ во град Влади́мир не зна́яху тяготы́ ни но́щию, ни днем. Мы же ны́не, то́чию о́крест ра́ки твоея́ стоя́ще, мо́лим тя: сохраня́й чту́щия па́мять твою́ от вся́ких бед.

Богородичен: Су́ще во гресе́х мно́зех, к Тебе́ вопие́м, Всепречи́стая: очи́сти ны Твои́м милосе́рдием, да не поги́бнем до конца́, Ты бо всех скверн Очисти́теля родила́ еси́.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Втори кондак, глас 3:

Укрепи́вся, сла́вне, любо́вию Госпо́днею и Того́ честны́й Крест на ра́мо взем, и́го Госпо́дне, посрами́л еси́ диа́воля кова́рствия и пострада́л еси́ да́же до сме́рти, и сего́ ра́ди, досточу́дне, яви́ся страда́лец вели́к, Авраа́мие, и ору́жником храбротаи́нник и уча́стник Бо́жия благода́ти.

Седален

Днес светло се празнува твоята памет, мъчениче Аврааме, защото събуждаш всички за радостта на твоите чудеса и непрестанни молитви за нас към Бога.


Песен 4

Ирмос: Виждайки Те издигнат на Кръста, Слънце на правдата, Църквата застана в благолепие и подобаващо запя: слава на Твоята сила, Господи!

Христо́во благоуха́ние яви́лся еси́, му́чениче, в спаса́емых тобо́ю от неду́гов душе́вных же и теле́сных, те́мже вси правове́рнии сла́вят Го́спода, Его́же ра́ди от злове́рных болга́р пострада́л еси́.

Мо́щи твоя́, му́чениче, утвержда́ют обита́телей страны́ сея́ в ве́ре и благоче́стии; те́мже и мы с любо́вию вопие́м ти: ра́дуйся, страстоте́рпче и чудотво́рче Авраа́мие.

Покрови́теля жи́зни на́шея и моли́твенника к Бо́гу почита́ем тя, страстоте́рпче Авраа́мие: на стезю́ нас покая́ния напра́ви, му́чеников соприча́стниче, А́нгелов сограждани́не пресла́вне.

Богородичен: Ка́ко присту́пим к Тебе́, Херуви́м и Серафи́м честне́йшей, и ка́ко воззри́м на Тя, обремене́ннии грехи́ мно́гими? Но, о Пречи́стая Влады́чице, Сама́ очи́сти ны и ве́чныя му́ки изба́ви.


Песен 5

Ирмос: Ти, Господи, моя Светлина, дойде в света, о свята Светлина, извеждайки от тъмнината на незнанието тия, които с вяра Те възпяват.

По пренесе́нии святы́х моще́й твои́х во град Влади́мир, му́чениче Авраа́мие, вели́кий кня́зь Гео́ргий (1189–1238) с подру́жием свои́м и ча́ды и вси обита́тели гра́да па́мять твою́ усе́рдно всегда́ творя́ху, зна́юще тя на Небесе́х Христу́ предстоя́ща и непреста́нно покрыва́юща почита́ющих тя, и́хже и ны́не сохраня́й от всех бед.

Пла́мень угаси́ на́ших плотски́х обурева́ний и нечи́стых на́ших помышле́ний, да пла́мене гее́нскаго огня́ твои́ми моли́твами, Авраа́мие, изба́вимся.

Ду́шу и помышле́ние к тебе́ простира́ем, страстоте́рпче Авраа́мие: согре́й на́ше се́рдце любо́вию, я́же к Бо́гу, да зако́ну Его́ усе́рдно после́дующе, пре́йдем по́прище на́шего жития́ непреткнове́нно.

Богородичен: Бо́га родила́ еси́ Ты, Пречи́стая, восхоте́вшаго спасти́ гре́шники, к Нему́же и́маши всегда́ мно́гое дерзнове́ние, я́ко Ма́ти: моли́ся о нас Ему́, любо́вию воспева́ющих Тя, Влады́чице.


Песен 6

Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с хвалебен глас“ – Църквата вика към Тебе, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.

Ви́дя тя иско́нный враг, мно́гия доброде́тели на земли́ творя́ща, злове́рных болга́р подви́же на тя, да приобщи́шися скве́рней ве́ре их, ты же кро́вию запечатле́л еси́ пра́вую ве́ру твою́ и си́це Небе́сное Ца́рствие восприя́л еси́.

Пречестно́е те́ло твое́, страстоте́рпче Авраа́мие, обогаща́ет всех не земны́м и тле́нным бога́тством, но Небе́сным, его́же кро́вию дости́гл еси́, те́мже и нас получи́ти то сподо́би, любо́вию воспева́ющих тя.

Омы́вся кро́вию, я́ко водо́ю, и всех мучи́телей ужаси́в кре́пким твои́м за Христа́ страда́нием, ны́не на Небеси́ лику́еши и та́мо за всех ве́рных неусы́пно мо́лишися, да тве́рдо содержа́т Правосла́вную ве́ру.

Богородичен: Соблюди́ христиа́нское жи́тельство, Богоро́дице, гре́шных к покая́нию обрати́, чи́сты вся поста́ви пред Сы́ном Твои́м, Пренепоро́чная Де́во, и сподо́би нас моли́твами Твои́ми Небе́снаго Ца́рствия.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак, глас 8

Като драгоценно съкровище се пренесе от българската страна в град Владимир твоето пречестно тяло, мъчениче Аврааме, чрез което даваш на всички, които почитат твоята славна памет, изобилие от изцеления, като стоиш на небето пред Христос Бога и Му се молиш за спасението на нашите души.

Икос

Като светла звезда си просиял в българската земя с твоите добри дела и апостолска проповед, страстотерпче Аврааме, и там си мъчен за Христа. Сега с чудесата, сякаш с ярки лъчи, сияеш, даваш изцеление на болните, радост и веселие на здравите. Затова днес, като се събрахме, с право ти казваме: радвай се, избранико на Господа, застъпниче на цялата руска земя и помощник на всички християни.

Синаксар: В първия ден на месец април празнуваме паметта на св. Мария Египетска (+522 г.) и св. мчк Аврамий, българин от Волжка България (сега Татарстан), загинал мъченически на този ден за изповядване на вярата си през 1229 г.

По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин!


Песен 7

Ирмос: В персийската пещ Авраамовите отроци, разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото обгаряни от пламъка, викаха: благословен си в храма на Твоята слава, Господи!

Вся на́ша земля́ возра́довася, зря́щи тя, от всех ве́рных срета́ема и благода́рными гла́сы, а́ки мусики́йскими труба́ми, восхваля́ема, и дне́сь ра́дуется, с на́ми лику́ющи и па́мять твою́ прославля́ющи.

Кре́пость и исцеле́ние приима́ху от Тебе́, му́чениче Авраа́мие, немощству́ющии пло́тию, ско́рбнии же ду́хом и удруче́ннии печа́льми жите́йскими обрета́ху душе́вное утеше́ние в умиле́ннем призыва́нии свята́го и́мене твоего́, прославля́юще ди́внаго во святы́х Свои́х Христа́ Бо́га на́шего.

Весели́ся, Богоспаса́емый гра́де Влади́мире, и наслажда́йтеся, вси ве́рнии, Христо́ва благоуха́ния от святы́х моще́й страстоте́рпца Авраа́мия, я́же не то́кмо теле́сныя боле́зни исцелева́ют, но и душе́вныя стра́сти вся врачу́ют.

Богородичен: Ум наш плени́ в послуша́ние ве́ры, дух и ду́шу всесоверше́нны соблюди́ и те́ло в прише́ствие Го́спода на́шего Иису́са Христа́ непоро́чно сохрани́ моли́твами Твои́ми, Богороди́тельнице.


Песен 8

Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова, а препасани с добродетели отроците, подвижниците на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: всички творения Господни, благославяйте Господ.

Си́лою Бо́жиею укрепля́емь, отрази́л еси́ сове́ты беззако́нных, и́же ру́це твоя́ и но́зе неща́дно отсека́ху. Те́мже и главу́ прекло́нь под меч, вопия́л еси́: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Устраши́ти тя не возмого́ша неве́рнии, ниже́ поколеба́ти тве́рдаго ума́ твоего́ отрещи́ся Христа́, я́ко адама́нт, пребы́л еси́ кре́постию ве́ры твоея́, поя́ непреста́нно: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Прииди́те, вси правове́рнии, воспросла́вим па́мять страстоте́рпца Авраа́мия и облобыза́ем с ве́рою честны́я мо́щи его́, источа́ющия цельбы́ неду́гов душе́вных вку́пе и теле́сных всем воспева́ющим: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Богородичен: Победи́, Пречи́стая, врага́ ви́димыя и неви́димыя, низложи́ти нас тща́щихся, и страсте́й нас вся́ких изба́ви, да пое́м торже́ственне: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.


Песен 9

Ирмос: Крайъгълен камък се отсече от тебе – девствената планина, не с човешка ръка, Дево; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, те величаем.

Ве́лия слава ты еси́ на́ша и похвала́, страстоте́рпче Христо́в Авраа́мие: вели́ку бо ве́ру во Христа́ Иису́са име́я, второ́е крести́лся еси́ в Него́ кро́вию твое́ю и дости́гл еси́ Небе́снаго жития́, его́же улучи́ти сподо́би и нас моли́твами твои́ми.

Псалмы́ и пе́сньми восхваля́ем тя, му́чениче, озаря́еши бо нас всегда́ чудесы́ твои́ми, и́хже кто дово́лен исчести́, ра́зве Да́вый тебе́ сия́? Ему́же моли́ся, да спасе́т вся лю́ди, с ве́рою и любо́вию соверша́ющия святу́ю па́мять твою́.

Вои́стинну никто́же, притека́яй к тебе́, му́чениче Христо́в Авраа́мие, то́щь благода́ти твоея́ отхо́дит, ея́же и нас испо́лни, мо́лимся.

Богородичен: Вои́стинну и́стиннаго Бо́га пло́тию, Богоро́дице, родила́ еси́, Его́же ми́лостива нам в де́нь Суда́ соде́лай, да безконе́чно с Ним Тя велича́ем.


Катавасии според сезона


Честнейшую

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Народът(речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

Песен 9,…


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.


Светилен

Ти достигна незамръкващата светлина, мъчениче Аврааме, заради силното ти страдание за вярата Христова от зловерците и сега, бидейки в Царството Небесно, се радваш и веселиш с всички мъченически хорове. Моли се за нас, които почитаме светата ти памет.

Слава, и сега, Богородичен:

Пресветлата светлина – Христос, нашия Бог, изгря от твоята девическа утроба, Пречиста Владичице, затова ти се молим като на царица и Богородица: моли твоя Син и наш Бог, като ни прости греховете ни, да ни спаси, защото е добър и човеколюбив.


Хвалитни стихири, глас 1:

Весели се и тържествувай, град Владимире, който имаш в себе си мощите на мъченика и чудотвореца Аврамий, който днес стои пред незалязващата Светлина, гледа Неговата неизказана доброта, и се моли винаги да дарува на душите ни мир и голяма милост.

Радвай се и се весели, жилище* на Божията Майка, тържествувайте всички православни, гледайки честните мощи на мъченика и чудотвореца Аврамий, който излива изцеление на всички, които прибягват към него с вяра и възпяват Христос, Който дарява на всички мир и голяма милост.

* женския Княгинински манастир в църквата Успение на Пресвета Богородица, където са мощите на светеца.

Ангелските чинове и събора на светиите се радват и веселят, като виждат праведната душа да се възнася на небето и да се представя пред Божествения престол, и се съединява с хоровете на мъчениците и с тях се моли на Христос да дарува на душите ни мир и голяма милост.

Слава, глас 8:

Кой няма да възпее днес тържеството на светия мъченик и чудотворец Аврамий, ревнителят на правата вяра и посрамителят на злата (вяра), защото той влезе в светлия Христов чертог с мъченическа кръв като светли зари, просвещава ни с благотворните си чудеса и се моли на Христос Бога за всички, които с вяра и любов празнуват паметта му.

И сега, Богородичен:

Владичице, приеми молитвите на Твоите раби и ни избави от всяка нужда и печал.


Велико славословие


Тропар, гл. 4:

Днес, верни хора, като се събрахме, нека възхвалим този мъченик и страдалец Аврамий, защото той, укрепен от Божията сила, положи душата си за Христос, много пострадал от неверните българи. Заради това получи венец от Господа и сега стои пред Него и се моли за този град* и за всички нас, които почитаме паметта му.

* Владимир


НА ЛИТУРГИЯТА

СЛУ́ЖБА МУ́ЧЕНИЧЕСКАЯ.


Молитва

Свети мъчениче Аврамие, достоен воин Христов на небесния Цар, наш славен помощник и закрилник в скърби и несгоди! Нищо не можа да те отдели от твоята любов към Господа Иисуса: нито ласкави обещания за временни блага, нито заплахи, нито мъчение от злите врагове на светата Христова вяра. Ти като лъв излезе на битка против умствените вълци, против духовете на злобата, които се надигнаха срещу тебе заради твоето добро изповедание, срещу българския народ, на който принадлежиш, и като огнена стрела ги порази чрез силата на благодатта на Светия Дух, и любовта ти към Бога, силна като смъртта. Въпреки че си пролял кръвта си за Христос, нашия Бог, като погуби временния си живот, но с безсмъртната си душа, като орел се издигна до горните жилища на нашия Отец, като наследи там вечен живот, слава и неизказано блаженство, и ни остави твоите нетленни останки като многоценна и благоуханна лилия.

Вярваме, свети страдалецо, че като стоиш с ангелите и всички светии пред престола на славата на Триипостасния Бог, възнасяш усърдни и богоприятни молитви не само за нас и за нашия град, но и за цялата света Христова Църква и православното руско отечество. Вярваме, преславни чудотворче, че ти със силата на Всемогъщия Господ Иисус Христос, чрез твоите свети мощи, излъчваш изобилни дарове на благодатна помощ за спасението на всички, които прибягват към тебе с вяра, като най-вече измолваш за тези, които те почитат, кончина в покаяние, и състрадателно помагаш на немощните деца, та всички, от малки до големи, единодушно да прославяме неизказаното величие на Божията доброта. Затова с вяра и любов падаме пред твоите свети мощи и благоговейно ги целуваме, като те молим, наш добър молитвеник и застъпниче на небето: помогни на нас, грешните и смирените, чрез твоите молитви във всички наши скърби, нужди и обстоятелства, запази нас и този град от всяко зло и всякакви нещастия, но най-вече съдействай за вечното спасение на нас и на всички, които те молят за помощ и застъпничество.

Смирено ти се молим, угодниче Божий: моли се на Христос, нашия Бог, да даде мир и тишина на всички православни християни и да отвърне от нас всеки гняв, който е насочен към нас, да ни избави от мрежите на врага, изнемощяването в примките на греха и адските мъки, и да удостои нас, недостойните, да застанем от дясната Му страна на Неговия праведен съд и да влезем във вечния покой на Неговите светии, където е непрестанен гласа на тези, които празнуват, и е неизказана сладостта на тези, които гледат добротата на лицето Му; и така с тебе и всички светии да можем безкрайно да прославяме Отца и Сина, и Светия Дух, единосъщната и неразделна Троица. Амин.

No comments:

Post a Comment