Saturday 14 January 2023

Св Гавриил Лесновски /в неделя/

Св Гавриил Лесновски /в неделен ден/

Водещ глас 6, утр. ев. 9

ГЛАС 6

В СЪБОТА НА ВЕЧЕРНАТА СЛУЖБА

 

Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 10, глас 6:

Господи, към Тебе викам, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, към Тебе викам: побързай към мене, чуй гласа на молбата ми, когато викам към Тебе, чуй ме Господи! 

Да възлезе молитвата ми като тамян пред Твоето лице, въздигането на ръцете ми – като вечерна жертва, чуй ме Господи.


Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс. 141:7А)

Побеждавайки ада, Христе, Ти се възнесе на кръста, за да издигнеш със Себе Си живеещите в мрака на смъртта, и освободен от мъртвите, Ти изливаш живот от Твоята собствена светлина. Всемогъщи Спасителю, помилвай ни.


Стих: Около мене ще се съберат праведните, кога ми сториш благодеяние. (Пс. 141:7Б)

Днес Христос стъпкал смъртта, според думата Си е възкръснал, и дари радост на света, та всички прославящи да кажем следната песен: Изворе на живота, Светлина непристъпна, Всемогъщи Спасителю, помилвай ни.

 

Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс. 129:1-2А)

Къде ще избягаме ние, грешните, от Тебе, Господи, Който си навсякъде в творението? На небето ли? Там живееш. В ада ли? Потъпкал Си смъртта. В дълбините морски ли? Ръката ти стига там, Владико. Към Тебе тичаме и падайки, се молим: Ти, Който възкръсна от мъртвите, помилвай ни.

Друга стихира, от св. патр. Анатолий, глас същия:

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс. 129:2Б)

С Твоя кръст, Христе, се хвалим и Твоето възкресение възпяваме и славим. Ти наистина си нашият Бог; не познаваме друг Господ освен Тебе.


На преподобния, гл. 1:

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

Преподобни отче Гаврииле, твоят живот в света се оказа свръхестествен, защото като живя на земята, ти остана безстрастен, възлюби мира и безмълвието, а като последва Христос по тесния и скръбен път, влезе в небесните жилища, където непрестанно се молиш за спасението на всички ни.


Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

Преблажени отче Гаврииле, ти си получил достоен ангелски дял и заставайки пред Бога с безплътни сили, не забравяй и нас, които празнуваме твоята свята памет, но погледни от небесата и ни освети с твоята светлина, за да прославим радостно твоите чудеса.


Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6)

Чудотворче отче Гаврииле, като видя Бог великите ти подвизи и твоите трудове, с които си просиял на светилника с Христовото сияние, те обогати с дара на чудотворството и те яви на всички да те знаят, заради чудесата на изцеленията, затова и ние те молим: моли се на Христа Бога за всички, които празнуват светата ти памет, и ни избави от греховните страсти.


Други стихири на преподобния на глас 6:

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Днес монашеските множества празнуват паметта на преставлението на преподобния наш отец Гавриил, възхвалата на Лесново и наше украшение, макар и от земна природа, той беше равен на духовните същества, затова той стана наш молитвеник преди престола на Всевишния, за да получим вечни блага в деня на съда.


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Днес повече от слънцето огря на небосвода на вярата паметта на нашия богоносен отец Гавриил, който насочи всички вярващи към добродетелта: едни чрез боговдъхновена наука, а други чрез равноангелски живот, като предивно показа и двете като изключителен водач към богоугодни дела; по неговите молитви, Христе Боже наш, помилвай ни и ни спаси.


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

Днес се събираме в цялата българска земя и благочестиво възпяваме с псалми и песни преблажения наш отец Гавриил, който остави измамата на този свят, взе на плещите си Христовото иго и смело победи бесовските пълчища, като на дело ни показа чудния път на божествената любов; той се моли непрестанно да бъдат спасени душите ни.


Слава, на преподобния, гл. 6: по Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, преподобни отче? Кой няма да възпее твоя равноангелски живот? Защото ти възсия в святост на земята като ученик на Христос, а Той те прие в царството Си, причисли те към всички светии и въпреки че си човек по природа и земно същество, Той те направи другар на ангелите и познат на всички поколения. Него моли, преблажени Гаврииле, да се смили над душите ни.


И сега, първи Богородичен (догматик) на глас 6: Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.


Вход с кадилница. Свете тихий

Творение на св. Софроний, патр. Йерусалимски

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен, Пс. 92

Дяконът: В премъдростта да внимаваме. Вечерен прокимен на гл. 6.

Господ царува; облечен е с величие. 

Стих: Облечен е Господ с могъщество и препасан.

Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. 

Стих: Твоят престол е утвърден открай време. Ти си вечен. (стихове 1-2)


Четива (П., стр. 15-16)

Премъдрост Соломонова (5:15-6:3)

Праведниците живеят довека; наградата им е у Господа и грижата за тях у Вишния. Затова те ще получат царство на славата и венец на красотата от ръката на Господа, защото Той ще ги закрили с десницата и ще ги защити с мишцата. Той ще вземе за всеоръжие – Своята ревност, и ще въоръжи тварите за отмъщение на враговете; ще облече за броня правдата, и ще Си наложи за шлем – нелицеприятния съд; ще вземе за непобедим щит – светостта; строгия Си гняв ще изостри като меч, и светът ще се опълчи с Него против безумците. Ще захвъркат правоцелещи светкавични стрели, и от облаците, като от силно опнат лък, ще полетят в целта, и като от каменометно оръдие с ярост ще се изсипе град; ще възнегодува против тях морската вода, и реките свирепо ще ги издавят; ще въстане против тях духът на силата и ще ги разнесе като вихър. Тъй беззаконието ще опустоши цялата земя, и злодеянието ще катурне престолите на силните. Затова, слушайте, царе, и разберете, научете се, съдии от земните краища! Внимавайте, вие, които владеете множествата и които се гордеете пред народите! От Господа ви е дадена властта, и силата – от Вишния, Който изследва делата ви и изпитва намеренията.


Премъдрост Соломонова (3:1-9)

Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас – унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствувани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.


Премъдрост Соломонова (4:7-15)

Праведникът и да умре рано, ще бъде в покой, защото не в дълговечността е честната старост, и не с броя на годините тя се измерва. Мъдростта е седина за людете, и безпорочният живот – възраст на старостта. Като благоугодил Богу, праведникът е обикнат и, като живял посред грешници, е прибран; грабнат е, да не би злоба да измени разума му, или коварство да прелъсти душата му. Защото упражнението в нечестие помрачава доброто, и вълнението на страстта развратява незлобивия ум. Достигнал съвършенство в кратко време, той е навършил дълги години; защото душата му е била угодна Господу, затова и побързал да излезе изсред нечестието. А хората видяха това, и не разбраха, дори и не помислиха, че благодат и милост има за светиите Му и промисъл – за избраниците Му.


Сугуба ектения.


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения


На литията, стихира на храма и следните на преподобния, глас 1:

Настъпи празникът на твоето преставяне, всеславни отче Гаврииле, и ето твоето свято стадо ти пее благочестиво, прославяйки твоите страдания и подвизи, които си претърпял, защото си като красив град в пустинята.

Днес България празнува и всички славянски страни, особено храмът на свети архистратиг Михаил в Лесново, който ти основа; ние благодарим на Бога, Който те даде на нас, като силен застъпник и горещ молитвеник пред Светата Троица, Която ти непрестанно моли за нашите души.

Слава, глас 4:

Веселете се, небеса, тържествувайте вие, които обичате благочестието, заиграйте, Лесновски планини, защото ето, предстои пред Христос непобедимият поборник и горещия защитник на нашия народ, който отсече корените на страстите и набезите на бесовете, и ни дава непобедима сила чрез действието на кръста на Спасителя, пред Когото се покланя, молейки Христос да дарува на душите ни голяма милост.

И сега, Богородичен, същия глас:

Пресвета Дево Богородице, милостива Майко, ето прибягваме до твоята благост (доброта), повдигайки очите на сърцата ни към тебе и прекланяйки колене, със сълзи те молим: не презирай въздишките ни и бъди наша покровителка и помощница в деня на съда.


На стиховните стихири, възкресни, глас 6:

Твоето възкресение, Христе Спасителю наш, Ангелите възпяват на небето, а нас на земята ни сподоби с чисто сърце да Те славим.


Стих: Господ царува; Той е облечен с величие. (Пс.92:1А)

Разби медните вратите и счупи веригите на ада като всемогъщ Бог, издигна падналото човечество. Затова със съгласие викаме: Господи, Който си възкръснал от мъртвите, слава на Тебе.


Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. (Пс.92:1В)

Искайки да ни извади от древното тление, Христос беше прикован на кръста и положен в гроба. Със сълзи, жените-мироносици Го търсеха, и с плач казваха: Горко ни, Спасителю на всички, как се съгласи да влезеш в гроба? И като си останал там доброволно, как Те откраднаха? Как Те преместиха? Кое място крие живоносното Ти тяло? Но, Владико, яви ни се както си обещал, и избърши сълзите на риданията ни. Както плачеха, ангел извика към тях: Престанете да плачете и кажете на апостолите, че Господ е възкръснал, давайки на света очищение и велика милост.


Стих: На Твоя дом, Господи, подобава светост през дълги дни. (Пс.92:5)

Разпнат по Своя воля, Христе, и пленил смъртта чрез погребението Ти, възкръсна в слава на третия ден като Бог, дарувайки на света вечен живот и голяма милост.


Слава, на преподобния, гл. 6:

Похвална песен в твоя памет поднасяме днес, отче Гаврииле, а ти я приеми и с твоите молитви бързай към Бога; от лявата страна (на съда) ни избави, и ни удостой с дясната страна, за да те облажаваме всички достойно като горещ защитник.

И сега, Богородичен: Творецът и моят Избавител, Христос Господ, като се роди от твоята утроба и облече в моята плът, освободи ме от проклятието на Адам, затова, най-чиста Дево, ние те възхваляваме непрестанно като Божия майка и Девица с ангелския поздрав: радвай се, Владичице, застъпнице, защитнице и спасение на нашите души!


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар възкресен, глас 6:

Ангелските сили се явиха при Твоя гроб и пазачите примряха, а Мария стоеше до гроба, като търсеше Твоето пречисто тяло. Ти плени ада, без да бъдеш засегнат от него. Срещна Дева Ти, Който даряваш живот. Възкръснал от мъртвите, Господи, слава на Тебе!

Слава, на преподобния, глас 8:

Усърдно възлюбил Христос повече от всичко и украсил се с кротост, смирение и търпение, ти Му отдаде целия си земен живот, затова наследи небесните жилища и се удостои с участта на праведните; заедно с тях се моли да се спасят душите ни.

И сега, Богородичен, гл. 8: Иже нас ради

Роден от Дева, Благий, и претърпял разпятие заради нас, Ти ограби смъртта със Своята смърт, и показа възкресението, като Бог, не презирай онези, които Си създал със собствената Си ръка. Прояви Твоето човеколюбие, Милостиви. Приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и ни спаси, Спасителю, нас отчаяните.


———————————————————-


ГЛАС 6


В НЕДЕЛЯ НА УТРИННАТА

 

След Шестопсалмието, Велика ектения


Бог Господь: на глас 6.

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.

Тропар, глас 6:

Ангелските сили се явиха при Твоя гроб и пазачите примряха, а Мария стоеше до гроба, като търсеше Твоето пречисто тяло. Ти плени ада, без да бъдеш засегнат от него. Срещна Дева Ти, Който даряваш живот. Възкръснал от мъртвите, Господи, слава на Тебе! [два пъти]

Слава, на преподобния, глас 8:

Усърдно възлюбил Христос повече от всичко и украсил се с кротост, смирение и търпение, ти Му отдаде целия си земен живот, затова наследи небесните жилища и се удостои с участта на праведните; заедно с тях се моли да се спасят душите ни.

И сега, Богородичен, гл. 8: Иже нас ради

Роден от Дева, Благий, и претърпял разпятие заради нас, Ти ограби смъртта със Своята смърт, и показа възкресението, като Бог, не презирай онези, които Си създал със собствената Си ръка. Прояви Твоето човеколюбие, Милостиви. Приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и ни спаси, Спасителю, нас отчаяните.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта, и Твое е царството и силата и славата…


Първи седални възкресни, глас 6

Когато гроба бе отворен, адът заплака, а Мария извика към скрилите се апостоли: „Излизайте лозари, проповядвайте словото на възкресението: Господ възкръсна и даде на света велика милост“.

Стих: Стани, Господи Боже мой, дигни ръката Си, не забравяй Твоите до край потиснати. (Пс.9:33)

Господи, Мария Магдалина стоеше до Твоя гроб като Те мислеше за градинаря, и плачеше нареждайки: „Къде си скрил вечния живот? Къде си положил, Седящият на херувимски престол? Пазещите Го умряха от страх. Или ми дай моя Господ, или с мен извикай: Слава на Тебе, Който беше мъртъв, а мъртвите възкреси!“


Слава, на преподобния, гл. 1

От младостта си възлюби монашеския живот, от душа последва Христос, богоблажени Гаврииле, просия с добродетели в живота си. Чрез молитви, пост и бдения ти стана образец на монасите, затова ти викаме: слава на Този, Който ти даде сила, слава на Увенчалия те, слава на Дарувалия чрез тебе изцеление за всички.

И сега, богородичен, същия глас:

Пресвета Дево, упование на християните, непрестанно моли Този, Когото си родила извън разума и неизказано, да ни дарува опрощение на греховете и поправяне на живота на всички, които винаги те прославят с вяра и любов.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


Втори седални възкресни, глас 6

Животът лежеше в гроба и печат на камъка положен, войниците пазеха Христа като спящ Цар, а когато невидимо порази Своите врагове, Господ възкръсна.
Стих: Ще Те славя, Господи, от все сърце, ще възвестявам всички Твои чудеса. (Пс.9:1)

Иона предначерта Твоето погребение, и Симеон предсказа Твоето божествено възкресение, безсмъртни Господи, защото Ти влезе мъртъв в гроба и разруши адовата врата. Като просвети седящите в тъмнината, възкръснал Си нетленно като Владика за спасение на света, Христе Боже наш. 

Слава, на преподобния, гл. 4:

Твоя живот, блажени отче Гаврииле, стана твърдо правило за монашеството, подражавайки му сега, ние сме спасени, следвайки благочестивите ти учения.

И сега, богородичен:

Желаейки да види неизречената слава на твоя Син и Бог, Богородице, блаженият Гавраил взе на рамото си честния Му кръст и последва живоносните Му стъпки.


Полиелей, величания (К., стр. 91)


Седален след полиелея, глас 8:

Протягайки ръцете си към небето, преподобни наш отче Гаврииле премъдри, и въздигайки молитвите си към Всевишния, ясно видя Царя на славата – Христос с ангели, и в непроходимите пустини се всели, славеше Господа, Който те запази чрез божествената благодат.

Слава, същия.

И сега, богородичен:

Пренасяме ти песента на Гавриил, благодатна от Бога, като се радваме и казваме: радвай се, осветеното място; радвай се, славо на преподобните и на верните спасение; радвай се, защото чрез тебе се обожѝхме, Богородице Приснодево.


Благословен си, Господи“, глас 5

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби! Пс.118:12

Съборът на ангелите се удиви, като Те видя между мъртвите, а като разруши силата на смъртта, Спасителю, със Себе Си възкреси Адам и освободи всички от ада.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Блестящият в гроба ангел благовестеше на мироносиците: защо разтваряте мирото с милостиви сълзи, ученички? Вижте гробницата и разберете, че Спасителят възкръсна от гроба.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Много рано мироносиците изтичаха при Твоя гроб ридаейки, но застана пред тях ангелът и рече: „Свърши времето за ридания, не плачете, а кажете на апостолите за възкресението.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Жените мироносици ридаеха, когато дойдоха при Твоя гроб с миро, Спасителю, а ангелът ясно им заяви: защо смятате Живия за мъртъв? Той като Бог възкръсна от гроба.

Слава

Покланяме се на Отец и Неговия Син, и на Светия Дух, Свята Троица в едно същество, и със серафимите казваме: свят, свят, свят си, Господи!

И сега

Като роди Животодателя, Дево, ти избави Адам от греха, а на Ева даде радост вместо скръб, въплътилият от тебе Бог и Човек доведе към живот отпадналите от живота. 

Алилуйя, алилуйя, алилуйя, слава на Тебе, Боже! (3 пъти)


Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име, и величествено е Царството Ти, на Отца и Сина, и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Ипакои, гл. 6

С Твоята доброволна и животворяща смърт, Христе, Си съкрушил вратата на ада като Бог, и ни отвори за нас древния рай, а като възкръсна от мъртвите, избави от тление нашия живот.


Стъпални, гл. 6

Антифон 1

Повдигам очите си към небето – към Тебе, Слове, бъди милостив към мен за да живея в Тебе! (Пс.122)

Помилуй ни – презрените – и ни направи съсъди, пригодни за Тебе, Слове!

Слава, и сега:

Светият Дух е причината за спасението на всеки; ако реши на някого, съобразно достойнството му да духне, бързо го издига от земните неща, окриля го, укрепява го, настанява го във висините. 


Антифон 2

Ако Господ не бе сред нас, то никой от нас не би могъл да издържи борбата с врага, защото побеждаващите ще бъдат възнесени оттук. (Пс.123)

Да не грабнат зъбите им душата ми като врабче, Слове. Горко ми, как да се избавя от врага, като съм грехолюбив?

Слава, и сега:

Чрез Светия Дух всеки се обожествява, скланя към добро, вразумява, омиротворява и благославя, защото по действия Си е равен на Отца и Словото.


Антифон 3

Надяващите се на Господа са страшни за враговете си и достойни за удивление на всички, защото гледат нагоре. (Пс.124)


Праведното наследство няма да протегне ръце към беззакония, защото Те има за помощник, Спасителю. 

Слава, и сега:

Светият Дух господарува над всички, Нему се покланят небесните войнства, заедно с всеки дишащ на земята. 


Прокимен, глас 6:

Господи, издигни силата Си и дойди да ни спасиш. (Пс.79:2) Стих: Пастирю Израилев, послушай! Ти, Който водиш като стадо Иосифа. (Пс.79:1)


Канон възкресен. Глас 6

Песен 1

Ирмос: Докато Израил вървеше пеша през морето като по суша, видя по следите си гонителя фараон да потъва в бездната и извика: да изпеем победна песен на Бог.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Като разпростря божествените Си ръце на кръста, добри Иисусе, Ти изпълни всичко с благоволението на Отца; затова Ти пеем победна песен, Господи.


Със страх, като послушна рабиня, смъртта се приближи до Тебе, Владико на живота, чрез нея Ти ни даде възкресение и безкраен живот.


Богородичен: Приемайки своя Създател в себе си, както Сам пожела да приеме неизказано плът от утробата ти безсеменно, Чиста, ти наистина стана Владичица на сътворението.


Канон на преподобния, гл. 3.

Песен 1

Ирмос: Ти си Бог, Който върши чудни и преславни чудеса, защото превърна морската бездна в суша, удави колесниците (на фараона) и спаси хората, които Те възпяват като наш Цар и Бог.

Припев: Преподобни отче наш, моли Бога за нас!

Ти обикна Господа усърдно и се подвизаваше с желанието да достигнеш небесното царство; ти бе просветен с божествена благодат, затова озари разума ми, за да възпея твоя живот.

Никой не може да изброи всичките ти подвизи и трудове, всенощните бдения, а с тях и множеството твои добродетели, за които си получил награда от Бога.

Ти живя на земята дивен живот, молеше се и се трудеше в бдения, затова се пресели в небесните жилища.

Богородичен: Избави душата ми от мрежите на дявола, пречиста Богородице, защото си силна помощница и гореща застъпница за всички на земята.


Възкресен. Песен 3

Ирмос: Няма свят като Тебе, благи Господи Боже мой, Който укрепи силата на Твоите верни и ни утвърди върху скалата на Твоето изповедание.


Творението видя, че Бог по плът беше разпънат на кръст, и в страх започна да се разпада; но то беше държано здраво във властната ръка на Разпънатия за нас.


Смъртта, поразена от смъртта (на Христос), лежи жалка, безжизнена, защото могъщият (ад) е умъртвен, като не понесе божественото поражение от Живота, и възкресението се дарява на всички.

Богородичен: Чудото на твоето божествено раждане, Чиста, надхвърля всякакъв ред на природата, защото си заченала Бога свръхестествено в утробата си, и след раждането оставаш винаги дева.


Песен 3

Ирмос: Укрепи сърцата ни, Господи, и ги насочи към пеене на песни за Тебе, за да Те славят, Спасителю, во веки!

Припев: Преподобни отче наш, моли Бога за нас!

Озарен от благодатта на Божия промисъл, ти стана като странник между всичките си роднини и познати, присъедини се към небесното благородство и сега живееш безкраен живот.

Ти знаеше как да замениш всички красоти на този свят, защото не искаше нищо по-голямо от любовта на Христос, като поиска да се наситиш на Неговата слава и вечна радост, в която желаят да надникнат и ангелите (1 Петр. 1:12).

Като имаше неоскъдна вяра в душата си, трудолюбиво умножи поверения ти талант и получи власт над нечистите духове, така че не забравяй нас, които служим на твоята свята памет.

Богородичен: Владичице и Майко Божия, благословена и непорочна, моля те, излекувай раните на душата ми, умъртви плътските ми страсти, и измий ума ми от всяка вреда и нападение на врага.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава възнасяме…


Кондак на преподобния, гл.6

Ангелски живя на земята, с живота си изясни Евангелието, насочи ума си към небето и учи хората на благочестие, затова те прославяме: радвай се, преподобни Гаврииле, Лесновска похвала.

Икос: Горко на мене, скверния и многогрешния, защото се осмелих да пея на тебе, чистия и светия, преподобни отче Гаврииле! Но се надявам на твоето милосърдие и помощ и дръзвам да ти пея, защото ти беше земен ангел и небесен човек, от душа последва Христос, на земята отхвърли тленното и с усилия, подвизи и голямо въздържание, и много страдания, и лежане на земята, с пост, бдения и молитви стана образец за своите ученици, запази непорочен храма на тялото си, като стана дом Божи и жилище на Светия Дух, затова Отец, Син и Свети Дух дойде и се всели в тебе, и ти дарува небесното наследство; затова те почитаме с думите: радвай се, преподобни Гаврииле, Лесновска похвало!

Слава, Седален на преподобния, гл 2:

Със смирение и велик подвиг си станал син на светлината, преблажени Гаврииле, и сега в царството небесно ясно виждаш Света Троица, Която моли да даде прошка на греховете на празнуващите с любов твоя свята памет.

И сега, Богородичен, същия глас:

Пред красотата ти, възрадвана от Бога, архангел Гавриил застана в почуда и ти викаше: „о, Невесто безмъжна, девице непокварена! Как да ти кажа тайната, скрита преди сътворението на света, защото ти си съединението на небесните със земните. Радвай се, благодатна, Господ е с тебе“ (Лук. 1:28).


Възкресен. Песен 4

Ирмос: Христос е моя сила, Бог и Господ – пее почитаната Църква, както  подобава за Бог, възглася Му с чист разум и празнува в Господ.


Дървото на истинския вечен живот разцъфтя, Христе, защото кръста се издигна напоен с кръв и вода от Твоето нетленно ребро, даде ни плода на живота.


Змията вече не ми внушава лъжливи предложения да стана бог, защото Христос, Който е създал човешката природа като Бог, сега безпрепятствено е отворил  за мене пътя към живота.


Богородичен: Неразбираеми, наистина неизразими за тези на земята и на небето са божествените тайни, Богородице винаги Дево, на твоето чудесно раждане на Бога.


Песен 4

Ирмос: Странна и неизразима е тайната на Твоето раждане! Чух вест от Тебе и се уплаших, и радостно Ти извиках: слава на Твоята сила, Човеколюбче. (По Авакум 3:2)

Ти бе син на послушанието и подчини страстните си помисли на духа на Владиката, като викаше към Христос: слава на твоята сила, Човеколюбче.

Ти живя в пустинята като в град, преподобни отче Гаврииле, от нищо не се смущаваше, заради твоите трудове си увенчан от Христа Бога, Комуто непрестанно пееш: слава на твоята сила, Човеколюбче.

Намрази греховната тъмнина и възлюби светлината на ангелската чистота, възнесе се към небесата със златни крила и непрестанно пееше: слава на твоята сила, Човеколюбче.

Богородичен: Бъди покровителка и застъпница и прибежище за мене, твоят раб, Богородице, и ме изцели от безбройните ми злини, за да ти пея, Пречиста: слава на твоето рождение.


Възкресен. Песен 5

Ирмос: Моля те, Благи, с Твоята божествена светлина озари душите на онези, които от ранно утро копнеят за Тебе да Те познаят като Божие Слово, истински Бог, Който ги призовава от греховния мрак.


Херувимите сега отстъпват от мен, и огненият меч (който пази дървото на живота) се обръща от мен, Владико; защото видяха, че Ти, Божието Слово и истински Бог, си направил път на разбойника към рая.


Не се боя от това, че ще бъда върнат в земята, Владико Христе, защото по Твоята голяма милост, Ти ме издигна от земята, където бях забравен, до висините на нетлението, чрез Твоето възкресение.


Богородичен: Милостива Владичице на света, спаси нас, които от душа те изповядваме като Богородица, защото те имаме като необорима защита, истинската родителка на Бога.


Песен 5

Ирмос: С Твоята незалязваща светлина озари смирената ми душа, Христе Боже, и я упътвай към Твоя страх, защото Твоите заповеди са светлина.

Ти разцъфтя като кипарис на Лесновската планина, преподобни отче Гаврииле, и роди плодовете на Духа в голямо търпение, телесни страдания, и злоба от бесове и зли хора, затова и си получил вечна утеха.

Призивът към тебе не беше от човеци, а от Бога, премъдри Гаврииле, и като жаден елен ти побърза към изворите на живата вода, като напои душата си с Христовата любов, защото беше укрепен за това от Царят на света.

Просветен си от премъдростта Божия, с духовния огън си угасил веществения огън и с чистия си живот се удостои с лика на безплътното войнството.

Богородичен: Навсякъде изливаш реки от изцеление на болните, защото милостивият Господ, непостижимо роден от тебе, те направи източник на милосърдие, Владичице.


Възкресен. Песен 6

Ирмос: Като видях житейското море да се надига от бушуващите вълни на изкушенията, прибягнах към Твоето тихо пристанище и Ти казвам: изведи живота ми от тлението, Многомилостиви.


Владико, Ти освободи света, когато бе разпънат, защото чрез гвоздеите си отменил проклятието върху нас, а когато беше пронизан в реброто, разкъса присъдата на Адам.


Привлечен с измама, Адам падна в пропастта на ада. Но Ти, Който си по естество Бог и милостив, слезе да го търсиш, и като го понесе на рамене, го въздигнa с Тебе.


Богородичен: Пречиста Владичице, която роди за човеците Кормчията Господ, укроти постоянния и жесток смут от страстите ми и дарувай спокойствие на моето сърце.


Песен 6

Ирмос: Дълбочината на страстите ме заплашва и бурята на насрещните ветрове, но Ти побързай да ме спасиш, Спасителю, и ме избави от унищожение, както спаси от звяра пророка (Йона).

Воден от Божия Дух, богоблажени, ти запази чистотата на естеството си, като живя живот на ангел, затова се моли да се спасим от нашите врагове.

Винаги си имал своя ум при Бога, стана нечувствителен към всичко житейско и всички коварства на лукавия като мрежи си разкъсал, а сега непрестанно се молиш за всички нас.

Умоляваме те, блажени отче Гаврииле, моли се на Христос, нашия Бог, за нашето православно отечество, и изпросѝ освобождение от греха и спасение за всички верни, и мир за света.

Богородичен: Простри пречистите си ръце, Богородице, и покрий всички, които се надяват на тебе и викат към твоя Син: дай на всички, Христе, Твоята милост.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Цар на мира и Спасител на нашите души, и на Тебе слава възнасяме…


Кондак, глас 6:

Животодателят, Христос Бог, възкреси всички с живителната Си ръка, от мрачните урви, мъртви от вечността, и дари възкресение на човечество. Защото Той е Спасителят на всички, възкресението и живота, и Бога на всички.


Икос: Ние, вярващите, възпяваме Твоят кръст и погребение, Животодавче, и се покланяме, защото си вързал ада, Безсмъртни, като всесилен Бог. Мъртвите си съвъзкресил, вратата на смърта разрушил, и властта на ада си потъпкал като Бог. И така, с любов, ние, родените на земята, Те славословим Тебе, Който унищожи смъртоносната сила на врага, и възкресилият всички, които Ти вярват. Ти си избавил света от змийските стрели и вражията измама, като Бог на всички.

Синаксар: В този ден празнуваме паметта на преподобните Гавриил Лесновски (ХІ – ХІІ век), Прохор Пшински (+1067), Павел Тивейски (ок. 341) и Йоан Колибар (V век), и на св. Герасим, патр. Александрийски от 1688 до 1710 година. По техните молитви, Христе Боже наш, помилвай и ни спаси. Амин.


Възкресен. Песен 7

Ирмос: Ангелът направи огнената пещ прохладна за благочестивите младежи и изгаряща за халдеите, Божията заповед убеди мъчителя да извика: благословен си, Боже на нашите отци.


Слънцето, ридаейки за Твоето страдание, Владико, се обви в мрак и посред деня затъмни светлината си по цялата земя, като завика: благословен си, Боже на нашите отци.


Преизподнята, Христе, се облече в сияние при Твоето слизане (в нея), а праотецът беше видян изпълнен с веселие да играе и да ликува с думите: благословен си, Боже на нашите отци.


Богородичен: Чрез тебе, майко Дево, изгря прекрасна светлина за цялата вселена. Тъй като роди Бог Създателят на всичко, моли Го, Всечиста, да изпрати на нас, верните, голяма милост.


Песен 7

Ирмос: Младежите угасиха пламъка в пещта и с вяра получиха небесната роса; благословен си, Боже на нашите отци (Дан. 3:26).

Винаги виждайки деня Господен пред очите си, ти служи на своя Владика с много търпение, пеейки: благословен си, Боже на нашите отци.

Нито една от красотите на този свят не може да те отдели от любовта ти към Христос, защото ти повече от всичко възлюби сладкия Иисус, Когото и призоваваш: благословен си, Боже на нашите отци.

Ти живя безстрастно, благословен от Бога отче, и се показа с душа като твърд диамант, така че сега стоиш пред Христос и викаш: благословен си, Боже на нашите отци.

Богородичен: Не презирай моята каеща се душа, Всечиста, но скоро се смили и ме спаси от множеството мои извършени злини, и като обновиш твоята благодат към мен, просвети ме, Дево чиста.


Възкресен. Песен 8

Ирмос: От пламъка си излял роса за благочестивите младежи и с вода си изгорил жертвата на праведния, защото всичко правиш, Христе, само както пожелаеш: през всички векове Те превъзнасяме.


Завистта накара юдейските хора някога да убият своите пророци, сега ги направи богоубийци, като Те издигнаха на кръста, Слове Божи. Да Го превъзнасяме през всички векове.


Без да напускаш небесното Си жилище, Ти слезе в ада, вдигна лежащото в гниене човечество, Христе. Превъзнасяме Те през всички векове.


Богородичен: Ти си заченала Словото, Излъчващия светлина от светлината, и като Го роди неизказано, ти се прослави, защото Божият Дух се всели в тебе, Девойко. Затова те възпяваме във всички векове.


Песен 8

Ирмос: Свещеници, възпявайте Носения на херувимски престол, хора, превъзнасяйте (Го) през всички векове.

Ти заблестя на свещника с Христовото сияние и Господ Христос те обогати с дара на чудотворството, и те направи известен в целия свят, и така сега всички викат с тебе: благословете Господа, всички дела Господни, и Го превъзнасяйте през всички векове (Дан. 3:57).

Ти си станал изряден поради много трудове и подвизи, и тайни молитви към Бога, за които хората не знаеха, но са видяни и знайни от Бога, Комуто призоваваш: благословете Господа, всички дела Господни, и Го превъзнасяйте през всички векове.

Ти не възлюби нищо светско, потопи ума си в дълбините на смирението, като пожела да се веселиш в царството небесно, което и получи, затова викаш: благословете Господа, всички дела Господни, и Го превъзнасяйте през всички векове.

Богородичен: Благословете, всички дела Господни, Господа, роден от Дева Мария и издигнал пак човечеството до небесната висота, Когото възпяват всички ангели: нека цялото творение благославя Господа и Го превъзнася през всички векове.


Възкресен. Песен 9

Ирмос: За човека е невъзможно да види Бога, Когото дори ангелските сили не смеят да погледнат, но чрез тебе, Всечиста, Словото се яви на човеците въплътен. Него величаем и заедно с небесните войнства те ублажаваме.


Слово Божие, като се приобщи по плът към страстите, Ти остана незасегнат от страстите и освобождаваш човека от страстите, като чрез страданията Си стана страдание, Спасителю наш, защото само Ти си безстрастен и всесилен.


Въпреки че прие разтлението на смъртта, запази тялото Си невку̀сило тление, а Твоята животворяща и божествена душа, Владико, не беше изоставена в ада. Но сякаш от сън Ти стана и ни възкреси с Тебе.

Припев: Пресвета Троице, спаси ни!

Троичен: С чисти устни всички човеци прославяме Бог Отец и събезначалния Му Син, и почитаме славната и неизказана сила на Всесветия Дух, защото си единствената всесилна, неразделна Троица.


Песен 9

Ирмос: Величаем те като неизгаряща къпина, света Дево, като Майка на Светлината и Богородица, надежда на всички нас.

Ти беше син и наследник на Божието царство, което си скрил в сърцето си с твоите добродетели, затова те облажаваме като величаем Христос.

Всички български събори, младежи и девойки, старци и старици, немощни и силни, се покланят на твоите свети мощи и те прославят, като величаят Христос.

Като похваляваме светлата ти памет, молим те, преподобни отче: изпълни и нас с радост и духовно веселие.

Богородичен: Нека прославим Майката на нашия Бог, която възпяват всички небесни сили на светите ангели и архангели, и всички народи и поколения ѝ се покланят, и облажават, като казват: радвай се, благодатна, Господ е с тебе (Лук. 1:28).


Катавасии на Сретение Господне, глас 3

Превод: проф. Иван Желев Димитров

1. Слънцето някога огря (букв. заора из) сушата, която поддържа бездната, защото водата като стена застина от двете страни, докато хората вървяха пеша и богоугодно пееха: Да възпеем Господа, защото Той славно се прослави!

3. Утвърди, Господи, твърдинята на онези, които на Тебе се покоряват – Църквата, която Ти си придоби с Твоята честна кръв.

4. Твоята добродетел, Христе, надвиши небесата, защото, произлязъл от ковчега на Твоята светиня, Ти си бил видян като младенец в храма на славата Си, носен в обятията на Твоята нетленна майка, и всичко се изпълни с възхвала към Тебе.

5. Когато Исаия видя предобразно Бога, извисен на престола и тържествено носен от ангели на славата, извика: о, аз, окаяният, видях пророчески Бога, приел тяло, да господства над незалязващата светлина и мира!

6. Старецът, като видя с очите си спасението, дошло от Бога за хората, извика към Тебе: Христе, Ти си мой Бог!

7. Тебе, Бога-Слово, Който сред огъня освежи момците, изповядващи Бога, и се засели в нетленната Дева, ние възхваляваме и благочестиво пеем: благословен е Бог на нашите отци.


Възхваляваме, благославяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

8. Момците, защитници на вярата в Бога, обгърнати от неудържимия огън, но незасегнати от пламъците, пееха божествена възхвала: благославяйте Господа, всички Негови дела, и Го превъзнасяйте във всички векове.


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй! (3)

Дяконът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие!

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (името).

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе! 


Възкресно Евангелие.


Възкресна песен

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.


50 Псалом (пее се)


Слава: По молитвите на преподобния, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира, глас 6:

Възкръсна Иисус от гроба както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Литийна молитва (дяконът)

Свещеникът: По милостта и щедростите на Единородния Твой Син, с Когото Си благословен, заедно с Пресветия, Благия и Животворящия Твой Дух сега и винаги и во веки веков.


Честнейшую

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Народът(речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

Песен 9, гл. 3

Нека, вярващи, да прозрем предобраз в закона, сянката и писанието: всяко мъжко, което разтваря утроба, е посветено на Бога; и затова да величаем първородното Слово, Сина на безначалния Отец, родено като първо дете от майка без мъж!


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.


Свят е Господ, нашия Бог. (2)

Превъзнасяйте Господа, Бога нашего, и се покланяйте на подножието Му: защото то е свято! (Пс. 98:5)

Ексапостиларий 9:

Гл. 2: Вратите, където бяха апостолите, бяха заключени, Владико, но Ти влезе и им даде мир, и като духна, изпълни ги с Пресветия Дух, и им каза да връзват и развръзват грехове, а на осмия ден показа ребрата Си и ръцете Си на Тома; с него да извикаме: Ти си нашият Господ и Бог.

Слава, на преподобния:

Просветен от Христовата светлина, ти стана светилник за целия наш народ, защото духом гореше за Христовата заповед и всички просвети с Евангелието, а сега, като стоиш в светлината на Светата Троица, моли се да се спасим.

И сега, Богородичен: Когато видя твоя Син възкръснал от гроба на третия ден, Невесто Божия, Пресвета Дево, ти остави настрана всички мъки, които си преживяла като майка, когато си Го видяла да страда, и ти с учениците Му се изпълни с радост и Му се поклонихте и Го възвеличихте. Затова спаси нас, които сега те изповядваме за Богородица.


На хвалитните стихири, възкресни, глас 6:

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


Стих: Да извършат над тях писания съд. Тая чест е за всички Негови светии. Пс.149:9 

Твоят кръст, Господи, е живот и възкресение на Твоя народ, и като се надяваме на него, възпяваме Тебе – възкръсналия наш Бог. Помилуй нас!


Стих: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. Пс.150:1

Твоето погребение, Владико, отвори рая за човешкия род, и като се избавихме от тление, възпяваме Тебе – възкръсналия наш Бог. Помилуй нас!


Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. Пс.150:2

Да възпеем Христос заедно с Отец и Духа, Който възкръсна от мъртвите, и да извикаме към Него: Ти си нашия живот и възкресение, помилуй нас! 


Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. Пс.150:3 

На третия ден си възкръснал от гроба, Христе, според Писанията; съвъзкресил си нашия праотец (Адам). Затова и Те слави човешкия род и възпява Твоето възкресение.


Други стихири, на преподобния, глас 6

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). Пс.150:4 

Прилежно служейки на Христос, нашия Бог, ти Му принесе подвизите си и делата си, и донесе духовна полза на мнозина, а като сняг избели ризата на душата си, искрено послуша Христос, Когото с дръзновение Му се моли за нашите души.


Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! Пс.150:5-6 

Презря завинаги плътските желания, изостави всички блага на света, и стана изряден послушник Христов; с търпение, пост и смирение се яви неугасим светилник за всички верни, придоби царството небесно за себе си. Моли се за спасението на нашите души.


Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии (Пс.115:6).

Кой може да изброи всичките ти дела и подвизи, които претърпя за Христос?! Понеже с делата си изпълни всичките Христови учения и след преставянето си просия светлината на твоето житие, и сега пребъдваш в светлината със светите ангели. Затова сега те молим: моли да се спасят нашите души.


Стих: Какво ще въздам на Господа за всичките Му благодеяния към мене? (Пс.115:3) 

С дълбоки рани на въздържанието си победил всички телесни страсти, и си се облякъл в Христа, и си показал подражание на безплътните на земята, затова си изобличил много вражески армии, преподобни отче Гаврииле, моли се да се спасят душите ни.


Слава, утринна Евангелска стихира, глас 5.

В тези последни времена, вечерта в първия ден от седмицата, Христе, Ти застана сред приятелите Си и чрез чудото на заключените врати потвърди чудото на Твоето възкресение от мъртвите. Ти изпълни учениците с радост и им предаде Светия Дух, като им даде власт да прощават грехове, а Тома не остави да се удави сред вълните на неверието; затова дай истинско познание и на нас и опрощение на греховете, състрадателни Господи.


И сега, по гласа на Славата: Преблагословена си, Богородице Дево, защото чрез Въплътения от тебе адът беше пленен, Адам беше извикан отново, клетвата – премахната, Ева – освободена, смъртта – умъртвена, а ние оживяхме; затова възкликваме и пеем: благословен си Христе, Боже наш, Който така си благоволил, слава на Тебе!


Велико славословие


Възкресен тропар

Днес стана спасението на света, нека възпеем Възкръсналия от мъртвите, Твореца на нашия живот: защото, като унищожи смъртта чрез смърт, даде ни победа и голяма милост.


—————————————————-


На литургията


Тропар възкресен, глас 6:

Ангелските сили се явиха при Твоя гроб и пазачите примряха, а Мария стоеше до гроба, като търсеше Твоето пречисто тяло. Ти плени ада, без да бъдеш засегнат от него. Срещна Дева Ти, Който даряваш живот. Възкръснал от мъртвите, Господи, слава на Тебе!

Тропар на преподобния, глас 8:

Усърдно възлюбил Христос повече от всичко и украсил се с кротост, смирение и търпение, ти Му отдаде целия си земен живот, затова наследи небесните жилища и се удостои с участта на праведните; заедно с тях се моли да се спасят душите ни.

На храмовия светия.

Кондак на Сретение, глас 1

Осветил девическата утроба с раждането Си и благословил ръцете на Симеон, както подобаваше, Ти побърза сега и ни спаси, Христе Боже; но умири раздорите в живота и укрепи народа, който възлюби, единствен Човеколюбче.


Прокимен, глас 7: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. Стих: Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? (Пс. 115:6,3)


Апостол, Кол. 3:4-11 (с. 266)


Алилуйа, глас 6: Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди. (Пс. 111:1)

Стих: Неговото семе ще бъде силно на земята. (Пс. 111:2)


лит. ев. на неделята Лк 17:12-19

Когато Иисус влизаше в едно село, срещнаха Го десет души прокажени, които се спряха отдалеч и с висок глас викаха: Иисусе Наставниче, помилуй ни! Когато ги видя, рече им: идете, покажете се на свещениците. И когато отиваха, очистиха се. А един от тях, като видя, че е изцерен, върна се, прославяйки Бога с висок глас, и падна ничком пред нозете Му, като Му благодареше: и той беше самарянин. Тогава Иисус продума и рече: нали десетимата се очистиха? а де са деветте? Как не се намериха и други да се върнат, за да въздадат Богу слава, освен тоя другородец? И му рече: стани, иди си: твоята вяра те спаси.

No comments:

Post a Comment