Sunday 9 June 2024

Отдание на Неделя на Слепия

ВЪВ ВТОРНИК НА ШЕСТА СЕДМИЦА

ОТДАНИЕ НА НЕДЕЛЯ НА СЛЕПИЯ

В понеделник вечерта, типик стр. 469:


ВЕЧЕРНА СЛУЖБА

Свещеникът: Благословен е нашият Бог, всякога, сега и винаги…

Той пее веднъж Христос воскресе, и два пъти певците, и веднага Псалом 103 и Велика ектения.


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), глас 5:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Стихири на Слепия, гл. 2:

Слепороденият размисляше в себе си така: „Нима заради греховете на родителите ми родих се без очи? Или заради неверието на народите се родих за тяхно изобличение? Дори не искам и да се питам кога е нощ, кога е ден; нозете ми вече нямат сила и о камък да се препънат, защото не съм видял ни сияещото слънце, ни моя Създател в човешки образ. Но моля Те, Христе Боже, виж ме и ме помилуй!“

Глас 2:

Идвайки от светилището, Иисус видя един човек, сляп по рождение и като Се смили наложи калчица на очите му и рече: „Иди, умий се в Силоам!“ И като се уми, той прогледна, въздавайки слава на Бога. А близките му казваха: „Кой ти отвори очите, които никой от зрящите не можеше да изцели?“ Той викна и рече: „Човек на име Иисус ми каза да се умия в Силоам и аз прогледнах. Той е Този, за Когото Мойсей говори в Закона като за Христос – Месията! Той е Спасителят на нашите души!“

Глас 4:

Все житие слепый нощь помышляя, возопи к Тебе: Господи, отверзи ми зеницы, Сыне Давидов Спасе наш, да со всеми и аз воспою Твою силу.

Глас 5:

Господи, вървейки по пътя, Ти намери човек, сляп по рождение и удивени учениците Те питаха: „Учителю, кой съгреши – той или родителите му, за да се роди сляп?“ А Ти, Спасителю мой, им рече: „Нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му. Аз трябва да върша делата на Тогова, Който Ме е пратил и които никой не може да върши.“ Това като каза, плюна на земята, направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия, и му рече: „Иди се умий в къпалнята Силоам!“ А той, като се уми, оздравя и Ти се поклони, викайки: „Вярвам, Господи!“ Затова и ние зовем: Помилуй ни!

Глас 8:

Христе, Боже наш, духовно Слънце на Правдата, Който чрез Твоето безупречно докосване озари по двата начина човекът, който е лишен от поглед от майчина утроба, а също озари очите на душите ни и ни прави синове на деня, та с вяра да Ти извикаме: велика и неизказана е Твоята нежност към нас, Човеколюбче, слава на Тебе.

Слава: глас 8:

Кой ще разкаже за Твоите сили, Христе, или кой ще изчисли множеството Твои чудеса? Защото както в две природи Се яви на земята по Своята благост, така Ти и двойни изцеления даряваше на страдащите – не само телесните очи отвори на слепородения, но и духовните. Затова той Те изповяда като Бог съкровен, Който на всички дарява велика милост.

И сега: първи Богородичен догматик на глас 5: В Чермнем мори

В Червено море някога се представи образ на Невестата, непознала брак: защото там Моисей раздели водата, а тук Гавриил е служител на чудото; тогава Израил премина дълбокото без да се намокри, а сега Богородица роди Христос безсеменно; след преминаването на Израил морето остана непроходимо, а Непорочната след раждането на Емануил остана нетленна. Боже, Който съществуваш и преди съществуваше, и се яви като човек, помилвай ни.


Вход с кадилница. Свете тихий

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен, в понеделник вечер. Глас 4:

Господ чува, кога викам към Него. (Пс. 4:4) Стих: Кога викам, чуй ме, Боже на моята правда! В утеснение Ти ми даваше простор. (4:2) Господ чува, кога викам към Него.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения 


Стиховни стихири, глас 5

Издигаме гласове в песен да възвеличим Тебе, Спасителя Христос, Който се въплъти и не се отдели от небесата, защото като човеколюбив Господ прие кръст и смърт заради нашия род, разруши вратите на ада, възкръсна на третия ден и спаси душите ни.

Стихири на Пасха, гл. 5

Стих: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му, които Го ненавиждат.

Пасха свещена днес ни се яви: Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха Христос Избавител, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, Пасха, освещаваща всички верни.

Стих: Както изчезва дим, да изчезнат, както се топи восък от огън.

Дойдете от видението, жени-благовестници, и кажете на Сион: приеми от нас благата вест за Христовото възкресение; тържествувай, ликувай и се радвай, Иерусалиме, видял Царя Христа излизащ като Жених от гроба.

Стих: Тъй да погинат грешниците от Божието лице, а праведниците да се развеселят.

Жените-мироносици, в ранно утро застанали пред гроба на Жизнодавеца, видяха Ангел, седящ на камък, и той им заговори и казваше: защо търсите Живия между мъртвите? Защо оплаквате Нетленния в тлението? Идете, проповядвайте на учениците Му.

Стих: Тоя ден е Господ сътворил, да се възрадваме и да се развеселим в него.

Пасха прекрасна, Пасха, Господня Пасха! Пасха всечестна просия за нас! Пасха! С радост да се прегърнем едни други! О, Пасха! Избавление от скърби, защото днес от гроба, като от чертог, възсия Христос, жените изпълни с радост, като каза: проповядвайте на апостолите.

Слава, и сега, на слепия, глас 8: Христе, Боже наш, духовно Слънце на Правдата, Който чрез Твоето безупречно докосване озари по двата начина човекът, който е лишен от поглед от майчина утроба, а също озари очите на душите ни и ни прави синове на деня, та с вяра да Ти извикаме: велика и неизказана е Твоята нежност към нас, Човеколюбче, слава на Тебе.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:30-32)


Трисвятое


Възкресен тропар,

Глас 5, Собезначальное Слово 

Нека възпеем, верни, Словото, събезначално на Отец и Дух Свети, Което се роди от Дева за нашето спасение, и да Му се поклоним, защото благоволи да претърпи смърт, и да възкреси умрелите със Своето славно въкресение.


Слава, и сега: Радвай се, непроходима Господня врата, радвай се, стена и убежище на прибягващите към тебе, радвай се, безбурно пристанище и невкусила брак, която роди по плът твоя Създател и Бог; никога не преставай да се застъпваш за онези, които възхваляват и се покланят на твоята Рожба.


Отпуст


————————————————————

Вторник сутринта

УТРИННА СЛУЖБА


Свещеникът: Благословен е нашият Бог, всякога, сега и винаги…

Той пее веднъж Христос воскресе, и два пъти певците, и веднага Шестопсалмието 


Бог Господ, гл. 5

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.

Възкресен тропар,

Глас 5, Собезначальное Слово 

Нека възпеем, верни, Словото, събезначално на Отец и Дух Свети, Което се роди от Дева за нашето спасение, и да Му се поклоним, защото благоволи да претърпи смърт, и да възкреси умрелите със Своето славно въкресение.


Слава, и сега: Радвай се, непроходима Господня врата, радвай се, стена и убежище на прибягващите към тебе, радвай се, безбурно пристанище и невкусила брак, която роди по плът твоя Създател и Бог; никога не преставай да се застъпваш за онези, които възхваляват и се покланят на твоята Рожба.


Малка ектения

С: Защото Твоя е властта, и Твое е Царството, силата и славата на Отца и Сина и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Първи възкресни седални, глас 5

Кръста Господен да похвалим, светото погребение с песни да почетем, и Неговото Възкресение силно възхвалим; защото Той като Бог съвъзкреси мъртвите от гробовете, плени царството на смъртта и дяволската сила, и направи  да изгрее светлина за онези в ада.


Стих: Стани, Господи Боже мой, дигни ръката Си, не забравяй Твоите до край потиснати. (Пс.9:33)

Господи, беше наречен мъртъв, но всъщност Си умъртвили смъртта, като беше положен в гроб, за да опустошиш гробовете. Войници отгоре охраняваха гроба, докато Ти долу възкреси мъртвите от всички епохи. Всесилни и неразбираем Господи, слава на Тебе.


Слава, и сега, Богородичен: Радвай се, Света планина, върху която самият Бог е стъпвал. Радвай се, Жив храст, който горя, но не изгоря. Радвай се, единственият мост, който свързва света с Бога и води смъртния човешки род към вечния живот. Радвай се, непорочна Девице, която без да познава мъж роди Спасението на нашите души.


Втори възкресни седални, глас 5:

Господи, като възкръсна на третия ден, и след като Апостолите Ти се поклониха, Петър викана към Тебе: „Жените приеха дръзновение, а аз се страхувах. Разбойникът заяви Твоята божественост, а аз се отрекох. Ще ме призовеш ли вече за свой ученик или пак ще ме назначиш като рибар в дълбините? Приеми ме, Боже, разкаяния и ме спаси“.


Стих: Ще Те славя, Господи, от все сърце, ще възвестявам всички Твои чудеса. (Пс.9:1)

Господи милостиви, беззакониците Те приковаха сред осъдените и Ти прободоха с копие реброто. Прие погребение, разруши портите адови и на третия ден възкръсна. Жените тичаха да Те видят и обявиха възкресението на апостолите. Многовъзнасян Спасителю, когото Ангелите възхваляват,  благословен Господи, слава на Тебе.


Слава, и сега, Богородичен: Безмъжна Невесто, която въпреки това си родила Бога, променяйки болката и скръбта на Ева в превъзходна радост, ние, верните, сега те възхваляваме и покланяме; защото си ни издигнала от древната клетва. И сега се молѝ непрестанно, Всевъзпявана и Пресвята, да бъдем спасени.


Възкресна песен

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.


50 Псалом (чете се)


Канони: първият – от Неделя на слепия, и вторият – Горе ко Отцу Христос (писан в сряда на утринната).

Канон на слепия, глас 5.

Песен 1.

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Приемайки доброволно разпятие по плът, Спасителю, Ти източи за света благословение и живот, Владико едничък Всеблагословени и Създателю на всичко. Затова Те благославяме, възпяваме и славим, пеейки победна песен.

Когато Ти умря, дълготърпеливи Христе, благообразният Йосиф Те положи в най-дълбок ров и постави камък пред дверите на гроба. Но Ти възкръсна, Славни, и въздигна със Себе Си света, който пее победна песен.

„Защо носите миро, смесено със сълзи?“ – говореше явилият се ангел на почтените жени, – „Христос възкръсна! Тичайте да възвестите на боговидците – ученици, ридаещи и плачещи, за да се възрадват и възтържествуват!“.

Извършвайки преславни чудеса, Избавителят изцели и слепородения, помазвайки го с калчица и му рече: „Иди и се умий в Силоам, за да познаеш Мене – Бога, ходещ по земята, облечен в плът поради щедрото Си милосърдие.“ Почитайки Едното Същество в Три Лица, нека да прославим, верни, Отца и Сина и правия Дух, Твореца и Господа, Изкупителя на всички, единствения несъздаден Бог, и заедно с безплътните да викнем: „Свят, Свят, Свят си Ти, Царю!“.

Богородичен: Господ се всели в твоята непознала брак утроба, Пречиста, поради щедрото Си милосърдие, искайки да спаси човека, погинал от вражите козни. Моли Го да спаси тоя град от плен и всяко вражеско нашествие.


Канонът за предпразнуването на Възнесение Господне има акростих по азбучен ред, глас 5.

Песен 1, на предпразненството

Горе ко Отцу Христос восходит, и приносит плоть, юже от нас восприят: Того воспоим в похвалении днесь, победную песнь поюще.

Слава: Книги Писаний Божественных, и проповеди премудрых богоглагольник, конец яве прияша: по востании бо Владыка, восходит со славою в Небесная.

И сега: Земля тайно ликует, и небесная веселия исполняются о вознесении Христа, древле разстоящаяся соединившаго благодатию, и Евино преграждение разорившаго.

Катавасия, гл. 5Христос, победителят в битките, с мощна ръка хвърли в Червено море конете и конниците, а спаси Израил, който Му пее победната песен.


Песен 3. На слепия

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Ти утвърди колебаещите се сърца, разтърсвайки цялата земя, Дълготърпеливи, със свещеното разпятие, което претърпя по плът.

В нов гроб Те положи благообразният Йосиф, Милосърдни, но Ти възкръсна от мъртвите на третия ден и ни обнови.

„Защо търсите като мъртъв Господа? Той възкръсна, както обеща“ – говореше на жените ангелът, облечен в божествено сияние.

Ти изцели пристъпилия някога към Тебе слепороден, Всещедри, и той прослави Твоя промисъл и чудеса.

Покланяме се на пребезначалния Бог Отец, на Сина и на божествения Дух, на несъздаденото Естество в три Ипостаси, единия Бог на всичко.

Богородичен: От девическа утроба си родила въплътения Бог; моли Го, всесвята Владичице, да ни яви Своята милост.


Песен 3, на предпразненството

Связав Своею смертию Слове смерть, из мертвых воскресл еси яве тридневен, и к Небесным Спасе возшел еси со славою, песнословящим безплотным Твое смотрение неизреченное.

Слава: Пришел еси к земным Христе кроме тела, и облекся в плоть, Крест претерпел еси, и воскрес из мертвых, возшел еси со славою к началосветному Отцу Твоему, умиротворивый всяческая.

И сега: Поискав Христе на земли заблуждшее овча, незаблудным Слове, сие счинил еси: и вознесся к Небесем, сел еси во славе одесную Твоего Родителя. Слава многому благоутробию Твоему.

Катавасия, гл. 5: Със силата на Твоя Кръст, Христе, утвърди мислите ми, за да възпея и прославя Твоето спасително възнесение.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Седален на предпразненството, глас 1.

Подобен: Гроб твой спасе:

Воочил еси Христе от утробы рожденнаго без очес, показавый Иудеем Спасе мой, славу Твою неизреченную, и яко свет всех еси, но завистию Тя ослепленнии умом наветующе, живота Подателя умертвити поущахуся.

Слава, и сега: Родился еси, яко Ты Спасе мой восхотевый, явился же паки еси, яко Ты восхотел еси, и пострадал еси яко человек, яко Бог же воскресл еси. На Небеса со славою возшел еси, и возвел еси человеческое существо, и славою удобрил еси.


Песен 4. На слепия

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Мене, загиналия поради вкусването от дървото, Ти Животе, отново оживи, разпъвайки се на Дървото по великата Си милост; затова, Слове, Те прославям.

Влизайки по чуден начин при учениците, Господи, Ти им рече: „Идете и навсякъде проповядвайте Моето възкресение!“.

Уверявайки любещите Те в Твоето възкресение от гроба, Господи, Ти в течение на много дни им се явяваше, изпълвайки ги с радост.

Дал си, Господи, очи на слепия от утроба човек, казвайки му: „Иди, умий се, и прогледай, славейки Моето божество!“.

Равночестна, безначална Троице, неразделна по естество, но разделена по Ипостаси, спасявай всички, които със страх вярно Те прославят.

Богородичен: Свръхестественото детерождение от тебе, Чиста, ние славословим облажавайки те с вяра, Пренепорочна, като Родителка на Бога на всички.


Песен 4, на предпразненството

Прежде грехом осужденное естество наше Всецарю, Твоим приятием помиловася, песнословящее Твое со страхом востание, и Божественное Вознесение.

Дивятся безплотных чини, смотряюще Тя Христе носяща тело земное, и возшедша на облак, и к небесным восходяща.

Слава: Видевше очервлены ризы Твоя Христе Всецарю, Твоим восходом ужасошася ангельския силы, и страхом, и радостию поклонишася.

И сега: Восплещим рукама, Господь востав из мертвых, на Небеса взыде, повинувшимся Ему ангелом, яко Творцу и Богу нашему.

Катавасия: Чух за силата на Твоя Кръст, чрез който раят бе отворен, и викнах: слава на Твоята сила, Господи!


Песен 5. На слепия

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Издигайки се на Дървото, Щедри, Ти съиздигна всички човеци и умъртви змията–враг, оживявайки творението на Своите ръце, като единствен Бог на всичко.

Доброволно се положи в гроба, Царю безсмъртни, и опустоши чертозите на ада, въздигайки мъртвите с Твоето възкресение.

Беззаконните човеци убиха Тебе – Словото, вършещо велики чудеса на земята, но Сам Ти, Господи, единствен Всесилни, както предрече, възкръсна от мъртвите, Христе.

Ти отвори очите на човека, невидял естествената светлина и му просвети душевните зеници, правейки го способен да слави Тебе, в Когото позна Твореца, станал по добросърдечието си Човек.

Троицата в Единица и Единицата в Троица всички верни славословим: Отец и Син и правия Дух, единия Бог, наистина Творец на всички.

Богородичен: Как роди, богоблагодатна Дево, Майко чиста, непознала общение с мъж? Как храниш Този, Който насища цялото творение? – Както Сам Той знае, Бог Творец на всички.


Песен 5, на предпразненството

Разрешив осуждение человечества, Христос воскресе и вознесеся к Небесным, Отчим соседением почет, ихже возлюби. [Дважды.]

Слава: По воскресении радостнотворивый Христе ученики Твоя, возшел еси горе, к Твоему Родителю, Егоже не разлучился еси, аще и Человеком беседовал еси.

И сега: Закону предсения, и проповедания богоглаголивых исполнив, Христе возшел еси, облаку Тя подъемшу Спасе, к небесным.

Катавасия: От ранни зори викаме към Тебе, Господи: спаси ни, защото Ти си наш Бог и освен Тебе другиго не знаем.


Песен 6. На слепия

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Разпъвайки се с разбойниците, Владико, Ти избави от лукавите разбойници – душепагубните страсти, всички, които възпяват единодушно Твоето разпятие и възкресение, човеколюбиви Господи.

Положиха Те мъртъв и бездиханен в гроба, о Христе, Който на всички мъртви вдъхваш живот, Господи, но Ти възкръсна, Слове, опразвайки гробовете чрез божественото Си могъщество.

След възкресението, Христе, Ти казваше на Своите приятели: „Стойте в Йерусалим, докато се облечете свише със сила непобедима и надеждна помощ!“.

Правейки калчица от земята, Ти помаза очите на слепородения и му даде да прогледне, за да възпява неизречената Твоя сила, Слове, чрез която Ти спаси света.

Триипостасна Единице, Отче неродени, роден Сине и изходящ Душе, трисвети Господи, едно Същество и Сила, спасявай всички Твои люде!

Богородичен: Кой ще разкаже за Твоето величие, Пречиста? Защото Ти роди свръхестествено Бога в плът, Който чрез Тебе, Дево Всенепорочна, избавя от всеки грях.


Песен 6, на предпразненството

Странное видение явился еси ангелом, человечь зрак нося, восходом Твоим страшным Человеколюбче: темже со страхом воспеваем Тя. [Дважды.]

Слава: Всех Господь со славою восходит светло к Своему Безначальному Родителю: вся тварь ныне празднует ликующи.

И сега: Всяк язык днесь да вопиет: в воскликновении, Христос взыде, и в трубы Божественном гласе к небесем, ихже не остави.

Катавасия: Обгърна ме бездната, китът ми стана гроб, но аз извиках към Тебе – Човеколюбеца, и Твоята десница ме спаси, Господи.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак на слепия, глас 4.
Подобен: Явился еси днесь:

С ослепели душевни очи идвам при Тебе, Христе, и като слепородения в покаяние зова: „Ти Си пресветла светлина за пребъдващите в тъмнина“.

Икос:

Дари ме с потока на неизречената премъдрост и познанието свише, Христе, Светлина за пребъдващите в тъмнина и на заблудените Наставник, за да мога и аз окаяният да разкажа за Твоите чудеса, които възвести божествената книга на Евангелието на мира, тоест за чудото със слепия: как той, бидейки сляп по рождение, получава не само телесни очи, но и душевни, викайки с вяра: „Ти си пресветла Светлина за пребъдващите в тъмнина“.

(няма синаксар според типика)


Песен 7. На слепия

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Когато Ти бе повесен на Дървото, Спасе, угасна слънцето, раздвижи се земята, потресе се цялото творение и мъртвите ставаха от гробовете.

Когато Ти възкръсна от мъртвите, Царю, съвъзкръснаха с Тебе затворените в преизподнята души, славейки Твоята сила, чрез която се разкъсаха смъртните вериги.

Рано жените дойдоха да Те помажат с миро, но узнавайки, че Си възкръснал, Господи, те се радваха със свещените ученици; чрез тях ни очисти от всяко зло.

С кал помаза очите на слепия и му заповяда да отиде в Силоам, а той умивайки се прогледна, възпявайки Те, Христе, Царю на всички.

Отца безначален със събезначалния Син и Светия Дух нека да прославим в песни: „Свят, Свят, Свят Си, Боже, Царю на всичко!“.

Богородичен: След раждането ти остана Дева, Чиста, защото роди Бога, Който обнови естеството чрез Своята сила, Пречиста; моли Го всички да се спасим.


Песен 7, на предпразненството

Растерзав средостение вражды Господи, Крестом и страстию Твоею, облаком носимь возшел еси со славою к Безначальному Отцу.

Трепетни взываху Силы: возьмите врата, прииде Христос тело земное нося, и Божественною страстию велиара умертвив.

Слава: Что Твоя ризы червлены Человеколюбче? Силам Божественным вопрошающим: точило ныне изгнетох, Христос восходя вопияше.

И сега: Песньми Твое распятие Христе, и востание согласно славим, светло празднующе о вознесении честнем Твоем во веки.

Катавасия: Благословеният Бог на нашите отци спаси младежите, пеещи песни в огнената пещ.


Песен 8. На слепия

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Като Те видяха да висиш на Кръста, Христе Царю на всичко, ангелските чинове и цялото творение се поразиха в трепет и с изумление възпяха Твоето човеколюбие.

Виждайки те долу адът стенеше и бързо връщаше мъртвите, държани там от века, Христе, които възпяваха Твоето човеколюбие.

Вършейки необикновени чудеса, Христе, Ти доброволно се издигна на Кръста и се приобщи към мъртвите, умъртвявайки ада и с мъжество освободи всички оковани.

Ти дари очи на слепия, който пристъпи към Тебе, Христе, и му заповяда да отиде на извора Силоам, да се умие и прогледне и да Те проповядва като Бог явил се в плът за спасението на света.

Троице неразделна, неслитна Единице, Боже и Творче на всичко, спасявай от всякакви изкушения тези, които с вяра възпяват и се покланят на Твоята власт.

Богородичен: Дево Пречиста, богоблагодатна, винаги моли своя Син да не ме посрами в Съдния ден, но да ме причисли към избраните овце.


Песен 8, на предпразненството

Свет Тя от Света сущий, облак светел подъят от горы масличныя, всем зрящим Божественным учеником Твоим, и Тебе воспевающим во вся веки.

Руками псаломски восплещим, воскресе Христос Бог наш, и взыде, отонудуже сниде к нам человеколюбно, умиротворивый древле разстоящаяся.

Припев: Благославяме Господа: Отца и Сина, и Светия Дух.

Поя Давид вопиет: Христос взыде на Херувимех Своих, и возлете яве на крилу Умных Чинов. Егоже превозносим во вся веки.

И сега: Явился еси учеником воскрес от гроба, и сих возвел еси на гору масличную, отонудуже облак светел подъем, взят к горним Христе Тебе со славою.

Възхваляваме, благославяме и се покланяме на Господ, като Го възпяваме и превъзнасяме през всички векове.

Катавасия: Роденият от Отца преди вековете Син и Бог, и в последните времена въплътен от Девата Майка, свещеници възпявайте, хора, превъзнасяйте през всички векове!


Песен 9. На слепия

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

На Кръстното дърво бе прикован, Христе Боже, и победи всички противни вражески началства и унищожи предишното проклятие, Спасителю; затова Те величаем, както подобава.

Когато адът Те съзря слязъл в преизподнята с душата Си, Слове, той въздъхна и със страх пусна всички мъртви, познали силата на Твоята власт; затова Те величаем, както подобава.

Виждайки Те да вършиш знамения и страшни чудеса, еврейското сборище по завист уби Тебе – Пленителя на ада, Който чрез възкресението Си съвъздигна всички като Всесилен.

Подателю на живота, Ти възкръсна от мъртвите, както предрече и се яви на светите ученици след възкресението, Ти, Който извърши знамения и даде очи на слепия; заедно с него и ние Те величаем во веки.

Почитам Светлината – Отец, славя и Светлината – Сина, възпявам Светлината – правия Дух, едната неразделна Светлина, познаваема в три Лица – Бога, Царя на цялото творение.

Богородичен: Явявайки се като по-необятна от небесата, Дево чиста, ти вмести по плът неописуемия Бог и роди Избавлението на всички, които с несъмнена вяра те възпяват.


Песен 9, на предпразненството

Священное торжество вся тварь приносит яве Вознесению Твоему Слове Божий, имже принесл еси Отцу Твоему, еже от нас естество восприял еси паче слова неизменне.

Яко Бог стерл еси врата адова Спасе и вереи, и воскрес из мертвых, к Небесным востекл еси Чином Ангельским, врата возмите, вопиющим со удивлением.

Твоему Божественному восходу дивящимся Божественным учеником, предсташа явственно ангели, тем вопиюще: Егоже видите восходяща на Небеса, сей приидет со славою судити всем.

Слава: Еже Христе даровал еси мир учеником, к горним древле восходя, той и нам богатно низпосли, в любви всех содержая, яко да согласно Тебе Спаса величаем.

И сега: Светоносная колесница Солнца Мысленнаго, Ты была еси воистинну, нескверная Чистая, имже седящии во тьме видеша свет познания, по долгу Тя славяще.


Катавасии на Възнесение, глас 5

От св. Йоан Дамаскин

На Спасителя Бога, Който по морето преведе народа с неизмокрени нозе и потопи фараона с цялото му войнство, нека да запеем, защото се прослави.


Със силата на Твоя Кръст, Христе, утвърди моя помисъл, за да възпявам и прославям спасителното Твое възнесение.


Чух за силата на Твоя Кръст, чрез който раят бе отворен, и викнах: слава на Твоята сила, Господи!


Бодърствайки от зори, викаме към Тебе, Господи: спаси ни, защото Ти си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем!


Обгърна ме бездната и китът стана гроб за мене, но аз викнах към Тебе, Човеколюбеца, и Твоята десница ме спаси, Господи!


Този, Който спаси възпяващите отроци в огнената пещ е благословеният Бог на нашите отци.

Възхваляваме, благославяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Роденият от Отца преди вековете Син и Бог, Който в последните времена се въплъти от Девата Майка, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината, с песни да възвеличим!

Честнейшую херувим 

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

9-та песен от катавасиите: 

Глас 5: Ти, превъзхождаща ума и разума, си Майка Божия, тъй като неизказано роди Безвременния във времето, затова ние, верните, единодушно те величаем.

Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.


Светилен.

Духовните ми очи, ослепели от помрачаващия грях, Ти, Господи, просвети, влагайки в мен смирение, Щедри, и ме умий с покайните сълзи.

Слава, и сега: Подобен: Жены услышите:

Минавайки наблизо, нашият Спасител срещна слепец без очи. Тогава плюна на земята и като направи калчица, помаза го и го изпрати в Силоам да се умие. И той, умивайки се, дойде съзерцавайки Твоята светлина, Христе мой.


Хвалитни стихири

Глас 5, Всякое дихание

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Възкресни

Господи, след като си разбил вечните решетки и скъсал връзките, възкръснал Си от гробницата и остави погребалните дрехи зад Себе Си като истинно свидетелство, че наистина Си бил погребан три дни, и избърза към Галилея, пазеният в пещерата. Велика е Твоята милост, неразбираеми Спасителю, помилуй и спаси нас.


Господи, жените хукнаха към гроба, за да видят Тебе, Христос, Който пострада заради нас. Когато дойдоха, намериха ангел, седнал на камъка, който се отмести от страх, и той им извика, казвайки: „Господ възкръсна. Кажете на учениците, че възкръсна от мъртвите, Този, Който спасява душите ни“.


Господи, както излезе от запечатания гроб, така влезе през заключените двери при Твоите ученици. Ти им показа нараняванията, понесени от Твоето тяло, които с много страдания прие, Спасителю. Въпреки, че от потомството на Давид, Ти претърпя рани, но като Син Божи, Ти освободи света. Велика е твоята милост, неразбираеми Спасителю, помилуй и спаси нас.

На слепия, гл. 2

Слепый родивыйся, в своем помысле глаголаше: еда аз грех ради родительных родихся без очию, еда аз за неверие языков родихся во обличение? Не домышляюся вопрошати, когда нощь, когда день? Не терпита ми нозе каменнаго претыкания, не видех бо солнца сияюща, ниже во образе мене Создавшаго. Но молю Ти ся Христе Боже, призри на мя и помилуй мя.


Мимоходя Иисус от святилища, обрете человека слепа от рождения, и умилосердився положи брение на очию его, и рече к нему: иди умыйся в Силоаме, и умывся прозре, славу возсылая Богу. Соседи же его глаголаху ему: кто твои зеницы отверзе, ихже никтоже от зрящих исцелити возможе? Он же возопив, рече: Человек Иисус глаголемый, Он ми рече, умыйся в Силоаме, и прозрех. Той есть воистинну, Егоже рече Моисей в законе, Христа Мессию: Той есть Спас душ наших.


Глас 4: Все житие слепый нощь помышляя, возопи к Тебе: Господи, отверзи ми зеницы, Сыне Давидов Спасе наш, да со всеми и аз воспою Твою силу.

Слава, и сега, на слепия, глас 8:

Кой ще разкаже за Твоите сили, Христе, или кой ще изчисли множеството Твои чудеса? Защото както в две природи Се яви на земята по Своята благост, така Ти и двойни изцеления даряваше на страдащите – не само телесните очи отвори на слепородения, но и духовните. Затова той Те изповяда като Бог съкровен, Който на всички дарява велика милост.


Велико славословие


Тропар, глас 5, Собезначальное Слово 

Нека възпеем, верни, Словото, събезначално на Отец и Дух Свети, Което се роди от Дева за нашето спасение, и да Му се поклоним, защото благоволи да претърпи смърт, и да възкреси умрелите със Своето славно въкресение.


—————————————————————-


ЛИТУРГИЯ


Свещеникът: Благословено е Царството и изпява веднъж Христос воскресе, а хорът два пъти. Следва Велика ектения.


Антифон 1, псалом 65, гл. 2:

Стих 1: Възкликни към Бога, цяла земьо! (Пс. 65:1) Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Вторият хор: Възпейте славата на името Му, въздайте Му слава и хвала. Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Стих 2: Кажете Богу: колко си страшен в делата Си! Поради големината на Твоята сила, ще Ти се покорят Твоите врагове (Пс. 65:3). Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Стих 3: Цяла земя да Ти се поклони и да Ти пее, да пее на Твоето име, Вишни! Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Слава, и сега: двата хора силно: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.


Антифон 2, псалом 66, глас същия.

Стих 1: Боже, бъди милостив към нас и ни благослови. (Ст. 1) Припев: Спаси ны Сыне Божий, воскресый из мертвых, поющия Ти: Аллилуиа. Веднъж.

Другата страна: Боже, осветли ни с лицето Си, и ни помилвай. Припев: Спаси ны Сыне Божий:

Стих 2: Да познаем на земята Твоя път, у всички народи Твоето спасение.  (Ст.3) Спаси ны Сыне Божий:

Стих 3: Да Те възхвалят народите, Боже; да Те възхвалят всички народи.  (Ст. 4) Спаси ны Сыне Божий:

Слава, и ныне: двата хора:

Единородный Сыне, и Слове Божий, безсмертен Сый, и изволивый спасения нашего ради воплотитися от святыя Богородицы, и Приснодевы Марии, непреложно вочеловечивыйся; распныйся же Христе Боже, смертию смерть поправый, Един сый Святыя Троицы, спрославляемый Отцу и Святому Духу, спаси нас.


 Антифон 3, псалом 67, глас 5.

Стих 1: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му. Тропар: Христос воскресе из мертвых:

Другата страна: Да бягат от лицето Му, онези които Го мразят. Христос воскресе:

Стих 2: Както изчезва дима, да изчезнат враговете Божии, както се топи восък от огъня. Христос воскресе:

Стих 3:  Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят. Христос воскресе:


Входно:

В събранията благославяйте Бога Господа, вие, които сте от Израилево семе! (Пс. 67:27)


След входа:

Възкресен тропар,

Глас 5, Собезначальное Слово 

Нека възпеем, верни, Словото, събезначално на Отец и Дух Свети, Което се роди от Дева за нашето спасение, и да Му се поклоним, защото благоволи да претърпи смърт, и да възкреси умрелите със Своето славно въкресение.

На храмовия светия

Кондак на слепия, глас 4.
Подобен: Явился еси днесь:

С ослепели душевни очи идвам при Тебе, Христе, и като слепородения в покаяние зова: „Ти Си пресветла светлина за пребъдващите в тъмнина“.


Задо­стой­ник

Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси.“ Хора, веселете се.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


Причастен: Във вечна памет ще остане праведникът. (Пс.111:5) Алилуйя.

No comments:

Post a Comment