Wednesday 26 June 2024

29 юни на отдание на Петдесетница

  • Службата е за 2024 и 2097 г. Типик стр. 346, т. 2. Ако изпуснете сега службата, няма да сте живи за следващата такава.

  • Св. първовърховни апостоли

     ПЕТЪР и ПАВЕЛ

    (на отдание на Петдесетница)


    В петък вечерта

    Благословен е нашия Бог, Пс. 103, Велика ектения.

    Чете се първа статия на Първа катизма. Малка ектения.


    Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), глас 1:

    Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

    Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

    На Петдесетница

    Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс. 129:1-2А)

    Празнуваме Петдесетница и пришествието на Духа, осъщественото обещание и изпълнението на надеждата. О, какво тайнство! Толкова велико и досточтимо! Затова зовем към Тебе, Създателю на всичко: Господи, слава на Тебе!


    Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс.129:2Б)

    Чрез езиците на другородците, Христе, Ти обнови Своите ученици, за да Те проповядват сред тях като безсмъртно Слово и Бог, Който дава на душите ни велика милост.


    Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

    Всичко предоставя Дух Свети: дава пророчествата, свещениците усъвършенства, неграмотните научи на мъдрост, рибарите яви като богослови, свързва тялото на Църквата. Утешителю, Който си единосъщен и съпрестолен на Отца и Сина, слава на Тебе!

    Глас 2

    Стих: Надявам се на Господ, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

    Видяхме истинската светлина, приехме Духа небесен, намерихме истинската вяра, покланяйки се на неразделната Троица, защото Тя ни спаси.

    На апостолите, глас 2: от Андрей Пирски, VII в.:

    Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс. 129:6-7А) (Стихирата отдолу)

    Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс. 129:7Б-8)

    С какви похвални венци да увенчаем Петър и Павел, разделени телом, но съединени Духом, предстоятелите сред Божиите проповедници? Единият – като предводител на апостолите, а другият – като най-потрудил се от всички. Защото с венците на безсмъртната слава наистина достойно ги венчава Христос, нашият Бог, Който има велика милост. (2)


    Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

    С какви прекрасни песнопения да възпеем Петър и Павел? Прелетели краищата на земята и възнесли се към небесата на крилете на богопознанието, те са ръцете на Евангелието на благодатта, нозете на проповедта на истината, реките на премъдростта, силите на Кръста, с които Христос, Който има велика милост, порази надменността на демоните.


    Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс.116:2)

    С какви духовни песни да възхвалим Петър и Павел, които заклаха немлъкващите уста на безбожието със страшния меч на Духа, светлите украшения на Рим, нахранителите на цяла вселена, духовните богонаписани скрижали на Новия Завет, които Христос провъзгласи в Сион, имайки велика милост.


    Слава, на св. апостоли, глас 4. От Йоан монахС трикратното запитване „Петре, обичаш ли ме“ Христос поправи трикратното отричане. Затова и Симон отвърна на Тайноведеца: „Господи, Ти всичко знаеш, Ти знаеш, че Те обичам!“. Тогава Спасителят му рече: „Паси Моите овци, паси Моите избраници, паси агънцата Ми, които придобих със Своята кръв за спасение!“ Него моли, богоблажени апостоле, да ни дари с велика милост.


    И сега, на Петдесетница, глас 8, творение на Лъв, епископ Катански († ок. 780 година).

    Дойдете, народи, да се поклоним на Триипостасното Божество – на Сина в Отца и Светия Дух; защото Отец извън времето ражда съвечния и съпрестолен Син, и Дух Свети е в Отца, прославян със Сина; една Сила, една Същност, едно Божество. Покланяйки Му се, всички казваме: „Свети Боже, Който всичко си сътворил чрез Сина при съдействието на Светия Дух! Свети Крепки, чрез Когото познахме Отца и чрез Когото Дух Свети дойде в света! Свети Безсмъртни, Утешителю – Душе, Който от Отца изхождаш и почиваш в Сина! Троице Свята, слава на Тебе!“ 


    Вход

    Дякон: Премъдрост. Да застанем прави!

    Свете тихий

    Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


    Прокимен, в петък вечер, глас 7: Боже, Ти си мой застъпник и Твоята милост ще ме предвари. (По Пс. 58:10-11) Стих: Избави ме от враговете ми, Боже мой, защити ме от въстаналите против мене! (Пс. 58:1)


    Четива

    1 Петр. 1:3-9

    Братя, благословен да бъде Бог и Отец на Господа нашего Иисуса Христа, Който по голямата Си милост, чрез възкресението на Иисуса Христа от мъртвите, ни възроди за жива надежда, за наследство нетленно, чисто, що не увяхва, съхранено на небесата за вас, които с Божия сила чрез вяра сте пазени за спасение, готово да се открие в последно време. Затова радвайте се, макар сега и да поскърбите малко (ако е потребно) в различни изкушения, та изпитаната ваша вяра да излезе по-драгоценна от нетрайното, макар и чрез огън изпитвано злато, за похвала и чест и слава, кога се яви Иисус Христос, Когото обичате, без да сте Го видели, и в Когото вярвайки сега, без да Го виждате, радвате се с неизказана и преславна радост, като постигате края на вашата вяра спасението на душите.


    1 Петр. 1:13-19

    Възлюбени, като препашете чреслата на ума си, бидейки бодри, напълно се надявайте на принасяната вам благодат при явяването Иисус Христово. Като послушни чеда, не постъпвайте според предишните ваши похоти, кога бяхте в неведение, но по примера на призовалия вас Светия и вие сами бъдете свети във всички постъпки. Защото писано е: „бъдете свети, понеже Аз съм свет“. И ако вие наричате Отец Тогова, Който нелицеприятно съди всекиго по делата, то със страх прекарвайте времето на вашето странствуване, като знаете, че не с тленни неща сребро или злато, сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите, но с драгоценната кръв на непорочния и чист като агнец Христос.


    1 Петр. 2:11-24

    Възлюбени! Моля ви, като пришълци и странници, да отбягвате от плътските похоти, що воюват против душата, имайки помежду си добри обноски сред езичниците, та те, кога ви корят като злосторници, щом видят добрите ви дела, да прославят Бога в деня на посещението. И тъй, подчинявайте се на всяко човешко началство, заради Господа: било на цар, като на върховна власт, било на управници, като на пращани от него за наказание на злосторници и за похвала на добротворци. Защото такава е волята Божия с добротворство да обуздаваме невежеството на безумните човеци, като свободни, не като употребяващи свободата за було на злобата, а като раби Божии. Всекиго почитайте, братството обичайте, от Бога се бойте, царя почитайте. Слуги, покорявайте се с голям страх на господарите си не само на добрите и кротките, а и на опърничавите. Защото това е угодно Богу, ако някой, от съзнание за Бога пренася скърби, като страда несправедливо. Та и каква похвала, като търпите, кога ви бият за престъпления? Но, ако търпите, кога правите добро и страдате, това е угодно Богу. Защото вие за това сте призвани, понеже и Христос пострада за нас, като остави нам пример, за да вървим по стъпките Му: Той не стори грях, нито се намери лъст в устата Му; кога Го хулеха, Той не отвръщаше с хули; кога страдаше, не заплашваше, а предоставяше това на Праведния Съдия; Той Сам с тялото Си възнесе нашите грехове на дървото, та, като умрем за греховете, да живеем за правдата: „чрез Неговата рана се изцерихте“.


    Сугуба ектения


    Вечерно славословие

    Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


    Просителна ектения


    Литийни стихири, глас 2:

    Ако има храмов празник и благославяне на хлябове.

    От Андрей Йерусалимски, архиеп. Критски: Дойдете днес, радостно събрание на верните, да се съберем в хор, за да увенчаем с подобаващи хваления избраните тъкачи на благодатта Петър и Павел, защото те щедро посяха словото у всички и така преумножиха благодатта на Духа и бидейки пръчките от истинската Лоза (Йоан 15:5), произраснаха за нас узрял грозд, който весели нашите сърца. Към тях с открити лица и чиста съвест нека викнем: „Радвайте се, разорители на тези извън Словото и служители на тези в Словото! Радвайте се, прекрасни избраници на Твореца и Промислителя! Радвайте се, податели на благата и прогонители на коварните замисли!“ Нека да ги умоляваме: молете се винаги на Твореца и Учителя да дарува траен мир на света и на душите ни велика милост.

    От Арсений Керкирски, Х в.: Да възхвалим Христовите ученици и основателите на Църквата, истинските стълбове и стени, божествените тръби на Христовите учения и страдания, върховните Петър и Павел, като защитници на целия свят, защото те, обикаляйки цялата земя, като с рало посяха вярата и у всички посадиха богопознанието, явявайки учението за Троицата. О, Петре, камък и основа, и Павле, избран съсъде! Вие като два впрегнати заедно Христови волове, привлякохте всички към богопознанието – народи, градове и острови, и приведохте евреите отново към Христа. Молете се да се спасят нашите души.

    Две от патр. Герман Константинополски, VIII в.: Петре, глава на славните апостоли, камък на вярата, и Павле чудни, оратор и светило на светите църкви! Като предстоите пред Божествения престол, молете се на Христа за нас.

    Павле, уста Господня, основа на ученията, някога гонител (Гал. 1:13) на Иисус Спасителя, а сега, блажени, първопрестолен сред апостолите! Затова видя неизказани неща, мъдри, като дори възлезе до трето небе (2 Кор. 12:2), и зовеше: дойдете с мене и не ще се лишим от блага!

    Глас 3, от Йоан монах: Гражданите на Горния Йерусалим, камъкът на вярата и ораторът на Христова Църква, двоицата на Троицата, ловците на света, като оставиха днес земните неща, отидоха при Бога чрез страдания и с дръзновение Го молят да се спасят нашите души.

    Слава, глас 5. Византиево: Премъдростта Божия – съвечното Слово на Отца, както в Евангелията предрече, вие, всехвални апостоли, сте многоплодни лози, чиито клони раждат зряло и вкусно грозде, което ние, верните, като ядем, се наслаждаваме с веселие. Петре, камъко на вярата, и Павле, похвало на вселената, подкрепяйте стадото, което придобихте с вашите учения.

    И сега, Богородичен: Облажаваме те, Богородице Дево, и те прославяме, както подобава – граде непоколебими, стена неразрушима, твърда защитнице и прибежище за нашите души.


    Сугуба ектения (ако има благославяне на хлябове)

    Богородице Дево, радуйся

    Благославяне на хлябовете


    Стиховни стихири на Петдесетница, гл. 6:

    Народите, не разбирайки силите на всесветия Дух, които се проявиха в Твоите апостоли, Господи, счетоха изменението на езиците за опиянение. А ние, които от тях сме утвърдени, непрестанно повтаряме така: „Светия Твой Дух не отнемай от нас, молим Ти се, Човеколюбче!“

    Стих: Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене. (Пс. 50:12)

    Господи, слизането на Светия Дух, което изпълни Твоите апостоли, им даде да говорят на чужди езици. Затова преславното чудо на неверниците се струваше като пиянство, а за верните бе източник на спасение. Сподоби и нас с Неговото сияние, молим Те, Човеколюбче!

    Стих: Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене. (Пс. 50:13)

    Царю Небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровищница на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благий, нашите души.

    Слава, на св. апостоли, глас 6. От Ефрем от Карѝя (᾿ Εφραίμ Καρίας, VIII в.):

    Днес по краищата на земята радостен празник възсия – всепочитаната памет на премъдрите и върховни апостоли Петър и Павел; затова и Рим се радва с нас, като възхвалява  с песнопения. Да празнуваме и ние, братя, на този всепочитан ден. Радвай се, апостоле Петре, истински приятел на твоя Учител – Христос, нашия Бог! Радвай се, вселюбими Павле, проповедниче на вярата и учителю на вселената! Като избрана свята двоица, имаща дръзновение, молете Христос, нашия Бог, да се спасят нашите души!

    И сега, на Петдесетница, глас 8: Някога езиците се смесиха заради дръзкото изграждане на кулата, а сега езиците се изпълниха с мъдрост заради славата на богопознанието. Там Бог осъди нечестивите за съгрешението, а тук Христос просвети рибарите чрез Духа. Тогава разногласието бе за наказание, а сега се обновява съгласието за спасение на нашите души.


    Песен на Симеон Богоприемец:

    Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:30-32)


    Трисвятое


    Тропар, Глас 4

    Първопрестолни между апостолите и учители на вселената, молете Владиката на всички да дарува на вселената мир и на душите ни велика милост.

    Слава, и сега, глас 8, на Петдесетница:

    Благословен си, Христе Боже наш, Който направи рибарите премъдри, изпращайки им Светия Дух, и чрез тях улови вселената, Човеколюбче, слава на Тебе!


    ————————————————————


    УТРИННА СЛУЖБА


    Бог Господ, гл. 4

    Пс. 117

      Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

    Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

      Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

      Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

      Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.


    Тропар на Петдесетница, гл. 8:

    Благословен си, Христе Боже наш, Който направи рибарите премъдри, изпращайки им Светия Дух, и чрез тях улови вселената, Човеколюбче, слава на Тебе!

    Слава на апостолите, гл. 4:

    Първопрестолни между апостолите и учители на вселената, молете Владиката на всички да дарува на вселената мир и на душите ни велика милост.

    И сега, отново на Петдесетница.

    Малка ектения

    С: Защото Твоя е властта, и Твое е Царството, силата и славата на Отца и Сина и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


    Първи седален на ап. Петър, гл. 8, по Премудрости:

    Оставил си лова в дълбините, приел си от Отца Божественото откровение за въплъщението на Словото, и с дръзновение си извикал към твоя Творец: познавам те като единосъщен Син Божи. Затова по достойнство наистина си се показал камък на вярата и ключар на благодатта, апостоле Петре. Моли Христа Бога да дарува прощение на греховете на празнуващите твоята памет.

    Слава, и сега, на Петдесетница, гл. 4: По Удивися Иосиф:

    Светло да отпразнуваме, верни, този последен и следпразненствен празник Петдесетница, изпълнение на обещанието в определеното време, защото в него веднага слезе огън на земята от Утешителя във вид на езици и просвети учениците и ги посвети в небесните тайни. Дойде светлината на Утешителя и света озари.


    Малка ектения: 

    Възглас: Защото си благ и човеколюбив Бог…

    Втори седален на ап. Павел, гл. 8, по Премудрости:

    Като прие от Христа небесно звание, стана проповедник на Светлината, с чието благодатно учение си озарил всички; служението на писания закон си отхвърлил, разума на верните си огрял с Духа. Затова и до трето небе свръхестествено си бил взет, Павле апостоле, моли Христа Бога, да дарува прошка на греховете на празнуващите с любов твоята свята памет!

    Слава, и сега, на Петдесетница, гл. 4

    Изворът на Духа дойде на земята, разделяйки се образно на огнени реки да ороси и просвети апостолите. Огънят им стана росоносен облак, а валящият пламък ги просвети, така и ние приехме благодатта чрез огън и вода. Дойде светлината на Утешителя и озари света.


    Полиелей (К. 83)

    Величания

    Величаем ви, апостоли Христови – Петре и Павле, които сте просветили целия свят с вашето учение, и сте привели към Христа всички краища на земята.


    Избрани псалми:

    Антифонно от двама четци. На края на всеки стих: Алилуйя.

    Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. Пс18:2 Небесата ще прославят, Господи, Твоите чудни дела. 88:6А Вместо Твоите бащи, ще бъдат Твоите синове. 44:17А Ти ще ги туриш князе по цяла земя.  44:17Б Бог на боговете, Господ заговори и призовава земята. 49:1А От изгрев-слънце до запад да бъде прославяно името Господне. 112:3 Неговите светкавици осветляват вселената; Пс.96.4А, Небесата разгласят Неговата правда, Пс.96:6А и всички народи виждат Неговата слава. Пс.96.6Б Князете Иудини – техни владетели. Пс.67:28Б Бог царува над народите. Пс.46:8А Страшен е Бог във великия събор на светиите, страшен е Той за всички, които Го окръжават. Пс.88:8 Кажете на народите: Господ царува! Пс.95.10А Разгласяйте между народите славата Му, по всички племена – чудесата Му. Пс.95:3 Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. Пс.18:5 Покорил ни е народи и племена под нашите нозе. Пс.46:4 Велик е Господ наш, и велика е силата Му. Пс.146:5А Той дава сила и крепост на Своя народ. Благословен Бог! Пс.67:36Б


    Малка ектения

    Възглас: Защото се благослови Твоето име и е прославено Твоето царство…


    Седален след полиелея на апостолите, гл. 8, по Премудрости:

    Станахте върховни сред учениците, велики и светли светилници, да възхвалим Петър и премъдрия Павел, защото с Божествен огън просияха в Духа, всичката мъгла на прелестта изгориха; затова и станаха достойни оръжейници на небесното царство и съпрестолници на благодатта. Затова и се молим: апостоли на Христа Бога, изпросете опрощение на прегрешенията на празнуващите с любов на вашата свята памет!

    Слава, и сега, Богородичен:

    Като всенепорочна невеста на Твореца, като безмъжна майка на Избавителя, като истинско вместилище на Утешителя, всевъзпявана, аз, който съм скверно обиталище на беззаконията и игрище на бесовете, въпреки че съм разумен, побързай да ме избавиш от тези злодейства, и ме направи светло жилище на добродетелите и носител на нетленната светлина; отхвърли облака на страстите и ме удостой с приобщаване към небесата и незалязващата Светлина, чрез твоите молитви!


    Стъпални, 1-ви Антифон, гл. 4

    От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

    Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господа, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

    Слава, И сега: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и с чистота се възвисява, а чрез единството на Света Троица тайнствено се просветлява.


    Прокимен, гл. 4: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи – до краищата на вселената. Пс.19:4

    Стих: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. Пс.18:1

    Евангелски чин

    Дяконът: На Господ да се помолим!

    Народът: Господи, помилуй.

    Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син и Свети Дух подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

    Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

    Дяконът: И за да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

    Народът: Господи, помилуй (3).

    Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие.

    Свещеникът: Мир на всички!

    Народът: И на твоя дух!

    Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според Йоан.

    Дяконът: Да внимаваме.

    Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


    Евангелие: Йоан 21:14-25

    Беше вече трети път, откакто Иисус се яви на Своите ученици, след като възкръсна от мъртвите. А когато се наобядваха, Иисус казва на Симона Петра: Симоне Ионин, любиш ли Ме повече, отколкото тия? Петър Му казва: да, Господи! Ти знаеш, че Те обичам. Иисус му казва: паси Моите агънца. Казва му пак втори път: Симоне Ионин, любиш ли Ме? Петър Му казва: да, Господи! Ти знаеш, че Те обичам. Иисус му казва: паси Моите овци. Казва му трети път: Симоне Ионин, обичаш ли Ме? Петър се натъжи, за дето третия път му каза: обичаш ли Ме? и Му рече: Господи, Ти всичко знаеш; Ти знаеш, че Те обичам. Иисус му казва: паси Моите овци. Истина, истина ти казвам: когато беше по-млад, сам се опасваше и ходеше, където си щеше; а кога остарееш, ще простреш ръцете си, и друг ще те опаше и поведе, където не щеш.

    А това Той рече, като даваше да се разбере, с каква смърт Петър ще прослави Бога. И като рече това, казва му: върви подире Ми. А Петър, като се обърна, вижда, че върви подире му ученикът, когото Иисус обичаше, и който на вечерята се бе облегнал на гърдите Му и рекъл: Господи, кой ще Те предаде? Него като видя, Петър дума на Иисуса: Господи, а тоя – какво? Иисус му казва: ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е? Ти върви подире Ми. И разнесе се тая дума между братята, че тоя ученик няма да умре. Но Иисус му не рече, че няма да умре, но: ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е?

    Този е ученикът, който свидетелствува за тия неща и ги написа; и знаем, че свидетелството му е истинско. Има и много други работи, които извърши Иисус и за които, ако би се писало подробно, чини ми се, и цял свят не би побрал написаните книги. Амин.


    50 Псалом (чете се)


    Слава: По молитвите на апостолите, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

    И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

    Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

    Стихира след 50 псалом, гл 6:

    Да почетем с похвални песни, като истински проповедници на благочестието и пресветлите звезди на Църквата, Петър – камъка на вярата, и Павел – учителя на истината и таинника Христов. Като посяха истинското Слово в сърцата на верните, което дарува на всички плодородие, те молят Христа Бога да се спасят нашите души.

    Литийна молитва /дякон/


    Канони 3

    Двата на Петдесетница и един на ап. Петър.

    Канони на Петдесетница първият на преп. Козма Маюмски, глас 7, и вторият на преп. Йоан Дамаскин, глас 4. Каноните се четат без припеви според българския Типик.

    Песен 1

    Ирмос: Господ, Който съкрушава в битки със силна ръка, покри с морето фараона и колесниците му; нека Го възпеем, защото се прослави.

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Както обеща преди това на учениците Си, Ти на дело изпрати Утешителя Духа, Христе, озарявайки света със светлина, Човеколюбче.

    Предвъзвестеното от древност в Закона и пророците се изпълни, защото днес благодатта на божествения Дух се изля за всички верни. 


    Втори ирмос: Покрит с божествен мрак, заекващият Моисей, изложи ясно написания от Бога закон, защото отърсвайки прахта от очите на ума си, той видя Вечносъществуващия и от Духа се научи на знание, прославяйки Го с божествени песни. (2)

    Чистите и честни уста (на Христос) рекоха: „Разлъка за вас не ще има, о приятели! Защото сядайки на най-високия престол на Отца, Аз ще излея обилната благодат на Духа, за да просияят копнеещите за нея.“

    Преминалото предела най-истинно Слово изпълва с тишина сърцето, защото завършвайки делото, Христос възвесели Своите приятели и, както обеща, в бурен вятър и огнени езици дарува им Духа. 


    Канон на ап. Петър, гл. 4, творение на преп. Йоан Дамаскин. Превод: о. Иван Латковски.

    Песен 1, на ап. Петър:

    Ирмос: Няма подобен на Тебе, препрославен Господи, защото Ти със силна ръка избави народа, когото придоби, Човеколюбче.

    Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

    Нека с боговдъхновени песни днес достойно да възпеем най-върховния сред апостолите, като първопризован от Христа.

    Като те предузна, Предвечният те предопредели за застъпник и предстоятел на Своята Църква, всеблажени Петре.

    Слава: Не плът и кръв, а Отец те вдъхнови да богословстваш за Христа като за Син на Всевишния Бог, апостоле.

    И сега: Нека да възпеем светата планина, издигащата се над всяка мисъл колесница – Майката Божия, която и след раждането наистина остана девица.


    Песен 3, на Петдесетница:

    Ирмос: Христе, Ти рече на учениците: стойте в Йерусалим, докато се облечете със сила отгоре, а Аз ще ви пратя Друг Утешител като Мене – Моя и на Отец Дух, чрез Когото ще се утвърдите! (2)

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Слязлата сила на божествения Дух божествено съедини в едно съзвучие разделения в древност говор на зломислещите, вразумявайки верните с познание за Троицата, в Която ние се утвърдихме. (2)

    Втори ирмос: В древност, единствената молитва на изпълнилата се със съкрушен дух пророчица Анна към всесилния Бог на разума, разкъса веригите на бездетната утроба и прекрати нетърпимата досада на многодетната. (2)

    Непостижима е богоначалната Троица, защото Тя неуките направи красноречиви, рибарите – премъдри, удрящи със слова, и извличащи от дълбината на нощта безчислени народи, чрез блясъка на Духа.

    (А) Всемощно сияещата непомръкваща Заря, която извира от неродената Светлина, сега чрез Сина изпраща за народите единен знак на Отеческата власт – огнения глас от Сион. (Превод: проф. Иван Ж. Димитров)

    (Б) Огненият глас пред всички днес явява светлина в Сион вечна и всесилносветла: Дух, изхождащ от светлина неродена и сияещ чрез Сина – със свой знак, равен по природа и слава с властта на Отца. (Превод на същия тропар: доц. йерей Кръстю Банев)


    Песен 3, на ап. Петър:

    Ирмос: Не се хвалим с мъдрост, сила и богатство, а с Тебе – Ипостасната Премъдрост на Отца, Христе, защото няма по-свят от Тебе, Човеколюбче.

    Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

    Най-прекрасните уста на Христа Бога те нарекоха блажен и верен служител на Христовото царство, затова те възпяваме, Петре апостоле.

    Върху камъка на твоето богословие Владиката Христос въздигна непоклатимата Църква, в която ние те възпяваме, Петре апостоле.

    Слава: О, колко по-горен от ангелите е живеещият в тяло Петър! Защото Христос Бог каза, че той ще бъде съдия и ще седне заедно с Него при славното Му пришествие.

    И сега:

    Непознала брак Майко, носила в утробата си въплътения Бог, утвърди мене – разкъсания от страстните помисли, защото нямам друга като тебе помощница, Пречиста.


    Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


    Кондак на Петдесетница, от св. Роман Сладкопевец, глас 8: (чете се)

    Когато слезе и смеси езиците, Всевишният раздели народите, а когато раздаваше огнени езици, към единство призова всички, затова едногласно славим Всесветия Дух.

    Икос: Скоро и надеждно утешение подай на Своите раби, Иисусе, когато униваме духовно. Не се отлъчвай от нашите души в скърби, не се отделяй от мислите ни в беди, но винаги идвай ни на помощ. Приближи се към нас, приближи се, Вездесъщи, и както с Твоите апостоли винаги си бил, така съедини със Себе Си и тези, които Те обичат, Щедри, та съединени с Тебе да възпяваме и славословим Твоя всесвят Дух.

    Ипакои на апостолите, глас 8(чете се)

    Коя ли тъмница не те имаше за затворник? И коя ли църква не те имаше за ритор? Дамаск с тебе се гордее, Павле, защото научи как ти бе спрян от Светлината; Рим прие твоята кръв и с нея с хвали; но още повече се радва Тарс и с любов почита пелените ти. Петре, камък на вярата, Павле, вселенска похвало, от Рим събрани, утвърдете ни във вярата.


    Песен 4, на Петдесетница:

    Ирмос: Прозирайки Твоето пришествие в последните времена, Христе, пророкът (Авакум) викаше: чух за Твоята сила, Господи, че си дошъл да спасиш всички Твои помазаници! (3:13) (2)

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Този, Който в началото говореше чрез пророците и проповядваше Закона на несъвършените човеци, днес като истински Бог Утешител се открива на служителите и свидетелите на Словото.

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Духът, носещ знамението на Божеството, се раздели в огън над апостолите и се яви в странни езици, защото Той е божествената и самовластна Сила, изхождаща от Отца.


    Втори ирмос: Царю на царете, Един от Единия, единствено Слово, произлязло от изначалния Отец, Ти като благодетел наистина изпрати равносилния Твой Дух на апостолите, затова Ти пеем: слава на Твоята сила, Господи!

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Разтваряйки със слово божествения купел на обновлението, Ти сложен по природа, като дъжд изливаш за мен поток от прободеното Твое нетленно ребро, о Слове Божи, запечатвайки ме с жарта на Духа.

    Всички прекланят колена пред Утешителя, пред Сина на Отца и пред единосъщния Отец, виждайки в три Лица Същество истинно, непристъпно, надвременно и едно, понеже възсия като светлина благодатта на Духа.

    Всички вие служители на трисветлото Същество изпълнете се с Богоначалния, защото Христос като благодетел свръхестествено прави всички съвършени и осветява пътя за спасение, давайки цялата благодат на Духа.


    Песен 4, на ап. Петър:

    Ирмос: Ето Го нашият Бог, Който се въплъти от Девата и обожи нашето естество! Като Го възпяваме, зовем: слава на Твоята сила, Господи!

    Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

    Както Сам обеща, Христос те направи божествен ловец на човеци и пръв на тебе връчи кормилото на Своята Църква.

    Нека Подателят на живота Иисус, Който ти даде власт да връзваш и развързваш грехове, умоляван от тебе, о Петре, към мен да бъде милостив.

    Слава: Усърдно се моли, о Петре, да се отвори Царството Христово за тия, които с несъмнена вяра почитат твоята божествена памет.

    И сега: Всевъзпявана Владичице, Божия Родителко, като очистиш с молитвите си моите помисли, покажи ме изпълнен с добри плодове, Майко на Бога на всички.


    Песен 5, на Петдесетница:

    Ирмос: Правият Дух на спасението, Господи, заченат чрез страха от Тебе в утробата на пророците и роден на земята, направи чисти апостолските сърца и се обновява у верните, защото Твоите повеления са светлина и мир. (2)

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Слязлата днес сила е благият Дух, Духът на Божията премъдрост, Духът изхождащ от Отца и чрез Сина явил се на нас, верните; Той дава святост на тези, в които се вселява, и в тази святост Той по естество се съзерцава. (2)

    Втори ирмос: Изкупително очистване от греховете чрез огнедишащата роса на Духа приемете, о световидни чеда на Църквата, защото сега излезе от Сион закон – благодатта на Духа във вид на огнени езици. (2)

    Неподвластният Дух, Който изхожда от Отца, благоволи самовластно да направи мъдри езиците на апостолите, запечатвайки живоносното слово, което Спасителят изрече със силата на Отца като съ-о̀бразен Нему.

    За да изцели умовете на апостолите от греха, всевластният Бог Слово устрои в тях пречист дом, в който сега се вселява светлината на равносилния Му и единосъщен Дух.


    Песен 5, на ап. Петър:

    Ирмос: Господи, Ти, Който с Кръвта Си придоби нас – избрания народ, дай ни Твоя мир, запазвайки в единомислие Твоето стадо.

    Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

    Достойно удивление предизвика рибарят и невежата, който заради любовта си получи дръзновение пред Бога и чрез Неговата благодат извърши преславни чудеса.

    Твоят божествен апостол, Христе, не получи ни злато, ни сребро от Тебе, а добродетели и се обогати с чудесна сила.

    Слава: Оздравяваха нозе и ходила на хроми, защото чрез действеното твое слово божественият Дух извършваше преславни неща.

    И сега: От тебе, Пречиста, Бог се въплъти, съединявайки се в Ипостаста Си с плътта, но оставайки неизменен и безплътен по Своята божествена природа.


    Песен 6, на Петдесетница:

    Ирмос: Блъскан от вълнението на житейските грижи, потопяван от греховете ми и хвърлен на душепагубния звяр, Христе, аз като Йона зова към Тебе: изведи ме от смъртоносната дълбина! (2)

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Ти изля обилно от Твоя Дух върху всяка плът, както си рекъл, Господи, и всичко се изпълни с познание за Тебе, че Ти си Син, роден нетленно от Отца, а Духът неразделно от Него изхожда. (2)


    Втори ирмос: Владико Христе, Ти възсия от Девата като очистване и спасение за нас, понеже както избави пророк Йона от утробата на морския звяр, така изведе от тлението целия паднал Адамов род. (2)

    Вседържителю, обнови в нас многожелания и прав Дух, Който е всесъвършено съединен и изхождащ от Отец, изгарящ сквернотата на ненавистното вещество и очистващ нечистотата на умовете, и нека Той пребъдва в нас во веки.

    Като желано достояние за апостолите, очакващи на Сион Твоето пришествие, Ти, Душе, чрез огън утвърждаваш в тях познанието за роденото от Отца Слово, изобличавайки скоро дивото безумие на езическите брътвежи.


    Песен 6, на ап. Петър:

    Ирмос: Оставайки три дни в кита, Христе, Иона предизобрази Тебе, Безсмъртния, Който доброволно остана три дни мъртъв в земните недра.

    Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

    Както в древност с десницата Си спаси ходещия по водата Петър, Христе, така и мене, потъващия в бурята на страшни изкушения изведи, като Милосърден.

    Ти остави несъществените и суетни неща, о Петре, и постигна наистина същината на нещата и като някой мъдър търговец придоби многоценния бисер Христа.

    Слава: Ти умъртви онези, които безумно помислиха да изкушават Всесветия Дух, за Когото ти пръв богословстваше, изповядвайки Го ясно като Бог.

    И сега: Ти ни роди в плът превъзхождащото всяко същество Слово Божие, затова с уста и душа те проповядваме като Богородица.


    Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души, и на Тебе слава въздаваме…


    Кондак на апостолите, глас 2Твърдите и богоречиви проповедници, върховните сред Твоите апостоли си приел, Господи, за да се наслаждават на Твоите блага и да имат покой, защото Ти, Който знаеш какво е в сърцето, прие техните болки и смърт за нещо повече от всяко всеплодие. (От св. Роман Сладкопевец)

    ИкосУясни езика ми, Спасителю мой, отвори устата ми и я изпълни, умили сърцето ми, за да следвам това, което говоря и за което поучавам, сам преди това да върша; защото Ти каза, че всеки, който извърши и поучи е велик. Ако пък говоря, но не върша, то ще бъда като мед, що звънти. Затова дарувай ми да говоря това, което подобава и да върша полезното, единствен Сърцеведче. (От св. Роман Сладкопевец)

    В този месец, в двадесет и деветият ден празнуваме паметта на светите славни и всехвални първовърховни апостоли Петър и Павел. По техните молитви, Христе Боже наш, помилвай и ни спаси. Амин!


    Песен 7, на Петдесетница:

    Ирмос: Хвърлени в огнената пещ, благочестивите младежи с песента си превърнаха огъня в роса, пеейки така: благословен си, Господи, Боже на нашите отци! (2)

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Когато апостолите известяваха за великите Божии дела, невярващите счетоха за опиянение действието на Духа, чрез което се открива Троицата – единственият Бог на нашите отци.

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Православно богословстваме за неразделното естество – безначалния Бог Отец, Словото и Духа единовластни, като пеем: благословен си, Боже на нашите отци!


    Втори ирмос: В съгласие зазвуча мелодичния напев на инструментите, призоваващи към почитание на излетия от злато бездушен истукан, а светоносната благодат на Утешителя ни подбужда с благоговение да пеем: единна, равносилна и безначална Троице, благословена си!

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Безумните не разпознаха пророческия глас, когато чуха необичайните речи на апостолите и говореха, че са се опили с вино; а ние, благочестивите, боговдъхновено Ти зовем: Благодетелю на всичко, благословен си!

    Боговдъхновеният пророк Йоил гръмогласно проповядва божествено откровение, когато чрез него Словото изрече: „Тия, върху които Аз ще излея богоначалния Мой Дух*, заедно ще извикат: о, трисияйно Естество, благословено си!“

    * Йоил 2:28

    Третият час се обогати с благодат, за да почитаме трите Ипостаси в неразделната им власт; и сега – в единия Господен ден – Сине, Отче и Душе, благословен си!


    Песен 7, на ап. Петър:

    Ирмос: Безначално Слово, съществуващо в началото с Отца и Духа, Сине Единородний, Ти си благословен и превъзнасян Бог на нашите отци!

    Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

    За да се научиш да подражаваш на Христовото милосърдие, по Божи промисъл ти изпита бурята на отричането преди Неговите страдания.

    Възкръсвайки от гроба Христос се яви първо на тебе като първопризован, твърде възлюбен и славен предстоятел на апостолите.

    Изцерявайки те от трикратното ти отричане преди страданията Му, Владиката с трикратно богоизречения Си въпрос потвърди Своята любов към тебе.

    Слава: За свидетел на твоята любов към Христа, о Петре, ти призова Самото Всевиждащо Слово Божие, затова Той ти повери Своето възлюбено стадо.

    И сега: Ние те облажаваме като Майка на Бога на всички, заченала по плът в утробата предвечния и възсиялия от Отца Бог Слово.


    Песен 8, на Петдесетница:

    Ирмос: Неизгарящата в огъня къпина на Синай яви Бога на трудно говорещия и заекващ Моисей, а ревността по Бога показа недокоснати от огъня тримата младежи, които пееха: всички творения Господни, възпявайте Господ и Го превъзнасяйте във всички векове! (2)

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Когато живителното бурно дихание на всесветия Дух свише се носеше над рибарите във вид на огнени езици, тогава те известяваха за великите Божи дела: всички творения Господни, Господа възпявайте и превъзнасяйте във всички векове!

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Като възлизащи на планината, до която не бива човек да се допира, без да се боим от страшния огън, елате да застанем на Синайската планина, в града на живия Бог и с духоносните ученици сега да се възрадваме: всички творения Господни, Господа възпявайте и превъзнасяйте във всички векове!


    Втори ирмос: Пламъкът на трисветлия образ на Божеството разкъсва окови и разхлажда; отроците пеят, а цялото творение благославя като благодетел единия Спасител и Творец на всичко.

    Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

    Чрез видението на огнените езици Духът устройва спомен за спасителните слова на Христа, които Той чу от Отца и изрече пред апостолите; а досега отчужденото от Бога творение отново се приобщава към Него и благословено Го възпява.

    Спасително и самовластно си дошъл, явявайки се като самосияйна Светлина, която дава просвещение, о Душе, и си изпълнил апостолите като драгоценно вдъхновение. Пребъдвай неотстъпно в Твоите раби!

    (А) Пророците, с преизпълнени от Духа уста, възпяха Твоето пришествие в плът, Царю, и изпращането на Духа, произхождащ от недрата на Отца, не-сътворен, съдействащ и съпрестолен на Тебе, чрез Когото верните благоговеят пред Твоето въчовечаване.

    (Б) (втори превод от доц. йер. Кръстю Банев; с тирета е една дума на гръцки): Пяха с вдъхновени пророците устни * твоето телесно, Царю, снизхождение. * Ти пращаш Духа, от Отца произхождащ, * нетварнотворящ-и-на-теб-равнославен: * дар свят за всички от Бог в тяло човешко.


    Песен 8, на ап. Петър:

    Ирмос: Носейки цялото творение с неизказаната Си сила, Христе, Ти ороси в пламъка Твоите свети отроци, които викаха: благославяйте, творения Господни, Господа!

    Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

    „Ще прострат ръцете ти и на кръст ще те привържат“ – като ти предрече това, Петре, Владиката повелява да Го следваш, зовейки: благославяйте, творения Господни, Господа!

    Вършейки благодатни чудеса, с дума ти въздигна тежко разслабения Еней и мъртвата Тавита, които викат: благославяйте, творения Господни, Господа!

    Слава: Христе Боже, Който чрез Петър откри очистването за езичниците, със сиянието на Духа очисти и моите помисли, за да зова: благославяйте, творения Господни, Господа!

    И сега: Всесвята Дево, която роди по плът Бог Слово, с твоите молитви прогони мрака на моята душа и ме просвети, за да зова: благославяйте, творения Господни, Господа!


    Катавасии на Петдесетница, първите са от монах Йоан Аркла (9 в.), гл. 7, вторите са на 4 гл.

    1: Господ, Който поразява в битки със силна ръка, покри с морето фараона и колесниците му; нека Го възпеем, защото се прослави.

    1: Покрит с божествен мрак, заекващият Моисей, изложи ясно написания от Бога закон, защото отърсвайки прахта от очите на ума си, той видя Вечносъществуващия и от Духа се научи на знание, прославяйки Го с божествени песни. 


    3: Христе, Ти рече на учениците: стойте в Йерусалим, докато се облечете със сила отгоре, а Аз ще ви пратя Друг Утешител като Мене – Моя и на Отец Дух, чрез Когото ще се утвърдите!

    3: В древност, единствената молитва на изпълнилата се със съкрушен дух пророчица Анна към всесилния Бог на разума, разкъса веригите на бездетната утроба и прекрати нетърпимата досада на многодетната.


    4: Прозирайки Твоето пришествие в последните времена, Христе, пророкът викаше: чух за Твоята сила, Господи, че си дошъл да спасиш всички Твои помазаници!

    4: Царю на царете, Един от Единия, единствено Слово, произлязло от изначалния Отец, Ти като благодетел наистина изпрати равносилния Твой Дух на апостолите, затова Ти пеем: слава на Твоята сила, Господи!


    5: Правият дух на спасението, Господи, заченат чрез страха от Тебе в утробата на пророците и роден на земята, направи чисти апостолските сърца и се обновява у верните, защото Твоите повеления са светлина и мир.

    5: Изкупително очистване от греховете чрез огнедишащата роса на Духа приемете, о световидни чеда на Църквата, защото сега излезе от Сион закон – благодатта на Духа във вид на огнени езици.


    6: Блъскан от вълнението на житейските грижи, потопяван от греховете ми и хвърлен на душепагубния звяр, Христе, аз като Йона зова към Тебе: изведи ме от смъртоносната дълбина!

    6: Владико Христе, Ти възсия от Девата като очистване и спасение за нас, понеже както избави пророк Йона от утробата на морския звяр, така изведе от тлението целия паднал Адамов род.


    7: Хвърлени в огнената пещ, благочестивите младежи с песента си превърнаха огъня в роса, пеейки така: благословен си, Господи, Боже на нашите отци!

    7: В съгласие зазвуча мелодичния напев на инструментите, призоваващи към почитание на излетия от злато бездушен истукан, а светоносната благодат на Утешителя ни подбужда с благоговение да пеем: единна, равносилна и безначална Троице, благословена си!


    8: Възхваляваме, благославяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.
    Неизгарящата в огъня къпина на Синай яви Бога на трудно говорещия и заекващ Моисей, а ревността по Бога показа недокоснати от огъня тримата младежи, които пееха: всички творения Господни, възпявайте Господ и Го превъзнасяйте във всички векове!

    8: Пламъкът на трисветлия образ на Божеството разкъсва окови и разхлажда; отроците пеят, а цялото творение благославя като благодетел единия Спасител и Творец на всичко.

    Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

    Честнейшую: не пеем, а пеем Песен 9

    Ирмос, глас 7:
    Заченала недокосната от тлението и дала плът на най-мъдрото от всички Слово, непознала мъж Майко, Дево Богородице, вместилище на Невместимия, обител на безпределния твой Създател, ние тебе величаем.

    Носен в древност на неизгарящата огнена колесница, огнедишащият ревнител Илия радостно явяваше вдъхновението свише, което сега осия апостолите и осветени в него, те на всички проповядваха Троичния Бог.

    Въпреки законите на естеството чу се нещо необикновено: когато се разнасяше единен глас от учениците, по благодатта на Духа, различно чуваха народите и племената за великите Божии дела, просвещавани в познанието на Троицата.


    Глас 4
    Радвай се, Царице, слава на девственото майчинство; дори и най-красноречивите и изкусни устни не могат да те възхвалят достойно; никой разум не може да разбере твоето детерождение, благодарение на което единодушно те прославяме.

    Подобава да се възпее Отроковицата, от която Животът произлезе, защото тя единствена скри в утробата си Словото, Което лекува страдащата под греха човешка природа, а сега, седейки отдясно на Отца, ни изпраща благодатта на Духа.

    Всички ние, върху които се изля божествената благодат, светли, със сияен блясък, преобразени в чудно благолепие, придобихме знание за равносилното, неразделно, премъдро, трисветло Същество, Което и прославяме.


    Малка ектения

    С: Защото Те хвалят всички небесни сили, и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков.


    Светилен, на Петдесетница, По: Небо звездами:

    Всесветий Душе, Който изхождаш от Отца и чрез Сина дойде при безкнижните ученици, спаси и освети всички, които познаха в Тебе Бога.

    Слава, на апостолите, по Жени услѝшите:

    Да възпеем върха на всички апостоли, божествените Петър и Павел, светилниците на вселената, проповедниците на вярата, богословните тръби, разпространителите на учението, църковните стълбове и разорителите на измамата.

    И сега, на Петдесетница:

    Светлина е Отец, Светлина е Синът, Светлина е и Светият Дух, Който бе изпратен на апостолите във вид на огнени езици, и чрез Него целият свят се просвещава да почита Светата Троица.


    Хвалитни стихири

     Всякое дыхание: на Петдесетница, глас 4.

    Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

    Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


    Стих: Да извършат над тях писания съд. Тая чест е за всички Негови светии. Пс.149:9 

    Днес всички видяха преславните езици в града Давидов, когато Дух Светий слезе от небето във вид на огнени езици, както благоречивият Лука повествува и казва: внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха, и всички наченаха да говорят странни учения на други езици, изключителни тайни за Светата Троица.


    Стих: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. Пс.150:1

    Светият Дух винаги е бил, и е, и ще бъде, никога не започващ, никога не свършващ, но винаги едночинен и причислен с Отца и Сина. Той е Живота и животворящия, Светлината и подателя на светлина; самата Доброта и източникът на добротата, чрез когото Отец е познат и Синът е прославен. Всички признават една сила, един ред, и едно поклонение на Светата Троица.


    Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. Пс.150:2

    Светият Дух е светлина и живот, жив извор на духовни дарове, Дух на мъдростта и Дух на разума. Той е добър, праведен, умен и управляващ. Той ни пречиства от нашите грехове. Духът е Бог и обожествяващ, Огън и произтичащ от Огън. Той говори, действа и раздава дарове. Чрез Него са коронясвани пророците, божествените апостоли и мъчениците. Странно е чутото! Странна е гледката! Огънят се разделя, за да дари дарования.

    Глас 4, на апостолите

    Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. Пс.150:3

    Приел си от небето благодат, когато Спасителя питаше учениците и дванадесетте апостоли: за кого ме мислят човеците? Тогава най-добрият от апостолите, богословствувайки отвърна ясно: Ти си Христос, Сина на живия Бог. Затова и достойно го ублажават, защото свише е приел откровението, пък и приел да връзва и развръзва справедливо.


    2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

    Явилото се от Отца Божие Слово – Христос, попита: за кого Ме мислите? Ти си Син на живия Бог, – от името на всички веднага богогласно си отвърнал. Затова и си блажен, Симоне син Йонин, награда си приел. И тъй като Бог прославя тези, които верно Го славят и призовават да Го приемат, а и като непосрамващ камък и основа, те положи за укрепване на Църквата.


    1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

    Свише беше призован, а не от човек, когато земната тъмнина ти бе помрачила телесните очи, изобличавайки учението на нечестието; тогава небесната светлина огря мислените очи, откривайки красотата на благочестието. В този момент ти позна извеждащата от тъмнината Светлина – Христа, нашия Бог, Когото моли да спаси и просвети нашите души.


    Слава, на апостолите, гл. 6, от монах Козма:

    Настъпи празника на всепочитаните апостоли на църквата Христова, които ходатайстват спасение за всички нас. Като запляскаме тайно с ръце, да им кажем: радвайте се, светилници стоящи в мрака, отразяващи зарите на мисленото слънце. Радвайте се, Петре и Павле, непоколебима основа на Божествените учения, приятели Христови, почитани съсъди; елате невидимо сред нас, да ни сподобите с невеществени дарове, които възхваляме с песни вашия празник.


    И сега, на Светия Дух, гл. 6: Царю небесни, Утешителю, Душе на истината, Който си на всякъде и всичко изпълваш, Съкровищница на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благий, нашите души.


    Велико славословие


    Тропар, глас 8:

    Благословен си, Христе Боже наш, Който направи рибарите премъдри, изпращайки им Светия Дух, и чрез тях улови вселената, Човеколюбче, слава на Тебе!


    —————————————————————————-


    СВЕТА ЛИТУРГИЯ


    Антифон 1, псалом 18, глас 2:

    Стих 1: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. 

    Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

    Стих 2: Ден на ден реч предава, и нощ на нощ знание открива.

    Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

    Стих 3: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената.

    Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

    Слава, и ныне: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.


    Антифон 2, псалом 19, глас 2:

    Стих 1: Да те чуе Господ в скръбен ден, да те защити името на Бога Иаковов.

    Спаси ны, Утешителю Благий, поющия Ти: аллилуиа.

    Стих 2: Да ти прати помощ от светилището и от Сион да те подкрепи.

    Спаси ны, Утешителю Благий, поющия Ти: аллилуиа.

    Стих 3: Да ти даде (Господ), каквото ти сърце желае, и всички твои намерения да изпълни.

    Спаси ны, Утешителю Благий, поющия Ти: аллилуиа.

    Слава, и ныне: Единородный Сыне:


    Антифон 3, псалом 20, глас 8:

    Стих 1: Господи, с Твоята сила царят се весели и за спасението от Тебе безмерно се радва.

    Тропар, същия глас:

    Благословен еси, Христе Боже наш, Иже премудры ловцы явлей,  низпослав им Духа Святаго, и теми уловлей вселенную, Человеколюбче, слава Тебе.

    Стих 2: Ти му даде, каквото му сърце желаеше, и молбата на устата му не отхвърли.

    Тропар: Благословен еси, Христе Боже наш:

    Стих 3: Защото Ти го срещна с благословии за добро, възложи на главата му венец от злато.

    Тропар: Благословен си, Христе Боже наш, Който направи рибарите премъдри, изпращайки им Светия Дух, и чрез тях улови вселената, Човеколюбче, слава на Тебе!

     

    Входно:

    Издигни се, Господи, с Твоята сила; ние ще възпяваме и прославяме Твоята мощ.

    и тропара: Благословен еси, Христе Боже наш:

    Слава, и сега: 

    Кондак, глас 8: Когато слезе и смеси езиците, Всевишният раздели народите, а когато раздаваше огнени езици, към единство призова всички, затова едногласно славим Всесветия Дух.


    Вместо Трисветое:

    Елицы во Христа крестистеся, во Христа облекостеся, аллилуиа. (Вие, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте. Алилуйя)

     

    Прокимен, глас 8, Пс.18:

    Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. Пс.18:5 [И до отданието] Стих: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта.

    Апостол

    Из Деяния на св. Апостоли (2:1-11)

    Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно. И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха по един на всекиго от тях. И всички се изпълниха с Дух Светий, и наченаха да говорят на други езици, според както Духът им даваше да изговарят. А в Иерусалим се намираха иудеи, човеци набожни, от всеки народ под небето. Когато стана тоя шум, събра се много народ и се слиса, защото всеки ги слушаше да приказват на неговия говор. И всички се чудеха и маеха, думайки помежду си: тия, които говорят, не са ли всички галилейци? А как слушаме всички своя си роден говор? Ние – партяни и мидяни, еламити и жители на Месопотамия, Иудея и Кападокия, на Понт и Асия, на Фригия и Памфилия, на Египет и Ливийските страни, съседни на Кириния, и дошлите от Рим, както иудеи, тъй и прозелити [* езичници, приели юдейска вяра], критяни и араби, – как слушаме тях да говорят на наши езици за великите Божии дела?


    Алилуйя, глас 1, Пс.32: 

    Чрез Словото на Господа са сътворени небесата, и чрез Духа на устата Му – цялото им воинство. (Пс.32:6) Стих: От небесата гледа Господ, вижда всички синове човешки. (Пс. 32.13)


    Евангелие от Матея [16, 13–19]

    В това време дойде Иисус в страната на Кесария Филипова, като питаше учениците Си и казваше: за кого Ме човеците мислят – Мене, Сина Човечески? Те отговориха: едни – за Иоана Кръстителя, други – за Илия, а някои – за Иеремия, или за едного от пророците. Той им рече: а вие за кого Ме мислите? Симон Петър отговори и рече: Ти си Христос, Синът на Живия Бог. Тогава Иисус отговори и му рече: блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри това, а Моят Отец, Който е на небесата; и Аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят; и ще ти дам ключовете на царството небесно, и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небесата; и каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата.


    Задостойник от понеделник на Св. Дух, гл. 4, Пс. Литургия, стр. 204

    Радуйся, Царице, матеродевственная славо: всяка бо удобообращательная благоглаголивая уста витийствовати не могут, тебе пети достойно: низумевает же ум всяк твое Рождество разумети. Темже тя согласно славим.

    Превод: Радвай се, Царице, слава на девственото майчинство; дори и най-красноречивите и изкусни устни не могат да те възхвалят достойно; никой разум не може да разбере твоето детерождение, благодарение на което единодушно те прославяме.


    Причастен, Пс. Литургия, стр. 254: Твоят благ Дух да ме води в земята на правдата. Алилуйя. (Пс. 142:10Б)


    Отпуст:

    С: Изпратилият от небето Пресвети Дух под формата на огнени езици върху Своите свети ученици и апостоли, Христос, истинският наш Бог…

No comments:

Post a Comment