Tuesday 14 May 2024

Молебен за 12 май

Благодарствен молебен в деня 

на здравния служител 12 май

Свещеникът: Слава на светата Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица сега и винаги, и вовеки веков!

Хорът: Амин!

Христос воскресе3 пъти

(Денят се пада винаги в следпасхалния период, но ако молебенът се отслужва в друго време на годината, веднага се казва)

Велика ектения

Дяконът: С мир на Господ да се помолим.

Народът: Господи, помилуй! (така след всяко прошение)

Дяконът: За мира от небето и за спасението на нашите души на Господ да се помолим!

За мира на целия свят, за благопреуспяване на светите Божии църкви и единението им на Господ да се помолим!

За този свят храм и за онези, които с вяра, благоговение и страх Божи влизат в него, на Господ да се помолим!

За Високопреосвещения наш митрополит (името), за честното свещенство, за дяконството в Христос, за всички църковнослужители и народа на Господ да се помолим!

За нашия български народ, за правителството и за христолюбивото ни войнство на Господ да се помолим!

За да му помага Бог и да покори под нозете му всеки враг и противник, на Господ да се помолим!

За този град (село), за всеки град и село, и за тези, които с вяра живеят в тях, на Господ да се помолим!

За лекарите, медицинските сестри, болногледачите, фармацевтите и за университетските им преподаватели – за тяхното спасение на Господ да се помолим!

За да приеме Той милостиво тази благодарствена служба и молитва от нас, недостойните Свои раби, в Своя жертвеник и добросърдечно да ни помилва, на Господ да се помолим!

За да не се отвърне от благодарствения молебен за нас, непотребните Му раби, който Му принасяме със смирено сърце за получените от Него благодеяния, но да Му бъде той приятен като благоуханно кадило и чиста жертва, на Господ да се помолим!

За да чуе сега молебния ни глас, да изпълнява винаги доброто намерение и желание на верните Си раби и да бъде милостив, като ни прави благодеяния според молитвите на светата Си Църква и на всеки Свой раб, на Господ да се помолим!

За да избави Своите раби, здравните служители и всички нас, от всяка беда, напаст, скръб и нужда, и от всички видими и невидими врагове; да обдарява Своя верен народ със здраве, дълголетие и мир, да го огради с опълчението на Своите ангели, на Господ да се помолим!

За да се избавим от всяка скръб, гняв, беда и нужда, на Господ да се помолим!

Защити, спаси, помилвай и ни запази, Боже, с Твоята благодат!

Като поменем заедно с всички светии пресветата, пречиста, преблагословена, славна наша Владичица Богородица и Приснодева Мария, нека сами себе си и един другиго, и целия си живот на Христос Бог да отдадем!

Народът: На Тебе, Господи!

Свещеникът: Защото на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и вовеки веков.

Народът: Амин!

Бог Господь, гл. 4:

  Стих 1. Славете Господ, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна!

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне!

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господ и е дивно в очите ни.

Тропар, гл. 4:

Като сме благодарни за Твоите велики благодеяния, които ни стори, Господи, ние, недостойните Твои раби, Те прославяме и хвалим, благославяме, благодарим, възпяваме и величаем Твоето добросърдечие, и с предана любов Ти казваме: Благодетелю и Спасителю наш, слава на Тебе!

Слава, гл. 8, на светите Безсребърници:

Свети безсребърници и чудотворци, посетете нашите немощи: даром приехте, даром ни дайте и на нас!

И сега, гл. 3, Богородичен:

Богородице, помощница на християните, като придобихме твоето застъпничество ние, твоите раби, с благодарно сърце ти зовем: радвай се, пречиста Богородице Дево, и ни избавяй от всякакви беди с твоите молитви, Едничка бърза застъпнице!


Свещеникът: Да внимаваме! Мир на всички!

Четецът: И на твоя дух!

Прокимен, глас 4.

Ще пея на Господ, Който ме е облагодетелствал, и ще възпявам името на Всевишния Господ. (Пс. 12:7) Стих:  Сърцето ми ще се зарадва за спасението от Тебе. (12:6Б)

Свещеникът: Премъдрост!

Четецът: Ще се чете из Послание на свети апостол Павел до ефесяни.

Свещеникът: Да внимаваме!

Докато четецът чете апостола, свещеникът прекадява храма и присъстващите.

Четецът:

Апостол (Ефес. 5:8-21)

Братя, вие бяхте някога тъмнина, а сега сте светлина в Господ; постъпвайте като чеда на светлината, защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина и изпитвайте какво е благоугодно Богу. Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори. А всичко, което се изобличава, от светлината става явно: понеже всичко, което бива явно, е светлина. Затова е казано: стани ти, който спиш, и възкръсни от мъртвите, и ще те осветли Христос.

И тъй, гледайте, колко внимателно трябва да постъпвате: не като неразумни, а като мъдри, като скъпите времето, защото дните са лукави. Затова недейте бива неразсъдливи, а разпознавайте какво е воля Божия. И не се опивайте с вино, от което произлиза разпътство, но се изпълвайте с Дух, като се назидавате сами с псалми и славословия и с песни духовни, като пеете и възпявате в сърцата си Господ, като благодарите винаги за всичко на Бог и Отец в името на нашия Господ Иисус Христос и като се покорявате един другиму в страх Божи.

Свещеникът: Мир на тебе, четещия!

Певците: Алилуйя.


Свещеникът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото евангелие! Мир на всички!

Певците: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете от светото евангелие по евангелист Лука.

Певците: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!

Свещеникът: Да внимаваме!

Евангелие (Лука 10:25-37)

В онова време един законник стана и, изкушавайки Го, рече: Учителю, какво да направя, за да наследя живот вечен? А Той му каза: в Закона какво е писано? Как четеш? Той отговори и рече: Възлюби Господ, твоя Бог, от всичкото си сърце и от всичката си душа, и с всичката си сила, и с всичкия си разум, и ближния си като себе си. Иисус му каза: право отговори; тъй постъпвай и ще бъдеш жив. 

Но той, като искаше да се оправдае, рече на Иисус: а кой е моят ближен? Отговори Иисус и каза: един човек слизаше от Йерусалим в Йерихон и налетя на разбойници, които го съблякоха, изпонараниха го и си заминаха, като го оставиха полумъртъв. Случайно един свещеник слизаше по тоя път и, като го видя, отмина. Също и един левит, като стигна до същото място, приближи се, погледна и отмина. Един пък самарянин, който пътуваше, дойде до него, видя го и се смили, и като се приближи, превърза му раните, изливайки елей и вино; след това го качи на добичето си, откара го в странноприемницата и се погрижи за него. А на другия ден, като си заминаваше, извади два динария, даде на съдържателя и му рече: погрижи се за него; и ако потрошиш нещо повече, на връщане аз ще ти заплатя.

И тъй, кой от тези трима ти се вижда да е бил ближен на изпадналия в ръцете на разбойниците? Той отговори: оня, който му стори милост. Тогава Иисус му каза: иди и ти прави също така!

Певците: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!

Сугуба ектения

Свещеникът: Помилвай ни, Боже, по великата Си милост, молим Ти се, чуй и ни помилвай!

Певците: Господи, помилуй! (три пъти след всяко прошение).

Още се молим за нашия български народ, за неговата сила, победа, пребъдване, мир, здраве, спасение, и нашият Господ Бог особено да му съдейства и да му помага във всичко.

Още се молим за милост, живот, мир, здраве, спасение, посещение, опрощение и освобождаване от греховете на Божиите раби, които се грижат за нашето здраве: лекари, медицински сестри, болногледачи и университетски преподаватели. Да ги укрепи Бог в тяхната работа, да им даде сили и мъдрост в изпълнение на нелекото им служение на ближните.

Като благодарим със страх и трепет за благодеянията, които изобилно си излял над нас като непотребни за Твоето добросърдечие раби, Спасителю и Владико наш, Господи, падаме пред Тебе и като Бог Ти принасяме славословие и умилно зовем: избави от всички беди Твоите раби, които полагат медицински грижи у нас, и като милостив всякога изпълвай с добро желанията на всички тях – усърдно Те молим: чуй и помилвай! 

Както досега си чувал молитвите на рабите Си, Господи, и си проявавал към тях добросърдечието на Твоето човеколюбие, така и занапред не презирай, а изпълнявай за Твоя слава всичките добри желания на верните Ти и покажи към всички тях богатата Си милост, като презреш прегрешенията им – молим Те: чуй и помилвай!

Да бъде приета като благоуханно кадило и приятна жертва, всеблаги Владико, и тази наша благодарствена служба пред величието на Твоята слава, и като щедър винаги изпращай на рабите Си Твоите богати милости и щедрости; избавяй Твоята Църква и особено тези Твои верни чеда – здравните служители – от всяка съпротива на видимите и невидимите врагове, и на всичките Си люде дай безгрешно житие в добро здраве, дълголетие и успех във всички добродетели – молим Те, Всещедри Царю: милостиво чуй и щедро помилвай!

Чуй ни, Боже, Спасителю наш, упование на всички, които живеят по цяла земя и които са далеч в морето, милостив, милостив бъди, Владико, за греховете ни и ни помилвай!

Защото си милостив и човеколюбив Бог и на Тебе въздаваме слава, на Отец, Син и Свети Дух, сега и винаги, и вовеки веков!

Певците: Амин.


Свещеникът: На Господ да се помолим!

Молитва

Господи Иисусе Христе, Сине на Живия Бог, Агнец Божи, взел греховете на света! Добри Пастирю, положил душата Си за Своите овци! Небесни Лечителю на душите и телата, Който лекуваш всеки недъг и немощ в Своите раби! Към Тебе прибягваме и Те молим: помогни на тези Свои чеда, здравните работници! Погледни, Многомилостиви, към тяхното служение, дай им да бъдат верни в малкото, да се грижат за болните заради Тебе, да носят немощта на немощните и не на себе си, но на Тебе Едничкия да угаждат през всички дни на живота си. Защото Сам Ти си рекъл, Пресладки Иисусе: „доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили“ (Мат. 25:40). Да, Господи, укрепи немощните Си чеда според Своето слово, та да се удостоят да следват във всичко Твоята блага воля за утеха и утешение на боледуващите Твои раби, които си изкупил с Твоята пречестна Кръв. Изпрати над тези Свои чеда Твоята благодат да изгори тръните на страстите, призови ги за служение в Твое име. И понеже без Тебе не можем да вършим нищо, посети и укрепи сърцата им с дръзновение да предстоят до леглата на боледуващите и немощните; огради душите им с Твоята любов, която всичко претърпява и никога не отпада. Тогава, укрепени от Тебе, те ще се подвизават в доброто, ще пазят вярата си дори до последния си дъх. Ти си Изворът на всяко душевно и телесно изцеление, Христе Боже наш. И на Тебе, като Спасител на човеците и Жених на душите, идващ в полунощ, въздаваме слава, благодарение и поклонение сега и винаги, и вовеки веков!

Народът: Амин.

Свещеникът благославя: Мир на всички!

Певците: И на твоя дух!

Свещеникът: Да преклоним главите си пред Господ!

Господи, Иисусе Христе, Боже наш, Боже на всяко милосърдие и щедрост. Твоята милост е безгранична и човеколюбието Ти – неизмерима дълбочина! С благоговение и обич, макар и недостойни, смирено принасяме благодарност на Тебе, Добросърдечния, за благодеянията, които вършиш винаги за нас. Славим Те, възхваляваме, възпяваме и Те величаем като наш Господ, Владика и Благодетел и като коленичим пред Тебе, пак Ти благодарим за Твоето безмерно и неописуемо милосърдие. Смирено Те молим, Милосърдни Господи, както сега благоволи да изпълниш молбите на нас, Твоите чеда, така и занапред не ни оставяй. Избави, Милостиви Боже, от всяко зло Твоята света Църква и като ни даруваш мир и безметежие, удостой ни винаги да принасяме благодарност на Тебе, на Твоя Безначален Отец, на Пресветия и Животворящ Твой Дух, в едно същество прославян Бог, всякога да разказваме за Твоите велики милости и да Ти пеем: слава на Тебе, Благодетелю наш, вовеки веков!

Народът: Амин.

Многолетствие

Благоденственное и мирное житие, здравие же и спасенние, и во всем благое поспешение, подажд, Господи, благочестивому и православному болгарскому народу, всем празднующым праздник сей и сохрани их на многая лета!

Благоденствен и мирен живот, здраве и спасение, и добър успех във всичко дай, Господи, на благочестивия и православен български народ, на празнуващите този празник и ги запази за много години!

Отпуст

Свещеникът: На Господ да се помолим!

Певците: Господи, помилуй!

Свещеникът благославяйки: Благословението на Господ и Неговата милост да дойдат върху вас чрез благодатта и човеколюбието Му всякога, сега и винаги, и вовеки веков!

Певците: Амин.

Свещеникът: Слава на Тебе, Христе Боже, упование наше, слава на Тебе!

Певците: Слава… и сега… Господи, помилуй (3 пъти) Благослови!

Свещеникът: Възкръсналият от мъртвите Христос, истинският наш Бог, по молитвите на…

No comments:

Post a Comment