Thursday 9 May 2024

11 май в Светлата седмица

Свети Свети Кирил и Методий

11 май

  • Когато се случи в Светлите сряда, четвъртък или събота (синият текст е от октоиха), Типик 304, т. 1. Тук помествам за събота.


ВЕЧЕРНА

Свещеникът: Слава на светата и единосъщна, и животворяща, и неразделна Троица…

Хор: Амин.

Пасхално начало:

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ …

Хор: …и сущим во гробех живот даровав. (Така 3 пъти)

 

Свещеникът: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му онези, които Го мразят. 

Хор: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав.

  И така народът отговаря след всеки стих с Христос Воскресе

Както изчезва дима, да изчезнат (враговете Божии), както се топи восък от огъня.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Този ден е Господ сътворил, да се зарадваме и да се развеселим в него!

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

Хор: Христос воскресе из мертвых 

И сега, и винаги, и во веки веков.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ,

Хор: И сущим во гробех живот даровав.


Велика ектения


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 8, глас по възкресните стихири:

Господи, към Тебе викам, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, към Тебе викам: побързай към мене, чуй гласа на молбата ми, когато викам към Тебе, чуй ме Господи! 

Да възлезе молитвата ми като тамян пред Твоето лице, въздигането на ръцете ми – като вечерна жертва, чуй ме Господи.

Възкресни стихири, глас 8.

Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс. 129:1-2А)

На Тебе, Христе, принасяме вечерна песен и словесна служба, защото Ти благоволи да ни помилваш чрез възкресението.


Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс.129:2Б)

Господи, Господи, не ни отхвърляй от лицето Си, но благоволи да бъдем помилвани чрез възкресението.


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

Радвай се, свети Сионе, майко на църквите и Божие жилище, защото ти първи прие прощение на греховете чрез възкресението.


Стих: Надявам се на Господ, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

Словото, родено от Бог Отец преди времето и въплътило се в последните времена от непозналата брак (Дева), доброволно претърпя кръстна смърт и чрез Своето възкресение спаси умъртвения в древност човек.

На св. равноапостоли, гл. 2, Подобен: Кими похвалними

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)


Какви похвални венци да изплетем на богомъдрите учители, които гръмогласно проповядваха единосъщната Троица, и със светото Евангелие просветляваха славяните, които бяха в тъмнината на незнанието, и ги прилепиха като дива маслина към благоприятния корен на Православието и ни подариха от Христа Бога велика милост?


СтихЗащото има милост у Господа и изобилно изкупление в Него, Той ще изкупи Израил от всичките му беззакония. (Пс. 129:7Б-8)

С кои красиви слова да възпеем богомъдрите учители – пустинолюбивия Методий, който заради Христа доброволно обедня и се обогати с духовните плодове на безмълвието, и красноречивия Кирил, който в насладата на любознателността придоби премъдрост и посрами празнословието на агарянските мъдреци? Чрез тях двамата Христос Бог ни дарува велика милост.


СтихХвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

С какви песенни добродетели да възхвалим богомъдрите учители Методий, който презря красотата на света и се облече в ангелски образ за да служи на небесният Цар, и Кирил, който избра за себе си да съжителства с премъдростта, и удвои дадените му от Бога таланти. Чрез тях и ние, които познахме благочестието, приехме от Христа Бога велика милост! 


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

С какви духовни песни да възвеличим богомъдрите учители, които заради спасение на славянските народи, апостолски се потрудиха в просвещаването със светлината на богопознанието, и тази затворена врата отвориха с изобретяването на славянската писмена, през нея влизайки ние разбираме тайнството на Евангелието и приемаме от Христа Бога велика милост.  


Слава, глас 6:

Дойдете, празнуващи, с похвални песни да възпеем равноапостолните славянски просветители и горещи застъпници, като кажем: Радвай се, Кириле, позлатена тръба на богословието, който изясни тайнството на Света Троица с подобието на слънцето, и така затвори злохулната уста на агаряните. Радвай се и ти с него, Методие, който единомислено с него си се подвизавал и  съдействал с молитви и знамения. А сега, отци блажени, не преставайте да се молите за нас на Христа Бога, които с вяра и любов ви величаем! 


И сега, глас 8, от Октоиха, първи Богородичен.

Небесният Цар поради човеколюбие се яви на земята и живя сред хората, а освен че прие плът от чистата Дева и се роди от нея, заедно с това е единствен Син, двоен по природа, но не по личност, затова наистина Го признаваме за съвършен Бог и съвършен Човек и изповядваме Христос, нашия Бог; Него моли, безмъжна майко, да помилва нашите души!


Вход с кадилница. Свете тихий

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Велик прокимен, псалом 60:

Глас 8: Ти ми даде за наследие ония, които се боят от Твоето име. (Пс. 60:6) Стих: От край-земя викам към Тебе. (Пс. 60:3) Стих: Да си почивам под подслона на Твоите криле. (Пс. 60:5) Стих: Ще възпявам Твоето име довека. (Пс. 60:9)


Паримии

Из книга Второзаконие чтение. 

Рече Моисей на Израилевите синове: ето, давам ви тая земя, вървете, вземете в наследство земята, що Господ с клетва бе обещал да даде на отците ви Авраам, Исаак и Яков, на тях и на потомството им. И аз ви казах в онова време: не мога сам да ви водя; Господ, Бог ваш, ви размножи, и ето, вие сте сега многобройни като звездите небесни; Господ, Бог на отците ви, нека ви умножи хиляди пъти повече, отколкото сте сега, и нека ви благослови, както ви бе говорил! И взех първенците от вашите колена, мъже мъдри разумни и изпитани, и ги поставих за началници над вас: хилядоначалници, стоначалници, петдесетоначалници, десетоначалници и надзиратели, според вашите колена. И дадох заповед на съдиите ви в онова време, като казах: изслушвайте братята си и съдете справедливо както брата с брат, тъй и неговия чужденец; в съда не правете разлика между лицата, изслушвайте и малък, и голям: не бойте се от лице човешко, понеже съдът е дело Божие. 


Из книга Второзаконие чтение. 

Рече Моисей на Израилевите синове: ето, небето и небето на небесата, земята и всичко, що е на нея, е на Господа, твоя Бог; но само твоите отци е приел Господ и ги е обикнал, и е избрал вас, тяхното семе подир тях, от всички народи, както видиш днес. И тъй, обрежете крайната плът на сърцето си и занапред не бъдете твърдоглави; защото Господ, Бог ваш, е Бог на боговете и Господар на господарите. Бог велик, силен и страшен, Който не гледа на лице и не взема дарове, Който право отсъжда на сираче и на вдовица, обича пришълеца и му дава хляб и облекло. Обичайте и вие пришълеца, понеже сами бяхте пришълци в Египетската земя. Бой се от Господа, твоя Бог, и само Нему служи, към Него се привържи и в Негово име се кълни: Той е твоя похвала, Той е твой Бог, Който направи с тебе ония велики и страшни дела, каквито видяха очите ти. 


Из Притчи Соломонови чтение.

Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас – унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Свети, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Ако има лития, стихирите на храма. 

Слава, и сега, глас 8: Сами изпълнихте заповедите на Господ и просияхте в благодатта на апостолството като нелъжливи учители, с наставления приведохте към благочестието славянските народи, богомъдри Кириле и Методие, а така също вразумихте неверните в познание на православната вяра и ги просветихте със светото кръщение. И така първи наставници на славянския род и пазители на Божийте заповеди, спасявайте чрез вашите молитви нас, които с вяра и любов ви призоваваме на помощ.


Просителна ектения 


Стиховни стихири

Възкресна от октоиха, глас 8:

На кръста се издигна Ти, Иисусе, Който слезе от небето, и отиде на смърт Ти, безсмъртният Живот, Който си истинска Светлина за тези в тъмнината и възкресение, и просвещение за всички паднали, и наш Спасител, слава на Тебе!

Стихири на Пасха, гл. 5

Стих: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му, които Го ненавиждат.

Пасха свещена днес ни се яви: Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха Христос Избавител, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, Пасха, освещаваща всички верни.

Стих: Както изчезва дим, да изчезнат, както се топи восък от огън.

Дойдете от видението, жени-благовестници, и кажете на Сион: приеми от нас благата вест за Христовото възкресение; тържествувай, ликувай и се радвай, Йерусалиме, видял Царя Христа излизащ като Жених от гроба.

Стих: Тъй да погинат грешниците от Божието лице, а праведниците да се развеселят.

Жените-мироносици, в ранно утро застанали пред гроба на Жизнодавеца, видяха Ангел, седящ на камък, и той им заговори и казваше: защо търсите Живия между мъртвите? Защо оплаквате Нетленния в тлението? Идете, проповядвайте на учениците Му.

Стих: Тоя ден е Господ сътворил, да се възрадваме и да се развеселим в него.

Пасха прекрасна, Пасха, Господня Пасха! Пасха всечестна просия за нас! Пасха! С радост да се прегърнем едни други! О, Пасха! Избавление от скърби, защото днес от гроба, като от чертог, възсия Христос, жените изпълни с радост, като каза: проповядвайте на апостолите.

Слава, на равноапостолите, глас 8:
Радвайте се, свещена двойка, която ни озари със светлината на благоразумието! Кириле, източник на духовна мъдрост, който напои ожаднелите славянски народи, и Методие, почитаемо жилище на молитви, върху което с търпението на земеделеца израстна семето на благовестието. Като стоите пред Христос в слава, усърдно се молете, та заедно с вас да Го величаем и превъзнасяме през всички векове.

И сега, на Пасха, гл. 5: Ден на възкресение е, да се просветим с тържество, и едни други да се прегърнем, да речем: братя! и на ненавиждащите ни да простим всичко с Възкресението, и така да зовем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тия, които са в гробовете, живот дарува.

Тропари

Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав.

Тропар на равноапостолите, глас 4. 

Като показали усърдието на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.

Отново Христос воскресе


Отпуст

Дяконът: Премъдрост.

Хорът: Благослови.

Свещеникът: Да бъде благословен Христос, нашия Бог, всякога, сега и винаги, и во веки веков.

Хорът: Амин. Утвърди, Боже, благочестивия и христолюбив православен народ, светата православна вяра, православните християни по света и тоя свят храм во-век века.

 

Свещеникът държейки кръст с трисвещник пее в олтаря заедно с духовенството:

Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ

Хорът: И сущим во гробех живот даровав.

 

Свещеникът излиза на амвона с кръста и трисвещника:

Христос, Който възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта разруши и на тези в гробовете живот дарува, истинският наш Бог, по молитвите на  пречистата Си Майка и всички светии, да ни помилва и спаси, като Благ и Человеколюбец.


И осенява предстоящите с кръста и трисвещника на три страни, гръмко произнася при всяко осенение:

Свещеникът: Христос воскресе!

Хората: Воистину воскресе!

 

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав.

  Хорът: И на нас дарува живот вечен, покланяме се на Неговото тридневно възкресение.


————————————————-


УТРИННА


Свещеникът: Слава на светата и единосъщна, и животворяща, и неразделна Троица…

Хор: Амин.

Пасхално начало:

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ …

Хор: …и сущим во гробех живот даровав. (така 3 пъти)

 

Свещеникът: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му онези, които Го мразят. 

Хор: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав.

  (И така народът отговаря след всеки стих с Христос Воскресе из мертвых...)

Както изчезва димът, да изчезнат (враговете Божии), както се топи восък от огъня.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Този ден е Господ сътворил, да се зарадваме и да се развеселим в него!

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

Хор: Христос воскресе из мертвых 

И сега, и винаги, и во веки веков.

Хор: Христос воскресе из мертвых…

Свещеникът: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ,

Хор: И сущим во гробех живот даровав.


Велика ектения


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, глас 4:

Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9) Стих: Чуйте това, всички народи; внимавайте в това всички, които живеете по вселената. (Пс. 48:2)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим!

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца, и Сина, и Светия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: И да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народа: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави за да изслушаме светото Евангелие.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според (името).

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Утринно евангелие


(Следващата Възкресна песен се чете в неделя след Евангелието, а днес също, тъй като сме в Пасхалния период)

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.


Славагл. 6: По молитвите на равноапостолите, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира след 50  псалом, самогласнаглас 6:

Благодат се изля във вашите уста, преподобни отци, и станахте пастири на Църквата Христова, учейки словесните овце да вярват в Троицата, единосъщна в едно Божество.


Литийна молитвадяконът.


Канони 2 – на Пасха и на равноапостолите.

Пасхален канон, гл. 1, от св. Йоан Дамаскин, VIII в

Песен 1

Воскресения день просветимся людие

В деня на Възкресението да се просветим, о люде! Пасха, Господня Пасха! От смъртта към живота и от земята към небето Христос, нашият Бог, преведе нас, които пеем победната песен. (2)

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Да очистим сетивата си и ние, които пеем победна песен, ще видим сияещия Христос в непристъпната светлина на Възкресението и ясно ще чуем да казва: радвайте се!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Небесата достойно да се веселят, земята да се радва, да празнува целият свят, видимият и невидимият, защото възкръсна Христос, веселие вечно!


И канон на равноапостолите, гл. 3

(Нашият канон от книгата „Служби на Българските Светии“ (стр. 185) се различава леко от минея печатан в Русия)

Песен 1

Ирмос: Този, Който събра водата на нейните места в древността по божествена заповед и за израилския народ раздели морето, е Същият наш Бог, Който е много прославен. Само на Него да пеем, защото се прослави.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Като прие ангелски образ, светителю Методие, остави всичките красоти на този свят и преплува леко водите на суетата на света, като служи на Бога и радостно Му пееше, защото Той е прославен.

От пелени си станал божествен съсъд, преподобни Кириле, защото предобразно никак не пожела да се кърмиш от чужди гърди и така ума ти не бе измамен от чужди учения, а просветен с Православието, всички учеше само Бог да възпяват, защото Той е прославен.

Слава: Като се напоиха с водите на вашите поучения, славянските страни като божествено лозе даже до наши дни принасят благоприятни плодове на Владиката Христос и благодарствено ви облажават, като пеят само на Бог, защото Той е прославен.

И сега: Греховните води влязоха до душата ми, Владичице, и затънах в тинята на страстта, но при тебе прибягвам: утеши вълните на нечистите мисли и ми дай спокоен живот, за да възпявам единствено Бог, защото Той е прославен.

Катавасия, гл. 1, Воскресения день просветимся

В деня на Възкресението да се просветим, о люде! Пасха, Господня Пасха! От смъртта към живота и от земята към небето Христос, нашият Бог, преведе нас, които пеем победната песен.

3 пъти пеем тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.

Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта, и Твое е Царството, силата и слава…


Песен 3

Дойдете да отпием от новото питие, не вода, извираща чудесно от безплоден камък, а от извора на нетлението, бликащ от гроб Христос, в Когото се утвърждаваме. (2)

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Сега всичко се изпълни със светлина, небето и земята, и преизподнята: всички твари да празнуват Христовото възкресение, чрез което се утвърждават.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Вчера се погребвах с Тебе, Христе, днес възкръсвам с Тебе, възкръсналия, разпъвах се вчера с Тебе, Сам ме прослави със Себе Си, Спасителю, в Твоето царство.


Песен 3 (на равноапостолите)

Ирмос: От небитието Ти изведе всичко, чрез Словото ги създаде, в Духа ги усъвършенства, Вседържителю Всевишни, утвърди ме в Твоята любов.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

„Ако някой иска да върви след мене, нека вземе кръста си и ме последва“ (Мат. 16:24), ти чу със слуха на сърцето, светителю Методие, и като взе на рамото си кръста на монашеския живот, последва Христос, Когото моли и мене да укрепи в Неговата любов.

Този, Който в древни времена показа на Яков видението на стълба към небето, Той и тебе, свети Кириле, докато беше дете, насън те сгоди за девица, по-красива от всички, на име Софѝя – премъдростта, която седи до Неговия престол и която те утвърди в Неговата любов.

Слава: Този, Който вдъхва живот на тварите, ви освети, скъпоценни отци, от утробата на майка ви като избрани съдове за да носите името Му пред народите. Затова като служим на вашата свята памет, молим ви, да утвърдите колебливия ни разум в изповедание на правата вяра.

И сега: Ти, която потъпка древния змей, роди Началника на тишината и дари мир на света, укроти вълните на моите страсти, Чиста, и ме утвърди върху камъка на безстрастието.

Катавасия, гл. 1:

Дойдете да отпием от новото питие, не вода, извираща чудесно от безплоден камък, а вино от източника на нетлението, извиращ от Христовия гроб, в който се утвърждаваме.

3 пъти пеем тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Ектения, възглас: Защото Ти си Бог наш, и на Тебе възнасяме слава…


Ипакои на Пасха (от св. Йоан Дамаскин)

Изпреварили утрото, жените, които бяха с Мария (Магдалина), намериха камъка отвален от гроба, и чуха от ангела: защо търсите между мъртвите като човек Онзи, Който пребъдва във вечна светлина? Вижте гробните повивки! Тичайте и възвестявайте на света, че Господ възкръсна, като умъртви смъртта, защото е Син на Бога, Който спасява човешкия род.

Кондак на Пасха (от същия)

Макар и в гроб да си слязъл, Безсмъртни, Ти разруши силата на ада и възкръсна като Победител, Христе Боже, и на жените мироносици каза: радвайте се! и на Твоите апостоли дари мир, а на падналите възкресение.


Песен 4

На божествена стража да застане заедно с нас боговдъхновения пророк Авакум и да се покаже като светоносен ангел, който вика с ясен глас: днес дойде спасението на света, понеже Христос възкръсна като всесилен!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Мъжки пол, разтворил девствената утроба, се яви Христос; като човек бе наречен непорочен Агнец, като непричастен на сквернота, нашата Пасха; и като Бог истинен се нарече съвършен.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Като едногодишен агнец, благословеният наш венец Христос, волно бе заклан за всички, очистителна Пасха, и пак изгря за нас от гроба прекрасното Слънце на правдата.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Богоотецът Давид скачаше и играеше пред ковчега Господен, а Божиите свети хора, като виждаме сбъдването на образите, божествено да се веселим, защото възкръсна Христос, като всесилен.

Песен 4 на равноапостолите.

Ирмос: Положил си ни силната Си любов, Господи, и си предал Своя Единороден Син за нас на смърт, затова благодарствено Ти викаме: слава на Твоята сила, Господи.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Ти си поставил спазването на заповедите като крайъгълен камък, върху който си съградил дома на своята душа, светителю Методие, и го напра̀ви обиталище на Светия Дух; поръси с росата на твоите молитви мене, който съм жилище на греха, та с благодарност да извикам: слава на силата Ти, Господи.

Заедно с външното знание, ти прие свише Духа на премъдростта и страха Божи, преподобни Кириле, когато си бил даден на науките с младия император; земната пък мъдрост си счел за нищо, като казваше: слава на силата Ти, Господи.

Слава: Ти положи в сърцето си Божията любов, блажени Кириле, заради която отхвърли земната годеница и светската слава, и като птица, избягала от капан, пристигна в тихото пристанище (манастира) и се облече в одеждата на радостта (монашеството), пеейки с Методий: слава на силата Ти, Господи.

И сега: Като положих пред себе си моите неправди и беззакония, които са повече от пясъка, към тебе прибягвам, Пренепорочна, и те моля да изцериш раните на душата ми, за да извикам с благодарност към Родения от тебе: слава на силата Ти, Господи.

Катавасия, гл. 1:

На божествена стража да застане заедно с нас боговдъхновения пророк Авакум и да се покаже като светоносен ангел, който вика с ясен глас: днес дойде спасението на света, понеже Христос възкръсна като всесилен!

3 пъти пеем тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Малка ектения

Свещеникът: Защото си благ и милостив Бог, и на Тебе въздаваме слава…


Песен 5

Нека станем рано с изгрева и да принесем на Владиката вместо миро – песен и ще видим Христа – Слънцето на правдата, Което възсиява, дарявайки живот на всички! (2)

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Окованите в адовите вериги, видели Твоето безмерно милосърдие, вървяха към светлината, Христе, с весели нозе, хвалейки вечната Пасха.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Да пристъпим, свещеносци, към Христа, излизащ от гроба като Жених, и да празнуваме с небесните чинове спасителната Божия Пасха.

Песен 5, на равноапостолите.

Ирмос: Когато Исайя видя във видение на трона възнесения Бог, носен от ангелите на славата, той извика: горко ми, окаяният, защото провиждам Бог въплътен, като незалязваща Светлина, която управлява света (По Ис. 6 гл.).

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Ти украси душата си с непрестанни молитви и пост, процъфтя в пустинята като крин (крем), светителю Методие, и живя на земята като ангел, а пък с ангелите сега светло съзерцаваш незалязващата Светлина, която управлява света.

Ти се молеше в пустинята на Носения от ангелите на славата, преподобни Кириле, но поради нужда бе върнат в столицата и бе украсен в сана на свещенството, за да показваш на хората пътя на спасението, като поучаваше и принасяше безкръвната жертва на незалязващата Светлина, която управлява света.

Слава: Ти се показа като неизчерпаем кладенец на премъдростта, богоносни Кириле, когато бе пратен да се препираш със сарацините, които хулеха Пресветата Троица, и които не успяха да те удавят в мътните води на злочестивата им вяра, тъй като беше озарен свише от незалязващата Светлина.

И сега: Заради безплодното дърво на моя живот как да не се страхувам да не ме отсекат, горкият аз? Но тичай бързо при Богоблагодатната, душо моя, защото ако тя не се застъпи, никога няма да видиш незалязващата Светлина, която управлява света.

Катавасия, гл. 1:

Нека станем рано с изгрева и да принесем на Владиката вместо миро – песен и ще видим Христа – Слънцето на правдата, Което възсиява, дарявайки живот на всички!

3 пъти пеем тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Малка ектения

Свещеникът: Защото е свято и прославено Твоето всечестно и величествено име…


Песен 6

Ти слезе в земната преизподня, о Христе, и съкруши вековните прегради, които държаха пленниците на смъртта и както Йона от кита, Ти тридневен възкръсна от гроба! (2)

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Съхранил цели печатите, Христе, си възкръснал от гроба, както не си повредил утробата на Девата при Твоето раждане, и си отворил за нас вратите на рая.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Спасителю мой, живо и нежертвено заколение, като Бог, Сам доброволно Си се принесъл на Отца, и си възкресил праотеца Адам, като си възкръснал от гроба.

Песен 6, на равноапостолите.

Ирмос: Най-дълбоката бездна от грехове ме обгръща и духът ми изнемогва, но Владико, простри високата си ръка и ме спаси както Петър, Кормчию.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Ти, премъдри Кириле, рече на агаряните: самобитният Бог е дълбина, непостижима за ума, в която се потапят ладиите плаващи по човешкия ум, а само в кораба на Христовата Църква и със светлината на евангелието хората безопасно ще достигнат пристанището.

Агаряните, потънали в бездната на лъжливото знание, тайно ти предложиха смъртоносна отрова, но Онзи, Който е казал „ако изпиете нещо смъртоносно, няма да ви навреди“ (Марк 16:18), Той те запази здрав и те върна с чест в столицата.

Слава: Като видя славянските народи да падат в бездната на невежеството и да погиват, Светият Дух ви изпрати при тях, както някога за делото на апостолството изпрати Варнава и Савел, за да просветите със светлината на вашето учение народите, които седят в тъмнината и сянката на смъртта (Мат 4:16).

И сега: Ужасявам се да не се удавя като фараона, защото съм потопен в най-дълбоката бездна на моите грехове, Пренепорочна. Затова обхванат от страх, ти принасям моление: протегни ръката си, Добра, смили се над страстната ми душа и ме спаси.

Катавасия, гл. 1:

Ти слезе в земната преизподня, о Христе, и съкруши вековните прегради, които държаха пленниците на смъртта и както Йона от кита, Ти тридневен възкръсна от гроба!

3 пъти пеем тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак на св. Кирил, глас 3:

Боговдъхновени Кириле, ти си оприличил единосъщната Троица на слънцето, създадено на небето по Неин образец: по подобие на Отец кръгът му няма край, Синът е лъч на сиянието на Отец и оживотворяваща всичко топлина, а Духът изхожда от Отец; като внимаваме в това чудно слово, и ние се покланяме на единия Бог в Троица.

Икос на равноапостолите:

Дойдете, верни, да възхвалим просиялите с добродетели проповедници на благочестието, тръбите на божествените Христови догмати, богоносните отци Методий и Кирил, защото те прогониха от нас мрака на нашето неведение и чрез Духа с огън изгориха нечестивите ереси, а чрез превода на Писанията приведоха славянските народи към Христовата вяра, чрез светото кръщение ги промениха от диви маслини в доброплодни и изпълниха света с множество чудеса. Затова сега предстоят пред престола на Всевишния, удостоени с небесни венци, горещо се молят за нашите души.

Синаксар: В този ден празнуваме общата памет на светите равноапостоли Методий (885) и Кирил (869), просветителите на славяните, както и паметта на св. свщмчк Мокий (295). По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин!


Възкресна песен (3)

Като видяхме Христовото възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя кръст се покланяме, Христе, и Твоето свето възкресение възпяваме и славим. Защото Ти си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем, и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на светото Христово възкресение, защото, ето – чрез кръста дойде радост за целия свят. Всякога, благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши. (3 пъти)

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост. (3 пъти)


Песен 7

  Оня, Който избави тримата отроци в пещта Се въплъти и страда като смъртен човек и чрез страданията, смъртното облече в дрехата на безсмъртието; Той единствен е благословен и преславен Бог на нашите отци.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Богомъдрите жени с миро тичаха след Тебе, Когото търсеха със сълзи като мъртъв, и радвайки се, се поклониха на живия Бог, и тайнствената Пасха, Христе, на Твоите ученици благовестиха.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Да празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушаването на ада, началото на друг, вечен живот, и играейки да възпяваме Виновния, един Бог, благословен и препрославен.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Наистина, свещена и всепразнична е тази спасителна, светозарна нощ, предвестница на светоносния ден на възкресението, в която вечната Светлина изгря от гроба за всички.

Песен 7, на равноапостолите.

Ирмос: В древни времена младежите не се поклониха на златния идол, персийската светиня, но тримата пееха в средата на пещта: Боже на отците, благословен си.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Като имаше само Христос в себе си, направи душата си божествен рай, светителю Методие, след това излезе на апостолска проповед с брат си, между славяните се потруди, където, както младежите неизгаряни от огъня на нечестието, възпявахте: Боже на отците, благословен си.

Изпратен от императора, ти се препираше с юдеи и сарацини, премъдри Кириле, просвети хазарите, множество заробени освободи и превърна горчивата вода в безводната пустиня в сладка, а спасените народи възпяха: Боже на отците, благословен си.

Слава: Вие бяхте чудо за мнозина и избрани съсъди да възвестите името Господне пред езичниците. Затова дадохте предимство на апостолското дело пред сладостта на безмълвието, за да доведете множество хора при Христос и заедно с тях да възпеете: Боже на отците, благословен си.

И сега: Достоен съм да застана от лявата страна и се страхувам от страданието в огъня и окончателната смърт, Пречиста, но ме спаси, защото загивам, препаши духа ми със сила, че да мога да разкъсам веригите на греховете, за да пея благодарствено: благословена си ти, която роди Избавителя.

Катавасия, гл. 1:

  Оня, Който избави тримата отроци в пещта Се въплъти и страда като смъртен човек и чрез страданията, смъртното облече в дрехата на безсмъртието; Той единствен е благословен и преславен Бог на нашите отци.

3 пъти пеем тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Малка ектения: Възглас: Благословено и прославено да бъде величието на Твоето царство, на Отца и Сина…


Песен 8

Това е определеният и Свят ден, първата Събота, цар и господар на дните, празник на празниците и тържество на тържествата, в него благославяме Христа во веки.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Дойдете, чеда на новото лозе и божественото веселие, в избрания ден на възкресението да се приобщим с Христовото Царство, възпявайки Го като Бог вовеки.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Подигни очи наоколо, Сионе, и виж: ето, дойдоха при тебе, като богосветли светила, от запад, от север, от морето и от изток твоите чеда, благославящи в тебе Христа вовеки.

Пресвета Троице, Боже наш, слава на Тебе.

Отче Вседържителю, и Слове, и Душе, съединено в три ипостаси Естество, свръхестествено и пребожествено, в Тебе се кръстихме и Тебе благославяме вовеки.

Песен 8, на равноапостолите.

Ирмос: Веществения пламък на огъня беше угасен от духа на боговиждащите младежи, които пееха: всички дела Господни, благословете Господа.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас!

Поради милостите на Агнеца, заклан за света, ти прие благодатта на свещенството, преподобни Кириле, с помощта на Светия Дух си изобретил славянските букви и с превеждането на книгите си ги зарадвал да пеят: всички дела Господни, благословете Господа.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Всехвални отци, вие прогърмяхте думите на по-младия син на гърма (ев. Йоан) като основа на нашата вяра: „в начало беше Словото“, а така също и сладкогласния Псалтир, който и до днес светата Църква с радост възкликва: всички дела Господни, благословете Господа.

Слава: Достойни за удивление отци, вие сякаш открихте скрито съкровище в полето, като преведохте божествената литургия на славянски език и ние, които сме участници в нейната благодат, ви облажаваме и пеем на Господ: всички дела Господни, благословете Господа.

И сега: Хванат в плен от изкушения и зли нападения, Богородице Дево, прибягвам към тебе, не пренебрегвай моленията на твоя раб, но ме избави от завладелите ме злини, та да те благословя с благословение и навеки да превъзнасям твоето име.

Катавасия, гл. 1:

Това е определеният и Свят ден, първата Събота, цар и господар на дните, празник на празниците и тържество на тържествата, в него благославяме Христа во веки.

3 пъти пеем тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Малка ектения: Възглас: Защото е благословено Твоето име и величествено е царството Ти, на Отец и Син, и Свет Дух сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Народът става.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Песен 9

Свещеникът със свещ и кръст в ръка кади. При кадене на народа ги приветства с Христос Воскресе.

Припев: Душата ми величае възкръсналия тридневно от гроба, Христос Животодателя.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!

Припев: Душата ми величае доброволно Пострадалия и погребан, и Възкръсналия на третия ден от гроба.

Светлей, светлей…

Припев: Христос е новата Пасха, живата Жертва, Агнеца Божий, Който взема греховете на света.

О, Божествен, о, любезен, о пресладък Твой глас! Истинно си обещал да бъдеш с нас до края на века, Христе; в Него, верни, имайки твърда надежда, да се радваме.

Припев: Днес творението ликува и се радва, защото Христос възкръсна и ада беше ограбен.

О, Пасха, велика и най-свещена, Христе! О, Мъдрост, и Слово Божие, и Сила! Давай ни по-ясно да се причастяваме с Тебе в незалязващия ден на Твоето Царство.

На равноапостолите

Ирмос: Величаем те като неизгарящата къпина и света Дева, майка на Светлината и Богородица, надеждата за всички нас.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Премъдри Кириле, ти се устреми апостолски към спасението на заблудените хора, понесъл си неизброими подвизи и трудове. А тебе, славни Методие, кой може по достойнство да те възхвали? Затова че от вас се научихме да славим Бога, единодушно ви прославяме.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас!

Винаги викам към Господ с думите на Псалтира: „кажи ми моя край и числото на моите дни“(38:5), а ти като получи известие свише и извърши делото, завърши живота си и пеейки с радостна душа, си се възнесъл на небето, където с небесните сили величаеш Светата Троица.

Слава: Ти беше просветен с Таворската светлина в безмълвие и като стана достоен за свещения сан, прие епископството на Моравската църква, свети Методие, понесъл си много трудове и претърпя беди, но сега радвайки се заедно с Кирил се молете за нас, които винаги ви прославяме.

И сега: Поръси нашето смирение с исопа на твоята благодат ти, която си по-почитана от херувимите и по-славна от серафимите, като ни изведеш от греховната бездна и ни избавиш от вечното осъждане, за да те величаем с песни заедно с всички светии като Богородица и майка на Светлината.

Двата хора пеят припева и ирмоса:

Ангел викаше към Благодатната: Чиста Дево, радвай се! и пак ще кажа: радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба, и мъртвите въздигна: хора, веселете се!

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


3 пъти тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предсказа, даде ни живот вечен и голяма милост.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава…


Светилен (на Пасха), Плотию уснув

Заспал по плът като мъртъв, Царю и Господи, тридневен си възкръснал, като си въздигнал Адам от тлението и си потъпкал смъртта. Пасха нетленна, спасение на света.

Светилен на св. равноапостоли, гл. 3, Подобен: Плотию уснув:

Слава: Свети учители, светло празнувайки вашата памет, най-усърдно ви молим да утвърдите славянските народи върху камъка на изповедта Христова и да запазите в мир живота ни.

И сега, отново на Пасха:


Хвалитни стихири, възкресни от октоиха, глас 8:

Всякое дихание (Пс. 150)

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Стих 8: Ще извърши над тях писания съд, тази чест е за всичките му светии. (Пс. 149:9)

Господи, макар че Ти се яви в съда да бъдеш съден от Пилат, не напусна престола, където седиш с Отец, а като възкръсна от мъртвите, освободи света от робството на врага, защото си щедър и човеколюбив.

Стих 7: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс. 150:1) 

Господи, въпреки че като мъртъв Те положиха юдеите, но като спящ Цар войниците Те пазеха и като съкровище на живота те запечатваха с печат, но Ти възкръсна и дари безсмъртие на нашите души.

Стих 6: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Господи, Ти ни даде своя Кръст като оръжие против дявола, защото той се страхува и трепери, като не смее да гледа силата му; защото той възкресява мъртвите и унищожава смъртта; затова почитаме Твоето погребение и възкресение.

Стих 5: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Твоят ангел, Господи, като обяви възкресението, изпла̀ши пазачите и възкликна към жените с думите: защо търсите Живия сред мъртвите? Той възкръсна, защото е Бог, и дари живот на вселената.


На равноапостолите, гл. 4, Подобен: Я́ко до́бля:

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Богомъдри Кирилe и Методие, като последвахте стъпките на апостолите и се подвизавахте в придобиване на заблудени люде, вие като бързолетящи орли облетяхте славянските страни и ги озарихте със светлината на богопознанието, привеждайки ги при човеколюбеца Христос, Когото молете да се избавят от тление и беди тези, които с вяра празнуват вашата памет.

3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

Същата стихира.

2. Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9)

Работници на Христовото лозе, насадители на православното благочестие, богоносни отци, търсачи на погиналата драхма, които с усърдие придобивахте славянските хора и ги връчвахте в съкровищницата на живота на човеколюбеца Иисус, Когото молете да се избавят от тление и беди тези, които с вяра празнуват вашата многопочитана памет.

1. Устата на праведника изказват премъдрост, и езикът му изговаря правда. (Пс. 36:30)

Поборници на Троицата и наставници на заблудените, вие победихте в спора мюсюлманската хула и юдейското нечестие, придобивайки богоугодни трудове, побързайте да запазите Църквата невредима от вражеските нападения и да я направите благоприятна за човеколюбеца Иисус, Когото молете да се избавят от тление и беди тези, които с вяра празнуват вашата многопочитана памет.

Слава, глас 6, на равноапостолите:

Дойдете, хора, благочестиво да отпразнуваме паметта на славянските просветители и благодарно да им извикаме: Радвайте се, пресветли светилници, осветили славянските страни със светлината на богопознанието. Радвайте се, добри пастири на словесните овци, които загиват в дебрите на злата вяра, и които сте привели при Пастира и сте събрали в кошарата. Молете Христос, нашия Бог, да се спасим всички.

И сега, глас 5, на Пасха: Ден на възкресение е, да се просветим с тържество, и едни други да се прегърнем, да речем: братя! и на ненавиждащите ни да простим всичко с Възкресението, и така да зовем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тия, които са в гробовете, живот дарува.


Христос воскресе (3 пъти)


——————————————————


СВЕТА ЛИТУРГИЯ

Благословено е царството…, свещеникът изпява три пъти тропаря: Христос воскресе, като първия и втория път не го довършва, а певците доизпяват: живот даровав.

От пред (запад): Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му и да бягат от лицето Му, онези които Го мразят.

От юг: Както изчезва дима, да изчезнат враговете Божии, както се топи восък от огъня.

От изток: Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят.

От север: Този ден е Господ сътворил, да се зарадваме и да се развеселим в него!

Пред жертвеника: Слава на Отца и Сина и Светия Дух!

Пред престола: И сега и винаги и во веки веков.

Свещеник: Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ

Певците: и сущим во гробех живот даровав. Свещеникът кади певците и народа от царските двери.


Велика ектения


Антифон 1, псалом 65, глас 2.

Стих 1: Възкликни към Бога, цяла земьо! (Пс. 65:1) Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Вторият хор: Възпейте славата на името Му, въздайте Му слава и хвала. Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Стих 2: Кажете Богу: колко си страшен в делата Си! Поради големината на Твоята сила, ще Ти се покорят Твоите врагове (Пс. 65:3). Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Стих 3: Цяла земя да Ти се поклони и да Ти пее, да пее на Твоето име, Вишни! Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Слава, и сега: двата хора силно: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.


Антифон 2, псалом 66, глас същия.

Стих 1: Боже, бъди милостив към нас и ни благослови. (Ст. 1) Припев: Спаси ны Сыне Божий, воскресый из мертвых, поющия Ти: Аллилуиа. Веднъж.

Другата страна: Боже, осветли ни с лицето Си, и ни помилвай. Припев: Спаси ны Сыне Божий:

Стих 2: Да познаем на земята Твоя път, у всички народи Твоето спасение.  (Ст.3) Спаси ны Сыне Божий:

Стих 3: Да Те възхвалят народите, Боже; да Те възхвалят всички народи.  (Ст. 4) Спаси ны Сыне Божий:

Слава, и ныне: двата хора: Единородный Сыне:


Антифон 3, псалом 67, глас 5.

Стих 1: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му. Тропар: Христос воскресе из мертвых:

Другата страна: Да бягат от лицето Му, онези които Го мразят. Христос воскресе:

Стих 2: Както изчезва дима, да изчезнат враговете Божии, както се топи восък от огъня. Христос воскресе:

Стих 3:  Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят. Христос воскресе:


Входно:

В събранията благославяйте Бога Господа, вие, които сте от Израилево семе! (Пс. 67:27) Спаси ны Сыне Божий:

(Това входно се пее до Отдание на Пасха)


След входа:

Тропар на Пасха

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тези, които са в гробовете, живот дарува. (веднъж)

Ипакои на Пасха (от св. Йоан Дамаскин)

Изпреварили утрото, жените, които бяха с Мария (Магдалина), намериха камъка отвален от гроба, и чуха от ангела: защо търсите между мъртвите като човек Онзи, Който пребъдва във вечна светлина? Вижте гробните повивки! Тичайте и възвестявайте на света, че Господ възкръсна, като умъртви смъртта, защото е Син на Бога, Който спасява човешкия род.

На равноапостолите, глас 4. 

Като показали усърдието на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.

Кондак на Пасха (от св. Йоан Дамаскин)

Макар и в гроб да си слязъл, Безсмъртни, Ти разруши силата на ада и възкръсна като Победител, Христе Боже, и на жените мироносици каза: радвайте се! и на Твоите апостоли дари мир, а на падналите възкресение.


Апостол и евангелие на равноапостолите.


Задо­стой­ник

Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси.“ Хора, веселете се.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


Причастен:

Във вечна памет ще остане праведникът. Алилуйя. (Пс. 111:6)


Вместо Видехом – Христос воскресе из мертвих.


Пасхален отпуст:

На Господ да се помолим.

Благословението Господне и Неговата милост да дойдат върху вас, чрез благодатта и човеколюбието Му, всякога, сега и винаги, и во веки веков, обърнат към св. Престол: Христос воскресе из мертвих, смертию смерть поправ. Певците довършват: И сущим во гробех живот даровав.


Свещеникът към народа: Христос, Който възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта разруши, и на тези, които са в гробовете живот дарува, истинският Бог наш, по молитвите на Своята пречиста и преблагословена света Майка, на светите славни и всехвални апостоли, на светите славни и добропобедни мъченици, на преподобните и богоносни наши отци, на светите равноапостолни славянобългарски просветители Методий и Кирил, чиято памет извършваме, на светия благоверен цар Борис-Михаил, на светия отец наш Климент, архиепископ, Охридски чудотворец, на преподобния наш отец Йоан пустиножител, Рилски чудотворец, на светия отец наш Йоан Златоуст – архиепископ Цариградски, на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, да ни помилва и спаси като благ и човеколюбец.


—————————————————————-


Проповед

Свещеник Траян Горанов

На днешния ден празнуваме общата памет на светите братя Методий и Кирил. До 1968 г сме били по стария календар (13 дена назад), затова в народната памет се е запазила датата 24 май. Светската ни държава продължава да празнува тяхната памет по стария календар, основно защото на този ден завършват първокласниците и абитуриентите. Промиха ни мозъците по време на атеистичния режим, че те са създали азбука за славяните и се говореха гръмки слова за т. нар. „славянска култура“. Полуистина. Изпуска се основната причина и целта.

Великоморавският княз Ростислав моли византийския император Михаил III, да му прати християнски проповедници на славянски език, защото богослужението е на латински и е неразбираемо. Императорът приема неговата покана и изпраща мисия в Моравия, водена от един от най-прочутите византийски философи, Константин, и брат му Методий. Е, целта е познаването на БОГ. Първопричината. Основата. Това, за което след 13 дена няма и да чуете по българските радио и ТВ.

Братята са родени в Солун. За баща им се знае, че е бил кмет на града, а за майка им нищо. Но очевидно братята са знаели местния славянски говор от района на Солун. Писмените знаци са били необходими за да могат да предадат фонетично славянските звуци. Така те създават глаголицата и заедно с други преводачи и преписвачи активно започват да превеждат БОГОСЛУЖЕБНИТЕ книги, не прочетни книги, на родния си солунски говор, а не на панславянски. Няма как да преведеш нещо на несъществуващ език. Който иска нека се пробва да измисли сложно съставно изречение, което да се разбира едновременно от българи, македонци, сърби, хървати, словенци, словаци, чехи, поляци, украинци, руснаци. Невъзможно.

Отделно нашите родни папагали повториха руския термин от 18 век „църковнославянски език“. По това време България е изтрита от картата на света, и вече от 300 г насам се разпространява, че светите братя превели богослужебните книги на някакъв панславянски. 

Кирил умира млад в Рим през 869 г. Методий е първия епископ на Моравия, който служи на славянски, което навлича омразата на немското духовенство и е изгонен от там. Той с учениците си отиват в съседната Панонска област и в същата 869 г е назначен за епископ на Сирмиум (дн. Сремска Митровица), там остава до смъртта си (885). Панония е провинция в Римската империя, обхващала части от днешните държави Хърватска, Словения, Босна, Сърбия, Унгария и Австрия. Делото му е толкова голямо там, че хърватите пишат на глаголицата чак до 14 век. 

864 г свети цар Борис приема официално християнството. Той води преговори за автокефална (независима) българска църква и с папата и с патриарха. Когато бягащите ученици на Кирил и Методий пристигат в тогавашния български град Белград, той ги приема с почести и им дава всичко възможно да продължат проповедта на славянски език на родна почва. Именно в България става опростяването на глаголицата в новата азбука (комбинация от гръцки и латински букви), и именувана в чест на великия проповедник Кирил. На следващата година след пристигане на учениците, 870, Българската Църква получава автокефалия от Константинополския патриарх.

По-късно, през 968 г. България е нападната от русите, начело с княз Светослав, който овладява североизточната част на страната. Българският цар Петър, светец, внук на Борис, умира на 30 януари 969 г. През същата година Светослав е принуден да се завърне в страната си, която е връхлетяна от печенегите. През лятото на 969 г. той предприема втори поход отвъд Дунава. България е отслабена. След това българската столица е превзета през лятото на  971 г. от византийския император Йоан Цимисхий. (В Западна България се възцарява Самуил). България пада под Византийско владичество за 200 г. 

Владимир е най-малкият син на княз Светослав от неговата икономка Малуша. През 980 г, чрез убийство се възкача на престола в Киев. През 988 г., след като превзема град Херсон в Крим, сключва съюз с Византийската империя. Получава за жена сестрата на император Василий II - Анна, като приема християнството. Той моли Василий Българоубиец да му изпрати проповедници и книги на славянски език. Лесно за изпълнение. Византия ни владее, епископите са гръцки, събират се преведените книги и се изпращат на север.

Във всяко зло, можеш да видиш Божи промисъл. По онова време вече 120 г. българите са християни. Добра основа. С нашите книги са просветени русите. Така делото на светите братя косвено се продължава на изток. Започна се от Великоморавия, след това на юг Панония, след това България и се продължи в Киевска Рус. А след разширението на Руската империя в Сибир, азбуката достига и става официална в днешните Монголия, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Светите братя да ни помагат да пазим вярата си, да я изучаваме, да се молим на Бог, да не се заблуждаваме, да обичаме всички, да бъдем за пример на тези, които още са в заблуди!

Честит празник! Христос воскресе!

No comments:

Post a Comment