Sunday 26 November 2023

Свети Теодосий Търновски

Преподобни Теодосий Търновски, 

От Кефаларската планина († 1363)


*** Йеромонах Спиридон Габровски съставя служба в чест на светеца в края на 18 век. Не съм сигурен тази негова ли е или на Левкийски еп. Партений (+1982).

Вечерна

Пое́м Блаже́н муж: 1-й антифо́н. 


Господи, воззвах (Пс. 140), на 6, глас 1:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе; побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян; издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи.


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)

Като възненавидя света, възлюби Христос и пожела да бъдеш жител на духовния Сион, блажени Теодосие, чрез указание от твоя учител си постигнал съвършено послушание и победоносно си претърпял много изкушения. Затова, като си се въоръжил с Божественото, радостно си излязъл на борба с прелъстителя и си го победил чрез силата на Изгрялия от Девата.


Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

От младини покори плътските мъдрувания на духа и се облече в животворяща мъртвост*, като стана най-ярък светилник, блажени Теодосие, а изпълнен с благодатта на Светия Дух, стана истински пастир и чрез флейтата на словата добре си пасъл събралото се в Христос стадо, и го издигна до райското пасище.

* може би се има предвид „неподвижност“, характерна за исихазма.


Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)

Ти пожела да видиш духовната светлина на божията ярка светлина и пожела безтелесно житие като презря всичко светско, отгледа пустинята на душата и си я напоил със сълзи. Като успя в желанието си да предстоиш пред твоя Владика, сега заедно с ангелите на небето, свято ликувате и се молите да бъдат спасени нашите души.

Други стихири, глас 4.

Подобен: Свы́ше зва́нный:

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Ти усърдно се устреми към монашески живот, отче Теодосие, и Бог те доведе при равноангелният Григорий*, та като получиш опит, да се научиш от него на подвиг и съзерцание и да станеш избран съсъд на благодатта; затова, като празнуваме твоята свята памет, молим те: не забравяй да се грижиш за нас, твоите сънародници, но се моли да се спасят нашите души.

* Григорий Синаит основателят на исихасткото учение.


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Като не изтърпя богомерзкото богохулство на юдеите, ти дръзновено възбуди царя и царицата, заедно с патриарха, на ревност и ги помоли да свикат събор*, отче Теодосие, където мъжествено застана срещу богохулниците и изобличи тяхната зла вяра. Затова, почитайки твоята свята памет, ние се молим: моли се за нашите души.

* През 1360 г. на събор в Търново, св. Теодосий осъжда юдейската религия, възможно във връзка с приемането на кръщение от втората съпруга на Иван Александър Сара-Теодора, родом еврейка.


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс. 116:2)

Като вървеше неуклонно по царския път и ясно виждаше всички хитрости на врага, с дела очисти тялото си и със съзерцание просвети душата си, безпрепятствено преплува вълните на този свят и достигна до небесното пристанище, отче Теодосие, където сега ненаситно гледаш Христос. Затова, почитайки твоята свята памет, ние се молим: моли се за нашите души.


Слава, глас 8: Ти не се уплаши от лицата на царя и патриарха, нито се боеше от думите на хитро сплетените ереси, дръзновено проповядваше на събора* един Бог в три Лица, както и един Христос, Който е и Бог и човек; така си посрамил безчестието на юдейското едноличие, на Савелиевото сливане и всички останали, като просвети и утвърди в благочестието верните. Сега, след като те почитаме като поборник на православната Църква, молим те, Теодосие, моли се за нашите души.

* Оскъдни сведения за този събор, вероятно в 1350 г. Свикан от цар Иван Александър и патриарх Теодосий, на който св. Теодосий разобличил еретиците.


И сега, Богородичен: Царят небесен, поради човеколюбие се яви на земята и живя между човеците, прие плът от Чистата Дева и премина през нея с цел. Той е единствен Син, двоен по природа, но не по ипостас. Затова изповядваме Христа Бога наш, наистина проповядвайки, че Той е един и същ, съвършен Бог и съвършен Човек. Моли Го, Майко безмъжна, да помилва нашите души!


Вход с кадилница. Свете тихий

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен на деня 


Паримии

Паримия първа. 

Из Притчи Соломонови – чтение. 

Споменът за праведника ще пребъде благословен, и благословия почива върху главата му. Блажен човек, който е придобил мъдрост, и човек, който е спечелил разум, защото нея да придобиеш е по-добре, отколкото сребро да придобиеш, и печалбата от нея е повече, отколкото от злато: тя е по-скъпа от драгоценни камъни, и нищо, което е теб въжделено, не ще се сравни с нея. В десницата ѝ е дългоденствие и години живот, а в левицата ѝ – богатство и слава; от устата ѝ излиза правда; закон и милост носи на езика си. И тъй, послушайте ме, о, чеда, понеже ще кажа нещо важно: блажен оня човек, който пази моите пътища; моите извори са извори на живота, и утвърждава се от Господа намерението. Заради това ви моля, и към синовете човешки е моят глас! Аз, премъдростта, изнамерих съвета, и разума и смисъла аз създадох. Мои са решение и правда; аз съм разум, у мене е силата. Обичам, които мене обичат, и които ме търсят, ще намерят благодат. Разберете, кротки, що е лукавство, и вие, прости, научете се на разум. Послушайте ме пак, понеже ще говоря нещо важно и устата ми ще изрекат правда защото езикът ми ще изговори истина, а нечестието е гнусота за устата ми; всички думи на устата ми са справедливи; в тях няма коварство и лукавство; те всички са ясни за разумните и справедливи за ония, които са придобили знание. Уча ви на истината, за да бъде вашата надежда у Господа, и да се изпълните с дух. 


Паримия втора. 

Из Притчи Соломонови – чтение. 

От устата на праведника тече мъдрост, а зловредният език ще бъде отсечен. Устата на праведника познават благоприятното, устата на нечестивите – развратеното. Неверни къпони (везни) са гнусота пред Господа, а право теглене е Нему угодно. Дойде ли гордост, ще дойде и посрама, но мъдростта е със смирените. Праведник, умирайки, оставя съжаление; а гибелта на нечестивците бива вне- запна и радостна. Богатството няма да помогне в деня на гнева, а правдата ще избави от смърт. Непорочността на простодушните ще ги ръководи, а лукавството на коварните ще ги погуби. Правдата на непорочния уравня неговия път, а нечестивецът ще падне поради своето нечестие. Правдата на простодушните ще ги спаси, а беззаконниците ще бъдат хванати от своето беззаконие. Със смъртта на нечестивия човек изчезва надеждата му, и очакването на беззаконниците загива. Праведникът се спасява от беда, а вместо него пада е нея нечестивецът. Лицемерецът погубва с уста ближния си, а праведниците чрез прозорливост се спасяват. Кога праведници благоденстват, градът се весели, и кога нечестивци гинат, бива тържество. С благословение на праведните град се въздига, а чрез устата на нечестивците се разрушава. Малоумният изказва презрение към ближния си, но разумният човек си мълчи. 


Паримия трета.

Из Премъдрост Соломонова – чтение. (3:1-9)

Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас – унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му. 


Сугуба ектения.


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Стихири на литията самогласни. Глас 2:

Уподо́бился еси́ пчеле́ трудолю́бней, обходя́ оби́тели и взыску́я духо́внаго ме́да, до́ндеже по се́рдцу обре́л еси́ духо́вный у́лей, Григо́рия, и́мже и наста́влен быв на по́двиги, многоле́тне потруди́лся еси́ в посте́ и безмо́лвии и просия́л еси́ благода́тию. Ны́не же во све́тлостех Святы́я Тро́ицы водворя́яся, помина́й ны, творя́щия честну́ю па́мять твою́.

Глас 6: Удиви́ся наста́вник твой, вели́кий Григо́рий, в тебе́ зря воздержа́ние чрезме́рное, и внима́ше мы́слию, хотя́щая ти напосле́док бы́ти, Теодо́сие; ви́дев бо твое́ по Бо́зе житие́, вра́жиими прило́ги ника́коже коле́блемое, свиде́тельствоваше оте́ц к бра́тии, вопия́: се ме́ньший в нас последи́ в пу́стыни вели́кий свети́льник и́мат бы́ши Бо́га на́шего.

Глас 8: Житие́ по Бо́зе испра́вив наказа́нием отца́ твоего́, дея́нию и виде́нию от него́ научи́лся еси́, Богоявле́нне Теодо́сие; жела́нием бо Боже́ственным му́дрость возлюби́в, Ду́ха благода́тию обогати́лся еси́ и, я́ко сот ме́да, сла́дость слове́с твои́х иска́пая, при́сно весели́ши ра́зумы Боже́ственными Це́рковь Бо́жию. Те́мже на Небесе́х ны́не водворя́яся, о нас непреста́нно моли́, соверша́ющих честну́ю па́мять твою́.

Глас 4: Бо́жиим изволе́нием в пусты́ни Кефала́рстей всели́лся еси́ и исто́чник медото́чных слове́с яви́лся еси́, источа́яй Боже́ственныя догма́ты благоче́стия. Те́мже по вселе́нней про́йде слух твой, Бо́гу прославля́ющу тя, о́тче, и стеко́шася к тебе́ мно́жества, я́коже еле́ни, жа́ждущии воды́ живо́тныя, и́щуще напое́ния благода́ти. Но и ны́не не преста́й моли́ся о восхваля́ющих тя, проси́ нам оставле́ния грехо́в и спасе́ния душ на́ших.

Слава, глас 5: Де́ланием доброде́телей Це́ркви вели́кое возсия́л еси́ со́лнце и сия́нием слове́с твои́х просвети́л еси́ ве́рных люде́й собо́ры; столп и утвержде́ние Це́ркве Христо́вы быв, сию́ непоколеби́му от искуше́ний лука́ваго соблю́л еси́, вся бо ересе́й разори́л еси́ злоде́йства, и лю́ди твои́ научи́л еси́ Тро́ице покланя́тися Единосу́щней, и просвети́л еси́ Це́рковь Бо́лгарскую па́че со́лнечных луч сия́ти чистото́ю, и́же, моли́твами твои́ми неруши́ма, краси́тся да́же доны́не. Те́мже, соше́дшеся и благодаря́ще Бо́га, да́вшаго ти благода́ть такову́ю, вку́пе и тя почита́ем, Теодо́сие, Богому́дре о́тче.

И сега, Богородичен: Радвай се, непроходима Господня врата, радвай се, стена и убежище на прибягващите към тебе, радвай се, безбурно пристанище и невкусила брак, която роди по плът твоя Създател и Бог; никога не преставай да се застъпваш за онези, които възхваляват и се покланят на твоята Рожба.


Просителна ектения 


На стиховните стихири, глас 8.

Подобен: О, пресла́внаго чудесе́:

Преподобни отче наш Теодосие, ти беше стълб на непоклатимата Христова Църква и разпален от божествена ревност, смело разруши еретическите басни, като утвърди царя и хората в догматите на благочестието; затова, като добър пастир ти служи на народа си за слава на Христос, нашия Бог, Когото моли да спаси тези, които с любов почитат светата ти памет.

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. (Пс.115:6)

Преподобни отче наш Теодосие, ти си се явил като светилник на словото и богоговорещ език, и с божествен глас много се потруди за слава Божия, богомъдри, като си бил подражател на апостолите. Затова, като посрами всички с ревността си, се яви наследник на Царството на Христос, нашия Бог, Когото моли да спаси тези, които с любов почитат светата ти памет.

Стих: Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди. (Пс.111:1)

Преподобни отче наш Теодосие, ето, дойде българското множество днес, за да възхвали благочестиво с песни твоето свято тържество, защото ти наистина потисна тялото с въздържание и като просвети душата с молитва, засия в чистота като лъч на Трислънчевата Светлина, а сега на небето, като се наслаждаваш на вечното блаженство, постоянно се молиш на Христос, нашия Бог, да спаси тези, които с любов почитат светата ти памет.

Слава, глас 6: Ти изгря като ярка звезда в град Търново с твоите наставляващи слова, блажени, вечнопаметни Теодосие. Яви се като мъдър проповедник и поборник на благочестието, като си утвърдил царя и народа в православието. Затова те възхваляваме, казвайки: радвай се ти, който си избран за наставник на отечеството си от майчина утроба, като посече еретическите злочестия; радвай се, всеизвестна мярка, водеща всички към пътя на спасението. Не преставай да молиш нашия Христос Бог да спаси нашия род.

И сега, Богородичен, глас същия: Творецът и мой Избавител, Христос Господ, Всечиста, се роди от твоята утроба, облечен в плът като мене; Той освободи Адам от проклятието, затова, най-чиста Дево, като Божия майка и наистина Девица ние непрестанно те възхваляваме с поздрава на ангела: радвай се, Владичице, застъпница, защитница и спасение на нашите души!


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар на преподобния, глас 3.

Подобен: Боже́ственныя ве́ры:

В блажено пустинно безмълвие и на съборите, горящ от любов към Бога си посрамил лукавите бесове и злочестивите еретици. Стоящ на молитва си просиял в огнена светлина и с твоето преставяне си възвеселил пеещите ангели, Теодосие, наш отче, затова те молим: моли се за нашите души!

Слава, и сега, Богородичен: Тя, ходатайствовавшую

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която той взе от теб. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


———————————————————-


Утринна

Шестопсалмие, Велика ектения,


Бог Господ, гл. 3

Пс. 117

Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

Стих 4. Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.

Тропар на преподобния (2 пъти). глас 3.

Подобен: Боже́ственныя ве́ры:

В блажено пустинно безмълвие и на съборите, горящ от любов към Бога си посрамил лукавите бесове и злочестивите еретици. Стоящ на молитва си просиял в огнена светлина и с твоето преставяне си възвеселил пеещите ангели, Теодосие, наш отче, затова те молим: моли се за нашите души!

Слава, и сега, Богородичен: Тя, ходатайствовавшую

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която той взе от теб. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


Малка ектения: Възглас: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…


Първи седален, глас 8.

Подобен: Прему́дрость и Сло́во:

Като добави добродетел към премъдростта на словото, Теодосие, с божествения си глас ти развесели с разум народа си, проповядвайки единобожието на Троицата и събаряйки злите ереси, утвърдил си цяла България в православната вяра. Затова сега, като стоиш пред Христос с безплътните хорове, проси да бъдат спасени душите на тези, които с любов почитат светата ти памет.

Слава, и сега, Богородичен, същия глас и подобен:

Принасям ти дължимата благодарствена хвала, както онази вдовица две лепти, Владичице, за всички твои дарове. Защото ти си моя и защита и помощ, като винаги отнемаш моите нещастия и скърби. Затова, сякаш от средата на горяща пещ, след като се избавих от тези, които ме оскърбяват, викам от сърцето си: Богородице, помогни, като молиш твоя Син Христос, нашия Бог, да ми дари прошка на греховете, защото в тебе имам надежда аз, твоят раб.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


Втори седален, глас 3.

Подобен: Красоте́ де́вства твоего́:

Изобличил си лъжливостта на ересите и изясни православната вяра, като богоречив поборник на благочестието проповядва Единия Бог в Троица, единосъщен по естество и неслят по лица – Отец и Слово, и Дух Свети. Затова по дълг те възпяваме, като почитаме светата ти памет.

Слава, и сега, Богородичен, същия глас и подобен:

Невъобразимо и непонятно е това страшно тайнство, което се извърши в тебе, Владичице, зарадвана от Бога, защото ти зачена Невместимия, роди в плът от твоята пречиста кръв Този, Когото като твой Син винаги молѝ да се спасят нашите души.


Полиелеи и величание

Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име и е величествено царството Ти…


Седален след полиелея, глас 8.

Подобен: Прему́дрость и Сло́во:

Като прие нищетата на Родения от Девата, блажени, ти сметна временните неща за трева, а като вкуси от дървото на мъдростта, стана наставник на множество монаси, които издигна до усърдието на ангелския живот и до проумяване на вярата, чудотворецо Теодосие, моли Христос Бог да дарува прошка на греховете на тези, които с любов празнуват светата ти памет.

Слава, и сега, Богородичен, същия глас и подобен:

Тебе, единствената Дева между жените, която безсеменно роди Бог по плът, облажаваме всички човешките родове, защото в тебе се засели огънят на Божеството и като младенец си хранила с мляко Твореца на всичко и Господ, затова достойно те славим и в един глас ти викаме: моли Христос Бог да дарува прошка на греховете на тези, които с вяра се покланят на твоята пресвята Рожба.


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. (Пс.115:6) Стих: Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? (Пс. 115:3)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим! 

Народът: Господи, помилуй. 

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца и Сина, и Светия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги, и во веки веков. 

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим! 

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост! Да станем прави да изслушаме светото евангелие!

Свещеникът: Мир на всички.

Народът: И на твоя дух.

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (името).

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Евангелие от Матея, зачало 43.


50 Псалом (чете се)


Слава: По молитвите на преподобния, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира, глас 6:

Преподобни отче, по цялата земя се разнесоха твоите утвърдителни слова, затова на небето получи награда за твоите трудове. Погуби бесовските пълчища и достигна ангелските чинове, чийто живот ти безупречно пожела. Като имаш дръзновение пред Христос Бога, изпроси мир за душите ни.


Литийна молитва (дяконът)

Свещеникът: По милостта и щедростите на Единородния Твой Син, с Когото Си благословен, заедно с Пресветия, Благия и Животворящия Твой Дух сега и винаги и во веки веков.


Канон на преподобния, глас 8, чието краегране́сие е: 

Богода́нному (Теодо́сию) воспева́ет Де́вий (Парте́ний) похвалу́.

Песнь 1

Ирмос: Посе́ченный несеко́маго пресече́, и ви́де со́лнце зе́млю, ю́же пре́жде не ви́де. Лю́таго врага́ вода́ потопи́, и непроходи́мое про́йде Изра́иль, песнь же воспева́ше: Го́сподеви пои́м, сла́вно бо просла́вися.

Припев: Преподобни отче Теодосие, моли́ Бога за нас.

Бо́жий А́гнче и Сло́ве, светозаре́нием Свята́го Твоего́ Ду́ха помраче́нному уму́ моему́ светоно́сную лучу́ ниспосли́ и сло́во ми вдохни́ восхвали́ти, его́же избра́л и прия́л еси́, верх преподо́бных – Теодо́сия.

Озари́ благода́тию Боже́ственною раба́ твоего́ и разуме́ния ду́шу мою́ испо́лни, Теодо́сие о́тче, во е́же восхвали́ти житие́ твое́, и́мже вся удиви́л еси́, подвиза́яся и Го́сподеви поя́: сла́вно бо просла́вися.

Гра́ду вели́ких доброде́телей твои́х, верху́ горы́ стоя́щему, преподо́бне, удиви́шася лю́дие, его́же светозаре́нием наказу́я, всех ко спасе́нию путеводи́л еси́, Го́сподеви поя́: сла́вно бо просла́вися.

Богородичен: Отроча́ Мла́до роди́вши ми́ра всего́ на спасе́ние, Ада́ма дре́вняго старе́йшее и Роди́телю Предве́чному Сопресто́льное, глаго́лы Богогла́сных проро́ков о Тебе́ испо́лнила еси́, Богоро́дице, и нас истле́ния измени́ла еси́.

Песен 3

Ирмос: Ти си опора на прибягващите към Тебе, Господи, Ти си светлина за помрачените и Тебе възпява моя дух.

Доброде́телей на го́ру восте́к и во мрак виде́ния вшед, позна́л еси́, ели́ко вмести́тельно Непостижи́маго естество́; просвеще́ния же испо́лнен быв, восприя́л еси́ бога́тно благода́ть Боже́ственную.

Алка́я добро́ты Еди́наго Бо́га и жа́ждая сла́вы Его́, блаже́нне, сла́ву земна́го пребыва́ния преходя́щую оста́вил еси́ и я́ко уго́дник Влады́ки всех Христа́ просия́л еси́.

Непреста́нным жела́нием ду́ха пло́ти жела́ние увяди́л еси́ и себе́, блаже́нне, обручи́л еси́ сожи́тельницу чистоту́, от нея́же ча́да тебе́ роди́шася – доброде́тели, ча́до тя соде́лавшия Невеще́ственнаго Све́та.

Богородичен: Неизрече́нно Бо́гу из Твои́х ложе́сн проше́дшу, нас от тле́ния свободи́, Де́во Чи́стая, и зми́я мы́сленнаго умертви́, умертви́вшаго Ада́ма в рай иногда́ и Е́ве прама́тери печа́ль соде́лавшаго.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Седален, глас 4.

Подобен: Ско́ро предвари́:

Слава: Изгорил си измамата на злославните и добре си изяснил вярата на православните, мъдри Теодосие, и просвети твоето отечество, оттам се яви победител победоносен, стълб на Църквата и истински пастир, затова не преставай да се молиш на Христос, да се спасим.

И сега, Богородичен:

Владичице, бързо приеми нашите молитви и ги принеси на Бога, твоя Син, всенепорочна Господарке. Победи обсадите на злославните, разори вредните за народа измами и свали дързостта на нечестивите, които се въоръжават срещу твоите раби, Пречиста.


Песен 4

Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, проумях делата Ти и прославих Твоето Божество.

О́браз се́ни зако́на, Моисе́ом да́ннаго, зако́н благода́ти показа́л еси́ бы́ти, му́дре Теодо́сие, и Ева́нгелие – та́инство и́стиннаго Богоявле́ния, Христу́ взыва́я: слава си́ле Твое́й, Го́споди.

Многотру́дныя по́двиги испо́лнив, блаже́нне, досто́йно сподо́бился еси́ безсме́ртия, иде́же, ра́дуяся, вене́ц побе́ды прия́л еси́, вопия́: слава си́ле Твое́й, Го́споди.

Удали́вся в пусты́ню, Крести́теля житию́ поревнова́л еси́ и, чи́сте та́мо пожи́в, благода́ти Христо́вы причаща́лся еси́, непреста́нно взыва́я: слава си́ле Твое́й, Го́споди.

Богородичен: Враго́в кре́пость низложи́, Ма́ти Бо́жия, оскорбля́ющих воспева́ющия Тя, я́ко ро́ждшая Го́спода сла́вы, и невреди́мо ста́до Твое́ соблюда́й от злых прираже́ний, я́ко да по до́лгу Тя ублажа́ем.


Песен 5

Ирмос: Станали рано, ние Ти викаме: Господи, спаси ни, защото Ти си нашия Бог, освен Тебе другиго не знаем.

Отпадо́х ле́ностию, окая́нный, и к сме́рти усну́х, но, я́ко па́стырь до́брый, воздви́гни мя, о́тче, и стра́сти моя́ мучи́тельныя успи́, я́ко да чи́сте воспою́ твое́ светоно́сное преставле́ние.

Сохраня́й оте́чества твоего́ христолюби́вых люде́й моли́твами твои́ми, Богоно́се о́тче, избавля́я враго́в наше́ствия и па́губы вся́кия, я́ко да вси усе́рдно засту́пника тя ко Христу́ Бо́гу на́шему почита́ем.

Подража́тель яви́лся еси́ Илии́ ре́вностию, не зна́меньми стра́шными ужаса́я, но Боже́ственных слове́с уче́ньми наставля́я и к Правосла́вию христоимени́таго Изра́иля от пре́лести врага́ мно́гажды изводя́.

Богородичен: Еди́ну Тя о́блак разу́мный имену́ем, из Тебе́ бо Христо́с возсия́, неискусому́жно вопло́щся, Всенепоро́чная, и простра́ннейшую Тя Небе́с показа́ за милосе́рдие неисповеди́мое.


Песен 6

Ирмос: Очисти ме, Спасителю, защото много са моите беззакония; и ме издигни от дълбините на злините, моля. Защото извиках към Тебе, Боже на спасението ми, и ме чуй.

К вере́ Правосла́вней еди́но бы́ти, при́сным твои́м о́бщее промышле́ние творя́ се́рдцем и душе́ю, сла́вне Теодо́сие, ерети́ческих отрева́л еси́ заблужде́ний и разделе́ний бежа́ти всех учи́л еси́.

А́нгелов оби́телище и рай и́стинный соде́лав пусты́ню, в не́йже преизя́ществовал еси́ во вся́кой доброде́тели, по преставле́нии же рая́ сла́дости сподо́бился еси́.

Единоро́днаго Сы́на Бо́жия, сла́дость весе́лия,– Христа́ Бо́га на́шего, мироно́сиц сле́зы в ра́дость обрати́вшаго, непреста́нными то́ки слез твои́х иска́пал еси́.

Богородичен: Тя иногда́ написа́ скрижа́ль Богообра́зне во проро́цех вели́кий Моисе́й, све́щник же све́та и жезл процве́тший, Всенепоро́чная, и ле́ствицу, е́юже вознесо́хомся от земли́ на Не́бо.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак, глас 8.

Подобен: Взбра́нной воево́де:

На светите събори ти си бил гръмогласен проповедник на Божествените догмати, мъдри отче, като поучаваше и утвърждаваше във вярата царете, а осиян с божествена благодат, Теодосие, ти затвори устите на злославните*. Затова и ти викаме: радвай се, българска похвало и светла радост на православието.

* еретиците.

Икос:

Усърдно си преминал през постническо обучение, преподобни Теодосие, с потока на твоите сълзи притъпи примките на страстите и утвърди ново благочестие в българската земя; твоето богоприятно житие се разкри на всички като божествена стъбла, която извежда на небето, по която сам, влизайки в Горната обител, и за нас, унилите, си направил вход, като с твоите молитви винаги ни тласкаш нагоре. Затова и ти викаме: радвай се, българска похвало и светла радост на православието.

Синаксар: В този ден празнуваме паметта на свети Яков Персиец († 421), преп. Паладий (Еленополски, род. ок. 364 - поч. ок. 431 - 425 година) и преп. Теодосий Търновски († 1363). По техните молитви, Христе Боже наш, помилвай и ни спаси. Амин.


Песен 7

Ирмос: Еврейските момци смело потъпкаха пламъка в пещта и превърнаха огъня в роса, викайки: Господи Боже, благословен си во веки!

Ди́вным воздержа́нием умертви́в плотски́я стра́сти, сосу́д чист и Боговсе́льный был еси́; те́мже соверша́ющия светоно́сную твою́ па́мять при́сно помина́й, пою́щия: оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

Е́же на нас вра́жияго ополче́ния избе́г, легко́ преше́л еси́ к Го́рним оби́телем, иде́же ны́не водворя́яся и по́честь сла́вы восприе́мля, со все́ми святы́ми воспева́еши: оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

Возлюби́л еси́ ху́дость ри́зную, преподо́бне, и отве́рглся еси́ мя́гких, сла́вящих те́ло, весть бо душа́ сообразова́ти вну́тренняя вне́шнему устрое́нию, смиря́ющися и зову́щи: оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

Богородичен: И́мя превожделе́нное, Влады́чице, пресве́тлаго со́лнца о́блаче и две́ре небе́сная, всех христиа́н мольбу́ приими́, Тя ублажа́ющих и Сы́ну Твоему́ зову́щих: оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.


Песен 8

Ирмос: Ти градиш над водите Твоите горни чертози (Пс. 103:3), слагаш пясъка за предел на морето и всичко държиш; Тебе възпява слънцето, Тебе слави луната, на Тебе като на Създател поднася песен цялото творение навеки.

И́стинное целому́дрие стяжа́в попремно́гу и чистоту́ теле́сную, я́коже подоба́ет святы́м, смире́ние и сокруше́ние се́рдца вельми́ преумно́жил еси́ и ско́рбных нанесе́ние, ра́дуяся, приима́л еси́, Бо́гу воспева́я: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Пожи́л еси́ на земли́, я́ко беспло́тен; челове́к у́бо быв естество́м, яви́лся еси́ сограждани́н А́нгелом, о́тче му́дре, с ни́миже ны́не пое́ши, зовы́й: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Обличи́л еси́ ху́льных евре́й и свире́пеющия на ста́до Бо́жие во́лки ерети́ческия, па́лицею же моли́тв твои́х и уче́ний дале́че от Це́ркве Бо́лгарския отгна́л еси́, и́же доны́не ку́пно с тобо́ю воспева́ет, зову́щи: благослови́те, вся дела́ Го́сподня, Го́спода.

Богородичен: Храм Твой святы́й щито́м ве́ры сохрани́, Богоро́дице Де́во, и в нем славосло́вящия Тя ку́пно сла́вы Твоея́ сподо́би, нахожде́ния ва́рварскаго избавля́ющи и ума́ на́шего во́лны свире́пыя укроща́ющи моли́твою Твое́ю, Всепе́тая.

Песен 9

Ирмос: Благословен е Господ Бог Израилев, Който издигна за нас рог на спасението в дома на Своя раб Давид (Лук. 1:68-69), като ни посети Изтокът от висините и ни насочи по пътя на мира.

Во Еди́но Естество́ Тро́ицы ве́ровав правосла́вно, су́етная поуча́ющих обличи́л еси́ дерзнове́нно и Боже́ственными наказа́нии твои́ми ве́рных, му́дре увеща́в, укрепи́л еси́, А́нгелов сослужи́телю, преподо́бне о́тче, па́мять твою́ пра́зднующих в ми́ре соблюди́.

А́ще у́бо и слеза́ми го́рькими ни́ву се́рдца твоего́ напои́ти до́лженствовал еси́, о́тче Богоно́се, но ны́не в ра́дости рукоя́тия собира́еши, подвиго́в твои́х по́чести; те́мже тя вси ублажа́ем.

Лука́вых духо́в кова́рства спасе́ся душа́ твоя́ свята́я, блаже́нне, и, де́монов стреля́ния избежа́вши, насле́дия Небе́снаго сподо́бися; помина́й у́бо пою́щия тя.

Богородичен: Услы́ши моли́тву убо́гих нас, Богома́ти, всех тва́рей Творца́ поро́ждшая и всю тварь Боже́ственною сла́вою превозше́дшая, и изба́ви нас от вра́жиих всех нападе́ний, Тя велича́ющия.


Първи Катавасии на Рождество: Христос раждается, гл. 1

От св. Козма Маюмски 

1. Христос се ражда – славете Го! Христос слиза от небесата – посрещнете Го! Христос е на земята – възвисете се! Пейте на Господ, цяла земьо, хора, радостно Го възпейте, защото се прослави!


3. Да възкликнем към Христос Бог – Родения преди всички векове непостижимо от Отца Син, Който в последните дни се въплъти безсеменно от Дева: свят си, Господи, Който възвиси нашия род!


4. Христе, Който си израстък от Йесеевия корен и цвят от него, произлязъл си от Дева, сенчестата и прохладна планина. Ти, безтелесният Бог, си дошъл при нас, въплъщавайки се от непозналата мъж (Мария). Слава на Твоята сила, Господи!


5. Като Бог на мира и Отец на щедрости, Ти си ни изпратил Ангела (Вестител) на Твоя велик съвет, Който ни носи мир. И наставени със светлината на богопознанието, бодърстващи от дълбините на нощта, Те славословим, Човеколюбче.


6. Морското чудовище освободи Йона като младенец от утробата си – невредим, какъвто го беше погълнал. Така и Бог Слово, вселил се в Дева и приел плът, излезе от нея, запазвайки девството ѝ неповредено.


7. Момците, възпитани в почитане на истинския Бог, презряха нечестивата царска заповед и като не се уплашиха от огнената стихия, стояха сред пламъка и пееха: „Благословен си, Боже, на отците ни!“


8. Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Свърхестествено чудо изобразява даващата прохлада пещ: както не изгори хвърлените в нея юноши, така и огънят на Божеството не изгори утробата на Дева, когато слезе в нея. Затова, прославяйки Бога, да възкликнем: „Всяка твар да благославя Господ и да Го прославя во веки!“

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Честнейшую


Песен 9

Величай, душе моя, по-честитата и по-славната от небесните войнства.

Странно и преславно тайнство виждам: небето като пещера, престолът херувимски като Дева, а яслите като легло, в което легна невместимият Христос Бог, Когото възпявайки величаем.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили, и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков.


Светилен глас 3.

Подобен: Посети́л ны есть:

Учителю на монасите и основа на православните, победителю на бесовете и изобличителю на злочестивите (еретиците), отче наш Теодосие, чрез твоите молитви винаги ограждай твоите сънародници.

Слава, и сега, Богородичен:

Тъй като имаш голямо милосърдие, погледни, всевъзпявана Богородице, върху моето немощно смирение и унищожи вълнението на страстите, млада Дево, и с всесилните си молитви ме избави от геенския огън.


Хвалитни стихири (Пс.150), на 4, гл. 5, 

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Подобен: Преподо́бне о́тче:

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Преподобни отче Теодосие, още на младини си бил завладян от Божията любов, ти стана подобен на търговец, който търси скъпоценен бисер, и като трудолюбива пчела, обикаляща множество пасища (манастири) заради сладкия мед на благочестието. И чрез Бог, Който те водеше, ти намери Григорий, великият светилник на монашеската мъдрост, и напълни съда на душата си с неизказана сладост, безмълвие и Богосъзерцание, като прие в сърцето си Христос да живее в тебе, на Него се моли, Него умолявай, преподобни, да дарува на душите ни мир и велика милост.


Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

Преподобни отче Теодосие, след като се сгря от огъня на Светия Дух, събра много духовни чеда на Килифаревската планина, както кокошка своите пиленца под крилете, и с боговдъхновени наставления си очистил душите им от неприязънта на лукавия и си ги направил съжители на ангелите; това са блажения Роман (Търновски, 17 фев.), многострадалния (патриарх) Евтимий, просветения от Бога Дионисий (преводача) и всички останали, които си въвел в сладкия рай на Христос, нашия Бог. На Него се моли, Него умолявай, преподобни, да дарува на душите ни мир и велика милост.


Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Преподобни отче Теодосие, по псаломски ти странства из безлюдните планини и с цялото си усърдие обичаше Бога повече от всичко, но и навсякъде проникваше като многооките херувими, не пренебрегна Божията църква, която е стълб и утвърждение на истината (1 Тим. 3:15), разкриваше ересите и смело ги изобличаваше на събори, запази чисто Православието и непоклатимо утвърди в него своя народ върху основата на единия Христос, нашия Бог; на Него се моли, преподобни, Него умолявай да дарува на душите ни мир и велика милост.


Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Преподобни отче Теодосие, като завърши земния си път и опази православната вяра, и получи венеца, приготвен за тебе в небесното царство (2 Тим. 4:7), Господ допусна плътта ти да изтлее докрай от болестта, за да се обнови повече духът ти; като се подвизаваше в любов към ближния и желание за светото миро (помазанието в свещенство?), ти отиде в чужда страна, та оттам да се издигнеш към небесното отечество и при пеене на ангелите да предадеш душата си в ръцете на Христос, нашия Бог; на Него се моли, преподобни, Него умолявай да дарува на душите ни мир и велика милост.


Слава, глас 6:

Великият Антоний в древност, като избяга от света на суетата и се засели в пустинята, стана баща на монасите и образец на безмълвието, но отново излезе в света, за да се опълчи срещу враговете на Църквата, мъчителите елини и лукавия Арий; така и синът, блаженият Теодосий, последва отеца, в пустинята пазеше безмълвие, но в същото време с ревност запази бялата чистота на невестата на небесния Жених – светото православие, Църквата на нашия Бог Христос. Затова получи от десницата на Всевишния двойните венци – на преподобния живот и на учителството, като се моли непрестанно за нашите души.


И сега, Богородичен: Богородице, ти си истинската лоза, от която израсна за нас Плодът на живота; умоляваме те да се застъпиш за нас, Владичице, заедно с апостолите и всички светии, за да бъдат помилвани душите ни.


Велико славословие


Тропар на преподобния, глас 3.

Подобен: Боже́ственныя ве́ры:

В блажено пустинно безмълвие и на съборите, горящ от любов към Бога си посрамил лукавите бесове и злочестивите еретици. Стоящ на молитва си просиял в огнена светлина и с твоето преставяне си възвеселил пеещите ангели, Теодосие, наш отче, затова те молим: моли се за нашите души!


————————————————


На Литургия


Блаже́нны от кано́на преподо́бнаго, пе́сни 3-я и 6-я. 


Кондак на предпразненството на Рождество, гл. 3:

Девата днес идва да роди неизказано предвечното Слово в пещерата. Ликувай, цяла земьо, щом си чула, прослави заедно с ангелите и пастирите Този, Който иска да се яви като Младенец – предвечният Бог.


Прокимен, гл. 7: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. (Пс.115:6) Стих: Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? (Пс. 115:3)


Апостол на преподобния, стр. 361.


Аллилуия, глас 8: Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди. (Пс.111:1) Стих: Неговото семе ще бъде силно на земята. 


Евангелие от Матея, зачало 10. 


Причастен: Във вечна памет ще остане праведникът. (Пс.111:6)

Антифонни стихове от Псалом 111:

Повторете причастния след всеки стих.

1. От лоша мълва няма да се уплаши. (7А)

2. Сърцето му е твърдо, уповавайки се на Господа. (7Б)

3. Сърцето му е крепко: той няма да се уплаши. (8А)

4. Той пръсна, раздаде на сиромаси. (9А)

5. Правдата му пребъдва вечно. (9Б)

No comments:

Post a Comment