Sunday 12 November 2023

Свети Йоан Златоуст

Свети Йоан Златоуст

Архиепископ Константинополски

349 – 407 г

* Службата е полиелейна и се извършва от минея

Вечерна


Четем Блаже́н муж: 1-я антифо́н.


Господи, воззвах (Пс. 140), глас 4, на 6:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Подобен: Я́ко до́бля:

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)

Нека възпяваме с песни златната тръба, боговдъхновения инструмент, неизчерпаемата дълбочина на догматите, силата на Църквата, небесния ум, златната чаша, изливаща реки от медоточни учения и напояваща творението!

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

Да почетем достойно Йоан Златодумния, незалязващата звезда, която озарява всичко под слънцето с лъчите на учението, проповедникът на покаянието, златната гъба, която отмива влагата на невежеството и оросява изсъхналите от греха сърца.

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)

Земният ангел и небесният човек, сладкогласната и многогласна лястовица, съкровищницата на добродетелите, неразсеченият камък, примерът за вяра и образецът на мъчениците, равният на ангелите и еднонравният на апостолите Златоуст да възвеличим в песни!

Тези стихари ги няма на гръцки: Глас 2:

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

До́м духо́вный одея́нии, я́ко ка́мении, согражде́н и ми́р покрыва́яй, прему́дрый Златоу́ст.

Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

До́м духо́вен благода́ти все́й сло́ва прему́дрости яви́ся, вну́трь имы́й, Златоу́сте блаже́нне.

Глас 5:

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс. 116:2)

До́м свяще́нных доброде́телей свяще́нный себе́ соверши́л еси́, в тебе́ бо жили́ще, я́ко во святе́м хра́ме и честне́йшем, о́тче, положи́, прему́дро окорми́в, и чу́вства теле́сная, я́ко в неокра́доме сокро́вищи, соблю́л еси́ помышле́ния страстны́х смуще́ний, отню́дуже Богови́днейши, преблаже́нне, быв, Це́ркви предста́тельством укра́шен, Христа́ моли́, подаю́щаго ми́рови ве́лию ми́лость.


Слава, глас 6: Преподобни, трикратно блажени, пресвети отче, добри пастирю и учениче на главния Пастир Христос, ти положи душата си за овцете; сам и сега, всевъзхвални Йоане Златоусте, моли се за нас Господ да ни дарува голяма милост.

И сега, Богородичен*: Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.

* Ако вечерната е в петък, пее се първия Богородичен (догматик) на владеещия глас.


Вход с кадилница. Свете тихий

Най-древната молитва

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен, за деня


Паримии: стр. 20-23

Паримия първа.

Из Притчи Соломонови – чтение. 

Споменът за праведника ще пребъде благословен, и благословение Господне почива върху главата му. Блажен човек, който е придобил мъдрост, и смъртен, който е познал разум. По-добре е нея да купуваш, отколкото съкровища – злато и сребро. Тя е по-скъпа от драгоценни камъни, и нищо, което е теб въжделено, не ще се сравни с нея. В десницата ѝ е дългоденствие, а в левицата ѝ – богатство и слава; от устата й излиза правда; закон и милост носи на езика си. И тъй, деца, послушайте ме, понеже ще говоря нещо важно и устата ми ще изрекат правда: блажен оня човек, който пази моите пътища; моите извори са извори на живота, и утвърждава се от Господа намерението. Заради това ви моля, и към синовете човешки е моят глас! Аз, премъдростта, изнамерих съвета, и разума и смисъла аз създадох. Мои са решение и правда; аз съм разум, у мене е силата. Обичам, които мене обичат, и които ме търсят, ще намерят благодат. Разберете, кротки, що е лукавство, и вие, прости, научете се на разум. Послушайте ме пак, понеже ще говоря нещо важно и устата ми ще изрекат правда защото езикът ми ще изговори истина, а нечестието е гнусота за устата ми; всички думи на устата ми са справедливи; в тях няма коварство и лукавство; те всички са ясни за разумните и справедливи за ония, които са придобили знание. Уча ви на истината, за да бъде вашата надежда у Господа, и да се изпълните с дух. 


Паримия втора. 

Из Премъдрост Соломонова – чтение. 

От устата на праведника тече мъдрост, и устите на мъдрите хора знаят благоприятното. Устите на мъдрите се поучават в премъдрост и правдата ги избавя от смърт. Праведник и да умре, надеждата му няма да погине. Праведен син се ражда за живот и от своите добрини ще приеме плода на правдата. Светлината на праведните пребъдва винаги, и от Господа ще получат благодат и слава. Езикът на мъдрите познава доброто и в сърцето им почива мъдрост. Господ обича правите по сърце и всички непорочни в пътя си са Нему приятни. Мъдростта Господня просвещава лицето на разумния и намира тези, които я желаят, преди още те да са я потърсили. Който я търси от ранно утро, няма да се умори, и който стои буден заради нея, скоро ще се освободи от грижи, защото тя сама обикаля и търси достойните за нея и благосклонно им се явява. На мъдростта никога няма да надделее злобата. Заради това и станах любител на нейната красота, възлюбих я и я потърсих от младостта си и я пожелах за невеста, понеже Владиката на всички я възлюби. Тя е посветена в тайните на Божия ум и е избирателка на делата Му. Плодовете ѝ са добродетели: тя научава на целомъдрие и на разсъдливост, справедливост и храброст, от които нищо по-полезно няма за людете в живота. Ако някой желае голяма опитност, мъдростта знае отдавна миналото и налучва бъдното, знае тънкостта на думите и разрешението на загадките, предузнава личбите и чудесата и сетнините от годините и времената, и за всички е съветница на добро, защото има безсмъртие в нея и, в общение с думите ѝ – добра слава. Аз се обърнах към Господа и Нему се молих и думах от все сърце: Боже на отците и Господи на милостта, Който си направил всичко със словото Си и Който си устроил с премъдростта Си човека, за да владее над създадените от Тебе твари и да управлява света свето и справедливо! Дарувай ми приседналата до Твоя престол премъдрост и недей ме отхвърля изсред децата Си, защото аз съм Твой раб и син на Твоята рабиня; прати я от светите небеса, прати я от престола на славата Си, за да ми спомага в трудовете ми, и за да зная, какво е благоугодно пред Тебе; защото тя всичко знае и разбира, и мъдро ще ме ръководи в делата ми и ще ме запази в славата си, и защото нетвърди са помислите на смъртните, и погрешни са техните помисли.


Паримия трета. 

Из Премъдрост Соломонова – чтение. 

Когато праведника бива прославян, народът се весели. Безсмъртен е споменът за праведника; той се признава и от Бога и от людете; и душата му е угодна Господу. Затова възлюбете, мъже, мъдростта, и ще бъдете живи, пожелайте я, и ще бъдете научени. Нейно начало е любовта и спазването на закона. Почетете премъдростта, за да царувате до-века. Ще възвестя вам и няма да скрия от вас Божиите тайни. Бог е ръководител към мъдрост и изправител на мъдрите и на всяко разбиране и дело – художник, и към разбиране на всичко ще те научи мъдростта. В нея има дух разумен и свет и сияние на вечната светлина и образ на Божията благост. Тя приготвя Божиите приятели и пророци. Тя е по-благолепна от слънцето и превъзхожда много звездите; в сравнение със светлината тя е по-горе. Тя спаси от неволя ония, които ѝ служеха, и ги научи на правите пътища. Даде им да имат разум свет и ги запази от враговете им и им подаде силна борба, за да разберат всички, че благочестието е по-силно от всичко. И на премъдростта никога няма да надвие злобата, нито злите ще избегне изобличението на съда. Защото си казаха, мислейки неправедно: да притесняваме праведника, да не пожалим неговата честност и да не се срамим от мнгогодишните седини на старостта му. Силата ни да бъде закон; да уловим праведния, защото той не ни е угоден и се противи на делата ни, укорява ни за отпадане от закона и ни изобличава за съгрешения против нашето учение. Говори ни, че има познание за Бога, и нарича себе си син на Господа. Той е нам изобличение за нашите помисли и ни е тежко да го слушаме, защото неговият живот не е като живота на другите и пътищата му се различават от нашите; той ни смята за гнусота и страни от нашите пътища като от нечистотии, и ублажава края на праведните. Да видим дали думите му са прави, и да изпитаме дали са верни спямо него. Да го изпитаме с обиди и мъки, за да узнаем смирението му и да видим кротостта му; да го осъдим на безчестна смърт, защото, според думите му, имало кой да се грижи за него. Тъй умуваха те, и се измамиха, защото злобата им ги бе заслепила, и те не познаха тайните Божии и не разсъдиха, че Ти си едничък Бог, който имаш власт над живота и смъртта, спасяваш във време на скръб и избавяш от всякакво зло, че Ти си щедър и милостив, и даваш на своите светии благодат, и със своята мишца се противиш на горделиви. 


Сугуба ектения.


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения 


Стиховни стихири, глас 5.

Подобен: Ра́дуйся:

Радвай се, златосияйно, дивно и боговдъхновено свирало на Църквата; език, който човеколюбиво ни описва различни примери на покаяние; златовиден уме; златоуста лястовице; гълъбице, според псалма* с позлатени пера в ливадите на добродетели; река, която ни излива златна вода; божествена уста, която възвестява Божието човеколюбие; моли се на Христос да изпрати на душите ни голяма милост.

* Пс. 67:14

Стих: Устата ми ще изговорят мъдрост, и размишленията на сърцето ми – знание. (Пс.48:4)

Радвай се, отче на сираците, бърз помощник на бедстващите, дарител на бедните, хранител на гладните, изправител на грешниците, добър и свят лекар на душите, възвишено проявление на богословието, творец на духовни писания, деятел по Божия закон, правило за управление, висша мъдрост във видения и дела, моли се на Христос да изпрати голяма милост на душите ни.

Стих: Устата на праведника изказват премъдрост, и езикът му изговаря правда. (Пс.36:30) Следната стихира е различна от гръцката.

„Радвай се, о Златоусте“, Църквата вика към тебе като към свой младоженец. Ти просия през целия свят по-силен от слънчевите лъчи с твоите добродетели и с думи като бисер, ти си по-мъдър от най-мъдрите и най-учен от ораторите, защитник на истинните догмати, изобличител на лъжите и учител на покаянието. Радвай се, мирно море на познанието, което както великия Павел наследи Христовите уста и ум. Моли Го да даде на душите ни голяма милост.

Слава, глас 6: Ти беше като тръба златогласна, Златоусте, златна уста, която издаваше златни думи; и ти направи златни сърцата на вярващите със своите изработени от злато учения. Както каза пророкът, звукът на твоите поучения се разнесе, преподобни отче, и ти просвети краищата на вселената.*

* По Пс. 18:5

И сега: Творецът и мой Избавител, Христос Господ, Всечиста, се роди от твоята утроба, облечен в плът като мене; Той освободи Адам от проклятието, затова, най-чиста Дево, като Божия майка и наистина Девица ние непрестанно те възхваляваме с поздрава на ангела: радвай се, Владичице, застъпница, защитница и спасение на нашите души!


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар на светителя, глас 8:

Благодатта на твоите уста, възсияла като огнена светлина, просвети вселената, придоби за света съкровища не от сребролюбие, показа ни висотата на смиреномъдрието; но като ни поучаваш със своите слова, отче Иоане Златоусте, моли Словото Христос Бога, да спаси нашите души.

Слава, и сега, Богородичен, гл. 8: Иже нас ради

Роден от Дева, Благий, и претърпял разпятие заради нас, Ти ограби смъртта със Своята смърт, и показа възкресението, като Бог, не презирай онези, които Си създал със собствената Си ръка. Прояви Твоето човеколюбие, Милостиви. Приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и ни спаси, Спасителю, нас отчаяните.

Отпуст.


——————————————


Утринна


След Шестопсалмието, Велика ектения

Бог Господь: на глас 8.

Пс. 117

Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне!

Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

Стих 4: Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в очите ни.


Тропар на светителя, глас 8:

Благодатта на твоите уста, възсияла като огнена светлина, просвети вселената, придоби за света съкровища не от сребролюбие, показа ни висотата на смиреномъдрието; но като ни поучаваш със своите слова, отче Иоане Златоусте, моли Словото Христос Бога, да спаси нашите души. (2 пъти)

Слава, и сега, Богородичен, гл. 8: Иже нас ради

Роден от Дева, Благий, и претърпял разпятие заради нас, Ти ограби смъртта със Своята смърт, и показа възкресението, като Бог, не презирай онези, които Си създал със собствената Си ръка. Прояви Твоето човеколюбие, Милостиви. Приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и ни спаси, Спасителю, нас отчаяните.


Малка ектения: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…


Първи седален, глас 1.

Подобен: Лик ангельский:

Като златна звезда си възсиял ярко на земните, всеблажени Йоане Златоусти, като си просветил всички краища на света с лъчите на твоите слова, затова днес като празнуваме светата ти памет, молим за опрощение на всички грехове.

И сега, Богородичен:

Неомъжена, чиста, Богородице Дево, единствена застъпнице и закрила на верните, избави от беди и скърби, и всички трудности нас, които се надяваме на тебе, млада Дево, и спаси душите ни чрез твоите свети молитви.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


Втори седален, глас 5.

Подобен: Собезнача́льное Сло́во:

На цветната поляна от боговдъхновени слова на Писанието, на този, който ни напътства към покаяние, претърпявайки всякакви изпитания, да почетем достойно Златоустият, който ни научи, вярващи, защото той се моли на Господ да се спасят душите ни.

Слава, и сега, Богородичен:

Удивително чудо на зачатие и неизказан начин на раждане се показа в тебе, Приснодево чиста, ума ми е поразен и удивлява мислите, Богородице, твоята слава се разпростира по всички хора за спасение на нашите души.


Полиелеи и величание (Катавасийник, стр. 90)


Малка ектения


Седален след полиелея, глас 8.

Подобен: Прему́дрости и Слова:

С твоите божествени учения ти стана духовно съкровище, като наистина просветли целия свят, Златоусти, даде спасително богатство на всички, като упъти хората към покаяние, а когато завърши житейския поток, излезе пред престола на Всевишния, вечно славни Йоане Златоусте, моли Христа Бога да дарува опрощение на греховете на празнуващите светата ти памет с любов!

Слава, и сега, Богородичен:

Да възпеем небесната врата, пресветата планина, светлия облак, неизгарящата къпина, словесния рай, призоваването на Ева, голямото съкровище на цялата вселена, защото в ней се извърши спасението и прощение на древните грехове, затова ѝ пеем: моли се на твоя Син, да дарува прошка на греховете на тези, които благочестиво се покланят на твоята пресвята Рожба.


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен гл. 1: Устата ми ще изговорят мъдрост, и размишленията на сърцето ми – знание. (Пс.48:4) Стих: Чуйте това, всички народи; внимавайте в това всички, които живеете по вселената. (Пс.48:1)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим! 

Народът: Господи, помилуй. 

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца и Сина, и Светия Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков. 

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим! 

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост! Да станем прави да изслушаме светото евангелие!

Свещеникът: Мир на всички.

Народът: И на твоя дух.

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист Йоан.

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Утринно евангелие – Йоан 10:1-9


50-ти псалом: (чете се)


Слава: Днес архиереите навсякъде ликуват духом и всички заедно почитаме паметта ти, праведни архиерею Златоусте, светило на Църквата.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Самогласна стихира, глас 6:

Изля се благодат в устните ти, преподобни отче, и стана пастир на Църквата Христова, учейки словесните овце да вярват в Троицата Единосъщна, в една Божественост.


Литийна молитва (дяконът)


Канони

Първият е на Пресвета Богородица (гледай в молитвеника)


Канон на светеца на 8, чийто краегране́сие е: Възпявам те, златна уста на Духа. Дело Теофаново. Глас 8.

Песен 1

Ирмос: Ти удави колесниците на фараона, когато в древността си направил чудотворен жезъла на Мойсей, и с кръстния знак си разделил морето и си спасил пешеходеца и беглец Израил, възпяващ песен на Бога.

Припев: Светителю Йоане, моли Бога за нас!

Ти беше пламенен проповедник на покаянието, Златоусти, затова се помолѝ на Бога, отче, да се покая и аз с цялото си сърце и го помоли да изцели раните ми от древни грехове поради твоето страдание.

Ти прие, отче, цялата светлина на Светия Дух и стана многосветла кула и началник на църквата, преподобни, като светъл облак, всеблажени, който покрива съборите на православните.

Слава: Ти беше учител, ръкоположен от Христос, със златен език и божествено мъдър ум. Ти изобилно изля божествени учения, защото се яви като Божия река пълна с водите на Духа, божествено явѐн Златоусти!

И сега, Богородичен: Украсена с много форми на благодат, божествено радостна и благословена, ти роди Словото на Отца, Който стана плът в Неговото велико състрадание, по начин, който е непостижим за разбиране и изказване, докато ти остана неосквернена Дева.


Песен 3

Ирмос: Христе, Който премъдро утвърди в начало небесата и основа земята върху водите, утвърди и мене върху камъка на Твоите заповеди, защото никой не е свят освен Тебе, единствен Човеколюбче.

Припев: Светителю Йоане, моли Бога за нас!

Умо́м Ты Христо́вым обога́щся, твои́м чи́стым житие́м челове́ком спасе́ния был еси́ споспе́шник и повествова́тель, де́йствитель, Златоу́сте, учи́тельства точа́ спаси́тельная, Богодохнове́нне.

От невеще́ственных сокро́вищ Ду́ха ты обогати́вся, от исто́чников спасе́ния поче́рпл еси́ приснотеку́щий исто́чник уче́ний и напои́л еси́ все́ Це́ркве, преподо́бне о́тче, лице́.

Олядене́вшия душе́вныя, Златоу́сте, ни́вы, прему́дрым земледе́ланием слове́с изчи́стил еси́, му́дре, и плодоно́сны показа́л еси́, Небе́сными ту́чами сия́ напая́я, Богоприя́тне.

Богородичен: Поро́ка в Тебе́ и скве́рны несть отню́д, Де́во, оби́тель же па́че яви́лася еси́ Небе́сных бла́гостей, в Тебе́ бо всели́ся доброде́телей вся святы́ня, Всенепоро́чная.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Седален, глас 8.

Подобен: Прему́дрости:

Ти събра като съкровище водите на Православната вяра за всички и по богоугоден начин извлече богатството от познания на неизказаната мъдрост, божествено развеселявайки сърцата на вярващите, и подобаващо потопявайки мненията на невярващите! Затова, чрез потта на тази преданост, ти се показа като непобедим поборник на Троицата, Йоане Златоусте. Моли Христа Бога да дарува опрощение на греховете на празнуващите светата ти памет с любов!

Слава,

От Бога си се научил на истинска небесна мъдрост и благодатта на словото си просиял като разтопено злато за всички; проповядваше Светата Троица и Единосъщието, а с думите си простреля измамата на сребролюбието. Така също с ревност изобличи царицата* и посрами неприятната гордост на Арий, Йоане Златоусте; моли се на Христос Бога да дарува прошка на греховете на всички, които празнуват с любов твоята свята памет.

* императрица Евдоксия

И сега, Богородичен:

Размишлявайки върху геенския пламък и изгарянето, плача̀ и риданието в него, много тежката и горчива раздяла, както и наследството на светиите и тяхното радостно събрание, разтрепери се, душо моя, с въздишки и плач, и бързай да изтриеш записа на многобройните си грехове с покайни сълзи, като имаш пречистата Богородица за своя непосрамна помощница; защото чрез нея се дава прошка на греховете на тези, които православно я славят като Богородица.


Песен 4

Ирмос: Ти си моята крепост, Господи, Ти си моята сила, Ти си моята радост, Ти си моя Бог, Който не остави лоното на Отца, а посети нашата нищета, затова Ти викам заедно с пророк Авакум: слава на Твоята сила, Човеколюбче.

Припев: Светителю Йоане, моли Бога за нас!

Ина́го нам апо́столов единонра́внаго, и́же промышле́нием всех промышля́я, я́ко Благ, даде́ Христо́с тя, Небе́снаго тайново́дства пропове́дника и Боже́ственнаго сказа́теля та́ин Го́рних, Иоа́нне всеблаже́нне, Златоу́сте.

Златоза́рнаго и златослове́снаго, почти́м Златоу́стаго Иоа́нна, вся позлати́вшаго златови́дными сия́нии уче́ния и мир язы́ком просвети́вша, зла́та светле́йшим и све́та полне́йшим, источа́ющим благода́ть Боже́ственную.

Весь был еси́ Бо́жие жили́ще, весь яви́лся еси́ орга́н Ду́ха, возглаша́ющ вся́кия доброде́тели Богодохнове́нную песнь, и спасе́ния вину́, и добро́ту явля́я Небе́снаго Ца́рствия, Иоа́нне всеблаже́нне Златоу́сте.

Ты Бо́жие благоутро́бие пропове́дал еси́, покая́ния о́бразы излага́я, и злых отбежа́ния изя́щнейше поуча́я, преблаже́нне и всесоверше́ннейше, и о де́лех изря́дных поуче́ния источа́я, всече́стне о́тче Златоу́сте.

Богородичен: По Бо́зе предста́тельницу Тя стяжа́хом, Ты бо Бо́жия Ма́ти была́ еси́ Творца́ и Соде́теля, и наш зрак прие́мшаго, Всенепоро́чная, и сей спа́сшаго от тли и сме́рти и сла́вою Боже́ственною просла́вившаго.

Песен 5

Ирмос: Защо си ме отхвърлил от Твоето лице, незалязваща Светлина, и тази чужда тъмнина покри мене, окаяния? Но върни ме, и към светлината на Твоите заповеди направлявай моите пътища, моля Те.

Церко́внаго свети́льника вси тя ве́мы светови́днейшаго и душа́м спаси́тельнаго, восхища́ющаго сии́ из горта́ни смертоно́сныя и к жи́зни путеводи́ща ве́чней, о́тче приснопева́емый.

Разруша́еши ополче́ния ерети́чествующих, треблаже́нне, огради́вся благоче́стия ору́жии и му́жеством души́, свяще́ннейше, собира́еши же, ра́дуяся пресве́тло, правосла́вных ли́ки сою́зом Ду́ха.

Испо́лнены, я́коже фиа́лы, Боже́ственных арома́т лани́ты твои́ и вселе́нную у́мными благово́нии весели́т мирова́рным тайново́дством разуме́ний и добро́тою слове́с твои́х, всему́дре.

Богородичен: Я́ко Бо́га заче́нши, Соде́теля же, и Зижди́теля, и Го́спода, ро́ди Тя вси челове́честии, Чи́стая, ублажа́ют, и Безтеле́сных разу́мная чинонача́лия я́ко Ма́терь Бо́жию Тя сла́вят.

Песен 6

Ирмос: Очисти ме, Спасителю, защото много са моите беззакония; и ме издигни от дълбините на злините, моля. Защото извиках към Тебе, Боже на спасението ми, и ме чуй.

Му́дростию духо́вною мир весь обогати́л еси́, словесе́ раздава́тель быв бога́тый: бога́та бо свы́ше, иера́рше, благода́ть излия́ся твои́м устна́м.

Во всю, я́ко мо́лния, зе́млю изы́де веща́ние твое́, и си́ла же твои́х глаго́л, Златоу́сте, я́ко труба́ велегла́сная, вселе́нныя вся огласи́ концы́.

Свы́ше во истка́нную ри́зу оде́явся, всеблаже́нне, доброде́телей и слове́с красото́ю обложи́вся, и́стины яви́лся еси́ сла́вное утвержде́ние.

Богородичен: Вседержи́тельною си́лою нося́й вся́ческая, в немощну́ю плоть из Тебе́ оде́явся, Де́во Пренепоро́чная, на благодея́ние челове́ков Человеколю́бец.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак, глас 6.

Подобен: Е́же о нас испо́лнив:

Приел си от небесата Божествената благодат, и с твоите уста учиш всички да се покланят на Единия Бог в Троица, Йоане Златоусте, всеблажени, преподобни, достойно те хвалим, защото си наставник, който изяснява божествените истини.

Икос:

Към Създателя на всичко прекланям колена, към предвечното Слово протягам ръце, търсейки дара на словото, за да възпея преподобния, когото Той възвеличи, защото во-веки Живият каза на пророка (Илия): „Аз ще прославя ония, които Мене прославят*“. И така, Онзи, Който някога е въздигнал Самуил, сега е прославил йерарха (Йоан), който вложи добре повереният му талант и сега го предлага на Царя, и за това Свръхестествения го превъздигна. Затова аз, недостойният, прося благодат да ми се даде слово, за да мога благочестиво да го възпея. Защото той е наставник, който изяснява божествените истини.

* 1 Цар. 2:30

Синаксар: В тринадесетия ден на месец ноември празнуваме паметта на светия наш отец Йоан Златоуст, архиепископ Константинополски. По неговите молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин.


Песен 7

Ирмос: Някога във Вавилон огънят отстъпи в страх пред Божието снизхождане, затова отроците в пещта с радостни стъпки ликуваха сякаш на поляна, пееха: благословен си, Боже на нашите отци!

Бла́гости бе́здну и благоутро́бия навы́к Бо́жия, пору́чник яви́лся еси́ спасе́ния ка́ющимся те́пле и вседу́шно Го́споду зову́щим: благослове́н Бог оте́ц на́ших.

Управля́еши, Златоу́сте, уче́нии твои́ми вся́кую мысль, и душе́вныя врачу́еши не́мощи, я́ко сострада́тельнейший, и благотеку́щим спое́ши, весели́ся: благослове́н Бог оте́ц на́ших.

Возвы́сился еси́, быв избра́н, преподобен, незло́бив, свяще́нник Высоча́йшаго, пра́вдою оде́ян све́тло и весе́лием, зовы́й, всебога́те: благослове́н Бог оте́ц на́ших.

Богородичен: Зачала́ еси́, Пречи́стая, Су́щаго над все́ми Бо́га и Го́спода, благоволи́вшаго спасти́ челове́ческий род от тле́ния и сме́рти. Его́же, досто́йно пою́ще, зове́м: благослове́н Бог оте́ц на́ших.


Песен 8

Ирмос: Халдейският мъчител седемкратно неистово разпалваше пещта за богопочитателите, но виждайки ги спасени от висшата Сила, той викаше към Твореца и Избавителя: Отроци, благославяйте, свещеници възпявайте, хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

И́же разу́мно словесе́м твои́м бесе́дующе, Златоу́сте, Богосло́вия честно́му учи́мся, и всепло́дствуем благи́х поле́зное, и злобы отбега́ем вре́да: о́бщий бо строи́тель спасе́ния был еси́, вопия́: превозноси́те Христа́ во ве́ки.

За ны моли́ Влады́ку, Златоу́сте, сострада́тельнейшее дерзнове́ние име́я и ми́лостивною и человеколю́бною твое́ю, о́тче, любо́вию: тя бо ко Спа́су предлага́ем, ве́рнии, хода́тая же, и предста́теля, и тепле́йша моли́твенника, Богому́дре иера́рше, всеблаже́нне Иоа́нне.

Ю́ношское противле́ние, и непрекло́нное мудрова́ние, и ца́рствующих непра́вду обличи́л еси́, те́пле предста́тельствуя оби́димыя, преподо́бне; и сиро́т, и вдо́в, и ни́щих оте́ц был еси́ любо́вным предложе́нием, превозноси́те, вопия́, Христа́ во ве́ки.

Богородичен: Теле́сными образова́нии, и разли́чными гада́нии, и символи́ческими, и знамена́тельными предъявле́ньми, Твое́ провозвести́ша Богоглаго́ливии рождество́, преесте́ственное и чу́дное, Де́во; тем Тя, веселя́щеся, благоче́стно воспева́ем, Христа́ превознося́ще во вся ве́ки.


Песен 9

Ирмос: Изуми се небето и ужасиха се краищата на земята от това, че Бог Се яви в плът на човеците и Твоята утроба стана по-широка от небесата; затова, Богородице, ангелските войнства и човешките множества те величаят.

И́стинно наслажда́яся, о́тче, жи́зни, о не́йже подвиза́лся еси́, ели́ко мо́щно, на земли́ житие́м преизя́ществовав А́нгельским и Христо́в стяжа́в язы́к и уста́ ти́хая: спасти́ся, Богоглаго́ливе, моли́ тя ве́рою изя́щне блажа́щим.

Словеса́ твоя́, треблаже́нне, словеса́ жи́зни, жизнь хода́тайствующая неконе́чную: тя бо исто́чника теку́ща показа́ Христо́с и реку́, пролива́ющу Боже́ственных пото́ки уче́ний, сла́дости и́стинно пото́к, оставле́ния же струю́ и покая́ния све́тла пропове́дника.

Хода́тай яви́лся еси́, священнонача́льниче, Бо́га и челове́ков пресве́тлый, ты бо свети́льник яви́лся еси́ благоче́стия Богосве́тлый и Боже́ственнаго зна́ния и ми́лостыни наказа́тель: тем тя, златосло́ве, серде́чною любо́вию ны́не досто́йно велича́ем.

Богородичен: Чи́стая препросла́вленная Ма́ти Бо́жия, пою́щия Тя любо́вию спаса́й, искуше́ний молву́ разреша́ющи ми́лостивно. Я́ко бо Бо́га ро́ждши, вся, ели́ко хо́щеши, соверша́еши, успева́еши невозбра́нно и мо́жеши, Де́во. Тем Тя вси велича́ем.


Катавасии: Отвèрзу устà моя, от Катавасийник, стр. 11, гл. 4

Песен 1

Ще отворя устата си, и ще се изпълнят с Духа Светаго, и ще произнеса дума за Царицата Майка, и ще се явя светло тържествуващ, и радвайки се, ще възпея нейния вход (в храма).


Песен 3

Богородице, живи и изобилни изворе, духовно укрепи в твоята божествена слава събралите се в хор твои певци на твоя величествен вход, и ги удостой с венци на славата.


Песен 4

Когато пророк Авакум видя божият непостижим съвет на Твоето въплъщение от Дева, Всевишни, извика с висок глас: слава на Твоята сила, Господи.


Песен 5

Всичко дойде в ужас от твоето величествено влизане, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, сама си се явила като най-чист храм, влезе в Божия храм, като даваш мир на всички, които те възпяват.


Песен 6

Богомъдри, като честваме тоя божествен всепочитан празник на Божията Майка, елате да пляскаме с ръце и славим Бога, Който се роди от нея.


Песен 7

Богомъдрите отроци не почетоха тварта наместо Твореца, но мъжествено като потъпкаха заплашването с огън, радваха се и пееха: благословен си Ти, Препрославлени Господи и Боже на нашите отци!


Песен 8

Възхваляваме, благославяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Чуй, девойко, чиста Дево, нека каже Гавриил истината за древния съвет на Всевишния и бъди готова да приемеш Бога, защото чрез тебе, Невместимият живя сред хората. Затова радвайки се и възпявам: всички дела Господни, благословете Господа!


Честнейшую.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!


Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

9-та песен от катавасиите 

Никак да не докосва ръката на нечестивите Богородица, тъй като е одушевен Божи кивот, а устните на верните с радост да пеят непрестанно с ангелския глас, защото наистина ти си по-високо от всички, чиста Дево!


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.


Светилен.

Подобен: Ду́хом во святи́лищи:

Христовата Църква се озарява от твоите думи, които блестят като злато, о Златоусте отче; душите пък на верните се веселят, като почитат твоята пресвета памет, защото ти на всички стана наставник в покаянието и водач към спасението.

Слава, друг.

Подобен: Жены́, услы́шите:

Тъй като бяхме укрепени от него, нека възхваляваме всемъдрия Йоан, този велик проповедник на покаянието, съкровищницата на бедните, сладкоговорещата златна уста на Църквата, яснотата на Писанията.

И сега, Богородичен:

Дево всенепорочна, Господарке моя и Владичице, измоли твоя Син със славния Златоуст, да избави всички, които ти пеят от всяко изкушение, и да получим вечните блага, Пресвета, защото можеш всичко каквото поискаш.


Хвалитни стихири

Глас 4, Всякое дихание

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Подобен: Дал еси́ зна́мение:

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Ти беше като най-чистия съд на Божествения Дух и пастир най-свят, ангел на земята, стълб на църквата, и стълба на догматите, застъпник на грешниците, божествена утеха за каещите се, пазител на бедните и утешение на сираците, Йоане Златоусте, молитвениче за нашите души.

3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

Ти си като много ярко слънце, защото с думите си осветяваш целия свят, стана като много ярка звезда и като светилник от ярки лъчи; тези, които са в морето на този свят, обхванат от буря, винаги привличаш с благодатта на спасението до най-тихото пристанище, златодумни Златоусте, молитвениче за нашите души.

2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Ти наистина си бил земен ангел и небесен човек, славен и добър поет, пълноводна река от поучения, разумен дъждовен облак, който обилно ни напоява, учител на спасението и помощник в покаянието, Йоане Златоусте.

1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Несправедливо си бил прогонен от твоето стадо, преподобни отче, приобщен към страдания и горчиво заточение, в които си бил удостоен с блажена кончина; и като храбър страдалец, си победил многолукавия, за което Христос те увенча с венеца на победата, Йоане Златоусте, молитвениче за нашите души.

Слава, глас 8. От св. патр. Анатолий:

Със златни думи и богооткровени учения ти украси Божията Църква и си натрупал в нея съкровище от духовно богатство твоите слова, предадени от Бога. Затова плетем венец от нетленни цветя с песни, и на твоя свят празник го принасяме на тебе, Йоане Богомъдри, със златна душа и език. Тъй като имаш дръзновение, преподобни, моли се за нашите души.

И сега: Владичице, приеми молитвите на твоите раби, и ни избави от всяка нужда и печал.


Велико славословие


Тропар на светителя, глас 8:

Благодатта на твоите уста, възсияла като огнена светлина, просвети вселената, придоби за света съкровища не от сребролюбие, показа ни висотата на смиреномъдрието; но като ни поучаваш със своите слова, отче Иоане Златоусте, моли Словото Христос Бога, да спаси нашите души.



———————————————————-


На Литургията

Блаже́нны от канона, песен 3-а и 6-а. 


Кондак на Въведение, гл. 4:

Пречистият храм на Спасителя, скъпоценният чертог и Дева, свещеното съкровище на Божията слава днес се въвежда в дома Господен, въвеждайки със себе си и благодатта от божествения Дух; нея Божиите ангели възпяват: тя е небесната скиния!


Прокимен гл. 1: Устата ми ще изговорят мъдрост, и размишленията на сърцето ми – знание. (Пс.48:4) Стих: Чуйте това, всички народи; внимавайте в това всички, които живеете по вселената. (Пс.48:1)


Апостол към Евреите (7:26-8:6), стр. 411


Алилуия, глас 2: Устата на праведника изказват премъдрост, и езикът му изговаря правда. (Пс. 36:30) Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9)


Евангелие от Иоан, зачало 36. 


Причастен: Във вечна памет ще остане праведникът. (Пс.111:6)

No comments:

Post a Comment