Friday 10 April 2020

Канон към Св. Харалампий


Параклис към свети свещеномъченик Харалампий, епископ Магнезийски

(за избавяне от епидемия)


Свещеникът: Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги и во веки веков.

Певците: Амин.


Псалом 142.

Господи! Чуй молитвата ми, послушай молбата ми по Твоята истина; чуй ме по Твоята правда и не влизай в съд с Твоя раб, защото пред Тебе няма да се оправдае нито един от живите. Врагът преследва душата ми, натъпка в земята живота ми, принуди ме да живея в тъма като отдавна умрелите, – и отпадна в мене духът ми, онемя в мене сърцето ми. Спомням си за стародавните дни, размишлявам за всички Твои дела, разсъждавам за делата на Твоите ръце. Простирам към Тебе ръце; душата ми е към Тебе като жадна земя. Чуй ме по-скоро, Господи: духът ми изнемогва; не скривай лицето Си от мене, за да се не уподобя на ония, които слизат в гроб. Дай ми да чуя рано Твоята милост, защото на Тебе се уповавам, Господи. Посочи ми, Господи, пътя, по който да вървя, защото към Тебе възнасям душата си. Избави ме, Господи, от моите врагове: към Тебе прибягвам. Научи ме да изпълнявам Твоята воля, защото Ти си мой Бог; Твоят Благ Дух да ме води в земята на правдата. Заради Твоето Име, Господи, оживи ме; заради Твоята правда избави от напаст душата ми и по Твоята милост изтреби враговете ми и погуби всички, които угнетяват душата ми, защото аз съм Твой раб.



Бог Господ, глас 4:

Господ е Бог и ни се яви; благословен е идещият в името Господне. (четири пъти)

Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.(пс.117:1) Господ е Бог...

Стих 2: Обсадиха ме, обиколиха ме, но с Името Господне аз ги повалих. (пс.117:11) Господ е Бог...

Стих 3: Това е от Господа, и е дивно в очите ни. (пс.117:23) Господ е Бог...


Тропар, глас 4:

Да прибегнем сега към храма на свещеномъченика Харалампий, да се поклоним на светлия му лик и с горест на сърце да извикаме към него: страдалче, с горещите си молитви към Христа, предпази ни и освободи от обхваналите ни нужди. По-скоро възпри уморителния всеизтребител, за да те ублажаваме вечно.


Слава..., и сега ... . Богородичен,

Ние недостойните, Богородице, няма да престанем да говорим за твоята сила, защото, ако ти не би се застъпила с молитви, кой щеше да ни избави от толкова големи беди? Кой щеше да ни запази досега свободни? Няма да отстъпим от тебе, Владичице, защото ти винаги спасяваш твоите раби от всякакви злини.



Псалом 50.

Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми. Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях, защото беззаконията си съзнавам и моят грях е винаги пред мене. Пред Тебе, пред Тебе Едничкия съгреших и лошо пред Твоите очи извърших; тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд. Ето, в беззаконие съм заченат и в грях ме роди майка ми. Ето, Ти обикна истината в сърцето и вътре в мене ми яви мъдростта Си. Поръси ме с исоп и ще бъда чист; умий ме и ще бъда по-бял от сняг. Дай ми да чуя радост и веселие и ще се зарадват костите, от Тебе съкрушени. Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония. Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене. Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене. Върни ми радостта на Твоето спасение и с Властния Дух ме утвърди. Беззаконните ще науча на Твоите пътища и нечестивите към Тебе ще се обърнат. Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение и езикът ми ще възхвали Твоята правда. Господи, отвори устните ми и устата ми ще възвестят Твоята хвала; защото, да би искал жертва, аз бих ти дал; но към всесъжения не благоволиш. Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено, Бог не ще презре. Стори добро, Господи, на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените иерусалимски; тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.


Молебен канон, глас 8. 

Песен 1.


Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Като виждаме, че сполетялата ни заразителна болест побеждава всяко лекарство и превъзхожда всяко лекарско изкуство, ние, твоите раби, с гореща вяра прибягваме под твоето свещено покровителство, свещеномъчениче Харалампие запази ни, защото страдаме.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Като втори Аарон, ти, свещеномъчениче Харалампие застани между мъртвите и живите и запрети безспирното нападение на грозната смърт. С молитвите си, отче, принеси тамян и укроти Божия гняв.


Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

В грозното заразително изтребление, като виждаш истинско човекоубийство, Божий светилниче и славний Харалампие, умилостиви естествената утроба на Милостивия Бог, Когото разгневихме против себе си.


И сега и винаги и во веки веков. Амин:

Нещастно време, време на гняв ни постигна, окаяните, защото заразителната болест, като трева ни покоси. Майко, Дево Марие, побързай и по-скоро умилостиви Твоя Син към нас, които безмерно съгрешихме.


Песен 3.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас! 

Светителю, с животворното си дихание, което излиза от твоите молитви, разпръсни заразителния въздух, защото, ония, които дишат и живеят по земята да не се заразят.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Като острия сърп, що поженва класовете, така и заразителната болест покосява всички люде, но ти, мъчениче Харалампие, пресечи това изтребление и избави от смърт тия, които пребягват при теб.


Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

Тежко ни е, защото погубителния мор ни разпръсна. Срещите и събранията си спряхме, но ти, Светителю, премахни го из средата ни и с молитвите си пак ни събери.


И сега и винаги и во веки веков. Амин:

Владичице на света, погледни злостраданието на людете, които са изкупени със скъпоценната Кръв на Твоя Син. Като милостива Майка, умилостиви го да ни запази от изтребителния мор.


Тропари

Спаси от болести и нещастия, свещеномъчениче Харалампие, твоите раби, които прибягваме под твоя топъл и свещен покров.


Погледни добросърдечно, Всевъзпявана Богородице, на моето тежко телесно страдание и изцели душевната ми болка.


Свещеникът казва съкратената сугуба ектения:

Помилвай ни, Боже, по великата Си милост, молим Ти се, чуй ни и ни помилвай.

Певците: Господи, помилуй. (три пъти)

Още се молим за Високопреосвещения наш митрополит (името).


Още се молим за благочестивите и православни християни.


Още се молим за милост, живот, мир, здраве, спасение, посещение, прощение и освобождаване от греховете на Божиите раби всички благочестиви и православни християни, които живеят и пребивават в тази енория и по целия свят.


Още се молим за Божиите раби ... (тук се споменават имената, за които се извършва Молебенът при частни случаи).


Защото Си Милостив и Човеколюбив Бог, и на Тебе слава отдаваме, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и във вечни векове.


Певците: Амин.


Седален, глас 2. 

С много злини сме заобиколени окаяните: оттук сме застрашени и обхванати от смъртната болест; оттам сме ограничени и лишени от нужните потребности. Молим ти се, страдалче, смили се над нас, които страдаме.


Песен 4.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Ти си предсказал, отче: гдето твоята Божествена благодат осенява и гдето твоето почитано име се призовава, там ще изчезне всяка смъртоносна болест. Затова ти се молим, въздействай с твоята благодат да се прогони тази язва и от нас, които призоваваме твоето име.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Погледни, страдалче, над нас, които до един пострадахме, и се покажи милостив, защото морът ни направи всички скитници, бездомници и безселници. Смърт по къщите, в градовете и селата, смърт навсякъде.


Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

В старо време Давид като съгледа Ангела, че изтребва многохилядния му народ, с кръвна жертва го умилостиви, но ти, страдалче, като виждаш, че разни болести поразяват многобройните християни, с духовна жертва от молитви, умилостиви нашия Бог.


И сега и винаги и во веки веков. Амин:

Божия Майко, послушай риданията на Твоите раби, които скърбят над своите умрели. Защото, мъртвите тела стоят непогребани. Смили се, Владичице, над тяхното нещастие.


Песен 5.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

От лятната горещина пламналия мор, като Вавилонската пещ, всичко живо опожарява, но ти го угаси, страдалче.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Десетото фараоново наказание ни постигна, защото погубителя днес във всички къщи обитава. Но ти, Божий светилниче, покажи своята пролята кръв пред Бога и смъртта незабавно ще престане.


Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

Божественото Христово стадо, морът го посече, като лют звяр го разкъса и изпояде. Но ти, мъчениче Харалампие, с молитвите си, като с железен жезъл, порази го и от смърт ни избави.


И сега и винаги и во веки веков. Амин:

Нашата злоба, Дево, стана като лесно запалително вещество, от което се разнесе заразителния мор и изпогори всичко, но Ти, като вместилище на Невеществения Огън, запалѝ веществото и изгори пламналия гнет.


Песен 6.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас! 

Сладкоплодния божествен грозд, когото Христос пренесе от Египет в мрачното безбожие и лъжата, като някой див звяр, морът го прояде, но ти, мъчениче Харалампие, по-скоро съкруши челюстите му.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Наистина сред другите светии, на тебе, светителю, се даде особена благодат, за да смириш смъртоносния недъг. Прочее, изпълни сега това на дело, като прогониш болестта от нас, които вярно те почитаме.


Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

Както Даниил с Божествената си мъдрост разкъса Вавилонската змия, така и ти, свещеномъчениче Харалампие, с целебните си молитви разкъсай „египетския“ мор, който безпощадно изтребва Божиите люде.


И сега и винаги и во веки веков. Амин:

Да паднем на колене, братя, и да заплачем: с душевно и сърдечно покаяние и всички да извикаме пред Бога: пощади, Човеколюбиви Господи, Твоите люде и с молитвите на Пречистата си майка, прекрати изтребителната язва.


Тропари

Спаси от болести и нещастия, свещеномъчениче Харалампие, твоите раби, които прибягваме под твоя топъл и свещен покров.


Погледни добросърдечно, Всевъзпявана Богородице, на нашето тежко телесно страдание и изцели душевните ни болки.


Свещеникът казва съкратената сугуба ектения:

Помилвай ни, Боже, по великата Си милост, молим Ти се, чуй ни и ни помилвай.

Певците: Господи, помилуй. (три пъти)


Още се молим за Високопреосвещения наш митрополит (името).


Още се молим за благочестивите и православни християни.


Още се молим за милост, живот, мир, здраве, спасение, посещение, прощение и освобождаване от греховете на Божиите раби всички благочестиви и православни християни, които живеят и пребивават в тази енория и по целия свят.


Още се молим за Божиите раби ... (тук се споменават имената, за които се извършва Молебенът при частни случаи).


Защото Си Милостив и Човеколюбив Бог, и на Тебе слава отдаваме, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и във вечни векове.


Певците: Амин.


Кондак, глас 6. Подобен: Предстaтельство християнь:

Светителю Христов и законен служителю, утвърждение на пострадалите и доблестен мъчениче, свещени Харалампие, моли Христа Бога да прекрати тежките болести и изпитания, които ни изнуряват, защото с мъчителните си страдания, които за Него радостно си претърпял, много можеш да Го умолиш.


Прокимен, глас 4:

Скъпа е в очите на Господа смъртта на неговите Светии. (Пс.115:6)

Стих: Насадени в дома Господен, те цъфтят в дворите на Бога нашего. (Пс.91:14)

Скъпа е в очите на Господа смъртта на неговите Светии.


ЕВАНГЕЛИЕ

Свещеникът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господа Бога да помолим.

Певците: Господи, помилуй. (три пъти)

Свещеникът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме Светото Евангелие. Мир на всички!

Певците: И на твоя дух.

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие от Матея. 

Певците: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе. 

Свещеникът: Да внимаваме!


Св. Евангелие (Матей 24: 4–13):

Рече Господ на учениците си: пазете се да ви не прелъсти някой; защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина. Ще чувате боеве и вести за войни. Внимавайте, не се смущавайте, понеже всичко това трябва да стане; ала туй не е още краят. Защото ще въстане народ против народ, и царство против царство; и на места ще има глад, мор и трусове; а всичко това е начало на болки. Тогава ще ви предадат на мъки и ще ви убият; и ще бъдете мразени от всички народи, заради Моето име. Тогава мнозина ще се съблазнят; и един други ще се предадат, и един други ще се намразят; много лъжепророци ще се подигнат и ще прелъстят мнозина; и понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине любовта; а който претърпи докрай, той ще бъде спасен.


Певците: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе.


Гл. 6: Слава на Отца и Сина и Светия Дух.

По молитвите на свещеномъченика, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега и винаги и во веки веков. Амин.

По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.


Стих: Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми.

Стихира, глас 6:

За законен свещенослужител и Божий страдалец, честна седина, скъпоценна и старческа мъдрост, Божествена глава, чудесен самоработник и прогонител на смъртоносната пораза, признаваме те, свещеномъчениче Харалампие, всички ние твоите раби, които при теб прибягваме. Погледни, многоблажени, на нашите скърби и злострадания и по-скоро, светителю, разреши болестните изпитания.


Молитва за застъпничество

Свещеникът: Спаси, Боже, Твоя народ и благослови Твоето наследие, посети Твоя свят с милост и щедрости, утвърди силата на Православните Християни, изпрати върху нас Твоите богати милости по молитвите на Всепречистата наша Владичица Богородица и Приснодева Мария, със силата на почитания и животворящ Кръст, по застъпничеството на почитаните безплътни Небесни сили, по молитвите на почитания славен Пророк, Предтеча и Кръстител Иоан, на светите славни и всехвални Апостоли, на светия наш отец Йоан, пустиножител Рилски Чудотворец, на преподобните и Богоносни наши отци, на светите и праведни Богоотци Иоаким и Анна и на свети (името на светията на деня), чиято памет честваме, на свети свещеномъченик Харалампий и на всички светии, молим Те, Многомилостиви Господи, чуй нас, грешните, които Ти се молим, и ни помилвай.

Певците: Господи, помилуй. (четири пъти по три)

Свещеникът: По милостта и щедростите на Единородния Твой Син, с Когото Си благословен, заедно с Пресветия, Благия и Животворящия Твой Дух сега и винаги и во веки веков.

Певците: Амин.


Песен 7.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

За да те прославяме и постоянно да възпяваме твоето име, с молитвите си пред Бога, най-блажени Харалампие, освободи ни от тези смъртоносни напасти.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Облак от горчива смърт ни покри, но ти, блажени, с въздишките на твоите молитви разпръсни го и със светла яснота освети живота на твоите раби.


Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

Като някой вихър смъртоносната язва ненадейно ни нападна и грозно смути живота ни, но ти, страдалче, обърни го в тихо спокойствие.


И сега и винаги и во веки веков. Амин:

Богородице, разрешителко на скърбите, пространно вместилище и радост на света, разреши горчивата печал на Твоите раби, които пострадахме и развесели сърцата на всички, възпявайки Те.


Песен 8.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Като непристойни раби, за наше изправление, Бог ни наказва с болести, но като се покажем достойни, като милостив Бог, с молитвите на свещеномъченика Харалампий, Той ще премахне от нас наказанието.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Пощади, пощади, страдалче, Христоименитите люде, и Божият меч, който посича днес всичко, с благодатните си молитви върни го във вместилището му.


Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

От страх пред поразата, целият град (страна) запустя, понеже се разпръснахме: селата се обърнаха на градове, а пустините станаха жилища, но Ти, блажени, с молитвите си разпръсни тази беда от нас.


И сега и винаги и во веки веков. Амин:

Дево, ти си Христова Майка и майка на християните, за това по-скоро помилвай Твоите благодатни чеда, които пострадахме от болестното наказание.


Песен 9.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Със злобните си междуособни постъпки ние заразихме душите си, но да престанем вече да бъдем лоши водители и да стоим в числото на убийците, за да престане смъртната зараза от телата.


Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас!

Като престъпихме Божиите заповеди, изправящи живота на тези, които ги изпълняват, сега всички ние се заразихме и в напразно смъртно наказание изпаднахме, защото, както казва и божествения Павел: „смъртта е отплата за греховете“ (Рим.6:23).


Слава на Отца и Сина и Светия Дух:

И след слабото си здравословно подобрение ние нямаме дар, когото да принесем, нито можем с някоя друга добродетел да умилостивим напълно Бога, но тия слаби горчиви сълзи и стенания, които принасяме на тебе, отче Харалампие, принеси ги ти на Бога и ни запази от бъдещи скърби.


И сега и винаги и во веки веков. Амин:

Събери, Дево, всичките духовни ликове: Ангелите и светиите, и стори усърдна молитва към Твоя Син. Покажи ръцете, гъбата, копието и Кръста, покажи своите и Неговите рани, и с всичко това, Дево, прекрати заразителната язва.


Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, Винагиблажена и Пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, Която си наистина Богородица, величаем!


Величания:

В свещениците – чудотворец, в страдалците – силен помощник, прогонителя на човекоубийствения мор, великия Харалампий, с песни да почетем.


Като имаме този свещен твой образ за силна подкрепа във време на болестни страдания, ние, страдалче, прибягваме към него, за да се спасим от всяка погибел.


Покривай, съблюдавай и съхранявай, страдалче, ония, които сега прибягват при твоята свята икона, и с твоите божествени молитви, отче Харалампие, избави ни от всякакви страдания.


За слава на всички православни християни, твоето име, свещено-мъчениче Харалампие, Христос го направи велико, защото те показа най-бърз спасител от всякакви телесни и душевни страдания.


Всички Ангелски войнства, Господния Предтеча и дванадесетте Апостоли, свещеномъчениче Харалампие, и всички Светии, заедно с Пресвета Богородица, направете молитва, за да бъдем спасени.


Трисвятое

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй ни. (3 пъти).

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй ни; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй (3 пъти).

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си, и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

Свещеникът: Защото Твое е царството и силата и славата…


Тропар, глас 4:

Като непоколебим стълб на Църквата Христова и неугасим светилник на вселената, ти си се явил, мъдри Харалампие, защото със страданията си просветил света и си разрушил идолския мрак, Блажени. Затова с дръзновение моли се на Христа, за спасението на нашите души.


Слава..., и сега ... . Богородичен:

Тайната, която бе скрита от векове и неизвестна на Ангелите, чрез тебе, Богородице, Бог се яви на земята, въплътен в неслитно съединение, Който доброволно заради нас възприе Кръст и възкреси Адам, за да спаси от смърт нашите души.


Свещеникът казва съкратената сугуба ектения:

Помилуй нас, Боже, по голямата си милост, молим Ти се послушай и помилвай.

Певците: Господи, помилуй. (три пъти)

Още се молим за Твоите раби, които са тук и Ти се молят с нас и онези, които отсъстват по извинителни причини, и ние недостойните се молим за тях.

Още се молим за мир, живот, здраве, прощение и освобождение на всички благочестиви и Православни Християни, които живеят в тази страна и по целия свят.

Още се молим на Господа Бога и на Неговата Пречиста Майка, на свещеномъченик Харалампий, на свети Йоан Рилски и на всички светии, за да избавят своите раби от всякакви скърби, гняв, беди и нужди, и от всякакви телесни и душевни болести, от смъртоносни рани, и да им се простят всички волни и неволни съгрешения.

Защото Си Милостив и Човеколюбив Бог и на Тебе, на Отец и Син и Свети Дух, въздаваме слава, чест и поклонение сега и винаги и во веки веков.

Певците: Амин.


КОЛЕНОПРЕКЛОННА МОЛИТВА

О, свети и велики, свещеномъчениче Харалампие, Христов войниче, доблестни и непобедими Божи угодниче, особен и горещ наш защитниче, спешни помощниче във всички скърби, помогни на нас грешните и недостойни твои раби, които живеем в сегашния век и умоли Господа Бога да ни прости всички грехове, които сме извършили през целия си живот още от младини, с дума, с дело, с мисъл и с всичките си чувства. Особено при излизането на душите ни помогни на нас окаяните и помоли Господа Бога, Създателя на всички твари, да ни освободи от въздушните митарства и от вечните мъки. Запази и покривай всички християни, които прославят и почитат твоите достойни страдания. Със светите си молитви, огради и запази всяка християнска страна от световни смутове, земетресения, нападения на другоплеменници, от вътрешни взаимни борби, от глад, наводнение, огън, меч, и от всяка смърт, понеже сам през живота си си се молил и си казвал: „Господи, моля Те, ако Ти е угодно, дай слава на Твоето име, та където бъдат положени моите мощи и гдето се почита моята памет, там на това място да няма глад, мор и развален въздух, който унищожава плодовете, но всякога по тия места да владее мир, телесно здраве и душевно спасение.“ Сега прочее, като имаш дръзновение пред Бога и постоянно предстояваш пред Божия престол, помоли се за нас твоите непотребни раби, които живеем в греховна тъмнина и ни избави от Божия гняв и от вечното наказание. Защото само с твоето ходатайство и силна помощ можем да се надяваме, че Христос Бог със своята благодатна милост ще ни даде тих и безгрешен живот в този век, и в бъдещия ще ни постави от дясната си страна с всички светии. Амин!


Отпуст

Свещеникът: Слава на Тебе, Христе Боже, упование наше, слава на Тебе.

Певците: Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги и във вечни векове, амин. Господи помилуй (три пъти). Благослови. 

Свещеникът: Христос, истинският наш Бог, по молитвите на Своята Пречиста и Пренепорочна света Майка, на светите славни и всехвални Апостоли, на светите славни и добропобедни мъченици, на преподобните и Богоносни наши отци и на всички Свои светии да ни помилва и спаси, защото е Благ и Човеколюбец. 

Певците: Амин.

Свещеникът: По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилвай ни!

Певците: Амин. (2)


Превел: протоиерей Хр.􏰀 п􏰀Павлов􏰀 Кюстендил, 1924 г􏰀 

Редакция: иподякон протопсалт Аргир Малчев и Петър  Драганов

Набрал: Петър Драганов

Пловдив, 2015 г􏰀


No comments:

Post a Comment