Wednesday 3 July 2024

Преподобни Атанасий Атонски

Преподобни Атанасий Атонски


НА ВЕЧЕРНАТА


Блаже́н муж: 1-я антифо́н.


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), глас 2:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Подобен: Ки́ими похва́льными:

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс. 129:6-7А)

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс. 129:7Б-8)

Какви благозвучни похвали да принесем на Атанасий, украсения с (добродетелни) дела и удостоен с даровете на богосияйното просвещение, който като с меч отсече поривите на страстите; той е сияен стълб на съзерцанието, светило на въздържанието, поставено върху светилника на душата, за да озаряваза повелите на Бог, Който дава живот на всички. ИЖД

Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

С какви венци от похвални думи да увенчаем Атанасий? Любителят на свещения път; чрез небесното учение взет на крилете на божественото боговидение; стълбът на непобедимото смирение; непоклатимата стена на разума; нравственото украшение на моралната красота, който се моли за своите чада на Христос Бог, единствения добросърдечен.

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

Преподобни, ти се показа вечносияйно утро, като с лъчите на дарбите си доведе при незалязващата Светлина всички ослепени от мрака на страстите, богомъдри отче Атанасие, а понеже умножи таланта си, Христос те направи лечител на душите и ти със словесния меч отсичаш всичко загнило от неизлечимите рани и даваш спасително здраве на тези, които идват при тебе.

Слава, глас 6:

Какъвто беше твоя свят живот, отче Атанасие, такава бе и твоята всеосвещена кончина, при която се събраха множество монаси от Света гора и като те видяха да лежиш бездиханен на одъра, извикаха с прочувствени гласове: „дай последните си думи на твоите раби, свети. Кажи ни, къде оставяш чадата си, отче? Ти ни обичаше като баща, наистина милостив и любезен. И сега, макар и тук да си скрит в гроба, всички ние, които с любов те почитаме, те имаме за защитник и молитвеник пред Бога на небето.“

Ако се празнува с полиелей, тогава възкресния догматик: Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.


Вход с кадилница. Свете тихий:

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен на деня. 


Четения (Паримии)

Премъдрост Соломонова (3:1-9)

Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас – унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствувани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.


Премъдрост Соломонова (5:15-6:3)

Праведниците живеят довека; наградата им е у Господа и грижата за тях у Вишния. Затова те ще получат царство на славата и венец на красотата от ръката на Господа, защото Той ще ги закрили с десницата и ще ги защити с мишцата. Той ще вземе за всеоръжие – Своята ревност, и ще въоръжи тварите за отмъщение на враговете; ще облече за броня правдата, и ще Си наложи за шлем – нелицеприятния съд; ще вземе за непобедим щит – светостта; строгия Си гняв ще изостри като меч, и светът ще се опълчи с Него против безумците. Ще захвъркат правоцелещи светкавични стрели, и от облаците, като от силно опнат лък, ще полетят в целта, и като от каменометно оръдие с ярост ще се изсипе град; ще възнегодува против тях морската вода, и реките свирепо ще ги издавят; ще въстане против тях духът на силата и ще ги разнесе като вихър. Тъй беззаконието ще опустоши цялата земя, и злодеянието ще катурне престолите на силните. Затова, слушайте, царе, и разберете, научете се, съдии от земните краища! Внимавайте, вие, които владеете множествата и които се гордеете пред народите! От Господа ви е дадена властта, и силата – от Вишния, Който изследва делата ви и изпитва намеренията.


Премъдрост Соломонова (4:7-15)

Праведникът и да умре рано, ще бъде в покой, защото не в дълговечността е честната старост, и не с броя на годините тя се измерва. Мъдростта е седина за людете, и безпорочният живот – възраст на старостта. Като благоугодил Богу, праведникът е обикнат и, като живял посред грешници, е прибран; грабнат е, да не би злоба да измени разума му, или коварство да прелъсти душата му. Защото упражнението в нечестие помрачава доброто, и вълнението на страстта развратява незлобивия ум. Достигнал съвършенство в кратко време, той е навършил дълги години; защото душата му е била угодна Господу, затова и побързал да излезе изсред нечестието. А хората видяха това, и не разбраха, дори и не помислиха, че благодат и милост има за светиите Му и промисъл – за избраниците Му.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения


Литийни стихири. Самогла́сны:

Глас 1: Незаходи́маго свети́льника вселе́нныя, воспое́м вси Атанасия: па́че со́лнца бо возсия́ в тверды́ни ве́ры и ве́рных соста́вы к доброде́тели наста́ви, о́во у́бо Богодохнове́нными уче́нии и спаси́тельными глаго́л ввожде́нии и́же незави́стными и оби́льными, от усте́н источа́ше, о́во же де́телию чу́дною и равноа́нгельным житие́м к ре́вности привлача́я, и обоя́ – житие́ и сло́во пресве́тло, я́коже вождь изря́ден, богоподо́бно показу́я. Того́ моли́твами, Христе́ Бо́же наш, сие́ ста́до соблюди́ и правосла́вных ве́ру утверди́, я́ко Человеколю́бец.

Глас 2: Христо́ва рачи́теля, тезоимени́таго безсме́ртию, и́стиннаго таи́нника Спа́сова, и красоту́, и хвалу́ единообра́зным всем и наста́вником, освяще́ннаго от младе́нства Го́сподеви, ли́цы оте́ц, соше́дшеся, восхва́лим: сей бо, жела́ние Боже́ственное в себе́ прие́м, мирску́ю у́бо оста́ви пре́лесть, взят же яре́м Христо́в на ра́мо и полки́ бесо́в победи́ му́жески, показа́в нам де́тельно Боже́ственныя любве́ изря́дный путь, и́бо и той сий прете́к во тща́нии, пости́же свет и́стинный Тро́ицы Вседе́тельныя. О, чудесе́ ужа́снаго и ве́щи богоподо́бныя! Я́ко зе́мен сый естество́м, ра́вен бысть мы́сленным существо́м, сла́ву и честь Бо́жию восприе́мля, и моли́твенник нам быва́ет, я́ко да улучи́м ве́чных благ в День су́дный.

Глас 4: Удиви́ мы́сленных, ужаси́ и земны́я пречу́дны труды́ воздержа́ния твоего́ жития́: я́коже бо безпло́тен отню́д, во пло́ти ста́ростне, враги́ неви́димыя пребори́л еси́. Ро́ди у́бо тя вси пою́т благочести́вых, изря́днее же твое́ честно́ ста́до, све́тлость твои́х боле́зней, столпописа́ние, е́же показа́л еси́, я́ко град, в пусты́ни красе́н, и́же жили́ще собо́ром мона́шеским богоподо́бно соста́вил еси́, и е́же, я́коже оде́ждами многочестны́ми, твои́ми красу́ется чудесы́ и доблественными страда́нии, и твои́ми мольба́ми, Атанасие, и моли́твами испроша́ет ко Христу́ соблюсти́ся, иму́щему ве́лию ми́лость.

Слава, глас 5:

Востру́бим трубо́ю пе́сней, благода́ть бо Ду́ха, вся́кия трубы́ благоле́пнейши, всех к пе́нию созыва́ет Богоно́снаго отца́: мона́си и прости́и да чудя́тся всех Царя́ и́скреннему рабу́, и́же мироде́ржца нача́ла и вла́сти Ду́ха Боже́ственнаго все́ми ору́жии победи́вшаго. Па́стырие и учи́телие изря́днаго вои́стинну пра́вила же и о́браза па́стве да восхва́лят, и́же в повеле́ниих све́тлаго и в ве́ре до́бляго, и́же в виде́ниих высо́каго, в дея́ниих вы́ше о́блак, во уче́ниих пи́щу пото́ка, наста́вника заблу́ждшим, подпо́ру преклоне́нным, всех боля́щих ми́лующаго, Атону вели́кое украше́ние, похваля́юще, вси рцем: отце́м верхо́вне Атанасие, предста́ни твои́м рабо́м всегда́, о́тче наш, и спаси́ ста́до твое́ моли́твами твои́ми.

И сега, Богородичен, същия глас:

Востру́бим трубо́ю пе́сней, прекло́нши бо ся свы́ше Всецари́ца Ма́ти Де́ва благослове́ньми венчава́ет воспева́ющих Ю. Мона́си и прости́и да стеку́тся и Цари́це да воспле́щут в пе́снех, Царя́ ро́ждшей, сме́ртию одержи́мыя пе́рвее разреши́ти человеколю́бно благоизво́лившаго. Па́стыри и учи́тели, до́браго Па́стыря Пречи́стую Ма́терь, соше́дшеся, восхва́лим, све́щник златоза́рный, светоно́сный о́блак, небе́с простра́ннейшу, одушевле́нный же киво́т, огнезра́чный Влады́чень престо́л, манноприе́мную злату́ю ста́мну, затворе́нную Сло́ва дверь, всех христиа́н прибе́жище, пе́сньми богогла́сными похваля́юще, си́це рцем: пала́то Сло́ва, сподо́би смире́нных нас Небе́снаго Ца́рствия, ничто́же бо невозмо́жно хода́тайству Твоему́.


Стиховни стихири, глас 5.

Подобен: Ра́дуйся:

Ра́дуйся, а́нгельским бесе́дуя ликостоа́нием, Атанасие преподо́бне: житие́ бо сие́, о́тче, на земли́ вои́стинну, доброде́тель удержа́в, пожи́л еси́, показа́лся еси́ чистоты́ нескве́рное зерца́ло, лучеза́рныя мо́лнии восприе́мля Ду́ха Свята́го, всесла́вне. Отону́дуже озара́емь, зрел еси́ бу́дущая, вся предглаго́ля, от Боже́ственнаго светоявле́ния науча́емь Христо́ва, Его́же моли́ душа́м на́шим пода́ти ве́лию ми́лость.

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. (Пс.115:6)

Ра́дуйся, по́стников нача́льник быв и непобеди́м побо́рник: страсте́й бо отсека́я ко́рень и бесо́в стремле́ния, предста́в му́жески, Атанасие, тех посрами́л еси́ душепа́губную пре́лесть, Креста́ же Спа́сова де́йство и непобеди́мую яви́л еси́ си́лу, е́юже и препоя́сався, победи́л еси́ вся отмета́ющия Бо́жие плотско́е явле́ние Христо́во. Его́же моли́ дарова́ти душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Стих: Блажен всеки, който се бои от Господа, който ходи по Неговите пътища! (Пс.127:1)

Столп светови́ден, доброде́телию утвержде́н, и о́блак, осеня́ющ и́же во Атоне, ты яви́лся еси́, о́тче, к Небеси́ от земли́ Бо́га зря́щих предводя́, кре́стною па́лицею страсте́й искорени́л еси́ мо́ре, мы́сленнаго же Амали́ка отри́нув, непреткнове́нный Небе́сный восхо́д обре́л еси́, Богоблаже́нне, и жре́бий непремину́ющ со Безпло́тными престо́лу, ра́дуяся, предстоя́ Христо́ву, Его́же моли́ душа́м на́шим пода́ти ве́лию ми́лость.

Слава, глас 6:

Красотата на отците, украсата на подвижниците, изворът на чудесата и непосрамващият молитвеник пред Бога, о, почитатели на празниците, като се събрахме, да му пеем хвалебствени песни и кажем: радвай се, правило, пример и печат за монашески живот. Радвай се, най-сияещо светило, което огрява с лъчи всяка добродетел. Радвай се, велики утешителю на страдащите и пламенен защитник на скръбните. Затова, Атанасие, не преставай да се молиш на Христос Бог за това твое стадо и за всички верни, които почитат преподобното ти успение.

И сега, същия глас: Богородице, ти си истинската лоза, която ни отгледа Плода на живота, затова ти се молим, Владичице, моли се заедно със светите апостоли и с преподобния да бъдат помилвани нашите души.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар, глас 3:

Ангелските войнства се удивиха на твоя живот в плът: как с тялото си излезе да се бориш с невидимите врагове и нанесе рани на демоничните орди, вечнопрославени. Ето, Атанасие, Христос те възнагради с богати дарове, заради това, отче, моли се за спасение на нашите души.

Слава, и сега, Богородичен: Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която Той взе от тебе. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


————————————————


УТРИННА


След Шестопсалмието, Велика ектения

Бог Господь, глас 3:

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.


Тропар, глас 3:

Ангелските войнства се удивиха на твоя живот в плът: как с тялото си излезе да се бориш с невидимите врагове и нанесе рани на демоничните орди, вечнопрославени. Ето, Атанасие, Христос те възнагради с богати дарове, заради това, отче, моли се за спасение на нашите души. (2)

Слава, и сега, Богородичен: Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която Той взе от тебе. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


Малка ектения: Възглас: Защото Твоя е властта, и Твое е Царството, силата и славата на Отца и Сина и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Първи седален, глас 1.

Подобен: Гроб Твой:

Многосве́тлая звезда́ мона́шествующих показа́лся еси́ и степе́нь изве́стен, воздержа́ния же преде́л, пресве́тлое зерца́ло разсужде́ния, преподо́бне, па́мять твою́ ра́достно соверша́ющим разреше́ния проси́ согреше́ний, преблаже́нне, Бо́гу предстоя́.

Слава, и сега, Богородичен:

Наста́ви нас на путь покая́ния, укло́ншияся при́сно к безпу́тием зол и Преблага́го прогне́вавшия Го́спода, Неискусобра́чная благослове́нная Мари́е, прибе́жище отча́янных челове́ков, Бо́жие жили́ще.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


Втори седален, глас 3.

Подобен: Боже́ственныя ве́ры:

Боже́ственным жела́нием безсме́ртия, Атанасие, одержи́м и крест на ра́мо взем, во Атоне и́же дре́вле жела́нием всели́лся еси́, иде́же, преподо́бне, Го́сподеви собра́л еси́ ста́до. Те́мже и моли́твенника тя те́пла стяжа́хом ко Го́споду.

Слава, и сега, Богородичен:

Боже́ственная ски́ния была́ еси́ Сло́ва, еди́на Пречи́стая Ма́ти Де́во, чистото́ю А́нгелы превозше́дшая, па́че всех мене́, персть бы́вша, оскверне́на плотски́ми прегреше́ньми, очи́сти моли́тв Твои́х Боже́ственными вода́ми, подаю́щи, Чи́стая, ве́лию ми́лость.


Полиелей и величание на преподобния (стр. 91)


Малка ектения: Защото се благослови Твоето име и се прослави Твоето царство…


Седален след полиелея, глас 8.

Подобен: Прему́дрости:

Виде́ние и дея́ние восприи́м, чу́вствия, преподо́бне, украша́я, житие́ напра́вил еси́ к Боже́ственным повеле́нием: мона́хом бо яви́лся еси́ свети́льник све́тел, наставля́я и просвеща́я нас к позна́нию. Те́мже, восхваля́юще, велича́ем любо́вию исхо́дную па́мять твою́, Богоно́се Атанасие. Сего́ ра́ди вопие́м ти: моли́ Христа́ Бо́га прегреше́ний оставле́ние дарова́ти чту́щим любо́вию святу́то па́мять твою́.

Слава, и сега, Богородичен:

Да възпеем небесната врата и кивот, всесветата планина, светлият облак, неизгарящата къпина, словестният рай, призивът към Ева, на цялата вселена велико съкровище, защото в ней се извърши спасение на света, и прощение на съгрешенията на древните. Затова ѝ пеем: моли се на твоя Син да дарува прощение на греховете на нас, които благочестиво се покланяме на твоето всесветò рождество.


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, глас 4: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. Стих: Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? (Пс. 115:6, 3)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй! (3)

Дяконът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие!

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (Матея).

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Евангелие на преподобен (от Матея, 11:27-30)


50 Псалом (чете се)


Слава: По молитвите на преподобния, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.


Стихира след 50 псалом, глас 6:

Безсме́ртия тезоимени́таго вси восхва́лим, во Атоне му́жески и до́блественне пости́вшася, и́же и ста́до собра́ сие́, и храм Го́сподеви воздви́же любо́вию, и Ма́тери Бо́жии возложи́ вся, Еи́же и мо́лится о нас, ве́рою соверша́ющих па́мять его́.


Литийна молитва (дяконът)

Народът: Господи помилуй (12 пъти). Свещеникът: По милостта и щедростите на…


Канон на Богородица, на 6 и на светеца, на 8.

Канон на Богородица, глас 8.

Песен 1

Ирмос: Като мина през морето като по суша и избягна египетското зло, израилтянинът викаше: да възпеем нашия Избавител и Бог.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Сполетян от много напасти, към тебе прибягвам, о Майко на Словото и Дево, търсейки спасение: спаси ме от трудности и беди!

Нападенията на страстите ме смущават, за да изпълнят душата ми с униние. Всенепорочна Откровенице, умири я с тишината на Твоя Син и Бог.

Моля те, Дево, която си родила Спасителя и Бога, да бъда избавен от беди; прибягвайки сега към тебе, издигам душа и с мисъл.

Понеже боледувам телесно и душевно, удостой ме, Божия Майко,
с божествено посещение и с твоите грижи, като блага и родителка на Благия.

Канон на преподобния, глас 8.

Песен 1

Ирмос: Колесницегони́теля фарао́ня погрузи чудотворя́й иногда́ Моисе́йский жезл, крестообра́зно порази́в и раздели́в мо́ре, Изра́иля же беглеца́, пешехо́дца спасе́, пе́снь Бо́гови воспева́юща.

Припев: Преподобни отче Атанасие, моли Бога за нас!

Безсме́ртия быв тезоимени́т, житие́ скончава́я, и́стиннаго яви́лся еси́, о́тче Атанасие, безсме́ртия прия́телище, преше́д от вре́менных, но, Христу́ предстоя́, помяни́ нас, помина́ющих тя.

Благочести́в от мя́гких быв ногте́й, преподо́бне, к доброде́тели стяжа́нию роди́телей лише́ние тя ника́коже возбрани́, но все жела́ние все́ю си́лою и тща́ние обрати́л еси́ к еди́ному Соде́телю.

Слава: От усте́н скве́рных хвалу́, дерзну́в, пою́ тебе́, и́же о тебе́ жела́ния прие́мник быв и любве́ сою́зник, но, о́тче, ми́лостив бу́ди и даждь по достоя́нию тебе́ сию́ принести́ хвалу́.

И сега, Богородичен: Мла́до Отроча́ па́че сло́ва родила́ еси́, Ве́тхаго де́ньми, но́ву на земли́ стезю́ доброде́тели показа́вша, Его́же уго́дник Твой при́сный Атанасий, Отрокови́це, любо́вию снеда́емь, сий храм Тебе́ созда́.

Катавасия: Отве́рзу уста́ моя́:


Песен 3

Ирмос: Творче на небесния свод, Господи и Зиждителю на Църквата, Ти, Който си край на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, еднички Човеколюбче.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Тебе, Богородителко Дево, поставям застъпница и закрила на моя живот. Ти, причина на добрините, опора на верните, насочи ме към твоето пристанище, едничка Всевъзпявана.

Моля те, Дево, премахни душевното ми смущение и бурята на моята печал, защото ти, Богоневесто, едничка Пречиста, си родила Христа, Началника на тишината.

Богоблажена, която си родила Благодетеля, подател на благата, излей върху всички богатство от благодеяния: ти можеш всичко, понеже си родила могъщия по сила Христа.

Измъчван от тежки недъзи и болезнени страсти, Дево, ти ми помогни, защото зная, че си неизтощимо и неиждивимо съкровище на изцерения.

На преподобния:

Ирмос: Утвержде́й в нача́ле Небеса́ ра́зумом и зе́млю на вода́х основа́вый, на ка́мени мя, Христе́, за́поведей Твои́х утверди́, я́ко несть свят, па́че Тебе́, Еди́не Человеколю́бче.

От де́тства уже́ к Бо́гу любо́вию взят, све́рстныя от дете́й собира́я и лик составля́я, духо́вно вчита́л еси́, де́тския, прему́дре, сих обы́чаи изыма́я.

Прему́дрости жела́нием преше́д, ко благоразу́мному гра́ду Константи́ню, Богому́дре, доше́л еси́, я́коже пчела́ му́драя, и, любоде́льно чи́стая от слове́с совоку́пль, неполе́зная оста́вил еси́.

Слава: Ве́трилом, о́тче, Креста́ душе́вный твой кора́бль окорми́в, благоути́шно же и ле́гко жите́йскаго лю́таго потопле́ния избе́гл еси́ и к тишине́ Боже́ственных извле́кл еси́ приста́нищ, ра́дуяся.

И сега, Богородичен: И́же пре́жде век рожде́йся от Отца́ неизрече́нно напосле́док из утро́бы Твоея́ про́йде и обожи́ на́ше естество́, Ма́ти Де́во, И́же преподо́бных ли́ки я́ве изводя́й.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…

Седален, глас 8.

Подобен: Прему́дрости:

От ю́ности вся оста́вль жите́йская, кра́сная же и ле́потная, усе́рдно после́довал еси́ Зва́вшему тя, преподо́бне, и, на ра́мо взем Крест Го́спода твоего́, в посте́х, о́тче, те́ло изнури́л еси́, тем и па́стыря тя Свои́м овца́м до́бре устроя́ет Всеблаги́й Госпо́дь, Атанасие блаже́нне. Моли́ Христа́ Бо́га прегреше́ний оставле́ние дарова́ти чту́щим любо́вию святу́ю па́мять твою́.

Слава, и сега, Богородичен:

Я́ко Де́ву и еди́ну в жена́х, Тя, без се́мене ро́ждшую Бо́га пло́тию, вси ублажа́ем, ро́ди челове́честии: О́гнь бо всели́ся в Тя Божества́, и, я́ко Младе́нца, млеко́м пита́еши Зижди́теля и Го́спода. Тем, а́нгельский и челове́ческий род, досто́йно сла́вим пресвято́е рождество́ Твое́ и согла́сно вопие́м Ти: моли́ Христа́ Бо́га согреше́ний оставле́ние дарова́ти покланя́ющимся ве́рою пресвято́му рождеству́ Твоему́.


Песен 4

Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, разбрах делата Ти и прославих Твоето Божество.

Богоневесто, която си родила Кормчията Господа, умири вълнението на моите страсти и бурята на моите прегрешения.

Тебе моля, родилата Добросърдечния и Спасителя на всички, които те възпяват, дарувай ми бездната на твоето милосърдие.

Наслаждавайки се от твоите дарове, Пречиста, ние, които знаем, че си Божия Майка, с благодарствена песен те възпяваме.

Като те имаме, Всевъзпявана, за надежда, твърдиня и непоклатна стена на спасението, ние се избавяме от всякакво затруднение.

На преподобния:

Ирмос: Ты моя́ кре́пость, Го́споди, Ты моя́ и си́ла, Ты мой Бог, Ты мое́ ра́дование, не оста́вль не́дра О́тча и на́шу нищету́ посети́в. Тем с проро́ком Авваку́мом зову́ Ти: си́ле Твое́й слава, Человеколю́бче.

Ум страсте́й влады́ку творя́, и Боже́ственными зако́ны наставла́емь, и за́поведьми Бо́жиими уверя́емь, младе́нец бесе́дования, и скве́рных со́нмища, и пляса́ния бесо́в благоче́стно возрази́, я́ко прему́др лу́чшее избира́я.

Прие́м ле́гкое Спа́са и́го, и Боже́ственным стра́хом составля́емь, и очи́щ те́ло и ду́шу, был еси́ чистоты́ и целому́дрия вина́, и преде́л воздержа́ния, и печа́ть безстра́стия, и любве́ о́браз, Атанасие.

Слава: Проше́д е́же по нас, и вне́шнее ты наказа́ние любому́дрия, прозяба́тельное и реши́тельное, ко́еждо прохожда́л еси́, пра́вдою огражда́емь, му́дростию и разсужде́нием, смире́нием и ра́зумом и ине́ми кра́сными дарова́нии.

И сега, Богородичен: Плещми́ Херуви́мскими стра́шными носи́м Влады́ка на престо́ле я́коже о́гненне, в Твою́, Чи́стая, всели́ся утро́бу и пло́ти прия́тием челове́ческое обожи́ существо́, я́ко учи́т изря́дный в преподо́бных Атанасий, еди́на Всепе́тая.


Песен 5

Ирмос: Просвети ни с Твоите повеления, Господи, и чрез Твоята висока мишца, Човеколюбче, дай ни Твоя мир.

Пречиста, която си родила Подателя на веселието, изпълни сърцето ми с веселие, като ми дадеш твоята чиста радост.

Избави ни от беди, пречиста Богородице, която си родила вечното избавление и мира, надвишаващ всеки ум.

Богоневесто, която си родила божествената и предвечна Светлина, разпръсни цялата мъгла мои прегрешения с блясъка на твоята светлост.

Изцери, Пречиста, душевната ми немощ, като ме удостоиш с твоето посещение, и дай ми здраве с молитвите си.

На преподобния:

Ирмос: Вску́ю мя отри́нул еси́ от лица́ Твоего́, Све́те незаходи́мый, и покры́ла мя есть чужда́я тьма, окая́ннаго, но обрати́ мя и к све́ту за́поведей Твои́х пути́ моя́ напра́ви, молю́ся.

Яви́лся еси́, я́коже магни́т, привлача́ сла́достию, о́тче, слове́с твои́х к наказа́нию и послуша́нию уче́нием и́же тебе́ вруче́нныя, непреста́нно зре́ти и ви́дети честно́е твое́ и ра́достное лице́.

Зако́ном Боже́ственным после́дуя и повеле́нием повину́яся Сотво́ршаго, законополо́жник яви́лся еси́ мона́хом и пра́вило изве́стнейшее, наказа́тель безу́мным, и наста́вник заблу́ждшим и свети́льник во тьме, пресла́вне.

Слава: Доброде́телей орга́н и благодарова́ний прия́телище Ду́ха Свята́го сый, свяще́нно и красно́ жили́ще созда́л еси́, вся́ко житие́ и жизнь прора́сленно мона́хом предлага́я.

И сега, Богородичен: Вити́йская не мо́гут уста́ по достоя́нию Тя пе́ти, Всепе́тая, вы́шшу су́щу Херуви́м и вся́кия тва́ри. Те́мже с Боже́ственным Атанасием Влады́ку о всех нас помоли́.


Песен 6

Ирмос: Молитвата си ще излея пред Господа и Нему ще разкажа мъките си, понеже душата ми се преизпълни с нещастия и животът ми се до ада приближи. За това и се моля като Йона: от тлението ме, Боже, изведи.

Понеже твоят Господ и Син, Дево, спаси от смърт и тление обхванатото от смърт и тление мое естество, като Сам Себе Си предаде на смърт, моли Го да ме избави от злодеянието на враговете.

Зная те като покровителка на живота, Дево, и като най-безопасна стена, която освобождаваш от дотегливите изкушения и прогонваш демонските оскърбителни заплахи.Затова и винаги се моля, да ме избавиш от гибелните мои страсти.

Придобихме те, Дево, като стена на убежище, съвършено спасение на душите и избавителка на скърбите, поради което винаги се радваме на твоята светлина. И сега, о Владичице, от страдания и беди ни спаси!

На одър сега болен лежа и няма лек за плътта ми. Но на тебе, Блага, която роди Бога, Спасителя на света и Избавителя от недъзи, се моля: дигни ме от гибелните недъзи.

На преподобния:

Ирмос: Очи́сти Мя, Спа́се, мно́га бо беззако́ния моя́, и из глубины́ зол возведи́, молю́ся, к Тебе́ бо возопи́х, и услы́ши мя, Бо́же спасе́ния моего́.

Умертви́л еси́ плотски́я по́хоти воздержа́нием мно́гим, распя́л еси́ себе́ ми́ру и страсте́м, поще́ньми и слеза́ми, моли́твами и пе́сньми непреста́нными прилепля́яся Бо́гу.

Мона́шествующих наста́вник, су́щих в горе́ Атонстей, и о́браз и начерта́ние доброде́тельных дея́ний сый, украси́л еси́ я́же та́мо вся безсупру́жных пребыва́ния.

Слава: Сла́док, прав и благ, кро́ток же и смире́н, благопристу́пен прибли́жник, ми́лостив был еси́, щедр и благосе́рд, тих о́бразы, Христо́в подража́тель нра́вы.

И сега, Богородичен: Нов, я́коже Моисе́й, я́влься, устроил еси́, я́коже другу́ю ски́нию, огра́ду, всече́стне, ю́же и превозрасти́л еси́ боле́зньми и по́ты, и возложи́л еси́ Ма́тери Бо́жией.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак на св. Атанасий Атонски, глас 8.

Подобен: Взбра́нной:

Като най-добър съзерцател на невеществените същества (ангелите) и най-верен деен проповедник те възпяваме ние, твоето стадо, и казваме: не преставай да се молиш на Господ да се избавят от изкушения и несгоди тези, които викат към тебе: радвай се, отче Атанасие!

Икос:

Чудесно приемайки призванието си от небето, ти наследи безсмъртния живот, защото с тялото си на земята си подражавал живота на безплътните, и си станали непроницаем за страстите. Затова те хвалим, отче.

Радвай се, светла слава на монасите! Радвай се, огнен стълб на целомъдрието!

Радвай се, ясен пример за мъжество! Радвай се, образец на всякаква мъдрост и разум!

Радвай се, равно отмерващо мерило на точната справедливост. Радвай се ти, който измери с разум силата на това, което трябваше да се направи.

Радвай се, уме, който се наслаждаваш от неизказани мисли. Радвай се ти, който с очите на вярата си изследвал цялото творение.

Радвай се ти, чрез когото демоните бяха посрамени. Радвай се ти, чрез когото страстите бяха умъртвени.

Радвай се, изворе на живителни води. Радвай се, спасителю на тези, които вярно ти викат:

Радвай се, отче Атанасий!

Синаксар: На 5 юли празнуваме паметта на преп. Атанасий Атонски, пръв основател на Великата Лавра на Света гора, и учредител на монашеския живот. Представя се в Господа в 1000 година. По молитвите на преп. Атанасий и преп. Сергий Радонежки, Христе Боже наш, помилвай и ни спаси. Амин!


Песен 7

Ирмос: Дошлите някога от Иудея във Вавилон момци чрез вярата в Светата Троица потъпкаха пламъка на пещта, като пееха: благословен си, Боже на нашите отци!

Като си поискал, Спасителю, да устроиш нашето спасение, поселил си се в утробата на Дева, която си направил застъпница на света: благословен си, Боже на нашите отци!

Майко пречиста, моли Подателя на милост, Когото си родила, да се избавим от прегрешения и душевни скверноти ние, които с вяра зовем: благословен си, Боже на нашите отци!

Съкровище на спасение, източник на нетление, стълб на безопасност и врата на покаяние си показал родилата Те на ония, които зоват: благословен си, Боже на нашите отци!

Дево Богородителко, която си родила нам Спасителя Христа, удостой да се изцерим от телесните слабости и душевните недъзи ние, които с любов пристъпяме към твоята закрила.

На преподобния:

Ирмос: Бо́жия снизхожде́ния огнь устыде́ся в Вавило́не иногда́. Сего́ ра́ди о́троцы в пещи́, ра́дованною ного́ю, я́ко во цве́тнице, лику́юще, поя́ху: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Всю обтече́ отню́д тварь жития́ твоего́ исправле́ний веща́ние, о́тче, и в пресла́вную дости́гл еси́ высоту́, Бо́гу тя просла́вльшу и наро́чита всем сотво́ршу.

Ни́щих строи́тель, вдови́ц предста́тель, промы́сленник си́рых, печа́льных ско́рая уте́ха, потопля́емых приста́нище, оби́димых заступле́ние был еси, твоему́, о́тче, подо́бяся Учи́телю.

Слава: Звезду́ всеми́рну и мона́шествующих свети́ло незаходи́мо, помо́щника в беда́х, гре́шников ве́лие прибе́жище ве́дый, хода́тая и моли́твенника предлага́ю Влады́це Христу́ тя, всече́стне.

И сега, Богородичен: Ви́дети жела́я Твой уго́дник Твоего́ Сы́на и Бо́га неизрече́нную сла́ву, Богороди́тельнице, Сего́ Честны́й Крест на ра́мо взем, после́дова живоно́сным Его́ и Боже́ственным стопа́м.


Песен 8

Ирмос: Небесния Цар, Когото възпяват ангелските войнства, хвалете и превъзнасяйте през всички векове.

Не отхвърляй, Дево, тия, които те молят за помощ, като те възпяват и превъзнасят през вековете.

Ти, Дево, лекуваш недъзите на душата ми и болките на тялото, за да те прославям Благодатна.

В изобилие изливаш изцерения, Дево, над ония, които с вяра те възпяват и превъзнасят твоята непостижима Рожба.

Ти отбиваш, Дево, нападенията на изкушенията и пристъпите на страстите. Затова и те възпяваме през всички векове.

На преподобния:

Ирмос: Седмери́цею пещь халде́йский мучи́тель богочести́вым неи́стовно разжже́, си́лою же лу́чшею спасе́ны, сия́ ви́дев, Творцу́ и Изба́вителю вопия́ше: о́троцы, благослови́те, свяще́нницы, воспо́йте, лю́дие, превозноси́те во вся́ ве́ки.

Ю́ношески побежда́я нача́ла, Атанасие, и вла́сти тьмы, вели́к учи́тель был еси́ и наста́вник спаси́тельный, наве́ты, и ла́яния, и ле́сти тех открыва́я, ста́до твое́ всего́ де́монов злоде́йствия не еди́мо соблюда́я.

На земли́ я́ко челове́к ходя́, житие́ на Небесе́х я́ко вои́стинну стяжа́л еси́, А́нгелом собесе́дник я́влься, житие́ и жизнь соверша́я о́нех, с ни́миже воспева́еши ны́не: свяще́нницы, благослови́те, лю́дие, превозноси́те Христа́ во ве́ки.

Слава: Тя, соше́дшеся днесь, досто́йно хва́лим и моще́й твои́х чтим ра́ку, страсте́й избавле́ние, согреше́ний оставле́ние, вся́кия напа́сти и обстоя́ния разреше́ние прося́ще моли́твами твои́ми, святу́ю твою́ па́мять ве́рно и ра́достно соверша́юще во ве́ки.

И сега, Богородичен: Я́коже Илия́ пе́рвее в Карми́ле всели́ся, та́ко и ты, в горе́ Атонстей упражня́яся, возжела́л еси́ осо́бь бы́ти с Бо́гом и, богонача́льными озари́вся виде́нии, уго́дник яви́лся еси́ Чи́стей Богоро́дице, вопия́ Ей: ра́дуйся, – со Арха́нгелом.


Песен 9

Ирмос: Ние, спасените чрез тебе, Дево чиста, признаваме те, че си наистина Богородица, като те величаем с безплътните ликове.

Не се отвръщай от потока на сълзите ми, Дево, родила Христа, Който е отрил всяка сълза от всяко лице.

Изпълни с радост сърцето ми, Дево, която си приела пълнотата на радостта, като си премахнала греховната печал.

За прибягващите към тебе, Дево, бъди пристанище и застъпничество, стена неразрушима, убежище, покров и веселие.

Просветли с лъчите на твоята светлина, Дево, тия, които благочестно изповядват, че си Богородица, като прогониш мрака на неведението.

Смирилия се поради изнемогваме на болничен одър, Дево, изцери и превърни болестта в здраве.

На преподобния:

Ирмос: Ужасе́ся о сем Не́бо, и земли́ удиви́шася концы́, я́ко Бог яви́ся челове́ком пло́тски и чре́во Твое́ бысть простра́ннейшее Небе́с. Тем Тя, Богоро́дицу, А́нгелов и челове́к чинонача́лия велича́ют.

В чистоте́ и целому́дрии, и в чи́сте пребыва́нии, и житии́ нескве́рне, я́ко безпло́тен, на земли́ пожи́в, восте́кл еси́ к Небе́сным стезя́м, и со все́ми ра́дуешися преподо́бными и пра́ведными, моля́ о всех Христа́.

Вельми́ возвели́чил еси́ на земли́ твоего́ Влады́ку, и у́ды твои́ми виде́нием и де́телию Сего́ просла́вль пресла́вно, яви́лся еси́ взо́рен всю́ду и сла́вен был еси́, Богоно́се: доброде́тель бо весть вои́стинну посрами́ти и супоста́та.

Слава: Совокупи́лся еси́ со Безпло́тными во́инствы, и преподо́бным лико́м сочета́лся еси́, и со избра́нными все́ми лику́еши, прича́щся и́стинным обоже́нием и безсме́ртною, о́тче, жи́знию. С ни́миже о ста́де твое́м непреста́нно твоего́ Влады́ку моли́.

И сега, Богородичен: Храм освяще́н, вме́стен Еди́ному от Тро́ицы сый, храм Твой, Влады́чице, уго́дник че́стен Атанасий воздви́же в сла́ву Твою́ и честь, в не́мже непреста́нно не преста́й да́рующи по́мощь моли́твами Твои́ми.


Катавасии: Отвèрзу устà моя, гл. 4:

Песен 1

Ще отворя устата си и ще се изпълнят с Дух Свети, и ще произнеса дума за царицата майка, и ще се явя светло тържествуващ, и с радост ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, която си жив и изобилен източник, укрепи събралия се духовен хор от твои певци и чрез божествената си слава ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в слава на божествения престол, дойде на лек облак и чрез нетленна длан спаси тия, които казват: слава, Христе, на Твоята сила.

Песен 5

Всички се удивиха на твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, носи в твоята утроба превъзнесения над всичко Бог и роди безначалния Син, като даваш мир на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като честваме тоя божествен и всепочитан празник на Богомайката, дойдете да пляскаме с ръце и да славим Бог, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите младежи не се поклониха на творението вместо на Твореца, но мъжествено презряха огнената заплаха и с радост пееха: благословен си, препрославлени Господи и Боже на отците ни!

Песен 8

Възхваляваме, благославяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите младежи бяха запазени в пещта от Богородичната рожба, която тогава беше предобраз, а сега е действителност; Той кара цялата вселена да ти пее: всички твари, възпявайте Господ и Го превъзнасяйте във всички векове.


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината, с песни да възвеличим!

Честнейшую херувим 

Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите

Нека се радва всеки човек, просвещаван духовно, а естеството на безплътните умове нека почете свещения празник на Богомайката, като тържествува и казва: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.


Светилен:

Ти изгря от източните земи като сияен светлоносец, Атанасие, и озари западните страни с лъчите на твоите добродетели, но не преставай да се молиш на Господ за света.

Слава, и сега, Богородичен:

Тъй като, Всецарице, си умолявана от молитвите на твоя достопочтен Атанасий, запази стадото си недокоснато от всяко противопоставяне, защото винаги се молим на тебе като Защитница на света.


Хвалитни стихири на 4, глас 8.

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Подобен: О, пресла́внаго чудесе́:

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)
3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Наистина „скъпа е в Твоите очи смъртта на Твоя преподобен“ (Пс. 115:6), Христе. Защото ето, от нозете на Твоя угодник се излива извор от кръв, който дори след смъртта му отблъсква всяка болест и прогонва духовете на лукавството, срещу които, когато беше още жив той се опълчи до кръв.

2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Господ показа на хората твоята ра̀ка с мощи като извор на чудеса и река от дарове, премъдри Атанасие. Защото тя даде зрение на слепите, очистване на прокажените, освобождава обладаните от нечисти духове, като ги избавя от тяхното влияние и ги прави отново разумни.

1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Радвай се, украшение на аскетите, звезда на монасите, хвалба на пастирите, отче Атанасие, който живееш със светиите. Радвай се, дом на Светата Троица! Радвай се, изворе на любов и целомъдрие! Радвай се, най-ярък светилник на проницателността! Радвай се, най-право правило и жив стълб на добродетелите.

Слава, обща за преподобен, глас 8: Мона́хов мно́жества наста́вника:

Почитаме те, отче наш Атанасие, учителю на множество монаси, защото наистина се научихме да вървим право в твоите пътеки. Блажен си ти, който се труди за Христос и оголи силата на врага; събеседниче на ангелите и съпричастник на преподобните и праведните, с тях се моли на Господа, да бъдат помилвани душите ни.

Или гръцкия вариант, гл. 6:

Името му е „безсмъртие“, нека всички възхвалим този, който в Атон мъжествено и смело се подвизава, който също събра това стадо и издигна с желание дом за Господа и го посвети на Божията майка; той се застъпва пред нея за нас, които с вяра празнуваме паметта му.

И сега, Богородичен:

Владичице, приеми молитвите на твоите раби и ни избави от всяка нужда и скръб.


Велико славословие


Тропар, глас 3:

Ангелските войнства се удивиха на твоя живот в плът: как с тялото си излезе да се бориш с невидимите врагове и нанесе рани на демоничните орди, вечнопрославени. Ето, Атанасие, Христос те възнагради с богати дарове, заради това, отче, моли се за спасение на нашите души.


—————————————————


НА ЛИТУРГИЯТА


Блаже́нны от канона на светеца, песни 3 и 6. 

Прокимен, глас 7: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. Стих: Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? (Пс. 115:6, 3)

Апостол към Галатяни 5:22-6:2 

Братя, плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание. Против такива няма закон. Ония пък, които са Христови, разпнали са плътта си със страстите и похотите. Ако живеем духом, по дух сме длъжни и да постъпваме. Да не бъдем пустославни, един други да се не дразним, един другиму да си не завиждаме.

Братя, и да падне човек в някое прегрешение, вие духовните поправяйте такъв с дух на кротост, като се пазите да не би и вие да бъдете изкушени. Понасяйте един другиму теготите, и така изпълнете закона Христов. 

Алилуйя, глас 6: Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди. (Пс.111:1) Стих: Неговото семе ще бъде силно на земята; родът на праведните ще бъде благословен. (Пс.111:2)


Евангелие, зачало 24, Лука 6:17–23А:


В онова време Иисус се спря на равно място: там бяха мнозина Негови ученици и голямо множество народ от цяла Иудея и Иерусалим и от приморските места Тирски и Сидонски, които бяха дошли да Го чуят и да се излекуват от болестите си; бяха дошли тъй също и страдащи от нечисти духове; и се изцеряваха. И целият народ гледаше да се допре до Него, защото от Него излизаше сила и изцеряваше всички. И Той, като подигна очи към учениците Си, казваше: блажени вие, бедни духом, защото ваше е царството Божие. Блажени, които гладувате сега, защото ще се наситите. Блажени, които плачете сега, защото ще се разсмеете. Блажени ще бъдете, кога ви намразят човеците, кога ви отлъчат и похулят и изхвърлят името ви, като лошо, заради Сина Човечески. Възрадвайте се в оня ден и се развеселете, защото голяма е наградата ви на небесата.

Причастен: Във вечна памет ще остане праведникът. Алилуйя. (Пс.111:6)


Молитва

Преподобни отче Атанасие, изряден Христов угодниче и велик Атонски чудотворче! През дните на твоя земен живот ти напътстваше мнозина по правия път и мъдро насочваше към Царството Небесно, утешаваше скърбящите, подаваше ръка на падналите и беше благ, милостив и състрадателен към всички баща, а сега пребиваваш в Небесната светлина, най-вече умножаваш любовта си към нас, немощните, които бедстваме в морето на живота, изкушени от духа на злобата и нашите страсти, воюващи срещу духа. Затова смирено се молим на тебе, свети отче: според благодатта, дадена ти от Бога, помогни ни да вършим волята Господня в простота на сърцето и смирение и да победим изкушенията на врага, и да пресушим морето на страстите, за да преминем сухи през морето на живота и чрез твоето ходатайство, да се удостоим да стигнем до Господа, до обещаното ни Царство Небесно, като славим безначалната Троица, Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

No comments:

Post a Comment