Wednesday 10 May 2023

Св. равноапостолни Методий и Кирил

Свети Свети Кирил и Методий

11 май

  • В делничен ден след Томина неделя (синият текст е от Пентикостара), Типик 308, т.4


ВЕЧЕРНА

Свещеникът: Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги, и во веки веков. Четец: Амин.

Свещеникът: изпява веднъж Тропара на Пасха, а певците два пъти. 


Псалом 103


Велика ектения


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 6, глас според Пентикостара:

Господи, към Тебе викам, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, към Тебе викам: побързай към мене, чуй гласа на молбата ми, когато викам към Тебе, чуй ме Господи! 

Да възлезе молитвата ми като тамян пред Твоето лице, въздигането на ръцете ми – като вечерна жертва, чуй ме Господи.

За 2023 г, четвъртък след Преполовение, гл. 4:

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

Подобен: Званный свыше:

Предразоривый державу смерти Христе, смертию Твоею, жизнь подал еси человеком, в славном востании Твоем, совоздвигнувый род человеческий, снизхождением Твоим. Темже благодарственную хвалу Тебе поем, праздник празднующе тридневнаго и светоноснаго Твоего Воскресения, воньже преполовение всечестных ныне дний нам всем просия, Иисусе Жизнодавче, Благодетелю душ наших.

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

Прежде честнаго Креста Твоего, и страсти, чудес преславная совершаяй в людех, якоже писано есть посреде праздника законнаго стал еси Христе Всесильне, и всем возопил еси: аще кто жаждет, ко Мне самохотне да приходит, и воды Божественныя пиво да почерпет, и жизненныя воды: жизни бо воду и силы премудрости Аз всем подаю, яко хотя человеком уподобихся, яко Человеколюбец.


На св. равноапостоли, гл. 2, Подобен: Кими похвалними 

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)


Какви похвални венци да изплетем на богомъдрите учители, които гръмогласно проповядваха единосъщната Троица, и със светото Евангелие просветляваха славяните, които бяха в тъмнината на незнанието, и ги прилепиха като дива маслина към благоприятния корен на Православието и ни подариха от Христа Бога велика милост?


СтихЗащото има милост у Господа и изобилно изкупление в Него, Той ще изкупи Израил от всичките му беззакония. (Пс. 129:7Б-8)

С кои красиви слова да възпеем богомъдрите учители – пустинолюбивия Методий, който заради Христа доброволно обедня и се обогати с духовните плодове на безмълвието, и красноречивия Кирил, който в насладата на любознателността придоби премъдрост и посрами празнословието на агарянските мъдреци? Чрез тях двамата Христос Бог ни дарува велика милост.


СтихХвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

С какви песенни добродетели да възхвалим богомъдрите учители Методий, който презря красотата на света и се облече в ангелски образ за да служи на небесният Цар, и Кирил, който избра за себе си да съжителства с премъдростта, и удвои дадените му от Бога таланти. Чрез тях и ние, които познахме благочестието, приехме от Христа Бога велика милост! 


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

С какви духовни песни да възвеличим богомъдрите учители, които заради спасение на славянските народи, апостолски се потрудиха в просвещаването със светлината на богопознанието, и тази затворена врата отвориха с изобретяването на славянската писмена, през нея влизайки ние разбираме тайнството на Евангелието и приемаме от Христа Бога велика милост.  


Слава, глас 6:

Дойдете, празнуващи, с похвални песни да възпеем равноапостолните славянски просветители и горещи застъпници, като кажем: Радвай се, Кириле, позлатена тръба на богословието, който изясни тайнството на Света Троица с подобието на слънцето, и така затвори злохулната уста на агаряните. Радвай се и ти с него, Методие, който единомислено с него си се подвизавал и  съдействал с молитви и знамения. А сега, отци блажени, не преставайте да се молите за нас на Христа Бога, които с вяра и любов ви величаем! 


И сега, глас 2, от Пентикостара,

Егда пришел еси во святилище Христе Боже, преполовившуся празднику, тогда люди учил еси, вопия: веруяй в Мя, аще и умрет, жив будет. Иудее распыхахуся, с фарисеи и саддукеи и книжники, глаголюще: кто есть Сей, Иже глаголет хулы? не помышляюще, яко Ты еси прежде всех век, со Отцем и Духом славимый: Боже наш, слава Тебе.


Вход с кадилница. Свете тихий

Най-древната християнска молитва

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен на деня.


Паримии

Из книга Второзаконие чтение. 

Рече Моисей на Израилевите синове: ето, давам ви тая земя, вървете, вземете в наследство земята, що Господ с клетва бе обещал да даде на отците ви Авраам, Исаак и Яков, на тях и на потомството им. И аз ви казах в онова време: не мога сам да ви водя; Господ, Бог ваш, ви размножи, и ето, вие сте сега многобройни като звездите небесни; Господ, Бог на отците ви, нека ви умножи хиляди пъти повече, отколкото сте сега, и нека ви благослови, както ви бе говорил! И взех първенците от вашите колена, мъже мъдри разумни и изпитани, и ги поставих за началници над вас: хилядоначалници, стоначалници, петдесетоначалници, десетоначалници и надзиратели, според вашите колена. И дадох заповед на съдиите ви в онова време, като казах: изслушвайте братята си и съдете справедливо както брата с брат, тъй и неговия чужденец; в съда не правете разлика между лицата, изслушвайте и малък, и голям: не бойте се от лице човешко, понеже съдът е дело Божие. 


Из книга Второзаконие чтение. 

Рече Моисей на Израилевите синове: ето, небето и небето на небесата, земята и всичко, що е на нея, е на Господа, твоя Бог; но само твоите отци е приел Господ и ги е обикнал, и е избрал вас, тяхното семе подир тях, от всички народи, както видиш днес. И тъй, обрежете крайната плът на сърцето си и занапред не бъдете твърдоглави; защото Господ, Бог ваш, е Бог на боговете и Господар на господарите. Бог велик, силен и страшен, Който не гледа на лице и не взема дарове, Който право отсъжда на сираче и на вдовица, обича пришълеца и му дава хляб и облекло. Обичайте и вие пришълеца, понеже сами бяхте пришълци в Египетската земя. Бой се от Господа, твоя Бог, и само Нему служи, към Него се привържи и в Негово име се кълни: Той е твоя похвала, Той е твой Бог, Който направи с тебе ония велики и страшни дела, каквито видяха очите ти. 


Из Притчи Соломонови чтение.

Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас – унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Свети, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Ако има лития, стихирите на храма. 

Слава, и сега, глас 8: Сами изпълнихте заповедите на Господ и просияхте в благодатта на апостолството като нелъжливи учители, с наставления приведохте към благочестието славянските народи, богомъдри Кириле и Методие, а така също вразумихте неверните в познание на православната вяра и ги просветихте със светото кръщение. И така първи наставници на славянския род и пазители на Божийте заповеди, спасявайте чрез вашите молитви нас, които с вяра и любов ви призоваваме на помощ.


Просителна ектения 


Стиховни стихири на равноапостолите –  глас 8
Подобен: О преславнаго чудесе

Богомъдри Кириле и Методие, с мрежите на вашето учение за Христа уловихте славяните. Вашите светли жития като небесни звезди просияха на основата на Православната Църква. Затичахте се към непристъпната Светлина, където бяхте въдворени с ангелите, затова молете се за нас, които празнуваме вашата свята памет.

Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9)

Богомъдри Кириле и Методие, апостоли на славянската Църква и застъпници на верните, ревнители на благочестието и сладкогласни органи на Светия Дух, като имате дръзновение пред Началника на пастирите – Христос, молете Го за нас, които празнуваме вашата памет, да издигне от тление нашия живот като милостив. 

Стих: Устата на праведника изказват премъдрост, и езикът му изговаря правда. (Пс. 36:30)

Дойдете всички празнуващи да величаем учителите, равнопрестолните на апостолите и славата на славянския род, чрез чиито трудове се освободихме от бесовската измама и приехме светлината на Христовото благовестие, познахме предвечното Слово и се избавихме от греховния мрак.


Слава, глас 8:
Радвайте се, свещена двойка, която ни озари със светлината на благоразумието! Кириле, източник на духовна мъдрост, който напои ожаднелите славянски народи, и Методие, почитаемо жилище на молитви, върху което с търпението на земеделеца израстна семето на благовестието. Като стоите пред Христос в слава, усърдно се молете, та заедно с вас да Го величаем и превъзнасяме през всички векове.

И сега, глас 3: от Пентикостара, от св. патр. Герман:

Преполовившуся празднику, славим посреде земли спасение Соделавшаго. Посреде убо двою разбойнику, Живот на Древе висяше, и хулящему убо молчаше, верующему же вопияше: днесь со Мною будеши в раи. Сниде во гроб, плени ада, и воскресе тридневен, спасаяй души наша.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля“. (Лук. 2:29-32)


Трисвятое


Тропар на равноапостолите, глас 4. 

Като показали усърдието на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.

Тропар на Преполовение, глас 8:

По средата на празника напой жадната ми душа от живите води, защото Ти, Спасителю, си провъзгласил на всички: който е жаден, да дойде при Мене и пие (Йн. 7:37). Христе Боже, изворе на нашия живот, слава на Тебе!


Отпуст


————————————————-


На Утринната


Свещеникът: Благословен е нашият Бог, всякога, сега и винаги…

Той пее веднъж Христос воскресе, и два пъти певците, и веднага:


Шестопсалмие:


Велика ектения


Бог Господ, глас 8:

Пс. 117

Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е идещият в името Господне.

Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.


Тропар на Преполовение, глас 8:

По средата на празника напой жадната ми душа от живите води, защото Ти, Спасителю, си провъзгласил на всички: който е жаден, да дойде при Мене и пие (Йн. 7:37). Христе Боже, изворе на нашия живот, слава на Тебе!

Слава: Тропар на равноапостолите, глас 4. 

Като показали усърдието на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.

И сега: (отново тропара на преполовение)


Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта и Твое е царството, и силата и славата, …


Първи седален, глас 3:

Като предстоите пред животворната Троица, Която неспирно гласно славят небесните ангелски войнства, и Която със силен глас проповядвахте между народите, богомъдри Кириле и Методие, усърдно се молете на Христос да ни дарува голяма милост.

Слава, и сега, на празника. Подобен: Красоте девства:

Вся человеческая восприим, вся наша присвоив, на Кресте пригвоздитися благоволил еси Творче мой, смерть изволивый претерпети яко Человек, да человечество от смерти избавиши яко Бог. Темже яко Жизнодавцу вопием Ти: слава Христе Воскресению Твоему.


Втори седален, глас 5:

Да се радват днес славянските народи, които светло празнуват свещената памет на богомъдрите учители, защото те започнаха да отслужват божествената литургия на разбираем за тях (на народите) език и да проповядват словото на Евангелието, като по този начин откриха неизчерпаем кладенец с вода, течаща във вечен живот; от него като пием, няма да престанем да ги величаем, защото те усърдно се молят да се спасят нашите души.

Слава, и сега, на празника, гл. 8. Подобен: Премудрости слова:

Стоя посреде святилища, преполовляющуся божественно празднику, жаждай, взывал еси, да грядет ко Мне и пиет: пияй бо от сея Божественныя Моея воды, реки из чрева источит велений Моих, а иже верует в Мя, посланнаго от Божественнаго Родителя, со Мною прославится. Сего ради вопием Ти: слава Тебе Христе Боже, яко богатно излиял еси воды Твоего человеколюбия рабом Твоим.


Полиелей и Величание за светите равноапостоли (К. 83)

Величаем ви, свети равноапостолни Методие и Кириле, които сте просветили всички славянски страни с вашите учения и сте ги привели към Христос.


Малка ектения

С: Защото е благословено Твоето име, и е величествено царството Ти, на Отца и Сина, и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.

 

Седален след полиелея, глас 8:

Дойдете гласно да почетем с похвали нашите просветители, които славянските народи, загиващи от глад по Божието слово, нахраниха с манната на богомъдрите учения и като преведоха евангелието на сина на гърма* (ев. Йоан), просветиха (ги) чрез разбираемата беседа за слънчевите лъчи. Така и ние получавайки озарението на благочестието, благодарно викаме към тях: винаги прославяни Кириле и Методие, молете Христос, нашия Бог, да дарува прошка на греховете на тези, които отбелязват с любов вашата почитана памет.

* Марк 3:17


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, глас 4:

Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9) Стих: Чуйте това, всички народи; внимавайте в това всички, които живеете по вселената. (Пс. 48:2)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим!

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца, и Сина, и Светия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: И да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народа: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави за да изслушаме светото Евангелие.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според Матей.

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Утринно евангелие

Зачало 43 


(Следващата Възкресна песен се чете в неделя след Евангелието, а днес също, тъй като сме в Пасхалния период)

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.


50 Псалом (чете се)


Слава, гл. 6: По молитвите на равноапостолите, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира след 50  псалом, самогласнаглас 6:

Благодат се изля във вашите уста, преподобни отци, и станахте пастири на Църквата Христова, учейки словесните овце да вярват в Троицата, единосъщна в едно Божество.


Литийна молитвадяконът.


Канони 2 – на Преполовение и на равноапостолите.


Канон, глас 4, от г-н Теофан, чието краестрочие е: Ще възхваля преполовението на най-великите празници!

Песен 1.

Ирмос: По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей победи в пустинята войнството на Амалик. (Изх. 17:11)

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Велики, превишаващи ума, са благодеянията на Твоето божествено въплъщение, Владико, които блестят върху нас, както даровете и благодатта, и божествените озарения, които благодатно се изливат (за нас).

Ти дойде, Христе, излъчващ блясъка на Божеството, публично по средата на празника, защото Ти си радостният празник на спасените и посредникът на нашето спасение.

Ти си станал за нас премъдрост, правда и изкупление в Бога, Господи, като ни превеждаш от земята към небесните висоти и ни даряваш Божествения Дух.

Твоята плът не видя тление в гроба, Владико, но тъй като е съставена без семе, тя не прие тление, свръхестествено не се подчини на естествения ред (на гниенето).


И канон на равноапостолите, гл. 3

(Нашият канон от книгата „Служби на Българските Светии“ (стр. 185) се различава леко от минея печатан в Русия)

Песен 1

Ирмос: Този, Който събра водата на нейните места в древността по божествена заповед и за израилския народ раздели морето, е Същият наш Бог, Който е много прославен. Само на Него да пеем, защото се прослави.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Като прие ангелски образ, светителю Методие, остави всичките красоти на този свят и преплува леко водите на суетата на света, като служи на Бога и радостно Му пееше, защото Той е прославен.

От пелени си станал божествен съсъд, преподобни Кириле, защото предобразно никак не пожела да се кърмиш от чужди гърди и така ума ти не бе измамен от чужди учения, а просветен с Православието, всички учеше само Бог да възпяват, защото Той е прославен.

Слава: Като се напоиха с водите на вашите поучения, славянските страни като божествено лозе даже до наши дни принасят благоприятни плодове на Владиката Христос и благодарствено ви облажават, като пеят само на Бог, защото Той е прославен.

И сега: Греховните води влязоха до душата ми, Владичице, и затънах в тинята на страстта, но при тебе прибягвам: утеши вълните на нечистите мисли и ми дай спокоен живот, за да възпявам единствено Бог, защото Той е прославен.


Песен 3.

Ирмос: Твоята Църква се весели за Тебе, Христе, като казва: Ти си моята сила, Господи, прибежище и опора.

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Ти отвори в Църквата изворите на животворната вода, Добри (Господи), като каза: който е жаден, да дойде при Мене с усърдие и да пие (Йн 7:37).

Ти говори открито, че ще се възнесеш от земята на небето, а от небето обеща да изпратиш Светия Дух.

Господ, Който е животворящ по природа и роден от Дева, дарява безсмъртие на всички верни като милостив.


Песен 3 (на равноапостолите)

Ирмос: От небитието Ти изведе всичко, чрез Словото ги създаде, в Духа ги усъвършенства, Вседържителю Всевишни, утвърди ме в Твоята любов.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

„Ако някой иска да върви след мене, нека вземе кръста си и ме последва“ (Мат. 16:24), ти чу със слуха на сърцето, светителю Методие, и като взе на рамото си кръста на монашеския живот, последва Христос, Когото моли и мене да укрепи в Неговата любов.

Този, Който в древни времена показа на Яков видението на стълба към небето, Той и тебе, свети Кириле, докато беше дете, насън те сгоди за девица, по-красива от всички, на име Софѝя – премъдростта, която седи до Неговия престол и която те утвърди в Неговата любов.

Слава: Този, Който вдъхва живот на тварите, ви освети, скъпоценни отци, от утробата на майка ви като избрани съдове за да носите името Му пред народите. Затова като служим на вашата свята памет, молим ви, да утвърдите колебливия ни разум в изповедание на правата вяра.

И сега: Ти, която потъпка древния змей, роди Началника на тишината и дари мир на света, укроти вълните на моите страсти, Чиста, и ме утвърди върху камъка на безстрастието.


Ектения, възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе възнасяме слава…


Седален на св. Кирил, глас 4:

Боговдъхновени Кириле, ти си оприличил единосъщната Троица на слънцето, създадено на небето по Нейн образец: по подобие на Отец кръгът му няма край, Синът е лъч на сиянието на Отец и оживотворяваща всичко топлина, а Духът изхожда от Отец; като внимаваме в това чудно слово, и ние се покланяме на единия Бог в Троица.

Слава, и сега, на преполовение, глас 8. Подобен: Премудрости Слова:

Ти застана в средата на храма около средата на празника, и божествено провъзгласи: „Ако някой е жаден, нека дойде при Мене и пие, защото който пие от тази божествена вода, от сърцето му ще се изливат реки от Моите постановления, а който вярва в Мене, като изпратен от божествения Родител, ще бъде прославен с Мене!“ Затова Ти пеем: слава на Тебе, Христе Боже, защото си излял изобилно водите на Твоето човеколюбие към Твоите раби!


Песен 4.

Ирмос: Виждайки Те издигнат на Кръста, Слънце на правдата, Църквата застана в благолепие и подобаващо запя: слава на Твоята сила, Господи!

Когато разби портите на смъртта със силата Си, разкри пътищата на вечния живот, отвори вратите на безсмъртието за тези, които викат: слава на Твоята сила, Господи!

На празника Преполовение, който има свое начало и край, си застанал посред народа като безначален и каза: „Дойдете, богомъдри, насладете се на божествените дарове!“

Като Бог, Който има власт над всички, и като силен Ти свали могъществото на смъртта, и обеща, Христе, да изпратиш Светия Дух, Който изхожда от Отца (Йн 15:26)

Богородичен:

Ти, Майко не изпитала брак, даваш обилна благодат на тези, които възпяват тебе и роденото от тебе предвечно Слово, като изпросваш за тях прошка на греховете, Пречиста. 

Песен 4 на равноапостолите.

Ирмос: Положил си ни силната Си любов, Господи, и си предал Своя Единороден Син за нас на смърт, затова благодарствено Ти викаме: слава на Твоята сила, Господи.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Ти си поставил спазването на заповедите като крайъгълен камък, върху който си съградил дома на своята душа, светителю Методие, и го напра̀ви обиталище на Светия Дух; поръси с росата на твоите молитви мене, който съм жилище на греха, та с благодарност да извикам: слава на силата Ти, Господи.

Заедно с външното знание, ти прие свише Духа на премъдростта и страха Божи, преподобни Кириле, когато си бил даден на науките с младия император; земната пък мъдрост си счел за нищо, като казваше: слава на силата Ти, Господи.

Слава: Ти положи в сърцето си Божията любов, блажени Кириле, заради която отхвърли земната годеница и светската слава, и като птица, избягала от капан, пристигна в тихото пристанище (манастира) и се облече в одеждата на радостта (монашеството), пеейки с Методий: слава на силата Ти, Господи.

И сега: Като положих пред себе си моите неправди и беззакония, които са повече от пясъка, към тебе прибягвам, Пренепорочна, и те моля да изцериш раните на душата ми, за да извикам с благодарност към Родения от тебе: слава на силата Ти, Господи.


Песен 5.

Ирмос: Ти, Господи, моя Светлина, дойде в света, о свята Светлина, извеждайки от тъмнината на незнанието тия, които с вяра Те възпяват.

Божественных праздников преполовения достигше, совершенною божественною добродетелию обучитися потщимся богомудрии.

Яко воистинну священное настоящее торжество преполовение: превеликих бо праздников корень, и светится обоюду.

Богородичен:

Ум архангельский не может разумети Твое неизреченное из Девы и пречистое рождество, Спасе Многомилостиве.

Песен 5, на равноапостолите.

Ирмос: Когато Исайя видя във видение на трона възнесения Бог, носен от ангелите на славата, той извика: горко ми, окаяният, защото провиждам Бог въплътен, като незалязваща Светлина, която управлява света (По Ис. 6 гл.).

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Ти украси душата си с непрестанни молитви и пост, процъфтя в пустинята като крин (крем), светителю Методие, и живя на земята като ангел, а пък с ангелите сега светло съзерцаваш незалязващата Светлина, която управлява света.

Ти се молеше в пустинята на Носения от ангелите на славата, преподобни Кириле, но поради нужда бе върнат в столицата и бе украсен в сана на свещенството, за да показваш на хората пътя на спасението, като поучаваше и принасяше безкръвната жертва на незалязващата Светлина, която управлява света.

Слава: Ти се показа като неизчерпаем кладенец на премъдростта, богоносни Кириле, когато бе пратен да се препираш със сарацините, които хулеха Пресветата Троица, и които не успяха да те удавят в мътните води на злочестивата им вяра, тъй като беше озарен свише от незалязващата Светлина.

И сега: Заради безплодното дърво на моя живот как да не се страхувам да не ме отсекат, горкият аз? Но тичай бързо при Богоблагодатната, душо моя, защото ако тя не се застъпи, никога няма да видиш незалязващата Светлина, която управлява света.


Песен 6.

Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с хвалебен глас“ – Църквата вика към Тебе, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.

Преполовение Пятдесятницы наста днесь, отсюду Божественныя убо Пасхи, Божественнейшею светлостию озарившееся, отонудуже Утешителевою благодатию сияющее.

Глаголал еси в храме Христе предстоя, иудейским собором Свою славу открывая, и предъявляя сродство к Родителю.

Богородичен:

Буди ми предстательница, и стена нерушимая, от мирских мя соблазнов избавляющая, едина Богородительнице, и божественным светолитием освещающая.

Песен 6, на равноапостолите.

Ирмос: Най-дълбоката бездна от грехове ме обгръща и духът ми изнемогва, но Владико, простри високата си ръка и ме спаси както Петър, Кормчию.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Ти, премъдри Кириле, рече на агаряните: самобитният Бог е дълбина, непостижима за ума, в която се потапят ладиите плаващи по човешкия ум, а само в кораба на Христовата Църква и със светлината на евангелието хората безопасно ще достигнат пристанището.

Агаряните, потънали в бездната на лъжливото знание, тайно ти предложиха смъртоносна отрова, но Онзи, Който е казал „ако изпиете нещо смъртоносно, няма да ви навреди“ (Марк 16:18), Той те запази здрав и те върна с чест в столицата.

Слава: Като видя славянските народи да падат в бездната на невежеството и да погиват, Светият Дух ви изпрати при тях, както някога за делото на апостолството изпрати Варнава и Савел, за да просветите със светлината на вашето учение народите, които седят в тъмнината и сянката на смъртта (Мат 4:16).

И сега: Ужасявам се да не се удавя като фараона, защото съм потопен в най-дълбоката бездна на моите грехове, Пренепорочна. Затова обхванат от страх, ти принасям моление: протегни ръката си, Добра, смили се над страстната ми душа и ме спаси.


Ектения, възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души, и на Тебе слава възнасяме…


Кондак, глас 3:

Боговдъхновени Кириле, ти си оприличил единосъщната Троица на слънцето, създадено на небето по Неин образец: по подобие на Отец кръгът му няма край, Синът е лъч на сиянието на Отец и оживотворяваща всичко топлина, а Духът изхожда от Отец; като внимаваме в това чудно слово, и ние се покланяме на единия Бог в Троица.

Икос:

Дойдете, верни, да възхвалим просиялите с добродетели проповедници на благочестието, тръбите на божествените Христови догмати, богоносните отци Методий и Кирил, защото те прогониха от нас мрака на нашето неведение и чрез Духа с огън изгориха нечестивите ереси, а чрез превода на Писанията приведоха славянските народи към Христовата вяра, чрез светото кръщение ги промениха от диви маслини в доброплодни и изпълниха света с множество чудеса. Затова сега предстоят пред престола на Всевишния, удостоени с небесни венци, горещо се молят за нашите души.

Синаксар: В този ден празнуваме общата памет на светите равноапостоли Методий (885) и Кирил (869), просветителите на славяните, както и паметта на св. свщмчк Мокий (295). По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин!


Песен 7.

Ирмос: В персийската пещ Авраамовите отроци, разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото обгаряни от пламъка, викаха: благословен си в храма на Твоята слава, Господи!

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Крепостию Спасе смертную разорь силу, стезю жизни показал еси человеком, благодарно Тебе зовущим: благословен еси в храме славы Твоея Господи.

Плоть носяща видяще, не разумеша собори еврейстии Слове Тя Божий: но мы Тебе воспеваем: благословен еси в храме славы Твоея Господи.

Богородичен:

Вышняго освященное божественное селение, радуйся! Тобою бо дадеся радость Богородице, вопиющим: благословена Ты в женах еси, Пренепорочная Владычице.

Песен 7, на равноапостолите.

Ирмос: В древни времена младежите не се поклониха на златния идол, персийската светиня, но тримата пееха в средата на пещта: Боже на отците, благословен си.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Като имаше само Христос в себе си, направи душата си божествен рай, светителю Методие, след това излезе на апостолска проповед с брат си, между славяните се потруди, където, както младежите неизгаряни от огъня на нечестието, възпявахте: Боже на отците, благословен си.

Изпратен от императора, ти се препираше с юдеи и сарацини, премъдри Кириле, просвети хазарите, множество заробени освободи и превърна горчивата вода в безводната пустиня в сладка, а спасените народи възпяха: Боже на отците, благословен си.

Слава: Вие бяхте чудо за мнозина и избрани съсъди да възвестите името Господне пред езичниците. Затова дадохте предимство на апостолското дело пред сладостта на безмълвието, за да доведете множество хора при Христос и заедно с тях да възпеете: Боже на отците, благословен си.

И сега: Достоен съм да застана от лявата страна и се страхувам от страданието в огъня и окончателната смърт, Пречиста, но ме спаси, защото загивам, препаши духа ми със сила, че да мога да разкъсам веригите на греховете, за да пея благодарствено: благословена си ти, която роди Избавителя.


Песен 8.

Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова, а препасани с добродетели отроците, подвижниците на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: всички творения Господни, благославяйте Господ.

Красен из гроба востав, Божества славою украшен, апостолом Твоим Господи явился еси, Духа обещаяся тем послати действо, вопиющим: благословите вся дела Господня Господа.

Умертвив ада яко Бог живоначальнейший, всем источил еси живот вечный, егоже ныне воображают явственнее, светоносных дней сих радости, вопиющим: благословите вся дела Господня Господа.

Лучи, яко Солнце Христе правды явився, миру послал еси апостолы Твоя, носящия Тебе свет непостижимый, и неведения мглу очищающия и вопиющия: благословите вся дела Господня Господа.

Богородичен:

Се ныне оскуде яве от Иудина племене князь и вождь: Ты бо Всенепорочная родила еси, прежде обещанное чаяние языков, Христа Бога, Емуже поем: благословите вся дела Господня Господа.

Песен 8, на равноапостолите.

Ирмос: Веществения пламък на огъня беше угасен от духа на боговиждащите младежи, които пееха: всички дела Господни, благословете Господа.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас!

Поради милостите на Агнеца, заклан за света, ти прие благодатта на свещенството, преподобни Кириле, с помощта на Светия Дух си изобретил славянските букви и с превеждането на книгите си ги зарадвал да пеят: всички дела Господни, благословете Господа.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Всехвални отци, вие прогърмяхте думите на по-младия син на гърма (ев. Йоан) като основа на нашата вяра: „в начало беше Словото“, а така също и сладкогласния Псалтир, който и до днес светата Църква с радост възкликва: всички дела Господни, благословете Господа.

Слава: Достойни за удивление отци, вие сякаш открихте скрито съкровище в полето, като преведохте божествената литургия на славянски език и ние, които сме участници в нейната благодат, ви облажаваме и пеем на Господ: всички дела Господни, благословете Господа.

И сега: Хванат в плен от изкушения и зли нападения, Богородице Дево, прибягвам към тебе, не пренебрегвай моленията на твоя раб, но ме избави от завладелите ме злини, та да те благословя с благословение и навеки да превъзнасям твоето име.


Песен 9.

Ирмос: Крайъгълен камък се отсече от тебе – девствената планина, не с човешка ръка, Дево; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, те величаем.

Новому и чистому жительству, от Христа научившеся, сие даже до конца сохранити полезно вси потщимся яко да Святаго Духа пришествие восприимем.

Ты мое смертное Жизнодавче, обложением безсмертия, и нетления благодатию облек Спасе, совоскресил еси, и Отцу привел еси, временную мою разрушив брань.

В небесное паки житие звани бывше, ходатайства силою истощившагося даже и до рабия образа, и нас вознесшаго, Сего достойно возвеличим.

Богородичен:

Богородичен: Яко корень, источник и вину нетления, Тебе Дево вси вернии уведевше, похвалами почитаем: Ты бо ипостасное безсмертие нам источила еси.

На равноапостолите

Ирмос: Величаем те като неизгарящата къпина и света Дева, майка на Светлината и Богородица, надеждата за всички нас.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Премъдри Кириле, ти се устреми апостолски към спасението на заблудените хора, понесъл си неизброими подвизи и трудове. А тебе, славни Методие, кой може по достойнство да те възхвали? Затова че от вас се научихме да славим Бога, единодушно ви прославяме.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас!

Винаги викам към Господ с думите на Псалтира: „кажи ми моя край и числото на моите дни“(38:5), а ти като получи известие свише и извърши делото, завърши живота си и пеейки с радостна душа, си се възнесъл на небето, където с небесните сили величаеш Светата Троица.

Слава: Ти беше просветен с Таворската светлина в безмълвие и като стана достоен за свещения сан, прие епископството на Моравската църква, свети Методие, понесъл си много трудове и претърпя беди, но сега радвайки се заедно с Кирил се молете за нас, които винаги ви прославяме.

И сега: Поръси нашето смирение с исопа на твоята благодат ти, която си по-почитана от херувимите и по-славна от серафимите, като ни изведеш от греховната бездна и ни избавиш от вечното осъждане, за да те величаем с песни заедно с всички светии като Богородица и майка на Светлината.


Катавасии на Пасха, гл. 1:

Песен 1

В деня на Възкресението да се просветим, о люде! Пасха, Господня Пасха! От смъртта към живота и от земята към небето Христос, нашият Бог, преведе нас, които пеем победната песен.

Песен 3

Дойдете да отпием от новото питие, не вода, извираща чудесно от безплоден камък, а вино от източника на нетлението, извиращ от Христовия гроб, в който се утвърждаваме.

Песен 4

На божествена стража да застане заедно с нас боговдъхновения пророк Авакум и да се покаже като светоносен ангел, който вика с ясен глас: „Днес дойде спасението на света, понеже Христос възкръсна като всесилен!

Песен 5

Нека станем рано с изгрева и да принесем на Владиката вместо миро – песен и ще видим Христа – Слънцето на правдата, Което възсиява, дарявайки живот на всички!

Песен 6

Ти слезе в земната преизподня, о Христе, и съкруши вековните прегради, които държаха пленниците на смъртта и както Йона от кита, Ти тридневен възкръсна от гроба!

Песен 7

Оня, Който избави тримата отроци в пещта Се въплъти и страда като смъртен човек и чрез страданията, смъртното облече в дрехата на безсмъртието; Той единствен е благословен и преславен Бог на нашите отци.

Песен 8

Това е определеният и Свят ден, първата Събота, цар и господар на дните, празник на празниците и тържество на тържествата, в него благославяме Христа во веки.


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!


Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

Песен 9

Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси. Люде, веселете се!

Сияй, сияй, нови Йерусалиме, славата Господня над тебе възсия; ликувай сега и се весели, Сионе, възсияй, чиста Богородице, за Възкресението на Родилия Се от тебе.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили, и на Тебе въздаваме слава…


Светилни на св. равноапостоли, гл. 3, Подобен: Плотию уснув:

Свети учители, светло празнувайки вашата памет, най-усърдно ви молим да утвърдите славянските народи върху камъка на изповедта Христова и да запазите в мир живота ни.

Слава, и сега, на празника: Подобен: Небо звездами:

Ти имаш чашата, която никога не се изпразва от Твоите дарове, дай ми да черпя от водата за опрощение на греховете, защото съм много жаден, единствено Добър и милостив (Господи).


Всякое дихание (Пс.150) на равноапостолите, гл. 4

Всичко що диша, да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата, хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен!

Хвалете Го, всички Негови ангели, хвалете Го, всички Негови сили. На Тебе, Боже, подобава песен!

Подобен: Я́ко до́бля:

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Богомъдри Кирилe и Методие, като последвахте стъпките на апостолите и се подвизавахте в придобиване на заблудени люде, вие като бързолетящи орли облетяхте славянските страни и ги озарихте със светлината на богопознанието, привеждайки ги при човеколюбеца Христос, Когото молете да се избавят от тление и беди тези, които с вяра празнуват вашата памет.

3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

Същата стихира.

2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Работници на Христовото лозе, насадители на православното благочестие, богоносни отци, търсачи на погиналата драхма, които с усърдие придобивахте славянските хора и ги връчвахте в съкровищницата на живота на човеколюбеца Иисус, Когото молете да се избавят от тление и беди тези, които с вяра празнуват вашата многопочитана памет.

1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Поборници на Троицата и наставници на заблудените, вие победихте в спора мюсюлманската хула и юдейското нечестие, придобивайки богоугодни трудове, побързайте да запазите Църквата невредима от вражеските нападения и да я направите благоприятна за човеколюбеца Иисус, Когото молете да се избавят от тление и беди тези, които с вяра празнуват вашата многопочитана памет.

Слава, глас 6:

Дойдете, хора, благочестиво да отпразнуваме паметта на славянските просветители и благодарно да им извикаме: Радвайте се, пресветли светилници, осветили славянските страни със светлината на богопознанието. Радвайте се, добри пастири на словесните овци, които загиват в дебрите на злата вяра, и които сте привели при Пастира и сте събрали в кошарата. Молете Христос, нашия Бог, да се спасим всички.

И сега, на празника, глас 4, от св. патр. Анатолий.

Просветившеся братие, Воскресением Спаса Христа, и достигше преполовения праздника Владычня, приискренно сохраним заповеди Божия, да достойни будем и Вознесение праздновати, и пришествие получити Святаго Духа.


Велико славословие


Тропар на равноапостолите: глас 4

Като показали усърдието на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.


——————————————————


На Литургията

Антифон 1, псалом 65, глас 2.

Стих 1: Възкликни към Бога, цяла земьо! (Пс. 65:1) Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Вторият хор: Възпейте славата на името Му, въздайте Му слава и хвала. Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Стих 2: Кажете Богу: колко си страшен в делата Си! Поради големината на Твоята сила, ще Ти се покорят Твоите врагове (Пс. 65:3). Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Стих 3: Цяла земя да Ти се поклони и да Ти пее, да пее на Твоето име, Вишни! Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Слава, и сега: двата хора силно: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.


Антифон 2, псалом 66, глас същия.

Стих 1: Боже, бъди милостив към нас и ни благослови. (Ст. 1) Припев: Спаси ны Сыне Божий, воскресый из мертвых, поющия Ти: Аллилуиа. Веднъж.

Другата страна: Боже, осветли ни с лицето Си, и ни помилвай. Припев: Спаси ны Сыне Божий:

Стих 2: Да познаем на земята Твоя път, у всички народи Твоето спасение.  (Ст.3) Спаси ны Сыне Божий:

Стих 3: Да Те възхвалят народите, Боже; да Те възхвалят всички народи.  (Ст. 4) Спаси ны Сыне Божий:

Слава, и ныне: двата хора: Единородный Сыне:


Антифон 3, псалом 67, глас 5.

Стих 1: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му. Тропар: Христос воскресе из мертвых:

Другата страна: Да бягат от лицето Му, онези които Го мразят. Христос воскресе:

Стих 2: Както изчезва дима, да изчезнат враговете Божии, както се топи восък от огъня. Христос воскресе:

Стих 3:  Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят. Христос воскресе:


Входно:

В събранията благославяйте Бога Господа, вие, които сте от Израилево семе! (Пс. 67:27) Спаси ны Сыне Божий:

(Това входно се пее до Отдание на Пасха)


След входа:

Тропар на Преполовение, глас 8:

По средата на празника напой жадната ми душа от живите води, защото Ти, Спасителю, си провъзгласил на всички: който е жаден, да дойде при Мене и пие (Йн. 7:37). Христе Боже, изворе на нашия живот, слава на Тебе!

На равноапостолите, глас 4. 

Като показали усърдието на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.


На храмовия светия


(За кондака виж указанията в таблица 4 в края на типика, стр. 495)

Кондак, на преполовение, глас 4.
Подобен: Вознесыйся:

Като преполовихме празника според закона, Създателю и Владетелю на всичко, Ти, Христе Боже, каза на присъстващите: дойдете и почерпете вода на безсмъртието (по Исайя 12:3). Затова с вяра викаме към Тебе, докато Ти се покланяме: дарувай ни Твоите милости, защото Ти си изворът на нашия живот.


Апостол и евангелие на равноапостолите.


Задо­стой­ник

Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси.“ Хора, веселете се.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


Причастен:

Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. Алилуйя. (Пс. 18:5)


Вместо Видехом – Христос воскресе из мертвих.


—————————————————————-


Проповед

Свещеник Траян Горанов

На днешния ден празнуваме общата памет на светите братя Методий и Кирил. До 1968 г сме били по стария календар (13 дена назад), затова в народната памет се е запазила датата 24 май. Светската ни държава продължава да празнува тяхната памет по стария календар, основно защото на този ден завършват първокласниците и абитуриентите. Промиха ни мозъците по време на атеистичния режим, че те са създали азбука за славяните и се говореха гръмки слова за т. нар. „славянска култура“. Полуистина. Изпуска се основната причина и целта.

Великоморавският княз Ростислав моли византийския император Михаил III, да му прати християнски проповедници на славянски език, защото богослужението е на латински и е неразбираемо. Императорът приема неговата покана и изпраща мисия в Моравия, водена от един от най-прочутите византийски философи, Константин, и брат му Методий. Е, целта е познаването на БОГ. Първопричината. Основата. Това, за което след 13 дена няма и да чуете по българските радио и ТВ.

Братята са родени в Солун. За баща им се знае, че е бил кмет на града, а за майка им нищо. Но очевидно братята са знаели местния славянски говор от района на Солун. Писмените знаци са били необходими за да могат да предадат фонетично славянските звуци. Така те създават глаголицата и заедно с други преводачи и преписвачи активно започват да превеждат БОГОСЛУЖЕБНИТЕ книги, не прочетни книги, на родния си солунски говор, а не на панславянски. Няма как да преведеш нещо на несъществуващ език. Който иска нека се пробва да измисли сложно съставно изречение, което да се разбира едновременно от българи, македонци, сърби, хървати, словенци, словаци, чехи, поляци, украинци, руснаци. Невъзможно.

Отделно нашите родни папагали повториха руския термин от 18 век „църковнославянски език“. По това време България е изтрита от картата на света, и вече от 300 г насам се разпространява, че светите братя превели богослужебните книги на някакъв панславянски. 

Кирил умира млад в Рим през 869 г. Методий е първия епископ на Моравия, който служи на славянски, което навлича омразата на немското духовенство и е изгонен от там. Той с учениците си отиват в съседната Панонска област и в същата 869 г е назначен за епископ на Сирмиум (дн. Сремска Митровица), там остава до смъртта си (885). Панония е провинция в Римската империя, обхващала части от днешните държави Хърватска, Словения, Босна, Сърбия, Унгария и Австрия. Делото му е толкова голямо там, че хърватите пишат на глаголицата чак до 14 век. 

864 г свети цар Борис приема официално християнството. Той води преговори за автокефална (независима) българска църква и с папата и с патриарха. Когато бягащите ученици на Кирил и Методий пристигат в тогавашния български град Белград, той ги приема с почести и им дава всичко възможно да продължат проповедта на славянски език на родна почва. Именно в България става опростяването на глаголицата в новата азбука (комбинация от гръцки и латински букви), и именувана в чест на великия проповедник Кирил. На следващата година след пристигане на учениците, 870, Българската Църква получава автокефалия от Константинополския патриарх.

По-късно, през 968 г. България е нападната от русите, начело с княз Светослав, който овладява североизточната част на страната. Българският цар Петър, светец, внук на Борис, умира на 30 януари 969 г. През същата година Светослав е принуден да се завърне в страната си, която е връхлетяна от печенегите. През лятото на 969 г. той предприема втори поход отвъд Дунава. България е отслабена. След това българската столица е превзета през лятото на  971 г. от византийския император Йоан Цимисхий. (В Западна България се възцарява Самуил). България пада под Византийско владичество за 200 г. 

Владимир е най-малкият син на княз Светослав от неговата икономка Малуша. През 980 г, чрез убийство се възкача на престола в Киев. През 988 г., след като превзема град Херсон в Крим, сключва съюз с Византийската империя. Получава за жена сестрата на император Василий II Анна, като приема християнството. Той моли Василий Българоубиец да му изпрати проповедници и книги на славянски език. Лесно за изпълнение. Византия ни владее, епископите са гръцки, събират се преведените книги и се изпращат на север.

Във всяко зло, можеш да видиш Божи промисъл. По онова време вече 120 г. българите са християни. Добра основа. С нашите книги са просветени русите. Така делото на светите братя косвено се продължава на изток. Започна се от Великоморавия, след това Панония, след това България и се продължи в Киевска Рус. А след разширението на Руската империя в Сибир, азбуката достига и става официална в днешните Монголия, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Светите братя да ни помагат да пазим вярата си, да я изучаваме, да се молим на Бог, да не се заблуждаваме, да обичаме всички, да бъдем за пример на тези, които още са в заблуди!

Честит празник! Христос воскресе!

No comments:

Post a Comment