Wednesday 17 May 2023

Св. Св. Константин и Елена (в неделя на Слепия)

Неделя на Слепия

Св Св Константин и Елена

Глас 5, Утринно евангелие 8.

(Служба за 2023 и 2028 г)

Стиховете на „слепия“ съм взел от блога на о. Иван Латковски

https://vseh-svjatih.blogspot.com/2011/05/blog-post_28.html

ВЕЧЕРНА СЛУЖБА

Свещеникът: Благословен е нашият Бог, всякога, сега и винаги…

Той пее веднъж Христос воскресе, и два пъти певците, и веднага Псалом 103 и Велика ектения.


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), глас 5:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Възкресни стихири, глас 5:

Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс.141:7А) 

Чрез Tвоя почитан кръст, Христе, Ти посрами дявола и с възкресението Си притъпи жилото на греха и ни спаси от вратите на смъртта, Единородни Сине, прославяме Те.


Стих: Около мене ще се съберат праведните, кога ми сториш благодеяние. (Пс. 141:7Б)

Далият възкресението на човешкия род беше заведен като овца на клане, князете на ада трепереха пред Него и портите на плача се отвориха, защото влезе Христос, Царят на славата, и каза на окованите: излезте! И на онези в тъмнината: покажете се!


Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс. 129:1-2А)

Велико чудо! Създателят на невидимите сили от човеколюбие пострада по плът, Безсмъртният възкръсна. Елате всички народи да Му се поклоним, защото чрез Неговото добросърдечие се избавихме от заблудата, научихме се да възхваляваме единия Бог в три лица.


Друга стихира от св. патр. Анатолий, същия глас:

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс. 129:2Б)

Вечерно поклонение принасяме на Тебе, незалязващата Светлина, Който в края на времето по плът просия за света като в огледало, дори в ада слезе да разпръснеш и там тъмнината и показа на народите светлината на възкресението. Господи, Който даваш светлина, слава на Тебе!

Стихири на Слепия, гл. 2

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

Слепороденият размисляше в себе си така: „Нима заради греховете на родителите ми родих се без очи? Или заради неверието на народите се родих за тяхно изобличение? Дори не искам и да се питам кога е нощ, кога е ден; нозете ми вече нямат сила и о камък да се препънат, защото не съм видял ни сияещото слънце, ни моя Създател в човешки образ. Но моля Те, Христе Боже, виж ме и ме помилуй!

 

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

Идвайки от светилището, Иисус видя един човек, сляп по рождение и като Се смили наложи калчица на очите му и рече: „Иди, умий се в Силоам!“ И като се уми, той прогледна, въздавайки слава на Бога. А близките му казваха: „Кой ти отвори очите, които никой от зрящите не можеше да изцели? Той викна и рече: „Човек на име Иисус ми каза да се умия в Силоам и аз прогледнах. Той е Този, за Когото Мойсей говори в Закона като за Христос – Месията! Той е Спасителят на нашите души!

На равноапостолите, гл. 4. Подобен: Дал еси́ зна́мение:

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс. 129:6-7А)

Ти даде на цар Константин Твоя скъпоценен Кръст като най-мощната броня, с която той царува на земята праведно, като просия в истинската вяра, и по Твоето милосърдие се удостои с небесното Царство; заедно с него славим Твоя човеколюбив план за спасение, Всесилни Иисусе, Спасителю на нашите души.


Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Същата стихира.


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена! (Пс.116:1)

Ти, Човеколюбче, даде на Твоя раб благоразумието на Соломон, кротостта на Давид и православието на апостолите, тъй като Ти си Цар на царете и Господ на тези кой господаруват.  Затова славим Твоя човеколюбив план за спасение, Всесилни Иисусе, Спасителю на нашите души.


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс.116:2)

Ти първи, вечнопомнен и христолюбив царю, доброволно подчини държавата на Христос, Него ти позна като Бог и Цар на всичко, Благодетеля на всички, Който дарява победа на всяко управление и стои над всяка власт, затова Иисус, Човеколюбецът и Спасител на нашите души, ръководеше твоето царство.

Слава, на равноапостолите, глас 2. Византи́ево:

Ти получи изобилни дарове от Бога, най-могъщи царю Константине Велики, и ти се отличи в тях. Чрез кръщението от светителя Силвестър* си бил осветен от лъчите на Пресветия Дух. Ти стана непобедим сред царете; и на твоя Създател даде като дар империята и богобоязливия царски град. Затова непрестанно моли Христос Бог, пред Когото имаш дръзновение, да дарува прошка на греховете и голяма милост на всички, които празнуват паметта ти.

* папа Римски, починал в 335 г.


На слепия. Глас 5. И сега и винаги, и во веки веков.

Господи, вървейки по пътя, Ти намери човек, сляп по рождение и удивени учениците Те питаха: „Учителю, кой съгреши – той или родителите му, за да се роди сляп?“ А Ти, Спасителю мой, им рече: „Нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му. Аз трябва да върша делата на Тогова, Който Ме е пратил и които никой не може да върши. Това като каза, плюна на земята, направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия, и му рече: „Иди се умий в къпалнята Силоам! А той, като се уми, оздравя и Ти се поклони, викайки: „Вярвам, Господи! Затова и ние зовем: „Помилуй ни!


Вход с кадилница. Свете тихий

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен, Пс. 92

Дяконът: В премъдростта да внимаваме. Вечерен прокимен на гл. 6.

Господ царува; облечен е с величие. 

Стих: Облечен е Господ с могъщество и препасан.

Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. 

Стих: Твоят престол е утвърден открай време. Ти си вечен. (стихове 1-2)


Паримии. Стр. 39

Трета книга Царства (8:20-21, 25-28):

Пророчествата на Исайя (61:10 - 62:5):

Пророчествата на Исайя (60:1-16):


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения 


Стиховни стихири, глас 5

Издигаме гласове в песен да възвеличим Тебе, Спасителя Христос, Който се въплъти и не се отдели от небесата, защото като човеколюбив Господ прие кръст и смърт заради нашия род, разруши вратите на ада, възкръсна на третия ден и спаси душите ни.


Стихири на Пасха, гл. 5

Стих: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му, които Го ненавиждат.

Пасха свещена днес ни се яви: Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха Христос Избавител, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, Пасха, освещаваща всички верни.

Стих: Както изчезва дим, да изчезнат, както се топи восък от огън.

Дойдете от видението, жени-благовестници, и кажете на Сион: приеми от нас благата вест за Христовото възкресение; тържествувай, ликувай и се радвай, Иерусалиме, видял Царя Христа излизащ като Жених от гроба.

Стих: Тъй да погинат грешниците от Божието лице, а праведниците да се развеселят.

Жените-мироносици, в ранно утро застанали пред гроба на Жизнодавеца, видяха Ангел, седящ на камък, и той им заговори и казваше: защо търсите Живия между мъртвите? Защо оплаквате Нетленния в тлението? Идете, проповядвайте на учениците Му.

Стих: Тоя ден е Господ сътворил, да се възрадваме и да се развеселим в него.

Пасха прекрасна, Пасха, Господня Пасха! Пасха всечестна просия за нас! Пасха! С радост да се прегърнем едни други! О, Пасха! Избавление от скърби, защото днес от гроба, като от чертог, възсия Христос, жените изпълни с радост, като каза: проповядвайте на апостолите.


Слава, на равноапостолите, гл. 8:

Ти си пресветла светлина, незалязваща царска звезда, която дойде от неверието към вярата в истинския Бог, и беше воден да осветиш народа и града. А като видя знака на кръста на небето, оттам чу: „С това победи враговете си“. Така, като получи познанието за Духа и бе помазан за свещеник и цар с елей, ти укрепи Църквата Божия, отче на православните народи, чийто ковчег излива изцеления, равноапостолни Константине, моли се за нашите души.

И сега: на Слепия, глас 8: Христе, Боже наш, духовно Слънце на Правдата, Който чрез Твоето безупречно докосване озари по двата начина човекът, който е лишен от поглед от майчина утроба, а също озари очите на душите ни и ни прави синове на деня, та с вяра да Ти извикаме: Велика и неизказана е Твоята нежност към нас, Човеколюбче, слава на Тебе.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:30-32)


Трисвятое


Възкресен тропар,

Глас 5, Собезначальное Слово 

Нека възпеем, верни, Словото, събезначално на Отец и Дух Свети, Което се роди от Дева за нашето спасение, и да Му се поклоним, защото благоволи да претърпи смърт, и да възкреси умрелите със Своето славно въкресение.


Слава, на равноапостолите, гл. 8: Подобен: С висоти снизшел еси:

Като видя на небето образа на Твоя кръст, и както Павел не от човеци бе призован, Твоят апостол между царете, Господи, положи в Твоята ръка царствуващия град, който по молитвите на Богородица запазвай в мир, единствен Човеколюбче.

И сега, Богородичен отпустителен, гл. 8: Иже нас ради

Роден от Дева, Благий, и претърпял разпятие заради нас, Ти ограби смъртта със Своята смърт, и показа възкресението, като Бог, не презирай онези, които Си създал със собствената Си ръка. Прояви Твоето човеколюбие, Милостиви. Приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и ни спаси, Спасителю, нас отчаяните.


Отпуст


————————————————————


УТРИННА СЛУЖБА


Свещеникът: Благословен е нашият Бог, всякога, сега и винаги…

Той пее веднъж Христос воскресе, и два пъти певците, и веднага Шестопсалмието 


Бог Господ, гл. 5

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.

Възкресен тропар,

Глас 5, Собезначальное Слово 

Нека възпеем, верни, Словото, събезначално на Отец и Дух Свети, Което се роди от Дева за нашето спасение, и да Му се поклоним, защото благоволи да претърпи смърт, и да възкреси умрелите със Своето славно въкресение.

Слава, на равноапостолите, гл. 8: Подобен: С висоти снизшел еси:

Като видя на небето образа на Твоя кръст, и както Павел не от човеци бе призован, Твоят апостол между царете, Господи, положи в Твоята ръка царствуващия град, който по молитвите на Богородица запазвай в мир, единствен Човеколюбче.

И сега, Богородичен отпустителен, гл. 8: Иже нас ради

Роден от Дева, Благий, и претърпял разпятие заради нас, Ти ограби смъртта със Своята смърт, и показа възкресението, като Бог, не презирай онези, които Си създал със собствената Си ръка. Прояви Твоето човеколюбие, Милостиви. Приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и ни спаси, Спасителю, нас отчаяните.


Малка ектения

С: Защото Твоя е властта, и Твое е Царството, силата и славата на Отца и Сина и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Първи седални, глас 5

Кръста Господен да похвалим, светото погребение с песни да почетем, и Неговото Възкресение силно възхвалим; защото Той като Бог съвъзкреси мъртвите от гробовете, плени царството на смъртта и дяволската сила, и направи  да изгрее светлина за онези в ада.

Слава, на равноапостолите, гл. 3, по Божествения вери:

Новият образ на Давид си бил, главата ти прие свише рога на царството, с елея на Духа те помаза свръхестественото Слово и Господ, славни. От Него си приел, премъдри, и царския скиптър, да просиш за нас големи милости.

И сега, Богородичен: Радвай се, Света планина, върху която самият Бог е стъпвал. Радвай се, Жив храст, който горя, но не изгоря. Радвай се, единственият мост, който свързва света с Бога и води смъртния човешки род към вечния живот. Радвай се, непорочна Девице, която без да познава мъж роди Спасението на нашите души.


Втори възкресни седални, глас 5:

Господи, като възкръсна на третия ден, и след като Апостолите Ти се поклониха, Петър викана към Тебе: „Жените приеха дръзновение, а аз се страхувах. Разбойникът заяви Твоята божественост, а аз се отрекох. Ще ме призовеш ли вече за свой ученик или пак ще ме назначиш като рибар в дълбините? Приеми ме, Боже, разкаяния и ме спаси“.

Слава, на равноапостолите, гл. 6, по Ангелския сили:

Раненият на кръста Творец на слънцето и тварите, те привлече като светла звезда сред небе от звезди, и на теб първо царската власт възложи. Затова те възхваляваме, Константине царю най-благочестиви, заедно с Елена, майката богомъдра.

И сега, Богородичен, гл. 5: Безмъжна Невесто, която въпреки това си родила Бога, променяйки болката и скръбта на Ева в превъзходна радост, ние, верните, сега те възхваляваме и покланяме; защото си ни издигнала от древната клетва. И сега се молѝ непрестанно, Всевъзпявана и Пресвята, да бъдем спасени.


Полиелей и величания (К. стр. 83)


Малка ектения

С: Защото е благословено Твоето име и прославено Твоето Царство, на Отца и Сина и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Благословен си, Господи“, гл. 5

Благословен си Ти, Господи, научи ме на Твоите наредби! (Пс.118:12)

Съборът на ангелите се удиви, като Те видя сред мъртвите, Спасителю, разрушил силата на смъртта и възкресил със Себе Си Адам, и освободил всички от ада.

Благословен си Ти, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Защо от съчувствие смесвате мирото със сълзи, ученички?, заговори на мироносиците блестящият в гроба ангел: „Вижте гроба и разберете, че Спасителят възкръсна от гроба“.

Благословен си Ти, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Много рано мироносиците изтичаха при Твоя гроб, ридаейки, но ангелът застана пред тях и рече: „Свърши времето за ридания, не плачете, а кажете на апостолите за възкресението“.

Благословен си Ти, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Жените мироносици, дошли с миро при Твоя гроб, Спасителю ридаеха, когато ангелът ясно се обърна към тях с думите: „Защо смятате Живия за мъртъв? Защото Той като Бог възкръсна от гроба“.

Слава

Да се поклоним на Отца и на Неговия Син, и на Светия Дух – Светата Троица в едно същество, и със серафимите да кажем: свят, свят, свят си, Господи!

И сега

Ти избави Адам от греха и на Ева дари радост вместо печал, Дево, когато роди Животодателя; въплътеният от тебе Бог и Човек отведе към живота отпадналите от него. 

Алилуйя, алилуйя, алилуйя, слава Тебе Боже! (3 пъти)


Малка ектения

С: Защото е благословено Твоето име, и е величествено царството Ти, на Отца и Сина, и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Ипакои, глас 5

Смутени от видението на ангела, и озарени в душите си от божественото възкресение, мироносиците донесоха добри вести на апостолите. „Обявявайте възкресението Господне сред езичниците, защото Той чрез вас прави чудеса, като ни дава велика милост.“


Степенни (*Стъпални), глас 5 

Двата хора антифонно повтарят стиховете.

Антифон 1:

Когато съм огорчен, пея на Тебе, като Давид, Спасителю мой. Избави душата ми от хитър език.

Благословен е животът на онези, които живеят в пустинята, от божествена любов окрилени.

Слава: Чрез Светия Дух се поддържат всички неща, видими и невидими; защото Той наистина е самовластен, и е един от Троицата.

И сега, същия.


Антифон 2:

Душо моя, нека се издигнем в планините; да отидем там, откъдето идва помощта.

Нека Твоята докосваща ме десница, Христе, от всякакво коварство да ме съхрани.

Слава: На Светия Дух богословски да кажем: „Ти си Бог, живот, любов, светлина, ум; Ти си доброта; Ти царуваш вечно“.

И сега, същия.


Антифон 3:

Понеже ми казаха: „Да влезем в дворите на дома Господен“ (Пс.115), изпълних се с голяма радост и изпращам молитвите си.

В дома на Давид се извършват страховити неща; затова в него ще бъде огън, изгарящ всяка срамна мисъл.

Слава: В Светия Дух, както в Отца и Словото, е основата на живота; от Него всяко същество се оживотворява.

И сега, същия.


Прокимен, Пс. 9

Глас 5: Стани, Господи Боже (мой), дигни ръката Си, не забравяй (Твоите до край) потиснати. (Ст.33) Стих: Ще Те славя, Господи, от все сърце, ще възвестявам всички Твои чудеса. (Ст. 2)


Канон на слепия, глас 5.

Песен 1.

Ирмос: По земята, която никога не бе видяла слънце и по бездната, която никога не бе открита под небесната шир, Израил премина, без да намокри нозете си, Господи, и Ти го възведе на Твоята свята планина, а той пееше и свиреше победна песен.

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Приемайки доброволно разпятие по плът, Спасителю, Ти източи за света благословение и живот, Владико едничък Всеблагословени и Създателю на всичко. Затова Те благославяме, възпяваме и славим, пеейки победна песен.

Когато Ти умря, дълготърпеливи Христе, благообразният Йосиф Те положи в най-дълбок ров и постави камък пред дверите на гроба. Но Ти възкръсна, Славни, и въздигна със Себе Си света, който пее победна песен.

„Защо носите миро, смесено със сълзи?“ – говореше явилият се ангел на почтените жени, – „Христос възкръсна! Тичайте да възвестите на боговидците – ученици, ридаещи и плачещи, за да се възрадват и възтържествуват!“.

Извършвайки преславни чудеса, Избавителят изцели и слепородения, помазвайки го с калчица и му рече: „Иди и се умий в Силоам, за да познаеш Мене – Бога, ходещ по земята, облечен в плът поради щедрото Си милосърдие.“ Почитайки Едното Същество в Три Лица, нека да прославим, верни, Отца и Сина и правия Дух, Твореца и Господа, Изкупителя на всички, единствения несъздаден Бог, и заедно с безплътните да викнем: „Свят, Свят, Свят си Ти, Царю!“.

Богородичен: Господ се всели в твоята непознала брак утроба, Пречиста, поради щедрото Си милосърдие, искайки да спаси човека, погинал от вражите козни. Моли Го да спаси тоя град от плен и всяко вражеско нашествие.

Канон на равноапостолите, глас 8.

Песен 1

Ирмос: Преминал през морето като по суша и избягнал египетското зло, израилтянинът викаше: да възпеем нашия Избавител и Бог.

Припев: Свети равноапостолни Константине и Елено, молете Бога за нас.

Единствени небесни Царю, заради молитвите на твоите угодници, освободи сега душата ми от греха, който царува в мен.

Като възлюби горното царство, ти повярва в Царя на всички и Владика с най-чист ум, блажени Константине; затова Му послужи.

Слава: Озарена от Божията светлина, ти наистина изостави тъмнината на неверието, богомъдра Елено, и искрено служи на Царя на всички векове.

И сега: Богородичен: Ти си вратата на божествения Изток, затова отвори ми вратата на покаянието и чрез твоето застъпничество, Владичице, избави ме от вратата на смъртния грях.


Песен 3.

Ирмос: Господи утвърди в Твоето тихо пристанище моето сърце, размятано от житейските вълни, наставлявайки ме като Бог.

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Ти утвърди колебаещите се сърца, разтърсвайки цялата земя, Дълготърпеливи, със свещеното разпятие, което претърпя по плът.

В нов гроб Те положи благообразният Йосиф, Милосърдни, но Ти възкръсна от мъртвите на третия ден и ни обнови.

„Защо търсите като мъртъв Господа? Той възкръсна, както обеща“ – говореше на жените ангелът, облечен в божествено сияние.

Ти изцели пристъпилия някога към Тебе слепороден, Всещедри, и той прослави Твоя промисъл и чудеса.

Покланяме се на пребезначалния Бог Отец, на Сина и на божествения Дух, на несъздаденото Естество в три Ипостаси, единия Бог на всичко.

Богородичен: От девическа утроба си родила въплътения Бог; моли Го, всесвята Владичице, да ни яви Своята милост.

Песен 3, на равноапостолите.

Ирмос: Христе, Който премъдро утвърди в начало небесата и основа земята върху водите, утвърди и мене върху камъка на Твоите заповеди, защото никой не е свят освен Тебе, единствен Човеколюбче.

Побърза да получиш небесната награда, затова ти, премъдри от Бога, последва Този, Който те призова, и остави тъмнината на лъжата на твоите предци, и стана светилник на Духа Божий.

Ти се прилепи към Христос, всепочитана (Елено), и на Него възложи цялата си надежда, дойде в Неговите свети места, където Всемилостивият се въплъти, за да претърпи пречисти страдания.

Слава: Пламтяща от божествено желание, благословена от Бога Елено, ти изрови скъпоценния Кръст, спасителното оръжие, неустоимия трофей, надеждата на християните, скрит от завист.

И сега: Богородичен: Отпаднах, Пречиста, от гражданите на небето, смесих се с добитъка и съм за пълно осъждане, но ти която роди Съдията, избави ме и спаси от всяко осъждане.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Кондак на Пасха

Макар и в гроб да си слязъл, Безсмъртни, но си разрушил силата на ада, и си възкръснал, като Победител, Христе Боже, и на жените мироносици си казал: радвайте се! и на Твоите апостоли си дарил мир и на падналите възкресение.

Икос

Още преди утрото, когато Слънцето бе залязло в гроба, бързаха търсещите Го мироносици деви и казваха една на друга: „Елате, дружки, с благовонни масла да помажем живоносното и погребано Тяло, Възкресителят по плът на падналия Адам, който лежеше в гроб. Бързо да идем, както влъхвите, да се поклоним и принесем миро в дар, на Този, Който не в пелени, а в плащаница е обвит, да плачем и се молим: О, Владико, стани, на падналите дарувай възкресение!“

Седален от канона на слепия, глас 8:

Като минаваше наблизо Владиката и Творецът намери седящия на пътя слепец, който плачеше и казваше: „В живота си никога не съм видял сияещото слънце, ни луната, озаряваща със светлина. Затова към Тебе викам: „Ти, Който Се роди от Дева, за да просветиш всички, просвети и мене, като Добросърдечен, за да зова падайки пред Теб, Владико Христе Боже: дай ни прошка на съгрешенията по голямата Си милост, единствен Човеколюбче!“

Слава, и сега, същия.


Песен 4.

Ирмос: Чух, Господи, вест за Тебе и се уплаших, разбрах Твоя промисъл и Те прославих, единствен Човеколюбче!

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Мене, загиналия поради вкусването от дървото, Ти Животе, отново оживи, разпъвайки се на Дървото по великата Си милост; затова, Слове, Те прославям.

Влизайки по чуден начин при учениците, Господи, Ти им рече: „Идете и навсякъде проповядвайте Моето възкресение!“.

Уверявайки любещите Те в Твоето възкресение от гроба, Господи, Ти в течение на много дни им се явяваше, изпълвайки ги с радост.

Дал си, Господи, очи на слепия от утроба човек, казвайки му: „Иди, умий се, и прогледай, славейки Моето божество!“.

Равночестна, безначална Троице, неразделна по естество, но разделена по Ипостаси, спасявай всички, които със страх вярно Те прославят.

Богородичен: Свръхестественото детерождение от тебе, Чиста, ние славословим облажавайки те с вяра, Пренепорочна, като Родителка на Бога на всички.

Песен 4, на равноапостолите.

Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, проумях делата Ти и прославих Твоето Божество.

Както някога Павел, Христос Господ от небето те улови, Константине, и те научи да Го почиташ като единствения Цар.

Христос Слънцето, използвайки звезди, те освети с пресветлия знак, блажени, и те направи светило за помрачените.

Ти беше боголюбива по характер и възхитителна в богоугодните дела, блажена Елена, затова те празнуваме с вяра.

Слава: Ти, Елено, намери божествената победа – скрития от много години кръст, с който се спасяваме и освобождаваме от бесовската измама.

И сега: Богородичен: Вечна-дево, родила Слънцето на правдата, озари душата ми, помрачена от съгрешения.


Песен 5.

Ирмос: Побързай да помилваш окаяната ми душа, която нощем се бори с тъмнината на страстите, о духовно Слънце, и ме огрей със Своите дневни зари, за да се смени нощта със светъл ден.

Издигайки се на Дървото, Щедри, Ти съ-издигна всички човеци и умъртви змията–враг, оживявайки творението на Своите ръце, като единствен Бог на всичко.

Доброволно се положи в гроба, Царю безсмъртни, и опустоши чертозите на ада, въздигайки мъртвите с Твоето възкресение.

Беззаконните човеци убиха Тебе – Словото, вършещо велики чудеса на земята, но Сам Ти, Господи, единствен Всесилни, както предрече, възкръсна от мъртвите, Христе.

Ти отвори очите на човека, невидял естествената светлина и му просвети душевните зеници, правейки го способен да слави Тебе, в Когото позна Твореца, станал по добросърдечието си Човек.

Троицата в Единица и Единицата в Троица всички верни славословим: Отец и Син и правия Дух, единия Бог, наистина Творец на всички.

Богородичен: Как роди, богоблагодатна Дево, Майко чиста, непознала общение с мъж? Как храниш Този, Който насища цялото творение? – Както Сам Той знае, Бог Творец на всички.

Песен 5, на равноапостолите.

Ирмос: От ранни зори викаме към Тебе: Господи, спаси ни; защото Ти си наш Бог и освен Тебе другиго не знаем.

Подранил си, богомъдри царю, към незалязващото Слънце и Владиката, и се изпълни със светлина.

Ти бе облечена, Елено, в любов и съвършено милосърдие като в багреница, а сега обитаваш в горното царство.

Слава: Ти се присъедини към безплътните хорове, Елено, защото с твоите добродетелни дела си угодила на Бога.

И сега: Богородичен: Дево, очисти душата ми, осквернена от плътски желания чрез злобата на змията.


Песен 6.

Ирмос: Както избави пророка от звяра, Господи, така и мене изведи от дълбината на неудържимите страсти, за да мога да съзерцавам светия Твой храм.

Разпъвайки се с разбойниците, Владико, Ти избави от лукавите разбойници – душепагубните страсти, всички, които възпяват единодушно Твоето разпятие и възкресение, човеколюбиви Господи.

Положиха Те мъртъв и бездиханен в гроба, о Христе, Който на всички мъртви вдъхваш живот, Господи, но Ти възкръсна, Слове, опразвайки гробовете чрез божественото Си могъщество.

След възкресението, Христе, Ти казваше на Своите приятели: „Стойте в Йерусалим, докато се облечете свише със сила непобедима и надеждна помощ!“.

Правейки калчица от земята, Ти помаза очите на слепородения и му даде да прогледне, за да възпява неизречената Твоя сила, Слове, чрез която Ти спаси света.

Триипостасна Единице, Отче неродени, роден Сине и изходящ Душе, трисвети Господи, едно Същество и Сила, спасявай всички Твои люде!

Богородичен: Кой ще разкаже за Твоето величие, Пречиста? Защото Ти роди свръхестествено Бога в плът, Който чрез Тебе, Дево Всенепорочна, избавя от всеки грях.


Песен 6, на равноапостолите.

Ирмос: Ще излея пред Господ молитвата си и Нему ще разкажа скърбите си, понеже душата ми се преизпълни с нещастия, а животът ми се приближи до ада и като Йона се моля: Боже, изведи ме от тлението.

Константине, ти събра блаженото събрание* на богоносните отци (в Събор) и чрез тях ти утвърди колебливите сърца на всички, за да прославят Словото, Което е едно със Своя Отец в чест и управление.

* Първият вселенски събор през 325 г.

Щом повярва в живия Господ, Който дава битие на всички, ти, Елено, отхвърли омразните и суетни идоли с гибелното им служение, и с радост получи небесното царство.

Слава: Управлявани с Твоята Ръка, Слове, като с кормило, царуващите чрез Тебе отхвърлиха най-дълбоката тъмнина на неверието и страшната буря на безбожието, и радостно бяха приведени в тихото пристанище на правилната вяра.

И сега: Богородичен: Изцели моето неизлечимо страдащо сърце от ужилването на лукавия, млада Дево, и ме удостой с твоето изцеление и ме спаси, защото се надявам на тебе и на твоите молитви, Пречиста.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак, глас 4.
Подобен: Явился еси днесь:

С ослепели душевни очи идвам при Тебе, Христе, и като слепородения в покаяние зова: „Ти Си пресветла светлина за пребъдващите в тъмнина“.

Икос:

Дари ме с потока на неизречената премъдрост и познанието свише, Христе, Светлина за пребъдващите в тъмнина и на заблудените Наставник, за да мога и аз окаяният да разкажа за Твоите чудеса, които възвести божествената книга на Евангелието на мира, тоест за чудото със слепия: как той, бидейки сляп по рождение, получава не само телесни очи, но и душевни, викайки с вяра: „Ти Си пресветла Светлина за пребъдващите в тъмнина“.

Синаксар

Днес си спомняме за светите равноапостолни император Константин и майка му Елена. По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси! Амин.

В тая неделя – шеста след Пасха – честваме чудесното изцеление на един слепороден. За тоя случай ни повествува св. евангелист Йоан в девета глава на своето евангелие. 

Господ Иисус говорил на юдеите, че Той е по-голям от Авраам и че е пратен от Отца. Отново юдеите поискали да Го убият с камъни, задето Той, бидейки човек, се правел равен на Бога. Но и тоя път Христос невредим минал посред тях и се оттеглил. Защото още не бил дошъл часът Му. 

Минавайки по пътя, Господ видял един човек сляп от рождение. Апостолите запитали Иисус: „Учителю, кой съгреши – този ли, или родителите му, та се е родил сляп?“ Спасителят отговорил: „Нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това е станало, за да се явят делата Божии“. Като казал това, Христос плюл на земята, направил калчица и с нея намазал мястото, където били очите на слепия и му заповядал да иде в близкия Силоамски извор и да се умие в неговите води. Името Силоам означава „пратен“. В случая това име намира оправдание във факта, че слепият е бил пратен от Христос в тоя извор, за да получи от него изцеление. Силоам се намирал вън от Йерусалим – близко до самите му стени. Когато слепият се умил в Силоам, веднага прогледнал. Съседите и познатите на прогледалия, като го видели изцерен, изпаднали в недоумение и започнали да се питат: „Тоя ли е, който преди седеше и просеше?“ Едни казвали: „Той е!“, а други – „Прилича на него!“ Самият пък прогледал казвал: „Аз съм!“ „Е, кажи, как ти се отвориха очите?“ – го запитали, а той отговорил: „Един Човек, Който се нарича Иисус, направи калчица, намаза ми очите и ми рече да ида в къпалнята Силоам и да се умия. Отидох, умих се и прогледах!“ Тогава завели при фарисеите човека, който по-рано бил сляп. А било събота, фарисеите направили разследване на случая с изцеряването на слепородения. Между тях обаче произлязъл спор. Едни казвали: „Тоя Човек не е от Бога, защото нарушава съботата“. Други пък казвали: „Как може грешен човек да върши такива чудеса“ Отново повикали прогледналия и отново започнало разследване на чудния случай. Запитали изцерения: „Ти какво казваш за Човека, Който ти отвори очите?“ Той отговорил „Пророк е!“ Въпреки обаче очевидността на станалото чудо, фарисеите, заслепени от завист и омраза към Христос, не повярвали, че този човек е бил наистина сляп и след това прогледнал. И за да се уверят, те повикали родителите му. Те потвърдили, че това е техният роден син и че същият наистина се родил сляп, но как сега той вижда и кой го е излекувал, те не знаели. Страхувайки се обаче да не бъдат отлъчени от Синагогата или да им бъдат причинени някои други неприятности, те се позовали на пълнолетието на своя син и казали да питат самия него.

Отново викат изцерения слепороден и го заставят да въздаде Богу слава за чудесното си проглеждане, но не и на Иисус, Който според тях бил грешен човек. Изцереният обаче смело изповядал, че Оня, Който го изцерил, не може да бъде грешен човек, защото Бог не слуша грешни човеци и че ако Иисус не е от Бога, не може да извърши такова чудо, каквото от векове не е ставало. Тогава озлобените фарисеи му рекли: „Ти цял си в грехове роден и ти нас ли ще учиш“ и го изгонили вън. Иисус чул, че слепороденият бил изпъден, намерил го и му казал: „Ти вярваш ли в Сина Божи?“ А той отговорил: „Кой е, господине, за да повярвам в Него?“ Иисус му казал: „И видял си Го, и Който сега говори с тебе, Той е!“ Тогава от сърцето на прогледналия се изтръгнало признанието: „Вярвам, Господи!“ и Му се поклонил. 

Така днешното евангелско чудо послужило за отваряне не само на телесните, но и на духовните очи на един телесно сляп, но и за духовното заслепяване на телесногледащите фарисеи.

Господи Иисусе, Ти, Който си светлината на света, отвори духовните ни очи, та и ние в Твоята светлина да видим светлината и да се спасим! Амин!


Песен 7.

Ирмос: Молитвата на отроците угаси огъня, а оросената пещ проповядва чудото, като не пари, нито изгаря тия, които възпяват Бога на нашите отци.

Когато Ти бе повесен на Дървото, Спасе, угасна слънцето, раздвижи се земята, потресе се цялото творение и мъртвите ставаха от гробовете.

Когато Ти възкръсна от мъртвите, Царю, съ-възкръснаха с Тебе затворените в преизподнята души, славейки Твоята сила, чрез която се разкъсаха смъртните вериги.

Рано жените дойдоха да Те помажат с миро, но узнавайки, че Си възкръснал, Господи, те се радваха със свещените ученици; чрез тях ни очисти от всяко зло.

С кал помаза очите на слепия и му заповяда да отиде в Силоам, а той умивайки се прогледна, възпявайки Те, Христе, Царю на всички.

Отца безначален със съ-безначалния Син и Светия Дух нека да прославим в песни: „Свят, Свят, Свят Си, Боже, Царю на всичко!“.

Богородичен: След раждането ти остана Дева, Чиста, защото роди Бога, Който обнови естеството чрез Своята сила, Пречиста; моли Го всички да се спасим.

Песен 7, на равноапостолите.

Ирмос: О́троцы евре́йстии в пещи́ попра́ша пла́мень дерзнове́нно и на ро́су о́гнь преложи́ша, вопию́ще: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

Твоя́ повеле́ния сохраня́я, повину́ся Твоему́ зако́ну Константи́н. Те́мже беззако́ннующих низложи́ ополче́ния, вопия́ Тебе́: Го́споди Бо́же, благослове́н еси́.

Дре́во, е́же всех извле́кшее, досточу́дне, из ро́ва поги́бели, загребе́нное за́вистию, нам открыва́еши, погреба́яй де́моны всегуби́тельныя во ве́ки.

Слава: Дея́нии Боже́ственными создала́ еси́ се́рдце твое́ це́рковь Бо́гу, Еле́но, и хра́мы свяще́нныя Тому́ соде́лала еси́, иде́же пло́тию пречи́стыя нас ра́ди подъя́т стра́сти.

И сега: Богородичен: Во́лею мое́ю согреша́яй и порабоще́н безме́стными обы́чайми, ко обы́чному Твоему́ ны́не притека́ю милосе́рдию, отча́яннаго спаси́ мя, Пресвята́я Богоро́дице.


Песен 8.

Ирмос: Царя и Създателя на всичко, възпявайте ангелски ликове, човешки множества и свещеници, благословяйте, левити, люде, превъзнасяйте във всички векове!

Като Те видяха да висиш на Кръста, Христе Царю на всичко, ангелските чинове и цялото творение се поразиха в трепет и с изумление възпяха Твоето човеколюбие.

Виждайки те долу адът стенеше и бързо връщаше мъртвите, държани там от века, Христе, които възпяваха Твоето човеколюбие.

Вършейки необикновени чудеса, Христе, Ти доброволно се издигна на Кръста и се приобщи към мъртвите, умъртвявайки ада и с мъжество освободи всички оковани.

Ти дари очи на слепия, който пристъпи към Тебе, Христе, и му заповяда да отиде на извора Силоам, да се умие и прогледне и да Те проповядва като Бог явил се в плът за спасението на света.

Припев: Благославяме Отца, и Сина, и Светия Дух, Господа.

Троице неразделна, неслитна Единице, Боже и Творче на всичко, спасявай от всякакви изкушения тези, които с вяра възпяват и се покланят на Твоята власт.

И сега: Дево Пречиста, богоблагодатна, винаги моли своя Син да не ме посрами в Съдния ден, но да ме причисли към избраните овце.

Песен 8, на равноапостолите.

Ирмос: Халдейският мъчител седемкратно неистово разпалваше пещта за богопочитателите, но виждайки ги спасени от висшата Сила, той викаше към Твореца и Избавителя: Отроци, благославяйте, свещеници възпявайте, хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

Я́ко багряни́цею, сла́вне, оде́явся милосе́рдием, и я́коже хлами́дою, в до́брую кро́тость венце́м укра́шен был еси́ доброде́телей соверше́нным умо́м и, преста́влься от земли́ к Вы́шнему Ца́рствию, зове́ши: иере́и, благослови́те, лю́дие, превозноси́те Христа́ во ве́ки.

Веселя́щуюся ви́дящии с сыно́м тя Богому́дрым, сла́вная Еле́но, в Бо́жий Ца́рствии, Христа́ велича́ем, ваш честны́й пра́здник показа́вшаго нам, па́че лучи́ со́лнечныя нас озари́вший, ве́рно пою́щих: лю́дие, превозноси́те Христа́ во ве́ки.

Слава: Я́ко чу́дно жела́ние твое́ и нрав Боже́ственный, сла́вная Еле́но, жена́м похвало́: мест бо дости́гши, честны́я стра́сти подъе́мших, Влады́це всех хра́мы прекра́сными удобри́ла еси́, вопию́щи: лю́дие, превозноси́те Христа́ во вся ве́ки.

И сега: Богородичен: Души́ моея́ о́чи, мно́гими преступле́нии ослепле́нныя, Богоро́дице, просвети́, ум мой умири́ и се́рдце, молю́ся, смуще́нное сластьми́ многообра́зными, и спаси́ мя, вопию́ща: иере́и, благослови́те, лю́дие, превозноси́те Чи́стую во вся ве́ки.


Песен 9.

Ирмос: Силният Ти стори велико нещо, явявайки Те чиста Дева и след раждането, защото Ти роди безсеменно своя Творец; затова, Богородице, Те величаем.

На Кръстното дърво бе прикован, Христе Боже, и победи всички противни вражески началства и унищожи предишното проклятие, Спасителю; затова Те величаем, както подобава.

Когато адът Те съзря слязъл в преизподнята с душата Си, Слове, той въздъхна и със страх пусна всички мъртви, познали силата на Твоята власт; затова Те величаем, както подобава.

Виждайки Те да вършиш знамения и страшни чудеса, еврейското сборище по завист уби Тебе – Пленителя на ада, Който чрез възкресението Си съ-въздигна всички като Всесилен.

Подателю на живота, Ти възкръсна от мъртвите, както предрече и се яви на светите ученици след възкресението, Ти, Който извърши знамения и даде очи на слепия; заедно с него и ние Те величаем во веки.

Почитам Светлината – Отец, славя и Светлината – Сина, възпявам Светлината – правия Дух, едната неразделна Светлина, познаваема в три Лица – Бога, Царя на цялото творение.

Богородичен: Явявайки се като по-необятна от небесата, Дево чиста, ти вмести по плът неописуемия Бог и роди Избавлението на всички, които с несъмнена вяра те възпяват.

Песен 9, на равноапостолите.

Ирмос: Изуми се небето и ужасиха се краищата на земята от това, че Бог се яви в плът на човеците и Твоята утроба стана по-широка от небесата; затова, Богородице, ангелските войнства и човешките множества те величаят.

Гроб, иде́же лежи́т свяще́нное, Константи́не, и честно́е те́ло твое́, зарю́ Боже́ственных исцеле́ний чи́сте приступа́ющим всегда́ источа́ет, страсте́й разли́чных тьму́ отгоня́ и све́том невече́рним просвеща́я восхваля́ющих тя.

Свя́то свою́ сконча́вши жи́знь, со святы́ми ны́не всели́лася еси́, освяще́ния испо́лнена бы́вши и просвеще́ния. Те́мже и исцеле́ний всегда́ источа́вши ре́ки, и стра́сти попаля́еши, Еле́но блаже́нная, и напая́еши души́ на́ша.

Слава: Пребезнача́льне безсме́ртне Царю́, Ца́рствия Вы́шняго сподо́бил еси́, и́хже благоче́стно дре́вле оправда́л еси́ на земли́, е́же ца́рствовати, Го́споди, Тя возлюби́вших чи́сте, Еле́ну святу́ю и вели́каго Константи́на, и́хже моли́твами всех уще́дри.

И сега: Богородичен: Всех Царя́ и Творца́ заче́нши, Де́во, родила́ еси́ и се ны́не, я́коже Цари́ца одесну́ю Сего́, Чи́стая, предстои́ши. Те́мже молю́ Тя: шу́ия ча́сти изба́ви мя в час суда́ и десны́м овца́м сопричти́.


Катавасии на Възнесение

Глас 5

На Спасителя Бога, Който по морето преведе народа с неизмокрени нозе и потопи фараона с цялото му войнство, нека да запеем, защото Се прослави.


Със силата на Твоя Кръст, Христе, утвърди моя помисъл, за да възпявам и прославям спасителното Твое възнесение.


Чух за силата на Твоя Кръст, чрез който раят бе отворен, и викнах: „Слава на Твоята сила, Господи!“ 


Бодърствайки от зори, викаме към Тебе, Господи: „Спаси ни, защото Ти Си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем!


Обгърна ме бездната и гроб за мене стана китът, но аз викнах към Тебе, Човеколюбеца, и Твоята десница ме спаси, Господи!


Този, Който спаси възпяващите отроци в огнената пещ е благословеният Бог на нашите отци.

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Роденият от Отца преди вековете Син и Бог, Който в последните времена Се въплъти от Девата Майка, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим!

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца, и Сина, и Светия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: И да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господа Бога да помолим!

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави за да изслушаме светото Евангелие.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според Йоан.

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Възкресно евангелие

8-мо утринно Евангелие

Из Светото Евангелие според Йоан (20:11-18)

В това време Мария стоеше при гроба отвън и плачеше. И както плачеше, надникна в гроба; и вижда два Ангела в бяло облекло да седят – единият при главата, а другият при нозете, дето беше лежало тялото Иисусово. И те ѝ казват: жено! защо плачеш? Отговори им: дигнали Господа моего, и не зная, де са Го турили. Като рече това, обърна се назад и видя Иисуса да стои; ала не знаеше, че е Иисус. Иисус ѝ казва: жено! защо плачеш? кого търсиш? Тя, мислейки, че е градинарят, каза Му: господине, ако си Го ти изнесъл, кажи ми, де си Го турил, и аз ще Го взема. Иисус ѝ казва: Марийо! Тя се обърна и Му рече: „Равунѝ!“ което значи Учителю. Иисус ѝ казва: не се допирай До Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Си; но иди при братята Ми и им кажи: възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, и при Моя Бог и вашия Бог. Дохожда Мария Магдалина, та обажда на учениците, че видяла Господа и че това ѝ казал.


Възкресна песен

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.


50 Псалом (пее се)


Слава: По молитвите на боговенчаните царе, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихираглас 6:

Възкръсна Иисус от гроба както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Литийна молитва (дяконът)

Свещеникът: По милостта и щедростите на Единородния Твой Син, с Когото Си благословен, заедно с Пресветия, Благия и Животворящия Твой Дух сега и винаги и во веки веков.


Вместо Честнейшую, 9 песен

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината, с песни да възвеличим!

 9 Песен

Стих 1: Душата ми величае доброволно Пострадалия, Погребания и Възкръсналия от гроба на третия ден.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!

Стих 2: Душата ми величае възкръсналия тридневно от гроба Христа Животодавеца.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!

Стих 3: Христос е новата Пасха, живата Жертва, Агнецът Божий, Който взема греховете на света.

О, колко възлюбен и най-сладък е Твоят божествен глас! Защото Ти наистина обеща да бъдеш с нас до края на вековете, Христе; като Го имаме за опора на нашата надежда, ние верните се радваме.

Стих 4: Днес всяка твар се весели и радва, защото Христос възкръсна и адът бе пленен.

О, Пасха велика и най-свещена, Христе! О, Мъдрост и Слове Божий, и Сило! Дай ни по същия начин да се причастяваме с Тебе в незалязващия ден на Твоето Царство.


Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси.“ Хора, веселете се.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


Малка ектения, Възглас: Защото Те хвалят всички небесни сили…


Свят е Господ, нашия Бог. (2)

Превъзнасяйте Господа, Бога нашего, и се покланяйте на подножието Му: защото то е свято! (Пс. 98:5)

Ексапостиларий на Пасха

Пло́тию усну̀в 

Заспал по плът като смъртен, Царю и Господи, възкръснал тридневен, въздигайки Адама със Себе Си и обезсилвайки смъртта, Пасха на безсмъртието, спасение на света. (Превод и изпълнение: Калин Кирилов)

Слава: на равноапостолите, по Жени услишите:

Вие се явихте наистина светилници, като просветихте цяла вселена с благочестието на вярата, боговенчани Константине и Елено славна. Възвеличеният от вас Христос с песни славословим, Дивният между светиите.


И сега: на слепия:

Минавайки наблизо, нашият Спасител срещна слепец без очи. Тогава плюна на земята и като направи калчица, помаза го и го изпрати в Силоам да се умие. И той, умивайки се, дойде съзерцавайки Твоята светлина, Христе мой.


Хвалитни стихири

Глас 5, Всякое дихание

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


6. Да извършат над тях писания съд. Тая чест е за всички Негови светии. (Пс. 149:9)

Господи, въпреки че гробницата е била запечатана от беззаконници, Ти излезе от гроба, точно както Си роден от Богородица. Твоите безплътни ангели не знаеха как се въплъти; нито войниците, които Те пазеха, не усетиха, когато възкръсна. Защото и двете тайнства бяха запечатани за тези, които изпитват, но чудесата са разкрити на тези, които вярно почитат тайнството, което възхваляваме; въздай ни радост и голяма милост.


5. Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс. 150:1)

Господи, след като си разбил вечните решетки и скъсал връзките, възкръснал Си от гробницата и остави погребалните дрехи зад Себе Си като истинно свидетелство, че наистина Си бил погребан три дни, и избърза към Галилея, пазеният в пещерата. Велика е Твоята милост, неразбираеми Спасителю, помилуй и спаси нас.

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Господи, жените хукнаха към гроба, за да видят Тебе, Христос, Който пострада заради нас. Когато дойдоха, намериха ангел, седнал на камъка, който се отмести от страх, и той им извика, казвайки: „Господ възкръсна. Кажете на учениците, че възкръсна от мъртвите, Този, Който спасява душите ни“.


На равноапостолите, гл. 8, по О, преславнаго чудесе!

3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

Радвай се, Константине премъдри, изворе на Православието, който напояваш винаги със сладки води всичко под слънцето. Радвай се корене, от който израстна плод – хранещ Църквата Христова. Радвай се, преславна похвало до краищата на света, най-първи между християнските царе. Радвай се, радост на верните!


2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)
Царуващият над тварите (Христос) благопокорно предвиди твоето сърце, премъдри, със слава те плени, въпреки че си бил държан от безсловесието, и като озари твоя ум за разбиране на благочестието, показа те на света светозарен като слънце, и спускащ лъчи от Божествени дела, преславна.


1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Като избрана земя си приела, всехвална, Господните учения. С добродетелни дела добри плодове си дала, с които нашите помисли храниш, да се уподобяваме на тебе, Елено премъдра. Затова днес радостно празнуваме твоята тържествуваща памет.

Стихири на Пасха, гл. 5

Стих: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му, които Го ненавиждат.

Пасха свещена днес ни се яви: Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха Христос Избавител, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, Пасха, освещаваща всички верни.

Стих: Както изчезва дим, да изчезнат, както се топи восък от огън.

Дойдете от видението, жени-благовестници, и кажете на Сион: приеми от нас благата вест за Христовото възкресение; тържествувай, ликувай и се радвай, Иерусалиме, видял Царя Христа излизащ като Жених от гроба.

Стих: Тъй да погинат грешниците от Божието лице, а праведниците да се развеселят.

Жените-мироносици, в ранно утро застанали пред гроба на Жизнодавеца, видяха Ангел, седящ на камък, и той им заговори и казваше: защо търсите Живия между мъртвите? Защо оплаквате Нетленния в тлението? Идете, проповядвайте на учениците Му.

Стих: Тоя ден е Господ сътворил, да се възрадваме и да се развеселим в него.

Пасха прекрасна, Пасха, Господня Пасха! Пасха всечестна просия за нас! Пасха! С радост да се прегърнем едни други! О, Пасха! Избавление от скърби, защото днес от гроба, като от чертог, възсия Христос, жените изпълни с радост, като каза: проповядвайте на апостолите.

Слава, на равноапостолите, гл. 8, от патр. Методий:

Царят на царете и Бог, Който с богати дарове украсява достойните, Сам от небето, както и преславния Павел, чрез кръстното знамение те улови, Константине, като каза: с него побеждавай твоите врагове! Като го потърси с богомъдрата си майка и го намери, тях властно си ги обърнал в бягство. С нея се моли на единствения Човеколюбец за преславните царе и христолюбивото войнство, и за всички, които верно извършват твоята свята памет, да се избавим от всеки гняв.

И сега, глас 5: Ден на възкресение е, да се просветим с тържество, и едни други да се прегърнем, да речем: братя! и на ненавиждащите ни да простим всичко с Възкресението, и така да зовем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тия, които са в гробовете, живот дарува.


Велико славословие

Слава на Тебе, Който ни показа светлината! Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците добра воля! Хвалим Те, благославяме Те, покланяме Ти се, славословим Те, благодарим Ти заради великата Твоя слава. Господи Царю небесни, Боже Отче Вседържителю, Господи Сине единородни Иисусе Христе, и Светий Душе! Господи Боже, Агнец Божий, Сине на Отца, Който вземаш върху Си греха на света, помилуй нас – Ти, Който вземаш върху Си греховете на света! Приеми нашата молитва, Ти, Който седиш отдясно на Отца, и помилуй нас! Защото само Ти си свят, само Ти си Господ, Иисус Христос, за слава на Бога Отца! Амин!

Всеки ден ще Те благославям и ще прославям Твоето име во веки и във вечни векове! Удостой ни, Господи, през тоя ден да се запазим от грях! Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името ти во веки! Амин!

Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме! Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби (3 пъти)! Господи, прибежище бил си нам от род във род. Аз рекох: „Господи, помилуй ме и изцери душата ми, защото съгреших пред Тебе“. Господи, към тебе прибягнах, научи ме да изпълнявам Твоята воля, защото Ти си мой Бог. Защото у Тебе е изворът на живота; в Твоята светлина ще видим светлина. Продължи Твоята милост към тия, които Те познават.

   

  Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас! (3 пъти)

  Слава на Отца и Сина и на Светия Дух, и сега и винаги и во веки веков. Амин.

  Светий Безсмъртни, помилуй нас!

  Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас!


Възкресен тропар

Днес стана спасението на света – нека възпеем Възкръсналия от гроба и Началника на нашия живот, защото Той, като унищожи смъртта чрез смъртта Си, даде ни победа и велика милост.


—————————————————————-


ЛИТУРГИЯ 


Свещеникът: Благословено е Царството и изпява веднъж Христос воскресе, а хорът два пъти. Следва Велика ектения.


Антифон 1, псалом 65, гл. 2:

Стих 1: Възкликни към Бога, цяла земьо! (Пс. 65:1) Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Вторият хор: Възпейте славата на името Му, въздайте Му слава и хвала. Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Стих 2: Кажете Богу: колко си страшен в делата Си! Поради големината на Твоята сила, ще Ти се покорят Твоите врагове (Пс. 65:3). Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Стих 3: Цяла земя да Ти се поклони и да Ти пее, да пее на Твоето име, Вишни! Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Слава, и сега: двата хора силно: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.


Антифон 2, псалом 66, глас същия.

Стих 1: Боже, бъди милостив към нас и ни благослови. (Ст. 1) Припев: Спаси ны Сыне Божий, воскресый из мертвых, поющия Ти: Аллилуиа. Веднъж.

Другата страна: Боже, осветли ни с лицето Си, и ни помилвай. Припев: Спаси ны Сыне Божий:

Стих 2: Да познаем на земята Твоя път, у всички народи Твоето спасение.  (Ст.3) Спаси ны Сыне Божий:

Стих 3: Да Те възхвалят народите, Боже; да Те възхвалят всички народи.  (Ст. 4) Спаси ны Сыне Божий:

Слава, и ныне: двата хора:

Единородный Сыне, и Слове Божий, безсмертен Сый, и изволивый спасения нашего ради воплотитися от святыя Богородицы, и Приснодевы Марии, непреложно вочеловечивыйся; распныйся же Христе Боже, смертию смерть поправый, Един сый Святыя Троицы, спрославляемый Отцу и Святому Духу, спаси нас.


 Антифон 3, псалом 67, глас 5.

Стих 1: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му. Тропар: Христос воскресе из мертвых:

Другата страна: Да бягат от лицето Му, онези които Го мразят. Христос воскресе:

Стих 2: Както изчезва дима, да изчезнат враговете Божии, както се топи восък от огъня. Христос воскресе:

Стих 3:  Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят. Христос воскресе:


Входно:

В събранията благославяйте Бога Господа, вие, които сте от Израилево семе! (Пс. 67:27)

(Това входно се пее до Отдание на Пасха)


След входа:

Възкресен тропар,

Глас 5, Собезначальное Слово 

Нека възпеем, верни, Словото, събезначално на Отец и Дух Свети, Което се роди от Дева за нашето спасение, и да Му се поклоним, защото благоволи да претърпи смърт, и да възкреси умрелите със Своето славно въкресение.

Тропар на равноапостолите, гл. 8: По С висоти снизшел

Като видя на небето образа на Твоя кръст, и както Павел не от човеци бе призован, Твоят апостол между царете, Господи, положи в Твоята ръка царствуващия град, който по молитвите на Богородица запазвай в мир, единствен Човеколюбче.


На храмовия светия


Кондак, глас 8: Аще и во гроб

Макар и в гроб да си слязъл, Безсмъртни, но си разрушил силата на ада, и си възкръснал, като Победител, Христе Боже, и на жените мироносици си казал: радвайте се! и на Твоите апостоли си дарил мир и на падналите възкресение.


Трисветое


Апостол

За равноапостолите, стр. 497, Деян. 26:1, 12-20. (Ако благослови предстоятелят, може и за слепия, стр. 42, Деян. 16:16-34.)


Евангелие

от Йоана свето евангелие (9:1-38)

В това време Иисус като минаваше, видя един човек, сляп от рождение. Учениците Му Го попитаха и казваха: Равѝ, кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп? Иисус отговори: нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му. Аз трябва да върша делата на Тогова, Който Ме е пратил, докле е ден; настъпва нощ, когато никой не може да работи. Докле съм в света, светлина съм на света.

Това като каза, плюна на земята, направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия, и му рече: иди се умий в къпалнята Силоам (което значи: пратен). Той отиде, уми се и се върна прогледал. А съседите и ония, които го бяха виждали по-преди, че беше сляп, думаха: не е ли този, който седеше и просеше? Едни думаха: този е, а други: прилича на него; той пък казваше: аз съм. Тогава го питаха: как ти се отвориха очите? Той отговори и рече: един Човек, Който се нарича Иисус, направи калчица, намаза очите ми и ми рече: иди в къпалнята Силоам и се умий. Отидох, умих се, и прогледах. Те пък му рекоха: де е Той? Отговори: не зная.

Тогава заведоха при фарисеите човека, който беше по-преди сляп. А беше събота, когато Иисус направи калчицата и му отвори очите. Питаха го също и фарисеите, как е прогледал. Той им рече: тури ми калчица на очите, и се умих, и гледам. Тогава някои от фарисеите думаха: Тоя Човек не е от Бога, защото не пази събота. Други думаха: как може грешен човек да върши такива чудеса? И произлезе помежду им разпра. Казват пак на прогледалия слепец: ти какво казваш за Него, задето ти отвори очите? А той рече: пророк е. 

Но иудеите не повярваха за него, че е бил сляп и прогледал, докато не повикаха родителите на самия прогледал и ги попитаха, думайки: този ли е вашият син, за когото вие казвате, че се е родил сляп? А как сега вижда? Родителите му отговориха и им рекоха: знаем, че този е нашият син и че се роди сляп; а как сега вижда, не знаем, или кой му е отворил очите, ние не знаем. Той сам е пълнолетен; него попитайте; нека сам говори за себе си.

Това казаха родителите му, понеже се бояха от иудеите; защото иудеите се бяха вече сдумали да отлъчат от синагогата оногова, който Го признае за Христа. Затова и родителите му казаха: той е пълнолетен; него попитайте. 

Тогава повикаха повторно човека, който преди беше сляп, и му казаха: въздай Богу слава; ние знаем, че Тоя Човек е грешник. Той отговори и рече: дали е грешник, не зная; едно зная, че бях сляп, а сега виждам. Пак го попитаха: какво ти направи? Как ти отвори очите? Отговори им: казах ви вече, и не чухте; какво пак искате да чуете? да не би и вие да искате да Му станете ученици? А те го изхокаха и рекоха: ти си Негов ученик; а ние сме Моисееви ученици. Ние знаем, че на Моисея е говорил Бог; а Тогова не знаем откъде е. Отговори човекът и им рече: това е и чудното, че вие не знаете, откъде е, а ми отвори очите. Ние пък знаем, че Бог не слуша грешници; но, който почита Бога и върши волята Му, тогова слуша. Открай век не се е чуло, някой да е отворил очи на слепороден. Ако Той не беше от Бога, не можеше да направи нищо. Отговориха му и рекоха: ти цял в грехове си роден, и ти ли нас учиш? И го изпъдиха вън.

Иисус чу, че го изпъдили вън и, като го намери, рече му: ти вярваш ли в Сина Божий? Той отговори и рече: кой е, господине, та да повярвам в Него? Иисус му рече: и видял си Го, и, Който говори с тебе, Той е. А той рече: вярвам, Господи! И Му се поклони.


Задо­стой­ник

Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси.“ Хора, веселете се.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


Причастен:

Тело Христово приимите, Источника бессмертного вкусите, вкусите и видите, яко благ Господь. Аллилуйя (3)

(Приемете Христовото Тяло, вкусете от Извора на безсмъртието, вкусете и вижте колко добър е Господ. Алилуйя.)

No comments:

Post a Comment