Sunday 22 October 2023

Свети ап. Яков

Свети апостол Яков, брат Божи


Вечерна


Господи, воззвах (Пс. 140), на 6, глас 4:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!


Подобен: Дал еси знамение:

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)

О, богомъдри, елате да прославим паметта на брата на Бога, защото той усърдно взе Христовото иго и стана проповедник на Евангелието на Неговата доброта и царство, и уверява в неизразимото Му домостроителство. Заради него дай ни очистване, Всесилни.

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

Същата стихира.


Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)

Думите на твоето благовестие се прочуха във всички краища, чрез тях се просвещаваме във всякакви божествени добродетели, и сме верно насочени към познанието за Светата Троица. Затова те молим като йерарх: моли се на Иисус Човеколюбеца да спаси нашите души.

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Същата стихира.


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Предвиждайки отдалеч живота ти, Якове, Христос Човеколюбецът те прие като брат, като мъдър и прозорлив, назначи те за Йерусалимци като верен и свят проповедник и началник на пастирите, и като попечител и свещеник на неизказаните свети тайни, затова и сега Го моли да спаси душите ни.

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс. 116:2)

Същата стихира.


Слава, глас 6. Самогласен:

Ти украси свещеничеството с кръвта на мъченията, свещеномъчениче апостоле, застана на покрива на светилището и оттам проповяда Бог-Слово като Създател на всичко. Затова хвърлен на смърт от юдеите, се удостои с небесните палати, богобрате Якове, моли Христос Бог да спаси душите ни.

И сега, Богородичен (догматик) на 6 глас: Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.


Вход с кадилница. Свете тихий

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен, на деня


Сугуба ектения.


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения 


На стиховните стихири*, глас 1:

  • Славянските стихири са различни от гръцките

Подобен: Небесных чинов

Нека ние, множеството вярващи, които сега благочестиво радостно празнуваме светия празник, да извикаме, като с вяра възхваляваме в псалми и песни днес Божия брат и ученик на Господа, за да се моли винаги да се спасим.


Стих: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (Пс. 18:5А)

По волята на Господ, мъдри, ти стана Негов брат по плът, ученик и свидетел на божествените тайни. С Него, Йосиф и Майката Иисусова, ти избяга и в Египет; с тях се моли да се спасим.


Стих: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. (Пс.18:2)

Съборът на апостолите те избра най-пръв да свещенодействаш в Сион на Христос Благодетеля, като Негов сродник и брат по тяло, спътник и наследник на Неговите стъпки, Якове.

Слава, глас 8:

Ти беше и брат и приемник на Първопастиря Христос, и знаменит сред апостолите, като искаше да умреш за Него, не се уплаши от мъченията, славни Якове. Постоянно Му се моли да спаси душите ни.

И сега, Богородичен: глас 8: 

Владичице, приеми молитвите на Твоите раби и ни избави от всяка нужда и печал.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар, глас 2:

Като Господен ученик, праведни, си възприел Евангелието; като мъченик имаш неописуемото; като брат на Господа имаш дръзновение да се молиш като йерарх. Моли Христос Бог да спаси душите ни.

Слава, и сега, Богородичен: Вся паче смысла

Твоите тайнства, Богородице, превъзхождат всяка мисъл и всичко славно. Защото запечана в чистота и пазена в девство, те познаваме като нелъжлива Майка, родила истинския Бог. Него моли да спаси нашите души!


———————————————————


Утринна


Бог Господь, гл. 2:

Пс. 117

Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне!

Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

Стих 4: Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в очите ни.


Тропар, глас 2:

Като Господен ученик, праведни, си възприел Евангелието; като мъченик имаш неописуемото; като брат на Господа имаш дръзновение да се молиш като йерарх. Моли Христос Бог да спаси душите ни. (2 пъти)

Слава, и сега, Богородичен: Вся паче смысла

Твоите тайнства, Богородице, превъзхождат всяка мисъл и всичко славно. Защото запечана в чистота и пазена в девство, те познаваме като нелъжлива Майка, родила истинския Бог. Него моли да спаси нашите души!


Първи седален, глас 1

Подобен: Гроб твой

Апостоле Христов и очевидче, и мъчениче, Якове премъдри, блажени брате Божи, чрез твоите молитви освободи всички паднали в грехове, които прославят твоята свята памет с вяра, защото си наследил небесата със силата на духа.

Слава, и сега, Богородичен:

Възпяваме те, Дево, като неопалима къпина, която Моисей видя, като Божия планина, като свят облак, като неосквернена сянка, като Богоприятна трапеза, като палат на върховния Цар, като всесветла и непроходима врата.


Втори седален, глас 5

Подобен: Собезначальное

Като ученик на Словото и проповедник на Истината, беше изпратен като стрела да просветлиш седящите в страшната тъмнина, свети апостоле, и като прогони мъглата на безбожието от земята, направи всички благоверни синове на деня, очевидецо на Христос, свети Якове.

Слава, и сега, Богородичен

Дево пречиста, ти си упование на всички, които ти се доверяват без да се препъват, затова се моли на твоя Син с Неговите апостоли, да ни освободи от различни изкушения, неволи и големи беди и да спаси всички, които те възпяват.


Псалом 50 (чете се)


Канон на апостола на 6. Tеофа́ново. Глас 4

Песен 1

Ирмос: По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей победи в пустинята войнството на Амалик.

Припев: Свети апостоле и мъчениче, моли Бога за нас!

Ти ясно учиш хората за добрите дарове, Якове, и съвършения дар от Отца на светлините, затова Му се помоли, за да могат възпяващите те, да се съединят с Него.

Просветлен си чрез светлината на Божествения Дух, добродетелни, и с Него си изложил законите, и така си управлявал църква на народа, като Христов апостол, блажени пазителю на светите тайни.

Ти, всемъдри, украси апостолския събор, тъй като стана първия йерарх, лично си помазан от Словото като ученик и брат Божи, свети проповедниче и първосвещенико.

Богородичен:

Имаме те, Богородице Дево чиста, за извор на изцеление, от който черпим, защото си родила Извора на живота – лекарството за душите и обновяването на телата.


Песен 3

Ирмос: Твоята Църква се весели за Тебе, Христе, като казва: Ти си моята сила, Господи, прибежище и опора.

Радва се за теб днес потомците на Юда, защото те виждат да блестиш в светлината на Христос.

Църквата на народите те слави като проповедник и като ярка звезда от Бога, която е осветена от Божията светлина.

Закона на живота си поставил в Христовата църква, защото с животворящия Дух ти си законодател и благовестител.

Богородичен:

Този, Когото си родила по плът, о Богомайко, Сияещият от Отец, Него, Чиста, Яков проповядва като Бог на всички.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Седален, глас 8

Подобен: Премудрости

Беше роднина на Иисус по плът, и от Него получи голяма благодат, апостоле, и преподаде просветление и знание на всички, всемъдри Якове, и изкорени идолската лъжа, но представителите на тъмнината и лъжците несправедливо те убиха, когато проповядваше за Спасителя. Затова ти викаме: моли се на Христос Бог, да прости греховете на всички, които празнуват с любов твоята памет.

Слава, и сега, Богородичен:

Облаче на разумното Слънце, позлатен светилник на божествената Светлина, неосквернена, чужда на съблазанта, всенепорочна Владичице, просвети помрачената ми душа от слепотата на страстта с лъчите на безстрашието, моля те, и измий оскверненото ми сърце с потоците на умилението, със сълзите на покяниетои ме очисти от калта на моите дела, за да те призовавам с любов: Богородице винаги-Дево: моли Христос Бог да ми даде прошка на греховете, защото те имам за надежда аз, твоя раб.


Песен 4

Ирмос: Поради любов, Милостиви, към създаденото по Твой образ, Ти стоя на Твоя кръст, и безбожниците бяха разпръснати, защото Ти, Човеколюбче, си моята сила и похвала.

Ввел еси в море Твоя ко́ни, апостолы, Спасе, и просвети́ша язы́ки, к Твоему познанию привле́кше, Владыко.

Нескверно, яко зерца́ло, я́влься, и перводетельныя лучи Несозда́нныя Троицы известно прие́м, всем возсиял еси.

Валяемаго тя ка́меня пророчество освященное зрит и сокрушающа прелести гнилое су́етство силою Духа.

Богородичен:

Вшед, о Богомати, во чрево Твое Превечное Слово, родивыйся из Отца неизреченно, Иакова апостола являет.

Песен 5

Ирмос: Ти, Господи, моя Светлина, дойде в света, о свята Светлина, извеждайки от тъмнината на незнанието тия, които с вяра Те възпяват.

Ты, Господи, Свет, блистание Иакова яви́л еси светя́ща и земны́я неве́дения и тьмы изменя́юща.

Тя, Господи, гласом свобо́дным пропове́да праведный брат Твой, подражатель же страсти бысть, убиваем.

Кий земны́й ум похвал пения тебе принести может, добродетелей просвеще́нному благодатьми, Иакове.

Богородичен

Тя истинно Божественное обре́т жили́ще, вселися, о Дево, наше спасение, Слово, промышля́я.


Песен 6

Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с глас на възхвала“ – Църквата вика към Тебе, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.

Одеждею законною облече́ тя лучшею и иерарха являет, Аарона древняго честне́йша, и́же милости ра́ди в братство прие́мый тя.

Орга́н, де́йствы ударяемь Духа, все помышление наслаждая и Богу привед спасаемыя от работы люте́йшия, был еси изря́днейший.

Возжажда́в, жи́зненныя испил еси воды́, и ре́ки источаеши Богоглаголиваго твоего чрева, текущия вселенней Божественным Духом.

Богородичен:

Ева убо преслуша́нием смерть роди́, Богородица же, Жизнь заче́нши, роди́ Нестаре́ющуюся и древний за всех отдаде́ долг.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…

Кондак, глас 4

Подобен: Вознесы́йся

Единородното на Бог Отец Слово, дошло при нас в последните дни, Якове божествени, те показа първи пастир и учител на йерусалимляните и верен строител на духовните тайнства, затова всички те почитаме, апостоле.

Икос:

С хвалебствени химни ние благочестиво те възхваляваме, сине на Йосиф и първойерарх на Йерусалим, и викаме към тебе, Якове Боговидче и брат Господен: Дай ни съвършен дар от Отца на светлините, и прогонвай идващите и настоящите скърби, породени от многобройните ни грехове; защото враговете са вдигнали петата си срещу нас, а измаилтяните ни заобиколиха. Счупи бързо техните стрели, свещеноявлени и апостоле, за да почитаме паметта ти.

Синаксар: В този ден празнуваме паметта на св. ап. Яков, брат Господен по плът, и пръв епископ на Йерусалим в продължение на 33 г. Той е написал първата света литургия. Завършил мъченически живота, блъснат от храмовата стряха, засипан с камъни, и ударен с едно кросно*, като разбили главата му. Починал в 63-та година на 66 години. По неговите молитви, Христе Боже наш, помилвай и ни спаси. Амин!

* дълъг 2-3 м и дебел около 7-8 см дървен прът за изработка на килими с големи размери.


Песен 7

Ирмос: В персийската пещ Авраамовите отроци, разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото от пламъка, обгаряни викаха: благословен си в храма на Твоята слава, Господи!

Яко в пещи́, на го́рнице просвещаемь Божественным пришествием Духа, та́инственно, Богоглаголиве, возопил еси: благословен еси в храме славы Твоея, Господи.

Свыше дыхание зе́льное апостола язы́ком огнеобра́зным веща́ти Божия величествия устро́й: благословен еси в храме славы Твоея, Господи.

Виде́ния деятельнаго излагая дщи́цу, от скрижа́ли же, яко духовныя, человеки научи́л еси: благословен еси, Боже мой, зовый, Господи.

Богородичен:

Возсозда́вый мир во утро́бе Твоей, Богоневесто, Божественнаго служения показует соверши́теля Иакова, взывающа: благословена Ты в женах, Всенепорочная Владычице.


Песен 8

Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова; а препасани с добродетели отроците – подвижниците на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: всички творения Господни благославяйте Господа.

Ру́це распростер крепкия, апостолы Твоя, Спа́се, благословил еси, восходя, Владыко, к Безначальному Отцу Твоему, и устроил еси ты́я с веселием вопи́ти: благословите вся дела Господня Господа.

Якоже обещался еси, нело́жно апостолом Твоим Духа послал еси, Сего Иаков, Владыко, све́тлостию просвеща́ем, вселенную молниями просвещает я́ве и вопие́т Тебе: благословите вся дела Господня Господа.

Мудрость, Иакове му́дре, Ипоста́сную имел еси Учи́теля, уча́щу тя неизреченным и неизглаго́ланным тайнам, и к благочестию люди зва́ти воздвигл еси: благословите вся дела Господня Господа.

Богородичен

Го́ру явле́нну мысленную, Дево Чистая, пророк виде Тя, из Тебе бо пречестны́й Камень отсече́ся, спасая вселенную воистину, Божественно поющую: благословите вся дела Господня Господа.


Песен 9

Ирмос: Крайъгълен камък се отсече от тебе – девствената планина, не с човешка ръка, Дево; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, те величаем.

Приидите, первопрестольника вси, Це́ркве свети́льника, священными, Иакова, пе́сньми, яко иерарха и Христопроповедника, тезоименне праведнаго именова́нна, величаем.

Божественнаго о́бщника, яко я́вльшася Безконечнаго Царствия, и Божия нарече́нна брата, и житие́м и́стинствующа, именова́ние прие́мша, священнотаи́нника тя величаем, Иакове.

Престолу предстоя́, блаже́нне, венценосец Троицы, верою почитающих твою память, нетлеющих наслади́тися че́стей, яко иерарх, Иакове, благоприятен, твоего Владыку умоли.

Богородичен

Ты, от Девы Рожде́ннаго неискусобра́чно, Богоявле́ние, учении твоими я́ве чести́ Бога научаеши, Воплощенное Слово, в Негоже мы верующе ныне, достойно величаем.


Честнейшую.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!


Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

9-та песен от катавасиите 

Крайъгълен камък се отсече от тебе – девствената планина, не с човешка ръка, Дево; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, те величаем.

Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица, те величаем.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили, и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков.

Светилен

Подобен: Духом во святи́лищи

Тъй като си бил брат Господен, блажени Якове Боговдъхновени, ние верните ти отдаваме дължимата похвала, като славим светлата и почитана от всички светоносна твоя памет. Усърдно се моли за почитащите те.

Слава, и сега, Богородичен:

Ние, верните, по дълг привеждаме пред Тебе Твоята чиста Майка като молитвеница и гореща застъпница, а Ти удостой рабите Си с дял в Твоята слава, с наследството на праведните и с райската наслада, и да придобием небесното царство.


Хвалитни стихири (Пс.150), на 4, гл. 8, 

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Подобен: Господи, аще и на судищи

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Господи, когато Яков стоеше на стрехата на храма, той смело извика и Те проповядва като Бог Слово, създателя на всичко, Който си дошъл в света. Чрез неговите молитви дай сега просветление на душите ни.


Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Господи, макар че главата на апостола беше съкрушена (разбита) отдавна, то в рая му беше дадено дървото на живота, и като се отказа от временния свят, весели  се във вечността. По неговите молитви изпрати Твоя мир на църквите.


Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Господи, Ти бе смело изповядан на земята от Божия брат като Всевишен Божи Син, наистина винаги прославен; той е посрамил и укротил злобните си врагове, затова и пострада, но стои пред Тебе радостен.


Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Господи, макар че юдеите хвърлиха праведника от високо, той с веселие се удостои с небесния палат, и се весели достойно с храната на насладите. Заради него дай мир на душите ни.

Слава, глас 1. Византиево:

Просветлен от огнения лъч на Божествения Дух, стана божествен ревнител на благочестието, брате Божи Якове. Той те облече с почтената дреха на законното свещеничество, както в древността Аарон, като те прие за брат по милостта Си. Моли Го, похвало на апостолите, да се спасят нашите души.

И сега, празничен Богородичен: (по гласа на славата. Невмирани са в Краткия псалтикиен възкресник), този е на стр. 34.

По молитвите на всички светии и Богородица, Господи, дай ни Твоя мир и ни помилвай, като единствен милостив.


Велико славословие. (по гласа на славата)


Тропар, глас 2:

Като Господен ученик, праведни, си възприел Евангелието; като мъченик имаш неописуемото; като брат на Господа имаш дръзновение да се молиш като йерарх. Моли Христос Бог да спаси душите ни.


—————————————————————


На Литургията: Блаженна от канона апостола, песен 3 и 6. 


Прокимен, глас 8: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (18:5А) Стих: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. (18:2) 


Апостол Галатяни 1:11-19, зачало 200. 

Аллилуия, глас 1: Небесата ще прославят, Господи, Твоите чудни дела и Твоята истина в събранията на светиите. (Пс. 88:6) Стих: Страшен е Бог във великия събор на светиите. (88:8А)


Евангелие от Матея 13:54-58., зачало 56. 


Причастен: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (18:5А)

No comments:

Post a Comment