Thursday 21 September 2023

Свети Козма Зографски

Свети Козма Зографски

+ 22 септември 1323


Вечерна


Господи, воззвах (Пс.140), глас 4:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Подобен: Яко добля:

Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс.129:1-2А)

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс.129:2Б)

Възлюби истинския Отец на небето, като остави родния си и отиде в пустинята, където чрез пост и молитва беше огрян от зарите на Светия Дух, с тях настави към светлината на покаянието седящите в мрака на греховете; повече от слънцето светиш с добродетелите, чрез които си благоугодил на Бога. Него моли да спаси и просвети нашите души. (Два пъти)


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)

С твоето търпение и ярко житие, богомъдри отче Козма, си удивил ангелите и с твоето смирение си повалил гордостта на княза на тъмнината и демонските превъзнасяния; събранията на верните светло си украсил и се извиси там, където е непостижимата за човешки мисли красота, като предстоиш в слава пред Христос. Него моли да спаси и просвети нашите души.


Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

Хубостта на твоята душа ти направи дом на Светия Дух, презря красотите на този свят и положи непоклатима основа върху камъка на Господните заповеди, достигна висотата на смирението; молѝ се за нас, богоблажени отче Козма, да ни се даде очистване на душите ни, просвета и голяма милост.


Други стихири на гл. 8. Подобен: О преславнаго чудесе:

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Преподобни отче Козма, ти с вяра впери мисълта си към Бога, погнуси се от непостоянния свят, и като взе кръста си, последва Всевиждащия, а със силата на Светия Дух, поробил си непокорното тяло и помислите с подвизи на въздържанието. (Два пъти)


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Ублажаван от всички, богомъдри отче Козма, нарочно избяга от житейското вълнение, пристигна в именитата Света Гора, където врагът, ненавиждащ доброто, се опита да те спре чрез мечтание, яви се като непреходима стена на пътя, чиито козни си прогонил с молитвата си и си прославил Вседържителя Бога.


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс. 116:2)

Достоен за удивление, отче Козма, ти от майчина утроба се предаде на Христос, подкрепян от Него, очисти сетивата си от страстите; а със светлината на безстрастието, която проблясна като мълнии, изгори бесовските пълчища. О, какъв красив подвиг извърши, преславни, с който удиви ангелите и угоди на Владиката Христос.


Слава, гл. 2: Ти остави отечество, роднини и имоти, и от младини си осветен от Господа, хорът на отците достойно те възхвалява, блажени отче Козма, защото ти прие в себе си желание по Бога, остави измамата на света и мъжествено победи бесовските пълчища, на дело ни показа пътя към Божията любов. Него (пътя) с усърдие пробяга, достигна до истинската светлина на всетворящата Троица. О, изумително чудо и дело достойно за Бога! Хем си замен по естество, а пък си равен на духовните същества, приемайки от Бога слава и чест. Затова, отче, бъди ни молитвеник, за да получим вечните блага в съдния ден.

И сега, Богородичен (догматик) на гласа, гл. 2. Прейде сень 

Отмина сянката на Закона при идването на благодатта. Както къпината, която гореше, а не изгаряше, така и ти си родила, Дево, и си останала девица. Вместо огнен стълп, изгря Слънцето на правдата; вместо Мойсей, се яви Христос, спасението на нашите души.


Вход с кадилница. Свете тихий

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен, на деня.


Сугуба ектения.


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения 


Стиховните стихири, гл. 5, Подобен: Радуйся:

Радвай се, преподобни Козма, който беседваше с ангелските чинове, защото живя на земята, като наистина съхрани добродетелта, показа се като кристално огледало на чистотата, приемайки лъчезарните мълнии на Светия Дух; озарен от Него, ти гледаше бъдното и предсказваше всичко, научен от явяването на божествената светлина на Христос; Него моли да дари на душите ни велика милост.

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. (Пс. 115:6)

Ти поиска да създадеш (в себе си) дом на добродетелите, положи търпението за основа, блажени отче Козма, а пък бурното море на страстите укроти с тихите ветрове на смирението, и палещият с младежки похоти и страсти враг, потопи в бездната на поста, с помощта на Божията благодат, безметежно премина морето на този живот, достигайки до желания край, където сега предстоиш пред Христос, Когото моли да дарува на душите ни велика милост.

Стих: Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? (Пс. 115:3)

Ти, отче, се яви като стълб от светлина, закален с добродетелите, и като облак, който осенява тази обител*, превеждайки от земята на небето търсещите Бога, с кръстната тръст си изкоренил страстите, отхвърлил си морето на духовния Амалик**, без спънки си намерил небесния вход, богоблажени, и се радваш заедно с безплътните на непреходния жребий, като предстоиш пред Христос, Когото моли да даде на душите ни велика милост.

* в мирските църкви да се замени със „Зографския манастир“.

** врага

Слава, гл. 6:

Ти остави земната слава, като търсеше Царя на всичко Христос, отиде в планината Атон, където замени благородническата си чест с тази на смирен раб, изнури тялото си с много трудове, добре се подвизаваше в монашество, просветявайки душата си чрез молитви, живя в пустинята като ангел и извърши мъченически подвизи, отче. Затова, като красота на отците, украса на постниците и непосрамващ наш молитвеник пред Бога, ние ти пеем похвали: радвай се, правило и пример на монашески живот, известен на всички. Радвай се, най-светли светилниче, който озаряваш със светлина всякакви добродетели. Радвай се, церителю на тези, които са в страсти и утешителю на опечалените, и съжителю на нашия застъпник, небесния гражданин, великомъченик Георги. Заедно с него, незабравими Козма, не преставай да молиш Христос Бога за това стадо и за всички верни, които почитат твоето уважавано успение.


И сега, Богородичен: Творецът и моят Избавител, Христос Господ, като се роди от твоята утроба и облече в моята плът, освободи ме от проклятието на Адам, затова, най-чиста Дево, ние те възхваляваме непрестанно като Божия майка и Девица с ангелския поздрав: радвай се, Владичице, застъпнице, защитнице и спасение на нашите души!


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар, гл. 3:

Въпреки, че си бил в плът, удивил си небесните сили, как в смъртно тяло невидимо си победил чрез силата на кръста безтелесния враг, заради това, всеблажени Козма, като имаш дръзновение пред Христос, моли Го, отче, да се спасят нашите души.

Слава, и сега, Богородичен: Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която Той взе от тебе. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


—————————————


Утринна


Бог Господь, гл. 3

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.

Тропар, гл. 3:

Въпреки, че си бил в плът, удивил си небесните сили, как в смъртно тяло невидимо си победил чрез силата на кръста безтелесния враг, заради това, всеблажени Козма, като имаш дръзновение пред Христос, моли Го, отче, да се спасят нашите души.

Слава, и сега, Богородичен: Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която Той взе от тебе. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


Или друг Тропар, глас 1: (Часослов, стр. 223)

В пеще́ре Рожде́ннаго де́лы подража́я, в пеще́ру всели́лся еси́, Космо́ всеблаже́нне: боре́ния же де́монская да́же до сме́рти претерпе́в и е́же по о́бразу соверши́в благода́тию, те́ло твое́ нетле́нно взя́тся в та́йная сокро́вища до втора́го суда́ и воскресе́ния. Сла́ва Да́вшему ти́ кре́пость, сла́ва Венча́вшему тя́, сла́ва Просла́вльшему тя́ в Ца́рствии Небе́снем.


Първи седален, гл. 8

Подобен: Премудрости

Ти бе просветен със сиянието на божествените слова, презря измамата на света, славата и богатството като тленно неблагоприличие, и превъзмогна родителската любов, като със смирение последва Владиката Христос, Който учи на нищета. Чрез пост и молитва, ти наследи от Него истинска слава, истинско богатство и навеки добро битие в Царството небесно, отче Козма, затова сега Му се моли, да даде прошка на греховете на почитащите с любов твоя памет.

Слава, същия.

И сега, Богородичен: Пречиста Дево, Майко Божия, моля се, изцери лютите страсти на моята душа, и дарувай прощение на греховете ми, които безумно извърших, като оскверних душата и тялото си аз, окаяния. Уви ми, какво ще правя в оня час, когато ангелите ще разлъчат моята душа от страстното ми тяло? Тогава ми бъди най-гореща помощница и защитница, защото аз, твоя раб, имам надежда в тебе.


Малка ектения

Свещеникът: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе слава възнасяме …


Втори седален, гл. 1

Подобен: Лик ангелский

Прие божествения глас в сърцето, остави света и последва призива на твоя Господ. Така ти взе в ръцете си кръста като жезъл, с него тихо и добре премина този живот, като потопи духовния фараон в дълбините на твоите трудове, и стана украшение на преподобните, отче Козма, достоен за удивление.

Слава, подобен: Гроб Твой Спасе:

Показал си се многосветла звезда и мерило за монашестващите, признат връх на въздържанието и пресветъл образец на разумността, като стоиш пред Бога, богогласни Козма, изпроси разрешение на греховете на тези, които радостно празнуват твоята памет, преблажени.

И сега, Богородичен: Настави в пътя на покаянието нас, които винаги се отклоняваме в безпътицата на злото и прогневяваме предобрия Господ, благословена Марийо, прибежище на отчаяните хора и Божие жилище.


Полиелей: Хвалите имя Господне: Величания припев:

Ублажаваме те, преподобни отче Козма, и почитаме светата твоя памет, защото ти се молиш за нас на Христос, нашия Бог.


Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име и е величествено царството Ти…


Седален след полиелея, гл. 8, по Премудрость и Слово:

Възприел си нищетата на Родения наистина заради нас от Девицата, счел си временните (блага) за трева, блажени, защото като вкуси от дървото на познанието, стана божествен учител на монасите. Като умножи повереният ти талант и прие динария на вечния живот с добрите работници, богоносни отче наш Козма, моли Христос Бога да дарува прощение на греховете на почитащите с любов твоя свята памет.

Слава, същия:

И сега, Богородичен: Прекарвам времето на моя живот в леност, погубих поверения ми талант от моя Господ, а сега лишен от Божията благодат, към тебе прибягвам, Чиста, чрез майчинте си молитви, бъди ми добра ходатайка пред човеколюбивия Бог, винаги ме отскубвай от страстите, сякаш от средата на горяща пещ, та като се избавя от притеснителите от сърце да викам към тебе: Богородице, помогни ми, като молиш Христос Бога да даде прошка на греховете на нас, които благочестиво се покланяме на твоята пресвята Рожба.


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и с чистотата свещенотайнствено се извисява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, гл. 4: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии (Пс. 115:6). Стих: Какво ще въздам на Господа за всичките Му благодеяния към мене? (Пс. 115:3) 


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим! 

Народът: Господи, помилуй. 

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца и Сина, и Светия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков. 

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим! 

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост! Да станем прави да изслушаме светото евангелие!

Свещеникът: Мир на всички.

Народът: И на твоя дух.

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (името).

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!

Утринно евангелие

Мат.11:27-30 (зачало 43)

Рече Господ на Своите ученици: Всичко Ми е предадено от Моя Отец, и никой не познава Сина, освен Отец; и нито Отца познава някой, освен Сина, и комуто Синът иска да открие. Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо, и бремето Ми леко.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


50 Псалом (чете се)


Слава: По молитвите на преподобния, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира, гл.6:

Преподобни отче, носейки евангелски твоя кръст през целия си живот, усърдно последва Христос. Затова на небесата придоби награда за твоите трудове: погуби демонските войски и достигна ангелските чинове, като подражаваше на техния непорочен живот. Като имате дързновение пред Христос заедно със свети великомъченик Георги, изпросете мир за нашите души.


Литийна молитва (дяконът)

Народът: Господи помилуй (12 пъти). Свещеникът: По милостта и щедростите на…


Богородичен канон и на преподобния (гледай „Служби на Българските Светии“)

Кондак, гл. 8. Подобен: Возбранной:

Ти се принесе от младини като непорочна жертва на Бога чрез добродетелите, блажени Козма, тъй като беше изряден, наблюдаваше невеществените същества, затова си бил украса на преподобните, достоен за похвала гражданин на пустинята. Затова ти викаме: радвай се, отче Козма, украшение на постниците.

Икос: Тъй като си бил наистина осветен от младини, сам себе си направи Божи дом, отче, чрез божествените твои добродетели, на яве се украси като със светло злато с истинските вяра, надежда и любов, възлюби нищетата, принасяща полза и радостния плач, научи се на въздържание като безплътен, като придоби разум, мъжество, целомъдрие и смирение, чрез които се издигна и беше огрян с непрестанните молитви и влезе в небесните жилища. Затова ти викаме: радвай се, отче Козма, украшение на постниците.

Синаксар: В 22-я ден на месец септември празнуваме паметта на пророк Йона (800 г преди Хр.), св. свщмчк Фока, еп. Синопски (+117 г) и преподобни Козма Зографски (+1323). По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси! Амин.


Катавасии, гл. 4, Отвèрзу устà моя.

Песен 1

Ще отворя устата си и ще се изпълнят с Дух (Свети), и ще произнеса дума за царицата майка, ще се явя светло тържествуващ и с радост ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, жив и изобилен изворе, духовно укрепи в твоята божествена слава събралите се в хор твои певци и ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в славата на божествения престол, дойде на лек облак чрез нетленната длан – Божията майка и спаси тия, които казват: Христе, слава на Твоята сила.

Песен 5

Всички се удивиха на твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, зачена в утробата си Бога на всичко и роди Безначалния Син, като даваш мир на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като честваме тоя божествен всепочитан празник на Божията майка, елате да приветстваме и славим Бог, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите отроци не почетоха творението вместо Твореца, но мъжествено пренебрегнаха огнената заплаха и с радост пееха: благословен си, препрославени Господи и Боже на нашите отци!

Песен 8

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите отроци бяха спасени в пещта от Богородичната рожба, което тогава беше предобразувана, а сега е действителна; тя подбужда цялата вселена да ти пее: всички твари, възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове. 


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Честнейшую херувим 

Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите 

Нека всеки човек се зарадва, просвещаван от Духа, а безплътните по естество духовни същества да тържествуват, като почитат свещения празник на Божията майка и казват: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Вечнодево!


Малка ектения

Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отец и Син, и Свети Дух сега и винаги, и во веки веков.


Светилен, гл. 3. Подобен: Свете неизменный

Боже, Който си трисъставна светлина и истински Творец, просвети мрака на нашите души; ето, довеждаме пред Тебе да се моли този, който е от утроба осветен от Тебе, всеблаженият Козма, и заедно с него, като падаме, се молим: утеши бурята на нашите грехове и избави всички нас от скърби.

Слава, същият:

И сега, Богородичен: По-светла от слънцето, Богородице Марийо, просвети с благодат тези, които ти се покланят и призовават твоето пресвято име; запази тази обител* от всяко зло, и изпълни живеещите в нея с вечно веселие и духовни радости, защото ти си застъпница на нашите радости.

* Зографския манастир


Хвалитни стихири, на 4, гл. 8

Всякое дихание

Подобен: О, преславнаго чудесе:

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)
Дойдете съсловие на всички богомъдри и постници, за да почетем днес винаги прославяния Козма, който заради любовта си към Христос остави всичко в света, и по тесния път на безстрастния, евангелски живот тръгна, и комуто с похвали призоваваме: О, какво неизказано веселие ти дарува Христос, премъдри, Него моли да се спасят нашите души.


3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)
Същата стихира.


2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)
Преподобни, винаги-блажени отче Козма, ти стана образец на монасите, похвала и опора, и най светъл светилник на тази обител*, не си се уплашил от заплахите на лъжливия враг, и въпреки че живя в пещера, о всепочитани, чрез даровете, които са в тебе, ти открито си потъпкал издигането на гордостта на демоните.

* в мирските църкви може да се замести съсЗографския манастир“.


1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

О, преславно чудо! Днес ангелите на небето и постниците на земята ликуват в памет на достойния за удивление Козма. Ангелите го увенчават като победител, а хората му принасят песен с похвала, дивейки се и казвайки: О, как достойно завърши пътя. О, блажени, в какво неизказано жилище те засели Хрисос, като постник и почитан мъченик.


Слава, гл. 8: Ти се изкачи по стъпалата на добродетелите до висините и с прекрасния живот във въздържание очисти душевните си чувства; от пустинята гледаше красотата на Горният Йерусалим и заради болезнените подвизи достойно прие почести, с надсветовните* чинове (ангелски) се радваш, блажени, като се наслаждаваш на вечните блага в царството Христово, и като плодовита маслина, с потта на твоите добродетели като със свети елей помазваш лицата днес на духовно празнуващите твоя свята памет; но отче многопочитани и богоносни Козма, заедно с нашия велик защитник, мъченика Георги, моли се на Владиката и Спасителя на всички да дарува мир на света и добруване на тази обител, а на душите ни – велика милост.

* извън видимия свят

** Зографския манастир

И сега, Богородичен: Владичице, приеми молитвите на Твоите раби и ни избави от всяка нужда и печал.


Велико славословие


Тропар, на преподобния, гл. 3:

Въпреки, че си бил в плът, удивил си небесните сили, как в смъртно тяло невидимо си победил чрез силата на кръста безтелесния враг, заради това, всеблажени Козма, като имаш дръзновение пред Христос, моли Го, отче, да се спасят нашите души.


——————————————————-


На Литургията


Прокимен, гл. 7: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. (Пс. 115:6)

Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? (Пс. 115:3)


Апостол, към Галатяни, зачало 213. (5:22-6:1)

Братя, плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание. Против такива няма закон. Ония пък, които са Христови, разпнали са плътта си със страстите и похотите. Ако живеем духом, по дух сме длъжни и да постъпваме. Да не бъдем пустославни, един други да се не дразним, един другиму да си не завиждаме. Братя, и да падне човек в някое прегрешение, вие духовните поправяйте такъв с дух на кротост, като се пазите да не би и вие да бъдете изкушени.


Евангелие от Лука, зачало 24


Причастен: Във вечна памет ще остане праведникът. (Пс.111:6)

No comments:

Post a Comment