Sunday 23 July 2023

Св. вмчца Христина

Св. вмчца Христина


Вечерна


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 6, глас 4:

Господи, към Тебе викам, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, към Тебе викам: побързай към мене, чуй гласа на молбата ми, когато викам към Тебе, чуй ме Господи! 

Да възлезе молитвата ми като тамян пред Твоето лице, въздигането на ръцете ми – като вечерна жертва, чуй ме Господи.

 

Гл. 4; Подобен: Я́ко до́бля: (гръцки стихири)

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)

Когато Господ те просвети и изпълни разума ти с божествено разбиране, Той те избави от невежеството и дълбоката тъмнина, Христино, защото Той наистина е Спасител и Слънце на правдата, свети мъченичке, блажена от Бога. Ти разби с ръце езическите идоли, като ги изхвърли, и с голяма твърдост наподоби страданията на нашия Христос.

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

Когато си изтърпяла с твърдост физическата болка, света, с голяма радост беше отведена до безболезнената наслада, Христино. Сега, когато си там и си украсена като забележителна невяста на Христос Царя, всехвална мъченице, помоли Го за нас, които вярно пазим паметта ти, за да бъде милостив и да ни спаси от всякави беди.

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)

Благословена, ти носи парчетата от плътта си, които са били откъснати, както булката носи своите бижута, сватбената ти рокля е ярко обагрена в лилаво от собствената ти кръв, и си украсена в божествен блясък сега, като стоиш пред Младоженеца Христос, Христино, и радостно се наслаждаваш на благословиите на обожението, сега и винаги, заедно със светите девици и светци мъченички.

Същият глас, славянски стихири.

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Христоиме́ннаго тя зва́ния по достоя́нию сподо́би Стро́яй вся про́мыслом. Лу́чший бо коне́ц име́ла еси́ во обои́х, зва́нию дела́ твоя́, уневе́стившися Христу́ благоче́стно ве́рою, бы́вши же дщи Царя́ Небе́снаго, ра́дуешися с Ним, му́ченице, о нас моля́щися.

Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Отца́ возжела́вши Небе́снаго, сла́вная, нечести́ва роди́теля преоби́дела еси́, ма́терь же возлюби́вши, Вы́шний Иерусали́м, пристра́стия ма́терни любве́ отри́нула еси́ и, обогати́вшися Христо́м вме́сто всех, посе́м ду́шу положи́ла еси́, му́ченице, не убоя́вшися мук.

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

Ни роди́телей пристра́стие, ни пи́щи наслажде́ние, ни бога́тства име́ние, сла́вная, ни преще́ния, ни му́ки, ни огнь, ни меч, ни глубина́, ни ко́ло, ни звере́й стремле́ния возмого́ша тя от любве́ Зижди́теля разлучи́ти, де́во му́ченице Христи́но, сла́ва му́чеников и похвала́.

Слава, гл. 2: (слав.+гр.)

Мъченице Христина, ти принесе кръвта си като безценно миро на твоя Жених Христос; дивна непобедима страдалке, ти получи от Него наградата на нетленния венец; а като призова Пресветия Дух, със словото си възкреси от мъртвите ухапания от отровна змия! Затова Иисус, Човеколюбецът и Спасителят на нашите души, те удостои в небесните обители!

И сега, Богородичен (догматик) на гласа, гл. 2. Прейде сень 

Отмина сянката на Закона при идването на благодатта. Както къпината, която гореше, а не изгаряше, така и ти си родила, Дево, и си останала девица. Вместо огнен стълп, изгря Слънцето на правдата; вместо Мойсей, се яви Христос, спасението на нашите души.

Или: Кръстобогородичен (вторник или четвъртък вечер), гл. 2

Подобен: Егда́ от Дре́ва:

Боле́зни претерпе́вши мно́гия в распя́тии Сы́на и Бо́га Твоего́, Пречи́стая, стеня́ше, слезя́щи и восклица́ющи: увы́ Мне, Ча́до сла́дкое! Без пра́вды ка́ко стра́ждеши, хотя́ изба́вити я́же от Ада́ма земноро́дныя? Те́мже, Пречи́стая Де́во, Тебе́ мо́лим ве́рою: ми́лостива нам Того́ соде́лай.


Вход с кадилница. Свете тихий

Най-древната християнска молитва

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен на деня.


Сугуба ектения.


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения 


Стиховни стихири

От Октоиха

Слава, на мъченицата, гл 2, от св. патр. Анатоли:

Ти наистина показа двойното могъщество на твоето християнско име: ти се сгоди за Христос в чистотата на своето девство, по благоволението на Отца и действието на Духа, и ти блестеше по-ярко от слънчевите лъчи в твоето твърдо издържане на мъченията! Затова ти принесе себе си като чиста и неопетнена жертва на олтара на небето, като вечно се радваш с хоровете на девиците и мъчениците. Заедно с тях Христино, именничка Христова, моли се да се даде мир и голяма милост на тези, които те почитат!

И сега, Богородичен от октоиха, гл. 2: О чудесе новаго 

О, ново чудо, по-голямо от всички древни чудеса! Защото кой някога е видял майка да роди без мъж и да носи на ръце Този, Който държи цялото творение? Воля Божия беше да се роди Този, Пречиста, Когото ти носи като бебе на ръце, и като имаш майчино дръзновение пред Него, не преставай да Го молиш за нас, които те почитаме, да се смили и да спаси душите ни.

Или: Кръстобогородичен (вторник или четвъртък вечер), гл. 2

Подобен: Егда́ от Дре́ва:

Егда́ Тя беззако́ннии лю́дие, Спа́се, Жизнь всех, на Дре́во вознесо́ша, тогда́ Чи́стая и Пренепоро́чная Ма́ти Твоя́, предстоя́щи и рыда́ющи, взыва́ше: Ча́до Мое́ сла́дкое, Све́те Мои́ма очи́ма, увы́ Мне, ка́ко посреде́ злоде́ю на Кресте́ пригвозди́тися претерпе́л еси́, И́же зе́млю пове́шей на вода́х?


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар на мъченицата, славянски, няма го на гръцки, гл. 4:

По евангелски след призива ти стана Христова невеста, славна Христино, като сметна за нищо славата на този свят и плътските желания, пренебрегна тялото си и доблестно изтърпя мъченията, затова с похвали почитаме твоето страдание, мъченице, съименница на Христос.

И сега, Богородичен: Еже от века утаеное 

От вечност скритата, непозната и на ангелите тайна чрез тебе, Богоро­дице, се откри на живеещите на земята: Бог се въплъти в неслитно единство и заради нас доброволно прие кръст, чрез който възкреси първосъздадения и спаси от смърт душите ни.


——————————————————-


УТРИННА СЛУЖБА

 

Бог Господь, гл. 4

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.


Тропар на мъченицата, славянски, няма го на гръцки, гл. 4:

По евангелски след призива ти стана Христова невеста, славна Христино, като сметна за нищо славата на този свят и плътските желания, пренебрегна тялото си и доблестно изтърпя мъченията, затова с похвали почитаме твоето страдание, мъченице, съименница на Христос. (2)

И сега, Богородичен: Еже от века утаеное 

От вечност скритата, непозната и на ангелите тайна чрез тебе, Богоро­дице, се откри на живеещите на земята: Бог се въплъти в неслитно единство и заради нас доброволно прие кръст, чрез който възкреси първосъздадения и спаси от смърт душите ни.


Малка ектения: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…


Седални първи от октоиха.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


Втори седални, от октоиха.


50 Псалом (чете се)


Канон на светицата, чието краестрочие е: Христо́ву тя пою́ тезоиме́нную отрокови́цу. Творе́ние Ио́сифово, глас 8.

Песeн 1

Ирмос: Като мина през морето като по суша и избягна египетското зло, израилтянинът викаше: да възпеем нашия Избавител и Бог.

Припев: Света великомъченице Христино, моли Бога за нас!

Ти се утвърди в надеждата за небесните блага, мъченице Христино, ти отправи ума си към Бога и се възнесе от временните неща, и се измени, като пребиваваше в (небесните) жилища. 

Като гледаме поваления и победен злодей в нозете на страдащото момиче, нека възнесем хвала на Спасителя, Който я направи победителка.

Слава: Ти пожела чисто да видиш дивната красота на Жениха Цар, страдалке, и затова се украси ярко със свято страдание.

И сега: Богородичен: Ти зачена, Майко Непорочна, Словото на Отца, Което неизказано се съедини с тяло от тебе, за Което копнееше Христина и затова придоби мъченическа слава.


Песeн 3

Ирмос: Ти си утвърждение за прибягващите към Тебе, Господи, Ти си светлина за помрачените и Тебе възпява моят дух.

Славна, ти чрез творенията опозна Създателя, докато гледаше небесата с очите и ума си.

Почитана, ти си оставила идолската нищета, понеже си имала вярата в Бога като неотнемано богатство.

Слава: Ти пееше благодарствена песен към Христос Твореца, мъченице, докато беше болезнено привързана към дървото и търпеше стъргане.

И сега: Богородичен: Спри смущението на моите помисли, Чиста, която роди Христос, и умири всяка печал на душата ми.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си нашият Бог и на Тебе слава въздаваме…


Седален на мъченицата, глас 1.

Подобен: Гроб Твой:

Ти принесе почитаната си кръв като съд с миро на Христос, твоя Жених, и в замяна с любов получи от Него божествен и неувяхващ венец, достойна мъченице. Затова си приела благодатта на изцерението чрез силата на Духа.

Слава, и сега, Богородичен (различен от гръцкия):

Безмъжна, чиста, Богородице Дево, единствена застъпница и покров на верните, от беди, скърби и люти нападения избави всички, които се уповават на тебе, Отроковице, и спаси нашите души с твоите свети молитви.


Песeн 4

Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, проумях делата Ти и прославих Твоето Божество.

Ти се наслаждаваше на бичуванията, мъченице съименна на Христос, защото си била подхранена с божествените видения на твоя Жених и си гледала Неговата красота.

„Величая Те, Господи“ – ти извика, мъченице, привързана към колелото (на мъченията) – „и славя Твоето име, което укрепва тези, които Те любят“.

Слава: „Наранена от копнеж по Твоята любов, аз се привързах към Тебе, покажи ме победителка в страданията“ – викаше мъченицата.

И сега: Богородичен: Богородице вечно девствена Майко, Исайя, славен между пророците, в древността те нарече жезъл (Ис.11:1), който роди Господа като цвете.


Песeн 5

Ирмос: Бодърствайки от зори, викаме към Тебе, Господи: спаси ни, защото Ти си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем!

Понеже стана като ангел по плът, мъченице, небесните ангели те хранеха с храната на ангелите.

Понеже не се отрече от Камъка на живота, Христино, затова враговете ти те вързаха за камък и те хвърлиха във водата.

Слава: Ти дойде да си починеш при Твореца, след като си бил грабната във висините, летейки като гълъб върху крилата на Божествения Дух.

И сега: Богородичен: Оживи мен, мъртвия от греха, защото си родила безсмъртния Живот, Дево майко.


Песeн 6

Ирмос: Молитвата си ще излея пред Господа и Нему ще разкажа мъката си, защото душата ми се изпълни с нещастия и животът ми се до ада приближи, затова се моля като Иона: от тлението ме, Боже, изведи!

Сърцето ти бе очаровано от красотата на твоя най-сладък Любим, мъченице, и тичайки след благоуханието на Неговите страдания, извика: Женише мой, заради Твоята любов сега ме заколват.

Мъченице, когато твоя родител видя, че наистина обичаш Небесния Отец, показа варварския си нрав и те подложи на многобройни мъчения, защото нечестивият не знаеше границите на своята природа.

Слава: Ти изпускаш цвят като лилия в мъченическите долини, като благоуханна роза си разцъфтяла благодатта на мира, и си помаза сърцата на верните, почитана мъченице, едноименна на Христос, съучастнице на светите ангели.

И сега: Богородичен: Богогласните пророци прозряха дълбочината на твоето тайнство, Дево, и просветени отдалеч с Божествения Дух пророчески предизвестиха, че ще станеш самата майка на Владиката на всичко.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Цар на мира и Спасител на нашите души, и на Тебе слава възнасяме…


Кондак, глас 4.

Подобен: Вознесы́йся:

Ти стана като световидна гълъбица със златни криле и полетя към небесната висота, почитана Христино, затова честваме твоя светъл празник, като с вяра се покланяме на раклата с твоите мощи, от която обилно изтичат за всички божествено изцеление на душите и телата.

Икос: Като пееше благочестиво на Светата Троица, почитана девойко мъченице, ти показа на всички омрачени от мъглата на ужасното неверие, как сиянието на Троицата просвещава верните и от ръцете на мъчителите и беззаконниците си се избавила като втора Текла, и се освободи от мрежите им, затова пеем искрено, като празнуваме твоето преселение, и благодарим на единствения Бог, Който заради тебе дарява свето изцерение на душите и телата.

Синаксар: Света великомъченица Христина претърпяла мъчения от трима управители около 295 г. в град Тир, централна Италия, потопен след това в езерото Болсена. По нейните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин!


Песeн 7

Ирмос: Еврейските отроци в пещта с дръзновение победиха пламъка и превърнаха огъня в роса, викайки: благословен си, Господи Боже, во веки!

Като се приближи до клокочещия огън, ти извика химн на Благодетеля, Който ороси твоето сърце: благословен си, Господи Боже, во веки!

Понеже копнееше да получиш само Бога, не се погрижи за горените ти членове, не се отрече от Христос докато пееше: благословен си, Господи Боже, во веки!

Слава: Ти пресуши потоците на идолската лудост с росата на твоята кръв, мъченице дево, а сега поливаш море от изцерения, слагаш край на пламъка на страданията.

И сега: Богородичен: Като се издигна над естествените закони с твоето Божествено зачатие, Дево, ти роди Бога отвъд естеството, казвайки: благословен си, Господи Боже, во веки!


Песeн 8

Ирмос: Халдейският мъчител седемкратно неистово разпалваше пещта за богопочитателите, но виждайки ги спасени от висшата сила, той викаше към Твореца и Избавителя: отроци, благославяйте, свещеници възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!

Волну́ющееся мо́ре напа́стей мук Боже́ственным окормле́нием невре́дно преплыла́ еси́, зми́я погрузи́вши твои́х по́двиг, му́ченице, глубино́ю. Те́мже ра́йская небу́рно приста́нища дости́гла еси́, вопию́щи: свяще́нницы, воспо́йте, лю́дие, превозноси́те во вся ве́ки.

Зми́я лю́таго умертви́ла еси́ животво́рными по́двиги, и моли́тв твои́х стоя́нии неукроти́мыя зве́ри успи́ла еси́, и от сих вре́да кроме́ пребы́ла еси́, Зижди́телю пою́щи, Христи́но: отроци, благославяйте, свещеници възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!

Слава: Глаго́лом живы́м воздви́гла еси́ уме́ршаго угрызе́нием, му́ченице страстоно́сице, я́да змии́на: Бог бо, смерть попра́вый Боже́ственным погребе́нием, твои́х моли́тв послу́ша, Христи́но. К Нему́же вопие́ши непреста́нно: отроци, благославяйте, свещеници възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!

И сега: Богородичен: Тве́рдая помо́щнице ве́рным, Присноде́во, изба́ви мя ле́сти лука́ваго зми́я, лю́те борю́щаго и смири́ти тща́щагося. Ты бо неле́стна на Тя наде́ющимся еси́ наста́вница, вопию́щим непреста́нно: отроци, благославяйте, свещеници възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!


Песeн 9

Ирмос: Ние, спасените чрез тебе, Дево чиста, признаваме те наистина за Богородица, като те величаем с безплътните ликове.

Ви́дети сподо́билася еси́, укра́шена и муче́ния оде́ждами блиста́ющи, твоего́ Жениха́, Христи́но, му́ченице многострада́льная.

Кра́сная твоя́ добро́та, я́коже возлюби́ла еси́, И́же па́че всех добро́т красне́йши Христо́с, Небе́сных черто́гов тя сподо́би.

Совокупи́лася еси́ со Безпло́тными, сла́вная, ли́ки и со страда́льческими собо́ры причла́ся еси́, о нас моля́щи Всеще́драго.

Слава: Со́лнца светле́йши яви́ся твоя́ па́мять, блиста́нии благода́тными Ду́ха тя чту́щия, Христи́но, просвеща́ющи.

И сега: Богородичен: Благолюби́вая Де́во, озло́бленную грехми́ ду́шу мою́ ублажи́ и ве́чнаго пла́мене мя изба́ви моли́твами Твои́ми.


Катавасии: Отвèрзу устà моя.

Песен 1

Ще отворя устата си и ще се изпълнят с Дух (Свети), и ще произнеса дума за царицата майка, ще се явя светло тържествуващ и с радост ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, жив и изобилен изворе, духовно укрепи в твоята божествена слава събралите се в хор твои певци и ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в славата на божествения престол, дойде на лек облак чрез нетленната длан – Божията майка и спаси тия, които казват: Христе, слава на Твоята сила.

Песен 5

Всички се удивиха на твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, зачена в утробата си Бога на всичко и роди Безначалния Син, като даваш мир на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като честваме тоя божествен всепочитан празник на Божията майка, елате да приветстваме и славим Бог, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите отроци не почетоха творението вместо Твореца, но мъжествено пренебрегнаха огнената заплаха и с радост пееха: благословен си, препрославени Господи и Боже на нашите отци!

Песен 8

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите отроци бяха спасени в пещта от Богородичната рожба, което тогава беше предобразувана, а сега е действителна; тя подбужда цялата вселена да ти пее: всички твари, възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове. 


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Честнейшую 

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите 

Нека всеки човек се зарадва, просвещаван от Духа, а безплътните по естество духовни същества да тържествуват, като почитат свещения празник на Божията майка и казват: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Вечнодево!


Малка ектения

Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отец и Син, и Свети Дух сега и винаги, и во веки веков.


Светилен на мъченицата (различен е от гръцкия), гл. 3:

Подобен: Жены́, услы́шате:

Като най-красива роза от трънен корен си пораснала, девойко Христино, обагрена с цвета на кръвта от свещеното страдание, мъченице, се обагри, а сега спасявай от беди тези, които извършват с любов твоята свята памет.

Богородичен: Застанали около тебе, Богомайко Марийо, девиците, умъдрени от Бога, като от царски род бяха доведени, както подобава на невести, при твоя Син, Който е Цар на всичко; Него моли за нас, пречиста майко, млада дево.


Хвалитни стихири

Глас 4, Всякое дихание

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


Стихири на мъченицата (различни са от гръцките), глас 4:

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Държайки в ръце кръста като силно оръжие, мъченице Христино, а вярата като щит, надеждата като броня, любовта пък като лък, мъжествено си победила изтезанията на мъчителите и коварството на бесовете си направила безполезно, света. Въпреки че беше обезглавена, ликуваш с Христос, Когото непрестанно молиш за нашите души.


3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

Като остави бащино богатство, пожела истински Христос, придоби слава на мъченица и небесно богатство, и винаги оградена с благодатната молитва, с оръжието на кръста потъпка мъчителя. Затова ангелите, чудейки се на подвига ти, казваха: падна врагът победен от жена – мъченицата стана венценосна. А Христос вовеки царува като Бог, Който дарява на света велика милост.


2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Славим, Христе, Твоето голямо милосърдие и благост, проявена към нас, тъй като и жените със силата на Твоя кръст надвиха заблудата на идолослужението, Човеколюбче; не се уплашиха от мъчителя, поразиха прелъстителя, успяха да вървят след Тебе, като следваха благоуханието на Твоето миро и се молят за нашите души.


1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Силата на Твоя кръст, Христе, извърши чудо, защото и мъченица Христина се подвизаше в страдалческия подвиг, преодоля немощното си естество и доблестно се съпротивляваше на мъчителите, затова получи венеца на победата и се моли за нашите души.


Слава, глас 5:

Христос, Царя на славата, пожела красотата на твоето девство и те сгоди за Себе Си като непорочна невеста в непреходен съюз, поради волята Си ти даде чудна сила и те направи непобедима над враговете и страстите, защото ти претърпя тежки рани и жестоки мъчения, затова те украси с двойни венци и като украсена царица те постави от дясната Си страна, а ти, почитана и многострадална мъченице Христино, моли Го, да дарува на възпяващите те живот и спасение, и голяма милост.

И сега, Богородичен, от октоиха за глас 5, в понеделник сутринта:

Благодатна, ходатайствай с молитвите си и изпроси за душите ни множество щедрости и очистване от многото грехове, молим се.

Велико славословие (чете се)

На Тебе слава подобава, Господи Боже наш, и на Тебе слава възнасяме на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин. Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение. 

Хвалим Те, благославяме Те, покланяме Ти се, славословим Те, благодарим Ти заради великата Твоя слава. Господи Царю небесни, Боже Отче Вседържителю, Господи Сине единородни Иисусе Христе, и Светий Душе! Господи Боже, Агнец Божий, Сине на Отца, Който вземаш върху Си греха на света, помилуй нас – Ти, Който вземаш върху Си греховете на света! Приеми нашата молитва, Ти, Който седиш отдясно на Отца, и помилуй нас! Защото само Ти си свят, само Ти си Господ, Иисус Христос, за слава на Бога Отца! Амин!

Всеки ден ще Те благославям и ще прославям Твоето име во веки и във вечни векове! Удостой ни, Господи, през тоя ден да се запазим от грях! Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името ти во веки! Амин! Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме!

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби! Господи, прибежище бил си нам от род във род. Аз рекох: „Господи, помилуй ме и изцери душата ми, защото съгреших пред Тебе“. Господи, към тебе прибягнах, научи ме да изпълнявам Твоята воля, защото Ти си мой Бог. Защото у Тебе е изворът на живота; в Твоята светлина ще видим светлина. Продължи Твоята милост към тия, които Те познават. 

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни и хвално и прославено да е името Ти во веки. Амин! Да бъде, Господи, милостта Ти над нас според както Ти се уповаваме. Благословен си Ти Господи научи ме на Твоите наредби. Благословен си Владико вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си Ти, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Твоята милост Господи е вечна, делата на ръцете си не изоставяй. На Тебе подобава хвала, на Тебе подобава пение. Тебе слава подобава, на Отца и Сина и на Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин!


Просителна ектения


Стиховни стихири от Октоиха.

Слава, глас 1:

Като остави света и пожела Христос, славна, беше причислена към вишните сили, всепочитана Христино. Изпроси за нас велика милост.

И ны́не, Богоро́дичен, в понеделник на утринната:

Святе́йшая святы́х всех Сил, Честне́йшая всея́ тва́ри, Богоро́дице, Влады́чице ми́ра, спаси́ ны, Спа́са ро́ждшая, от прегреше́ний тмори́чных и бед я́ко Блага́я моли́твами Твои́ми.

Или Кръстобогородичен.

Подобен: Небе́сных чино́в:

У Креста́ предстоя́щи Сы́на и Бо́га Твоего́ и долготерпе́ние Того́ смотря́ющи, глаго́лаше, пла́чущи, Ма́ти Чи́стая: увы́ Мне, Ча́до сладча́йшее, что́ сия́ стра́ждеши непра́ведно, Сло́ве Бо́жий, да спасе́ши челове́чество?


Благо есть (Пс. 91)

Добро е да славим Господа и да възпяваме Твоето име, Всевишний, да разгласяме сутрин Твоята милост, и Твоята истина – нощем.


Трисветое


Тропар, гл. 4:

По евангелски след призива ти стана Христова невеста, славна Христино, като сметна за нищо славата на този свят и плътските желания, пренебрегна тялото си и доблестно изтърпя мъченията, затова с похвали почитаме твоето страдание, мъченице, съименница на Христос.

No comments:

Post a Comment