Monday 22 May 2023

Молебен за 24 май (идея)

Молебен канон към 

светите равноапостоли Кирил и Методий


  • По идея на свещ. Траян Горанов


Свещеникът: Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги, и во веки веков. 

Певците: Амин. 

Ако празникът 24 май се падне преди отдание на Пасха: Свещеникът изпява веднъж тропара на Пасха, а певците – два пъти. Ако е след отданието, свещеникът дава обичайното начало.


Псалом 142.

Господи! Чуй молитвата ми, послушай молбата ми по Твоята истина; чуй ме по Твоята правда и не влизай в съд с Твоя раб, защото пред Тебе няма да се оправдае нито един от живите. Врагът преследва душата ми, натъпка в земята живота ми, принуди ме да живея в тъма като отдавна умрелите, – и отпадна в мене духът ми, онемя в мене сърцето ми. Спомням си за стародавните дни, размишлявам за всички Твои дела, разсъждавам за делата на Твоите ръце. Простирам към Тебе ръце; душата ми е към Тебе като жадна земя. Чуй ме по-скоро, Господи: духът ми изнемогва; не скривай лицето Си от мене, за да се не уподобя на ония, които слизат в гроб. Дай ми да чуя рано Твоята милост, защото на Тебе се уповавам, Господи. Посочи ми, Господи, пътя, по който да вървя, защото към Тебе възнасям душата си. Избави ме, Господи, от моите врагове: към Тебе прибягвам. Научи ме да изпълнявам Твоята воля, защото Ти си мой Бог; Твоят Благ Дух да ме води в земята на правдата. Заради Твоето Име, Господи, оживи ме; заради Твоята правда избави от напаст душата ми и по Твоята милост изтреби враговете ми и погуби всички, които угнетяват душата ми, защото аз съм Твой раб. 


Богъ Господь, глас 4: 

Господ е Бог и ни се яви; благословен е Идещият в името Господне.

Стих 1: Славете Господ, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна. (Пс. 117:1) Господ е Бог... 

Стих 2: Обсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих. (Пс. 117:11) Господ е Бог... 

Стих 3: Това е от Господ и е дивно в очите ни. (Пс. 117:23) Господ е Бог... 

Ако е преди отданието на Пасха, Тропар на Пасха, Слава... на равноапостолите. Ако е след отданието, направо:

Тропар на равноапостолите

Глас 4. Като показали усърдието на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всичко да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.

Слава..., и сега ... . Богородичен, глас 4:

Ние недостойните, Богородице, никога няма да престанем да говорим за проявите на твоята сила, защото, ако ти не би се застъпвала с молитви, кой щеше да ни избави от толкова големи беди? Кой щеше да ни запази досега свободни? Няма да отстъпим от тебе, Владичице, защото ти винаги спасяваш твоите раби от всякакви злини. 


Молебен канон, глас 8.

Песен 1

Ирмос: Като премина през морето сякаш по суша и избягна египетското зло, израилтянинът викаше: да възпеем нашия Избавител и Бог.

Припев: Свети първоучители, молете Бога за нас.

Какви достойни похвални песни да принеса на Божиите благовестници? Изпратете ми свише дара на Светлината, за да възпея достойно вашата памет.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

От младини започнал живота си без пороци, ти си последвал своя Владика, блажени свети Кириле, затова всички по достойнство те хвалят.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Прие от Бога и изля росата на Божия Дух, светецо, и като гръм огласи краищата на земята, разнасяйки словото между народите.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Ти се яви като истински Илия на земята, свети Методие, като с боговдъхновеното учение изгори всички ереси.

Богородичен: Ангелски и човешки множества те славят непрестанно, Майко безмъжна, защото си носила на ръцете си техния Създател като Младенец.

Песен 3

Ирмос: Ти си крепост на прибягващите при Тебе, Господи, Ти си Светлина за стоящите в мрака, затова Те възпява моят дух.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Ти стана избрана стълба, богогласни философе, която чрез учението си извисяваш всички до небето.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Като поживя ангелски на земята, премъдри Константине, беше наречен достоен учител на всички.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Като потопи в житейското море духовния фараон, Методие, ти стана избран войн на Христа Бога.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Възнасяйки свещеническа служба пред Бога, показа се достоен да се равняваш на ангелите, отче Методие.

Богородичен: Всички християни те имаме за прибежище и наша опора, и тебе немлъкващо славим, безмъжна.


Свещеникът казва съкратена сугуба ектения: 

Помилвай ни, Боже, по великата Си милост, молим Ти се, чуй ни и ни помилвай. 

Певците: Господи, помилуй. (три пъти)

Още се молим за Високопреосвещения наш митрополит (името).

Още се молим за благочестивия и православен български народ и за христолюбивото негово войнство. 

Още се молим за милост, живот, мир, здраве, спасение, посещение, прощение и освобождаване от греховете на Божиите раби, всички благочестиви и православни християни, които живеят и пребивават в тази енория и в този град (или в това село). 

Още се молим за Божиите раби: учениците, преподавателите в училища, колежи и университети, учените, писателите, свещениците, църковните певци и зографи, и всички, които допринасят за духовното израстване на нацията и я водят към спасение. 

Защото си милостив и човеколюбив Бог и на Тебе слава отдаваме, на Отец и Син, и Свети Дух сега и винаги, и във вечни векове. 

Певците: Амин.


Седален, глас 8.

Подoбен: Прему́дрости Сло́во:

Като заря, която осветява цялата земя, ти прогонваш еретиците от изток и запад, и север, и юг, поправяш триезичниците, проповядваше навсякъде, като говореше на техните езици и книгите преведе. А като дойде в Рим, там остави тялото си, блажени, а душата си предаде в ръцете Господни, благоверни учителю, моли Христос Бог да ни дари прошка на греховете.


Песен 4

Ирмос: Ти си моята крепост, Господи, Ти си и моята сила, Ти си моят Бог, Ти си моята радост, Който не остави недрата на Отец, а посети и нашата нищета, затова заедно с пророк Авакум ти казвам: слава на Твоята сила, Човеколюбче.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Като ликуваш с ангелите на небесата, усърдно се моли за нас заедно с ангелите, пророците и апостолите, като прогонваш всички скърби и отблъскваш изкусителните нападения и бедите, богогласни.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Като очисти от младини своята душа и тяло, свети, ти стана достоен съд на Пресветия Дух, блажени отче Кириле, и просветен от Него, сияеш в света, дарувайки обилно изцеления на всички, преславни.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Чрез стъпките си освети цялата земя, богогласни отче Методие, като по всички страни предаваше словото на нов език, затова те слави, добри, цялото творение, просветено от твоите слова.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Станал си като нов Павел, премъдри, придобил си за Бога целия славянски свят, приел си с желание кръста Христов, дойде до Запада, свети, да разориш цялата идолска измама, блажени, и да победиш всички ереси.

Богородичен: Ти си хвалбата на верните, безмъжна, ти си защитата, ти си прибежището на християните, опора и пристан, защото принасяш на своя Син молбите, непорочна, и спасяваш от беди тези, които с вяра и любов те признават за чиста Богородица.

Песен 5

Ирмос: Просвети ни с Твоите заповеди, Господи, и с Твоята силна десница, Човеколюбче, дай ни Твоя мир.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Като почерпи от мъдростта на философите и от съкровищата на Божията бездна, чрез които беше озарен, ти пося словото сред нови народи.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Достигнал си ангелските чинове, мъдри, станал си като безплътен на земята, просвещавайки света с Христовата светлина.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Изкоренил си безбожната измама на идолите, излял си над всички сладостта на Божието слово, свети Методие.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Винаги стоиш пред Божия престол, свети, усърдно се моли за нас, които извършваме вярно твоята памет. 

Богородичен: Марийо Чиста, не познала брак, моли се непрестанно на своя Син и наш Бог да изпрати на нас, верните, великата Си милост.

Песен 6

Ирмос: Ще излея молитвата си пред Господ и Нему ще разкажа скърбите си, понеже душата ми се преизпълни с нещастия и животът ми се приближи до ада, и се моля като Йона: Боже, изведи ме от тлението.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Обхванати от люти страсти и измъчени от бурята на изкушенията, викаме към тебе, свети учителю: избави от беди твоите слаби раби, като премахнеш всички скърби чрез твоята скора намеса, богогласни!

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Получил наравно с апостолите благодатта на Пречистия Дух, отче, ти изпълни целия свят с благочестието на сладостните наставления, защото реките на живота, които извират от тебе по Божия повеля, веселят света.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Напуснал цялата житейска слава на земята, блажени отче, ти изцяло се привърза с душа и тяло към твоя Владика и Бог, затова Той те подари на нас като достоен учител.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Ти чрез благодатта стана противник на всички ереси, Методие, като си дал достойни отговори, че Утешителят изхожда от Отца, а не от Сина, чисто изповядвайки равенството в Троицата.

Богородичен: Не преставай да се молиш за нас, Пресвета Бородице Дево, защото ти си опора на вярващите и се крепим в твоята недежда, затова прославяме тебе и Въплътения от тебе Бог.



Кондак, глас 3:

Да почетем светата двоица, нашите просветители, които с превеждането на божествените Писания като от извор ни изляха богопознанието, от който и до днес ненамалящо черпим; прославяме ви, Кириле и Методие, които стоите пред престола на Всевишния и горещо се молите за нашите души.


Прокимен, глас 4: 

Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9). Стих: Чуйте това, всички народи; внимавайте в това всички, които живеете по вселената (Пс. 48:2).


Евангелски чин

Свещеникът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим! 

Певците: Господи, помилуй. (три пъти

Свещеникът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие. Мир на всички! 

Певците: И на твоя дух.

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие от свети евангелист Йоан

Певците: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе! 

Свещеникът: Да внимаваме! 


Св. Евангелие (Йоан 10:9-16) 

Иисус им рече: Аз съм вратата: който влезе през Мене, ще се спаси, и ще влезе, и ще излезе, и паша ще намери. Крадецът дохожда, само за да открадне, убие и погуби. Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие. Аз съм добрият пастир: добрият пастир полага душата си за овците; а наемникът, който не е пастир, комуто овците не са негови, вижда вълка, че иде, оставя овците и бяга; а вълкът разграбя и разпръсва овците. Наемникът пък бяга, защото е наемник, и не го е грижа за овците. Аз съм добрият пастир; и познавам Моите Си, и Моите Ме познават. Както Ме познава Отец, тъй и Аз познавам Отца; и душата Си полагам за овците. Имам и други овци, които не са от тая кошара, и тях трябва да приведа; и ще чуят гласа Ми, и ще бъде едно стадо и един Пастир.

Певците: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Слава, гл. 6: По молитвите на равноапостолите, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилвай ме, Боже, по голямата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми.

Стихира самогласна, глас 6:

Изля се благодат от вашите уста, преподобни отци, и станахте пастири на Христовата Църква, като учите словесните овци да вярват в единосъщната Троица, в едно Божество.


Молитва за застъпничество

Спаси, Боже, Твоя народ и благослови Твоето наследие, посети Твоя свят с милост и щедрости, утвърди силата на православните християни, изпрати върху нас Твоите богати милости по молитвите на Всепречистата наша Владичица Богородица и всякога Дева Мария чрез силата на почитания и животворящ Кръст, по застъпничеството на почитаните безплътни небесни сили, по молитвите на почитания славен пророк, Предтеча и Кръстител Йоан, на светите славни и всехвални апостоли, на светия наш отец Йоан, пустиножител Рилски Чудотворец, на преподобните и богоносни наши отци, на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна и на светите равноапостолни Методий и Кирил, просветители на славяните, чиято памет честваме, и на всички светии, молим Те, Многомилостиви Господи, чуй нас, грешните, които Ти се молим, и ни помилвай.

Певците: Господи, помилуй. (четири пъти по три)

Свещеникът: По милостта и щедростите на Единородния Твой Син, с Когото си благословен заедно с Пресветия, благия и животворящия Твой Дух сега и винаги, и во веки веков.

Певците: Амин.


Песен 7

Ирмос: Дошлите някога от Юдея във Вавилон младежи чрез вярата в Светата Троица потъпкаха пламъка на пещта, като пееха: благословен си, Боже на нашите отци!

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Кириле, ти стана неизчерпаемо съкровище на Пресветия Дух, чрез Когото се просвети и научи народите по цял свят да пеят: благословен си, Боже на нашите отци.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Отче Кириле, ти стана като втори Авраам с преселението в Ханаанската земя, която просвети чрез словото на новото учение, възпявайки: благословен си, Боже на нашите отци.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Моравската страна, просветена от тебе, те имаше за голяма закрила и опора пред Бога, като се научи да възпява на своя език: благословен си, Боже на нашите отци.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Ти се показа достоен за евангелското слово, отче Методие, като научи всички славяни ясно за изповядват Троицата и да възпяват: благословен си, Боже на нашите отци.

Богородичен: Ти се въплъти от девствена утроба, дойде за нашето спасение, затова, като признаваме Твоята майка за Богородица, правоверно възпяваме: благословен си, Боже на нашите отци.

Песен 8

Ирмос: Халдейският мъчител безумно разпали пещта седемкратно за благочестивите младежи, но като видя, че са спасени чрез силата свише, извика към Твореца и Избавителя: младежи, благославяйте, свещеници, възпявайте, хора, превъзнасяйте през всички векове.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Чрез тебе, пресвети, изгря светлина за нас, помрачените от тъмни и люти грехове, защото ти като светлина премина до запад, като посече бесовската измама и ереси, затова днес, като празнуваме твоята памет, всички казваме: младежи, благославяйте, свещеници, възпявайте, хора, превъзнасяйте през всички векове.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Като светозарно слънце ти изгря от изток, прогони бесовската измама, богогласни, с книжовните потоци богато напои целия свят, като раздаваше словото на народите и казваше: младежи, благославяйте, свещеници, възпявайте, хора, превъзнасяйте през всички векове.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Кой може да ти изкаже достойна похвала, почитайки твоите подвизи и трудове? Ти прогърмя по всички краища като гръм, раздавайки словесния плод на всички, отче Методие, затова те почитаме и с вяра казваме: младежи, благославяйте, свещеници, възпявайте, хора, превъзнасяйте през всички векове.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Уподобявайки се на Илия по усърдие и на Моисей по кротост, и на Давид по незлобивост, изряден в словата си и премъдър в наставленията, ти с наслада премъдро извика: младежи, благославяйте, свещеници, възпявайте, хора, превъзнасяйте през всички векове.

Богородичен: Възпейте, хора, Мария, предвечната светиня на нашия Бог Христос, която предрекоха пречестните пророци, царския палат, в който Христос се всели, дарявайки свобода на човешкия род; Него възпявайте и превъзнасяйте през всички векове!

Песен 9

Ирмос: Ние, спасените чрез тебе, чиста Дево, признаваме те за истинска Богородица, като те величаем заедно с безплътните ликове.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Като твои чада, блажени, приеми нас, които ти се покланяме, и с твоите пречисти молитви, свети, моли се за нас на Господ.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас.

Приеми, богогласни, нас, които ти принасяме молитвена песен, и побързай към Бога с твоите молитви, и избави от изкушения и беди нас, които те величаем, свети.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Моля те, богогласни отче Методие, очисти ме с твоите молитви от лютите грехове, с които врагът ме плени.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас.

Блажени, приеми молбата, която ти принасяме с недостойни уста и усърдно се моли на Христос за твоето стадо.

Богородичен: Знаем те, че си пристанище на спасението, повярвахме в твоята пресвята Рожба, молим те да се избавим от беди.


Величание:

Величаем ви, свети равноапостолни Методие и Кириле, които сте просветили със своето учение всички славянски страни и сте ги привели към Христос.


Трисветое


Тропар на равноапостолите

Глас 4. Като показали усърдието на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всичко да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.


Молитва 1 (свещеникът)

О, преславни просветители на славянските народи, свети равноапостоли Методие и Кириле, чрез вашите букви и учение просветихте славянския свят и го наставихте в Христовата вяра, затова сега като чеда към бащите си усърдно прибягваме и със съкрушено сърце се молим: въпреки че не спазихме вашия завет, бяхме небрежни в следването на Божиите заповеди и отпаднахме от братското единомислие във вярата, но както някога във вашия земен живот, така и сега не се отвръщайте от нас, грешните и недостойните, и тъй като имате голямо дръзновение пред Господ, молете Го усърдно да ни обърне в пътя на спасението, да укроти раздорите на единоверните, да върне отпадналите от нас и всички нас да съедини в духа на любовта към едната свята, вселенска и апостолска Църква! Знаем, че много постига молитвата на праведните към милостта на Владиката, затова не оставяйте нас, унилите и недостойните ваши чеда, които поради грехове сме разделени от вражди и сме съблазнявани от измамите на инославните. Запазете ни от вълците в овчи кожи. Чрез вашите молитви ни дайте ревност към православието, за да запазим добре отеческите предания, да спазваме вярно църковните канони, да отбягваме всякакви чужди лъжеучения и така, преуспяващи в богоугоден живот, да се сподобим с райски живот на небето, където заедно с вас да прославяме Единия Бог в Троица во веки веков. Амин.


Молитва 2

Свети равноапостолни Кириле и Методие, уверени във вашето всемогъщо застъпничество за единоверните и еднокръвни братя и сестри, ние прекланяме глави днес пред вас и усърдно се молим. Вашите дела и подвизи са свързани с нас, вашата мисъл е била обърната постоянно към непросветените, но добродушни с широки сърца славяни. Заради тях вие денем и нощем сте се молили и работили. Славянската азбука е знакът на вашата любов. Чрез нея вие сте отворили очите на славянските народи за евангелската просвета, чрез нея сте научили нашия народ на добродетели, чрез нея сте обединили славянските племена, та винаги да радеят за мир, една мисъл, една вяра. Посветени в званието на пастири Христови, вие не сте оставили нито една овца от Христовото стадо да погине.

За всекиго сте полагали душата си. Подобно на първовърховните апостоли, обременени от евангелска проповед, вие сте взели и свои помощници да ви помагат и широко до сеят Христовото учение.

Пред вашето свято дело ние днес се прекланяме и знаем, че светият подвиг ви постави в небесните чертози да славословите троичния Бог и да бъдете постоянни наши застъпници и закрилници. Молим ви, свети Кириле и Методие, запазете нашето Отечество в мир и единство, обединете славянските народи в единомислие, православие и миролюбие. Нека евангелското учение, което вие пръскахте с огнените си слова, се ширне навсякъде и облагородява нашите сърца.

Прострете своята отеческа ръка над нашата младеж. Помагайте на професори и учители, студенти и ученици да расте просветата в нашата страна, та Отечеството ни да се слави с добри човеколюбиви, справедливи, ученолюбиви граждани, които да изграждат добруването на народа ни и растежа на Православната Църква. Нека божествената премъдрост, с която вие сте били надарени, да се излее и върху тези ученици и студенти (имената), за да могат да възприемат преподаваните им науки (да издържат предстоящите им изпити), да израснат в послушание с добри обноски и примерен характер за слава на Бога и за утеха и радост на родителите им!

Закриляйте и нас, които сега предстоим пред вашия свят образ. Тези Божии раби (имената) са като клонки от същото Божие лозе, в което вие сте работили. Помагайте ни в нашите нужди и ни пазете от злото в света, та с едно сърце и с една уста да славословим триединния Бог – Отца и Сина и Светия Дух. Амин!


Отпуст

Свещеникът: Слава на Тебе, Христе Боже, упование наше, слава на Тебе.

Певците: Слава... и сега... (от Пасха до Възнесение Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот дарува!) Господи, помилуй (три пъти). Благослови. 

Свещеникът: Възкръсналият от мъртвите Христос, истинският наш Бог, по молитвите на Своята пречиста и преблагословена света Майка, на светите славни и всехвални апостоли, на светите славни и добропобедни мъченици, на преподобните и богоносни наши отци, на светите равноапостолни славянобългарски просветители Методий и Кирил, чиято памет празнуваме, на светия благоверен цар Борис-Михаил, на светия наш отец Климент, архиепископ Охридски, чудотворец, на преподобния наш отец Йоан, пустинножител Рилски, чудотворец, на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, и на всички светии да ни помилва и спаси като благ и човеколюбец.

Народът: Амин.

Свещеникът: По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. 

Народът: Амин.


*** Молебният канон е взет от https://azbyka.ru/otechnik/Pravoslavnoe_Bogosluzhenie/mineja-maj/11 след службата за 11 май.

No comments:

Post a Comment