Wednesday 10 April 2024

Събота от четвърта седмица на Великия пост

  • Пригответе си минея и октоиха за деня.

  • СЪБОТА ОТ ЧЕТВЪРТА СЕДМИЦА

    НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ


    Утринна


    Алилуйя, гл. 2.

    Стих: Блажени, които Си избрал и приблизил да живеят в Твоите двори, Господи! (Пс.64:5А)

    Стих: И паметта им пребъдва от род в род.

    Тропарите, глас 2:

    Апостоли, мъченици и пророци, светители, преподобни и праведници, които добре завършихте подвига и вярата опазихте, като имате дръзновение пред Спасителя, молете Го, молим се, да се спасят нашите души.

    Слава, мертвен:

    Помени, Господи, като благ Твоите раби и каквото съгрешиха в живота прости, защото никой не е безгрешен освен Ти, Който и на починалите можеш да дадеш покой.

    И сега, Богородичен:

    Света Майко на неизразимата Светлина, като те почитаме с ангелски песни, благочестиво те величаем.


    По манастирски устав тук се чете Катизма (не намерих коя, вероятно 18-та (Пс. 119-133)).


    Малка ектения

    С: Защото Твоя е властта, и Твое е Царството, силата и славата на Отца и Сина и Светият Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.


    Първи седални (от осмогласника)


    Преди да се запеят Заупокойните „непорочни“ тропари, свещеникът и дяконът излизат и отиват при тетрапода (панихидната маса). Дяконът кади тетрапода докато се пеят, а накрая и храма.

    Глас 5

    Заупокойни „непорочни“ тропари

    Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Пс.118:12

    Хорът на светците намери източникът на живота и райската врата. Дано намеря и аз пътя на покаянието, защото съм изгубената овца; призови ме, Спасителю, и ме спаси!


    Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби.

    В древността Ти ме създаде от нищото и ме почете с Твоя божествен образ, но заради престъпването на заповедите, ме върна в земята, откъдето бях взет. Води ме отново към Твоето подобие и обнови моята първоначална красота.


    Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби.

    Образ съм на Твоята неизказана слава, въпреки, че нося белезите на прегрешенията. Смили се над Твоето създание, Владико, и ме очисти чрез Твоето състрадание. Дари ме с жадуваното отечество и ме направи отново жител на рая. 


    Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби.

    Упокой, Боже, Твоите раби, и ги засели в рая, където е мястото на светиите, Господи, и където праведниците светят като светила; починалите Твои раби упокой, като презреш всички им съгрешения.


    Слава на Отца и Сина, и на Светия Дух.

    Трисветлото единно Божество, благочестиво да възпеем: свят си, Отче безначални, събезначални Сине и божествени Душе! Просвети нас, които с вяра Ти служим, и от вечния огън ни спаси!


    И сега и винаги, и во веки веков. Амин.

    Радвай се, Чиста, която си родила Бога по плът за спасение на всички, чрез която плът човешкия род намери спасение, та чрез тебе да намерим рая, Богородице чиста благословена.

    Алилуйя, алилуйя, алилуйя, слава на Тебе, Боже! (3 пъти)


    Заупокойна сугуба ектения

    Помилуй нас, Боже, според великата Си милост, молим Ти се, чуй и помилуй.

    Господи, помилуй (три пъти).

    Още се молим за упокоение душите на починалите Божи раби ... и за да им се прости всяко волно и неволно прегре­ше­ние.

    За да всели Господ Бог душите им там, където почиват праведниците.

    Божията милост, царството небесно и прощение на гре­хо­вете им да изпросим от Христа – безсмъртния цар и наш Бог.

    На Господ да се помолим!

    Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят! Сам Ти, Господи, упокой душите на починалите Твои раби ... в място светло, в място тревисто, в място прохладно, дето няма никаква болка, скръб и въздишка. Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или дело, или мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог, тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши. Едничък Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна, и Твоето слово е истина.

    На Господ да се помолим!

    Защото Ти си възкресението, животът и покоят на почи­на­лите Твои раби..., Христе Боже наш, и затова на Тебе отпра­вяме славата, с безначалния Твой Отец, и пресветия, благ и животворящ Твой Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин!


    Седален от триода, глас 5:

    Упокой, Спасителю наш, с праведните Твоите раби, и ги всели в Твоите дворове, както е писано, като презреш като благ прегрешенията им, волни и неволни, и всички знайни и незнайни, Човеколюбче.

      Слава, и сега:

    От Дева си изгрял в света, Христе Боже, да ни направиш синове на светлината чрез нея. Помилвай ни!


    50 псалом (чете се)


    Канони от минея и четирипеснец от триода.

    След трета песен, се пее ирмоса на трета песен от минея. Малка ектения. Чете се седалния и Богородичния от минея.

    Четирипеснец от Йосиф Песнописец (Архиепископ на Солун, IX век), чието краестрочие на гръцки е: Песен на мъчениците, г-н Йосиф. Глас 4.

    Песен 6

    Ирмос: Пучиною житейскою:

    Припев: Свети мъченици, молете Бога за нас!

    Страдалци, вие надхвърлихте пределите на плътта, понасяйки мъките и болките с голямо търпение, и така облекчавате всяка болка и скръб на тези, които ви възпяват.

    Припев: Свети мъченици, молете Бога за нас!

    Войнството на светите мъченици се моли на всеблагия Бог заедно с безбройните ангелски войнства, да се избавим от безбройните си грехове, като угодили на Христос.

    Припев: Упокой, Господи, душите на починалите Твои раби!

    За починалите: Бил си умъртвен, Христе, и след като заспа в гроба, си възкресил мъртвите; и на умрелите във вярата даваш богатството на добротата, като ги упокояваш с всички светии.

    Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

    Богородичен: Бог, Словото Божие, търсейки да направи човека богоподобен, прие плът от тебе, Чиста, и стана земен човек; моли Го непрестанно, да намерим милост в часа на отговора.


    Втори от Теодор Студит (брат на Йосиф Песнописец). Глас 4.

    Ирмос: Бурею греховною:

    Припев: Свети мъченици, молете Бога за нас!

    Не пощадихте плътта и кръвта си, светии, застанахте неустрашимо пред всяко мъчение, като не се отрекохте от Христос, затова Той ви даде венци от небето.

    Припев: Свети мъченици, молете Бога за нас!

    Просветени от деянията, да посрещнем тържеството на мъчениците и да извикаме с боговдъхновени песни: мъченици Христови, вие наистина сте утринни звезди на земята.

    Слава, Троичен: Света Троице, прославям Те, безначална природа, един Бог, един Господ, а три Лица – Отец, Син и Дух: нероден, роден и изхождащ, един и същ, и вечен.

    И сега, Богородичен: О, блажена Божия Невясто, как роди без мъж и остана както преди (девица)? Ти роди Бога – какво страшно чудо – затова се моли за тези, които те възпяват, да се спасят.


    Стих: Страшен си Ти, Боже, в Твоето светилище; Бог Израилев. (Пс. 67:36)

    За мъчениците: Като гледахте отсичането на крайниците ви, вие се радвахте на проливането на кръвта си. Всепочитани мъченици, молете се прилежно на Господа за нас.

    Стих: Душите им ще бъдат настанени на добро място.

    За починалите: Ти ме създаде от земята и ми даде живот, и ми заповяда да се върна отново в земята. Упокой, Господи, Твоите раби, които си приел, и ги изведи от тлението на смъртта.


    Ирмос (пее се): Потънал в греховната буря, сякаш затворен в корема на кита, с пророка Ти викам: изведи живота ми от тлението, Господи, и ме спаси.


    Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души, и на Тебе слава въздаваме…


    Кондак, гл. 8:

    Със светиите упокой, Христе душите на Твоите раби, където няма нито болка, нито печал, но живот безкраен.

    Икос

    Сам Ти си безсмъртен, но си сътворил и създал човека, ние земните от земя сме създадени, и в същата земя ще отидем, както Си заповядал, когато ме създаваше и ми каза: тъй като си земя, в земята ще отидеш! – там къде­то и всички човеци ще отидем. Надгробното ридание като извършваме пеем: Алилуйя!

    Синаксар

    На днешния ден празнуваме паметта на (светиите на деня). По техните молитви, Христе Боже, помилвай и спаси нас! Амин.


    Песен 7

    Ирмос: Образу златому:

    Припев: Свети мъченици, молете Бога за нас!

    Като съблякохте тленната плът, страдалци, вие се облякохте в божествено нетление и сега стоите в светлина пред Този, Който заради нас прие плът от непорочна Жена, затова в дреха на святост облечете мене, който съм оголен от злодейство.

    Припев: Свети мъченици, молете Бога за нас!

    Тъй като живяхте във въздържание, събор на страдалците, укрепете ни да тичаме безпрепятствено на попрището на въздържанието, както вие мъжествено проповядвахте Христос на арената, а сега стоите в духовна наслада пред престола Му, увенчани с ангелите.

    Припев: Упокой, Господи, душите на починалите Твои раби!

    За починалите: По молитвите на светите Твои мъченици, Боже, направи починалите с вяра Твои раби жители на рая и удостои с духовната светлина тези, които викат непрестанно към Тебе: благословен си, Боже на отците ни (Дан. 3:26).

    Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

    Богородичен: Умоляваме тебе, Дево, единствената добра, прояви благост към нас, угнетените от злини, и усърдно се моли на Христос, Който по природа е благ, във времето на въздържание да изпълни нас, които Го възпяваме, с вършене на добри дела. ИЖД

    Втория

    Ирмос: Глаголавый на горе:

    Възвеличил си всички Твои светии, чрез знамения ги показа чудни в света; благословен си во веки, Господи, Боже на нашите отци.

    Като издържахте всякакъв вид мъчение, Христови мъченици, не се покорихте да преклоните колене пред Ваал, и получихте венци на слава от Бога.

    Слава, Троичен: Същност, почитана като Троица в Единство, Отец, Син и Дух, Боже на нашите отци, запази тези, които Те възпяват!

    И сега, Богородичен: Дево Майко, Девойко, пълна със светлина, единствена посредничка пред Бога, не преставай, Владичице, да се молиш за нашето спасение.


    Стих: Към светиите, които са на земята, и към Твоите избраници – към тях е всичкото ми желание. (Пс. 15:3)

    За мъчениците: Като войници на безсмъртния Цар, показващи съвършена вяра в Него, вие, мъченици, проляхте кръвта си за Него.

    Стих: Блажени ония, които си избрал и приел, Господи. (64:5)

    За починалите: Там, където се излива Твоята светлина на живота, постави тези, които си преселил от краткотрайни дни, Твоите верни раби, Господи, Боже на нашите отци.


    Ирмос (пее се): Ти, Който говори с Мойсей на планината и Който разкри образа на девството в къпината, благословен си, Боже на нашите отци!


    ** Пред тропарите на следващите песни поставих стиховете както ги видях в гръцкия триод. Ако певецът реши, може да използва, както до сега, припевите за мъчениците и покойниците. Стиховете са от 3 глава на книгата на пророк Даниил.

    Песен 8

    Ирмос: В огни пламеннем:

    Стих: Благословете Господа, всички птици небесни, зверове и всички добитъци, пейте и Го прославяйте вовеки. (Ст. 80-81)

    Славни Христови страдалци, почитани от Бога, с вашите силни молитви избавете всички нас, които възпяваме вашата памет; избавете ни от тежките ни грехове и от мъките в бъдещия живот.

    Стих: Благословете Господа, синове човешки. Благослови, Израилю, Господа, пей и Го прославяй вовеки. (82-83) 

    Истинско твърдо войнство, избрани в святост от Христос Бога, чрез вашите свети молитви в тези свети дни на поста осветете ума и сърцето ни.

    Стих: Благословете Господа, свещеници Господни, раби Господни, пейте и Го прославяйте вовеки. (84-85)

    За починалите: Всички, които си приел заради вярата им, избави, Господи, от мъчещия червей, от скърцането със зъби и външната тъмнина, където няма светлина, и ги засели там, където светлината на Твоето, Христе, лице сияе во веки.

    Стих: Благословете Господа, духове и души на праведните, свети и смирени по сърце, пейте и Го прославяйте вовеки. (86-87)

    Богородичен: Като видяхме почитания Христов Кръст, и му се поклонихме от сърце, чиста Богородице, чрез твоите молитви пред Владиката, удостой да видим Неговите честни страдания ние, които сме очистени от страстите.


    Вторият

    Ирмос: Земля, и вся яже на ней:

    Стих: Благословете Господа, Анание, Азарие и Мисаиле, пейте и Го прославяйте вовеки. (Дан. 3:88)

    О, прекрасна размяна! Чрез смъртта вие придобихте живот, свети Христови мъченици, ни най-малко не се страхувахте огън и меч, мраз и зверове, но викахте: възпявайте и превъзнасяйте Господа във всички векове!

    Стих: Благословете Господа, апостоли, пророци и мъченици, пейте и Го прославяйте вовеки.

    Хорът на ангелите във висините и ние на земята долу, прославяме вашите необичайни страдания и подвизите на вашата смелост, Христови мъченици, като благославяме, възпяваме и превъзнасяме Господа във всички векове.

    Благославяме Господа: Отец, Син и Свети Дух.

    Почитам Те – Отец, Син и изхождащ Дух – като светлина, живот и животи, едно естество, три ипостаси, като възпявам Единия Бог: благославям Те, възпявам Те, Господи, и Те превъзнасям във всички векове. ИЖД

    И сега, Богородичен: Кой роден на земята, няма да те възпее, непорочна чиста Гълъбице? Защото ти ни роди великата Светлина, богатството на живота, Иисус Спасителя. На Него пеем хваления като на Господ и Го превъзнасяме през всички векове


    Стих: Страшен си Ти, Боже, в Твоето светилище; Бог Израилев. (Пс. 67:36)

    За мъчениците: Мъченици, като славим вашите чудни подвизи, благославяме и се покланяме на Благодетеля Бога, Който ви укрепи на попрището на подвизите, и Го превъзнасяме във всички векове.

    Стих: Душите им ще бъдат настанени на добро място.

    За починалите: На смъртта и живота Ти си Господ и Бог, Който въздигаш починалите в благочестие, постави ги там, в селенията на праведните, като Те благославят и възпяват, Господи, и Те превъзнасят във всички векове.


    Възхваляваме, благославяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

    Ирмос (пее се): Земя и всичко, което е в нея, море и всички извори, небе на небесата, светлина и тъмнина, студ и горещина, синове човешки и свещеници, благославяйте Господа и Го превъзнасяйте во веки.


    Честнейшую


    Песен 9

    Ирмос: Яко сотвори Мне:

    Стих: Клетвата, с която Той се закле на Авраам, нашия отец, за да ни даде да бъдем избавени от ръката на нашите врагове. (Лука 1:73-74)

    Като неподвижни светила*, Христови страдалци, просветете мислите ни [и] утвърдете да изпълняваме светлите и чисти Божии заповеди.

    * или звезди

    Стих: Да Му служим в светост и правда пред Него, през всички дни на живота си. (Лука 1:75)

    Виждаме във вас мечове, които убиват враговете, доблестни Христови страдалци; избавете ни от стрелите на лукавия чрез вашите ходатайства.

    Стих: И ти, младенецо, ще се наречеш пророк на Всевишния, понеже ще вървиш пред лицето на Господа, за да приготвиш Неговите пътища. (Лука 1:76)

    Упокой, Милосърдни, в недрата на Авраам Твоите раби, които с вяра си отидоха от нас при Тебе, Създателя на всичко и Преблагия.

    Стих: Да дадеш на народа Му да познае спасението чрез прощаване греховете им, поради великото милосърдие на нашия Бог. (Лука 1:77-78)

    Богородичен: Умъртви движенията на плътта ми ти, която роди Бога в плът над разума, и дай просветление на мислите ми, защото си чист облак на Светлината!

    Вторият

    Ирмос: Величаем вси:

    Стих: Посети ни Изток свише, за да просвети ония, които са в тъмнина и сянка смъртна. (Лука 1:78Б-79А)

    Всички възпяваме вашата памет, всехвални мъченици, като виждаме подвизите на вашите святи страдания, и потресени, величаем Христос.

    Стих: И да насочи нозете ни в пътя на мира. (Лука 1:79Б)

    Посред своите страдания мъчениците си казаха един на друг: да не щадим плътта, но дойдете да умрем за Христа, за да живеем вечно, като се радваме непрестанно.

    Слава, Троичен: Троице в едно Същество: Отче нероден, родѐн Син и изхождащ Дух! Запази невредими по Твоята милост тези, които Те възпяват.

    И сега, Богородичен: Радвай се, всепочитана Чиста, похвало на девството, утвърждение на майките, помощ на човеците и радост на света, Мария Майко и рабиньо на нашия Бог.


    Стих: Страшен си Ти, Боже, в Твоето светилище; Бог Израилев. (Пс. 67:36)

    Хоре на светиите, приеми молитвата ми; и както се удостоих да целуна Кръста, така се молете на Христос, да се поклоня и на спасителните Му страдания.

    Стих: Блажени ония, които си избрал и приел, Господи. (64:5)

    Облекчи, отпусни, Милосърдни, отишлите при Тебе, Човеколюбеца, и ги упокой в жилищата на избраните; защото Ти си Живот и Възкресение.


    Ирмос (пее се): Всички величаем Твое човеколюбие, Христе Спасителю наш, славо на Твоите раби и венец на верните, които възвеличиха паметта на Родилата Те!


    Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, винаги-блажена и пренепорочна, и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, тебе, истинската Богородица, величаем.


    Малка ектения

    Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава…


    Светилен

    Гл. 4: Украсил небето със звезди като Бог и просветил цялата земя с Твоите светии, Създателю на всичко, спаси онези, които Те възпяват.

    Слава: Имайки като Бог власт над живите и мъртвите, упокой Твоите раби в жилищата на избраните, защото дори да са съгрешили, Спасителю, те не отстъпиха от Тебе.

    И сега: Наслада на ангелите, радост на скърбящите, застъпнице на християните, Дево Майко Господня, защити и ни избави от вечните мъки.


    На хвалитех мъченичен на гласа. Слава, самогласен за упокой. И сега, Богородичен. Октоих


    Всекидневно славословие чете се

    Йерарх или четец: На Тебе слава подобава, Господи Боже наш, и на Тебе слава възнасяме, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. 

    Четец: Амин.

    Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците добра воля! Хвалим Те, благославяме Те, покланяме Ти се, славословим Те, благодарим Ти заради великата Твоя слава. Господи Царю небесни, Боже Отче Вседържителю, Господи Сине единородни Иисусе Христе, и Светий Душе! Господи Боже, Агнец Божий, Сине на Отца, Който вземаш върху Си греха на света, помилуй нас – Ти, Който вземаш върху Си греховете на света! Приеми нашата молитва, Ти, Който седиш отдясно на Отца, и помилуй нас! Защото само Ти си свят, само Ти си Господ, Иисус Христос, за слава на Бога Отца! Амин!

    Всеки ден ще Те благославям и ще прославям Твоето име во веки и във вечни векове! Удостой ни, Господи, през тоя ден да се запазим от грях! Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името ти во веки! Амин!

    Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме! Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби! Господи, прибежище бил си нам от род във род. Аз рекох: „Господи, помилуй ме и изцери душата ми, защото съгреших пред Тебе“. Господи, към тебе прибягнах, научи ме да изпълнявам Твоята воля, защото Ти си мой Бог. Защото у Тебе е изворът на живота; в Твоята светлина ще видим светлина. Продължи Твоята милост към тия, които Те познават. 

    Сподоби ни, Господи, през този ден да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни и хвално и прославено да е името Ти во веки. Амин! Да бъде, Господи, милостта Ти над нас според както Ти се уповаваме. Благословен си Ти Господи научи ме на Твоите наредби. Благословен си Владико вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си Ти, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Твоята милост Господи е вечна, делата на ръцете си не изоставяй. На Тебе подобава хвала, на Тебе подобава пение. Тебе слава подобава. на Отца и Сина и на Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин!


    Просителна ектения

    С: Защото благословена и славна е силата на Твоето Царство, на Отца и Сина, и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин!


    Стиховни стихири

    Стихове по гласа от осмогласника


    Благо есть, Пс. 91

    Свещеникът: Добро е да славим Господа и да възпяваме Твоето име, Всевишний, да разгласяме сутрин Твоята милост, и Твоята истина – всяка нощ.


    Трисвятое


    Тропар, глас 2:

    Апостоли, мъченици и пророци, светители, преподобни и праведници, които добре завършихте подвига и вярата опазихте, като имате дръзновение пред Спасителя, молете Го, молим се, да се спасят нашите души.


    ———————————————


    Златоустова литургия


    Делнични антифони.

    След входа тропари: Апостоли, мученицы: Слава: на храмовия светия. И сега, кондак, гл. 8: Господи, насадителю на тварите, вселената Ти принесе като първи плодове на естеството богоносните мъченици. По техните молитви, заради Богородица запази в дълбок мир Твоята Църква – Твоя народ, Многомилостиви.


    Прокимен, глас 6: Душите им ще бъдат настанени на добро място. Стих: Към Тебе, Господи, викам, Боже мой.


    Апостол на деня. [Евр. 6:9-12]


    Алилуйя: Стих: Блажен е оня, когото си Ти избрал и приближил да живее в Твоите двори. (64:5А) И паметта им е от род в род.


    Евангелие. [Мк. 7:31–37]


    Причастен. Пс 64, 101.

    Блажени, които Си избрал и приел, Господи. Паметта им е от века и до века. Алилуйя.

No comments:

Post a Comment