Monday 9 May 2022

Свети свети Кирил и Методий

Свети Свети Кирил и Методий

11 май

  • В делничен ден след Томина неделя (синият текст е от Пентикостара), Типик 308, т.4


ВЕЧЕРНА

Свещеникът: Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги, и во веки веков. Четец: Амин.

Свещеникът: изпява веднъж Тропара на Пасха, а певците два пъти. 

Трисветое

Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред самия Христос, нашия Цар и Бог.

Псалом 103


Велика ектения


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 6, глас според Пентикостара:

Господи, към Тебе викам, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, към Тебе викам: побързай към мене, чуй гласа на молбата ми, когато викам към Тебе, чуй ме Господи! 

Да възлезе молитвата ми като тамян пред Твоето лице, въздигането на ръцете ми – като вечерна жертва, чуй ме Господи.

За 2022 г, сряда, за Жените-мироносици, гл. 2:

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

Подобен: Егда от Древа:

Радуются ученицы Христовы, от ангела глаголы слышаша, отонудуже Воскресение нас ради в мертвых вменившагося навыкают. Аще и прежде мироносицы гробу предсташа, и рыдающе о Христе, камень узревше внезапу отвален, егоже недоумевахуся преложению.

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

Непрестающую и божественную радость подающа, божественным и священным учеником явишася, ученицы мироносицы Христовы, исполнивша повеление Божественнаго ангела. Егоже ужасошася белоносныя одежды, глаголюща: пленен бысть ад всеспасительным Воскресением нас ради умершаго Царя.


На св.равноапостоли, гл.2, Подобен: Кими похвалними 

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)


Какви похвални венци да изплетем на богомъдрите учители, които гръмогласно проповядваха единосъщната Троица, и със светото Евангелие просветляваха славяните, които бяха в тъмнината на незнанието, и ги прилепиха като дива маслина към благоприятния корен на Православието и ни подариха от Христа Бога велика милост?


СтихЗащото има милост у Господа и изобилно изкупление в Него, Той ще изкупи Израил от всичките му беззакония. (Пс. 129:7Б-8)

С кои красиви слова да възпеем богомъдрите учители – пустинолюбивия Методий, който заради Христа доброволно обедня и се обогати с духовните плодове на безмълвието, и красноречивия Кирил, който в насладата на любознателността придоби премъдрост и посрами празнословието на агарянските мъдреци? Чрез тях двамата Христос Бог ни дарува велика милост.


СтихХвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

С какви песенни добродетели да възхвалим богомъдрите учители Методий, който презря красотата на света и се облече в ангелски образ за да служи на небесният Цар, и Кирил, който избра за себе си да съжителства с премъдростта, и удвои дадените му от Бога таланти. Чрез тях и ние, които познахме благочестието, приехме от Христа Бога велика милост! 


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

С какви духовни песни да възвеличим богомъдрите учители, които заради спасение на славянските народи, апостолски се потрудиха в просвещаването със светлината на богопознанието, и тази затворена врата отвориха с изобретяването на славянската писмена, през нея влизайки ние разбираме тайнството на Евангелието и приемаме от Христа Бога велика милост.  


Слава, глас 6:

Елате, празнуващи, с похвални песни да възпеем равноапостолните славянски просветители и горещи застъпници, като кажем: Радвай се, Кириле, позлатена тръба на богословието, който изясни тайнството на Света Троица с подобието на слънцето, и така затвори злохулната уста на агаряните. Радвай се и ти с него, Методие, който единомислено с него си се подвизавал и  съдействал с молитви и знамения. А сега, отци блажени, не преставайте да се молите за нас на Христа Бога, които с вяра и любов ви величаем! 


И сега, глас 6, на мироносиците, от монах Козма:

Жените мироносици пристигнаха при Твоя гроб и видяха печатите на надгробния камък, но не намериха Твоето пречисто тяло. Те искрено бяха дошли и с плач казаха: „Кой открадна нашата надежда? Кой взе Мъртвия, гол и помазан със смирна, единствената утеха на майка Му? Как умря Този, Който съживи мъртвите? Този, Който е пленил ада, как е бил погребан? Но възкреси се, Спасителю, по Твоята власт, на третия ден, както каза, за да спасиш нашите души.“


Вход с кадилница. Свете тихий

Творение на Св. Софроний, патр. Йерусалимски

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Вечерен прокимен


Паримии

Из книга Второзаконие чтение. 

Рече Моисей на Израилевите синове: ето, давам ви тая земя, вървете, вземете в наследство земята, що Господ с клетва бе обещал да даде на отците ви Авраама, Исаака и Иакова, тям и на потомството им. И аз ви казах в онова време: не мога сам да ви водя; Господ, Бог ваш, ви размножи, и ето, вие сте сега многобройни като звездите небесни; Господ, Бог на отците ви, нека ви умножи хиляди пъти повече, отколкото сте сега, и нека ви благослови, както ви бе говорил! И взех първенците от вашите колена, мъже мъдри разумни и изпитани, и ги поставих за началници над вас: хилядоначалници, стоначалници, петдесетоначалници, десетоначалници и надзиратели, според вашите колена. И дадох заповед на съдиите ви в онова време, като казах: изслушвайте братята си и съдете справедливо както брата с брат, тъй и неговия чужденец; в съда не правете разлика между лицата, изслушвайте и малък, и голям: не бойте се от лице човешко, понеже съдът е дело Божие. 


Из книга Второзаконие чтение. 

Рече Моисей на Израилевите синове: ето, небето и небето на небесата, земята и всичко, що е на нея, е на Господа, твоя Бог; но само твоите отци е приел Господ и ги е обикнал, и е избрал вас, тяхното семе подир тях, от всички народи, както видиш днес. И тъй, обрежете крайната плът на сърцето си и занапред не бъдете твърдоглави; защото Господ, Бог ваш, е Бог на боговете и Господар на господарите. Бог велик, силен и страшен, Който не гледа на лице и не взема дарове, Който право отсъжда на сираче и на вдовица, обича пришълеца и му дава хляб и облекло. Обичайте и вие пришълеца, понеже сами бяхте пришълци в Египетската земя. Бой се от Господа, твоя Бог, и само Нему служи, към Него се привържи и в Негово име се кълни: Той е твоя похвала, Той е твой Бог, Който направи с тебе ония велики и страшни дела, каквито видяха очите ти. 


Из Притчи Соломонови чтение.

Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас – унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагоде-телствани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Ако има лития, стихирите на храма. 

Слава, глас 8: Я́ко учи́телие нело́жнии, повеле́нная Го́сподем са́ми пре́жде сотво́рше и в благода́ти апо́стольства просия́вше, лю́ди слове́нския наказа́ньми к благоче́стию приведо́сте, Кири́лле и Мето́дие богому́дрии, неве́рныя же па́ки вразуми́сте к позна́нию ве́ры правосла́вныя и креще́нием святы́м просвети́сте. Но у́бо пе́рвии наста́вницы ро́да слове́нскаго и за́поведей Бо́жиих храни́телие, спаса́йте нас моли́твами ва́шими, ве́рою и любо́вию вас в по́мощь призыва́ющих.

И сега, на празника. (Няма в Пентикостара за 2022 г)


Просителна ектения 


Стиховни стихири на равноапостолите –  глас 8
Подобен: О преславнаго чудесе

Богомъдри Кириле и Методие, с мрежите на вашето учение за Христа уловихте славяните. Вашите светли жития като небесни звезди просияха на основата на Православната Църква. Затичахте се към непристъпната Светлина, където бяхте въдворени с ангелите, затова молете се за нас, които празнуваме вашата свята памет.

Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9)

Богомъдри Кириле и Методие, апостоли на славянската Църква и застъпници на верните, ревнители на благочестието и сладкогласни органи на Светия Дух, като имате дързновение пред Началника на пастирите – Христос, молете Го за нас, които празнуваме вашата памет, да издигне от тление нашия живот като милостив. 

Стих: Устата на праведника изказват премъдрост, и езикът му изговаря правда. (Пс. 36:30)

Дойдете всички празнуващи да величаем учителите, равнопрестолните на апостолите и славата на славянския род, чрез чиито трудове се освободихме от бесовската измама и приехме светлината на Христовото благовестие, познахме предвечното Слово и се избавихме от греховния мрак.


Слава, глас 8:
Радвайте се, свещенна двойка, която ни озари със светлината на благоразумието! Кириле, източник на духовна мъдрост, който напои ожаднелите славянски народи, и Методие, почитаемо жилище на молитви, върху което с търпението на земедлеца израстна семето на благовестието. Като стоите пред Христос в слава, усърдно се молете, та заедно с вас да  Го величаем и превъзнасяме през всички векове.

И сега, глас 6: от Пентикостара

Проси Иосиф тело Иисусово, и положи е в новом своем гробе: подобаше бо Ему из гроба, яко от чертога проити. Сокрушивый державу смерти, и отверзый врата райская человеком, Господи слава Тебе.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля“. (Лук. 2:29-32)


Трисвятое

За 2022 г

Възкресен тропар, глас 2:

Когато слезе при смъртта, Живот безсмъртни, тогава умъртви ада с блясъка на Божеството; а когато и умрелите възкреси от преизподнята, всички небесни сили викаха: Животодателю, Христе Боже наш, слава на Тебе!

Тропари за Неделя на жените мироносици, глас 2:

Благообразният Йосиф сне от дървото пречистото Твое тяло, обви го с чиста плащаница, покри го с благоухания и положи в нов гроб, но на третия ден Ти възкръсна, Господи, като дари на света велика милост.

Слава: тропар на равноапостолите, глас 4. 

Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.

И сега: от Пентикостара, гл. 2:

Пред мироносиците жени на гроба застана ангел, казвайки: за мъртвите се носи миро, а Христос е чужд на тлението. Но извикайте: възкръсна Господ, като дарява на света велика милост.


Отпуст


————————————————-


На Утринната


Свещеникът: Благословен е нашият Бог, всякога, сега и винаги…

Той пее веднъж Христос воскресе, и два пъти певците, и веднага:


Шестопсалмие:


Велика ектения


Бог Господ

Пс. 117

Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е идещият в името Господне.

Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.

За 2022 г

Възкресен тропар, глас 2:

Когато слезе при смъртта, Живот безсмъртни, тогава умъртви ада с блясъка на Божеството; а когато и умрелите възкреси от преизподнята, всички небесни сили викаха: Животодателю, Христе Боже наш, слава на Тебе!

Тропари за Неделя на жените мироносици, глас 2:

Благообразният Йосиф сне от дървото пречистото Твое тяло, обви го с чиста плащаница, покри го с благоухания и положи в нов гроб, но на третия ден Ти възкръсна, Господи, като дари на света велика милост.

Слава: тропар на равноапостолите, глас 4. 

Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.

И сега: от Пентикостара, гл. 2:

Пред мироносиците жени на гроба застана ангел, казвайки: за мъртвите се носи миро, а Христос е чужд на тлението. Но извикайте: възкръсна Господ, като дарява на света велика милост.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта и Твое е царството, и силата и славата, …


Първи седален, глас 3:

Като предстоите пред животворната Троица, Която неспирно гласно славят небесните ангелски войнства, и Която със силен глас проповядвахте между народите, богомъдри Кириле и Методие, усърдно се молете на Христос да ни дарува голяма милост.

Слава, и сега, на празника. Крестобогородичен:

Предстоящи Кресту Твоему безсеменно Рождшая Тя, и не терпящи видети неправедно страждуща, рыдаше с плачем, и вопияше Тебе: како страждеши естеством безстрастный, сладчайший Сыне? Воспеваю Твою крайнюю благостыню.


Втори седален, глас 5:

Да се радват днес славянските народи, които светло празнуват свещената памет на богомъдрите учители, защото те започнаха да отслужват божествената литургия на разбираем за тях (на народите) език и да проповядват словото на Евангелието, като по този начин откриха неизчерпаем кладенец с вода, течаща във вечен живот; от него като пием, няма да престанем да ги величаем, защото те усърдно се молят да се спасят нашите души.

Слава, и сега, на празника, гл. 2. Ко гробу Твоему Спасе, честныя мироносицы пришедша, Владыку помазавшия миры, яко Человека Тя мняху: ангел же им радость возвести, воскресе Господь. Тем и проповедите апостолом, из гроба воистинну страшное Его Воскресение.


Полиелей и Величание за светите равноапостоли (К. 83)

Величаем ви, свети равноапостолни Методие и Кириле, които сте просветили всички славянски страни с вашите учения и сте ги привели към Христос.


Малка ектения

С: Защото е благословено Твоето име, и е величествено царството Ти, на Отца и Сина, и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.

 

Седален след полиелея, глас 8:

Дойдете гласно да почетем с похвали нашите просветители, които славянските народи, загиващи от глад по Божието слово, нахраниха с манната на богомъдрите учения и като преведоха евангелието на сина на гръма* (ев. Йоан), просветиха (ги) чрез разбираемата беседа за слънчевите лъчи. Така и ние получавайки озарението на благочестието, благодарно викаме към тях: винаги прославяни Кириле и Методие, молете Христос, нашия Бог, да дарува прошка на греховете на тези, които отбелязват с любов вашата почитана памет.

* Марк 3:17

Слава, и сега, на празника. (Няма в Пентикостара за 2022 г)


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, глас 4:

Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9) Стих: Чуйте това, всички народи; внимавайте в това всички, които живеете по вселената. (Пс. 48:2)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим!

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца, и Сина, и Светия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: И да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народа: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави за да изслушаме светото Евангелие.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеника: Ще се чете из светото Евангелие според Матей.

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Утринно евангелие

Зачало 43 


(Следващата Възкресна песен се чете в неделя след Евангелието, а днес също, тъй като сме в Пасхалния период)

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.


50 Псалом (чете се)


Слава, гл. 6: По молитвите на равноапостолите, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира след 50  псалом самогласнаглас 6:

Благодат се изля във вашите уста, преподобни отци, и станахте пастири на Църквата Христова, учейки словесните овце да вярват в Троицата, единосъщна в едно Божество.


Литийна молитвадяконът.


Канони 2 – на Пасхата с ирмосите и на равноапостолните.


Пасхален от св. Йоан Дамаскин, VIII в

Песен 1

Воскресения день просветимся людие

В деня на Възкресението да се просветим, о люде! Пасха, Господня Пасха! От смъртта към живота и от земята към небето Христос, нашият Бог, преведе нас, които пеем победната песен.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Да очистим чувствата си, и ще видим непристъпната светлина на Христовото възкресение и ясно ще чуем: радвайте се! – ние, които пеем победна песен.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Небесата достойно да се веселят, земята да се радва, да празнува целият свят, видимият и невидимият: Христос възкръсна, веселие вечно.

И канон на равноапостолите, гл. 3

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Гледай книгата „Служба на българските светии“, стр. 185


Песен 3

Елате да отпием от новото питие, не вода, извираща чудесно от безплоден камък, а вино от източника на нетлението, извиращ от Христовия гроб, в който се утвърждаваме.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Днес всичко се изпълни със светлина, небето и земята, и преизподнята: всяка твар да празнува Христовото възкресение, в Когото се утвърждава.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Вчера се съпогребах с Тебе, Христе, днес възкръсвам с Тебе, възкръсналия, съразпъвах се с Тебе вчера; Сам ме прослави с Тебе, Спасителю, в Твоето Царство.

На равноапостолите

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!


Ектения, възглас: Защото Ти си Бог наш, и на Тебе възнасяме слава…


Седален на св. Кирил, глас 4:

Боговдъхновени Кириле, ти си оприличил единосъщната Троица на слънцето, създадено на небето по Нейн образец: по подобие на Отец кръгът му няма край, Синът е лъч на сиянието на Отец и оживотворяваща всичко топлина, а Духът изхожда от Отец; като внимаваме в това чудно слово, и ние се покланяме на единия Бог в Троица.

Слава, и сега, на мироносиците, гл 2

Мира тепле гробу приносят жены Спасе, ангела светлостию души веселяху, и Бога Тя всех проповедаху, и учеником вопияху: воистинну воскресе из гроба всех Жизнь.


Песен 4

На божествена стража да застане заедно с нас боговдъхновения пророк Авакум и да се покаже като светоносен ангел, който вика с ясен глас: днес дойде спасението на света, понеже Христос възкръсна като всесилен!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Мъжки пол, разтворил девствената утроба, се яви Христос; като човек бе наречен непорочен Агнец, като непричастен на сквернота, нашата Пасха; и като Бог истинен се нарече съвършен.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Като едногодишен агнец, благословеният наш венец Христос, волно бе заклан за всички, очистителна Пасха, и пак изгря за нас от гроба прекрасното Слънце на правдата.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Богоотецът Давид скачаше и играеше пред ковчега Господен, а Божиите свети хора, като виждаме сбъдването на образите, божествено да се веселим, защото възкръсна Христос, като всесилен.

На равноапостолите

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!


Песен 5

Нека станем рано с изгрева и да принесем на Владиката вместо миро – песен и ще видим Христа – Слънцето на правдата, Което възсиява, дарявайки живот на всички!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Окованите в адовите вериги, видели Твоето безмерно милосърдие, вървяха към светлината, Христе, с весели нозе, хвалейки вечната Пасха.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Да пристъпим, свещеносци, към Христа, излизащ от гроба като Жених, и да празнуваме с небесните чинове спасителната Божия Пасха.

На равноапостолите

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!


Песен 6

Ти слезе в земната преизподня, о Христе, и съкруши вековните прегради, които държаха пленниците на смъртта и както Йона от кита, Ти тридневен възкръсна от гроба!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Съхранил цели печатите, Христе, си възкръснал от гроба, както не си повредил утробата на Девата при Твоето раждане, и си отворил за нас вратите на рая.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Спасителю мой, живо и нежертвено заколение, като Бог, Сам доброволно Си се принесъл на Отца, и си възкресил праотеца Адам, като си възкръснал от гроба.

На равноапостолите

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!


Ектения, възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души, и на Тебе слава възнасяме…


Кондак, глас 3:

Боговдъхновени Кириле, ти си оприличил единосъщната Троица на слънцето, създадено на небето по Неин образец: по подобие на Отец кръгът му няма край, Синът е лъч на сиянието на Отец и оживотворяваща всичко топлина, а Духът изхожда от Отец; като внимаваме в това чудно слово, и ние се покланяме на единия Бог в Троица.

Икос:

Дойдете, верни, да възхвалим просиялите с добродетели проповедници на благочестието, тръбите на божествените Христови догмати, богоносните отци Методий и Кирил, защото те прогониха от нас мрака на нашето неведение и чрез Духа с огън изгориха нечестивите ереси, а чрез превода на Писанията приведоха славянските народи към Христовата вяра, чрез светото кръщение ги промениха от диви маслини в доброплодни и изпълниха света с множество чудеса. Затова сега предстоят пред престола на Всевишния, удостоени с небесни венци, горещо се молят за нашите души.

Синаксар: На този ден празнуваме паметта на…


Песен 7

  Оня, Който избави тримата отроци в пещта Се въплъти и страда като смъртен човек и чрез страданията, смъртното облече в дрехата на безсмъртието; Той единствен е благословен и преславен Бог на нашите отци.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Богомъдрите жени с миро тичаха след Тебе, Когото търсеха със сълзи като мъртъв, и радвайки се, се поклониха на живия Бог, и тайнствената Пасха, Христе, на Твоите ученици благовестиха.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Да празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушаването на ада, началото на друг, вечен живот, и играейки да възпяваме Виновния, един Бог, благословен и препрославен.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Наистина, свещена и всепразнична е тази спасителна, светозарна нощ, предвестница на светоносния ден на възкресението, в която вечната Светлина изгря от гроба за всички.

На равноапостолите

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!


Песен 8

Това е определеният и Свят ден, първата Събота, цар и господар на дните, празник на празниците и тържество на тържествата, в него благославяме Христа во веки.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Дойдете, чеда на новото лозе и божественото веселие, в избрания ден на възкресението да се приобщим с Христовото Царство, възпявайки Го като Бог вовеки.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Подигни очи наоколо, Сионе, и виж: ето, дойдоха при тебе, като богосветли светила, от запад, от север, от морето и от изток твоите чеда, благославящи в тебе Христа вовеки.

Пресвета Троице, Боже наш, слава на Тебе.

Отче Вседържителю, и Слове, и Душе, съединено в три ипостаси Естество, свръхестествено и пребожествено, в Тебе се кръстихме и Тебе благославяме вовеки.

На равноапостолите

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас!

Поради милостите на Агнеца, заклан за света, ти прие благодатта на свещенството, преподобни Кириле, с помощта на Светия Дух си изобретил славянските букви и с превеждането на книгите си ги зарадвал да пеят: всички дела Господни, благословете Господа.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Всехвални отци, вие прогърмяхте думите на по-младия син на гръма (ев. Йоан) като основа на нашата вяра: „в начало беше Словото“, а така също и сладкогласния Псалтир, който и до днес светата Църква с радост възкликва: всички дела Господни, благословете Господа.

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Достойни за удивление отци, вие сякаш открихте скрито съкровище в полето, като преведохте божествената литургия на славянски език и ние, които сме участници в нейната благодат, ви ублажаваме и пеем на Господ: всички дела Господни, благословете Господа.

Припев: Пресвета Богородице, моли Бога за нас!

Хванат в плен от изкушения и зли нападения, Богородице Дево, прибягвам към тебе, не пренебрегвай моленията на твоя раб, но ме избави от завладелите ме злини, та да те благословя с благословение и навеки да превъзнасям твоето име.

Песен 9

Стих 1: Душата ми величае доброволно Пострадалия, Погребания и Възкръсналия от гроба на третия ден.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!

Стих 2: Душата ми величае възкръсналия тридневно от гроба Христа Животодавеца.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!

Стих 3: Христос е новата Пасха, живата Жертва, Агнецът Божий, Който взема греховете на света.

О, колко възлюбен и най-сладък е Твоят божествен глас! Защото Ти наистина обеща да бъдеш с нас до края на вековете, Христе; като Го имаме за опора на нашата надежда, ние верните се радваме.

Стих 4: Днес всяка твар се весели и радва, защото Христос възкръсна и адът бе пленен.

О, Пасха велика и най-свещена, Христе! О, Мъдрост и Слове Божий, и Сило! Дай ни по същия начин да се причастяваме с Тебе в незалязващия ден на Твоето Царство.

На равноапостолите

Припев: Свети равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Премъдри Кириле, ти се устреми апостолски към спасението на заблудените хора, понесъл си неизброими подвизи и трудове. А тебе, славни Методие, кой може по достойнство да те възхвали? Затова че от вас се научихме да славим Бога, единодушно ви прославяме.

Припев: Свети Кириле, моли Бога за нас!

Винаги викам към Господ с думите на Псалтира: „кажи ми моя край и числото на моите дни“(38:5), а ти като получи известие свише и извърши делото, завърши живота си и пеейки с радостна душа, си се възнесъл на небето, където с небесните сили величаеш Светата Троица.

Припев: Свети Методие, моли Бога за нас!

Ти беше просветен с Таворската светлина в безмълвие и като стана достоен за свещения сан, прие епископството на Моравската църква, свети Методие, понесъл си много трудове и претърпя беди, но сега радвайки се заедно с Кирил се молете за нас, които винаги ви прославяме.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни!

Поръси нашето смирение с исопа на твоята благодат ти, която си по-почитана от херувимите и по-славна от серафимите, като ни изведеш от греховната бездна и ни избавиш от вечното осъждане, за да те величаем с песни заедно с всички светии като Богородица и майка на Светлината.


Катавасии на Пасха

Песен 1

В деня на Възкресението да се просветим, о люде! Пасха, Господня Пасха! От смъртта към живота и от земята към небето Христос, нашият Бог, преведе нас, които пеем победната песен.

Песен 3

Елате да отпием от новото питие, не вода, извираща чудесно от безплоден камък, а вино от източника на нетлението, извиращ от Христовия гроб, в който се утвърждаваме.

Песен 4

На божествена стража да застане заедно с нас боговдъхновения пророк Авакум и да се покаже като светоносен ангел, който вика с ясен глас: „Днес дойде спасението на света, понеже Христос възкръсна като всесилен!

Песен 5

Нека станем рано с изгрева и да принесем на Владиката вместо миро – песен и ще видим Христа – Слънцето на правдата, Което възсиява, дарявайки живот на всички!

Песен 6

Ти слезе в земната преизподня, о Христе, и съкруши вековните прегради, които държаха пленниците на смъртта и както Йона от кита, Ти тридневен възкръсна от гроба!

Песен 7

Оня, Който избави тримата отроци в пещта Се въплъти и страда като смъртен човек и чрез страданията, смъртното облече в дрехата на безсмъртието; Той единствен е благословен и преславен Бог на нашите отци.

Песен 8

Това е определеният и Свят ден, първата Събота, цар и господар на дните, празник на празниците и тържество на тържествата, в него благославяме Христа во веки.


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!


Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

Песен 9

Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси. Люде, веселете се!

Сияй, сияй, нови Йерусалиме, славата Господня над тебе възсия; ликувай сега и се весели, Сионе, възсияй, чиста Богородице, за Възкресението на Родилия Се от тебе.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили, и на Тебе въздаваме слава…


Светилни на св. равноапостоли, гл. 3, Подобен: Плотию уснув:

Свети учители, светло празнувайки вашата памет, най-усърдно ви молим да утвърдите славянските народи върху камъка на изповедта Христова и да запазите в мир живота ни.

Слава, и сега, на празника: Жены, услышите 

Жени, чуйте радостния глас: потъпках тиранина ад, вдигнах света от тлението; побързайте да съобщите на моите приятели добрата вест, защото искам да озаря творението Си с радост оттам, откъдето произлезе скръбта.


Всякое дихание (Пс.150) на равноапостолите, гл. 4

Всичко що диша, да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата, хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен!

Хвалете Го, всички Негови ангели, хвалете Го, всички Негови сили. На Тебе, Боже, подобава песен!

Подо́бен: Я́ко до́бля:

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Богомъдри Кирилe и Методие, като последвахте стъпките на апостолите и се подвизавахте в придобиване на заблудени люде, вие като бързолетящи орли облетяхте славянските страни и ги озарихте със светлината на богопознанието, привеждайки ги при човеколюбеца Христос, Когото молете да се избавят от тление и беди тези, които с вяра празнуват вашата памет.

3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

Същата стихира.

2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Работници на Христовото лозе, насадители на православното благочестие, богоносни отци, търсачи на погиналата драхма, които с усърдие придобивахте славянските хора и ги връчвахте в съкровищницата на живота на човеколюбеца Иисус, Когото молете да се избавят от тление и беди тези, които с вяра празнуват вашата многопочитана памет.

1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Поборници на Троицата и наставници на заблудените, вие победихте в спора мюсюлманската хула и юдейското нечестие, придобивайки богоугодни трудове, побързайте да запазите Църквата невредима от вражеските нападения и да я направите благоприятна за човеколюбеца Иисус, Когото молете да се избавят от тление и беди тези, които с вяра празнуват вашата многопочитана памет.

Слава, глас 6:

Дойдете, хора, благочестиво да отпразнуваме паметта на славянските просветители и благодарно да им извикаме: Радвайте се, пресветли светилници, осветили славянските страни със светлината на богопознанието. Радвайте се, добри пастири на словесните овци, които загиват в дебрите на злата вяра, и които сте привели при Пастира и сте събрали в кошарата. Молете Христос, нашия Бог, да се спасим всички.

И сега, на празника. глас 5:

Ти, Който се обличаш със светлината като с дреха, беше свален от кръста от Йосиф с помощта на Никодим, и като Те видя мъртъв, гол и непогребан, той надигна трогателен плач, ридаейки каза: „Уви ми, най-сладки Иисусе! Щом като слънцето Те видя висящ на кръста, то се уви в мрак, и от страх земята се разтресе, и се раздра завесата на храма; а сега Те виждам как доброволно се подлагаш на смърт за мене. Как да Те погреба, Боже мой? Или в каква плащеница да Те увия? С какви ръце да докосна непорочното Ти тяло или с какви песни да възпея Твоето заминаване, Милосърдни? Величая Твоите страдания и възпявам Твоето погребение и възкресение, като викам: Господи, слава на Тебе!“


Велико славословие


Тропар на равноапостолите: глас 4

Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.


——————————————————


На Литургията

Антифон 1, псалом 65, глас 2.

Стих 1: Възкликни към Бога, цяла земьо! (Пс. 65:1) Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Вторият хор: Възпейте славата на името Му, въздайте Му слава и хвала. Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Стих 2: Кажете Богу: колко си страшен в делата Си! Поради големината на Твоята сила, ще Ти се покорят Твоите врагове (Пс. 65:3). Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Стих 3: Цяла земя да Ти се поклони и да Ти пее, да пее на Твоето име, Вишни! Припев: Молитвами Богородицы, Спасе, спаси нас.

Слава, и сега: двата хора силно: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.


Антифон 2, псалом 66, глас същия.

Стих 1: Боже, бъди милостив към нас и ни благослови. (Ст. 1) Припев: Спаси ны Сыне Божий, воскресый из мертвых, поющия Ти: Аллилуиа. Веднъж.

Другата страна: Боже, осветли ни с лицето Си, и ни помилвай. Припев: Спаси ны Сыне Божий:

Стих 2: Да познаем на земята Твоя път, у всички народи Твоето спасение.  (Ст.3) Спаси ны Сыне Божий:

Стих 3: Да Те възхвалят народите, Боже; да Те възхвалят всички народи.  (Ст. 4) Спаси ны Сыне Божий:

Слава, и ныне: двата хора: Единородный Сыне:


Антифон 3, псалом 67, глас 5.

Стих 1: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му. Тропар: Христос воскресе из мертвых:

Другата страна: Да бягат от лицето Му, онези които Го мразят. Христос воскресе:

Стих 2: Както изчезва дима, да изчезнат враговете Божии, както се топи восък от огъня. Христос воскресе:

Стих 3:  Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят. Христос воскресе:


Входно:

В събранията благославяйте Бога Господа, вие, които сте от Израилево семе! (Пс. 67:27) Спаси ны Сыне Божий:

(Това входно се пее до Отдание на Пасха)


След входа:

На мироносиците, гл. 2:

Пред мироносиците жени на гроба застана ангел, казвайки: за мъртвите се носи миро, а Христос е чужд на тлението. Но извикайте: възкръсна Господ, като дарява на света велика милост.

На равноапостолите, глас 4. 

Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.


На храмовия светия


(За кондака виж указанията в таблица 4 в края на типика, стр. 495)

Кондак на Пасха, глас 8: Аще и во гроб

Макар и в гроб да си слязъл, Безсмъртни, но си разрушил силата на ада, и си възкръснал, като Победител, Христе Боже, и на жените мироносици си казал: радвайте се! и на Твоите апостоли си дарил мир и на падналите възкресение.


Задо­стой­ник

Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси.“ Хора, веселете се.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


Причастен:

Във вечна памет ще остане праведникът. Алилуия. (Пс. 111:6Б)

No comments:

Post a Comment