Sunday 1 September 2024

3 септември

Служба на Свети блажени Тервел (†721 г.), първият цар на България.


Службата е съставена на гръцки език от монахиня Филарета от манастира „Света Богородица Икосифиниса (Εικοσιφοινίσσης)“ до Амфѝполис, преведена на български от Алексей Стамболов. Манастирът е разграбен от българските войски по време на Първата световна война, по образния израз на Вселенския патриарх Вартоломей, „от северни едноверци“. Откраднатите реликви остават и до днес в София, което се явява предмет на гръцко-българско междуцърковно и дипломатическо напрежение. Текстът е възпроизведен по изданието: Празничен Миней. Светийски служби. Манастир Свв. Апостоли Петър и Павел, с. Одраница, 2019 г. С. 203 - 218. В бележките към публикацията преводачът посочва, че предпочита предаването на името на легендарния хан под формата „Тервел“, а не „Тривелий“, което се среща по-често в българските издания.

Именно св. Тервел командва българската войска, дошла през 717 г. на помощ на обсадения от арабите Константинопол, което е един от крайъгълните камъни в историята на чудото на Божията Майка.


3 септември

Свети Тервел, пръв български цар


На вечернята


Нa Господи, воззвах: стихири на 6, глас 1.

Подобен: Всехвальнии мученицы:

Всеблажени Тервеле мъдри, ти стана за България велико светило и поборник и пръв цар, като украси и просветли душата си с божествено благочестие в Духа, славни. Затова моли се да бъдат дарувани мир и велика милост на тези, които те почитат. (два пъти)

Богомъдри Тервеле прочути, ти пренебрегна всичко като измет, с вяра се присъедини към божествения сонм на монасите и приучи сърцето си към божествена любов подобно на безплътен, о, славни. Затова моли се за тези, които те възпяват, да бъдат дарени с благословение и велика милост. (два пъти)

Трижди блажени Тервеле крепки, (ти) бе за народа си велик застъпник и защитник, вечносветещо светило, извор на състрадание и море от милост, като подражаваше на Христа, нашия Бог; Него моли да дарува на душите ни мир и веселие.

Паството ти в България, свети, ведро празнува с псалми твоята вечно почитана памет и тържествува с божествени мелодии, като почита теб, блажени Тервеле, велик поборник, който непрестанно раздаваш благословение и велика милост.

Слава…, глас 8:

Апостолски живя на земята като пръв и богодаруван цар на българската земя, Тервеле всечудни, просиял в правда и мъжество, и всяка друга добродетел, увеличавайки таланта на живота по Бога. Защото, като възненавидя земното богатство, с готовност се оттегли и с радост пристъпи към монашеския образ. И сега, живеейки в горното свръхестествено и свръхразумно царство, моли се като любещ баща твоето паство да бъде запазено невредимо от всякакви ереси.

И сега…, Богородичен догматик на гласа:

Царят Небесен от човеколюбие на земята се яви и сред човеците живя, защото като прие от чистата Дева плът и произлезе от нея с тази плът, Той пребъдва единствен Син, двойствен по природи, но не и по лица; затова, проповядвайки Го като наистина съвършен Бог и съвършен човек, ние изповядваме Христа за наш Бог. Майко, непознала брак, моли Го да помилва нашите души.


Вход.

Паримии на св. Константин и Елена (21 май)


На литиите — стихира на храма и на светията. Глас 1:

Ти от младини се посвети на Твореца, Царя и Владиката на вековете, с благочестиви дела украси душата си като боговенчан цар, като се показа, блажени Тервеле, баща на бедни, онеправдани и страдащи. Затова днес твоят народ, радвайки се в Господа, изпросва от сърце велика милост по твоите молитви.

Глас 3:

Като живя евангелски на земята в благодат, подражавайки на Спасителя, ти стана свещен началник на твоето паство с болки и несгоди от нечестивия, о, боговенчани добропобедни Тервеле, похвала на царството. И сега, като предстоиш с редиците на светиите пред трона на непоносимата Божия слава, пази от опасности твоите раби, които почитат паметта ти.

Глас 5:

Като светоносна утринна звезда изгря за света, о, всеславни Тервеле, като просвети душите на намиращите се в мрака на безбожието с евангелските увещания и с наистина светия си живот, сред богатство и слава, като воин Христов; Него моли сега дръзновено за спасението на рабите си.

Слава…, глас 5:

Имайки Христа за обитател в душата си, ти живя в този свят като пришълец и странник, Тервеле, предвождайки непрестанно народа си и отблъсквайки доблестно варварските пълчища с непобедимото оръжие на Кръста, както някога великият Константин, и прилепвайки се о Бога, Който прие издигането на ръцете ти и чрез тебе дарува на всички ни велика милост.

И сега… Богородичен празничен:

Облажаваме те, Богородице Дево, и те славим ние, верните, както подобава: град непоколебим, стена непристъпна, надеждна защита и прибежище за нашите души.


Стиховни стихири, глас 2.

Подобен: Егда от дрeва:

За пръв цар от Бога бе даден на България (ти), мъдри Тервеле, за да просвещаваш всички, които идват при теб и да посадиш светото слово в сърцата на твоите чада, които те обичат, свети. Затова и ние радостно те възхваляваме, като просим благодат и небесен мир.

Стих: Издигнах избраника измежду народа, намерих Моя раб Давид, със светия Си елей го помазах.

Като извървя, отче, наистина тесния божествен евангелски път, подкрепян от благодатта на божествения Дух, и като закопня неизказано за небесната светлина, ти остави суетата на двореца, обличайки се във великия подвижнически и прекрасен (монашески) образ, мъдри Тервеле блажени.

Стих: Затова, Боже, Твоят Бог Те помаза с елей на радост.

Днес цяла България тачи с песни твоята памет и пречуден живот, божествени Тервеле свети, и с душевна радост вика: „радвай се“ на теб, нейния горещ застъпник и молитвеник при всякакви болки и нападения на видими и невидими врагове.

Слава…, глас 4:

Богоприемни Тервеле, ти се показа като Христов воин и пазител на Неговите закони, пръв цар и гордост на България, като отблъсна далеч от нея вражеските пълчища и печалните несгоди чрез безмерни милостини и богоподражателно състрадание. Затова днес твоят народ с благодарно сърце празнува многосветлата ти памет, следвайки живота ти и изпросвайки божественото ти застъпничество пред Спасителя на нашите души.

И сегаБогородичен празничен, на същия глас:

От всякакви опасности пази твоите раби, благословена Богородице, за да те славим, надеждо за нашите души.


Отпустителен тропар, глас 3.

Подобен: Божественныя веры:

Велика гордост на България, пръв неин цар и избавител бе ти, Тервеле славни; като украси живота си с подвизи, ти се удостои с небесното царство. Затова се моли, всеславни, на Христа Бога да ни дарува велика милост.

СлаваИ сега… Богородичен възкресен, на същия глас:

Теб, ходатайстващата за спасението на рода наш, възпяваме, Богородице Дево, защото с плътта, която възприе от теб, твоят Син и наш Бог претърпя страдания на Кръста и ни избави от тлението като Човеколюбец.


—————————————————


На утренята


На Бог Господь: тропарят на светията два пъти.

Слава… И сега… Богородичен.


Първи седален, глас 1.

Подобен: Гроб Твой, Спасе:

Като си послужи богомъдро като воин на Царя Христа, ти се показа светило и поборник на паството си, отблъсвайки редиците на безбожните варвари, о, Тервеле, и го отведе към широтата на свободата и на благоустроената държава, затова те възхваляваме.

СлаваИ сега… Богородичен:

Действително си по-високо от небесните ангелски войнства, Дево, понеже носеше в обятията си Владиката и Господа, и неизказано кърмеше с мляко Този, Който храни всяка душа и творение със (Своето) слово; затова ти се покланяме.


Втори седален, глас 4.

Подобен: Скоро предвари:

Великият поборник на България, който добре прие царство свише, божественият Тервел нека бъде почетен сега с химни и незамлъкващи песни и нека бъде увенчан с наистина благовонни цветя. Защото ходатайства пред Твореца за нашите души.

СлаваИ сега… Богородичен:

По волята на Отца при тебе, Дево чиста Мариам, от висините дойде Гавриил и извика: „Радвай се!“. Тогава Бог Слово се въплъти неизменно, безсеменно и свръхестествено в твоята света утроба и възсъздаде нашата някога паднала природа.


Седален след полиелея, глас 3.

Подобен: Красоте девства:

Като живя, Тервеле, свят живот сред големи скърби, ти стана образец за народа си и известна похвала; затова и цяла България с вяра величае твоето честно име, като вика: „От всяка нужда ме пази, богоносни отче, с твоите молитви!“.

СлаваИ сегаБогородичен:

Неописуемият Бог и Господ възприе човешки образ, Пречиста, като се смили състрадателно над това свое създание и от тебе, Владичице, изгря, като най-велико слънце, прогонващо всенечестивия и скверен мрак на идолите с истинското светосияние на божественото възкресение.


Степенни — антифон 1, глас 4.


Прокимен, глас 4

Издигнах избраника измежду народа, намерих Моя раб Давид, със светия Си елей го помазах.

Стих: Затова, Боже, Твоят Бог Те помаза с елей на радост.


Евангелие — на св. Константин Велики.


Псалом 50.

Глас 2: Слава… По молитвите на боговенчания цар, Милостиви, очисти множеството мои прегрешения.

И сега… Богородичен: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството мои прегрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже…

И следната самогласна стихира, глас 6:

Днес Христовата Църква в България като твое стадо благоговейно почита твоя живот, подвижническо житие и помощта (която оказа) към народа си в нерадостни времена, Тервеле богоугодни; нея пази от опасности, ереси и скърби като любещ баща.


Канон, глас 4.

Акростих: „Похвала на богоносния Тервел“.

Песен 1.

Ирмос: Ще отворя устата си и ще се изпълни с Духа, и ще излея слово към Царицата Майка, и ще се явя, ведро тържествуващ, и ще възпявам радостен нейните чудеса.

Припев: Свети благоверни Тервеле, моли Бога за нас.

Едничкия Владетел и всеблаг Господар умолявай, блажени Тервеле, моля те, да ми изпрати небесна благодат, та да увенчая с похвали твоя свят живот.

Приеми сега словесната похвала на твоите раби, трижди блажени Тервеле, всепобеждаващ царю, и подай свише благословение на душите на призоваващите твоето велико име.

С пот и скърби, и при трудни обстоятелства, като постави своите душевни основи в Христа, ти стана велик светилник и водач, Тервеле славни, досточудни.

Богородичен: Светлоименита Владичице, одушевено вместилище на светлината, просвети сега с невеществено просветление потъмнелите от много грехове души и укорителния мрак отдалечи.


Песен 3.

Ирмос: Твоите песнопевци, Богородице, жив и изобилен Изворе, събрани в хор, духовно утвърди; и в божествената твоя слава ги удостой с венци на славата.

Страната на българите се усили и бе избавена от всеки гняв при твоето царуване, славни Тервеле мъдри; затова сега радостно почита с любов твоето успение.

Твоята родина, блажени, която някога избави от беди, се весели сега (в деня) на наистина светлоносната ти памет, Тервеле, и с благодарна душа прославя твоя живот.

Всред светски грижи, всякакви обстоятелства и светска суета ти бе устремен към божествения пристан; затова твърдо се подвизаваше като воин на Твореца.

Богородичен: Пречиста Дево, моли човеколюбивия Бог, Когото си родила, да избави твоите раби от болести и нещастия, за да славим тебе — най-висшето творение.


Седален, глас 3. Подобен: Божественныя веры:

Имайки свят живот, ти се показа велика опора за родината си, богоблажени Тервеле; и като извървял пътя си в подвиг, бе причислен към чиновете на преподобните; заедно с тях се застъпвай пред прославилия те Господ да дари на всички прошка на грехопаденията.

СлаваИ сега… Богородичен:

Със слизането на Божествения Дух Единосъщното Слово стана плът в твоята утроба, Богоневесто, за да обожи възприетото (от Бога) смъртно естество и да избави от проклятието всички, които те почитат и облажават, Дево, що едничка роди ни радостта.


Песен 4.

Ирмос: Седящият славно на престола на Божеството, Пребожественият Иисус, дойде на лек облак и с пречистата (Си) длан спаси тия, които викаха: „Слава на Твоята сила, Христе!“.

Още от дете ти свято посвети себе си на Владиката на творението, богоразумни, и се украсяваше с божествено благочестие — добродетелите на предците (ти), Тервеле, и стана почитано вместилище на благодатта.

Наблюдавайки блясъка на небесната красота, изцяло се привърза към Царя на всичко и наш Бог; чрез усъвършенстване в добродетелите стана велик поборник за своя народ, о, Тервеле.

Ти бе стена на България срещу враговете, о, Тервеле, прогонвайки надалеч варварските пълчища с благодатта на живоносния знак, който подкрепяше твоята душа и мисъл, всеблажени.

Богородичен: Просветли със светлината на покаянието моето окаяно сърце, помрачено от злите навети на изкусителя и ми давай радост, Девомайко, която носеше в себе си Благия и Човеколюбеца.


Песен 5.

Ирмос: Изумиха се всички от твоята божествена слава, защото ти, непознала брак Девице, носеше в утробата си Бога на всичко и роди Син, Който е извън времето и Който награждава със спасение всички, които те възпяват.

Като светоносно и най-приятно утро изгря ти за родината си, блажени, по промисъла на Животодателя и Човеколюбеца Бог, Който някога издигна великия Мойсей за пребожествен водач на Своя народ.

Зверове опасни — варварските пълчища ти някога прогони далеч от родината си, без никак да се поколебаеш, блажени; затова се показа като славен воин и Божи служител, Тервеле.

Днес цяла България се радва, отправяйки похвала към Господ (в деня) на твоята памет, Тервеле, и празнува тайнствено, като с любов възпява блестящите ти битки.

Богородичен: Безсеменно зачена най-светия от светиите за благодеяние на човеците и ни освободи от праотеческото проклятие, Майко Божия; затова се покланяме на твоето неизказано Детерождение.


Песен 6.

Ирмос: Като честваме тоя божествен и всечестен празник на Божията Майка, богомъдри, елате да запляскаме с ръце, славейки Бога, Който се роди от нея.

Наистина великият поборник, българската похвала и гордост, божественият Тервел, нека бъден възхвален днес, защото има дръзновение пред Човеколюбеца.

Сияейки със свещена светлина, ти изостави всичко временно и тленно и се присъедини благоразумно с любов към монашеските редици, блажени Тервеле.

Целият твой народ днес почита и величае твоята пречудна памет и с копнеж като на баща сега ти пее победни песни, мъдри Тервеле.

Богородичен: Приеми потока от сълзите ми и прогони всяка тъга от сърцето ми, Дево, като ме пазиш в благоразумие и покайно настроение, Богоблагодатна.


Кондак, глас 2. Подобен: Явился еси днесь:

Ти се яви пръв кесар на България, несломим божествен темел и светилник на святост чрез съвършенството на добродетелите, преподобни отче, богомъдри Тервеле.

Икос:

Дойдете да облажим днес този велик и светоносен, най-несломим стълб на българската земя и славен пълководец в битките на народа, като възпяваме неговите успехи, милосърдие и всяка друга добродетел, чрез които се показа наследник на истинското царство, стоящ пред Царя на всичко, Бога. Затова с уста и сърце всички да извикаме към него: „Радвай се, преподобни отче, богомъдри Тервеле!“.

Синаксар: На 3-ия ден от този месец честваме паметта на първия цар на българската земя свети Тервел, който по-късно се усъвършенства в ангелския монашески образ, в мир и богоприятно житие.

Двустишие:

Като измина добре евангелския път,

сега на небето живееш, о, Тервеле.

По неговите свети молитви, Христе Боже, нека бъдем спасени всички при Твоето второ пришествие, амин.


Песен 7.

Ирмос: Богомъдрите юноши не се поклониха на творението вместо на Твореца, но като потъпкаха мъжествено заплахата с огън, радостно пееха: „Благословен си Ти, препрославен Господи и Боже на нашите отци!“.

Чрез твоето застъпничество блика изобилна благодат за онези, които идват при тебе като при настойник и баща, Тервеле славни — гордост на народа си, когото запазвай невредим от скърби и всякакви ереси.

Ти бе подкрепа на намиращите се в тежко положение и в страшна нужда, свети, като подражател на Христа, всеблажени Тервеле, затова се удостои да се причислиш към всечестния чин на монасите.

Нависоко ти държа порива на сърцето си с божествена любов и добротворство, като не се стремеше към суета, богатство и чест, о, дивни Тервеле, защитниче на православните.

Богородичен: В твоята утроба, Владичице, ти носеше Всевишния по Негово благоволение, поради голямо добросърдечие, оставайки чиста Девица след страшното и надвишаващо разума раждане, благословена Мариам.


Песен 8.

Ирмос: Богородичният Син (някога) спаси благочестивите юноши в пещта; Той тогава се яви като предобраз, а сега действително и подбужда цялата вселена да ти пее: „Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте през всички векове!“.

За да постигнеш горното и единствено истинско царство, ти понесе всякакви страдания и като възжела благословеното и единствено блажено постническо житие, с вяра презря скърбите, божествени Тервеле.

В надмирните свещени селения на истинския блясък ти прие победния венец от живоносната ръка на Царя на всичко, блажени Тервеле, заедно с всички светии в слава, които Го превъзнасят във вековете.

С готовност положи душата си за твоето паство като истински богомъдър цар, славни Тервеле, като отблъсна враговете с божествената благодат и като славеше милостивия Бог, дарувал ти такава сила.

Богородичен: Треперя от онзи страшен час на Второто пришествие, понеже съм изпълнен с мрак и суета, о, Богородице Дево, помощнице на верните; затова ме обърни към непрестанно божествено упражняване в добродетелите и ме спаси.


Песен 9.

Ирмос: Нека радостно да заиграе всеки земнороден, духовно просвещаван; да тържествува естеството на безплътните умове, почитайки свещеното тържество на Божията Майка и да вика: „Радвай се, Всеблажена Богородице, Чиста Приснодево!“.

Да застанем благоговейно всички (ние) множества от вярващи и да облажим богоблажения, който ни освободи от мъките на агарянските злини и от всеки друг гняв, и с готовност да извикаме: „Радвай се, блажени отче Тервеле!“.

С молитвите си направи Христос да погледне милостиво на твоята родина, мъдри, като я пази невредима и незасегната от тежки обстоятелства, от еретици и от всяка скръб; защото ние, православните множества, те придобихме за велик избавител, Тервеле.

Днес над България изгря твоята светла памет, мъдри, която прогони мрака на неверието и суетата, Тервеле, винаги блажени отче наш; като я почитаме, ти викаме: „Радвай се, честни покровителю на твоя народ!“.

Богородичен: Пречудно прибежище и помощ на света, Приснодево, запази тия, които ти се покланят, от зли ереси и от всеки друг гняв, та да ти викаме с любов: „Радвай се, надеждо и помощ на вярващите!“.


Светилен, глас 4.

Подобен: Жены, услышите:

Целия си живот и грижите за рода ти с усърдие възложи, блажени, на Царя на творението, като украси с благодат акропола на твоята душа, Тервеле всехвални; затова радостно почитаме твоята свещена памет.

СлаваИ сега… Богородичен:

Христос, многомилостивият и всесъстрадателен Господ, се всели неизречено в твоята утроба, Дево, и по всички краища на земята те яви Богородица, всечестна и свръхсветла посредница на тия, които непрестанно ти викат архангелското: „Радвай се“.


Хвалитни стихири на 4, глас 1.

Подобен: Небесных чинов:

Нека всички да възхвалим с песни богопочетения и богодаруван Тервел велики, цар на българската земя и от Бога застъпник, който непрестанно с дръзновение се моли за спасението на нашите души. (два пъти)

Осветен от светлината на непристъпната Троица, трижди блажени, ти се показа блестящо светило в света, вършейки свято и праведно доблестни дела за твоя народ, който усърдно прибягва към твоята помощ, богоблажени Тервеле свети.

Спасявай от всякакви душевни и телесни болести онези, които с вяра честват твоята божествена памет и с желание възхваляват твоите блестящи подвизи, (както) и родината ти от всяко нападение, о всехвални Тервеле.

Слава…, глас 5:

Изгря днес като пролет в Църквата и особено за родината ти твоето всепразнично успение, трижди блажени Тервеле богомъдри. Защото като срази неверниците с Христовата власт, ти осигури мир на народа си и разпален от божествена любов, се посвети Богу като благоразумен и блажен воин, приемайки най-праведна кончина в смирение и богоугодна старост. И сега, като се наслаждаваш на небесната слава заедно с безплътните ангели, дарувай на онези, които те възпяват, истинно благоразумие и вечен живот.

И сегаБогородичен празничен:

Облажаваме те, Богородице Дево, и те славим ние, верните, както подобава: град непоколебим, стена непристъпна, надеждна защита и прибежище за нашите души.


Велико славословие.

Тропар на светията.


———————————————————


На св. Литургия:

апостол, евангелие и причастен на св. Константин Велики (21 май)



Величания:

Радвай се, о, свещени Тервеле, славно чедо, хранителю и покровителю на България; радвай се ти, който съчета в едно царска слава и монашеска схима.

Радва се твоята родина България, която прие богатство - твоето честно застъпничество; нея запазвай, блажени отче Тервеле, невредима от страшни беди и врагове.

Двустишие:

Покажи и на мен, о, богоносни, пътеката,

водеща горе — към божествената светлина.

No comments:

Post a Comment