Friday 5 April 2024

Узаконеното беззаконие

  Вече няколко пъти пиша, че типика от 1980 г, който използваме в момента, е четиво за „богоизбрани“ люде, т.е., не е за простолюдието. И всичко идва от гордостта на съставителите му: ама ние вече сме го написали някъде там, няма да се повтаряме за всеки празник. И така от спестяване на хартия стигаме до ситуации, където всеки може да си тълкува употребата на типика според желанието си. Затова в една статия написах, че е крайно време на уебстраницата на Синода да има раздел „Предстоящи служби“, в който да се публикува реда на всяка предстояща служба до седмица предварително.

Ето един пример на узаконено беззаконие, при който, каквото и да изпее певеца, все ще е правилно: службата за 6 април 2024 г (Успение на св. Методий), когато се пада в събота на Великия пост.

Както ми написа един протопсалт: можеш да направиш две подреждания: едното за тези, които ще празнуват празнично, другото за тези, които ще празнуват „обикновено“. В типика на стр. 265 пише: „Последованието е делнично, съчетано със службата от триода за деня“. Ако е така, защо в календарчето е подчертано и със звездичка?

На стр. 431 има последование на утринната за събота от втората седмица на Великия пост. От минея се ползва само канона на светеца, дори тропара му не пеем. А накрая с дебело е подчертано: „По тоя начин се отслужва последованието и през следващите две съботи от Великия пост.“ Т.е., триода е водещ.

Връщам се малко назад, стр. 427, забележката: Когато празнувания светия (напр. 24 февруари, св. 40 мченици - 9 март, или др.) се случи в някой от седмичните дни на поста (освен събота), - тогава сутринта след полунощницата се чете празнична утреня според чина в минея

Аз пак ще се върна на предишния си въпрос към съставителите на календарчето: след като за съботите следваме инструкциите на стр. 431, защо празника на св. Методий за тази година е подчертан? Празнична служба с полиелей ли трябва да пеем?

Друг практик певец ми написа: Според мене тази служба на св. Методий е полиелейна и трябва да се използват указанията за други полиелейни празници, които през Великия пост не са много. И понеже не е от разреда на Благовещение, трябва да погледнем указанията за 9 март, т. 10, стр. 240. А там пише така: КОГАТО 9 МАРТ СЕ СЛУЧИ В СЪБОТА НА ВТОРАТА или ТРЕТАТА СЕДМИЦА от поста, службата е изцяло според минея.

В един и същи типик, две противоположни инструкции. 

Уважаеми певци, обърнете се към Светия Синод да ви разяснят, а до тогава пейте каквото си искате!

No comments:

Post a Comment