Wednesday 8 March 2023

Свети 40 мъченици

СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ СЕВАСТИЙСКИ

* Ако се падне в св. Четиридесетница, пригответе си триода, минея и часослова. Типик, стр. 236, т. 6. Отслужва се полунощница, утреня, часовете 1, 3, 6 и 9, изобразителните и вечернята с преждеосвещена литургия.

Утринна


След Шестопсалмието и Великата ектения 

Бог Господь, гл. 1:

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.


Тропар, глас 1

Всечестни страдалци, четиридесет войници Христови, непоклатими оръженосци, като минахте през огън и вода и станахте съграждани на ангелите, молете се с тях на Христа за тези, които с вяра ви възхваляват. Слава на Дарилия ви сила, слава на Венчалия ви, слава на Този, Който дава изцерение на всички! (2 пъти)

Слава... и сега... 

Когато Гавриил ти каза „Радвай се!“, Дево, тогава едновременно с думите му в тебе, светия Кивот, се въплъти Владиката на всичко, както предсказа праведният Давид – ти се оказа по-просторна от небесата, носейки своя Творец. Слава на Вселилия се в тебе; слава на Произлезлия от тебе; слава на Освободилия ни чрез твоето раждане.


Малка ектения: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…


Първи седални, гл. 4, по Явился еси днес:

Вие сте почитана основа на Църквата, и като най-величествени звезди, винаги просвещавате и верните озарявате, божествени четиридесет Хрис­то­ви мъченици.

Слава,

С разум най-мъжествен преминахте мъчението, чудни страстотерпци, през огън и вода преминахте, и влезохте в широтата на спасението, като наследство приехте Небесното царство. В него отправете за нас божествени молби, мъдри четиридесетима.

  И сега, Богородичен:

Твоите раби, които благодарно те възпяват от сърце, и просят необхо­ди­мо­то, Богородице: твоите милости, Владичице, те призовават и казват: пресвета Дево, побързай и ни избави от невидимите и видими врагове и всяка заплаха, защото ти си нашата защита.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


Втори седален, от Октоиха

Полиелей и величания

Малка ектения

Възглас: Защото е благословено Твоето име, и величествено е Царството Ти, на Отца и Сина, и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Седален след полиелея, гл. 5, по Собезначалное: (два пъти)

Украсата на светите мъченици, това многосветло и богосъбрано мно­жес­тво от четиридесет истински мъдри вòйни, изпитани с мраз и огън, пока­заха се вòйни на Царя на всички – Христос, Когото и молят да се спасим.

Слава, и сега, Богородичен:

Сега, преди Съда, себе си оплаквам, като помисля за моите лукави и люти дела, и дълбочината на прегрешенията, която израстна с мен от чистото ми детство и давеща ума ми. Но по твоето застъпничество, дай ми прошка и ме сподоби да получа спасение!

Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен: Влязохме в огън и вода, и Ти ни изведе на свобода. (Пс. 65:12Б) Стих: Ти ни изпита, Боже, претопи ни, както се сребро претапя. (65:10)

Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй! (3)

Дяконът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие!

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (името).

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Утринно евангелие


50 Псалом (чете се)


Слава: По молитвите на мъчениците, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира, глас 2:

Давид пророчески казваше в псалмите: преминахме през огън и вода, и Ти ни изведе в покой. А вие, мъченици Христови, с вашите дела, като изпъл­нявахте думите, преминахте през огън и вода и влязохте в Царството небес­но. Затова, истински 40 страдалци, молете се да ни дарува велика милост!


Литийна молитва (дяконът)


Канон на мъчениците (2), гл. 2.

Кондак гл. 6: Цяло войнство от 40 Господни мъченици, света оставихте и се прилепихте към Небесния Владика, през огън и вода преминахте, блажени, достойно приехте слава от небесата и много венци.

Икос: Седящия на непристъпен престол, Прострелият небето като кожа и Утвърдилият земята, и Събралият водата, Който от нищото направи всичко, и на всички дава дихание и живот, приема от архангелите пение и поклоне­ние от ангелите, и Славеният от всички – Христос Вседържителя, Творецът и наш Бог, пред Него падам аз, недостойния, принасям моята молитва, прося благодатни думи, за да мога благочестиво и аз да възпея светиите, които сам Бог ги показа победители, като им дарува сила от небесата и множество венци.

В този месец, във деветият ден празнуваме паметта на св. 40 мъченици от Севастия. По техните молитви, Христе Боже наш, помилвай и ни спаси. Амин!


Катавасии: Отвèрзу устà моя, гл. 4:

Песен 1

Ще отворя устата си и ще се изпълнят с Дух Свети, и ще произнеса дума за царицата майка, и ще се явя светло тържествуващ, и с радост ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, която си жив и изобилен източник, укрепи събралия се духовен хор от твои певци и чрез божествената си слава ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в слава на божествения престол, дойде на лек облак и чрез нетленна длан спаси тия, които казват: слава, Христе, на Твоята сила.

Песен 5

Всички се удивиха на твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, носи в твоята утроба превъзнесения над всичко Бог и роди безначалния Син, като даваш мир на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като честваме тоя божествен и всепочитан празник на Богомайката, дойдете да пляскаме с ръце и да славим Бог, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите младежи не се поклониха на творението вместо на Твореца, но мъжествено презряха огнената заплаха и с радост пееха: благословен си, препрославлени Господи и Боже на отците ни!

Песен 8

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите младежи бяха запазени в пещта от Богородичната рожба, която тогава беше предобраз, а сега е действителност; Той кара цялата вселена да ти пее: всички твари, възпявайте Господ и Го превъзнасяйте във всички векове.

Честнейшую.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

9-та песен от катавасиите

Нека се радва всеки човек, просвещаван духовно, а естеството на безплътните умове нека почете свещения празник на Богомайката, като тържествува и казва: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава…

Светилен, по Жени услишите:

Четирите десетици, победоносният полк, да възпеем достойно войн­ство­то от светите мъченици, защото с огън, студ и вода посрамиха враждеб­ните полкове, и приеха от Спасителя Христос венци на славата.

Слава

Четирите стихии: огън, въздух, вода и земя, с божествени песни да възпеят четиридесетното множество мъченици, с 40 добродетели на пребо­жествената Троица, защото пострадаха за Христа – Владиката на всички.

И сега:

Тъй като си родила Владиката на всички твари, Майко Дево, о, влади­чице Богородице, от всички мъчещи ме страсти ме изтръгни, и ме проводи към светлината на милосърдието и към прекрасната пасха на Възкръсналия твой Син!

Хвалитни стихири на Всякое дихание, на 4, гл. 5:

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. Пс.150:2

Дойдете, братя, да възпеем с похвали мъченическия полк, с мраз и огън опален, изгорили лъжата на зимата, разпалена от ревност, войнство най-доблестно, свещен събор, неразрушима и непобедима защита, закрилници и за­щитници на вярата, божествен лик от 40 мъченици, ходатаи на Църквата, които силно се молят на Христа, да изпрати на душите ни мир и велика милост.

Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. Пс.150:3

Същата стихира.

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс.150:4)

Радвай се, съборе крепки и търпеливи, и победно опълчение, крепости на благочестието, вòйни Христови, твърди и непобедими оръженосци, силни по ум и мъжествени по душа, наистина божествени, пожелан от Бога лик светци, Богоизбран сонм, 40 мъченици, тъй като сте равни по страдание, равни и по нрав, и по равно приехте венци, Христа молете да дарува на душите ни мир и велика милост.

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс.150:5-6)

Радвайте се, победоносно множество звезди, които на война храбро се държахте мъжки, преминали през огън и студ, и водния лед разтопили, земята направили небе, и всички просветили, а сега огряти в недрата на Авраама, заедно с ликуващото ангелско войнство, мъченици 40, цветя изпускащи благовоние – всъщност, духовно раздаване, Христа молете да дарува на душите ни велика милост.

Слава, гл. 5:

Мъченици Христови, с паметта на вашето славно страдание, направих­те най-светъл всечестния пост, а като сте 40, Четиридесетницата освещавате, с вашите мъки се уподобявате на Христовите страдания. И тъй като имате дръзновение, молете се в мир да достигнем до тридневното възкресение на Бога и Спасител на нашите души!

И сега, Богородичен:

Ублажаваме те, Богородице Дево, по дълг те славиме, ние верните, защо­то ти си непобедим град, стена необорима, твърда застъпница и прибе­жище за нашите души.


Просителна ектения


Стиховни стихири. Ако е пост, два пъти само­гласната стихира от Триода и мъченичния.

(за Втора седмица от ВП, четвъртък) Глас 8:

Покаяния время, и жизни вечныя ходатай нам есть постный подвиг, аще прострем руки во благотворение: ничесоже бо тако спасает душу, якоже подаяние требующим. Милостыня растворенная постом, от смерти избавляет человека: сию целуим, ейже ничтоже равно, довольна бо есть спасти души наша. (2)

Мученичен: В броня веры оболкшеся добре, и образом Крестным вооруживше себе, воини благомощнии показастеся, мучителем мужески противистеся, и диаволю прелесть потребисте, победителе бывше венцев сподобистеся: молитеся Христу о нас, во еже спастися душам нашим.

Слава, гл. 2:

Напоени с чашата на истината от своята кръв, чрез огъня на мъченията и водния лед, четворната десетка пееше песен на Спасителя, като с един общ ум, въпреки мнозина по тела, когато се принасяха на Христа; а богоневестна­та майка, като взе на рамене Христолюбивото си дете, каза: ела, страдалче, и пострадай с останалите!

И сега, Богородичен:

Непроходима врата, тайно запечатана, благословена Богородице Дево, приеми нешите моления и ги принеси на твоя Син и Бог, та чрез тебе да спаси нашите души!

Благо есть, Пс. 91

Свещеникът: Добро е да славим Господа и да възпяваме Твоето име, Всевишний,  да разгласяме сутрин Твоята милост, и Твоята истина – всяка нощ.


Трисвятое


Тропар, глас 1:

Всечестни страдалци, четиридесет войници Христови, непоклатими оръженосци, като минахте през огън и вода и станахте съграждани на ангелите, молете се с тях на Христа за тези, които с вяра ви възхваляват. Слава на Дарилия ви сила, слава на Венчалия ви, слава на Този, Който дава изцерение на всички!


—————————————————-

Часовете и изобразителните.


Кратък отпуст

—————————————————-


Литургия на Предосветените дарове

Съставена от св. Григорий Двоеслов, папа Римски (540-604 г)


Свещеникът: Благословено е царството…


Четецът: Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог. 

Дойдете да се поклоним и паднем пред Христос Царя, нашия Бог. 

Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог.

Псалом 103 (от вечерната от Часослова)


Велика ектения

(Свещеникът чете тихо молитвата на първия антифон)


18 катизма

Първа статия

Псалом 119

Към Господа викнах в скръбта си, и Той ме чу.

2. Господи, избави душата ми от лъжливи уста, от лукав език.

3. Какво ще ти даде и какво ще ти прибави лукавият език? –

4. Изострените стрели на силния с разпалени въглени от смрика.

5. Горко мене, че пребъдвам в Мосох, живея при шатрите Кидарски.

6. Дълго живя душата ми с ония, които мразят мира.

7. Аз съм мирен; но щом заговоря, те се готвят за война.


Псалом 120

Подигам очи към планините, отдето ще ми помощ дойде.

2. Моята помощ е от Господа, Който сътвори небето и земята.

3. Той не ще даде да се поклати ногата ти; няма да задреме Оня, Който те пази;

4. не дреме и не спи, Който пази Израиля.

5. Господ е твой пазител; Господ е твоя сянка откъм твоята дясна ръка.

6. Слънцето денем няма да те удари, нито месечината нощем.

7. Господ ще те опази от всякакво зло; ще опази твоята душа (Господ).

8. Господ ще пази твоето излизане и твоето влизане отсега и довека.


Псалом 121

Зарадвах се, когато ми казаха: да идем в дома Господен.

2. Ето, нозете ми стоят в твоите порти, Иерусалиме, –

3. Иерусалиме, който си устроен като град, сглобен в едно,

4. където възлизат колената, Господните колена, по закона Израилев, да славят името Господне.

5. Там стоят престолите на съда, престолите на дома Давидов.

6. Искайте мир за Иерусалим: да добруват ония, които те обичат!

7. Да бъде мир в твоите стени, добруване – в твоите чертози!

8. Заради моите братя и моите ближни казвам: мир тебе!

9. Заради дома на Господа, нашия Бог, желая ти добро.


Псалом 122

Подигам очи към Тебе, Който живееш на небесата!

2. Ето, както очите на слугите са обърнати към ръката на господарите им, както очите на слугинята – към ръката на господарката ѝ, тъй и нашите очи – към Господа, нашия Бог, докле Той ни помилува.

3. Помилуй нас, Господи, помилуй нас, защото доста сме сити на презрение;

4. доста е сита душата ни на хули от надменни и на унижение от горделиви.


Псалом 123

Ако не беше Господ с нас, – нека каже Израил, –

2. ако не беше Господ с нас, когато людете се дигнаха против нас, –

3. живи биха ни погълнали, когато пламна тяхната ярост против нас;

4. води биха ни потопили, поток би преминал над нашата душа, –

5. бурни води биха преминали над нашата душа.

6. Благословен Господ, Който не ни предаде за плячка на техните зъби.

7. Душата ни се избави като птица от примка на ловци: примката се скъса, и ние се избавихме.

8. Нашата помощ е в името на Господа, Който сътвори небето и земята.


Слава на Отца и Сина, и Светия Дух сега и всякога, и во веки веков. Амин.

Алилуйя, Алилуйя, Алилуйя, слава на Тебе, Боже (3 пъти).

Господи, помилуй (3 пъти)

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух сега и всякога, и во веки веков. Амин.


Малка ектения

(Свещеникът чете тихо молитвата на втория антифон)


Четец: И сега и винаги и во веки веков.

Втора статия

Псалом 124

Който се надява Господу, е като планина Сион, – няма да се помръдне: той пребъдва вечно.

2. Планините са около Иерусалим, а Господ е около Своя народ отсега и навеки.

3. Защото (Господ) няма да остави жезъла на нечестивците върху жребия на праведните, за да не протягат праведниците ръце към беззаконието.

4. Господи, прави добро на добрите и на правите по сърце.

5. А които се отклоняват по свои криви пътища, тях Господ да остави да ходят с ония, които вършат беззаконие. Мир на Израиля!


Псалом 125

Когато Господ връщаше Сионовите пленници, ние като че сънувахме:

2. тогава устата ни бяха пълни с веселие, и езикът ни – с пение; тогава между народите се говореше: "велико нещо извърши Господ над тях!"

3. Велико нещо извърши Господ над нас: ние се радвахме.

4. Върни, Господи, нашите пленници като потоците на юг.

5. Които са сели със сълзи, ще жънат с радост.

6. Който с плач е носил семе, с радост ще се върне, носейки своите снопи.


Псалом 126

Ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите й; ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата.

2. Напразно вие ставате рано, седите до късно, ядете хляба на скръбта, когато Той на Своя възлюбен дава сън.

3. Ето, наследие от Господа са децата, награда от Него е плодът на утробата.

4. Каквото са стрелите в ръката на силния, това са младите синове.

5. Блажен човек, който е напълнил стрелника си с тях! Те няма да се засрамят, когато ще говорят с враговете при портите.


Псалом 127

Блажен всеки, който се бои от Господа, който ходи по Неговите пътища!

2. Ти ще ядеш от труда на ръцете си: блазе ти, ще добруваш!

3. Жена ти в твоя дом ще бъде като плодовита лоза; синовете ти – като маслинени клони около твоята трапеза:

4. тъй ще бъде благословен оня човек, който се бои от Господа!

5. Господ ще те благослови от Сион, и ти ще видиш добруването на Иерусалим през всички дни на живота си;

6. ще видиш синове от синовете си. Мир на Израиля!


Псалом 128

Много са ме притеснявали още от младини – нека каже Израил;

2. много са ме притеснявали още от младини, ала не са ме надвили.

3. По гърба ми орачи ораха, прокарваха дългите си бразди.

4. Но Господ е праведен: Той разсече оковите на нечестивците.

5. Да се посрамят и се обърнат назад всички, които мразят Сион!

6. Да бъдат като трева на покрив, която изсъхва, преди да бъде изтръгната,

7. с която жътвар няма да напълни ръката си, и сноповързач – шепата си;

8. и минувачите няма да кажат: благословение Господне на вас; благославяме ви в име Господне!


Слава на Отца и Сина, и Светия Дух сега и всякога, и во веки веков. Амин.

Алилуйя, Алилуйя, Алилуйя, слава на Тебе, Боже (3 пъти).

Господи, помилуй (3 пъти)

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух сега и всякога, и во веки веков. Амин.


Малка ектения

(Свещеникът чете тихо молитвата на третия антифон)


Четец: И сега и винаги и во веки веков.

Трета статия

Псалом 129

От дън душа викам към Тебе, Господи.

2. Господи, чуй гласа ми. Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми.

3. Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи?

4. Но в Тебе е прошката, нека благоговеят пред Тебе.

5. Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам.

6. Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото.

7. Нека се уповава Израил на Господа, защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението,

8. и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония.


Псалом 130

Господи, сърцето ми не се е гордяло, очите ми не са се високо дигали, и аз не съм се занимавал с велики и непостижими за мен работи.

2. Не смирявах ли и не успокоявах ли душата си като дете, отбито от майчини гърди? Душата ми беше в мене като дете от гърди отбито.

3. Нека се уповава Израил на Господа отсега и довека.


Псалом 131

Спомни си, Господи, Давида и всичката му тъга: 

2. как той се е клел Господу, давал оброк на Силния Иаковов: 

3. „няма да вляза под шатрата на дома си, няма да легна на леглото си; 

4. няма да дам сън на очите си и дрямка на веждите си, 

5. докле не намеря място за Господа, жилище за Силния Иаковов.“ 

6. Ето, ние слушахме за него в Ефрат, намерихме го в Иаримските полета. 

7. Да идем в Неговото жилище, да се поклоним пред подножието на нозете Му. 

8. Застани, Господи, на мястото на Твоя покой, – Ти и ковчегът на Твоето могъщество. 

9. Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. 

10. Заради Твоя раб Давида не отвръщай лице от помазаника Си. 

11. Кле се Господ Давиду в истината, и няма да се отрече от нея: от плода на твоята утроба ще поставя на престола ти. 

12. Ако твоите синове спазват Моя завет и Моите откровения, на които ще ги науча, то синовете им ще седят вечно на твоя престол. 

13. Защото Господ избра Сион, силно пожела Си (го) за жилище. 

14. Това е Мое покоище навеки: тука ще се поселя, защото го силно пожелах. 

15. Ще благословя и преблагословя храната му, сиромасите му с хляб ще наситя; 

16. свещениците му ще облека в спасение, и светиите му с радост ще се зарадват. 

17. Там ще въздигна рог Давиду, ще поставя светило на Моя помазаник. 

18. Враговете му ще облека в срам, а на него ще сияе венецът му.


Псалом 132

Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! 

2. То е като драгоценен елей върху глава, който се стича по брада, брадата Ааронова, който се стича по краищата на одеждата му; 

3. като роса ермонска, която пада на планините Сионски, защото там Господ изрече благоволение и живот навеки.


Псалом 133

Благословете сега Господа, всички раби Господни, които стоите нощем в дома Господен (в дворите на дома на нашия Бог). 

2. Дигнете ръце към светилището и благословете Господа! 

3. Ще те благослови от Сион Господ, Който сътвори небето и земята.


Слава на Отца и Сина, и Светия Дух сега и всякога, и во веки веков. Амин.

Алилуйя, Алилуйя, Алилуйя, слава на Тебе, Боже (3 пъти).

Господи, помилуй (3 пъти)

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух сега и всякога, и во веки веков. Амин.


Малка ектения

(Свещеникът чете тихо молитвата на четвъртия антифон)


Господи, воззвах (Пс. 140), глас 8: от триода и минея

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи!

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

От триода 6 стихири 

(самогласния на деня от стиховните – два пъти, мученичния и трите редовни стихири)

Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс.141:7А)

Стих: Около мене ще се съберат праведните, кога ми сториш благодеяние. (Пс.141:7Б)

Покаяния время, и жизни вечныя ходатай нам есть постный подвиг, аще прострем руки во благотворение: ничесоже бо тако спасает душу, якоже подаяние требующим. Милостыня растворенная постом, от смерти избавляет человека: сию целуим, ейже ничтоже равно, довольна бо есть спасти души наша.

Мъченичния

Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс.129:1-2А)

В броня веры оболкшеся добре, и образом Крестным вооруживше себе, воини благомощнии показастеся, мучителем мужески противистеся, и диаволю прелесть потребисте, победителе бывше венцев сподобистеся: молитеся Христу о нас, во еже спастися душам нашим.

Други стихири от Иосиф, глас 4. Подобен: Дал еси знамение:

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс.129:2Б)

В ребра прободен, и на Древе повешен, жизнь мне источил еси, злобою змия, древа снедением умерщвленному. Темже славлю Тя Христе, и молю благоутробие Твое: страстем и востанию поклонника мя покажи, умилением совершающа постное поприще.

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)

Болезнь обравша от сада, первосозданнаго от рая изгнал еси: пригвоздився же яко Человек Спасе на Древе, сего вводиши. Темже Ти зову Избавителю: от болезней моих ныне мя исхити, постом очистив мя, и покаянием и слезами, Иисусе Преблагий, Спасе душ наших.

Стихира от Теодор, глас 5. Подобен: Господи, при Моисеи:

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

Господи, животворящий Твой Крест воспеваем: сей бо жизнь в мире процвете, смерть умертвив: егоже Тебе и ныне в молитву приводим: во днех святых укрепи ны постящияся, и даруй на страсти крепость, и мира победное, за множество милости Человеколюбче.

От минея, за св. 40 мчци, 

гл. 2, от монах Йоан:

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Като понасяха настоящето смело и се радваха на това, на което се надяваха, светите мъченици си казаха: не събличаме дрехите си, а стария човек. Зимата е люта, но раят е сладък. Ледът е болезнен, но наградата е приятна. Да не се разколебаем, о войни, но да потърпим още малко, за да се увенчаем с венци на победата от Христос Бог и Спасителя на нашите души.

Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Като свалиха дрехите си, те без страх влязоха в езерото и светите мъченици си казаха: заради рая, който изгубихме, нека не щадим днес тленните си одежди, в които бяхме облечени в древността поради змията, така че сега нека ги свалим заради нашето възкресение и да пренебрегнем леда, който ни сковава и да презираме плътта си, за да се увенчаем с венци на победата от Христос Бог и Спасителят на душите ни.

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

Те гледаха на мъченията като на наслада и като тичаха към студеното езеро като към баня, светите мъченици казваха: да не се страхуваме от зимния час, но да бягаме от огъня на геената; нека краката ни бъдат изгорени, за да могат да танцуват вечно; нека отпаднат и ръцете ни, но да се вдигнат към Господа; и да не щадим смъртната ни природа, а да пожелаем смъртта, за да се увенчаем с венците на победата от Христос Бог и Спасителят на нашите души.

Слава, на светиите, глас 6:

Нека, верни, хвалим с песни страдалците, четиридесетте мъченици и като пеем нежно, да кажем: радвайте се Христови страдалци Исихие, Мелѝтоне, Ираклие, Смарагде и Домне, Евникие, Валент и Вивиане, Клавдие и Приска; радвайте се Теодуле, Евтихие и Йоане, Ксантие, Илиане, Сисиние, Кири́е, Агиа, Аецие и Флавие; радвайте се, Акакие, Екди́кие, Лисима́хе, Александре, Илия и Горгоние, Теофиле, Дометиане и божествени Гай и Горгоние; радвайте се, Евтихие и Атанасие, Кириле и Сакердо́не, Николай и Валерий, Филокти́ме, Севериане и Худи́е. Като имате дръзновение към Христос, нашия Бог, всепочитани мъченици, молете Му се усърдно да се спасят тези, които с вяра празнуват вашата всечестна памет.

И сега, първи Богородичен (догматик) на 6 глас: Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.


Вход с Евангелие. Свете тихий

Най-древната християнска молитва

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен, за Втора седмица от ВП, четвъртък вечер.

Псалом 35, глас 4: Господи, на небеси милость Твоя, и истина Твоя до облак. Стих: Правда Твоя яко горы Божия: судьбы Твоя бездна многа.


Паримии (за Втора седмица от ВП, четвъртък вечер)

Битие 5:1-24

Това е родословието на Адама. Когато Бог сътвори човека, създаде го по подобие Божие, мъж и жена ги сътвори и ги благослови, и им даде име "човек" в деня на тяхното сътворение. Адам живя сто и трийсет (230) години и роди (син) по свое подобие (и) по свой образ, и даде му име Сит. Дните на Адама, след като роди Сита, бидоха още осемстотин (700) години, и той роди синове и дъщери. А всички дни на Адамовия живот бяха деветстотин и трийсет години; и той умря. Сит живя сто и пет (205) години и роди Еноса. След рождението на Еноса Сит живя осемстотин и седем (707) години и роди синове и дъщери. А всички дни Ситови бяха деветстотин и дванайсет години; и той умря. Енос живя деветдесет (190) години и роди Каинана. След рождението на Каинана Енос живя осемстотин и петнайсет (715) години и роди синове и дъщери. А всички дни Еносови бяха деветстотин и пет години; и той умря. Каинан живя седемдесет (170) години и роди Малелеила. След рождението на Малелеила Каинан живя осемстотин и четирийсет (740) години и роди синове и дъщери. А всички дни Каинанови бяха деветстотин и десет години; и той умря. Малелеил живя шестдесет и пет (165) години и роди Иареда. След Иаредовото рождение Малелеил живя осемстотин и трийсет (730) години и роди синове и дъщери. А всички дни на Малелеила бяха осемстотин деветдесет и пет години; и той умря. Иаред живя сто шестдесет и две години и роди Еноха. След Еноховото рождение Иаред живя осемстотин години и роди синове и дъщери. А всички дни Иаредови бяха деветстотин шестдесет и две години; и той умря. Енох живя шестдесет и пет (165) години и роди Матусала. И откак роди Матусала, Енох ходи по Бога двеста (200) години и роди синове и дъщери. А всички дни Енохови бяха триста шестдесет и пет години. И ходи Енох по Бога, и изчезна, понеже Бог го взе.


Прокимен, псалом 36, глас 6: Потерпи Господа, и сохрани путь Его. Стих: Не ревнуй лукавнующим, ниже завиди творящим беззаконие.

Певецът възглася: Повелите

Свещеникът съответния възглас от служебника, след което казва: Премъдрост. Станете. Христовата светлина свети върху всички.

Четец: Притчи Соломонови 6:3-20

Стори, синко, ето що, за да се избавиш, понеже си паднал в ръцете на своя ближен: иди, падни при нозете на ближния си и го моли; не давай сън на очите си и дрямка на клепките си, спасявай се като сърна от ръка и като птица от ръката на птицеловец. Иди при мравката, ленивецо, виж нейната работа и бъди мъдър. Тя няма нито началник, ни настойник, нито заповедник; но приготвя храната си лете, събира през жътва храната си. (Или иди при пчелата и се научи, как е трудолюбива, каква похвална работа върши; труда й употребяват за здраве и царе и прости човеци; нея всички обичат, и тя е славна; макар по сила да е слаба, но по мъдрост е почтена.) Докога, ленивецо, ще спиш? Кога ще от сън да станеш? Малко ще поспиш, малко ще подремеш, малко със сгърнати ръце ще полежиш: и ще дойде сиромашията ти като пътник, и немотията ти като разбойник. (Ако пък се не лениш, жетвата ти ще дойде като източник, а оскудията ще избяга далеч от тебе.) Човек лукав, човек нечестив ходи с лъжливи уста, намигва с очи, говори с нозе, дава знакове с пръсти; в сърцето му има коварство: той мисли зло всяко време, сее раздори. Затова внезапно ще дойде неговата гибел, изведнъж ще бъде съсипан – без изцеление. Ето шест неща, които Господ мрази – дори седем, които са гнусота за душата Му: очи горделиви, език лъжлив и ръце, които проливат невинна кръв, сърце, що кове зли кроежи, нозе, които бързо тичат към злодейство, лъжесвидетел, който надумва лъжи, и оня, който сее раздор между братя. Синко, пази заповедта на баща си и не отхвърляй поуката на майка си.


Да изправится молитва моя (Пс. 140)

Първото Да се възнесе го пее свещеникът, а следващите 4 – хорът.

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва!

Стих 1: Господи, към Тебе викам: побързай към мене, чуй гласа на молбата ми, когато викам към Тебе!

Стих 2: Постави, Господи, стража на устата ми и огради вратата на устните ми.

Стих 3: Не давай да се отклони сърцето ми към думи лукави за извиняване грешни дела.

Слава, и сега: Да се възнесе…

Свещеникът първата половина, хорът втората.


Прокимен

Апостол (на празника), Евр. 12:1-10

Евангелие (на празника) Мат. 20:1-16

Сугуба ектения

(Ектения за оглашените)

Малка ектения


(Вместо херувимска) Ныне сили небесния

Сега силите небесни с нас невидимо служат: защото ето, влиза Царят на славата, ето извършената тайна жертва тържествено се съпровожда от тях…

Вход

Началото и краят на входа се известяват със звънче. През време на входа богомолците са коленичили. Свещеникът кади, взема св. дарове от проскомидията (в дясната ръка държи дискоса със св. Агнец, а в лявата – св. чаша), излиза от св. олтар и поставя св. дарове на св. престол. Всичко това свещеникът върши с благоговейно мълчание.


След входа, певците доизпяват втората половина…

… Да пристъпим с вяра и любов, та да станем участници във вечния живот. Амин!


Просителна ектения

Отче наш

Дяконът: Да внимаваме!

Свещеникът: Предосветените светини са за светите!

Народът: Един Свят, един Господ…


Причастен: Вкусете и вижте, че е благ Господ! (Пс. 33:8)


Натам по реда на Златоустовата литургия. 

Вместо Видехом свет истиний се пее: Ще благославям Господа във всяко време; хвалата за Него винаги е в устата ми. (Пс. 33:2)

След възгласа на свещеника Спаси Боже люди Твоя… певецът доизпява: Хлеб небесный и Чашу жизни вкусите и видите, яко благ Господь, аллилуиа (3 пъти).

Свещеникът прави отпуст, след което четецът чете:

Псалом 33

Ще благославям Господа във всяко време; хвалата за Него винаги е в устата ми. 

3. С Господа ще се хвали душата ми; ще чуят кротките и ще се развеселят. 

4. Величайте Господа с мене, и да възхвалим името Му заедно. 

5. Подирих Господа, и Той ме послуша и от всички мои опасности ме избави. 

6. Които обръщаха поглед към Него, просияваха, и лицата им няма да се посрамят. 

7. Ето, сиромахът викна, и Господ чу и го спаси от всичките му беди. 

8. Ангелът на Господа застава около ония, които Му се боят, и ги избавя. 

9. Вкусете и ще видите, колко благ е Господ! Блажен е човекът, който се Нему уповава! 

10. Бойте се от Господа, (всички) Негови светии, защото няма оскъдност у ония, които Му се боят. 

11. Лъвчетата бедствуват* и търпят глад, а ония, които дирят Господа, не са лишени от никое благо. 

12. Дойдете, деца, послушайте ме: на страх Господен ще ви науча. 

13. Иска ли човек да живее и обича ли дълголетие, за да види блага? 

14. Нека сдържа езика си от зло и устата си от коварни думи; 

15. нека се отклонява от зло и прави добро; да търси мир и да следва подир него. 

16. Очите на Господа са обърнати към праведниците, и ушите Му към техните вопли. 

17. Но лицето на Господа е против ония, които вършат зло, за да изтреби от земята помена им. 

18. Викат праведниците и Господ слуша, и ги избавя от всичките им скърби. 

19. Близо е Господ до сломените по сърце, и смирените по дух ще спаси. 

20. Много са скърбите на праведника, но от всички тях Господ ще го избави. 

21. Той пази всички негови кости; ни една от тях не ще се строши. 

22. Злото ще убие грешника, и които мразят праведника, ще загинат. 

23. Господ ще избави душата на рабите Си, и никой от ония, които се Нему уповават, няма да загине.

* Според превода на 70-те: „Богати обедняха“.

Свещеникът: По молитвите на светите наши отци…

No comments:

Post a Comment