Monday 10 July 2023

Преподобни Паисий Светогорец

Преподобни Паисий Светогорец (+1994)

На 12 юли БПЦ празнува св. мчци Прокъл и Иларий (I - II век), праведна Вероника (I век), и преп. Паисий Светогорец. За св. Вероника няма съставена служба. Стихирите на св. Паисий Светогорец (отдолу) да се добавят към тези за светите мчци Прокъл и Иларий (не че има много в минея). Вечерната е преведена от проф. Иван Желев Димитров. (Превод по гръцкия текст на Гръцката православна архиепископия в Америка).


Вечерна


Господи, воззвах (Пс. 140), глас 1:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

На мъчениците: Подобен: Небе́сных чино́в:

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)

Многови́дныя му́ки претерпе́вше, светови́дныя венцы́ прия́сте вку́пе, Ила́рие и Про́кле. Те́мже ва́шу всепра́зднственную па́мять ве́рно сотворя́ем, моля́щеся приле́жно, е́же моли́ти о всех нас.

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

Растерза́ния пло́ти твоея́, Про́кле, претерпе́л еси́, ве́чную сла́ву прозря́, блаже́нне, и ра́йское пребыва́ние, и Свет невече́рний, в не́мже сый, моли́ и нам просвети́тися, пою́щим тя.

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)

Я́коже два свети́ла, мир просвеща́ете чуде́с луче́ю, страстоте́рпцы Госпо́дни, Ила́рие и Про́кле, омраче́ние страсте́й отгоня́ще. Те́мже вас воспева́ем ра́достно, пра́зднующе па́мять ва́шу.

Други стихири за св. Паисий:

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Гл. 1: Днес е радостен празник на твоята почитаема памет, преподобни Паисие, и се радва Кападокия, която те роди като дивен и достоен подражател на живота на древните отци; планината Атон ликува от възхита за твоя равноангелски живот и цял свят се моли и казва: милостиви отче, чрез твоите молитви укрепи всички нас.


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Гл. 1: Какво странно чудо! Как ти, докато беше в тяло, чу как ангелите славеха нашия Бог? Как ръцете ти приеха храна като дар от Богородица? И как общуваше благочестиво с всехвалната мъченица Евфимия сте се обръщали с благоговение? Но най-вече как ти, блажени, прославен от Бога, видя Господаря на всичко ярко да сияе в красота?


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

Гл. 1: Кой ли не се удиви, преподобни, като те видя цял да светиш с Божието сияние, което показва вътрешната ти чистота? И кой не се промени с наистина добра промяна, като те гледаше, защото твоят спокоен и лъчезарен поглед показваше съкровище от божествен копнеж, дълбоко смирение, богатство на вяра и море от твоята любов.

* В гръцкия текст има още 3 стихири на 4 глас. За тях питайте проф. Иван Желев Димитров.

 Слава, гл. 5

Светозарен празник изгря за нас днес и весели сърцата ни, извисява ума ни към небето, защото честваме богомъдрия Паисий, небесен човек и земен ангел; той живя на земята, сякаш беше на небето, никога не се грижеше за земните неща, а винаги се осланяше на Господ и ходеше в светлината Му, заради чистия си пост получи ангелски хляб, с непрестанна молитва направи сърцето си небе и като се извиси до Бога, блаженият заедно с ангелите пееше свещено славословие, затова нека всички най-благоговейно му извикаме: равноангелни Паисие, с твоето ходатайство пред Господ дай ни дял в безкрайното великолепие.


И сега, първи Богородичен на гласа: В Червено море някога се представи образ на Невестата, непознала брак: защото там Моисей раздели водата, а тук Гавриил е служител на чудото; тогава Израил премина дълбокото без да се намокри, а сега Богородица роди Христос безсеменно; след преминаването на Израил морето остана непроходимо, а Непорочната след раждането на Емануил остана нетленна. Боже, Който съществуваш и преди съществуваше, и се яви като човек, помилвай ни.


Вход с кадилница. Свете тихий

Най-древната християнска молитва

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен, на деня.


Паримии

Премъдрост Соломонова (3:1-9)

Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас – унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствувани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.


Премъдрост Соломонова (5:15-6:3)

Праведниците живеят довека; наградата им е у Господа и грижата за тях у Вишния. Затова те ще получат царство на славата и венец на красотата от ръката на Господа, защото Той ще ги закрили с десницата и ще ги защити с мишцата. Той ще вземе за всеоръжие – Своята ревност, и ще въоръжи тварите за отмъщение на враговете; ще облече за броня правдата, и ще Си наложи за шлем – нелицеприятния съд; ще вземе за непобедим щит – светостта; строгия Си гняв ще изостри като меч, и светът ще се опълчи с Него против безумците. Ще захвъркат правоцелещи светкавични стрели, и от облаците, като от силно опнат лък, ще полетят в целта, и като от каменометно оръдие с ярост ще се изсипе град; ще възнегодува против тях морската вода, и реките свирепо ще ги издавят; ще въстане против тях духът на силата и ще ги разнесе като вихър. Тъй беззаконието ще опустоши цялата земя, и злодеянието ще катурне престолите на силните. Затова, слушайте, царе, и разберете, научете се, съдии от земните краища! Внимавайте, вие, които владеете множествата и които се гордеете пред народите! От Господа ви е дадена властта, и силата – от Вишния, Който изследва делата ви и изпитва намеренията.


Премъдрост Соломонова (4:7-15)

Праведникът и да умре рано, ще бъде в покой, защото не в дълговечността е честната старост, и не с броя на годините тя се измерва. Мъдростта е седина за людете, и безпорочният живот – възраст на старостта. Като благоугодил Богу, праведникът е обикнат и, като живял посред грешници, е прибран; грабнат е, да не би злоба да измени разума му, или коварство да прелъсти душата му. Защото упражнението в нечестие помрачава доброто, и вълнението на страстта развратява незлобивия ум. Достигнал съвършенство в кратко време, той е навършил дълги години; защото душата му е била угодна Господу, затова и побързал да излезе изсред нечестието. А хората видяха това, и не разбраха, дори и не помислиха, че благодат и милост има за светиите Му и промисъл – за избраниците Му.


Сугуба ектения.


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения 


Стиховни стихири, гл. 5, на св. Паисий. По Радуйся:

Радвай се, рожба на Кападокия, цвете на Коница и украшение на Атон, божествена слава на Гърция и светило на вселената, и лъчезарен светилник на Църквата, наставник на вярващите в достойния подвиг, неочакван спасител на тези, които са в опасност, сигурно ръководство за монашестващите, всеблажени отче, преподобни Паисие, с най-голяма почит застанали сега около твоя гроб, празнуваме годишната ти памет и почитаме подвизите на твоя живот.

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. (Пс. 115:6)

Щом любовта към Бога те окрили, ти закопня за най-дълбока тишина и като страстен любител непрестанно я търсеше, светецо, докато стигна на място съвсем пусто, където умъртви страстите и чрез подвизаване и голямо смирение пребори клопките на бесовете, затова, преподобни отче, като се съедини с Бога и стана Божие оръдие, ти се подчини на божествената Му воля и в пламъка на сърцето си се принесе в жертва за целия свят.

Стих: Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди. (Пс. 111:1)

Радвай се, отче Паисие! Ти с чиста молитва се издигна до съзерцание, дивно стана зрител на невидимото и получи знание за неизразимото, блажени, беше посветен в Божиите тайни и общуваше със светците, светецо, слуша песните на ангелите, равноангелни, яде необикновена храна, като чист ти прие пречистата Дева и съзря лицето на Господ, боговидецо; Него моли да ни дари голяма милост.

Слава, на св. Паисий, глас 8

Утешавайте, утешавайте Моя народ, казва пророкът, защото нашият Бог е Бог на утехата; така и ти, богоносни Паисие, като подражаваше на Бог, стана извор на утеха; ти хранеше гладните души с хляба на думите си, напои с водата на покоя онези, които жадуваха сред жарта на скърбите, с дрехата на добродетелния живот облече лишените от добродетели, за странниците стана баща, брат и майка, с молитвите си излекува болните, дори посети мъртъвци и с молитвите си им даде облекчение, преподобни отче; а сега, като стана наследник на Христовото царство, не преставай да правиш добро и да лекуваш болестите на нашите души и тела.

И сега, Богородичен, гл. 8: Иже нас ради

Заради нас роден от Дева и претърпял разпятие, Благи, Ти със Своята смърт ограби смъртта и като Бог показа възкресението; не презирай тези, които създаде с ръката Си, прояви човеколюбието Си, Милостиви, приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и спаси, Спасителю, нас, отчаяните люде.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар на светите мъченици Прокъл и Иларий. Глас 1.

Като се облякохте в свещеното всеоръжие, Иларие и Прокле, пострадахте отвъд природата ви и станахте съучастници в небесната слава като съобщници на Христос. Чрез даруваната от Него благодат вие водите към светлината тези, които казват: слава на Укрепилия ви, слава на Увенчалия ви, слава на Даващия чрез вас на всички изцерения.

Тропар на св. Паисий, гл. 5.

Щом запламтя в тебе огънят на любовта към Бог, ти с непосилен подвиг цял се отдаде на Бога, богоносни Паисие, и за много хора стана утеха, като ги наставляваше с боговдъхновени думи и с молитвите си вършеше чудеса; а сега, преподобни, не преставаш да се застъпваш за целия свят.

(* Има още един тропар на Митр. Йоил Воденски на гл. 1 при проф. Желев)

Слава, И сега, Богородичен: Радвай се, непроходима Господня врата, радвай се, стена и убежище на прибягващите към тебе, радвай се, безбурно пристанище и невкусила брак, която роди по плът твоя Създател и Бог; никога не преставай да се застъпваш за онези, които възхваляват и се покланят на твоята Рожба.


————————————————


УТРИННА СЛУЖБА

 

Бог Господь, гл. 5

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.

Тропар, гл. 5

Щом запламтя в тебе огънят на любовта към Бог, ти с непосилен подвиг цял се отдаде на Бога, богоносни Паисие, и за много хора стана утеха, като ги наставляваше с боговдъхновени думи и с молитвите си вършеше чудеса; а сега, преподобни, не преставаш да се застъпваш за целия свят. (2 пъти)

Слава, И сега, Богородичен: Радвай се, непроходима Господня врата, радвай се, стена и убежище на прибягващите към тебе, радвай се, безбурно пристанище и невкусила брак, която роди по плът твоя Създател и Бог; никога не преставай да се застъпваш за онези, които възхваляват и се покланят на твоята Рожба.


Малка ектения: Възглас: Защото Твоя е властта и Твое е царството…


Първи седални, глас 1:

Преподобни Паисие, ти води на Атон, Синай и Стомион, подобно на отците преди тебе, истински ангелски живот и чрез него ти увещаваше всички да презират всички неща, дела и думи, които са безполезни и никога да не престават да напрягат всичките си сили, за да се грижат за тяхната безсмъртна душа.

Слава: Празнуваме твоята памет с блясък и благоговейно обграждаме твоя най-почитан гроб, отче наш Паисие; и с благодарност плетем свещени химни на хваление като венци от най-уханни цветя, които приеми сега, като те умоляваме да предадеш нашите горещи молитви на Бог.

И сега: Господ като намери чист, свят съсъд на земята в тебе, Марийо, Той те показа по-широка от небето, Дево всечиста, когато се въплъти в твоята утроба. Затова отвори устата ни, Владичице, и ги изпълни с твоята хвала, за да можем да те прославим, възхвалявайки великите неща, които Той направи за тебе.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


Втори седални, глас 4, по Удивися Иосиф:

Твоят удивителен живот се състоеше от непрестанна молитва, безмилостно насилие върху границите на човешката природа, търпение в изпитанията и благодарност за всичко. Защото в сърцето си ти имаше чудна почтеност и любов към честта, горящи като огън, които произлизаха от огромна и пламенна благодарствена любов към Господа и Владиката, за Когото копнееше да умираш всеки ден, богоугодни отче.

Слава: Свети отче, ти стана съпричастен родител, безпогрешен съветник, обучител на онези, които са съгрешили, и изобличител на онези, които са подвели другите. На всеки ти даде правилното духовно лекарство, използвайки мярката на божествената проницателност, която притежаваше. Родителска обич, братска привързаност, както и грижовни наставления изтичаха от твоето сърце което разбра правилно, защото беше осветено от Бог.

И сега: Бог, Създателят на всички неща, наистина извърши велики неща в тебе, чиста Дево, както ти каза*. Затова сега усърдно Му се моли да възвеличи върху нас Своята милост, за да непрестанно пеем с радост: Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, която си по-почитана и по-славна от херувимите и серафимите, защото си родила Създателя и Спасителя на света, който е Бог във висините.

* Лука 1:49


Полиелей и избрани стихове за преподобни.


Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име и е величествено царството Ти…


Седален след полиелея, гл. 3

Подобен: Красоте девства: 

Преподобни, кой би могъл да знае твоето усърдие, което изгаря като огън, или да знае всичките ти борби, или да измери твоята любов, която се излива изобилно от тебе като непрекъснато течащи реки, отче? Всеки ден отново умираше, като даваше сила на страдащите. И ако беше възможно, би отдал самото си сърце в подражание на добросърдечието на Иисус, Който се смири заради всички.

Слава: Устремил се да се извисиш до Бога, преподобни, чрез делата ти постигна чистота на душата и сила на съзерцанието, затова ни даде, отче, стълбата на добродетелта, която има за стъпала твоите богомъдри слова, с които от низините на страстите се изкачваме на висините на безстрастието.

И сега: Как да те наречем сега, безневестна Майко? Владичица на ангелите, ходатайка за целия свят, съкровище на божествената благодат, алабастрен съд на божественото миро, неизгарящата къпина, стомна пълна с маната, стълба, която води от земята до небесните обители, и покров, по-широк от небесата, който ни закриля и ни спасява.


Стъпални, глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен. Пс. 115

Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. (Стих 6) (2 пъти)

Стих: Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? (Ст. 3)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй! (3)

Дяконът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие!

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (името).

Дяконът: Да внимаваме!

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Утринно евангелие за подвижници (виж 5 декември)

(Мат. 11:27-30)

Всичко Ми е предадено от Моя Отец, и никой не познава Сина, освен Отец; и нито Отца познава някой, освен Сина, и комуто Синът иска да открие. Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо, и бремето Ми леко.


50 псалом (чете се)


Славагл. 6: По молитвите на преподобния, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми.

Стихира след 50 псалом, глас 6:

Дойдете, вярващи, и вдъхновени от Бога да се причастим от трапезата на Паисий. Ето, нашият отец Паисий Нови, чиито нрави бяха същите като на старовременния му съименник*, ни кани на духовен пир. Дойдете всички, нека празнуваме плодовете на труда му, думите му, които текат като мед, и потока от чудесата му. И като виждаме нашия покровител сякаш присъства, нека сега го помолим: благочестиви отче, моли Христос, нашия Бог, за спасението на нашите души.

* Паисий Велики, ІV век.



Литийна молитва (дяконът)

Народът: Господи помилуй (12 пъти). 

Свещеникът: По милостта и щедростите на Единородния Твой Син, с Когото Си благословен, заедно с Пресветия, Благия и Животворящия Твой Дух сега и винаги и во веки веков.


Канони 

((на Богородица от молитвеника (или на мъчениците от минея) и на преподобния – непреведен))


Кондак, гл. 8

Живял като ангел на земята и просиял чрез любовта си, преподобни Паисие, ти стана велика подкрепа за монасите, пътеводител за вярващите към светия живот, най-голяма наслада за целия свят; затова ти викаме: радвай се, отче, познат по целия свят!


Икос

Ангелите се чудеха, как ти, отче, бидейки в тялото, чрез любовта се изкачи в небесата и оттам, изпълнен с божествена любов, със светлината на любовта си направил земята небе! А ние, като ти се удивяваме, с голямо благоговение те поздравяваме така: 

Радвай се ти, който си посветен в божественото безмълвие; 

радвай се, съсъд на божествената любов.

Радвай се ти, който получи ангелския хляб; 

радвай се, защото прие светии в килията си.

Радвай се, защото се удостои да видиш Богочовека Христос; 

радвай се, защото си видял образа на Божията майка.

Радвай се, най-състрадателен молитвеник за всички хора; 

радвай се, невидим благодетел на целия свят.

Радвай се, изтъкнат защитник на православието; 

радвай се, могъщ противник на ересите.

Радвай се, великолепие за Света гора; 

радвай се, покровител на обителта на Богослова.

Радвай се, отче, познат по целия свят!

Синаксар: На 12 юли празнуваме паметта на праведна Вероника, спомената в Новия Завет като болната от кръвотечение, която Иисус Христос излекувал (Мат. 9:20). Още празнуваме мъчениците Прокъл и племенника му Иларий, пострадали при гонението на имп. Траян. На този ден отдаваме почит на иконата на св. Богородица от манастир Хилендар, наречена Троеручица. Третата ръка изобразява чудесното излекуване на отсечената ръка на св. Йоан Дамаскин (VIII век), който се молел пред тази икона на Богородица. В същия ден почитаме и паметта на нашия съвременник св. Паисий Светогорец, подвизавал се в различни манастири на Света Гора, погребан в любимия си скит „Св. Йоан Богослов“ в Суроти край Солун.

По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси! Амин.


Катавасии: Отвèрзу устà моя, гл. 4:

Песен 1

Ще отворя устата си и ще се изпълнят с Дух Свети, и ще произнеса дума за царицата майка, и ще се явя светло тържествуващ, и с радост ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, която си жив и изобилен източник, укрепи събралия се духовен хор от твои певци и чрез божествената си слава ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в слава на божествения престол, дойде на лек облак и чрез нетленна длан спаси тия, които казват: слава, Христе, на Твоята сила.

Песен 5

Всички се удивиха на твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, носи в твоята утроба превъзнесения над всичко Бог и роди безначалния Син, като даваш мир на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като честваме тоя божествен и всепочитан празник на Богомайката, дойдете да пляскаме с ръце и да славим Бог, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите младежи не се поклониха на творението вместо на Твореца, но мъжествено презряха огнената заплаха и с радост пееха: благословен си, препрославлени Господи и Боже на отците ни!

Песен 8

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите младежи бяха запазени в пещта от Богородичната рожба, която тогава беше предобраз, а сега е действителност; Той кара цялата вселена да ти пее: всички твари, възпявайте Господ и Го превъзнасяйте във всички векове.

Честнейшую.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

9-та песен от катавасиите

Нека се радва всеки човек, просвещаван духовно, а естеството на безплътните умове нека почете свещения празник на Богомайката, като тържествува и казва: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили, и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков.


Ексапостиларий

Гл. 3: Богоносни отче Паисие, ти си станал вечнотечащ извор на любовта по подражание на Христос, напоявайки целия свят с реката на твоите слова и дъжда от твоите чудеса.

Друг светилен

Гл. 2: Събрани днес за твоята света памет в твоя храм, преподобни, и около твоя гроб, с благоговение ти казваме: отче Паисие, дори скрит в гроба, ти невидимо си сред нас, затова приеми молитвите на всички и чрез твоето застъпничество дари спасение на всички нас.

Богородичен, гл. 2:

Всечиста и много облагодетелствана Дево, както каза Гавраил в своя поздрав, ти намери най-голямото благоволение и благодат от Бога. А ние от своя страна с голяма радост сега усърдно те поздравяваме: радвай се, защото ти си тази, която усърдно се моли на Господ за нас! Радвай се, чрез тебе се удостоихме с божествено общение! Няма да престанем да пеем „радвай се“, всевъзпявана Владичице.


Хвалитни стихири

Глас 1, Всякое дихание

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Подобен: Прехвалнии мученици

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Заедно с Атон в този ден, всички планини, ликувайте! Нека целият свят да празнува и с песни да прославя Господ, Който в последните времена ни дари Паисий, гордост за преподобните, подкрепа на вярващите, учител на покаянието и отличен защитник на истината.

3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

С какви благодатни хубости си разкрасил душата си, преподобни отче Паисие! Защото ти имаше огнената ревност на Илия, благоразумието на Даниил, смелия дух на братята Макавеи, божествената любов на Игнатий и над всичко – безмерната любов на Павел.

2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Твоята голяма любов беше наистина неизчерпаемо съкровище, всеблажени, заради нея ти страдаше със страдащите и понесе на раменете си техните болки, като с готовност пое по пътя на разпятието, а като намери чрез него радостта от Възкресението, ти стана утешител за целия свят.

1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Яви ни се от небето, преподобни Паисие, като наш могъщ защитник, молим ти се, защити, запази и ни избави от всяка скръб, спри жестоката буря на войните и укрепи православната вяра, с твоето застъпничество дарувай мир на душите ни.

Слава, глас 5: Преподобни отче, когато си намерил бисера с голяма стойност, а именно Христос Бог, ти си раздал всичко с радост и си се борил до смърт, за да спечелиш само Него. Поради огромния си копнеж ти Го получи и така стана изключително богат с богатство, което надхвърля света. Ти пазеше това с бдително сърце в съкровищницата на тишината и го раздаде с благородната си любов, и обогати света с делата си, думите си и великите си чудеса. И сега, Паисие, когото Бог е прославил, като се наслаждаваш на добрите неща, които Бог е приготвил за онези, които Го обичат (1 Кор. 2:9), моли се от наше име, така че да вземаме добри решения в този живот и да разменим земните блага с небесните благословии.

И сега, Богородичен: Облажаваме те, Дево Богородице, и по дълг като вярващи те прославяме: ти си непоклатим град, неразрушима стена, твърда и непоколебима защита и убежище за нашите души.


Велико славословие


Тропар, гл. 5

Щом запламтя в тебе огънят на любовта към Бог, ти с непосилен подвиг цял се отдаде на Бога, богоносни Паисие, и за много хора стана утеха, като ги наставляваше с боговдъхновени думи и с молитвите си вършеше чудеса; а сега, преподобни, не преставаш да се застъпваш за целия свят.


—————————————


Манастир Свети Апостоли Петър и Павел, с. Лозен, 2015 г

————————————————————————————


 

АКАТИСТ 

на св. Паисий Светогорец


Кондак 1 

Преподобния подвижник от Панагуда, произрастнал в Кападокия като благоухаещ съсъд и неуморен молитвеник, нека да възпеем заедно, защото той, като подражаваше на Ангелите по живот, благоугоди на Света Троица. Затова му пеем: Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Икос 1

Бил си като Ангел в избрания жребий на Богородица, и наш горещ застъпник пред Бога, отче Паисие, затова те възпяваме:
Радвай се, добронравно миро на Кападокия, 

радвай се, дал ни пример за възвишен живот, 

радвай се, цвете на Мала Азия,
радвай се, похвала на свети Арсений,
радвай се, винаги възпяван от народа си, 

радвай се, правило за монасите,
радвай се, пазителю на вярата,
радвай се, светило за родината си,
радвай се, божествено чедо на Византия,
радвай се, красота и орел на Атон,
радвай се, небесни жителю, пребиваващ на Небето. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 2


Като те видяхме да приемаш Кръщение от ръцете на свети Арсений във Фараса в Кападокия, родила много светии, и по неговото благословение да си многоплодна клонка от Малоазийската лоза, прославяме те достойно, като пеем на Бог: Алилуия! 


Икос 2

Ти разбра и изпита страданията на изгонените от родината си и като скиташе и тъжеше за разрушения дом на родителите си, усили се във вярата и прие светлината на богоразумието и благодатта Божия. Затова и ние, като се вглеждаме в чудесата ти, възклицаваме към тебе така:
Радвай се, придобил Иисусовото благословение,
радвай се, божествено светило в градината на Богородица,
радвай се, разпръскващ многомъдри благодеяния,
радвай се, облагоухан с даровете на Всевишния,
радвай се, на Духа Божий най-блаженно сияние,
радвай се, на добродетелите неизказано благоухание, 

радвай се, атонска лоза прекрасна,
радвай се, като Силоамска баня лекуващ всяка страст, 

радвай се, на Пресветата преблажен служителю,
радвай се, вожде на Света гора и победно възклицание, 

радвай се, на поста и молитвата извършителю неуморен, 

радвай се, застъпниче на всеки страдащ и печален. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 3


Ти четеше и разбираше житията на светите мъченици, укрепявани чрез силата на Бога, и блаженната ти душа се въздигаше към непрестанно славословие на Твореца. А ние спомняйки си за това, казваме: Алилуия! 


Икос 3

„Аз съм Възкресението и Живота. Който вярва в Мене няма да умре никога“. Чувайки тези думи на Небесния жених и изпълнен с Божествената светлина, ти отхвърли прелестта на неверието. Затова с благодарност ти пеем така: 

Радвай се, от дете победил мрежите на безбожието, 

радвай се, наяве видял Христа,
радвай се, построил Стомионския манастир, 

радвай се, победител над Конитските еретици, 

радвай се, незичерпаем извор на милостинята, 

радвай се, укрепяван от небесното сияние, 

радвай се, подвижниче на Синайската планина,
радвай се, молитвениче в обителта на света Екатерина, 

радвай се, подражателю на мъдростта на девицата*, 

радвай се, събеседниче на светите Галактион и Епистима, 

радвай се, градина, произраснала в планината на Моисей, 

радвай се, възпяващ Ангелски молитви на земята.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


*Света Екатерина 


Кондак 4


Заради божественото ти усърдие към Майката Божия, отче най-чисти, ти Я придоби за Застъпница и неуморна Пазителка. Затова и ние, като желаем да се приобщим към твоя дар, пеем за теб: Алилуия! 


Икос 4

Земните краища чуха за твоето име, Паисие отче, а ти блестейки като слънце в последните времена, утвърдяваш Православието чрез името на Господа Иисуса Христа. Ние единомислено, помнейки твоите божествени поучения, ти принасяме такива думи: 

Радвай се, много възлюбен от Пресветата, 

радвай се, милващо ни цвете на Майката Божия, 

радвай се, съмолитвениче на Херувимите, 

радвай се, единонравен на Серафимите,
радвай се, крепило на Православието, 

радвай се, съсъд предизбран,
радвай се, стена за монасите и пазител на родината, 

радвай се, израснал в Коница и молител за Стомион, 

радвай се, като лоза на Богомайката принасящ плод своевременен,
радвай се, благоуханно лозе на покаянието,
радвай се, говорил с Божествени думи,
радвай се, елей за раните на грешниците.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 5


Придобивайки угодна на Бога любов, ти се положи в жертва на братството и по благословението на Пречистата обдаряваше всички. Заради това твое отречение днес прославяш Христа с Ангелите, а ние събрани в твоя памет, казваме: Алилуия! 


Икос 5

Видяхме, че полагаш душата си за ближния, блаженне Паисие, и бързаме към теб с молитва: бъди милостив към нас и като предстоиш пред Владиката Христа, помоли Го да премахне помрачаващата ума греховна тъмнина от възпяващите молебни песни така: 

Радвай се, благородни защитниче на Панагуда,
радвай се, пътеводна звезда за заблудените, 

радвай се, утешение на плачещите,
радвай се, помощ за страдащите,
радвай се, Божествена подкрепа на тъгуващите,
радвай се, неотстъпна грижа за монасите,
радвай се, молитвеник за нас пред Милостивата,
радвай се, безкористен лечителю на болните,
радвай се, насочващ подвизаващите се,
радвай се, достойно пял на Богородица Вратарница. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 6


Богоносен проповедник си и стълб на вярата, измолващ за нас даровете на Светия Дух – Бога, затова и ний, пречудни старче, неспирно пеем: Алилуия! 


Икос 6

Заблестя като неугасимо кандило чрез светлината на Трислънчевото Божество, свети отче Паисие, и стана наставник в покянието. По твоето застъпничество и ние приемаме утеха свише и за благодатта познание, и те хвалим, като казваме: 

Радвай се, съкровищница на себеотричането и въздържанието,
радвай се, обливащ ни с благодатта на Утешителя, 

радвай се, Слънцето-Христос на маловерните показващ, 

радвай се, чрез милостта на Човеколюбеца помилвал всички, 

радвай се, винаги облагоухан чрез молитва за целия свят, 

радвай се, като сладко вино изпълващ душите с радост, 

радвай се, избрани славею на Богородица,
радвай се, принасящ на Христа сълзи като благоуханна роза, 

радвай се, молител пред иконите и могъщо възклицание, 

радвай се, на Откровението гръмогласно възглашение, 

радвай се, с чиста душа на Тайната Вечеря причастниче, 

радвай се, на изповядването на помислите усърдни поддържниче. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 7


Като искаше да следваш Спасителя, ти показа ревност за мъченическо житие, и с нескверна душа и тяло, и Божествена любов последва Христа. Затова те величаем всесъгласно, като пеем на Бог: Алилуия! 


Икос 7

С любов и молитва ти ни показа нова победа над невидимите и видими врагове и като доби съвършено смирение, съкруши бесовските козни и гадания, и на Бога пя с благодарност, а ние ти пеем така: 

Радвай се, съкровищнице на Божествената светлина, 

радвай се, дарохранителнице на Христовото милосърдие, 

радвай се, пеене на Давидовия псалтир,
радвай се, моление на свети Арсений,
радвай се, поправяне и бодрост на грешните,
радвай се, изпросващ ни милост от Богородица,
радвай се, увенчан връх на подвижниците,
радвай се, росоносна сянка за страдащите,
радвай се, оживяваща вода за препъващите се,
радвай се, мосте, спасяващ удавниците,
радвай се, стълб и крепило за падналите грешници, 

радвай се, тих одър и успокоение за болните.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 8


Чужд си бил за света, Паисие, обикнал Господа и победил страстите с Божията благодат, и сега като зорница огряваш пеещите винаги така: Алилуия! 


Икос 8

Никой, който идва при теб, не си тръгва без утешение. Но като проси благодат, приема дарование. Затова и ти пеем:
Радвай се, лъченосна звезда за помръкналите, 

радвай се, на каещите се наставник и начало,
радвай се, носещ теготите на атонските братя,
радвай се, цвят най-прекрасен в градината на Богородица, 

радвай се, сладко разказващ ни за Христовата доброта, 

радвай се, на небесните молитви мироухание,
радвай се, възвестяващ в света Месията,
радвай се, възпяващ архангелската песен към Пресветата, 

радвай се, горял с надежда, милост и любов,
радавй се, божествена баня в борбата с врага,
радвай се, приел дара на пророците,
радвай се, подобие на милостта на Небесния Отец.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 9


На цялата природа си проповядвал словото подобно на апостолите, и като слънце си огрял земята с грижа и любов към ближните, прослявайки Светата Троица с „Алилуия“! 


Икос 9

Потоци сълзи си изливал от душата си, за страдащите по душа и тяло сърцето ти болееше. Така и ние от душа ти възнасяме песнопение, и в смирение прилежно пеем: 

Радвай се, неуморен служителю на Евангелието, 

радвай се, неугасим трисвещниче на Трислънчевото Божество,
радвай се, на поста свършил надпреварата*,
радвай се, по смирение другите изпреварил,
радвай се, на Атон възсиял с вяра,
радвай се, на Всесветата сладко песнопение,
радвай се, учителю славен на дело и в поучение,
радвай се, защото с мъдрост си постигнал виждане на Божественото,
радвай се, в лозето на Пречистата незаспиващ работник, 

радвай се, събеседниче на свети Лукилиан, Пантелеймон и Евфимия,
радвай се, чул наяве гласа на Богоотроковицата,
радвай се, видял Я жива като на Иерусалимската икона. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


*вж 1 Кор. (19:24-26)


Кондак 10


Ти си великолепие на Елада и Кападокия и горещ молитвеник, свети Паисие. Изкачил си се угодно на Бога по стълбата на добродетелите, непрестанно пеейки на Света Троица: Алилуия! 


Икос 10

Стена си за верните, отче Паисие, обикнал ангелското житие, и с трудовете си постигнал постоянно да стоиш пред Бога. Затова благодарно ти пеем от душа и сърце и ти казваме: 

Радвай се, от Атон богоявен на света в сияние,
радвай се, с прекрасен глас възвестяващ Словото,
радвай се, многодетни, милостив към човешките болести, 

радвай се, изправящ пътеките на заслепените,
радвай се, пял „Радвай се!“ на Неневестната Невеста, 

радвай се, достигнал пътя към Царството Божие,
радвай се, съименен на кандилото на Духа*,
радвай се, защото вида ти ни утешава,
радвай се, по цял свят до краищата на вселената се носят твоите думи,
радвай се, с молитва съкрушил главата на левиатана, 

радвай се, непрестанно извършвал молитвата Иисусова, 

радвай се, придобил неизказана любов към Божия Майка. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


*Свети Паисий Велики 


Кондак 11


Съчетавал си смирено прославата на Твореца и Винагидевата с борбата си денем и нощем, затова си носител на Божия Дух. А ние, като се прекланяме пред Светата Троица, заради теб пеем и казваме: Алилуия! 


Икос 11

Светлина и мироуханно благочестие, и любов, и безгранично самоотречение, и изцеления принася твойта свята памет, преподобне. И ние се стараем с молитвени гласове към теб да извикаме: 

Радвай се, на всекиго показващ път към небето,
радвай се, защото твоите медоточни думи ни изпълват с радост,
радвай се, пълноводна Атонска река,
радвай се, звезда на Света Гора, озаряваща пътя на верните,
радвай се, вечно ходатайство за нас пред Богородица, 

радвай се, застъпничество на усърдстващите в Ангелски живот,
радвай се, най-добродетелна плодоносна лоза,
радвай се, сълза за целия свят, достигаща до Престола, 

радвай се, нови апостоле, призоваващ към вяра в Христа, 

радвай се, глас на Православието, съвъздигнал мнозина, 

радвай се, многоплодно дърво, напоявано от Пресветата, 

радвай се, знаме на гърците, простряно над целия свят. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 12


Ти стана Извор за благодатта Божия, отче, след успението си, и възрадва Ангелите. Чрез това и ние, като се сподобихме да получим ходатай за спасението си, радваме се и казаваме: Алилуия! 


Икос 12

Възпявайки безкрайните ти чудеса и подвизите на търпението ти, отче, от сърце ти пеем похвални песнопения, и като почитаме благоговейно паметта ти, пеем ти така: 

Радвай се, вестител на надеждата в предаденото на забрава отечество,
радвай се, проповедниче за освобождението на Света София и великия град, 

радвай се, нова надежда за Цариград ни предсказал, 

радвай се, ходатай за славната област, от своите изоставена*,
радвай се, не само своите наставляващ, но и от цял свят идващите, 

радвай се, защото обичайки Православните, с нежност си ги приемал,
радвай се, предрекъл възраждане за плененото отечество, 

радвай се, красото на света, неуморно възгласявала вярата, 

радвай се, разбиращ смисъла на знаците и времената, 

радвай се, посветен в тайните на Откровението,
радвай се, като апостол изобразяващ обещанията**, 

радвай се, надежда за избавлението на Мала Азия.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


*Кападокия
**на Господа Иисуса Христа
 


Кондак 13


О, преподобни отче Паисие, цвят нов благоуханен, произрастнал в последните времена, моли Христа Бога да се спасят душите на пеещите ти: Алилуия! 

(Този Кондак се чете 3 пъти и веднага след него Икос 1 и Кондак 1)

No comments:

Post a Comment