Thursday 9 February 2023

Свети Георги Софийски Нови (11 февр.)

11 Февруари

Св. мъченик Георги Софийски Нови (Кратовски)

(1497 - 1515)


На Великата вечерна

Блажен мyж, първи антифон.


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 8, глас 1:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Подобен: Небеcних чинов

Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс.129:1-2А)

Възлюбил си красотата на небесните чинове и замени временната слава като тленна, и като безплътен храбро изтърпя многото мъки от агаряните, блажени мъчениче Георгие, а сега увенчан от Христос, моли да се спасят нашите души.


Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс.129:2Б)

Същата стихира.


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)

На камъка на вярата си утвърдил твоята решимост, затова нападките на безбожните агаряни никак не можеха да те разклатят; защото ти направи техните нападения безуспешни, подпомогнат от силата Христова, богомъдри мъчениче Георгие, моли да се спасят нашите души.


Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

В небесния дворец сега ликуваш и се веселиш в славата на Христос, никога не забравяй сродния ти народ, но винаги моли Царя на всички за нас, всехвални мъчениче Георгие, за да получим и ние вечното блаженство и да се спасят нашите души.

Други, гл. 4, Подобен: Яко до̀бля.

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)

Ти победи противника, мъчениче Георгие, като непобедим войн; с оръжието на вярата си победил тъмнината на мислените врагове, и като завърши подвига си, прие законен венец от Бога, Когото моли от тление и беди да избави тези, които с вяра извършват твоята всесвята памет.


Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Затворен в тъмница, мъчениче Георги, укрепен от божествените учения, никак не се подчини на неверниците, затова чрез изпитанието на огъня радостно си преминал към Христос, Когото моли от тление и беди да избави тези, които с вяра извършват твоята всесвята памет.


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Нападението на врага ти преодоля със силата на Христос, мъчениче Георгие, посрами вярата на нечестивите, зарадва православните с победата на Христос, нашия Бог, Когото моли от тление и беди да избави тези, които с вяра извършват твоята всесвята памет.


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс. 116:2)

Същата стихира.


Слава, глас 6.

Въоръжил съвестта си благочестиво със страдалческа смелост, непобедими мъчениче Георгие, ясно си проповядвал Христовото учение пред нечестивите. С божествената сила подпомогнат, показа заплахите на мъчителите безсилни и не си се грижил за временния огън, но положи надеждата си в Божиите дарове и не сгреши. Сега като се удостои с блажените в небесните жилища, и предстоиш пред Владиката на всички, моли Го да се избавим от всяко нападение на врага, а в бъдещия живот да се удостоим да получаим стоене отдясно на Бога.


И сега, първи Богородичен (догматик) на глас 6: Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.


Вход с кадилница. Свете тихий

Най-древната християнска молитва

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен на деня.


Паримии

Премъдрост Соломонова (5:15-6:3)

Праведниците живеят довека; наградата им е у Господа и грижата за тях у Вишния. Затова те ще получат царство на славата и венец на красотата от ръката на Господа, защото Той ще ги закрили с десницата и ще ги защити с мишцата. Той ще вземе за всеоръжие – Своята ревност, и ще въоръжи тварите за отмъщение на враговете; ще облече за броня правдата, и ще Си наложи за шлем – нелицеприятния съд; ще вземе за непобедим щит – светостта; строгия Си гняв ще изостри като меч, и светът ще се опълчи с Него против безумците. Ще захвъркат праволучни светкавични стрели, и от облаците, като от силно опнат лък, ще полетят в целта, и като от каменометно оръдие с ярост ще се изсипе град; ще възнегодува против тях морската вода, и реките свирепо ще ги издавят; ще въстане против тях духът на силата и ще ги разнесе като вихър. Тъй беззаконието ще опустоши цялата земя, и злодеянието ще катурне престолите на силните. Затова, слушайте, царе, и разберете, научете се, съдии от земните краища! Внимавайте, вие, които владеете множествата и които се гордеете пред народите! От Господа ви е дадена властта, и силата – от Вишния.


Премъдрост Соломонова (3:1-9)

Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас – унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствувани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.


Премъдрост Соломонова (4:7-15)

Праведникът и да умре рано, ще бъде в покой, защото не в дълговечността е честната старост, и не с броя на годините тя се измерва. Мъдростта е седина за людете, и безпорочният живот – възраст на старостта. Като благоугодил Богу, праведникът е обикнат и, като живял посред грешници, е прибран; грабнат е, да не би злоба да измени разума му, или коварство да прелъсти душата му. Защото упражнението в нечестие помрачава доброто, и вълнението на страстта развратява незлобивия ум. Достигнал съвършенство в кратко време, той е навършил дълги години; защото душата му е била угодна Господу, затова и побързал да излезе изсред нечестието. А хората видяха това, и не разбраха, дори и не помислиха, че благодат и милост има за светиите Му и промисъл – за избраниците Му.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


На литията, самогласни стихири, глас 1.

Светлият мъченик в своето славно страдание развесели горните сили, а на нас на земята ни издигна нов празник на своето представяне, в който прославяме неговия подвиг, който претърпя дори до смърт за Христос, и да му се помолим така: моли се за нас, свети Георгие, да придобием райско жилище и голяма милост.

Глас 4:

Със своите храбри страдания ти удиви ангелските войнства, гледайки те как не се страхуваш от огъня, и как бързаш към пламъците заради Христос, като тримата младежи от Вавилонската пещ, с които сега живееш, Георгие; поменавай, които те почитат и се покланят на ковчега с твоите мощи.

Глас 2:

Весели се в Господа, граде София, радвайте се всички околности и с похвали възпейте новия мъченик Георги, който пострада в последните дни и показа търпение като древните. Да прославим за това Христос, Който го укрепи и му дарува победа над враговете, и го увенча със светли венци, и на земята ни дарува неговите благоуханни мощи, а на нас по неговите молитви подава велика милост.

Слава, глас 5.

Да се ​​съберем с любов, братя, заради сегашния празник на славния мъченик Георги. Нека се радват небесните войнства и нека облаците излеят сладостта на радостта, както в деня на светото му изгаряне. Нека се удиви земята заради красивата реч на славния юноша: „натрошете тялото ми с тояги и  го изгорете в огън, но аз никога няма да се отрека от моя Христос, но сладко приемам мъките, които ме удостояват с по-големи духовни блага“. Кой не се учудва, кой не празнува и възпява с хвалебствени песни като му казва: мъчениче Георгие, моли Бога за нас, които празнуваме твоята памет и се покланяме на ковчега с твоите мощи, за да се избавим от всяко нападение на врага и да спасим  нашите души.

И сега, Богородичен: Дево, почитана от всички, ти си храм и врата на палата и престола на Царя, през която моя Избавител, Господ Христос, се яви на спящите в тъмнина (мъртвите), бидейки Слънце на правдата, искаше да просвети създадените по Свой образ със Своя ръка. И така Всевъзпявана, като имаш майчино дръзновение към Него, непрестанно се моли да се спасят нашите души.


Просителна ектения


На стиховните стихири, глас 6. Подобен: Всю отложивше:

От младостта си цял си се предал на Владиката, към Когото копнееш, затова се очисти от всяка страст и скверни думи, хвалби и шеги, и неприлично общуване, и стана изряден мъченик, и макар хвърлен в мъки, ти остана непреклонен със силата на Пожертвания на кръста, Когото прилежно моли за нашите души.


Стих: Праведният цъфти като палма, издига се като кедър ливански. (Пс.91:13)

Тялото ти беше натрошено от бой, блажени страдалче Георгие, но ти запази душата непоклатима и ума неокраден; когато бе затворен в тъмницата, се научи да търпиш всяка нанесена ти мъка, заради пострадалия на кръста наш Спасител, Когото прилежно моли за нашите души.


Стих: Насадени в дома Господен, те цъфтят в дворите на Бога нашего. (Пс.91:14)

Прие вечно веселие и пречиста сладост заради своето страдание, мъчениче славни Георгие, с търпението си посрами демонските войнства и нападенията на нечестивите, а верния народ развесели и му вдъхна голяма смелост заради Христос, Когото прилежно моли за нашите души.


Слава, глас 6.

Весели се български граде (София), едноименен на премъдростта, защото в тебе, чрез страдание изгря победителят мъченик, прекрасният Георги, който мъжки потъпка цялото коварство на мъчителя, придоби достойно венецът на победата, и на всички хора проповядва да се покланят на почитания Бог – един в Троица, Когото и ние с дръзновение молим да умири света и да спаси нашите души.


И сега, Богородичен: Творецът и мой Избавител, Христос Господ, Всечиста, се роди от твоята утроба, облечен в плът като мене; Той освободи Адам от проклятието, затова, най-чиста Дево, като Божия майка и наистина Девица ние непрестанно те възхваляваме с поздрава на ангела: радвай се, Владичице, застъпница, защитница и спасение на нашите души!


Песен на св. Симеон Богоприемец

 „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар, глас 4.

С многоизкусно търпение, блажени мъчениче Георгие, си претърпял огнена смърт и след твоята кончина си приел нетленен венец от Христос заедно с мъченическите ликове, и сега, достойно въдворил се в земята на кротките, моли Христа Бога за нас, които с вяра се покланяме на твоите почитани мощи.


—————————————————————————


УТРИННА


След Шестопсалмието и Великата ектения 

Бог Господь, гл. 4:

Пс. 117

Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне!

Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

Стих 4: Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в очите ни.


Тропар, глас 4.

С многоизкусно търпение, блажени мъчениче Георгие, си претърпял огнена смърт и след твоята кончина си приел нетленен венец от Христос заедно с мъченическите ликове, и сега, достойно въдворил се в земята на кротките, моли Христа Бога за нас, които с вяра се покланяме на твоите почитани мощи. (2 пъти)

Слава, и сега, Богородичен: Еже от века утаеное 

От вечност скритата, непозната и на ангелите тайна чрез тебе, Богоро­дице, се откри на живеещите на земята: Бог се въплъти в неслитно единство и заради нас доброволно прие кръст, чрез който възкреси първосъздадения и спаси от смърт душите ни.


Малка ектения: Възглас: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…


1-ви седален, глас 1:

Подобен: Камени запечатану:

Ти презря наслаждението (блаженството) на земята, славни мъчениче Георгие, защото обикна небесното блаженство, заради което претърпя връзване, изгаряне с огън и смърт. Затова днес празнуваме твоята свята памет, като пеем с любов: слава на Този, който ти даде сила; слава на Него понеже те увенча; слава, защото даде на мощите ти благоухание и изцеление на всички прибягващи.


Слава, и сега, богородичен:

Простри светите си ръце, Дево Пречиста, с които си носила Бога, въплътен от тебе заради добрината Му, и Го моли да ни избави от беди всички, които те славим и с любов викаме: слава на Вселилия се в тебе; слава на Този, Който дойде от тебе; слава на Него, Който чрез твоето раждане ни освободи.


Втори седални, глас 4

Подобен: Удивися Иосиф:

Ангелите се удивиха, Георгие, като видяха твоето смело противопоставяне на агарянското сборище, като им каза: „нищо не може да ме раздели от любовта на Христос, моя Спасител!“ Бесовете се уплашиха като те видяха увенчан от младини. Както си укрепил него тогава в светлия подвиг, Христе, просвети и нашите души.

Слава, и сега, Богородичен: Удиви се Йосиф при безсеменното ти зачатие, Богородице, щом видя, че е свръхестествено, а като размисли за росата върху руното, за неизгарящата в огъня къпина и за разцъфналия Ааронов жезъл, Твоят обручник и пазител свидетелстваше пред свещениците с думите: Дева ражда и след раждането пак остава Дева!


Полиелей и величания (общо величание на мъченик)


Седален след полиелея, глас 8.

Подобен: Премyдрости слова

Процъфтял от благочестиви българи, воден от Светия Дух си оставил родния град и си дошъл в град София*, украсил си се с благочестие и правда, но безбожните агаряни ти завидяха, с премъдри думи си посрамил нечестивите им съвети, затова си завършил живота си в огъня, мъчениче Георгие, моли Христос Бога да дарува опрощение на греховете на почитащите с любов твоя свята памет.

* В изданието на Св. Синод е записано „Сердикийския град“, както сърбите са го изписали, но името София е в употреба преди падането на България под османско владичество.

Слава, и сега, богородичен:

Когато дойде Владиката на всичко да съди цяла вселена, тогава ме причисли към овците, на които им е отсъдена дясната страна, и ме избави от външната тъмнина, моля те, за да благодарствено величая богатството на твоята благост, Богородице всенепорочна, и радостно да ти пея: моли Христос Бога да дарува опрощение на греховете, защото имам надежда в тебе аз, твоя раб.


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, глас 4: Праведният цъфти като палма, издига се като кедър ливански. (Пс.91:13) Стих: Насадени в дома Господен, те цъфтят в дворите на Бога нашего. (91:14)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй! (3)

Дяконът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие!

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (името).

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Утринно Евангелие, зачало 36


50 псалом чете се. 

Слава: По молитвите на мъченика, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилвай ме, Боже, по голямата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми.

Стихира след 50 псалом, гл. 6:

Дойдете, събори на православните, дръзновено да подражаваме на мъченика Георги: дори цялото ни тяло да е раздробено, ние имаме Създателя, Който може да го съедини отново още по-бляскаво, само да не отпаднем от името на Христос, защото, ако няма вода, за какво ти е името на извора? Дори да се лишим от имоти и деца, само да не отстъпваме от нашия Господ, както този непобедим (мъченик) не на думи, а на дело изпълни Христовата заповед и в желанието си да получи скъпоценния бисер не пощади своето тяло. Затова достойно да живеем и да изпишем на скрижалите на сърцето си неговото мъжество, като смело извикаме на Христос: Господи, заради молитвите на Твоя мъченик удостой ни с небесните блага като Човеколюбец.


Литийна молитва (дяконът)


Канон на светеца, гл. 1. (Непреведен)

С акростих: Свещеникът (поп Пейо) ти плете похвала.

 А акростиха на богородичните е: О, Георгие.

Песен 1

Ирмос: Твоята победителна десница като на Бог се прослави в сила, защото тя, като всемогъща пречупи врага, отваряйки нов път през морето за израилтяните.

Припев: Свети мъчениче Георги, моли Бога за нас.

Слово Божие, многопрославян между светиите, вдъхни ми слово и просвети ума ми, за да възпея достойно новия мъченик Георги, както и Тебе, Който си го укрепил.

Тъй като знам твоята любов и се надявам на тебе, мъчениче, побързах да ти принеса песен, въпреки че не е по достойнство заради слабоумие, а от усърдие я приеми, както и Христос (прие) двете лепти на вдовицата. 

Беше взет от нечестивците, преплува мястото на мъчението и достигна пристанището на Небесния Едем, където сега живееш; моли се на Владиката на всичко да премахне помрачението на нашите души, та достойно да възпяваме твоята памет.
Богородичен: Щедролюбивият Бог Слово, Който сътвори Адам и от неговите ребра създаде Ева, се въплъти от тебе, Пречиста, като на кръст беше прикован и в ребрата прободен, за да милостиво вдигне тяхното подхлъзване.


Песен 3

Ирмос: Ти единствен познаваш слабостта на човешката природа и със състрадание си приел нейната форма, препаси ме със силата отгоре, за да Ти извикам, Светий, оживотвореният храм на Твоята неизказана слава, Човеколюбче.

Припев: Свети мъчениче Георги, моли Бога за нас.

Еще в юности старческий разум стяжав, славне Георгие, и вся сверстники своя превозшед мудростию, незлобием же и смирением, от всех верных ублажаешися.

Новое был еси Православия утверждение, славне Георгие, степень же благочестия и чистоты снабдение верным людем, егоже ради песньми тя восхваляем.

Ныне стяжа тя яко велие сокровище и Церкве благолепие Софийский град, блаженне Георгие, но и вселенная вся слышавши твоя борения веселится и подвигу твоему дивящися, ублажает тя.

Богородичен: Исцелися преслушание Евы праматере послушанием Твоим, Пречистая: глаголы бо Гавриила послушавши, Мати была еси Сына Божия, Иже тоя печаль Крестом в радость преложи.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Седален, глас 3.

Подобен: Красоте девcтва

Създателят те направи красив по лице и така означи вътрешната красота на душата, а врагът като не изтърпя това, искаше да те прелъсти и да те направи своя храна, но добрия Създател те укрепи невидимо и посрами лъжеца чрез тебе, затова сега като ликуваш на небесата, свети Георгие, моли се на Господ за тези, които те прославят.

Слава, и сега, богородичен:

Неразбираемо и непонятно е, богорадостна Владичице, че страшното Божие тайнство е направено за тебе, защото ти зачена и роди Невместимия, облечен в плът от твоята пречиста кръв, Когото винаги, Пречиста, с мъчениците молѝ да се спасят нашите души.


Песен 4

Ирмос: Авакум някога те провидя с прозорливите си очи, че ти ще си планината, осенена от Божията благодат, провъзгласяваше, че Светият Израилев ще дойде от тебе, за нашето спасение и обновление.

Припев: Свети мъчениче Георги, моли Бога за нас.

К будущей славе взирая, страдальче всечестне, маловременную ни во чтоже вменил еси; темже тя ничтоже возможе разлучити от любве Христовы: ни темничная затворения, ни судиина прещения, ни огня разгорение, ниже паки тленныя славы обещание.

Претерпел еси муки доблественно, любве Божественныя исполнен сый, и Богу себе от юности возложив, умрети за Него не отверг лея еси, повеления Того послушая и стопам спасительным последуя.

Людей сродных оставив, в Сердикийский град пришел еси; добродетель же в себе нося, мученик Христов изряден показался еси: весть бо та честь даровати сугубую стяжавшим ю.

Богородичен: Евы праматере клятву упразднила еси Рождеством Твоим, Богоблагодатная; мирови же благословение процвела еси, цветоносящи Христа; темже, радующеся, Тя, Богородицу, исповедуем.


Песен 5

Ирмос: Ти просвети света със светлината на Твоето идване, Христе, със силата на Твоя Кръст озари краищата му; със светлината на познанието на Бога, просвети сърцата на онези, които православно Те възпяват.

Припев: Свети мъчениче Георги, моли Бога за нас.

Твоими доблестьми попрася и в преисподняя низложися, иже безмерно древле хваляйся землю и море погубйти; погуби его Христос Крестом Своим и победу верным дарова.

Егда предумышляхуся гордаго денницы служителие лестными словесы уловити добляго и к своей службе удобь привлещй, тогда посрамйшася вселукавии вкупе с пославшим я.

Твою не стерпе укоризну, младаго юноши, величавый бес и попрание, но понуди слуги своя к судий ити, надеяся страхом тебе одолети: устрашйшася преисподний, зряще тя видимых поерамлыпаго.

Богородичен: Таинство провозгласиша несказаннаго Твоего зачатия, еже из Тебе Божия Слова, Всепетая Мати Дево, весь лик пророческий, Богом яве наученный: Ты бо воистину Безначальный Свет породила еси, Богоблагодатная.


Песен 6

Ирмос: Най-дълбоката бездна ни сполетя и няма кой да ни избави; станахме като овце на заколение, затова спаси народа Си, Боже наш, защото Си сила за безсилните и изправяне.

Припев: Свети мъчениче Георги, моли Бога за нас.

Еже на тя скрежетания зубов не убоялся еси, ниже устрашился еси, став на судищи мучителей, яко агнец незлобивый посреде волков. Сего ради тя ублажаем, поминающе доблесть твою.

Блаженне Георгие, разгарашеся на тя яростию мучитель, зря тя непреклонна и повеления его ни во что же вменяюща, и железы тя оковав, в темницу вверже, устрашйти тя хотя, но явися посрамлен.

Егда тя в темницу ввергоша, большими к Богу надеждами вперился еси, блаженне, и наставляющаго тя к мучению послушав, словесы мудрыми
незатыкаемая уста гордых заткнул еси.

Богородичен: Пришед с Небесе Архистратиг, Чистая, яве Тебе радость благовести рек: из Тебе произыдет Бог плотию, Дево Пречистая, во спасение верою поющих Тя.

 

Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак, глас, 2. Подобен: Вышныхъ ищя

Желаейки небесна слава, многострадални Георгие, ти заплю агарянската измама и я потъпка, и получи венеца на победата; сега се радваш с ангелите и живееш заедно с мъчениците, с които непрестанно се моли на Христос Бога за всички нас.

Икос: По-ярко от слънцето сияе молебното ти тържество, блажени Георгие, верния народ просвещава, и прогонва помрачената сила на бесовете. Затова и аз, окаяния, падам пред ковчега с твоите мощи и се моля със страдащо сърце да получа обръщане от скръбта и живот в мир, опрощение на греховете и да очистя съвестта си от нечистота, за да мога винаги достойно да ти пея като на пребиваващ сега на небето с ангелите и мъчениците, с които непрестанно се моли на Христос Бога за всички нас.

Синаксар: В единадесетия ден на февруари празнуваме паметта на светия мъченик Георги от Кратово, пострадал от турците на 18 години в София през 1515 г, и на свети свещеномъченик Власий, епископ Севастийски († ок. 316 г.). По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин!


Песнь 7

Ирмос: Сущим в пещи отроком Твоим, Спасе, не прикоснуся, ниже стужи огнь; тогда трие, яко единеми усть пояху и благословляху, глаголюще: благословен Бог отец наших.

От всяких бед и напастей лютых всегда ны избавляй, блаженне мучениче Георгие, Божественную благодать нам подавая, мольбу тебе приносящим и Христу воспевающим: благословен Бог отец наших.

Христа Бога сущаго истинно возлюбив, естественный плоти отверглся еси и на огнь мужески дерзнул еси; венец же победы прием, воспевавши присно: благословен Бог отец наших.

Возношения гордых пламень угасил еси, пламенем огня земнаго опаляемь, всеблаженне, и светом разума благочестивых просветил еси; тем, веселящеся, укрепльшему тя Христу воспеваем: благословен Богх отец наших.

Богородичен: Аможе Владыка, душе, Горе взирай, не к земли ничущи, яко безсловесная: но воспряни от помрачения и уныния, вопиющи: Господи, молитвами Рождшия Тя и мученика Твоего Георгия сподоби мя Царствия Твоего.


Песен 8

Ирмос: В пещта израилските младежи блеснаха като огън на огнището, с доброта и благочестие повече от злато и казаха: благославяйте Господа всички дела на Господа, пейте и превъзнасяйте през всички векове.

Припев: Свети мъчениче Георги, моли Бога за нас.

Людей православных утверждение, Церквей Божиих благолепие, прибегающих теплое заступление явился еси, всеблаженне Георгие, воспевающих: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во вся веки.

Умную мольбу приношу тебе, Георгие: от лютых мя бед избави молитвами твоими, и светом Богоразумия просвети, и к Божественным стезям настави, вопиюща: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во вся веки.

Град на горе и свет на свещнице, сияя, явился еси воистину, мучениче славне, просвещая в нощи жития ходящих и на стезю спасения наставляя вопиющих: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во вся веки.

Богородичен: Елицы в пучине греха в лаемся, к небурному пристанищу притецем Божия Матере, яже Божественною силою Сына Своего всех ко спасению наставляет, зовущих: благословите, вся дела Господня, Господа,пойте и превозносите во вся веки.


Песен 9

Ирмос: Образът на чистото раждане от тебе, Богородице, ни беше показан от горящата неизгаряща къпина; и сега те молим да потушиш свирепата заплаха от пещта, за да те непрестанно величаем.

Припев: Свети мъчениче Георги, моли Бога за нас.

Окрестнии вси Софийскаго града собирающеся, песненными гласы благолепно священную твою память прославляем: приими убо сия, аще и не по достоянию, имуще бо тя ходатая ко Спасу Христу, песнь сию тебе принести потщахомся.

Рабов твоих моления к Богу направи, мучениче, яже от желания всея души тебе принесохом, и твою память почитающих пресветлую от бед и напастей избавляй твоими к Богу молитвами.

Горение огненное благодушно претерпел еси Христа ради, Егоже любовию оградивея, в сердцы твоем утверждение крепкое приял еси и Царствие получил еси. Темже не забывай нас, тя любовию почитающих, венценосче Богомудре
Георгие.

Иже мудростию Божия Духа агарян посрамйвый и терпением бгненныя смерти Христа прославивый и о отечествии своем присно Богу молящийся, Георгий мученик преславный, песньми Божественными от нас да воспоется достойно.

Богородичен: Егоже Отец прежде денницы роди и из Тебе напоследок за ны, неблагодарный, воплощься яко Младенца на руку носила еси, Дево Богородице, Того с мученики моли, о иже верою восхваляющих Тя.


Катавасии: Отвèрзу устà моя.

Песен 1

Ще отворя устата си, и ще се изпълнят с Дух Свети, и ще произнеса дума за Царицата Майка, и ще се явя светло тържествуващ, и радвайки се, ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, жив и изобилен изворе, духовно укрепи в твоята божествена слава събралите се в хор твои певци и ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в славата на божествения престол, дойде на лек облак чрез нетленната длан – Божията майка, и спаси тия, които викат: слава, Христе, на Твоята сила.

Песен 5

Всичко дойде в ужас от твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, си носила в утробата си Бога, Превъзнесения над всичко, и си родила Безначалния Син, като даваш мир на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като чествуваме тоя божествен всепочитан празник на Божията майка, елате да пляскаме с ръце и славим Бога, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите отроци не почетоха тварта наместо Твореца, но като потъпкаха мъжествено огнената заплаха, радваха се и пееха: благословен си Ти, препрославени Господи и Боже на нашите отци!

Песен 8

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите отроци бяха запазени в пещта от Богородичното раждане, което тогава беше предобразувано, а сега е действително. То подбужда цялата вселена да ти пее: Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове.


Честнейшую.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!


Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

9-та песен от катавасиите 

Нека се радва всеки земнороден, просвещаван духовно, а естеството на безплътните умове, което почита свещеното тържество на Божията майка, нека тържествува и вика: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево.


Малка ектения: Възглас: Защото всички небесни сили Те хвалят…


Светилен, гл. 2, Подобен: Со ученики

Като благоуханен цвят в долините, и като дърво при изворите на водата, светло изгря с добродетели и страдания мъченикът Георги. Затова като се облагоухахме по душа, със светли лица към него да извикаме: радвай се, печате на страдалците и застъпниче на верните.

Слава и сега, богородичен:

Даниил те изобрази като недокосната планина, от която се отсече скъпоценният Камък без (участие на) човешка ръка и унищожи цялата идолска заблуда (Дан. 2:34), и дойдоха след тебе в благоуханието на твоето миро мъченическите множества; моли се заедно с тях за нас, пречиста Дево, майко Марийо!


Хвалитни стихири (Пс.150), на 4, гл. 4:

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Подобен: Свыше званный:

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Ти беше призован от небесния Промисъл, когато божественото желание те разпали, тогава ти презря всички удоволствия в този живот и искаше да вършиш Божията воля, не се страхуваше от заплахата на мъчителите и не се подлъга от временните наслади, но пожела непреходни блага, които и получи в царството на Христос, нашия Бог, Когото моли да спаси и просвети нашите души.


3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

Подкрепян свише от силата на Духа, когато беззаконниците те хвърлиха в тъмница, тогава се показа твърд като диамант, готов да търпиш доблестно мъки,  мъдро проповядваше Христос, и като верен раб възложи надеждата си на Него и не сгреши, а си приел въдворяване с мъченическото множество и си увенчан от Христос, нашия Бог, Когото моли да спаси и просвети нашите души.


2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

По Божи промисъл нечестивите те доведоха в съда, многострадални Георгие, и с измамни думи искаха да те хванат, но ти пък посрами тяхната измама и ясно проповядвахте Христовото евангелие, а Той те укрепи и запази тялото ти невредимо от огъня, а пък твоята душа в царството небесно всели, така че Му се моли да спаси и просвети нашите души.


1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Небесният промисъл изпробва търпението на твоята душа като злато в огън, а силата на вярата в Бога и Божествената любов царицата на добродетелите изкова като най-прекрасно украшение на Небесното Царство; затова не предаде тялото ти на изгаряне, но като многоценно съкровище, го запази неопалимо от огъня и като извор на благодатта за тези, които идват към Христос, нашия Бог, Когото моли да се спасят и просветят нашите души.

Слава, глас 8:

Дойдете, верни да се съберем в чест на светата памет на славния мъченик Георги, който просия в град София. Ето пред нас са неговите свети мощи, които разнасят благовонни лъчи и прославят вярата ни, а духът му се пресели в небесните селища, получи наслади от блага, които Бог е приготвил за които Го обичат. А като предстои радостно пред престола на Владиката, моли се за всички, които с вяра и любов празнуват неговата почитана памет.


И сега, Богородичен:
Владичице, приеми молитвите на твоите раби и избави ни от всяка нужда и печал.


Велико Славословие


Тропар, глас 4.

С многоизкусно търпение, блажени мъчениче Георгие, си претърпял огнена смърт и след твоята кончина си приел нетленен венец от Христос заедно с мъченическите ликове, и сега, достойно въдворил се в земята на кротките, моли Христа Бога за нас, които с вяра се покланяме на твоите почитани мощи.


———————————————————-


НА ЛИТУРГИЯТА


Блаженны от канона мученика песни 3я и 6я. 

Прокимен, глас 7: Праведникът ще се развесели в Господа и ще се уповава Нему. (Пс. 63:11А) Стих: Чуй, Боже, гласа ми, кога Ти се моля. (63:2А)

Апостол к Тимотею, зачало 292: 

Аллилуйя, глас 4. Стих: Към светиите, които са на земята, и към Твоите избраници към тях е всичкото ми желание. (15:3)

Евангелие от Иоанна, зачало 52. 

Причастен: Във вечна памет ще остане праведникът. (111:6Б)


———————————————————

*** Службата е от ръкопис от 1800 г, отпечатана в Самоков през 1855 г, не пише име, а че е от свещеника, който наставлявал светеца и видял страданията му. Намерена е в софийската митрополитска книгохранителница. На с. 74 е отпечатан следният текст: „Съ ркописнагѡ преписалъ и исправлѧлъ, христо димитрїевичъ ѳ: дпничанинъ, бывшїй пѣвце-учитель въ самоковѣ“.

No comments:

Post a Comment