Friday 9 September 2022

Неделя след Рождество Богородично. Възкресна служба от октоиха, гл. 4

В календарчето пишат: „Неделя преди Въздвижение на св. Кръст Господен“. Не сме отдали още празника „Рождество Богородично“, затова службата е комбинирана – възкресно-празнична. А апостола и евангелието са за Въздвижението.

ГЛАС 4

В СЪБОТА НА ВЕЧЕРНАТА


Господи, воззвах (Пс.140), глас 4:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс.141:7А) 

На Твоя животворящ Кръст непрестанно се покланяме, Христе Боже, и славим Твоето тридневно възкресение: защото чрез него Ти обнови покварената човешка природа, Всесилни, и ни показа пътя към небето Ти, Който единствен си благ и човеколюбив.


Стих: Около мене ще се съберат праведните, кога ми сториш благодеяние. (Пс.141:7Б) 

Спасителю, когато доброволно беше прикован на кръстното дърво, Ти отмени наказанието, дошло заради дървото на непослушанието, Силни, слезе в ада и като Бог разкъса оковите на смъртта, затова се покланяме на Твоето възкресение от мъртвите и с радост казваме: Всесилни Господи, слава на Тебе!


Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс.129:1-2А)

Като съкруши вратите на ада, Господи, чрез смъртта Си разруши царството на смъртта и освободи човешкия род от тлението, като дари на света живот и нетление, и велика милост.


Други стихири, от св. патр. Анатолий, глас 4:

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс.129:2Б)

Елате да възпеем, люде, тридневното възкресение на Спасителя, чрез което се избавихме от здравите окови на ада и получихме нетление и живот всички, които казваме: Ти, Който беше разпнат и погребан, и възкръсна, спаси ни чрез Твоето възкресение, единствени Човеколюбче.


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)

Ангелите и хората, Спасителю, възпяват Твоето тридневно възкресение, което засия до краищата на вселената и се избавихме от робството на врага всички ние, които зовем: Животворче, всесилни Спасителю, спаси ни чрез Твоето възкресение, единствени Човеколюбче.


Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

Разбил си медните врати и ключалките си строшил, Христе Боже, и си възкресил падналия човешки род, затова в един глас викаме: Господи, Който възкръсна от мъртвите, слава на Тебе!

На Рождество Богородично. От св. патр. Сергий, гл. 6

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6)

Днес Бог, Който почива на духовни престоли, подготви за Себе Си свят престол на земята; Този, Който утвърди небесата с мъдрост, устрои одушевено Небе по Своето човеколюбие, защото от безплодния корен Той ни даде да израсте живоносно растение – Своята майка. Господи Боже на чудесата и на безнадеждните надежда, слава на Тебе!


Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Това е денят Господен, радвайте се, народи, защото дворецът на Светлината и книгата на Живото Слово излезе от утробата и се ражда тази, която е като Двер, обърната на изток, която очаква влизането на Великия Първовещеник, те е единствената и въвежда във вселената единствения Христос за спасение на нашите души.


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Макар и по божествена воля светлите безплодни жени да заченаха, то Мария богоприлично просия повече от всички родени, защото самата тя, раждайки се чудно от бездетна майка, роди свръхестествено по плът Бога на всички от безсеменна утроба; единствената врата на Единородния Син Божи, през която минавайки, Той я запази заключена и устройвайки всичко мъдро, както Сам знае, стори спасение за всички човеци.

От монах Стефан Светоградец

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс. 116:2)

Днес безплодните врати се отварят и идва девствената божествена Двер; днес благодатта* започва да ражда плод, явявайки на света Божията майка, чрез която земното с небесното се съединява за спасението на нашите души. (Два пъти)

* Благодат - църковнославянски превод на древноеврейското име Анна.


Слава, глас 8, от патр. Сергий: В знаменития ден на нашия празник да засвирим на духовна лира, защото от Давидовото семе днес се ражда майката на Живота, която разпръсва тъмнината, обновява Адам и призовава Ева към спасение, изворът на нетлението, прекратяването на тлението. Заради нея ние се обожихме и бяхме избавени от смъртта, затова нека заедно с Гавриил да я призовем, верни: радвай се, Благодатна, Господ е с тебе, Който чрез тебе ни дарува велика милост.

И сега, първи Богородичен (догматик) на гласа: И́же Тебе́ ра́ди:

Пророк Давид, който чрез тебе стана Божи праотец, в песен извика за тебе към Онзи, Който ти стори велико нещо (Лука 1:49): „Застана царицата от дясната Ти страна“ (Пс. 44:10), защото те направи майка и причинителка на живота Бог, Който благоволи чрез тебе да стане човек без баща, за да възстанови Своя образ, покварен у нас от страстите, и като намери заблудената в планините овца, взе я на раменете Си, донесе я при Отец, по Своята воля я постави сред небесните сили, Богородице, и спаси света Христос, Който има голяма и изобилна милост.


Вход с кадилница. Свете тихий

Творение на Св. Софроний, патр. Йерусалимски

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен, Пс. 92

Дяконът: В премъдростта да внимаваме. Вечерен прокимен на гл. 6.

Господ царува; Той е облечен с величие. (Пс.92:1)

Стих: Облечен е Господ с могъщество (и) препасан.

Господ царува; Той е облечен с величие.

Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати.

Господ царува; Той е облечен с величие.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Четец: Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни и хвално и прославено да е името Ти во веки. Амин! Да бъде, Господи, милостта Ти над нас според както Ти се уповаваме. Благословен си Ти Господи научи ме на Твоите наредби. Благословен си Владико вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си Ти, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Твоята милост Господи е вечна, делата на ръцете си не изоставяй. На Тебе подобава хвала, на Тебе подобава пение. Тебе слава подобава, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин!


Просителна ектения


На стиховните стихири, възкресни, глас 4:

Господи, като се издигна на кръста, Ти премахна клетвата над праотците и като слезе в ада, освободи свързаните от века и дарува нетеление на човечешкия род, затова възпяваме и славим Твоето животворно и спасително възкресение.


Стих: Господ царува; Той е облечен с величие. (Пс.92:1А)

Когато увисна на дървото, единствен Силни, Ти разтресе цялото творение, а щом беше положен в гроба, възкреси онези, които бяха в гробовете, и дарува нетление и живот на човешкия род, затова възпяваме и славим Твоето възкресение на третия ден.


Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. (Пс.92:1Б)

Беззаконите хора, Христе, които Те предадоха на Пилат, Те осъдиха да бъдеш разпънат, като се показаха неблагодарни към своя Благодетел, но Ти доброволно претърпя погребение, самовластно възкръсна на третия ден като Бог и ни дари безкраен живот и велика милост.


Стих: На Твоя дом, Господи, подобава светост през дълги дни. (Пс.92:5)

Дошлите на гроба жени със сълзи Те търсеха, но като не Те намериха, ридаеха и в плач извикаха така: о, Спасителю наш, Царю на всичко, как Те откраднаха, кое място пази Твоето живоносно тяло? А ангелът им отговори и каза: не плачете, но идете и проповядвайте, че Господ възкръсна и ни дари радост, защото единствен е благ.


Слава и сега, на Рождество Богородично, глас 8, от патр. Сергий

Дойдете, всички верни, да бързаме към Девата, защото се ражда тази, която още преди зачатието е предвидяна от Бога за наша майка, съсъд на девството, Ааронов прораснал жезъл от корена Йесеев, от пророците възвестена и разцъфнал цвят на праведните Йоаким и Анна. Ето, тя се ражда и с нея светът се обновява; тя се ражда и в своето благолепие Църквата се украсява; тя е свят храм, вместилище на Божеството, девствен съсъд, царски чертог, в който се извърши преславното тайнство на неизказаното съединение на съчеталите се в Христа естества; като Му се покланяме, ние възпяваме раждането на Всенепорочната Дева.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Възкресен тропар, глас 4:

Узнали от ангела светлата вест за възкресението и отхвърлили прародителското осъждане, Господните ученички се хвалеха на апостолите и казваха: обезоръжена е смъртта, възкръсна Христос Бог, Който дарява на света велика милост.


Слава, и сега, Тропар на празника, глас 4:

Твоето рождество, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос Бог наш и, като унищожи клетвата, даде благословение, а като обезсили смъртта, дарува ни вечен живот.


————————————————————



ГЛАС 4


В НЕДЕЛЯ НА УТРЕНЯТА

 

След Шестопсалмието и Великата ектения 

Бог Господь, гл. 4:

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.


Възкресен тропар, глас 4:

Узнали от ангела светлата вест за възкресението и отхвърлили прародителското осъждане, Господните ученички се хвалеха на апостолите и казваха: обезоръжена е смъртта, възкръсна Христос Бог, Който дарява на света велика милост. (два пъти)


Слава, и сега, Тропар на Рождество Богородично, глас 4:

Твоето рождество, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос Бог наш и, като унищожи клетвата, даде благословение, а като обезсили смъртта, дарува ни вечен живот.


Малка ектения: Възглас: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…


Първи седален, глас 4:

Възкресни

Мироносиците погледнаха към входа на гроба и като не можеха да издържат на ангелското сияние, те се разтрепериха и удивени казаха: Нима беше откраднат Този, Който отвори на разбойника рая? Или е възкръснал Този, Който още преди страданията Си говореше за възкръсване? Наистина възкръсна Христос Бог и на тези, които са в ада, дари живот и възкресение.

Стих: Стани, Господи Боже мой, дигни ръката Си, не забравяй Твоите до край потиснати. (Пс.9:33) 

Със свободната Си воля, Спасителю, Ти претърпя кръст и смъртни човеци положиха в нов гроб Този, Който със словото Си постави краищата на земята, затова врагът беше вързан и смъртта люто пленена, а всички, които бяха в ада, възклицаваха при Твоето живоносно възкресение: възкръсна жизнодавецът Христос, Който пребъдва вечно!


Слава, и сега, от минея, същия глас: Извикай, Давиде, и обяви, с каква клетва ти се закле Бог? На мен се закле като каза и изпълни дори: от плода на утробата ми ще се роди Девица, родителка на Христос, новият Адам, Царят на моят престол: и царува днес имайки неподвижно царство. Неплодната ражда Богородицата, и кърмителката на нашия живот.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог, и на Тебе възнасяме слава…


Втори възкресни седални, глас 4:

Подобен: Скоро предвари:

Спасителю, възкръсна от ада като безсмъртен и с възкресението Си съвъзкреси Твоя свят, Христе Боже наш, със силата Си съкруши властта на смъртта, показа възкресението на всички, Милостиви, затова и Те славим, единствен Човеколюбче.

Стих: Ще Те славя, Господи, от все сърце, ще възвестявам всички Твои чудеса. (Пс.9:1)

Гавриил, облечен в бяло, слезе от небесните висини, дойде при камъка, където беше положен Камъкът на живота, и извика към плачещите жени: престанете с воплите и риданията, които винаги милостиво редите, но дерзайте – Този, Когото с плач търсите, наистина възкръсна, затова извикайте на апостолите: Христос възкръсна!


Слава, и сега, от минея, същия глас, по Удивися Иосиф

От Иесеевият корен и от чреслата Давидови, днес ни се ражда Божието дете Мариам, всичко живо се радва и се обновява. Радвайте се заедно небе и земя, възхвалявайте я езичници на своя отечески език: Йоаким се весели и Анна тържествува, като казват: неплодната ражда Богородицата и кърмителката на нашия живот.


„Благословен си, Господи“, Глас 5

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби! Пс.118:12

Съборът на ангелите се удиви, като Те видя между мъртвите, а като разруши силата на смъртта, Спасителю, със Себе Си възкреси Адам и освободи всички от ада.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Блестящият в гроба ангел благовестеше на мироносиците: защо разтваряте мирото с милостиви сълзи, ученички? Вижте гробницата и разберете, че Спасителят възкръсна от гроба.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Много рано мироносиците изтичаха при Твоя гроб ридаейки, но застана пред тях ангелът и рече: „Свърши времето за ридания, не плачете, а кажете на апостолите за възкресението.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Жените мироносици ридаеха, когато дойдоха при Твоя гроб с миро, Спасителю, а ангелът ясно им заяви: защо смятате Живия за мъртъв? Той като Бог възкръсна от гроба.

Слава

Покланяме се на Отец и Неговия Син, и на Светия Дух, Свята Троица в едно същество, и със серафимите казваме: свят, свят, свят си, Господи!

И сега

Като роди Животодателя, Дево, ти избави Адам от греха, а на Ева даде радост вместо скръб, въплътилият от тебе Бог и Човек доведе към живот отпадналите от живота. 

Алилуйя, алилуйя, алилуйя, слава на Тебе, Боже! (3 пъти)


Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име и е величествено царството Ти…


Ипакои, глас 4:

Мироносици, отишли рано при Твоето преславно възкресение, проповядваха на апостолите, Христе, че си възкръснал като Бог и даваш на света велика милост.


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Антифон 2:

Топло виках към Тебе, Господи, от дълбината на душата ми, нека Твоите божествени уши ме чуят.

Който има надежда в Господ, е по-възвисен от онези, които Го наскърбяват.

Слава, И сега: 

От Светия Дух изтичат благодатни потоци, които напояват всяка твар за да се оживи.


Антифон 3:

Сърцето ми да се издигне към Тебе, Слове, и нищо низко от светските красоти да не ме услажда.

Както човек има любов към своята майка, така трябва да имаме към Господ по-пламенна любов.

Слава, и сега:

От Светия Дух е богатството на познанието за Бога, съзерцанието и мъдростта, защото чрез Него Словото открива цялото учиние на Отец.


Прокимен, Пс. 43, гл. 4

Дигни се нам на помощ и ни избави поради Твоята милост. (Пс.43:27) Стих: Боже, с ушите си сме чули, нашите отци са ни разказвали за делото, което си сторил през техни дни, в стародавни дни. (Пс.43:1-2)


Възкресният канон и първият от минея. И двата са дело на св. Йоан Дамаскин.

Канон възкресен, от св. Йоан Дамаскин

Глас 4

Песен 1

Ирмос: По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей победи в пустинята войнството на Амалик.


Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Ти поправи нашето отпадане, когато беше издигнат на пречистото кръстно дърво, като на него излекува пълната ни разруха, Владико, като добър и всесилен.


В гроба беше по плът, а в ада с душата като Бог, в рая пък с разбойника, а на престола си бил, Христе, с Отца и Духа, като всичко изпълваш, Неописуеми.


Богородичен: Безсеменно по волята на Отец и чрез Светия Дух ти зачена и роди по плът Божия Син, Когото Отец роди без майка, и Когото ти роди без баща, заради нас.


Канон на Рождество Богородично, същия автор, гл. 2:

Песен 1

Ирмос: Дойдете, люде, да пеем песен на Христа Бога, Който раздели морето и ръководи народа, когото изведе от египетското робство, защото се прослави.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Дойдете, верни, радвайки се в божествения Дух, да почетем с песнопения тази, която днес произлезе от неплодната* за спасение на човеците, Приснодевата девойка.

*Анна

Пресвета Богородице, спаси ни.

Радвай се, чиста Майко и рабиньо на Христос Бога, ходатайко на древното блаженство за човешкия род; тебе всички достойно с песни славим.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Днес се ражда мостът на живота, който човеците намериха да ги изведе от адското падение, и с песни славят Христос, Подателят на живот.


Песен 3

Ирмос: Твоята Църква се весели за Тебе, Христе, като казва: Ти си моята сила, Господи, прибежище и опора.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Този, Когото приемаме като дърво на живота, истинска лоза, увисна на кръста, за да излее за всички безсмъртие.


Защото е велик, защото е страшен, защото победи адовата гордост и като безсмъртен Бог сега възкръсна по плът.


Богородичен: Ти си единствената ходатайка на земята за нас, майко Божия, като получаваме свръхестествени дарове, затова ти принасяме: Радвай се!

Песен 3

Ирмос: Утвърди ни в Тебе, Господи, Който на дървото умъртви греха и всели Твоя страх в сърцата на нас, които Те възпяваме.

Свети Йоакиме и Анно, молете Бога за нас.

Като живяхте непорочно за Бога, заченахте спасението на всички, богомъдри родители на родилата нашия Създател и Бог.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Господ, Изворът на живот за всички, от неплодната произведе Девата, в която благоволи да се всели, и след раждането Си, я запази девствена.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Плодът на Анна, Мария, която роди живоносния Грозд, нека днес възпеем като Богородица, закрилница и помощница на всички.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Седален (славянски), глас 4: По Удивися Йосиф

Девицата Мария и истинската Богородица като светъл облак днес възсия за нас и излиза от праведните (си родители) за наша слава. Адам вече не е осъден и Ева се освободи от веригите, затова зовем, викайки с дръзновение към единствената Чиста: твоето рождение възвестява радост за цялата вселена.

Слава, и сега, същият.



Песен 4

Ирмос: Виждайки Те издигнат на Кръста, Слънце на правдата, Църквата застана в благолепие и подобаващо запя: слава на Твоята сила, Господи!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Издигнат си на кръста, за да излекуваш страстите ми, чрез страданията на Твоята пречиста плът, в която доброволно се облече, затова ти пеем: слава на Твоята сила, Господи!


Владико, когато смъртта вкуси Твоето безгрешно и животворящо тяло, тя беше подобаващо умъртвена, а ние Ти пеем: слава на Твоята сила, Господи!


Богородичен: Родила си безмъжно, Дево, и дори след раждането си остана девствена, затова с немлъкващи гласове, Владичице, с твърда вяра те поздравяваме: Радвай се!


Песен 4

Ирмос: Чух, Господи вестта за Твоя промисъл и Те прославих, единствен Човеколюбче.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Възпяваме Те, Господи, че дари на всички верни спасително пристанище – тази, която Те роди.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Тебе, Богоневесто, Христос яви като похвала и сила за всички, които с вяра възпяваме твоето тайнство.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Непознала брак Владичице, всички ние, избавяни от съгрешенията чрез Твоите молитви, благоразумно те облажаваме.


Песен 5

Ирмос: Ти, Господи, моя Светлина, дойде в света, о свята Светлина, извеждайки от тъмнината на незнанието тия, които с вяра Те възпяват.


Ти, Господи, милостиво слезе на земята; Ти издигна падналата природа на човечеството, когато беше издигнат на кръста.


Ти отне, Христе, моето осъждане за греховете. С Твоето божествено възкресение, Милостиви, Ти разруши страданието на смъртта.


Богородичен: Тебе предлагаме за непобедимо оръжие над враговете, тебе придобихме за опора и надежда за нашето спасение, Невесто Божия.


Песен 5

Ирмос: Ти разпръсна мъгливата сянка на (пророческите) загадки и озари сърцата на вярващите, чрез истинското им изпълнение в божията девойка, а нас води, Христе, с Твоята светлина.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Да възпеем, хора, виновницата за това, че Виновникът за всичко стана човек като нас, тази, чийто образ пророците с радост се удостоиха да видят и да получат сигурно спасение чрез нея.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Издънката на изсъхналия жезъл разкри избрания свещеник на Израил и сега всеславното раждане от безплодната преславно умножава блясъка на родителите.


Песен 6

Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с хвалебен глас“ – Църквата вика към Тебе, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Ти се издигна на кръста, като се препаса със сила, Ти се пребори с тиранина и го повали като Бог от небето, а Адам с непобедима сила възкреси.


Възкръсна от гроба ослепително красив, Христе, и разпръсна всичките Си врагове с божествената Си сила, и като Бог изпълни всичко с веселие.


Богородичен: О, чудо, по-ново от всички чудеса! Ето, Дева безмъжно зачена в утробата си Този, Който държи всичко, без да е ограничен от нея.


Песен 6

Ирмос: Йона от кита извика към Господа: моля се, изведи ме от адската дълбина, та с хвалебен глас и с дух на истина да Ти принеса жертва, като на Избавител!

Пресвета Богородице, спаси ни.

В скръбта на безплодието богомъдрите родители на Богомайката викаха към Господа и я родиха за всички родове, за общо спасение и похвала.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Богомъдрите родители на Богомайката приеха достоен за Бога небесен дар – колесницата, превъзхождаща самите херувими, родителката на Създателя и Словото.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак възкресен, глас 4. Подобен: Явился еси днесь:

Спасителят и мой Избавител като Бог възкреси от гроба окованите човеци, съкруши адовите врата и като Владика възкръсна на третия ден.

Икос: Нека всички родени на земята да възпеем Животодателя Христос, Който от гроба възкръсна на третия ден от мъртвите и със Своята сила съкруши днес вратата на смъртта, умъртви ада и унищожи жилото на смъртта, като освободи Адам и Ева; с готовност да Му изкажем похвала, защото Той като единствен могъщ Бог и Владика възкръсна на третия ден. 

Синаксар: В този ден празнуваме паметта на свети/те (виж календарчето). По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин.


Песен 7

Ирмос: В персийската пещ Авраамовите отроци, разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото обгаряни от пламъка, викаха: благословен си в храма на Твоята слава, Господи!

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Измито в божествената кръв на Христос, човечеството е призовано отново към безсмъртие, благодарно пеейки: благословен си в храма на Твоята слава, Господи.


Като носещ Живота, Твоят гроб, Христе, се показа по-красив от рая и по-светъл от всеки царски чертог, източник за нашето възкресение.


Богородичен: Божествено обиталище осветено от Всевишния, радвай се, защото чрез тебе, Богородице, беше дадена радост за нас, които ти викаме: благословена си ти между жените, Всенепорочна Владичице.


Песен 7

Ирмос: Неопалимата къпина на планината и покритата с роса халдейска пещ ясно те предизобразиха, Богоневесто, защото ти неопалимо прие Божествения невеществен Огън във веществената си утроба; затова ние пеем на Родения от тебе: благословен си, Боже, на нашите отци!

Пресвета Богородице, спаси ни.

Някога законодателят Мойсей не бе допуснат до постигане на твоето велико тайнство, всесвята Дево, чрез веществени явления, но чрез символи бе вразумяван да не мисли по земно; затова, удивен от чудото, той зовеше: благословен си, Боже, на нашите отци!

Пресвета Богородице, спаси ни.

Като гора и двер небесна и духовна стълба Те предвъзвести божественият хор, защото от Тебе не с човешки ръце се отсече Камък и през тази Двер премина Господ, Бог на чудесата и на нашите отци.


Песен 8

Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова, а препасани с добродетели отроците, подвижниците на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: всички творения Господни, благославяйте Господ.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Когато простря ръцете Си на кръста, събра всички народи и ги направи една Църква, Владико, която Те възпява, земната и небесната заедно пеят: Всички дела Господни, благословете Господ, пейте и Го прославяйте вовеки. (Дан. 3:57)


Ангел в бяло и ослепително облекло от непристъпната светлина на възкресението се яви при гроба на жените, казвайки: „Защо търсите Живия сред мъртвите?“ Наистина възкръсна Христос, към Когото викаме: възпявайте и Го прославяйте всички вие, дела Господни.


Богородичен: Дево Пречиста, от всички родове само ти стана Божия Майка; ти беше жилище на Бога, Всенепорочна, и не си била погълната от огъня на непристъпната Светлина. Затова всички те благославяме, Марийо, Невесто Божия.

Песен 8

Ирмос: Някога, на юношите в пещта ти предизобрази Своята майка. Господи, и този образ ги спасяваше от огъня, в който те стъпваха, но не изгаряха. Нея – явилата се чрез Тебе до краищата на земята днес възпяваме и превъзнасяме във всички векове.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Сега се явява предопределената скиния на нашето примирение с Бога, за да ни роди Словото, обличащо се във веществена плът; възпяваме Го, получили чрез Него битие от небитие и Го превъзнасяме във всички векове.

Пресвета Богородице, спаси ни.

Прекратяването на безплодието прекрати и безплодието на света в доброто и показа явно чудо – дошлия при смъртните Христос. Възпяваме Го, получили чрез Него битие от небитие и Го превъзнасяме във всички векове.


Песен 9

Ирмос: Крайъгълен камък се отсече от тебе – девствената планина, не с човешка ръка, Дево; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, те величаем.

Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.

Ти ме прие изцяло в съюз без смесване; цялото спасение ми даде, Боже мой, чрез Твоите страдания, които на кръста претърпя в тяло поради Твоето огромно състрадание.


Когато видяха Твоят гроб отворен и повивките, които бяха покрили божественото тяло, Твоите ученици разбраха възкресението Ти, като с ангела казваха: Господ наистина възкръснал. (Лук.24:34)

Слава, и сега:

Троичен: Всички ние, вярващите, се покланяме на Единия Бог по природа, но Троица в ипостаси (лица), не смесени и равни по сила и чест, Когото сега правилно почитаме и величаем.

Песен 9

Ирмос:

Преди да изгрее слънцето, при нас дойде в плът Бога, като от утробата девическа неизказано се въплъти. Затова тебе, благословената и всечистата, като Богородица величаем.

Пресвета Богородице, спаси ни!

(Бог) На непокорните люде от камъка източи вода, на добропослушните народи дарува от неплодна утроба плод за наше веселие, тебе, Богомайката пречиста, която достойно величаем.

Пресвета Богородице, спаси ни!

Не напразно, Богородице, те величаем, като отнимаща осъждането на древните, към Твореца мост, и изправление на (греха на) прамайката, чиято вина към Бога на всички родове се присвои.


Катавасии на св. Кръст: Крест начертав Мойсей, гл.8

1. Кръст начерта с жезъла си Моисей и пряко пресече Червеното (море) за вървящия пеша израилски народ, а когато го простря обратно над фараоновите колесници и очерта нашир, съедини водата – непобедимото оръжие; затова нека пеем на Христос, нашия Бог, защото се прослави.

3. Жезълът се възприема като предобраз на тайни, защото чрез разцъфването му се посочвал свещеникът, а за Църквата, безплодна преди, сега разцъфна дървото на Кръста за нейна сила и утвърждаване.

4. Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, разбрах Твоите дела и прославих Твоето божество.

5. О, преблажено дърво, на което беше разпънат Христос, Царят и Господ, и чрез което онзи, който чрез дървото измами (Адам и Ева), се провали, като се излъга за Тебе, прикования по плът Бог, Който даряваш мир на душите ни.

6. В утробата на водния звяр Йона разпери ръцете си във вид на кръст и ясно предизобрази спасителните страдания; после, като излезе на третия ден, изобрази свръхестественото възкресение на прикования по плът Христос Бог, Който с тридневното Си възкресение просвети света.

7. Изпълнената със заплахи и богоомразни хули безумна заповед на злочестивия тиранин разтревожи народите, но нито зверската ярост, ни пояждащият огън уплашиха тримата младежи, които сред огъня, при действието на росоносния дух, пееха: благословен си, Боже, всевъзпяван от отците ни и от нас.

8Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благословете Създателя Бог Отец, момчета, които по число сте равни с Троицата, хвалете снизходилото Слово, Което преобразува огъня в роса, и превъзнасяйте во веки Всесветия Дух, Който дава живот на всички.


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй! (3)

Дяконът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие!

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (името).

Дяконът: Да внимаваме!

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Възкресно Евангелие.


Възкресна песен

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.


50 Псалом (пее се)


Слава: По молитвите на апостолите, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира, глас 6:

Възкръсна Иисус от гроба както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Литийна молитва (дяконът)

Свещеникът: По милостта и щедростите на Единородния Твой Син, с Когото Си благословен, заедно с Пресветия, Благия и Животворящия Твой Дух сега и винаги и во веки веков.


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Не пеем Честнейшую, а припева на празника:

Величай, душо моя, преславното рождество на Божията майка.

Песен 9. Ирмос: глас 2

Преди да изгрее слънцето, при нас дойде в плът Бога, като от утробата девическа неизказано се въплъти. Затова тебе, благословената и всечистата, като Богородица величаем.

Пресвета Богородице, спаси ни!

(Бог) На непокорните люде от камъка източи вода, на добропослушните народи дарува от неплодна утроба плод за наше веселие, тебе, Богомайката пречиста, която достойно величаем.

Пресвета Богородице, спаси ни!

Не напразно, Богородице, те величаем, като отнимаща осъждането на древните, към Твореца мост, и изправление на (греха на) прамайката, чиято вина към Бога на всички родове се присвои.

9-та песен от катавасиите 

Гл. 8. Тайнствен рай си, Богородице, от която без външна намеса произлезе Христос, Който посади на земята живоносното дърво на кръста; като се издига то днес, ние му се покланяме и тебе величаем.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.


Свят е Господ, нашия Бог. (2)

Превъзнасяйте Господа, Бога нашего, и се покланяйте на подножието Му: защото то е свято! (Пс. 98:5)

Ексапостиларий 2: гл. 2

Като видяха отвален камъка, мироносиците се зарадваха, а като видяха седящия в гроба юноша, той им рече: „Ето, Христос възкръсна. Кажете на Петър и апостолите, да идат в Галилея на планината, че там ще се яви пред вас, Неговите приятели, както ви предсказа.“


От минея: От неплодната днес Анна произлезе цвят Богородица, всичкото Божествено благовоние изпълни краищата на света, и с радост се изпълни всяка твар. А нея пеейки достойно възхваляваме, като наистина превъзхождаща земнородените.


Хвалитни стихири

Глас 4, Всякое дихание

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


Стих: Да извършат над тях писания съд, тая чест е за всички Негови светии. (Пс.149:9) 

Ти претърпя кръст и смърт и възкръсна от мъртвите,  всесилни Господи, прославяме Твоето възкресение.


Стих: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс.150:1)

Чрез Твоя кръст, Христе, Ти ни освободи от древното проклятие и чрез смъртта Си ни избави от дявола, който измъчва нашата природа, а с възкресението Си всичко изпълни с радост, затова Ти пеем: Господи, Който възкръсна от мъртвите, слава на Тебе!


Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс.150:2)

Чрез твоя кръст, Христе Спасителю, Ти ни настави в Твоята истина и ни избави от примките на врага; Ти, Който възкръсна от мъртвите, възкреси и нас, паданалите в грехове, като простреш ръката Си, человеколюбиви Господи, по молитвите на Твоите светии.


Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3) 

Без да се отделиш от недрата на Отец, Единородно Божие Слово, Ти дойде на земята от човеколюбие, стана Човек без да се измениш и като претърпя кръст и смърт по плът, бидейки безстрастен по божество, ти възкръсна от мъртвите и даде безсмъртие на човешкия род, защото единствен си всесилен.


Други стихири от св. патр. Анатолий, глас същия.

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс.150:4)

Приел физическа смърт, така изходатайства безсмъртие за нас, Спасителю, всели се в гроба, за да ни освободиш от ада, възкресявайки ни заедно с Тебе. Ти пострада като човек, но възкръсна като Бог. Затова и Ти викаме: слава на Тебе, Животодателю Господи, Единствен Човеколюбец!

За празника, гл. 1:

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс.150:5-6)

О, дивно чудо! Източника на живота от неплодна се ражда, и благодат на плодородието светло започва. Весели се, Иоакиме, който си родител на Богородица: няма друг като тебе от земнородните родители, благоприятни, защото Боговместимото момиче, Божият дом, пресветата планина, чрез тебе ни се дарува. (2)


Стих: Чуй, дъще, и виж, наклони ухо и забрави твоя народ и дома на баща си. И силно ще пожелае Царят твоята красота. (Пс.44:11-12А)

О, дивно чудо! От неплодната Плод изгря – Твореца и Вседържителя на всичко, Който разреши неплодството на добрите родители. Майки, заедно с майката на Богородица ликувайте, казвайки: облагодетелствувана, радвай се! С тебе е Господ, Който подава чрез тебе на света велика милост.


Стих: Най-богатите от народа ще умоляват лицето Ти. (Пс.44:13Б)

Прославената Анна се яви като одушевен стълб на целомъдрието, и светъл приемник на блестящата благодат, роди началото на истинското девство, божественото процъфтяване, дар на всички девствуващи и девство желаещи, подаваща добродетелите на девството, и на всички верни даруваща велика милост.


Слава, Утринна евангелска стихира, глас 2:

Жените с Мария дойдоха с миро при гроба и докато се чудеха как ще им се изпълни желанието, камъкът се оказа отвален, а божественият юноша, като успокои смущението на душите им, каза: „Господ Иисус възкръсна. Затова проповядвайте на Неговите ученици и проповедници да бързат към Галилея и ще Го видите възкръснал от мъртвите, като Животодател и Господ“.


И сега, по гласа на Славата: Преблагословена си, Богородице Дево, защото чрез Въплътения от тебе адът беше пленен, Адам беше извикан отново, клетвата – премахната, Ева – освободена, смъртта – умъртвена, а ние оживяхме; затова възкликваме и пеем: благословен си Христе, Боже наш, Който така си благоволил, слава на Тебе!


Велико славословие


Възкресен тропар

Днес стана спасението на света, нека възпеем Възкръсналия от мъртвите, Твореца на нашия живот: защото, като унищожи смъртта чрез смърт, даде ни победа и голяма милост.


——————————————————


На Литургията

Празнични антифони: 

1. Молитвами Богородици

Стих: Спомни си, Господи, Давида и всичката му тъга. (Пс. 131:1)

Молитвами Богородици.

Стих: Ето, ние слушахме за него в Ефрат, намерихме го в Иаримските полета. (Пс. 131:6)

Стих: Граде Божий! славни работи се разгласят за тебе. (Пс. 86:3)

Стих: Бог е всред него; той няма да се поклати. (Пс. 45:6А)


2. Спаси ны, Сыне Божий, воскресый из мертвых… 

Псалом 131

Стих: Кле се Господ Давиду в истината, и няма да се отрече от нея. (11А)

Стих: От плода на твоята утроба ще поставя на престола ти. (11Б)

Стих: Там ще въздигна рог Давиду, ще поставя светило на Моя помазаник. (17)

Стих: Господ избра Сион, силно пожела Си (го) за жилище. (13)

Слава, и ныне, Единородный Сыне…


3. Тропара на Рождество (виж отдолу)

Стих: Тука (на Сион) ще се поселя, защото го силно пожелах. (Пс. 131:14Б)

Стих: Речни потоци веселят Божия град, светото жилище на Всевишния. (Пс. 45:5 по Син. прев.) Или: Всевишният освети собствената Си скиния.

Стих: Ще се наситим с благата на Твоя дом, на светия Твой храм. (64:5Б)


След входа

Възкресен тропар, глас 4:

Узнали от ангела светлата вест за възкресението и отхвърлили прародителското осъждане, Господните ученички се хвалеха на апостолите и казваха: обезоръжена е смъртта, възкръсна Христос Бог, Който дарява на света велика милост.


Тропар на Рождество, гл.4,

Твоето рождество, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос Бог наш и, като унищожи клетвата, даде благословение, а като обезсили смъртта, дарува ни вечен живот. 

Слава, на храмовия празник.


И сега, Кондак, глас 4, от Роман Сладкопевец

Иоаким и Анна чрез твоето свето рождество се освободиха от упрека на бездетството, а Адам и Ева от тлението на смъртта. Празнуват го и твоите люде, освободени от вината на прегрешенията, и ти пеят: Неплодната ражда Богородица и кърмачката на живота ни.


Прокимен, Псалом 27: Господи, спаси народа Си и благослови наследството Си. (Ст. 9) Стих: Към Тебе, Господи, викам: твърдиня моя, не бъди безмълвен към мене. (Ст. 1)

Апостол на неделята преди Въздвижение. (Гал. 6:11-18), (с. 378)


Алилуия, глас 1: Издигнах избраника измежду народа. (Пс. 88:20В) Стих: Ръката Ми ще пребъде с него, и мишцата Ми ще го укрепи. (Пс. 88:22) 


Евангелие на неделя преди Въздвижение. (Йоан 3:13-17), (с. 253)


Досто́йно есть:


Причастен: Хвалете Господа от небесата, хвалете Го във висините. (Пс. 148:1)

No comments:

Post a Comment