Sunday 6 August 2023

Свети апостол Матия

Свети апостол Матѝя


НА ВЕЧЕРНАТА

Блаже́н муж: 1-я антифон.


На Го́споди, воззва́х: стихири на 8: на празника 3 и на апостола 3.

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Стихири на празника, глас 2. Подобен: Егда́ от Дре́ва:

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3-4А)


Дойдете да празнуваме с вяра светлото и свято Преображение Христово, и като се променим сега към по-добро, да се изкачим духом на високата планина на добродетелите с върховните Христови ученици, за да научим с тях разкритата странна тайна и да славим Спасителя Господ.

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:5)

Радвай се и се весели благоговейно, почитана Църква на верните, която сега празнува този свят и светъл празник, когато Владиката на всичко преобразява обезобразения човек, озарява го ясно с лъчите на неизказаната светлина и разпръсква ярки лъчи, по-силни от слънцето.

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6-7А)

Заради неизказаното богатство на Своето милосърдие Творецът и Бог на всичко, като прие робски образ, сега го спаси от древното помрачение, когато засия с лицето Си и в Своята плът показа блясъка на божеството; затова, изумени от страх, учениците паднаха по лице и се поклониха на Владетеля на всичко.

Други стихири на апостола, глас 1. Подобен: Всехва́льнии му́ченицы:

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Апостоле Матия, ти попълни със себе си светото събрание, от което Юда отпадна; със сиянието на твоите божествени и мъдри слова прогони мрака на идолопоклонството чрез Божията благодат; и сега се моли да дарува на душите ни мир и голяма милост.

Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Блажени Матия, ти потече като духовен Едем, като река, която е изпълнена с божествени води, ти напои земята с тайните и я направи плодородна, затова се моли душите ни да получат мир и голяма милост.

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

Боговдъхновени Мати́я, твоите учения като светкавица осветиха земното кълбо и просветиха всички, като водят всички към божественото познание и правят вместилища на Светлината ония, които преди спяха в нощта на суетата и в тъмата на пълно безбожие.

Слава, глас 6: (същата е след 50 псалом на утринната)

Благодатта се изля в устата ти, апостоле Мати́е славни, и ти стана светило на църквата Христова, учейки разумното стадо да вярва в единосъщната Троица и в едното Божество.

И сега, на празника, глас 2:

Ти, Който със Своята светлина освети цялата вселена, се преобрази на висока планина, Благи, показвайки на учениците Си Своето могъщество, защото избавяш света от престъплението; затова Ти зовем: Милосърдни Господи, спаси нашите души!


Вход с кадилница. 

Свете тихий

Най-древната християнска молитва

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен на деня.


Паримии (Четива)

Деяние на светите апостоли (1, 15–26):

И в тия дни стана Петър посред учениците и рече (а бяха се събрали около сто и двайсет души): мъже братя! Трябваше да се изпълни написаното, що бе предрекъл Дух Свети чрез устата Давидови за Юда, водача на ония, които хванаха Иисуса, защото той бе причислен към нас и получил бе жребието на тая служба; но със заплатата за своята неправда той придоби нива и, като се струполи ничком, пръсна се през средата, и всичката му вътрешност се изсипа; и това стана известно на всички жители йерусалимски, тъй че тая нива на техен език бе наречена Акелдама', сиреч, кръвна нива. Защото в книгата на Псалмите е писано: „жилището му да запустее, и да няма кой да живее в него“ (68:26), и: „достойнството му друг да вземе“ (108:8).

И тъй, потребно е, щото един от тия мъже, които бяха с нас през цялото време, докато пребъдваше и общуваше с нас Господ Иисус, начевайки от Йоановото кръщение до деня, когато се възнесе от нас, – да бъде заедно с нас свидетел на възкресението Му. И поставиха двамина: Йосифа, именуван Варсава, когото нарекоха Иуст, и Матѝя; след това се помолиха и казаха: Ти, Господи, Който познаваш сърцата на всички, покажи от тия двама едного, когото си избрал, да приеме жребието на тая служба и на апостолството, от което отпадна Иуда, за да отиде на своето място. Хвърлиха за тях жребие, и жребието се падна на Матия; и той биде причислен към единайсетте апостоли.


Първо Йоаново послание (3, 21–4,6):

Да се чете „на разпев“!

Възлюбени, ако нашето сърце не ни осъжда, ние имаме дръзновение пред Бога, и, каквото просим, получаваме от Него, защото пазим Неговите заповеди и вършим което е благоугодно пред Него. А заповедта Му е тая, да вярваме в името на Неговия Син Иисуса Христа и да любим един други, както ни е дал заповед. И който пази заповедите Му, пребъдва в Него, и Той – в него. А че Той пребъдва в нас, узнаваме по духа, който ни е дал.

Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света. По това познавайте Божия Дух (и лъжливия дух); всякой дух, който изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, е от Бога. А всякой дух, който не изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, не е от Бога; това е духът на антихриста, за когото сте слушали, че иде, па и сега е вече в света. Вие сте от Бога, чеда, и сте ги победили; защото Тоя, Който е във вас, е по-голям от оногова, който е в света. Те са от света, затова и по светски говорят, и светът ги слуша. Ние сме от Бога: който знае Бога, слуша ни; който не е от Бога, не ни слуша. По това и познаваме духа на истината и духа на заблудата.


Първо Йоаново послание (4, 11–16):

Да се чете „на разпев“!

Възлюбени, ако тъй ни възлюби Бог, и ние сме длъжни да любим един другиго. Бога никой никога не е видял. Ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас, и любовта Му е съвършена у нас. Че ние пребъдваме в Него и Той в нас, узнаваме от това, дето ни е дал от Своя Дух. И ние видяхме и свидетелствуваме, че Отец проводи Сина за Спасител на света. Който изповяда, че Иисус е Син Божий, в него пребъдва Бог, и той – в Бога. И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог – в него.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения


На стиховните стихири, глас 6. Подобен: Тридне́вен:

Стихири от Попразненството

Заради милосърдието Си, Христе, ти се облече в Адам – първия човек, от девицата стана втори Адам, а на планината Тавор, Спасителю мой, Ти се преобрази и разкри Твоето Божество.

Стих: Твои са небесата и Твоя е земята. (Пс. 88:12)

Най-добрите според закона ученици, като видяха Твоята благодат при преображението на светата планина, Христе, се удивиха; заедно с тях се покланяме на Тебе с Отец и божествения Дух.

Стих: Тавор и Ермон за Твоето име се радват. (Пс. 88:13)

Творението ясно се просвещава от Твоето преображение, Христе, което заедно с Моисей и Илия показа на божествените апостоли на Тавор; Ти си Бог и засия неизразимо, по-силно от слънцето.

Слава, на апостола, глас 2:

Изпълнен с божествена ревност, досточудни апостоле Мати́я, ти си проявил голямо усърдие за Бога Вседържител, Който те показа изпълнен с божествени чудеса; имал си чудна ревност и си я постигнал с дейните си нрави, затова сега си в небесните висини и обитаваш с небесните войнства; моли се, боговидецо, на Словото Христос, нашия Бог, да ни дарува голяма милост.

И сега, на празника, глас същия:

Христе Боже, Който се преобрази в слава на планината Тавор и показа на Своите ученици славата на Твоето божество, озари и нас със светлината на познанието за Тебе и ни насочи по пътя на Твоите заповеди, защото единствен си благ и човеколюбив!


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар (общ за апостол), глас 3:

Свети апостоле Матия, моли се на милостивия Бог да даде прошка на греховете на душите ни.

Слава, и сега, на празника, глас 7:

Преобразил си се на планината, Христе Боже, като показа на Твоите ученици славата Си, доколкото можаха (да я видят); по молитвите на Богородица да осияе и нас, грешните, Твоята вечна светлина, Подателю на светлината, слава на Тебе.


————————————————


НА УТРИННАТА


Бог Господь, гл. 7

Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне!

Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

Стих 4: Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в нашите очи.


Тропар на празника, гл. 7.

Преобразил си се на планината, Христе Боже, като показа на Твоите ученици славата Си, доколкото можаха (да я видят); по молитвите на Богородица да осияе и нас, грешните, Твоята вечна светлина, Подателю на светлината, слава на Тебе. (2 пъти)

Слава, на апостола, глас 3:

Свети апостоле Мати́е, моли се на милостивия Бог да даде прошка на греховете на душите ни.

И сега, отново на празника.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта и Твое е царството и силата, и славата…


Първи седален, глас 2:

Славният апостол улови народите и научи всички части на света да Ти се покланят с Отца и Духа, Христе Боже, затова укрепи църквата Си и изпрати Твоето благословение на верните, единствени милостив и Човеколюбец.

Слава, и сега, на празника, глас 4. Подобен: Удиви́ся Ио́сиф:

Когато се преобрази на планината Тавор, Ти показа как ще се изменят човеците при Твоето второ славно и страшно пришествие; Илия и Мойсей говореха с Тебе, а тримата ученици, които извика, като видяха Твоята слава, се удивиха от блясъка Ти, Владико; както тогава ги осия със Своята светлина, просвети и нашите души.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


Втори седален, гл. 4:

Христос, слънцето на правдата, те изпрати като свой лъч, за да просветиш цялата земя, славни апостоле Мати́е, и с твоите свети молитви ти я озаряваш, и с божествена незалязваща светлина просветляваш всички, които с вяра празнуват твоята свята памет.

Слава, и сега, на празника, глас същия. Подобен: Вознесы́йся:

Като се изкачи с учениците Си на планината и заблестя в славата на Отец, Мойсей и Илия застават до Тебе, представителите на закона и пророците като на Бог служат на Тебе, Чието Синовство по естество заяви Родилият Те, като Те нарече Син; Него възпяваме заедно с Тебе и Духа.


Полиелей и величания (стр. 83)


Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име, и величествено е царството Ти, на Отец и Син, и Свети Дух,... Амин.


Седален след полиелея, глас 8. Подобен: Прему́дрости:

Идолопоклонническата гордост си съборил, и сам си пожелал Христовите страдания, апостоле Мати́е, и от небесата си се явил на целия свят, на всички си излял чудеса, и стана добър учител на народите; затова почитаме твоя памет с достойнство, празнуваме го с песни и го прославяме с вяра, богоречиви и благословени; моли Христос Бога, да дарува прошка на греховете на всички, които празнуват с любов твоята свята памет.

Слава, и сега, на празника, глас 4. Подобен: Удиви́ся Ио́сиф:

На планината Тавор, Боже, се преобрази между премъдрите Илия и Мойсей, а там бяха Яков, Симон и Йоан. И Петър, който беше там, Ти каза: добре е да направим тук три сенника – един за Мойсей, един за Илия и един за Тебе, Владиката Христос. Ти, Който тогава озари тях с Твоята светлина, просвети душите ни.


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и с чистотата свещенотайнствено се извисява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, глас 4: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (18:5) Стих: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. (18:2)


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй! (3)

Дяконът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие!

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според евангелист Лука.

Дяконът: Да внимаваме!

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Евангелие от Йоан, зача́ло 67, (21:15-25)


Псалом 50


Стихира след 50-ти псалом, глас 6:

Благодатта се изля в устата ти, апостоле Мати́е славни, и ти стана светило на църквата Христова, учейки разумното стадо да вярва в единосъщната Троица и в едното Божество.


Литийна молитва (дяконът)

Свещеникът: По милостта и щедростите на…


Канони

 на празника. Творение на св. Козма Маюмски, глас 4.

Превод: отец Иван Латковски

Песен 1

Ирмос: Израилските множества преминаха без да намокрят нозе през Червеното море и мократа дълбина и като видяха вражеските колесници, потопени в нея, с радост пееха: „Нека да възпеем нашия Бог, защото се прослави!“.

Припев: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Възвестявайки словата на живота за царството Божие на Своите приятели, Христос каза: „Познайте в Мене Отца, когато просияя в непристъпна светлина, и с радост пейте: „Нека да възпеем нашия Бог, защото се прослави!“.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

В силата на езиците се облечете, приятели-ученици, и дивно се възвеличете в тяхното богатство, защото със слава ще се изпълните, когато се явя сияещ по-светло от слънце и с радост ще възпеете: „Нека да възпеем нашия Бог, защото се прослави!“

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Просиявайки днес на Таворската планина, Христос разкри на учениците, както обеща, образа на Божието сияние; а те, изпълнени със светоносни божествени зари, в радост пееха: „Нека да възпеем нашия Бог, защото се прослави!“

Втори канон, глас 8

На апостола, чието краегране́сие е: С песни те възпявам, Матие, приятелю Христов. Творение Теофаново.

Песен 1

Ирмос: Да пеем на Господа, Който преведе народа Си през Червено море, защото само Той се прослави.

Свети апостоле, моли Бога за нас!

С песни ще възпея сега твоето светло тържество, Матия, а ти се моли да получа лъч на спасението от небето.

Свети апостоле, моли Бога за нас!

Ти стана голямо слънце на великата Светлина, дивни, и си беседвал непосредствено с Него, Който беше между нас, апостоле.

Слава: Ти изпълняваше закона на Владиката, блажени, и с езика си от цял ​​свят улавяше като с мрежа хората от дълбините на неверието.

И сега, Богородичен: Чрез добротата Си, Пребожественото Слово напълно ме спаси, когато реши да се въплъти от твоята утроба, чиста Майко и Дево.

Катавасии на празника: Ли́цы изра́ильтестии:


Песен 3

Ирмос: Изнемогна лъкът на силните, а немощните се препасаха със сила; затова сърцето ми се утвърди в Господа.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Обличайки се в целия Адам, Христе, Ти обнови помраченото в древност естество и чрез преображението на Своя лик го обожи.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Христос, Който в древност водеше Израил през пустинята като огнезрачен Стълб и Облак, днес на планина Тавор засия с неизказана светлина.

Втори канон

Ирмос: Ти си крепост за всички, които идват при Тебе, Господи, Ти си светлина на помрачените и духът ми Те възпява.

Свети апостоле, моли Бога за нас!

Ти победи, мъдри, укрепяван по волята на Животоначалника, грабна плячката от силния (бяс) и го покори с благодат.

Като обичаш Учителя и служиш на Неговата всемогъща воля, ти спасяваш хората от измамата, достойни за удивление.

Слава: Вседействащият Дух те избра и те добави към дванадесетте и към групата на светите ученици, богоречиви.

И сега, Богородичен: С твоята помощ, Чиста, не се страхуваме от намеренията на злите врагове, защото имаме тебе за наша защита и така побеждаваме войските им.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Ти си нашият Бог и на Тебе слава възнасяме…

Четат се:

Кондак, гл. 7: На планината се преобрази, Христе Боже, и учениците Ти видяха Твоята слава, доколкото можеха да възприемат, та, когато Те видят разпъван, да разберат Твоето доброволно страдание и да проповядват на света, че Ти наистина си сияние на Отца.

Икос: Станете, лениви помисли на моята душа, винаги насочени към земята, вдигнете се и се издигнете на висотата на божествения възход, да побързаме към Петър и Зеведеевите синове, и заедно с тях да достигнем Таворската планина, за да видим с тях славата на нашия Бог и да чуем гласа, който те чуха от висините и проповядваха сиянието на Отца.

Седален на апостола, глас 8.

Подобен: Прему́дрости:

С мълниите на твоите божествени учения си изгорил злата измама и си просветил верните, за да пеят, блажени, за пришествието по плът на Владетеля на всичко, като си подражавал на Неговите страдания; затова събрани, с радост отслужваме светата ти памет и ти пеем единогласно: апостоле Матия, моли Христа Бога, да дарува прошка на греховете на всички, които с любов празнуват светата ти памет.

Слава, глас 2: (няма я в минея, взел съм я от азбука(ру))

Ти се показа като незалязващо слънце, присъединило се към великото Слънце, и просвети тези, които са в мрака на неразумието, като прогони недъзите от душите и телата; сам свидетел на тайните и истински служител на Христос, Матия, винаги Му се моли за всички нас!

И сега, на празника, глас 8. Подобен: Повеле́нное:

На светата планина, Христе, Ти показа скрития под плътта блясък и божествената хубост на Твоята същност, Благодетелю, когато засия пред учениците, които бяха с Тебе; те разбраха, че не могат да понесат Твоята слава, и извикаха: свят си, защото, макар и недостъпен, Ти беше видян в плът в света, единствени Човеколюбче.


Песен 4

Ирмос: Чух славния Ти промисъл, Христе Боже, че си се родил от Дева, за да избавиш от заблудата тия, които викат: „Слава на Твоята сила, Господи!

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Начертавайки писания Закон на Синай, Христе Боже, Ти се яви в облак, огън, мрак и вихър: слава на Твоята сила, Господи!

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

За да ни увериш в славния Ти промисъл, Христе Боже, Ти, като съществуващ преди вековете и Сам възхождащ на облак, просия неизказано на Тавор.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Предстояха като раби в беседа с Тебе, Владико Христе, тия, с които си беседвал в дим от огън, и в мрак, и в тих ветрец; слава на Твоята сила, Господи!

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

За славния Ти Кръст, Христе, възвестиха дошлите на Тавор Мойсей, който някога Те предвидя в огъня и къпиновия храст и Илия, който бе възнесен с огнена колесница.

Втори канон

Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, разбрах делата Ти и прославих Твоето Божество.

Свети апостоле, моли Бога за нас!

Ти, преблажени, улови стадата на народите, като възвести, че има една божествена природа, едно царство и власт.

Господ те въведе, премъдри, в морето на живота като боен кон, който преодолява горчивите води на многобожието.

Слава: С божествени думи си обновил заледените сърца, славни апостоле, и си посял благочестието, познанието на истината.

И сега, Богородичен: Съсъде на девството и обиталище на невместимото естество, просвети душата ми, помрачена от много страсти.


Песен 5

Ирмос: Ти отдели от светлината първосъздадения хаос, та в светлина да Те възпяват тварите, Създателю Христе, насочи в светлина и нашите пътища.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Пред Тебе се преклониха времената, защото светлината и шестващото по небето слънце избледняха, когато Ти благоволи да измениш земния Си образ.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Ето Спасителят – викаха Мойсей и Илия към учениците на светата планина Тавор – Христос, за Когото в древност предвъзвестихме като за истински Бог!

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Неизменяемото естество се съедини с човешкото и проявявайки светлината, присъща на невещественото божество, неизказано пред апостолите възсия.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Виждайки Тебе, вечното Сияние, Христе, сияещо в Отеческата слава, учениците към Тебе зовяха: „В Твоята светлина насочи нашите пътища!

Втори канон

Ирмос: Защо ме отхвърли от Своето лице, незалязваща Светлина, и външната тъмнина ме покри, окаяния? Но върни ме и направлявай моите пътища към светлината на Твоите заповеди, моля Те.

Свети апостоле, моли Бога за нас!

Христос, истинската Лоза, те показа като многоплодна лоза, която ражда плод и дава виното на спасението, блажени; от него като пиха обладаните от неразумие, отхвърлиха опиянението на измамата.

Ти, чудни Матия, известителю на тайните, допълни блажения състав на дванадесетте ученика, от който предателят сам се отхвърли и придоби жестоко обесване, защото вдигна петата си срещу Христос.

Слава: Като божествена сол ти се разпростря по света, блажени апостоле Мати́я, за да очистиш гнилостта на измамата със сладко учение, да прогониш болестите и да премахнеш раните от душите и телата, прехвални.

И сега, Богородичен: Чрез пречистото твое раждане, Дево Богоневесто, Адам свали безобразното облекло на древната мъртвост и облече свята и истинска дреха, съвсем неопетнена от страсти.


Песен 6

Ирмос: В скръбта си викнах към Господа и чу ме Бог на моето спасение.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Просиял на Тавор със светлина по-ярка от сиянието на слънцето, Христос ни просвети.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Качвайки се на планина Тавор, Ти се преобрази, Христе, и помрачавайки всяка заблуда, Ти нас просвети.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

В Тебе, Христе, познаха Бога на Тавор славните апостоли и в удивление преклониха колена.

Втори канон

Ирмос: Моля Те, Спасителю, очисти ме от многото ми беззакония и избави ме от дълбината на злото, защото викам към Тебе и ме чуй, Боже на моето спасение.

Свети апостоле, моли Бога за нас!

Станал си бог (по благодат), обожествен чрез единението с Божеството, и като получи изначалната светлина от Бога, ти просвети верните и очисти земята от мъглата на идолослужението. (2)

Слава: Ето, у тебе, ученика, се осъществи всичко, което предсказаха свещените пророци, защото ти, служителю Мати́я, стана очевидец, подражател и апостол на Този, Когото в древност те предсказаха.

И сега, Богородичен: Дево, ние верните те наричаме духовно освещение и недосегаемо очистилище, златен свещник и одушевена трапеза, която носи Хляба на живота.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Ти си Цар на мира и Спасител на нашите души, и на Тебе слава възнасяме…


Кондак, глас 4.

Подобен: Яви́лся еси́ днесь:

Твоето светозарно слово, излязло като слънце по цял свят, просвещава езическите множества с благодатта, чудотворче апостоле Мати́е.

Икос:

Дай ми словесен поток, Господи, Който създаде водното естество, и укрепи сърцето ми, Добросърдечни, Който с думата Си утвърди земята, и просвети мислите ми Ти, Който се обличаш в светлина като с дреха, за да мога да разкажа и изпея подходящо и достойно да почета твоя апостол Матия, Многомилостиви.

Синаксар: На 9 август празнуваме паметта на свети апостол Матѝя († ок. 63 г.). По неговите молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин!


Песен 7

Ирмос: Авраамовите отроци във Вавилон някога победиха пламъка на пещта, възклицавайки в песни: „Боже на отците ни, благословен си!“.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Озарени от светлината на непристъпната слава, на планината Тавор апостолите зовяха към Христос: „Боже на отците ни, благословен си!“.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Наслаждавайки се на сиянието на божествения глас, на росоносния облак и на Твоите зари, Христе, апостолите пееха: „Боже на отците ни, благословен си!

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Когато Петър Те видя на планина Тавор сияещ в непристъпна светлина, Христе, той викна: „Боже на отците ни, благословен си!

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Пребъдвайки с Началника на живота Христос , когато от лицето Му заструя светлина синовете Зеведееви гръмко викнаха: „Боже на отците ни, благословен си!.

Втори канон

Ирмос: Еврейските деца смело потъпкаха пламъка в пещта и го превърнаха в роса, като викаха: благословен си, Господи Боже, во веки.

Свети апостоле, моли Бога за нас!

С водата на твоята божествена мъдрост си пресушил реката на измамата, славни, и с потока на насладата си напоил тези, който с вяра пеят: Боже, благословен си.

Слава: Със силата на всесилния Бог при твоето идване бяха надвити коварствата на врага, апостоле, и се съкрушиха планините и хълмовете на безбожието.

И сега, Богородичен: Ето Девата, за която великият Исайя пророкува чрез Духа, че тя ще зачене и ще роди Бога в плът, на Когото пеем: Господи Боже, благословен си.


Песен 8

Ирмос: Отроците във Вавилон, разпалвани от божествената ревност, мъжествено победиха заплахата на мъчителя и хвърлени посред огъня, оросявани зовяха: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Христос, Който в ръката Си всичко държи се възкачи на Тавор с пречистите Си нозе и там лицето Му засия по-силно от слънчеви лъчи, а избраните служители на Закона и благодатта накара да пеят: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Неустоимата и незалязваща Светлина, Сиянието на Отца, явило се неизказано в непристъпна слава на планина Тавор, възвесели творението и обожи човеците, които пеят: „Благославяйте Господ, всички творения Господни!“.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Застаналите със свещено благоговение на планината Тавор Мойсей и Илия, ясно съзерцаваха образа на божествената Ипостас – Христос , възсиял в славата на Отца и възпяваха: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Някога от божественото явяване в мрака лицето Мойсеево се прослави, а Христос като в одежда се облича в светлина и слава, защото Той Самият е Творец на светлината и просвещава тия, които пеят: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Като видяха на Тавор обвития в светоносен облак Христос, учениците паднаха ничком на земята, но с просветени умове Го възпяваха заедно с Отца и с Духа: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!.

Втори канон

Ирмос: Халдейският мъчител седемкратно неистово разпалваше пещта за богопочитателите, но виждайки ги спасени от висшата Сила, той викаше към Твореца и Избавителя: Отроци, благославяйте, свещеници възпявайте, хора, превъзнасяйте Го във всички векове!

Свети апостоле, моли Бога за нас!

Ти стана Божия уста, мъдри, и изтръгна от гърлото на човекоубиеца всички, които той жестоко погълна и ги направи храна на злобата си, а чрез банята на възраждането ги доведе при Господ и те пеят непрестанно: народи, славете Го през всички векове.

Ти стана, славни, като оръжие на Бог Слово, меч против измамата и оръжие против злобата, защото със силата Божия напълно разруши идолските статуи и събори техните кули и капища, и издигна храмове на Троицата за тези, които викат: народи, славете Го през всички векове.

Слава: Като проповядваше неизказаната Божия слава на Единородния, премъдрият Матия стана като разумно небе, мълния на благодатта, ловец на заблудените, свещник на божествената светлина, пазител на неизразимите тайни, така че нека заедно да го възпеем с веселие.

И сега, Богородичен: Ти, чиста Владичице, свръхестествено зачена и неизразимо роди Създателя на човешката природа, Който стана Човек, без да се раздели от Отец; Него възпява цялото творение: деца, благославяйте, свещеници, възпявайте, хора, превъзнасяйте Го във всички векове!


Песен 9

Ирмос: Твоето рождество се яви нетленно: Бог премина из твоята утроба, като плътоносец се яви на земята и сред хората поживя. Затова, Богородице, всички те величаем.

Внезапно озарени от нова светлина, учениците се спогледаха, удивиха се, и като се наведоха към земята, Ти се поклониха, Владико на всички.

Шум богогласен от облака беше пратен от Отца на светлините да възвести чудото, като каза на апостолите: това е Моят Син възлюбен, Него слушайте!

Като видяха новото и преславно първообразно изображение на Тавор, чувайки думите от гласа на Отца, слугите възкликнаха: това е нашият Спасител!

Като образ на Неизменяемия Те възпяваме с Отца и Духа, Недвижими, Печате неизменен, Сине, Слове, Мъдросте, Деснице на Вишния, Сило.

Втори канон

Ирмос: Твоето рождество се яви нетленно: Бог премина из твоята утроба, като плътоносец се яви на земята и сред хората поживя. Затова, Богородице, всички те величаем.

Внезапно озарени от нова светлина, учениците се спогледаха, удивиха се, и като се наведоха към земята, Ти се поклониха, Владико на всички.

Шум богогласен от облака беше пратен от Отца на светлините да възвести чудото, като каза на апостолите: това е Моят Син възлюбен, Него слушайте!

Като видяха новото и преславно първообразно изображение на Тавор, чувайки думите от гласа на Отца, слугите възкликнаха: това е нашият Спасител!

Като образ на Неизменяемия Те възпяваме с Отца и Духа, Недвижими, Печате неизменен, Сине, Слове, Мъдросте, Деснице на Вишния, Сило.


Катавасии на Преображение: глас 4

Песен 1

Израилтяните прекосиха Червено море като не намокриха стъпала по влажното дъно, и като видяха военачалниците и конниците потопени, с веселие пееха: да пеем на нашия Бог, защото Той се прослави.

Песен 3

Отслабна лъкът на силните, а слабите са препасани със сила свише, затова сърцето ми се укрепи в Господа.

Песен 4

Чух за Твоето славно домостроителство, Христе Боже, че си роден от девица за да избавиш от заблуда онези, които викат: слава на Твоята сила, Господи.

Песен 5

Ти, Който премахна първичния хаос* на светлината, така че делата Ти в светлина да възхваляват Тебе, Създателя, чрез светлината направлявай пътищата ни!

* първичната неустроеност

Песен 6

Към Господа викнах в скръбта си, и ме чу Богът на моето спасение. (Пс. 119:1)

Песен 7

Някога във Вавилон авраамовите момци стъпкаха огъня в пещта, като с песни Ти викаха: благословен си, Боже на нашите отци.

Песен 8

Момците във Вавилон, запалени с божествена ревност, смело потъпкаха заплахата както на мъчителя, така и на пламъка, и хвърлени в средата на пещта, докато бяха оросявани, те пееха: благославяйте Господа, всички дела Господни.


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината, с песни да възвеличим!

Честнейшую херувим 

Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите 

Припев: Величай, душо моя, преобразилия се на Тавор Господ.

Ирмос: Твоето раждане се показа нетленно, защото Бог премина през твоята утроба, яви се в плът на земята и живя с човеците. Затова, Богородице,  всички те величаем.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отец и Син, и Свети Дух сега и винаги, и во веки веков.


Светилен на апостола.

Подобен: Ду́хом во святи́лищи:

Ти насочи пътя на дивните си нозе, апостоле Матия, към издигане в небето, влезе там с радост и като застана пред Троицата, в Отец виждаш Сина и божествения Дух, затова с вяра празнуваме твоята пресвещена и божествена памет.

Слава, и сега, на празника:

Слове, Ти си непроменлива светлина от светлината на неродения Отец! В явената днес на Тавор Твоя светлина видяхме, че светлина е Отец, светлината е и Духът, Който осветява цялото творение.


Хвалитни стихири, гл. 2

Всякое дихание

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

На празника 3, глас 2. Подобен: До́ме Евфра́тов:

6. Да извършат над тях писания съд. Тая чест е за всички Негови светии. (Пс. 149:9)

На планината Тавор се показа явно славата на Троицата при Твоето преображение, Спасителю мой преблаги.

5. Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс. 150:1)

Светъл облак се разпростря при преображението и удиви светите и върховни ученици.

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Илия и Моисей стояха с Тебе при преображението, Слове, а Отец свидетелства (за Тебе), като говореше от небето.

На апостола 3, глас 4. Подобен: Я́ко до́бля:

3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)

С въдицата на благодатта ти измъкна хората от дълбините на суетата, като се подчини на волята на Учителя, славни Матия, и просвети във всяко отношение твоя разум и те показа, всеблажени, свят апостол и богоречив на Неговата непостижима божественост.

2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Когато сиянието на Духа слезе върху тебе във вид на огън и те направи, блажени, обиталище на Божеството, ти бързо разпръсна мъглата на безбожието и с блясъка на мъдрите си проповеди просвети целият свят, вестителю на тайните и украшение на апостолите, благословен Христов очевидецо.

1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

С мълниите на проповедта, славни, ти просвети всички, които живеят в тъмнината, и с вярата ги направи синове на Владиката и Бог, като подражаваше на Неговите страдания и смърт, стана наследник на славата, мъдър и богогласен, и ученик на истината.

Слава, на апостола, глас 2:

Като остави земните неща, ти последва Христос и белязан от вдъхновението на Светия Дух, беше изпратен от Него сред духовно гинещите народи, за да обръщаш хората към светлината на богопознанието, апостоле Матия, а като завърши подвизите на твоите божествени страдания и различни мъки, предаде душата си на Христос, всеблажени; Него моли да ни дарува голяма милост.

И сега, на празника, глас същия:

На планината Тавор Мойсей и Илия видяха Бог, Който се въплъти от младата Дева, за избавление на човечеството.


Велико славословие


Тропар на апостола, глас 3:

Свети апостоле Матия, моли се на милостивия Бог да даде прошка на греховете на душите ни.


————————————————


НА ЛИТУРГИЯТА

Блаже́нны, на празника песен 4-та, на 4, и на апостола, песен 6-а, на 4. 


Входно:

Защото у Тебе е изворът на живота, в Твоята светлина ние виждаме светлина. (Пс. 35:10) Спаси ни, Сине Божий, на горè Таворстей преобразивийся...


Тропар на празника, гл. 7:

Преобразил си се на планината, Христе Боже, като показа на Твоите ученици славата Си, доколкото можаха (да я видят); по молитвите на Богородица да осияе и нас, грешните, Твоята вечна светлина, Подателю на светлината, слава на Тебе.

Тропар на апостола, глас 3:

Свети апостоле Матия, моли се на милостивия Бог да даде прошка на греховете на душите ни.

Тропар на храмовия светия.

Кондак, гл. 7: На планината се преобрази, Христе Боже, и учениците Ти, доколкото можаха да възприемат, видяха Твоята слава, та, когато Те видят разпъван, да разберат Твоето доброволно страдание и да проповядват на света, че Ти наистина си сияние на Отца.


Прокимен, на празника, гл. 4: Тавор и Ермон за Твоето име се радват. (Пс. 88:13)

Стих: Твои са небесата и Твоя е земята; вселената и онова, що я пълни, Ти си основал. (Пс. 88:12)

Прокимен, на апостола, глас 8: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (18:5) Стих: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. (18:2)


Апостол Деяния на светите апостоли, зача́ло 2. (1:12-17, 1:21-26)(Стр. 534)

В онези дни, апостолите се върнаха в Иерусалим от планината, наречена Елеон, която се намира близо до Иерусалим колкото един съботен път*. И като дойдоха, възлязоха в горницата, дето и пребиваваха, Петър и Иаков, Иоан и Андрей, Филип и Тома, Вартоломей и Матей, Иаков Алфеев и Симон Зилот, и Иуда Иаковов. Те всички единодушно прекарваха в молитва и моление с някои жени и с Мария, майка на Иисуса, и с Неговите братя. И в тия дни стана Петър посред учениците и рече (а бяха се събрали около сто и двайсет души): мъже братя! Трябваше да се изпълни написаното, що бе предрекъл Дух Светий чрез устата Давидови за Иуда, водача на ония, които хванаха Иисуса, защото той бе причислен към нас и получил бе жребието на тая служба.

И тъй, потребно е, щото един от тия мъже, които бяха с нас през цялото време, докато пребъдваше и общуваше с нас Господ Иисус, начевайки от Иоановото кръщение до деня, когато се възнесе от нас, – да бъде заедно с нас свидетел на възкресението Му. И поставиха двамина: Иосифа, именуван Варсава, когото нарекоха Иуст, и Матия; след това се помолиха и казаха: Ти, Господи, Който познаваш сърцата на всички, покажи от тия двама едного, когото си избрал, да приеме жребието на тая служба и на апостолството, от което отпадна Иуда, за да отиде на своето място. Хвърлиха за тях жребие, и жребието се падна на Матия; и той биде причислен към единайсетте апостоли.

* 2000 крачки


Аллилу́ия, глас 1: Небесата ще прославят, Господи, Твоите чудни дела и Твоята истина в събранията на светиите. (Пс. 88:6)


Евангелие от Лука, зача́ло 40.


Вместо Достойно е, ирмос на 9-та песен, гл. 4:

Твоето рождество се яви нетленно: Бог премина из твоята утроба, като плътоносец се яви на земята и сред хората поживя. Затова, Богородице, всички те величаем. (пее се до отдание на празника)


Причастен на апостола: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (18:5)


No comments:

Post a Comment