Friday 24 May 2024

Трето намиране на почитаната глава на св. Йоан Предтеча

 *** Тази служба е в интересно съчетание със службата на Първото и Второто намиране на светата глава (24 февруари). Тропари и седални са с разменени места.

* В синьо слагам текста от пентикостара.

Трето намиране на почитаната глава 

на св. Йоан Предтеча

25 май


Вечерна


На Господи воззвах: стихиры самогласны мироносиц. Глас 2:

Мироносицы жены, утру глубоку, ароматы вземша, Господня гроба достигоша, яже не надеяхуся обретша помышляху благоговеюще каменному отвалению, и друга ко друзей глаголаху: где суть печати гроба? где есть Пилатова кустодиа, и опасное утвержение? Бысть же возвеститель не разумевающим женам, блистаяйся ангел, и глаголяй к ним: что с рыданием ищете живаго и оживотворившаго род человеческий? Воста Христос Бог наш из мертвых яко всесилен, подаяй всем нам нетление и жизнь, просвещение и велию милость.

Почто мира со слезами, о ученицы растворяете, камень отвалися, гроб истощися: видите тлю животом попранную, печати свидетельствующя явственно, спящия люте стражники непокоривых, смертное спасеся плотию Божиею, ад рыдает. Текша радостию рцыте апостолом: умертвивый смерть Христос, перворожден из мертвых, вас предваряет в Галилеи.

Мироносицы рано бывша, и гроб Твой со тщанием достигша, искаху Тебе Христе, во еже помазати пречистое тело Твое. И ангеловыми глаголы огласившеся, радостотворныя образы апостолом проповедаху, яко воскресе Начальник спасения нашего, пленивый смерть, мирови же даруяй живот вечный и велию милость.

На Кръстителя, гл. 8, Подобен: О, пресла́внаго чудесе́:

Блаже́нне Иоа́нне Предте́че, па́че со́лнечных луч возсия́вши, облиста́ от земли́ глава́ твоя́ и ве́рныя просвети́, ю́же я́ко Боже́ственное сокро́вище, иму́ще, бога́тную благода́ть почерпа́ем, освяща́юще ду́ши, и телеса́, и помышле́ния, и, торжеству́юще, тя ублажа́ем.

Благода́ть неоску́дну источа́ющи, свяще́нная глава́ твоя́, блаже́нне Предте́че, свяще́ннику Богому́дру, не ве́дящу показу́ется, и́же потща́ся ве́рою и благода́тию, явле́нно твори́т сея́ прише́ствие, освяща́яся с людьми́ Богому́дрыми ве́ру правосла́вну те́пле утвержда́юще.

Тре́тие пра́зднуем явле́ние твоея́ честны́я главы́, ю́же Тро́ица венча́ла е́сть, усе́чена бы́вши, сла́вне, ре́вности ра́ди Боже́ственныя; и обре́тением сея́ ра́дуются а́нгельстии чи́ни, му́ченик сосло́вие, Боже́ственнии апо́столи и проро́цы вси́. С ни́миже нас всегда́ помина́й, Госпо́день Предте́че.

Слава, глас 6:

Твоята богопазена глава, Предтечо, е съкровище от божествени дарове, тя изгря от недрата на земята, славни, и ние, като я приехме с вяра и ѝ се покланяме, обогатяваме се чрез тебе, Христов Кръстителю, с преславни чудеса и прошка на греховете. ИЖД

И сега, първи Богородичен (догматик) на 6 глас: Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.


Вход с кадилница. Свете тихий:

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен, на деня.


Четения (Паримии, стр. 54, от стария)

Четиво из пророчествата на Исайя

(части от глави 40:1-5, 9; 41:17b-18; 45:8; 48:20b-21a; 54:1):

Така казва Господ: Утешавайте, утешавайте Моя народ, казва вашият Бог; говорете на Иерусалим, що му е по сърце, и възвестявайте му, че времето на неговата борба се изпълни, че за неправдата му е дадено удовлетворение, защото от ръката Господня получи двойно за всички свои грехове. Гласът на викащия в пустинята говори: пригответе път Господу, прави направете в пустинята пътеките за нашия Бог; всякой дол да се изпълни, и всяка планина и хълм да се снишат; кривините да се изправят, и неравните пътища да станат гладки; и ще се яви славата Господня, и всяка плът ще види (спасението Божие); защото устата Господни изрекоха това. Възлез на висока планина, благовестителю Сионе! възвиси силно гласа си, благовестителю Иерусалиме! възвиси, не бой се, кажи на градовете Иудини: ето вашия Бог! Аз, Господ, ще ги чуя, Аз, Бог Израилев, няма да ги оставя. Ще отворя реки навръх планини, и извори сред долини; пустинята ще направя езеро и сухата земя – водни извори. Росете, небеса, отгоре, и облаците да изливат правда; да се разтвори земята и да принася спасение, и да произрастя заедно правда. Аз, Господ, творя това. С радостен глас разгласяйте и проповядвайте това, разпространявайте тая вест до край-земя; казвайте: „Господ изкупи Своя раб Иакова“. И не жадуват те в пустините, през които ги водѝ. Развесели се, неплодна, ти, която не раждаш; възкликни и извикай ти, която не си изпитала родилни мъки; защото напустеницата има много повече деца от оная, която има мъж, казва Господ.


Четиво из пророчествата на Малахи́я 

(от глава 3:1a, 2, 3a, 5a, 5c, 6a, 7b, 12a, 17, 18b, 24, 22-23):

Така казва Господ Вседържител: Ето, Аз пращам Ангела Си пред Твоето лице, и той ще приготви пътя Ти пред Тебе, и внезапно ще дойде в храма Си Господ, Когото вие търсите. И кой ще издържи деня на дохождането Му? Защото Той е като огън, който разтопява, и като луга, която очистя; и ще ги претопи като злато и като сребро. И ще дойда при вас за съд и ще бъда бърз изобличител на магьосници и прелюбодеи, и на ония, които се кълнат лъжливо  в Мое име и задържат заплатата на наемника, притесняват вдовица и сираче и отблъсват пришълец, и от Мене се не боят, казва Господ Саваот. Защото Аз съм Господ, Аз се не изменям; затова вие, синове Иаковови, не бидохте унищожени. Обърнете се към Мене, и Аз ще се обърна към вас, казва Господ Вседържител и блажени ще ви наричат всички народи. И те ще бъдат Мои, казва Господ Саваот, Моя собственост в оня ден, който ще приготвя, и ще ги милувам, както милува човек сина си, който му служи. И тогава отново ще видите разликата между праведник и нечестивец, между оня, който служи Богу, и оня, който Му не служи. Помнете закона на Моисея, Моя раб, който Аз му заповядах на Хорив за целия Израил, както и правилата и наредбите. Ето, Аз ще пратя при вас пророка Илия, преди да настъпи денят Господен – велик и страшен. И той ще обърне сърцата на бащите към децата, и сърцата на децата към бащите им, та, след като дойда, да не поразя земята с проклятие, казва Господ Вседържител, Светият израилев Бог.


Четиво из премъдрост Соломонова

(от глави 4:7a, 16a, 17a, 19b-20; 5:1-7):

Праведникът, умирайки, ще осъди живите нечестивци, и бързо стигналата до съвършенство младост – дълговечната старост на неправедника; защото те ще видят свършека на мъдрия и не ще разберат, какво е отредил Господ за него и защо го е поставил в безопасност; те ще видят и ще го унижат, но Господ ще им се насмее; и след това ще бъдат безчестен труп и позор между умрелите навеки, защото Той ще ги повали да паднат ничком безгласно, – ще ги разтърси от основи, и те най-сетне ще запустеят, ще бъдат в скърби, и споменът им ще загине; съзнавайки греховете си, те ще застанат със страх, и техните беззакония ще ги осъдят в лицето им. Тогава праведникът ще застане с голяма смелост пред лицето на ония, които са го оскърбявали и презирали неговите подвизи; а те, като видят, ще се смутят от голям страх и ще се слисат от неочакваното негово спасение и, като се разкайват и въздишат от притеснение на духа, ще думат в себе си: това е оня същият, който беше някога си за присмех и за приказна гавра помежду ни. Безумни, ние смятахме живота му за лудост и смъртта му – безчестна! А как е причислен към Божиите синове, и жребият му е със светиите? И тъй, ние сме се отклонили от пътя на истината, и светлината на правдата не ни е светила, и слънце не ни е озарявало. Ние се изпълнихме с беззаконни и гибелни дела, ходихме по непроходни пустини, а Господния път не познахме.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения


Стиховни стихири, на Кръстителя, глас 1.

Подобен: Небе́сных чино́в:

Прииди́те, торжество́ Боже́ственное све́тло соверши́м: Све́та бо свети́льник, глас же Сло́ва, друг Женихо́в, вели́кий свети́льник и́стины яви́ся Крести́тель Госпо́день, показа́в нам святу́ю главу́ свою́.

Стих: Та́мо возращу́ рог Дави́дови, угото́вах свети́льник пома́занному Моему́.

О блу́днем беззако́нии И́родова дея́ния и прелюбоде́йственныя скве́рны беззако́ннующа обличи́л еси́, я́ко пропове́дник чистоты́, во главу́ усе́чен был еси́, Предте́че, ю́же благода́тию Боже́ственных чудодея́ний ве́рным ны́не откры́л еси́.

Стих: Помяни́, Го́споди, Дави́да и всю кро́тость его́.

Я́коже Богото́чный благода́тей исто́чник, от земны́х недр источа́ющ чудеса́, главу́ Предте́чеву, я́ко сокро́вище дарова́ний прие́мше, от Бо́га явле́нну, ра́достно восхва́лим, празднолю́бцы.

Слава, глас 2:

Твоята глава, всехвални Йоане, като всепочитано съкровище с божествени наредби, още от утробата на твоята майка ясно провидя тайната на неизразимата Същност, а сега тя грейна от скривалището в земята и благоухае на цялата вселена, като излива миро за освещение, духовно проповядва пътя на покаянието и се моли на Спасителя на всички за нашите души. ИЖД

Слава, и ныне, глас 5:

Тебе одеющагося светом яко ризою снем Иосиф с Древа с Никодимом, и видев мертва нага непогребена, благосердный плач восприим, рыдая глаголаше: увы мне сладчайший Иисусе, Егоже вмале солнце на Кресте висима узревшее мраком облагашеся, и земля страхом колебашеся, и раздирашеся церковная завеса: но се ныне вижу Тя, мене ради волею подъемша смерть. Како погребу Тя Боже мой, или какою плащаницею обвию? коима ли рукама прикоснуся нетленному Твоему телу? или кия песни воспою Твоему исходу Щедре, величаю страсти Твоя, песнословлю и погребение Твое со Воскресением, зовый: Господи слава Тебе.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Възкресен тропар, глас 2:

Когато слезе при смъртта, Живот безсмъртни, тогава умъртви ада с блясъка на Божеството; а когато и умрелите възкреси от преизподнята, всички небесни сили викаха: Животодателю, Христе Боже наш, слава на Тебе!

Тропар за Неделя на жените мироносици, глас 2:

Благообразният Йосиф от дървото сне пречистото Твое тяло, обви го с чиста плащаница, покри го с благоухания и положи в нов гроб, но на третия ден Ти възкръсна, Господи, като дари на света велика милост.

Слава, тропар на Кръстителя, глас 4:

Като божествено съкровище в земята, Христос ни откри твоята глава, пророче и предтечо, затова всички да се съберем заради нейното намиране, с песни богогласни да възпеем Спасителя, Който ни спасява живота по твоите молитви.

И сега:

Пред мироносиците жени на гроба застана ангел, казвайки: за мъртвите се носи миро, а Христос е чужд на тлението. Но извикайте: възкръсна Господ, като дарява на света велика милост.


Утринна


Бог Господь: на глас 2.

Пс. 117

Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни осия, благословен е Идещият в името Господне!

Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

Стих 4: Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в очите ни.


Възкресен тропар, глас 2:

Когато слезе при смъртта, Живот безсмъртни, тогава умъртви ада с блясъка на Божеството; а когато и умрелите възкреси от преизподнята, всички небесни сили викаха: Животодателю, Христе Боже наш, слава на Тебе!

Тропар за Неделя на жените мироносици, глас 2:

Благообразният Йосиф от дървото сне пречистото Твое тяло, обви го с чиста плащаница, покри го с благоухания и положи в нов гроб, но на третия ден Ти възкръсна, Господи, като дари на света велика милост.

Слава, тропар на Кръстителя, глас 4:

Като божествено съкровище в земята, Христос ни откри твоята глава, пророче и предтечо, затова всички да се съберем заради нейното намиране, с песни богогласни да възпеем Спасителя, Който ни спасява живота по твоите молитви.

И сега:

Пред мироносиците жени на гроба застана ангел, казвайки: за мъртвите се носи миро, а Христос е чужд на тлението. Но извикайте: възкръсна Господ, като дарява на света велика милост.


Малка ектения: Възглас: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…


Първи седален, глас 4.

Подобен: Ско́ро предвари́:

От земята изгря предтечевата глава, изпуска лъчи на нетлението, които лекуват верните. Свише се събира ангелското множество, а долу се призовава човешкия род, единогласно да отдадат слава на Христа Бога.

Слава, и сега, Богородичен, гл. 2: Вся паче смысла

Твоите тайнства, Богородице, превъзхождат всяка мисъл и всичко славно. Защото запечана в чистота и пазена в девство, те познаваме като нелъжлива Майка, родила истинския Бог. Него моли да спаси нашите души!


Втори седален, глас 4.

Подобен: Вознесы́йся:

Свещената твоя глава изплува преславно като злато от руда, от непри­стъп­ните земни недра, обогати мислите на верните в разбиране на божестве­ните истини, и както обикновено казва: покайте се, а като ѝ се покланяме, предтечо, с вяра гръмко славим Христа.

Слава, и сега, глас 2. Подобен: Мироносицам женам:

Съборът на Твоите ученици и мироносиците жени се радват заедно, с тях и ние празнуваме Твоето възкресение в слава и чест, и чрез тях Те умоляваме, Човеколюбче Господи, дай на Твоите люде велика милост.


Полиелей и величания


Седален след полиелея, глас 4. Подобен: Яви́лся еси́:

Окаяният Ирод извърши беззаконие, бедни Предтечо, като отсече с меч твоята почитана глава, която ние, верните, с любов целуваме.

Слава, глас 8. Подобен: Повеленное тайно:

Кръстителевата глава бе скрита като бисер във влажната земя, и като украсен свещник очистен от Бога, озарява целия свят, като прави чудеса. Като утро изгря красивото слънце – Предтеча, и с незалязваща светлина пак ни възвещава, като казва: ето, Агнеца Божи!

И ны́не, Богородичен:

Я́же непреме́ннаго Бо́га поро́ждшая, пременя́емое при́сно се́рдце мое́ грехо́м и ле́ностию, прило́гми льсти́ваго утверди́, Блага́я, моли́твами Ма́терними Твои́ми, я́ко да и аз благода́рно сла́влю Тя, Богороди́тельнице Мари́е, поми́луй ста́до Твое́, е́же стяжа́ла еси́, Всенепоро́чная.


Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име и е величествено царството Ти…


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, глас 4: Там ще въздигна рог Давиду, ще поставя светило на Моя помазаник. (Пс. 131:17) Стих: Спомни си, Господи, Давида и всичката му тъга. (Пс. 131:1) 


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим! 

Народът: Господи, помилуй. 

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца, и Сина, и Светия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков. 

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим! 

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост! Да станем прави да изслушаме светото евангелие!

Свещеникът: Мир на всички.

Народът: И на твоя дух.

Свещеникът: Ще се чете из светото евангелие според евангелист (името).

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Утринно евангелие от Лука (7:17-30), зачало 31.

По това време се разнесе дума за Него по цяла Иудея и по цялата околност. И известиха на Иоана неговите ученици за всичко това. Иоан, като повика двама свои ученици, изпрати ги при Иисуса да попитат: Ти ли си Оня, Който има да дойде, или другиго да чакаме? А те, като дойдоха при Него, рекоха: Иоан Кръстител ни прати при Тебе да попитаме: Ти ли си Оня, Който има да дойде, или другиго да чакаме? А в тоя час Той излекува мнозина от болести и недъзи и от зли духове и на мнозина слепи дарува зрение. И отговори им Иисус и рече: идете и разкажете Иоану, каквото видяхте и чухте: слепи прогледват, хроми прохождат, прокажени се очистват, глухи прочуват, мъртви възкръсват, на бедни се благовествува; и блажен е оня, който се не съблазни поради Мене.

След като заминаха изпратените от Иоана, Той почна да говори към народа за Иоана: какво излязохте в пустинята да видите? Тръстика ли, люлеена от вятъра? Но какво излязохте да видите? Човек ли, облечен в меки дрехи? Ето, ония, които се обличат богато и живеят разкошно, са в царските палати. Но какво тогава излязохте да видите? Пророк ли? Да, казвам ви, и повече от пророк. Този е, за когото е писано: „ето, Аз изпращам пред лицето Ти Моя Ангел, който ще приготви Твоя път пред Тебе“ (по Малахия 3:1). Защото казвам ви: между родените от жени няма нито един пророк по-голям от Иоана Кръстителя; ала по-малкият в царството Божие е по-голям от него.

И целият народ и митарите, като чуха това, въздадоха Богу слава, задето се бяха кръстили с кръщението на Иоана; а фарисеите и законниците, понеже не бяха се кръстили от него, отхвърлиха волята Божия спрямо себе си.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Възкресна песен

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.


50 Псалом (чете се)


Слава: По молитвите на Предтеча, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира, глас 6:

Почитаната глава на Христовия кръстител, която първа бе на блюдото, изобличи беззаконната Иродова нечистота, като проповядваше на всички верни покаяние, от земните съкровища се откри, та тези, които с вяра прибяг­нат към ней, и със страх я докосват, и с душевна любов й се поклонят, да дарува разрешение на прегрешенията, да дава потребното в прошенията и велика милост.


Литийна молитва (дяконът)

Свещеникът: По милостта и щедростите на Единородния Твой Син, с Когото Си благословен, заедно с Пресветия, Благия и Животворящия Твой Дух сега и винаги и во веки веков.


Кондак на мироносиците, глас 2: „Радвайте се!“ – на мироносиците заповяда и утеши плача на прамайката ни Ева чрез Твоето възкресение, Христе Боже, а на Твоите апостоли заповяда да проповядват: „Спасителят възкръсна от гроба!“

Икос: Отивайки към Твоя гроб, Спасителю, мироносиците недоумяваха в себе си и казваха: „Кой ще ни отмести камъка от гроба?“ И поглеждайки, видяха камъка отместен и се удивиха на вида и одеянието на ангела; обхванати от трепет, мислеха да побегнат, но юношата викна към тях: „Не бойте се, Този, Когото търсите възкръсна; елате и вижте мястото където е лежало тялото Иисусово и идете скоро да възвестите на учениците: Спасителят възкръсна от гроба!“

Кондак на Предтеча, глас 6.

Подобен: Е́же о нас:

В света той е светъл и божествен стълб, светилникът на слънцето и Предтечата. Като разкрива днес своята божествена и светла глава до краища на земята, той освещава онези, които вярно я почитат и му викат: премъдри Христов Кръстителю, спаси всички ни.

Икос: От земята, като от райски извор, главата на Предтечата – възлюбена от Бога – излива потоци от благодат, и подава поток от чудеса на нуждаещите се. Така че нека всички се приближим и да почерпим усърдно от него божествените потоци от изцеления, защото той напоява душите ни с изобилни дарове, и отмива телесните ни болки, и с готовност премахва всяка болест. Затова нека възпеем с любов тази глава, да я целунем с вяра и да я прегърнем с уважение, и с песни като с венци нека я увенчаем, верни. Да се очистим от скверните мисли, и да украсим душите си с благочестиви добродетели, и твърдо да извикаме: премъдри Кръстителю Христов, спаси всички нас.

Синаксар: В този ден празнуваме и третото намиране на скъпоценната глава на светия и славен пророк, Предтеча и Кръстител Йоан. След победата на иконопочитанието, по времето на управлението на имп. Михаил III (842-867) и неговата майка св. Теодора, на патр. Игнатий Константинополски във видение му е посочено къде е скрита главата на св. Йоан. Той изпраща хора на посоченото място и те я откриват. Това се е случило в 843 г. Главата е била тържествено пренесена в Константинопол, в църквата на императорския дворец. За това свидетелства едно слово, приписвано на св. Теодор Студит. Третото откриване главата на св. Йоан Предтеча се празнува на 25 май – деня, когато главата на светеца е тържествено пренесена в Константинопол. По молитвите на Кръстителя, Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилвай и ни спаси! Амин.


Катавасии на Пасха, гл. 1

Песен 1

В деня на Възкресението да се просветим, о люде! Пасха, Господня Пасха! От смъртта към живота и от земята към небето Христос, нашият Бог, преведе нас, които пеем победната песен.

Песен 3

Дойдете да отпием от новото питие, не вода, извираща чудесно от безплоден камък, а вино от източника на нетлението, извиращ от Христовия гроб, в който се утвърждаваме.

Песен 4

На божествена стража да застане заедно с нас боговдъхновения пророк Авакум и да се покаже като светоносен ангел, който вика с ясен глас: „Днес дойде спасението на света, понеже Христос възкръсна като всесилен!“

Песен 5

Нека станем рано с изгрева и да принесем на Владиката вместо миро – песен и ще видим Христа – Слънцето на правдата, Което възсиява, дарявайки живот на всички!

Песен 6

Ти слезе в земната преизподня, о Христе, и съкруши вековните прегради, които държаха пленниците на смъртта и както Йона от кита, Ти тридневен възкръсна от гроба!

Песен 7

Оня, Който избави тримата отроци в пещта Се въплъти и страда като смъртен човек и чрез страданията, смъртното облече в дрехата на безсмъртието; Той единствен е благословен и преславен Бог на нашите отци.

Песен 8

Възхваляваме, благославяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Това е определеният и Свят ден, първата Събота, цар и господар на дните, празник на празниците и тържество на тържествата, в него благославяме Христа во веки.


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Припев: Душата ми величае възкръсналия тридневно от гроба, Христос Животодателя.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!

Припев: Христос е новата Пасха, живата Жертва, Агнеца Божий, Който взема греховете на света.

О, колко божествен и възлюбен, и най-сладък е гласът Ти! Защото с нас Ти наистина си обещал да бъдеш до края на вековете, Христе! В Него, верни, имайки твърда надежда, да се радваме.

Припев: Ангел викаше към Благодатната: Чиста Дево, радвай се! и пак ще кажа: радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба, и мъртвите въздигна: хора, веселете се!

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!

3 пъти тропара Христос воскресе из мертвих

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, даде ни живот вечен и велика милост.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.


Светилен

Подобен: Посети́л ны:

Земята не понесе да крие за дълго твоята глава, защото си глас на викащия в пустинята, ти по някакъв начин си известил за нейното намиране, Предтечо Йоане, в (деня за) което те почитаме.

Слава: Подобен: Со ученики́:

При намирането на твоята скъпоценна глава, Предтечо, христолюбивият цар се зарадва много, повече отколкото от царските си пурпурни одежди. Дай му сила от небето; и запази, покрий с твоите молитви, многохвални Кръстителю Йоане, нас, които празнувайки светло, с любов те почитаме.

И сега, на празника, Жены, услышите 

Жени, чуйте радостния глас: потъпках тиранина ад, вдигнах света от тлението; побързайте да съобщите на моите приятели добрата вест, защото искам да озаря творението Си с радост оттам, откъдето произлезе скръбта.


Хвалитни стихири

Глас 2, Всякое дихание

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

На мироносиците, гл. 2:

Стих: Да извършат над тях писания съд, тая чест е за всички Негови светии. (Пс.149:9) 

Всичко що диша и всяко същество Те слави, Господи, защото чрез кръста си обезсилил смъртта, за да покажеш на хората Твоето възкресение от мъртвите, като единствен Човеколюбец.

Стих: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс.150:1)

Нека кажат юдеите, как войниците изгубиха пазения Цар, защо камъкът не опази Камъка на живота? Или Погребания да върнат, или на Възкръсналия да се поклонят, казвайки с нас: слава на множеството Твои щедрости, Спасителю наш, слава на Тебе.

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс.150:2)

Радвайте се, хора, и се веселете, защото ангелът, седящ на гробния камък, ни благовести, като каза: Христос възкръсна от мъртвите, Спасителят на света, и изпълни всичко с благоухание.

На Предтеча, глас 5. Подобен: Ра́дуйся:

Стих. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Ра́дуйся, свяще́нная главо́, и светоно́сная, и А́нгелом гове́йная, я́же мече́м усе́чена дре́вле и о́стрыми обличе́ньми нечистоты́ студ посе́кшая, исто́чник чуде́с, ве́рныя напая́юща, и я́же Спа́сово спаси́тельное прише́ствие возвести́вшая, и наи́тие Ду́ха дре́вле уви́девшая, к Сему́ все́льшаяся, ве́тхой же и но́вой хода́тайствовавшая благода́ти: Христа́ умоли́, душа́м на́шим дарова́ти ве́лию ми́лость.

Стих. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

В сосу́де скуде́льне сокрове́нная иногда́ Предте́чева глава́ яви́ся, от земны́х недр изда́вшаяся я́вственне и чуде́с стру́и источа́ющая: и́бо в вода́х главу́ омы́ превы́спренняя ны́не покрыва́ющаго вода́ми и одождя́ющаго челове́ком Боже́ственное оставле́ние. Сию́ у́бо ублажи́м, вои́стинну пресла́вну, и в сея́ обре́тении ра́достно пра́зднуем, Христа́ моля́ще дарова́ти душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Стих. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Глава́, я́же А́гнца Бо́жия воспропове́давшая, пло́тию я́вльшагося, и всем покая́ния спаси́тельныя пути́ Боже́ственными за́поведьми извести́вшая, я́же пре́жде И́родово законопреступле́ние обличи́вшая, и сего́ ра́ди отсе́чена от телесе́, и на вре́мя подъе́мшая сокрове́ние, я́коже светоявле́нное нам возсия́ со́лнце, пока́йтеся, – вопию́щая, – и ко Христу́ ны́не приложи́теся во умиле́нии душе́внем, подаю́щему ми́рови ве́лию ми́лость.

Слава, глас 6;

Всечестната глава на Твоя кръстител, Господи, която днес се яви от земята, прие с верни хвалебни гласове, Човеколюбче, която с молитва Твоите грешни раби донесоха. Затова се молим, заради нея да получим от Тебе в деня на Съда очистване и велика милост.

И сега: глас 5: Ден на възкресение е, да се просветим с тържество, и едни други да се прегърнем, да речем: братя! и на ненавиждащите ни да простим всичко с Възкресението, и така да зовем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тия, които са в гробовете, живот дарува.

Велико славословие


Тропар на Предтечата, гл. 4:

Като божествено съкровище в земята, Христос ни откри твоята глава, пророче и предтечо, затова всички да се съберем заради нейното намиране, с песни богогласни да възпеем Спасителя, Който ни спасява живота по твоите молитви.


На Литургията


Антифон 1, псалом 65, глас 2.

Стих 1: Възкликни към Бога, цяла земьо! (Пс. 65:1) Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Вторият хор: Възпейте славата на името Му, въздайте Му слава и хвала. Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Стих 2: Кажете Богу: колко си страшен в делата Си! Поради големината на Твоята сила, ще Ти се покорят Твоите врагове (Пс. 65:3). Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Стих 3: Цяла земя да Ти се поклони и да Ти пее, да пее на Твоето име, Вишни! Припев: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.

Слава, и сега: двата хора силно: Молитвами Богородицы, Спасе спаси нас.


Антифон 2, псалом 66, глас същия.

Стих 1: Боже, бъди милостив към нас и ни благослови. (Ст. 1) Припев: Спаси ны Сыне Божий, воскресый из мертвых, поющия Ти: Аллилуиа. Веднъж.

Другата страна: Боже, осветли ни с лицето Си, и ни помилвай. Припев: Спаси ны Сыне Божий:

Стих 2: Да познаем на земята Твоя път, у всички народи Твоето спасение.  (Ст.3) Спаси ны Сыне Божий:

Стих 3: Да Те възхвалят народите, Боже; да Те възхвалят всички народи.  (Ст. 4) Спаси ны Сыне Божий:

Слава, и ныне: двата хора: Единородный Сыне:


Антифон 3, псалом 67, глас 5.

Стих 1: Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му. Тропар: Христос воскресе из мертвых:

Другата страна: Да бягат от лицето Му, онези които Го мразят. Христос воскресе:

Стих 2: Както изчезва дима, да изчезнат враговете Божии, както се топи восък от огъня. Христос воскресе:

Стих 3:  Тъй грешниците да загинат от лицето Божие, а праведниците да се развеселят. Христос воскресе:


Входно:

В събранията благославяйте Бога Господа, вие, които сте от Израилево семе! (Пс. 67:27)

(Това входно се пее до Отдание на Пасха)


След входа:

 Тропари, глас 2:

Пред мироносиците жени на гроба застана ангел, казвайки: за мъртвите се носи миро, а Христос е чужд на тлението. Но извикайте: възкръсна Господ, като дарява на света велика милост.

Когато слезе при смъртта, Живот безсмъртни, тогава умъртви ада с блясъка на Божеството; а когато и умрелите възкреси от преизподнята, всички небесни сили викаха: Животодателю, Христе Боже наш, слава на Тебе!

Благообразният Йосиф от дървото сне пречистото Твое тяло, обви го с чиста плащаница, покри го с благоухания и положи в нов гроб, но на третия ден Ти възкръсна, Господи, като дари на света велика милост.

Тропар на Предтечата, гл. 4:

Като божествено съкровище в земята, Христос ни откри твоята глава, пророче и предтечо, затова всички да се съберем заради нейното намиране, с песни богогласни да възпеем Спасителя, Който ни спасява живота по твоите молитви.

На храмовия светия

Кондак на Пасха, глас 8: Аще и во гроб

Макар и в гроб да си слязъл, Безсмъртни, но си разрушил силата на ада, и си възкръснал, като Победител, Христе Боже, и на жените мироносици си казал: радвайте се! и на Твоите апостоли си дарил мир и на падналите възкресение.


Прокимен, глас 7: Праведникът ще се развесели в Господа и ще се уповава Нему. (Пс. 63:11) Стих: Чуй, Боже, гласа ми, кога Ти се моля. (Пс. 63:2) 

Апостол към Коринтяни, зачало 176. 

Алилуйя, глас 5: Светлина свети над праведника, и на правите по сърце - веселие. (Пс. 96:11) Стих: истината ще изникне из земята, и правдата ще надникне от небесата. (Пс. 84:12) 

Евангелие от Матея, зачало 40.


Задо­стой­ник

Ангелът викаше на Благодатната: „Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси.“ Хора, веселете се.

Светлей, светлей, нови Йерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!


Причастен:

Във вечна памет ще остане праведникът. Алилуйя. (Пс. 111:6)

No comments:

Post a Comment