Sunday, 13 November 2022

Св. ап. Филип

Свети Апостол Филип


НА ВЕЧЕРНАТА


Господи, воззвах (Пс.140), глас 6:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Подобен: Все отло́жше:

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6)

Поставил делото за начало на истинското съзерцание, а съзерцанието – за край на боголюбивото действие, блажени, ти си поискал от Христос да ти покаже неизразимата слава на Отец, защото всяко разумно същество, славни, желае да види как Бог се открива; и ти я получи веднага, като видя свидетелството на Сина; Него дръзновено моли за нашите души.


Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Винаги наставляван от божественото извисяване, както някога Моисей, ти си жадувал да видиш Бога и ясно видя Неговия образ, макар и по подобие, защото Синът дава познание и доказателство за Отец; вижда се, че Синът и Родителят имат една същност и във всичко благоговейно се проявява тяхната тъждественост и царство, и сила, слава и поклонение.


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Ти стана флейта, дивни Филипе, която свири с божествено вдъхновение и слова от Светия Дух, и пееше пред света свръхестественото благовестие на Спасителя, с огнения си език изгори цялата измама като запалимо вещество и като суха земна трева, и проповядва на вселената Владиката и Господ Христос, Който е над всички.


Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс. 116:2)

Същата стихира.


Слава, глас 6. Византиево:

Разпален от блясъка на великата Светлина, Филипе, ти засия като светило за целия свят, тъй като потърси и намери в Сина Отец на светлините, защото чрез светлината се намира светлината и Той е точно отображение, което показва първообраза; Него моли, апостоле, да спаси запечатаните с божествена кръв.


И сега, първи Богородичен (догматик) по гласа: Кто Тебе не ублажи́т

Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.


Вход с кадилница. Свете тихий

Творение на св. Софроний, патр. Йерусалимски

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен на деня. 

Паримии (стр. 73-77)

Собо́рнаго посла́ния Петро́ва (гл. 1,1-26 и 2,1-6) чте́ние (зача́ло 58):

Петър, апо́стол Иису́с Христо́в,/ …,/ и ве́руяй в Онь не постыди́тся.


Собо́рнаго посла́ния Петро́ва (гл. 2,21-3,9) чте́ние (зача́ло 59):

Возлю́бленнии,/ …/ да благослове́ние насле́дите.


Собо́рнаго посла́ния Петро́ва (гл. 4,1-11) чте́ние (зача́ло 61):

Возлю́бленнии,/ Христу́ … во ве́ки веко́в, ами́нь.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Четец: Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни и хвално и прославено да е името Ти во веки. Амин! Да бъде, Господи, милостта Ти над нас според както Ти се уповаваме. Благословен си Ти Господи научи ме на Твоите наредби. Благословен си Владико вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си Ти, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Твоята милост Господи е вечна, делата на ръцете си не изоставяй. На Тебе подобава хвала, на Тебе подобава пение. Тебе слава подобава. на Отца и Сина и на Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин!


Просителна ектения


Стиховни стихири, глас 1.

Подобен: Небе́сных чино́в: (различни от гръцките)

Отгласът на твоите небесни слова, всеблажени апостоле, се разнесе по земята и я изпълни с учения, чрез които тайнствено богословстваме и прославяме Сина като единосъщен с Отец и Дух Свети.

Стих: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (Пс.18:5)

Я́ко светоно́сца тя вси апо́столов Христо́вых/ и све́тлаго свети́льника честны́я Це́ркве,/ Фили́ппе треблаже́нне, иму́ще ны́не,/ душа́ми просвеща́емся/ и от бед злолю́тых избавля́емся/ моли́твами твои́ми, всехва́льне.

Стих: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. Пс.18:1

Кресто́м по́двиг страда́ния сконча́вый,/ побе́ды венцы́ оде́ялся еси́, Фили́ппе, досто́йне;/ с ни́миже, вшед в Го́рняя ца́рствия,/ спредстои́ши, апо́столе, Христу́/ и мо́лишися спасти́ся нам.

Слава, глас 2:

Устата ти, мъдри апостоле Филипе, стана в света като чаша с аромати, черпеща верните с животворната напитка, защото ти с делата си стигна до съзерцания, стана Христов последовател, а чрез Него направи доброплодна безплодната и бездетна църква на езичниците, като я украси с ученията си. Моли се сега тя да се избави от нужди и беди, защото си до Бога и много можеш да получиш от Него.


И сега, Богородичен: О чудесе новаго 

О, чудо ново от всички древни чудеса! Кой познава майка, родила без мъж и носила на ръце Този, Който държи цялото творение? Родилото се е по Божия воля. Ти си Го носила като младенец в твоите ръце, Пречиста, и като имаш майчинско дръзновение пред Него, не преставай да се молиш за нас, които те почитаме, да бъде милостив и да спаси нашите души.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля“. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар, глас 3:

Благоукрасява се вселената, Етиопия ликува, защото с венец украсена от тебе, като се просветила светло тържествува твоята памет, богоречиви Филипе, защото всички се научил да вярват в Христа и достойно си завършил прославата на Евангелието, затова Етиопия дръзновено протяга ръка към Бога, Когото моли да ни дарува велика милост.


Слава, и сега, Богородичен: Тя, ходатайствовавшую

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която Той взе от тебе. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


————————————————————-


НА УТРИННАТА

 

Шестопсалмие, Велика ектения,


Бог Господ, гл. 3

Пс. 117

Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

Стих 4. Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.


Тропар, глас 3:

Благоукрасява се вселената, Етиопия ликува, защото с венец украсена от тебе, като се просветила светло тържествува твоята памет, богоречиви Филипе, защото всички се научил да вярват в Христа и достойно си завършил прославата на Евангелието, затова Етиопия дръзновено протяга ръка към Бога, Когото моли да ни дарува велика милост. (2 пъти)


Слава, и сега, Богородичен: Тя, ходатайствовавшую

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която Той взе от тебе. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


Малка ектения: Възглас: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…


Първи седален, глас 1:

Подобен: Гроб Твой:

Апостоле Христов, очевидецо и мъчениче, премъдри Филипе, блажен Божий приятел, освободи от робството на греховете всички тези, които празнуват твоята свята памет с вяра, и ги удостой с твоите молитви да получат небесното наследство.

Слава, и сега, Богородичен:

Възпяваме те, Дево, като неизгаряща къпина, която Моисей видя; като планината Божия; като светия облак; като неосквернената сянка*; като богоприятната трапеза; като двореца на възвишения Цар; като пресветлата и непроходима врата.

* има се предвид скинията на Бога


Малка ектения: Възглас: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


Втори седален, глас 5:

Подобен: Собезнача́льное Сло́во:

Като ученик на Словото и проповедник на истината, като стрела си пратен да просветиш всички в дивата тъмнина, апостоле свети, и да прогониш мъглата на безбожието от земята, за да направиш всички верни хора синове на деня, очевидецо на Христос, свети Филипе.

Слава, и сега, Богородичен:

На тебе се уповаваме безпрепятствено, пречиста Дево, истински покрове, затова ни освободи от различни изпитания и скърби, и големи беди, умолявайки твоя Син с Неговите апостоли, и спаси всички, които те възпяват.


Полиелей и величание (на апостола)


Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име и е величествено царството Ти…


Седален след полиелея, глас 8.

Подобен: Прему́дрости и сло́ва:

Ти събори идолската лъжа и пожела страданията на Спасителя, Филипе славни, ти се яви на света и изля пред всички небесни чудеса; станал си всеблажен апостол на езичниците, затова достойно празнуваме паметта ти, като пеем: Господен апостоле, моли Христа Бога, да дарува прощение на греховете на всички, които с любов празнуват светата ти памет.

Слава, и сега, Богородичен:

Паднах в изкушения, усложнени от видими и невидими врагове, бурята на моите безбройни грехове ме настигна, но към тебе, Чиста, като мое топло застъпничество и подслон, и пристан на доброта се втурвам. Затова, Пречиста, моли се усърдно на Въплътения от тебе безсеменно за всички твои раби, които непрестанно ти се молят, пречиста Богородице, като винаги Го моли да даде прошка на греховете на всички, които достойно възпяват твоята слава.


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, глас 4: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (Пс.18:5) Стих: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. Пс.18:1 


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим!

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син и Свети Дух подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Дяконът: И за да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според Йоан.

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!


Евангелие: Йоан, зачало 67.


50 Псалом (чете се)


Слава: По молитвите на апостола, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости, очисти беззаконието ми.

Стихира, глас 6. Самогласна:

Премъдри ловецо, святи ученико, служителю на Спасителя и разказвачо на Неговите страдания, който си преминал с вяра през света, събра заблудените народи и ги доведе до Бога, и се въздигна до небесата като благоухаен тамян. Затова като стоиш пред Съдията, моли се да се избавим от нашите беззакония и в деня на съда да бъдем избавени от вечните мъчения.


Литийна молитва (дяконът)

Свещеникът: По милостта и щедростите на Единородния Твой Син, с Когото Си благословен, заедно с Пресветия, Благия и Животворящия Твой Дух сега и винаги и во веки веков.


Канон на Богородица (Часослов, стр. 266) и на апостола, чието краегране́сие е: Сла́внаго Фили́ппа пою́ благоле́пно. Теофа́н. Глас 6.

Песен 1

Ирмос: Докато Израил вървеше пеша през морето като по суша, видя по следите си гонителя фараон да потъва в бездната и извика: да изпеем победна песен на Бог.

Припев: Свети апостоле Христов, моли Бога за нас!

Пресве́тлыми луча́ми Христо́вы Боже́ственныя све́тлости наслажда́яся я́сно,/ Богопропове́дниче Фили́ппе,/ твои́ми по прича́стию заря́ми нас просвети́.

О́тчую тебе́ сла́ву собо́ю показа́вый, Фили́ппе,/ ли́ку ученико́в тя Христо́с вчини́,/ твою́ прове́дый доброде́тель, Богоблаже́нне.

Ны́не не в гада́ниих зри́ши, ниже́ се́нех,/ ниже́ зерца́лех, всему́дре, Исто́чника благи́х,/ жела́ний коне́чное, Христа́,/ но лице́м зри́ши я́вственно к лицу́.

Богоро́дичен: Оскуде́вшим нача́льником от коле́на Иу́дова, Пречи́стая,/ Сын Твой и Бог прише́д,/ вождь земли́ конце́м и́стинно ны́не воцари́ся.

Катава́сия: Отве́рзу уста́ моя́: (К., стр. 11)


Песен 3

Ирмос: Няма свят като Тебе, благи Господи Боже мой, Който укрепи силата на Твоите верни и ни утвърди върху скалата на Твоето изповедание.

Ты, испо́лнен све́та де́ятельнаго виде́ния,/ Све́ту вели́кому, бы́вшу с на́ми, сподо́бился еси́ Христу́ служи́ти,/ Фили́ппе Богоглаго́ливе.

Степе́нь догма́тов благочести́вых твое́ тайново́дствие благочести́во яви́ся,/ тем бо Сы́на позна́хом соесте́ственна/ и соедине́нна су́ща Роди́телю.

Све́щник был еси́ злат,/ сия́я челове́ком присносу́щный свет/ и просвеща́ющ им вселе́нную я́ве позна́нием,/ Фили́ппе всеизя́щнейше.

Богоро́дичен: На Тя, Пресвятая́ Чи́стая, наде́явся,/ да не отпаду́ Твоего́ ча́яния,/ но, я́ко Ма́ти ми́лостивная человеколюби́ваго Бо́га,/ сете́й мя врага́ изба́ви.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Седален, глас 8.

Подобен: Прему́дрости:

Ти наистина беше за всички на земята духовен дъждовен облак, който напоява сърцата ни със святост като нива, след като проповядваше, напои всички краища на света и изля дъжда на мира от ковчега си. Като духна благоуханието на Духа в сърцата на невярващите, създаде в тях съкровищница на Духа, апостоле Филипе, затова се моли на Христа Бога да дарува прошка на греховете на всички, които празнуват с любов твоята свята памет.

Слава, (същия седален след полилея. Може да се прескочи и да се отиде на Песен 4):

Подобен: Прему́дрости и сло́ва:

Ти събори идолската лъжа и пожела страданията на Спасителя, Филипе славни, ти се яви на света и изля пред всички небесни чудеса; станал си всеблажен апостол на езичниците, затова достойно празнуваме паметта ти, като пеем: Господен апостоле, моли Христа Бога, да дарува прощение на греховете на всички, които с любов празнуват светата ти памет.

И сега, Богородичен:

Паднах в изкушения, усложнени от видими и невидими врагове, бурята на моите безбройни грехове ме настигна, но към тебе, Чиста, като мое топло застъпничество и подслон, и пристан на доброта се втурвам. Затова, Пречиста, моли се усърдно на Въплътения от тебе безсеменно за всички твои раби, които непрестанно ти се молят, пречиста Богородице, като винаги Го моли да даде прошка на греховете на всички, които достойно възпяват твоята слава.


Песен 4

Ирмос: Христос е моя сила, Бог и Господ – пее почитаната Църква, както  подобава за Бог, възглася Му с чист разум и празнува в Господа.

Со́лнца селе́ние, Христа́, су́щаго Све́та,/ и храм показа́лся еси́ вмести́телен Того́ све́тлости,/ и Не́бо, сла́ву Бо́жию челове́ком пове́дая.

Во истле́вшее страстьми́ челове́чество ты вложе́н, Бо́жия соль, от Христа́,/ того́ изсуши́ гни́лость лю́тую,/ Боговеща́телю достосла́вне.

Си́лою, Фили́ппе, Христо́вою укрепля́емь,/ де́монскаго полка́ и злове́рных яви́лся еси́ си́льнший,/ су́щим на земли́ вопия́ жи́зни Боже́ственныя благове́стие.

Богоро́дичен: Приста́нище благоти́хое Христо́с яви́ ве́рою и любо́вию Тя,/ и́стинную Влады́чицу Всенепоро́чную,/ от со́вести чи́стыя Богоро́дицу пропове́дающим.


Песен 5

Ирмос: Моля те, Благи, с Твоята божествена светлина озари душите на онези, които от ранно утро копнеят за Тебе да Те познаят като Божие Слово, истински Бог, Който ги призовава от греховния мрак.

Я́да душегуби́тельнаго вра́жия враче́бными твои́ми дла́ньми, Богоглаго́ливе, изсуши́в,/ смертоно́сною глубино́ю держи́мыя лю́тыя боле́зни избавля́я.

Огнедохнове́нен весь яви́лся еси́ Паракли́товым наше́ствием и благода́тию, Фили́ппе,/ иззя́бшия безбо́жия зимо́ю, теплото́ю ве́ры оживотвори́л еси́.

Близ был еси́ Христа́,/ дае́мыя ти зари́ несре́дственно прие́мля,/ просвеща́я к тебе́ притека́ющия/ и приводя́ ты́я Соде́телю Твоему́.

Богоро́дичен: Сло́вом вся соде́тельствуя/ и му́дрым Про́мыслом окормля́я еди́н, я́ко хо́щет Госпо́дь,/ за благоутро́бие зи́ждется из Тебе́/ и плоть несказа́нно, Пречи́стая, быва́ет.


Песен 6

Ирмос: Йона беше погълнат, но не се задържа в утробата на кита; като носеше Твоя образ, Христе, Който пострада и даде да бъдеш погребан, той излезе от звяра (Йона 2, 1-11) като от дворец, и извика към стражите на Твоя гроб: вие, който спазвате суетни и лъжливи неща, а сте оставили милостта (по Мат. 23:23).

Одержа́щу и губи́щую зря пре́лесть вра́жию челове́ческий род,/ Твоя́ стре́лы, изощре́нныя апо́столы, напря́г, испусти́л еси́/ и разве́рзл еси́ бре́нная уста́ зми́ева,/ всех от того́ вре́да и тли, Спа́се, исцеля́я.

Вы́шним сия́нием блиста́я, яви́лся еси́,/ я́коже мо́лния, вселе́нней свети́,/ и я́ко гора́, сла́дость иска́пающая,/ я́ко роса́ Боже́ственная, с Небесе́ па́дающая,/ я́ко апо́стол избра́н, дванадесяточи́сленный полк исполня́я/ ученико́в Христо́вых, всеблаже́нне.

Научи́вся Твоей та́йны глубине́,/ Боже́ственный учени́к, я́ко реку́ ми́ра, наводня́ющу сла́дости пото́к,/ я́ко потопля́ющую во́лну, сла́ву язы́ков, Тя пропове́да велегла́сно/ и Твое́ сла́вное истоща́ние, Бла́же,/ е́же о нас благовести́.

Богоро́дичен: Умерщвля́емыя и ги́бнущия вся сме́ртию челове́ки/ Ты, Христа́ ро́ждши – Нетле́нное Безсме́ртие,/ призва́ла еси к жи́зни ве́чней,/ и просвети́ла еси́ омраче́нныя, и свободи́ла еси́,/ разреши́вши у́зы отведе́ния на́шего, Всепе́тая.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…


Кондак, глас 8.

Подобен: Я́ко нача́тки:

Твоят ученик, другар и подражател на Твоите страдания, богоречивият Филип, Те проповядва като Бог на вселената. По неговите молитви и на Богородица, запази от беззаконни врагове Твоята Църква и всеки твой град, много Милостиви.

Икос:

Дай ми поток от думи, Господи, Който си създал естеството на водата, укрепи сърцето ми, Милосърдни, защото си утвърдил земята със словото Си и просвети мислите ми, защото си облечен със светлина като с дреха, за да кажа и подобаващо възпея, и достойно да възхваля Твоя угодник, Многомилостиви.

Синаксар: В този ден празнуваме паметта на свети апостол Филип, един от дванадесетте апостоли. Проповядвал в Галилея, Гърция, Арабия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Йерапол (сега Памуккале, Турция). Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Завършил живота си в Йерапол, разпнат на кръст с главата надолу, повесен високо, като хвърляли камъни по него. По неговите молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин.


Песен 7

Ирмос: Младежите във Вавилон не се уплашиха от пламъка на пещта, но хвърлени всред него, пееха оросени: благословен си, Господи, Боже на нашите отци.


Я́ко свет, посла́лся еси́ стрелы́ подо́бием, апо́столе,/ светоза́рными блиста́нии просвещя́я ве́рою зову́щия:/ благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

Бога́тыми светоли́тии Боже́ственнаго, блаже́нне, пропове́дания сия́я све́тло,/ во тьме су́щия песнопе́ти просвети́л еси́:/ благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

Вити́йская буесло́вия/ и слове́сную всю лю́тость кре́пким сло́вом ве́ры победи́в, пел еси́:/ благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

Богоро́дичен: В естества́х пресу́щественно, Де́во, двух/ родила́ еси́ соедине́нных, Чи́стая, неслия́нно Христа́, Ему́же зове́м:/ благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.


Песен 8

Ирмос: Заради отческите закони благословените младежи изпаднаха в опасност във Вавилон, защото презряха безумната заповед на царя, и събрани в огъня, който не ги изгори, пееха достойна за Могъщия (Бог) песен: възпявайте Господа, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове.

Све́та тя ми́ра соверши́ Отчь Свет, Сло́во Ипоста́сное,/ избра́вый апо́стола от ми́ра, треблаже́нне,/ и, вооружи́в Боже́ственною си́лою Свое́ю,/ посла́, я́ко ору́жника непобеди́ма, вопию́ща:/ Го́спода по́йте дела́ и превозноси́те во вся ве́ки.

Си́лою Боже́ственною укрепля́емь, апо́столе,/ проти́вныя полки́ победи́л еси́,/ свире́пое ополче́ние тех разруши́в,/ мир бо неотъя́тный жре́бий взем,/ ми́рное устрое́ние насади́л еси́ ми́ру,/ Го́спода воспева́йте дела́, вопия́,/ и превозноси́те во вся ве́ки.

Все́ю любо́вию прилепи́лся еси́ воплоще́нному Сло́ву Бо́жию, апо́столе,/ учени́к Того́ быв, и Бо́жий слуга́, и тайноглаго́льник,/ отону́дуже от Него́ по́слан во язы́ки,/ пропове́дал еси́ Его́ прише́ствие,/ Го́спода по́йте, вопия́,/ и превозноси́те во вся ве́ки.

Богоро́дичен: Весь соедини́ся па́че ра́зума неизме́нно всему́ челове́честву/ Пребоже́ственный во утро́бе Твое́й, Всесвята́я Де́во./ Те́мже во дву естеству́ зна́ется Христо́с, еди́н сый обое́./ Ему́же, пою́ще, вопие́м:/ Го́спода по́йте дела́/ и превозноси́те во вся ве́ки.


Песен 9

Ирмос: За човека е невъзможно да види Бога, Когото дори ангелските сили не смеят да погледнат, но чрез тебе, Всечиста, Словото се яви на човеците въплътен. Него величаем и заедно с небесните войнства те ублажаваме.

Ны́не неизрече́нныя сла́вы и све́та невече́рняго сподо́бився,/ иде́же неизглаго́ланное есть весе́лие,/ иде́же ра́дость непреста́нная в Це́ркви перворожде́нных,/ иде́же пра́ведных селе́ния,/ за вся христиа́ны моли́ся, Фили́ппе, всему́дре.

Укра́шен добро́тою у́мнаго благоле́пия/ и ца́рствия венце́м обложе́н, Богому́дре,/ и бога́тыми светодая́нии, Фили́ппе, просвеща́емь пресу́щественнаго Све́та сия́ньми,/ ра́дуяся, Влады́ки твоего́ Престо́лу, блаже́нне, предстои́ши.

Со апо́столы все́ми честны́ми, и проро́ки, и страстоте́рпцы, Фили́ппе,/ преподо́бными, иера́рхи и пра́ведными,/ с Богоро́дицею моли́ разреше́ние грехо́в мно́гих и прегреше́ний да́ти очище́ние/ ве́рою светоно́сную и Боже́ственную па́мять соверша́ющим твою́.

Богоро́дичен: Воплоще́нно Сло́во, пре́жде безпло́тно су́що,/ Де́во Ма́ти, родила́ еси́./ Сего́ ра́ди Тя, госпо́дьственно Богоро́дицу, вси благоче́стно сла́вим,/ и́стиннейшее Тебе́ нарица́ние принося́ще, Чи́стая,/ Ты бо ве́рных спасе́ния ко́рень пребыва́еши.


Катавасии: Отвèрзу устà моя, от Катавасийник, стр. 11, гл. 4

Песен 1

Ще отворя устата си, и ще се изпълнят с Духа Светаго, и ще произнеса дума за Царицата Майка, и ще се явя светло тържествуващ, и радвайки се, ще възпея нейния вход (в храма).


Песен 3

Богородице, живи и изобилни изворе, духовно укрепи в твоята божествена слава събралите се в хор твои певци на твоя величествен вход, и ги удостой с венци на славата.


Песен 4

Когато пророк Авакум видя божият непостижим съвет на Твоето въплъщение от Дева, Всевишни, извика с висок глас: слава на Твоята сила, Господи.


Песен 5

Всичко дойде в ужас от твоето величествено влизане, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, сама си се явила като най-чист храм, влезе в Божия храм, като даваш мир на всички, които те възпяват.


Песен 6

Богомъдри, като честваме тоя божествен всепочитан празник на Божията Майка, елате да пляскаме с ръце и славим Бога, Който се роди от нея.


Песен 7

Богомъдрите отроци не почетоха тварта наместо Твореца, но мъжествено като потъпкаха заплашването с огън, радваха се и пееха: благословен си Ти, Препрославлени Господи и Боже на нашите отци!


Песен 8

Възхваляваме, благославяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Чуй, девойко, чиста Дево, нека каже Гавриил истината за древния съвет на Всевишния и бъди готова да приемеш Бога, защото чрез тебе, Невместимият живя сред хората. Затова радвайки се и възпявам: всички дела Господни, благословете Господа!


Честнейшую.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!


Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

9-та песен от катавасиите 

Никак да не докосва ръката на нечестивите Богородица, тъй като е одушевен Божи кивот, а устните на верните с радост да пеят непрестанно с ангелския глас, защото наистина ти си по-високо от всички, чиста Дево!


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.


Светилен.

Подобен: Ду́хом во святи́лищи:

Стъпките на твоите красиви нозе, Филипе, се обърнаха към небето, където ти се възкачи с радост, и стоейки пред Троицата, в Отца виждаш Сина и Божествения Дух. Заради това с любов празнуваме твоята всесвещена и божествена памет.

И сега, Богородичен:

Когато си помисля за страшния час на изпитанията, много от делата ми ме ужасяват и плашат; но смили се, Пречиста, с твоята гореща молитва и дай ми спасение, защото правиш каквото поискаш, тъй като си родила Бога, благословена Марийо.


Хвалитни стихири

Глас 8, Всякое дихание

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

* в гръцкия миней са различни от славянския

Подобен: О, пресла́внаго чудесе́!

4. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)
О, преславно чудо! Някога ловеше риби апостолът, но Бог го назначи да лови човеци; с мрежата на думите хвана народите, с въдицата на кръста света извлече. О, какъв улов носи на Бога работника Божи! Неговата памет сега празнуваме.

3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс.150:3)
О, преславно чудо! Апостол Филип, изпратен от Бога като овца сред вълци, сега премина без страх, с вяра превърна зверовете в агнета и божествено преобрази света. О, дела на вярата! О, неописуеми сили! По неговите молитви, Христе, спаси душите ни, защото само Ти си милостив.

2. Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)
О, преславно чудо! Апостол Филип беше като поток, който излива живот, да хване мъдро всички по света. От него извират реки от догмати, от тях пием бистри чудеса. О, какви дивни чудеса направи Божият работник! Неговата памет с вяра празнуваме.

1. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Глас 2. Самогласна:

Яви се като небесна чаша на мъдростта, и прекрасно жилище на Духа Свети, и си проповядвал истината за добродетелите, като улови хората на земята с въдицата на Божията мъдрост. Затова те молим, апостоле Филипе, молим се за нашите души.

Слава, глас 3:

Превърна риболова в лов на човеци, като извлече всички от дълбините на измамата с мрежата от свети тайни, апостоле Филипе, целия свят улови и го донесе на твоя учител Христос, затова те молим: моли Му се непрестанно да спаси душите на нас, които с вяра честваме светата ти памет.

И сега, Богородичен:

Богородице, застъпнице на всички, които ти се молят, заради тебе сме свободни и с тебе се хвалим, и цялото ни упование е в тебе, затова се моли на Родения от тебе, за твоите непотребни раби.


Велико славословие


Тропар


————————————————————


На Литургията

Делнични антифони.


Тропар на ап. Филип, гл. 3:

Благоукрасява се вселената, Етиопия ликува, защото с венец украсена от тебе, като се просветила светло тържествува твоята памет, богоречиви Филипе, защото всички се научил да вярват в Христа и достойно си завършил прославата на Евангелието, затова Етиопия дръзновено протяга ръка към Бога, Когото моли да ни дарува велика милост.

 

На храмовия светия


Кондак на Въведение, гл. 4:

Подобен: Вознесийся

Пречистият храм на Спасителя, скъпоценният чертог и Дева, свещеното съкровище на Божията слава днес се въвежда в дома Господен, въвеждайки със себе си и благодатта от божествения Дух; нея Божиите ангели възпяват: тя е небесната скиния!


Прокимен, глас 8: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (Пс.18:5) Стих: Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта. Пс.18:1


Апостол (стр. 349) 1 Кор 4:9–16

Братя, мисля, че нас, апостолите, Бог постави най-последни, като осъдени на смърт; понеже станахме зрелище на света на Ангели и човеци. Ние сме безумни заради Христа, а вие сте мъдри в Христа; ние сме немощни, а вие силни; вие сте славни, а ние безчестни. Дори до тоя час и гладуваме, и жадуваме, и ходим голи, и ни бият по лице, и се скитаме, и се трудим, работейки с ръцете си. Злословени благославяме; гонени търпим; хулени молим се. Станахме като измет на света, измет за всички досега. Не за да ви посрамя пиша това, а ви поучавам като мои възлюбени чеда. Защото, ако имате и десетки хиляди наставници в Христа, много бащи нямате, понеже аз ви родих в Иисуса Христа чрез Евангелието. Прочее, моля ви, бъдете ми подражатели, както съм аз на Христа.

Алилуия, глас 1: Небесата ще прославят, Господи, Твоите чудни дела и Твоята истина в събранията на светиите. (Пс. 88:6) Стих: Страшен е Бог във великия събор на светиите. (88:8А)


Евангелие от Иоан, зача́ло 5.


Причастен: Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената. (Пс.18:5)

No comments:

Post a Comment