Monday, 4 July 2022

Света Неделя

Св. мъченица Неделя


Вечерна служба


Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 6, глас 2, по Егда от древа:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А) (Стихирата отдолу)

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

Победоносна мъченице Христова, ти мъжествено застана пред съдилището и проповядва Христос, Който доброволно прие разпятие, а хвърлена в затвора и при всички мъчения ти с радост отиде на небето и се присъедини към множеството мъченици от векове, и се наслаждаваш на вечна слава. (2)


Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6) (Стихирата отдолу)

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс:129:7-8)

Ти се показа избрана невеста на Словото, Което се яви на земята, Недельо, и наистина блестиш с красотата на благочестните дела и със светлото сияние на божествения подвиг, затова влезе в небесния чертог и там непрестанно ликуваш като девица и мъченица; поменавай всички, които те поменават. (2)


Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс.116:1) (Стихирата отдолу)

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс.116:2)

От благороден корен, Недельо, ти порасна най-красива клонка, която дава спасителния плод на доблестните подвизи, като с благодатта изсушаваш издънките на нечестието; затова с любов почитаме твоята всесвещена памет и прегръщаме сега ра̀ката с мощите ти, като получаваме от нея благодатта на изцелението. (2)


Слава, глас 6: Девата и победоносна мъченица застана отдясно на Спасителя, облечена в непобедимото оръжие на добродетелите и украсена с елея на чистотата и кръвта на подвига; тя държи лампата си и с радост Му казва: побързах към уханието на Твоето миро, Христе Боже, защото съм пленена от любовта към Тебе, не ме отхвърляй, Женише небесен! По нейните молби, всемогъщи Спасителю, изпрати ни Твоите милости.

И сега, Кръстобогородичен (вторник или четвъртък вечерта): Като видя пречистата Богородица нашия Живот да виси на дървото, майчински ридаеше и казваше: Сине мой и Боже мой, спаси тези, които с любов Те възпяват.

(Или ако е петък или събота вечер, първия Богородичен на владеещия глас. Ако е храмов празник в делничен ден, се прави вход и се пее), гл. 6: Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? Кой няма да възпее пречистото раждане? Защото Самият единороден Син, просиял от Отец извън времето, се роди от тебе, Чиста, необяснимо въплътен, бидейки Бог по природа и заради нас по природа стана човек, не се раздели на две личности, но беше познат в две неслитни естества. Него моли, почитана Всеблажена, да бъдат помилвани душите ни.


Няма вход. Свете тихий

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.


Прокимен на деня


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Сугуба ектения (ако има благославяне на хлябове)

Богородице Дево, радуйся

Благославяне на хлябовете


Просителна ектения


Стиховни стихири от Октоиха, на съответния глас и ден от седмицата:Стих: Подигам очи към Тебе, Който живееш на небесата! Ето, както очите на слугите са обърнати към ръката на господарите им, както очите на слугинята – към ръката на господарката ѝ, тъй и нашите очи – към Господа, нашия Бог, докле Той ни помилува. (Пс. 122:1-2)Стих: Помилуй нас, Господи, помилуй нас, защото доста сме сити на презрение; доста е сита душата ни на хули от надменни и на унижение от горделиви. (Пс. 122:3-4)Слава, глас 2, на св. Неделя: В града на нашия Бог, в Неговата свята планина, там живее светицата, запазила светилника си да не угасне. Нека чуем похвалата за девата: о, девство, храм Божи! О, девство, слава на мъчениците! О, девство, съжителство с ангелите!

И сега, Богородичен: Всичкото си упование възлагам на тебе, майко Божия, запази ме под твоя покров.

И сега, Кръстобогородичен (вторник и четвъртък): При разпъването на твоя Син и Бог, непорочна, ти претърпя големи мъки, стенеше със сълзи и ридаеше: уви, най-сладко мое Чедо! Страдаш несправедливо, желаейки да спасиш всички родени на земята от Адам! Затова с вяра те умоляваме, пресвята Дево: убеди Го да бъде милостив към нас.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:30-32)


Трисвятое


Тропар, Глас 3

С чудна победа до край си надвила вражеските сили, Недельо преславна, чрез светлината на почитания кръст си прогонила надалеч тъмнината на идолопоклоничеството. Всехвална мъченице, моли се на Христос Бог да ни дарува велика милост.

Слава, и сега, Богородичен: Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която Той взе от тебе. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


————————————————————


УТРИННА СЛУЖБА


Бог Господ, гл. 3

Пс. 117

  Стих 1. Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне.

  Стих 2. Oбсадиха ме, обиколиха ме, но с името Господне аз ги повалих.

  Стих 3. Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни.

  Стих 4. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни.


Тропар, гл. 3:

С чудна победа до край си надвила вражеските сили, Недельо преславна, чрез светлината на почитания кръст си прогонила надалеч тъмнината на идолопоклоничеството. Всехвална мъченице, моли се на Христос Бог да ни дарува велика милост. (2)

Слава, и сега, Богородичен: Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево. Защото твоят Син и наш Бог прие страдание на кръста с плътта, която Той взе от тебе. Той ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.

Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта, и Твое е Царството, силата и славата на Отца и Сина и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Седални от Октоиха


50 псалом (чете се)Канони, Богородичния „Воду прошед“ (Часослов, стр. 266) и на великомъченицата.

Канон на мъченицата, гл. 8

Акростих: Христовата девица, мъченица, невеста, възпявам с песни.

Песен 1

Ирмос: Преминал водата като по сухо и избягнал египетското зло, израилтянинът възкликна: да възпеем Избавителя и наш Бог!

Припев: Света великомъченице Недельо, моли Бога за нас!

Като ликуваш при Бога и си изпълнена със зарите от Него, добра девице, подай ми с твоите молитви светоносно сияние.

С мъдрия си ум ти разумно и основателно презря всичко временно, безстойностно и тленно, благословена мъченице Христова, и се сподоби да бъдеш сред небесна светлина.

При тебе идвам като молител, почитана, да ме спасиш от житейските беди, мъченице страдалчице, и да умириш смущаващите ме страсти.

Твоят ум е просветен с мъдрост и благодат, Недельо, укрепена с божествена сила, не си се уплашила от заплахите на мъчителите, мъченице за Спасителя.

Богородичен: Показваш пътеката на живота, ти, която зачена истинския Живот и Го роди по плът, Богомайко, като разруши оковите на смъртта.

Песен 3

Ирмос: Няма свят като Господ и няма праведен като нашия Бог, Когото възпява цялото творение: няма по-праведен от Тебе, Господи!

Нито огън, нито бичуване, ни острието на меча, ни суровостта на мъчителите, ни смърт, ни свирепостта на зверовете те отлъчиха от божествената любов, прехвална.

Ти си била непоколебим и непреклоним стълб във времена на беди, всеславна, основа на благочестието, положена върху камъка на вярата, преблажена.

Девица между мъчениците и непобедима мъченичка между девиците си била, сгодена за Христос, Който ти даде двоен венец, всеблажена.

Потоците на твоята света кръв, добра девице, се изляха и угасиха цялата идолска измама, и доведоха множество мъченици при твоя Жених.

Богородичен: Укрепени с благодатта, единодушно те славим като Богородица, защото ти роди Този, Който стана човек и дава живот на всички, и така обнови света.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си наш Бог и на Тебе слава въздаваме…


Седаленгл. 4, по Скоро предвари:

Настана светло тържество, празнуващи, това е паметта на славната мъченица Христова, която весели всички, сияе със зарите на чудесата си в света и носи непрестанно благодат на човеците; по нейните молитви, Христе, спаси душите ни!

Слава, и сега, Богородичен:

Всенепорочна Дево, която си родила свръхестествения Бог, моли Го заедно с безплътните преди края ни да даде прошка на греховете и изправяне на живота на нас, които с вяра и любов те възпяваме по дълг, единствена всевъзпявана.

Или Кръстобогородичен:

Като Те гледаше да висиш на кръста, пречистата Твоя майка, Слове Божи, майчински ридаеше: какво е това ново и странно чудо, Сине мой? Как, Животе на всичко, вкусваш смърт, когато можеш да оживиш мъртвите, щом поискаш, защото си милосърден?


Песен 4

Ирмос: Ти си моя опора, Господи, Ти си и моя сила, Ти си мой Бог, Ти си моя радост, Който не остави недрата на Отца, а посети нашата нищета, затова и Ти казвам заедно с пророк Авакум: слава на Твоята сила, Човеколюбче!

Твоят живот наистина беше по Бога и на ангелите много се понрави, а на демонското войнство и техните свирепи слуги се показа непристъпен, защото пееше на Христос: слава на силата Ти, Човеколюбче!

На земята се подвизаваше, всеславна, и като претърпя временни страдания, сега на небето получаваш во веки безконечни въздаяния от Владиката, мъченице славна, като пееш с ангелите: слава на Твоята сила, Човеколюбче!

Сега се радват за тебе девиците, сега се весели съборът мъченици, сега и множеството благочестиви събрани ликуват и се радват, като възклицават с немлъкващи гласове към Владиката: слава на Твоята сила, Човеколюбче!

Напълно красива и неопетнена си, девице, изцяло нескверна невеста се показа на Този, Който обича красотата на душите ни, защото с мъченията и горенето на огън, всеблажена, ти стана по-сияйна и пееш на Христос: слава на Твоята сила, Човеколюбче!

Богородичен: И след раждането си останала единствена чиста, защото само ти единствена роди ипостасното Слово на Отец, съпрестолния Син, Въплътен от тебе, богоневесто, и носиш на ръце Този, Когото никой не може да вмести и Който има власт над всичко.

Песен 5

Ирмос: Незалязваща Светлина, защо ме отхвърли от лицето Си, та външната тъмнина покри мене окаяния? Но моля Те, обърни ме и насочи пътя ми в светлината на Твоите заповеди!

Дево, ти премина усилния път на страдалческия подвиг, като божественото желание укрепи твоята женска немощ и на дело показа, че с мисълта за страданията си успяла да владееш над тях, мъченице.

Капките от твоята кръв, мъченице, изтъкаха многоценна багреница и нетленна риза на радостта, с която сега, богомъдра, си облечена на небесата и стоиш пред мисления си Жених.

С веригите на твоите молитви, девойко, си вързала надменния змей и до земята си смирила превъзнесената му някога гордост, защото благият Всеведец знае да изпълни волята на онези, които се боят от Него.

Женихът Слово наистина те украси с божествените венци на висшата слава, защото те видя да страдаш за Него и търпеливо да понасяш огнения пламък и мъките от изтезанията, славна.

Богородичен: Като видяхме, всенепорочна, че с твоето раждане в девство се очиства човешкото естество от древната клетва, славим Родения от тебе, едничка чиста, за добросърдечието Му; Него моли, Дево, да ни спаси!

Песен 6

Ирмос: Очисти ме, Спасителю, защото са много беззаконията ми, и ме избавиш от дълбините на злото, моля Те, защото към Тебе извиках: чуй ме, Боже на моето спасение.

Ти се показа, Недельо всеславна, посветена на Христос, красива и неопетнена, чист извор и многоплодна градина, и истинска невеста, и непокътнат рай.

Многоукрасената девойка Те последва, бързайки към благоуханието на Твоето миро, Владико, като с търпение подражаваше на пречистите Ти и прославени страдания.

Многострадална мъченице Недельо, съименничка на Господ, ти мъжествено понесе борбата и със силата на кръста гръмко порази оня, който по-рано много се хвалеше с вредния си ум.

Богородичен: Марийо, чисто и всепочитано обиталище на Създателя на всичко, очистилище на душата, дарувай ми сълзи и чуй молитвата ми, Всенепорочна.


Малка ектения: Възглас: Защото Ти си Царя на мира и Спасителя на нашите души и на Тебе слава въздаваме…

Кондак, гл. 2

Христовата мъченица ни събра днес, за да възпеем в песни нейните божествени подвизи и страдания, защото тя се показа мъжествена в мислите си, подобно на името си стана господарка на ума си и на неуместните страсти.

Икос:

Във време, когато идолската измама беше широко разпространена по целия свят, христолюбиви люде, владетел беше човек, по-нечестив и безчовечен от всички останали; и се практикуваше скверната, нечестива и зла вяра. Мнозина бяха послушни на неговите най-безбожните речи, тъй като всеки, който не следваше неговото нечестие, беше заплашен от жестока и мъчителна смърт. Но Христовата мъченица заплю безбожните заповеди и заплахи на мъчителите и порази врага, като сред арената изповяда Христос за Бог. Така тя наистина се показа господарка на ума си и на неуместните страсти.

Синаксар:

В седмия ден на този месец празнуваме паметта на света великомъченица Неделя, и преподобните наши отци Тома и Акакий. По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин.


Песен 7

Ирмос: Еврейските момци дръзновено потъпкаха пламъка в пещта и превърнаха огъня в роса, викайки: Господи Боже, благословен си во веки!

Недельо, непристъпната Светлина просвети достойно твоята душа и със сияйни лъчи те озари, за да пееш: Господи Боже, благословен си во веки!

Наистина ти се издигна на божествена висота, защото придоби възвишен разум и се посели в сияйния чертог, за да пееш: Господи Боже, благословен си во веки!

Показа се истинска невеста на Владиката, богоносна Недельо, и като непобедима мъченица викаш към Него: Господи Боже, благословен си во веки!

Богородичен: Все още не липсва княз от Юда, защото от тебе неизказано произлезе Владиката, надеждата на народите, Когото благославят всички родове, племена и езици.

Песен 8

Ирмос: Когато зазвучаха съвместно музикалните инструменти и безчислени множества се покланиха на изображението (на царя, б. пр.) в полето Деир (край Вавилон, б. пр.), тримата момци не се подчиниха, а възпяваха Господ и славословеха през всички векове.

Придобила здрав нрав, ти твърдо претърпя страданията и се увенча с победни венци, за да пееш: възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове!

Тайнствен брачен чертог ти приготви на небето, Недельо, Женихът на душите, Бог Слово, Когото ти гледаш и пееш: възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове!

Украсена с различни добродетели, ти се удостои с множество дарове и като съзря върховното от желаните неща, извика: възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове!

Ти стана причина за спасение на мнозина, страдалке, и доведе събор от мъченици при Христос, пеейки заедно с тях: възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове!

Богородичен: Чрез тебе, Богородителко, ни се даде помирение (с Бога), защото ти едничка плати дълга, като зачена Господ и Владиката на всичко, пречиста Дево, за спасение на всички.

Песен 9

Ирмос: Изненада се всеки човек от неизказаното Божие снизхождение, когато Всевишният доброволно слезе и прие плът от девическа утроба, като стана човек, затова, верни, да възвеличим пречистата Богородица.

Недельо, мъченице Христова, ти наистина усърдно събра вечен и непреходен живот сред райска наслада, като преодоля без вреда острия меч и ярко сияеш с мъченическата си кръв, прекрасна дево.

Любовта ти към Бога, дево, изгори всяка мисъл за вещественото и светското и те показа най-твърда мъченица, която от самото начало сияеше с девствена светлина, всепочитана Недельо, затова всички с вяра те ублажаваме.

Чрез твоите молитви, избрана невесто, освободи ме от веригите на греховете ми и скъсай списъка на моите прегрешения, мъченице, която предстоиш в красота пред Христос, твоя всемилостив Жених, и разпръсни мрака на моите страсти.

Свърши лютото превъзнасяне на прелъстителя, защото ето, пострадаха девойки, които забравиха за женското си естество и удържаха победа над него, като ясно поправиха сега падението на прамайката (Ева).

Богородичен: Аз жъна зрял живот, неповреден от дървото на познанието, защото от тебе, Пресвята, разцъфтя дървото на живота – Христос, Който на всички показа входа към живота; затова, Всечиста, благочестиво те изповядваме за Богородица.


Катавасии: Отвèрзу устà моя.

Песен 1

Ще отворя устата си, и ще се изпълнят с Дух Свети, и ще произнеса дума за царицата майка, и ще се покажа светло празнуващ, и с радост ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, жив и изобилен изворе, духовно укрепи в твоята божествена слава събралите се в хор твои певци и ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в славата на божествения престол, дойде на лек облак чрез нетленната длан, Божията майка, и спаси тия, които викат: слава, Христе, на Твоята сила.

Песен 5

Всички бяха удивени от твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, зачена в утробата си Бога на всичко и роди безначалния Син, като даваш спасение на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като чествуваме тоя божествен всепочитан празник на Божията майка, елате да пляскаме с ръце и славим Бога, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите (младежи) не почетоха творението вместо Твореца, но като потъпкаха мъжествено огнената заплаха, радваха се и пееха: благословен си, препрославени Господи и Боже на нашите отци!

Песен 8

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите отроци бяха запазени в пещта от Богородичната рожба, която тогава беше предобразувана, а сега е действителна. Той подбужда цялата вселена да пее: Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове. 


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Честнейшую 

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите 

Нека се радва всеки земнороден, просвещаван духовно, а естеството на безплътните умове, което почита свещеното тържество на Божията майка, нека тържествува и вика: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили, и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков.


Светилен, от Минея, по Небо звездами:

Като предстоиш пред Бога на небето като мъченица, славна Недельо, спасявай с твоите честни молитви всички нас, които благочестиво празнуваме твоята памет.

Слава, и сега, Богородичен: С твоите най-свети честни молитви към Господ, Дево, запази всички нас, твоите раби, от страдания и всякакви беди, като застъпница за света.

Хвалитни стихири

Глас 8, Всякое дихание

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

На великомъченицата, по О преславнаго чудесе:

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. Пс.150:2

Победоносна, славна мъченице, ти си възлюбила от сърце Христос, твоя Жених, и Го проповядва пред управителя, затова със силата на твоята смела душа претърпя люти мъчения и наистина заедно с Него влезе, всехвална, в нетленния и безкраен брачен чертог.


Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. Пс.150:3

Победоносна мъченице, славна Недельо, ти угаси за нас пламъка на огъня и страданията, като гореше с твоята вяра в Създателя и с горещи молитви към Него. Затова по достойнство те възхваляваме с песни, невесто Христова, и почитаме твоето страдание, блаженстваща в Бога.


Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс.150:4)

Победоносна, славна мъченице, която мъжествено си претърпяла заради Христос Бог многоскръбни мъчения и изтезания на плътта, извърши твоя светъл подвиг и прие мъченичен венец от Подателя наяве, като Го изповяда за Бог, а Той достойно те увенчава със светлите почести на победата.


Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! Пс.150:5-6

Същата стихира.


Слава, гл. 2, на великомъченицата (като на вечерната):

В града на нашия Бог, в Неговата свята планина, там живее светицата, запазила светилника си да не угасне. Нека чуем похвалата за девата: о, девство, храм Божи! О, девство, слава на мъчениците! О, девство, съжителство с ангелите!

И сега, Богородичен: Богородице, ти си истинската лоза, от която израсна за нас Плодът на живота; умоляваме те да се застъпиш за нас, Владичице, заедно с апостолите и всички светии, за да бъдат помилвани душите ни.


Велико славословие


Тропар, гл. 3.

С чудна победа до край си надвила вражеските сили, Недельо преславна, чрез светлината на почитания кръст си прогонила надалеч тъмнината на идолопоклоничеството. Всехвална мъченице, моли се на Христос Бог да ни дарува велика милост.

No comments:

Post a Comment