Monday, 25 July 2022

Св Седмочисленици и св Пантелеймон

СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ БЪЛГАРСКИ

и Св. Пантелеймон Никомидийски (27 юли)


НА МАЛКАТА ВЕЧЕРНЯ

(тя се служи в манастири)


На Го́споди, воззва́х: стихири на 4, глас 1.

Подобен: Всехва́льнии му́ченицы:

Седмочисленици славни, Бог, Творецът на всичко, ви украси със седемте дара на Духа и с изясняването на Писанията българският народ чрез вас беше приведен към вярата. Затова сега Му се молете да дарува на душите ни мир и голяма милост. (два пъти)

Седмочисленици славни, със седем тръби някога йерихонските стени паднаха, а вие като тръби на единият Бог в Троица тръбихте на света, погубихте ересите, и сега се молете да дарува на душите ни мир и голяма милост.

Седмочисленици славни, днес благочестиво ни събра вашият светъл и наистина радостен празник, Кириле, Методие и Клименте заедно с Наум, Ангеларий, блажения Сава и Горазд, пазители на тайните Господни, молете се на Господ за нашите души!

Слава, глас 6:

Преподобни Седмочисленици, упражнявали се от младини в добродетелта, станахте оръдия на Светия Дух и възприехте от Него рибарското изкуство, за да уловите българите за благочестието. И така приели дръзновение от Господ, изпросете мир за нашите души и голяма милост.

И сега, Богородичен:

Богородице, ти си истинската лоза, която ни отгледа Плода на живота. Затова ти се молим, Владичице, моли се заедно със светите апостоли и със Седмочислениците да бъдат помилвани нашите души.


На стиховните стихири, глас 2.

Подо́бен: До́ме Евфра́фов:

Славните Седмочисленици православно поучиха в светлината на добродетелите българите и далматите, привеждайки ги към вярата в Бога. 


Стих: Да тържествуват светиите в слава, да се радват върху леглата си. Пс.149:5

Достойно сега да ублажим учителите и състрадателите, помощниците и защитниците, и присъединилите се към небесните граждани. 


Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. Пс.131.9

Да възпеем Бога, Който е дал на божествените Седмочисленици и проповедници на вярата лечебна сила за душите и телата.


Слава, гл. 8:

Дойдете, събрание от празнуващи, да възхвалим с псалми и песни равноапостолните Седмочисленици и проповедници на благовестието. Те с разбираеми речи представиха рая, като напоиха с небесен дъжд душевните ниви и се представиха плодоносни пред Христа Бога, Който по техните молитви ни дарява с голяма милост.


И сега, Богородичен:

Владичице, приеми молитвите на твоите раби и ни избави от всяка нужда и печал. 


Тропар на Седмочислениците, глас 1:

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове на Българската църква и боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христос Бог да дарува на душите ни мир и голяма милост.

Слава, на св. Пантелеймон, гл. 3

Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости на душите ни прегрешенията. 

И сега, Богородичен, гл. 3: 

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево, защото твоят Син и наш Бог, като прие страдание на кръста с плътта, получена от тебе, ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


————————————————-


НА ВЕЛИКАТА ВЕЧЕРНЯ

Блаже́н муж: 1-ви антифон. 


Господи, воззвах (Пс.140), глас 2:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе; побързай към мене; чуй моя глас, когато Тебе призовавам, чуй ме Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян; издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи.


Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс.129:1)

Подобен: Ки́ими похва́льными венцы́:

С какви похвални венци да венчаем славните Седмочисленици? Разделени по тяло, но събрани по дух, богоносните поборници за Троицата, пострадали заради проповядването на благовестието, светила и стълбове, просветили и утвърдили България, със славни венци на победата ги увенча Христос, нашият Бог, Който има велика милост.


Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс.129:2)

Какви песненни венци да изплетем на славните Седмочисленици, равни по дар на апостолите и равностойни в благодатта? Приятни вместилища на Духа, подражаващи на Христос пастири на вярата, върховни сред учителите на Църквата, земни ангели в небесна слава; тях удостои със слава Христос Господ, Който има велика милост. 


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс.129:3)

С какви песенни добрини да похвалим Седмочислениците Кирил, Методий, Сава, Наум, Горазд, Климент и Ангеларий, които възвестиха на всички единият Бог в три лица и утвърдиха православната вяра? Наистина Христос, нашият Бог, ги венчава достойно с венци на безсмъртна слава, защото има велика милост. 

На св. Пантелеймон, глас 4:

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс.129:4)

Подобен: Зва́нный свы́ше:

Носил си достойното името Пантелеймон, защото се грижеше човешки за душите на всички и лекуваше телата, и така щедро потвърди името си, като отплата за добродетелите и като награда за благочестието, мъчениче, беше овенчан и стана непобедим войн на Христос, нашия Бог, затова Го моли да спаси и просветли нашите души.


Стих: Душата ми очаква Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс.129:6)

От духовните извори на Спасителя винаги взимаш свети изцеления и благодат и ги изливаш богато и ги даруваш на всички, които пристъпват към тебе, блажени, които празнуват твоя славен, свят и светъл празник с вяра; просвети ги с божествена благодат. Като си помазан с благочестиво име и доброта, моли  се всички да я получат, които те възпяват.


Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс.129:7Б-8)

Твоята палеща сега като огън любов към стойностното желание беше изпитана с много мъки, като заради завист беше възпиран от море и огън, затова, като порази основателя на злото, ти наяве получи богатото и живоносно действие на Утешителя. С тази любов, богомъдри, преславно си показал жив и умрелия, и си извършил различни изцеления, преблажени.


Слава, на Седмочислениците, глас 6:

Да възхвалим тайнствените тръби на Духа, богоносните отци, седемте светлоогнезрачни звезди, които ни показват възхода към небето; благодарение на тях нашето време се ръководи от техните добродетели и българските множества се обновяват чрез изясняването на Писанията, а след като беше дарена на техните уста мъдрост свише, както на апостолите в древност, те ясно разказаха за Божията слава, с огъня на Духа изгориха плевелите на еретиците и душегубното македонианско течение; както при Илия двете петдесетици (пророци) и те се местеха от място на място, докато постигнат бляскава победа над нечестивците и с божественото кръщение очистиха каменосърдечните народи. Нека извикаме към тях: отци пребожествени и равноапостолни, молете се на Господ да бъдат помилвани душите ни!

И сега, Богородичен: Кой няма да те прослави, Пресвета Дево? Кой ли няма да възпее девственото раждане? Защото извън времето Единородният Син изгря от Отца, Самият Той слезе чрез Тебе, Чистата, необяснимо въплътен. Той е Бог по природа и за нас; превръщайки се в човек по природа, не се раздели на две личности, но беше познат в две несвързани естества. Него моли, Чиста и Почитана, да бъдат помилвани нашите души.


Вход с кадилница. 

Свете тихий

Творение на Св. Софроний, патр. Йерусалимски

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Бога – Отец, Син и Свети Дух; Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.


Прокимен на деня.


Паримии


(1) Из Притчи Соломонови

Споменът за праведника ще пребъде благословен, и благословия почива върху главата му. Блажен човек, който е придобил мъдрост, и човек, който е спечелил разум, – защото нея да придобиеш е по-добе, отколкото сребро да придобиеш; тя е по-скъпа от драгоценни камъни, и нищо, което е теб въжделено, не ще се сравни с нея. В десницата ѝ е дългоденствие, а в левицата ѝ – богатство и слава; от устата ѝ излиза правда; закон и милост носи на езика си. Послушайте ме, о деца, понеже ще говоря нещо важно: блажен оня човек, който ме слуша, защото, който ме е намерил, намерил е живот и ще получи благодат от Господа. Заради това, към вас, люде, викам, и към синовете човешки е моят глас! Аз, премъдростта, живея с разума и диря разсъдъчно знание. Мои са решение и правда; аз съм разум, у мене е силата. Обичам, които мене обичат, и които ме търсят, ще ме намерят. Научете се, неразумни, на благоразумие и глупци – на разум. Послушайте ме пак, защото езикът ми ще изговори истина, а нечестието е гнусота за устата ми; всички думи на устата ми са справедливи; в тях няма коварство и лукавство; те всички са ясни за разумния и справедливи за ония, които са придобили знание. Обърнете се към моите изобличения; ето аз ще излея духа си върху вас, ще ви явя думите си.


(2) Из Притчи Соломонови

От устата на праведника тече мъдрост, а зловредният език ще бъде отсечен. Устата на праведника познават благоприятно, устата на нечестивите – развратено. Праведникът, умирайки остава съжаление; а гибелта на нечестивците бива внезапна и радостна. Неправедни съкровища не докарват полза, а правда от смърт избавя. Със смъртта на нечестивия човек изчезва надеждата му, и очакванията на беззаконците загива. Праведността води към живот. От плода на устата си човек ще вкуси добро. Светлината на праведниците свети весело; на мъдри езикът добри знания изказва. Мъдростта почива в сърцето на разумния. Очите на Господа пазят знанието. Премъдростта е светла и не повяхва, и които я обичат, лесно я виждат, които я търсят, намират я; тя дори преваря ония, които искат да я познаят. Който я търси от ранно утро, няма да се умори, защото ще я намери да седи пред вратата му, защото тя сама обикаля и търси достойните за нея и благосклонно им се явява на пътищата. На премъдростта не надвива злобата. Заради това аз я обикнах и потърсих от младини, и пожелах да си я взема за невяста, и Владетелят на всички я е обикнал; тя е посветена в тайните на Божия ум и е избирателка на делата му; плодовете ѝ са добродетели: тя научава на целомъдрие и на разсъдливост, справедливост и храброст, от които нищо по-полезно няма за людете в живота. Ако някой желае голяма опитност, мъдростта знае отдавна миналото и налучва бъдното, знае тънкостта на думите и разрешението на загадките, предузнава личбите и чудесата и сетнините от годините и времената, и за всички е съветница на добро, защото има безсмъртие в нея и в общение с думите ѝ – добра слава. Затова аз се обърнах към Господа и Нему се молех и думах от все сърце: Боже на отците и Господи на милостта, Който си направил всичко със словото Си и Който си устроил с премъдростта Си човека, за да владее над създадените от Тебе твари и да управлява света свято и справедливо. Дарувай ми приседналата до Твоя престол премъдрост и недей ме отхвърля изсред децата Си; защото аз съм Той раб и син на Твоята рабиня; прати я от светите небеса, прати я от престола на славата Си за да ми спомага в трудовете ми, и за да зная какво е благоугодно пред Тебе; защото тя ще ме ръководи в делата ми и ще ме запази в славата си, и защото нетвърди са помислите на смъртните, и погрешни са техните помисли. 


(3) Из Притчи Соломонови

Кога праведниците се умножават, народът се весели. Безсмъртен е споменът за праведника; той се признава и от Бога и от людете; и душата му е угодна Господу. Затова пожелайте силно премъдростта, о мъже, обикнете я и научете се. Нейно начало е любовта и да пазиш законите ѝ. Почтете премъдростта за да царувате до веки. Дано Бог ни дадеше да говоря, според както разбирам, и да мисля достойно за даруването, понеже Той е ръководител към мъдрост и изправител на мъдрите, на всяко разбиране и изкуство. Познах всичко, и скрито и явно, защото ме научи премъдростта. Тя е дух разумен, свят. Тя е отражение на вечната светлина и образ на божията благост. Тя приготвя божиите приятели и пророци. Тя е по-хубава от слънцето и превъзхожда множество звезди; В сравнение със светлината, тя е по-горе. Премъдростта спаси от неволя ония, които ѝ служеха, и учеше на прави пътища. Тя запази праведниците от враговете им и в силната борба им даде победа, за да знаят, че от всичко най-силно е благочестието. А на премъдростта не надвива злобата, и човек не може да се избави от смъртта. Защото си казаха: да притесняваме сиромаха праведник, да не пожалим вдовици, и да се не срамим от многогодишните седини на старец. Силата ни да бъде закон; да нагласим примки за праведника, защото той ни е в тягост и се противи на делата ни, укорява ни за грехове против закона и хули ни за греховете; обявява се за такъв, който има познание за Бога, и нарича себе си син на Господа; пред нас той е изобличение на нашите помисли. Тежко ни е да го гледаме, защото неговият живот не е като живота на другите, и пътищата му се различават от нашите; той ни сметна за гнусота и бяга от нашите пътища като от нечистотии, ублажава края на праведните и хвалбиво нарича Бога свой баща. Да видим, прави ли са думите му, и да изпитаме, какъв ще бъде краят му. Да го изпитаме с обиди и мъки, за да узнаем смирението му и да видим кротостта му; да го осъдим на безчестна смърт, защото, според думите му, имало кой да се грижи за него. Тъй умуваха те и се измамвах, защото злобата им ги беше заслепила и те не познаха тайните Божии и не разсъдиха, че Ти си едничък Бог, Който имаш власт над живота и над смъртта, спасяваш във време на скръб и избавяш от всякакво зло, че Ти си щедър и милостив, и даваш на Своите светии благодат и със Своята мишца се противиш на горделиви.


Сугуба ектения


Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!


Просителна ектения


Стихири на литията (при храмов празник)

Глас 1: Дойдете, събори на празнуващите, да принесем днес песенна похвала на блажените равноапостолни Седмочисленици, които постоянно гледаха висотата на разума и виждаха неизследимата дълбочина на премъдростта Божия, обогатявайки каменосърдечните български родове с богомъдрото учение, и се молят за нашите души.


Глас 2: С божествени дела обучихте телата и душите си на закона, натрупахте православни догмати, и се смесихте с ангелските сили, служите непрестанно на Триипостасния Бог, като пеете победна песен, затова и ние викаме: Боже, познаваем в Троицата, по молитвите на Твоите Седмочисленици помилвай и спаси нас!


Глас 3: Велика славо на Църквата Христова, славни Седмочисленици, с добрия подвиг мъжествено се подвизавахте и прекратявайки с проповед ересите, достигнахте небесните жилища, и радвайки се с ангелите, за нас винаги се молете да се избавят душите ни.


Слава, глас 4:

Вашите добри дела изгряха като слънце на земята и на небето, славни Седмочисленици, като проповядвахте безначалното рождество на Сина и изхождането на Духа само от Отец, засрамвайки еретиците, и уловили свирепи народи в истинската Христова вяра. Затова се молете на Господ да ни дарува велика милост.

И сега, Богородичен: Запази твоите раби от всякакви беди, благословена Богородице, за да те славим, Надеждо за нашите души.


Стиховни стихири, на св. Седмочисленици, глас 5.

Подобен: Ра́дуйся, по́стнических:

Радвай се, събор на Седмочислениците, велика закрила на България, стълбове и опора на Далмация. Гледайки Бога, вие бързате да направлявате Христовите люде към божествените учения, побеждавайки мисленния Амалик. Най-топли поборници за Троицата, световидни умове и море от премъдрост, като радостно предстоите заедно с архангелите при Троицата, умолявайте Христос да дари за душите ни велика милост.


Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс.131.9)

Радвай се, събор на Седмочислениците, слънце на земята, лъчи и светила от Трислънчевото Сияние, непресъхващи струи на любовта, ярки светилници, оръдия на Светия Дух, проникновени проповедници на благодатта и преблажени тълкуватели на Писанията, възвестители на Закона, наставници на търсещите Христос, жители на рая, молете Христос да дарува на душите ни велика милост. 


Стих: Моисей и Аарон между свещениците и Самуил между ония, които призовават името Му, викаха към Господа. (Пс.98:6)

Радвай се, събор на Седмочислениците, земни ангели, обитаващи небето, за българите спасение и радост за далматите: Клименте заедно с Наум, Ангеларий, Горазд, Методий, Сава и Кириле славни, изкусни лекари, реки на вечнотечащия Дух, напоили цялата земя с проповедта, гърди, от които изтича млякото на спасението, украса на премъдростта, молете Христос да дарува на душите ни мир и велика милост.


Слава, глас 8:

Възлязохте на небето на небесна колесница, славни седмочисленици, чрез въздържанието достигнахте върха на добродетелите и станахте съсъди на Светия Дух, показвайки чудеса уловихте каменосърдечните народи в непорочната вяра Христова и достойно приехте отплата за вашите болезнени подвизи, станахте наследници на Едем и се радвате заедно с небесните чиноначалия. Затова се молете на Бога на всички, Спасителя, да умири света и да спаси нашите души.

И сега, Богородичен: Безмъжна Дево, която неизказано си заченала по плът Бога, Майко на Бога от висините, приеми молбите на твоите раби, Всенепорочна, като дариш на всички очистване от греховете; като приемаш сега нашите молби, моли да се спасим всички.


Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. (Лука 2:29-32)


Трисвятое


Тропар на св. Седмочисленици, глас 1:

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове на Българската църква и боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христос Бог да дарува на душите ни мир и велика милост.

Слава, на св. Пантелеймон, гл. 3

Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни. 

И сега, Богородичен, гл. 3: 

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево, защото твоят Син и наш Бог, като прие страдание на кръста с плътта, получена от тебе, ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


————————————————-


УТРИННА


Бог Господь, гл. 1

Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне!

Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

Стих 4: Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в нашите очи.


Тропар на св. Седмочисленици, глас 1:

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове на Българската църква и боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христос Бог да дарува на душите ни мир и велика милост.

Слава, на св. Пантелеймон, гл. 3

Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни. 

И сега, Богородичен, гл. 3: 

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево, защото твоят Син и наш Бог, като прие страдание на кръста с плътта, получена от тебе, ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта, и Твое е царството и силата и славата…


1-ви седални, глас 1: На св. Седмочисленици

Да почетем, верни, тръбите Христови, мъдрите Седмочисленици, възвестили ни Единния Бог в Троица, произхождащ от Отца, и чрез благодатния Дух извлекли мизийски народи от дълбините на неверието към православната вяра.

Слава, на св. Пантелеймон, гл.1. 

Ти си съблюдавал благочестието на майка си, блажени, и си изправил нечестието на баща си, затова си получил благодат от Бога Вседържителя да лекуваш немощите на болните, славни мъчениче Пантелеймоне, на всички, които с вяра и любов прибягват към тебе.

И сега, Богородичен: Марийо, осветен съсъд на Владиката, вдигни нас, които паднахме в пропастта на лютото отчаяние, прегрешения и скърби. Ти си на грешните спасение, помощ и крепка защита, и спасяваш твоите раби.


Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…


2-ри седални, гл. 4: На св. Седмочисленици

Подобен: Скоро предвари

Седмочисленици славни и източници на чудеса, със силата на Владиката Христос избавете от беди и скърби нас, които ви почитаме вярно и ви възпяваме, защото имате дръзновение, като предстоите винаги пред Бога с горните сили безконечно. 

Слава, на св. Пантелеймон, гл.4.

Всички верни, които с вяра празнуваме твоята свята памет, те възхваляваме като непобедим Христов войн и мъжествен борец, гордост на мъчениците, всехвални мъчениче. Като заедно въздаваме слава на твоя подвиг, мъдри, ние величаем и Спасителя Христос.

И сега, Богородичен: Побързай, изпревари, преди да си имаме работа с враговете, които Те хулят и ни заплашват, Христе Боже наш. Погуби чрез Твоя кръст борещите ни, за да разберат какво може вярата на православните, по молитвите на Богородица, единствен Човеколюбче.


Полиелей и величание (от Катавасийника).

Величание:

Величаем ви, свети седмочислени равноапостоли, със своето учение просветили и привели към Христос всички славянски страни.


Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име, и величествено е Царството Ти, на Отца и Сина, и Светият Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.


Седален след полиелея

Гл. 3. На Св Седмочисленици

Подобен: Явися днесь

Църквата празнува днес тържеството на почитаните Седмочисленици, защото те утвърдиха България с божествените учения.

Слава, гл. 4, на Св. Пантелеймон

Днес събранията на верните тържествено почитат твоите подвизи, страдалче Пантелеймоне, като прославят Животодателя, Който ни показа тебе като наш крепък защитник.

И сега, Богородичен: Ние, които с любов прибягваме към твоята доброта, знаем, че си Майка Божия и след раждането наистина си останала Дева. Ние, грешните, те имаме за единствена защита, чрез тебе придобихме спасение при изкушенията, единствена непорочна. 


Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господа, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и с чистотата свещенотайнствено се възвисява пред троичната Единица. 

И сега: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.


Прокимен, гл. 4

Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. Пс.131:9

Стих: Устата ми ще изговорят мъдрост, и размишленията на сърцето ми  знание. Пс.48:4


Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим. 

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй! (3)

Дяконът: Премъдрост! Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие!

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според евангелист Лука.

Дяконът: Да внимаваме!

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!

Утринно евангелие

(Лука 10:16-21)


Псалом 50 (чете се)


Славагл. 6: По молитвите на светителите, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

Стих: Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми.

Стихира след 50 псалом

Изля се благодат от вашите уста, преподобни отци, и бидейки пастири на Христовата църква, учехте словесните овци да вярват в единосъщната Троица като в един Бог.


Литийна молитва (дяконът)

Народът: Господи помилуй (12 пъти). Свещеникът: По милостта и щедростите на…


Канон (на църковнославянски)

Канон на светиите, 

его́же краегране́сие: Седмочи́сленники, Григо́рий, воспою́. Глас 4.

Песен 1

Ирмос: Ще отворя устата си и с Дух ще се изпълнят, и слово ще потече от тях към Царицата и Майката, и ще се явя в светло тържество, и ще възпея с радост чудесата ѝ.

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Божествени светила на духовния небосклон, пресветли седмочисленици, озарете помрачения ми ум със светлината на богопознанието, та като се радвам, да ви възпея с песни.

Като пожелаха седмочислениците да вървят по Твоите стъпки, Христе, Който заради нас претърпя кръстта и смъртта, те умъртвиха плътта със страстите и похотите ѝ, заради любовта си към Тебе.

Седящият във висините Отец ви ороси със седемте дара на Утешителевото благоволение, както казваше някога Исайя (11:2-3), блажени седмочисленици, върху които почива Христос.

Богородичен: Пречиста, ти зачена Раждащия се преди вековете без майка и си Го родила без баща, без изменение или смесване, и се яви прекрасно украсена като непорочна невеста на Вседържителя.

Песен 3

Ирмос: Богородице – жив и несекващ Изворе – утвърди духовно възпяващите те, събрани в хор, и в твоята божествена слава ги удостой с венци на прослава.

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Вие, свети седмочисленици, угасихте огнената крепост на ересите и триезичеството, като потопихте в банята на кръщението цялата българска земя.

Почитайки църковната йерархия, седмочислениците отидоха в Рим, утвърдиха славянските книги, и чрез проповедта на закона Божи, приведоха българските родове към правилната вяра.

Наистина възхваляваме Твоите равноапостоли, Христе, съжителите на ангелите: Методий, Кирил, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Богородичен: Богородице, ти роди свято Почиващия на светиите, Ходатая на безсмъртието, защото бе видяна като неорана нива, покарала Класа на живота, от Който всички се насищат.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Ти си нашият Бог и на Тебе слава възнасяме…


Седален, глас 4.

Подобен: Яви́лся еси́ днесь:

Нека празнува днес Българската Църква святото тържество на почитаните и равноапостолни седмочисленици, защото те утвърдиха България със своите Божествени догмати.

Слава, и сега, Богородичен:

Непобедима защитнице на скърбящите и гореща застъпнице на уповаващите се на тебе, избави ме от беди, защото ти на всички си покров и помощ.


Песен 4

Ирмо́с: Пребожественият Иисус, Който седи в слава на божествения престол, в лек облак дойде от нетленната Длан и спаси викащите: слава на Твоята сила, Господи!

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Лю́дем слове́нским в Тро́ице пропове́дасте Бо́га,/ Испусти́теля Ду́ха и Роди́теля Сы́на Соверше́ннаго,/ рече́нием после́дующе проро́ческим и стопа́м апо́стольским, Богому́дрии.

Ева́нгельски сла́ву Бо́жию ви́дети жела́юще, чистоту́ се́рдца соблюдо́сте,/ та́же ско́рби претерпе́сте мно́гия, гоне́ния же и ра́ны мужему́дренно/ и поноше́ния зла́я за ве́ру Христо́ву, укрепля́еми Ду́хом.

Богородичен: Непреста́нно о нас Бо́гу предстоя́щую Мари́ю Пречи́стую,/ прииди́те, вси ве́рнии, пе́сньми благопохва́лим,/ я́ко без сравне́ния превы́шши Серафи́м и челове́к су́щи Хода́таица Непосты́дная.

Песен 5

Ирмо́с: Всички се удивиха със страх пред божествената ти слава, понеже ти, брак непознаваща Дево си поела в утробата си Бога над всички и си родила безвременния Син, и на всички възпяващи те ти даваш мир.

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Немо́лчное веща́ние ва́ше во всю зе́млю протече́, седмочи́сленницы,/ и глаго́ли богому́дрии про́поведи ва́шея в концы́ се́вера,/ и́миже и спасо́шася ве́ровавшии в Тро́ицу Несозда́нную.

И́же Авраа́му обеща́ да́ти его в благослове́ние язы́ком,/ То́йже Госпо́дь ро́ду бо́лгарскому вас даде́ во благослове́ние;/ те́мже возме́здие прия́сте и в ра́дость внидо́сте Го́спода ва́шего.

К бо́лгаром по́слани бы́вше, возвести́сте им Тро́ицу Несозда́нную Божества́,/ Отца́, и Сы́на, и Ду́ха Свята́го,/ е́реси же вся всеконе́чно упраздни́сте/ и волко́в их дале́че прогна́сте.

Богородичен: И́же в Вы́шних влады́чествующаго Богочелове́ка, Сы́на Твоего́, Пречи́стая,/ на земли́ воспева́ет естество́ челове́ческое,/ свы́ше же Арха́нгели и А́нгели сла́вят рождество́ Твое́ неизрече́нное.

Песен 6

Ирмо́с: Като извършваме това божествено и всечестно празненство на Богородица, о богомъдри, дойдете с ръце да запляскаме и Родилия се от нея Бог да славословим.

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Гобзу́ющая благода́ть святы́х седмочи́сленников да кропи́т свы́ше днесь чудеса́,/ я́ко да насы́тятся всего́ ми́ра собра́ния,/ воспева́ющая любо́вию сих пе́сньми.

Равноапо́стольски вмени́ли есте́ вся мимотеку́щая я́ко уме́ты, ли́че седмочи́сленников,/ и возлюби́ли есте́ нетле́нная Боже́ственная;/ ве́чнаго же Христа́ просла́вивше, ве́чную сла́ву улучи́ли есте́.

Изве́стно позна́в Госпо́дь по́ты ва́ша за ве́ру, Богому́дрии, перворожде́нных селе́ние ны́не дарова́ вам, просла́вленным.

Богородичен: Греха́ идолобе́сия спасе́ род челове́ческий Бо́жие Сло́во, Богоро́дице, И́же на Тя с высоты́ прини́че рождество́м Свои́м, Всенепоро́чная.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Ти си Цар на мира и Спасител на нашите души, и на Тебе слава възнасяме…


Кондак, гл.4, на св. Седмочисленици

Явили се непобедими в постничеството, с божествена сила сте победили козните на невидимите врагове и като научихте множествата непросветени българи на православната вяра, получихте венци. Молете се за нас на Христос, Седмочисленици, да даде опрощение на прегрешенията ни.

Икос: Дойдете верни да похвалим просиялите в постничество проповедници на благочестието, истинските стълбове и основи на Църквата, и тръбите на божественото Христово учение, които с огнения Дух изгориха ересите и ясно възвестиха православната вяра – богоносните Седмочисленици. Те успешно победиха лукавия дух и нечестивците, с изложението на Писанията присадиха мизийските и българските родове от дивата на питомната маслина, чрез кръщение приведоха всички в непорочната вяра и потоци с чудеса цялата земя изпълниха, затова и като венценосни стоят пред Бога, Царя на всичко. Да извикаме към тях: свети отци и равноапостолни Седмочисленици, молете се на Христос за нас да ни дарува прошка на греховете!

Светите чудотворци и равноапостолни Седмочисленици са Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд.

Стих:

От земята към небето Седмочислениците вървяха по нелъжовна пътека,

От Бога ще се насладят на безкрайно сладко житие,

Диамантените Седмочисленици и свети светилници,

На всички славяни основа, украшение на техните нрави, изгарящи лъжата.

По Божи промисъл дойдоха и утвърдиха вярата православна,

Която приеха и прославиха като най-добрата, най-непорочната, и най-изрядната.


Кондак, гл.5, на св. Пантелеймон

Подражател на Милостивия и приел от Него благодат на изцеление, страдалче и мъчениче заради Христос Бог, изцели с твоите молитви душевните ни недъзи, прогонвайки завинаги съблазните на дявола от тези, които зоват с вяра: спаси ни, Господи. 

Икос: Паметта на безсребреника, храбрия страдалец, верния лечител, благочестиво да възпеем, христолюбци, та да приемем милост, а не осквернение, както аз оскверних своя храм, защото той подава на душата и тялото изцерения, възлюблени. Да побързаме тогава, верни братя, да придобием в сърцата си неговата сила, която избавя от измамата и възклицава: спаси ни, Господи!


Синаксар (съставен от о. Траян)

В този ден празнуваме св. вмчк и целител Пантелеимон, просиял в 305 г. В същия ден отбелязваме успението на св. Климент, архиеп. Охридски в 916 г. По-късно БПЦ приема в този ден да се празнуват всичките седем светци, потрудили се да разпространят славянската азбука и вярата в Христа. А те са: Методий, Кирил, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. По техните молитви, Христе Боже, помилуй и спаси нас! Амин.


Песен 7

Ирмос: Не послужиха на творението богомъдрите, вместо на Твореца, но като стъпкаха страховития огън мъжествено, с радост пееха: дивно възпяван Господи и Боже, благословен си!

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Оте́чески вити́йствующе та́инства Ду́ха язы́ку слове́нскому седмочи́сленницы,/ и в темни́цу всажде́ни бы́вше,/ и от уз изба́вившеся, в ра́дости поя́ху:/ препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.

Ра́зума Вы́шняго уче́нии цели́тели челове́ком яви́стеся на земли́,/ ны́не же, зерца́лом разре́шшимся, Всецарю́ пое́те непреста́нно:/ препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.

Иско́нный Трисо́лнечный Све́те Несозда́нный, Тро́ице Пребоже́ственная,/ О́тче, Сы́не и Боже́ственный Ду́ше,/ уще́дри ны моле́нии седмочи́сленников, пою́щих:/ препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.

Богородичен: И селе́ние одушевле́нное, Неве́сто Всенепоро́чная,/ и пала́та кра́сная, и престо́л златозра́чный показа́лася еси́ Зижди́теля, Ему́же вопие́м:/ препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.

Песен 8

Ирмос: Благочестивите момци в пещта бяха спасени от рождеството на Богородица: тогава пророчески изобразено, сега в действителност изпълнено, то вдига цялата вселена да Ти пее: Господа възпявайте, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове!

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Вся́каго озлобле́ния избавля́я и ве́чнаго муче́ния моли́твами седмочи́сленников,/ уще́дри нас, Безнача́льная Тро́нце, и Еде́ма сподо́би пою́щия:/ Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.

Озари́ вас Боже́ственными отраже́нии равносла́вный свет Безвино́внаго,/ и нра́вы апо́стольскими снабде́, и ва́ми вселе́нную воздви́же пе́ти:/ Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.

Богородичен: Спасе́ние челове́ком Тобо́ю ны́не вои́стинну прибли́жися, Чи́стая./ Изба́ви у́бо мя согреше́ний, под кров Твой прибега́ющаго и те́пле пою́щаго:/ Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.

Песен 9

Ирмос: Нека всеки роден на земята човек се възрадва, от Духа просвещаван, нека безплътните по естество духовни същества да тържествуват, почитайки свещения празник на Божията Майка, и да викат: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Вечнодево!

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Прия́телища Ду́ха, Сло́ва же пропове́дницы и Отца́ зерца́ла, седмочи́сленницы сла́внии,/ Боже́ственною ра́достию ны́не со А́нгелы весели́теся,/ Вы́шнему Престо́лу предстоя́ще.

Отцы́ седмочи́сленнии,/ Мето́дие и Кири́лле, Кли́менте и Нау́ме, Са́вво, Гора́зде и Ангела́рие,/ непреста́нно о нас моли́теся ко Го́споду/ да́ти нам мно́гих согреше́ний проще́ние/ и Ца́рствия Го́рняго насле́дие.

Богородичен: Ю́нице Чи́стая, Ма́ти Бо́жия,/ разреши́ ны от уз страсте́й, утоли́ грехо́в смуще́ние, отжени́ собла́зны лука́ваго,/ покори́ благочести́вым порожде́ния нечести́вая моли́твами Твои́ми.


Катавасии на Преображение:

Тези катавасии се пеят от 27 до 31 юли, а на самия празник се пеят катавасиите „Крест начертав“ от 14 септември.

Глас 4

Песен 1

Израилтяните прекосиха Червено море като не намокриха стъпала по влажното дъно, и като видяха военачалниците и конниците потопени, с веселие пееха: да пеем на нашия Бог, защото Той се прослави.

Песен 3

Отслабна лъкът на силните, а слабите са препасани със сила свише, затова сърцето ми се укрепи в Господа.

Песен 4

Чух за Твоето славно домостроителство, Христе Боже, че си роден от девица за да избавиш от заблуда онези, които викат: слава на Твоята сила, Господи.

Песен 5

Ти, Който премахна първичния хаос* на светлината, така че делата Ти в светлина да възхваляват Тебе, Създателя, чрез светлината направлявай пътищата ни!

* първичната неустроеност

Песен 6

Към Господа викнах в скръбта си, и ме чу Богът на моето спасение. (Пс. 119:1)

Песен 7

Някога във Вавилон авраамовите момци стъпкаха огъня в пещта, като с песни Ти викаха: благословен си, Боже на нашите отци.

Песен 8

Момците във Вавилон, запалени с божествена ревност, смело потъпкаха заплахата както на мъчителя, така и на пламъка, и хвърлени в средата на пещта, докато бяха оросявани, те пееха: благославяйте Господа, всички дела Господни.


Дяконът: Богородицата и майка на Светлината, с песни да възвеличим!

Честнейшую херувим 

Народът: (речитативДушата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите 

Припев: Величай, душо моя, преобразилия се на Тавор Господ.

Ирмос: Твоето раждане се показа нетленно, защото Бог премина през твоята утроба, яви се в плът на земята и живя с човеците. Затова, Богородице,  всички те величаем.


Малка ектения

Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отец и Син, и Свети Дух сега и винаги, и во веки веков.


Светилен: 

На Седмочислениците, По Жени услишите.

Да възхвалим всички днес Седмочислениците и проповедници на вярата, божествените равноапостоли – Горазд, Ангеларий, Методий и Кирил, Климент, Сава, Наум – българските пастири и светилниците на Далмация.

Слава, на св. Пантелеймон

Като провидя твоята милостива душа Бог, проповяда те като Пантелеймон (Всемилостив), защото на нуждаещите се изливаш безвъзмездно изцерение, свети, побеждавайки с твоето търпение свирепството на мъчителите.

И сега, Богородичен:

Немлъкващи песни благочестиво пеем на Богородица, казвайки: радвай се, света планина! Радвай се, огненосни престоле на Царя на всичко! Радвай се, похвало на ангелите и славо на светиите!


Хвалитни стихири на 4, гл. 8:

Всякое дихание

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.


Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. Пс.150:2

Подобен: О, пресла́внаго чудесе́:

О, преславно чудо! Към Седмочислениците Бог изля водите на Светия Дух, та ги изпълни с потока на Своята премъдрост, и на българите ги изпрати като проповедници на Словото и Светия Дух. О, колко е неизказан Твоят промисъл, Владико! Заради тях, Христе, спаси нашите души, защото единствен си Добър. 


Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. Пс.150:3

О, преславно чудо! Бог укрепи върху Седмочислениците като върху седем стълба Църквата на неукротимите българи и на далматите чрез проповядването на Писанието и законното изнамиране на буквите. О, колко велики са Твоите чудеса, Владико! Чрез тях, Христе, спаси нашите души, защото единствен си Добър.


Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

О, преславно чудо! На Седмочислениците Бог изля славното действие на чудесата, за да избавят от мъки бесноватите и страдащите от болести, и всички от скверни грехове. О, колко велики са Твоите чудеса, Владико! Чрез тях, Христе, спаси нашите души, защото единствен си Добър.


На св. Пантелеймон, същия глас:

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Промислителното дело на Вишния, което стана над тебе, се показа светло: учейки се да лекуваш телесните страдания, Пантелеимоне, станал си изряден лекар на душите, като лекуваш всичко със словото на благодатта, и избавяш от мрачната измама прибягващите към тебе.


Слава, глас 4: на Св. Седмочисленици

Преподо́бнии седмочи́сленницы, учи́тельство апо́столов восприи́мше и доброде́тельным житие́м прия́телища Свята́го Ду́ха бы́вше, догма́ты Це́ркве Правосла́вныя до́бре изъясни́сте и благочести́вую ве́ру в бо́лгарех кре́пце утверди́сте. Ны́не же на Небесе́х с невеще́ственными ли́ки Вы́шнему Престо́лу Святы́я Тро́ицы предстоя́ще и хвале́бную песнь непреста́нно пою́ще, моли́теся Спа́су и Го́споду умири́ти мир и спасти́ ду́ши на́ша.


И сега, Богородичен: От всякакви беди запази твоите раби, благословена Богородице, за да те славим, Надеждо на нашите души.

или Кръстобогородичен (ако е сряда или петък), по Яко добля:

Като видя Човеколюбеца Христос да се разпъва на кръст, пречиста, и ребрата Му проподени с копие, заплака: какво е това, Сине мой? Какво Ти въздадоха безблагодатните хора за доброто, което им стори? И бързаш да ме оставиш без чадо, Най-любезни, удивлявам се, Добри, на Твоето доброволно разпятие.


Велико славословие

(По гласа на славата)


Тропар на св. Седмочисленици, глас 1:

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове и боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христос Бог да утвърди нашата Църква и да дарува на душите ни велика милост.


———————————————————


НА ЛИТУРГИЯТА


Блаже́нны от канона на светиите, песни 3-а и 6-а. 


Прокимен, глас 1: 

Устата ми ще изговорят мъдрост, и размишленията на сърцето ми знание.  Пс.48:4 Стих: Чуйте това, всички народи; внимавайте в това всички, които живеете по вселената. Пс.48:1

Апостол към Евреите, зача́ло 318. 

Аллилу́ия, глас 2: Устата на праведника изказват премъдрост, и езикът му изговаря правда. Пс.36:30

Евангелие от Иоан, зача́ло 36. 

Причастен: Радвайте се, праведници, в Господа: на праведници прилича да славословят. Пс.32:1


  • Текстовете за Светите Седмочисленици съм взел от книжката „Служба Святыхъ Седмочисленникъ“, Пловдивъ, Печатница на Хр. Г. Дановъ, 1903. Оригиналът е на Йеромонах Григорий Мосхополит, живял през 18 в. в албанския град Мосхо̀полис или по алб. Воскопоя. Службата е от сборник от 1741 г. Преводът на славянски език е извършил йеросхимонах Калистрат Зографски от Струга. 
  • Текстовете за Свети Пантелеимон са от руската уеб енциклопедия azbuka.ru
  • Съчетаването на двете служби извърших аз, свещ. Траян Горанов. Ако не сте съгласни в нещо – приемам критика. 


„Официалната канонизация на св. Седмочисленици се свързва с пределите на Охридската архиепископия и конкретно с дейността на архиепископ Йоасаф (1719–1745). Първите богослужебни отбелязвания на общата им памет са в старопечатни гръцки издания именно от това столетие, но показват неустановена дата на техния църковен помен. Например т. нар. Бератска служба е под 26 ноември (изданието е без година, но по косвени данни се приема, че излиза във Венеция през 1720 г.), а службата от йером. Григорий Мосхополит е поместена на 17 юли в Мосхополското издание от 1741 г. В църковно-славянските издания литургичната почит към св. Седмочисленици навлиза едва в началото на XX в. В Пловдив през 1903 г. е публикуван превод на службата на йеромонах Григорий, а в месецослова на издадения в Цариград служебник през 1908 г. за първи път се споменава паметта им.“ 


Проф. Мария Йовчева, Добротолюбие.ком

No comments:

Post a Comment