Monday, 11 July 2022

Св. Паисий Светогорец (+1994)

Преподобни Паисий Светогорец (+1994)

На 12 юли БПЦ празнува Св. мчци Прокъл и Иларий. Праведна Вероника. Преп. Паисий Светогорец. За св Вероника няма съставена служба. Стихирите на св Паисий Светогорец (отдолу) да се добавят към тези за светите мчци Прокъл и Иларий. Вечернята не е проверявана от проф. Желев.


Други стихири на Господи Воззвах, за св Паисий:

 Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. Пс.129:2

Гл.4: Преподобни свети Паисие, когато топлината на любовта ти се изля от пречистото ти сърце, тя обгърна изцяло творението. Така много хора намериха у теб отец, състрадателен, мил, привързан, загрижен. Дори и животни идваха при теб, отче, без страх, както отиваха при Адам в Рая преди неговото непокорство към божествената заповед на Създателя.


Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. Пс.129:3

Гл.1: Светъл и радостен е празникът днес на твоята тържествена памет, преподобни Паисие. Радва се Кападокия, която те е родила, ти, който си подражавал живота на древните свети отци и така станал техен другар. Планината Атон сега се радва с възхищение и страхопочитание от твоя ангелски живот. Също така целият свят вика с настойчива молитва: „Милостиви отче, чрез твоите молитви укрепи всички нас.“


Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. Пс.129:4

Гл.1: Какво странно чудо! Как ти, отче, бидейки в тяло, чу звука от ангелите, когато прославяха нашия Бог? И как беше, когато ръцете ти приеха храна като подарък от Божията майка? И също така как беше, когато заедно с мъченица Евфимия сте се обръщали с благоговение? Още повече, как беше, когато видя Господаря на всички ярко светещ в красота, благословени светецо прославен от Бога?


Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! Пс.129:6 

Гл.1: Кой не се учуди, виждайки те изцяло блестящ с Божието сияние, преподобни отче, което показва вътрешната ти чистота? И кой не е претърпял доброто обръщане и промяна само като те види? Наистина твоят лъчезарен поглед и весел изглед веднага биха посочили съкровище от божествен копнеж,  дълбоко смирение, богатство на предаността, и океана от твоята любов към всички.


 Слава, гл. 5

Светъл празник се надигна във нас днес, развеселявайки сърцата ни и издигайки ума ни към небето. Защото небесен човек и земен ангел се празнува, преподобният Паисий. Той премина живота си на земята и заживя като гражданин на небето. Никога не се е занимавал със земни грижи; а се възхищаваше от Господа и ходеше в светлината Му. С чист пост той получи хляба на ангелите; чрез непрестанна молитва той въведе сърцето си на небето. Този благословен човек се възнесе по божествените стъпала и се присъедини към ангелите, като пее светото Трисветое. Затова нека всички най-благоговейно да му извикаме: „Паисие, другар на ангелите, дай ни дял в безкрайното великолепие, чрез твоето ходатайство към Господа“.


Слава, на Стиховните стихири на Св. Паисий, глас 8

Утешавай, да, утешавай хората ми, казва Пророкът; защото нашият Бог е Бог на утехата. Така, ти подражаваше Бог, богоносни св. Паисие, и стана извор на утеха. Ти хранеше гладни души с хляба на думите ти. Ти даде напитката на покоя на онези, които бяха жадни в разгара на неприятности. Ти облече голите на добродетели, с дрехата на добродетелния живот. За странниците стана баща, брат и майка. Излекува болните чрез молбите си. Дори посети осъдени на смърт и им даде освежаване с молитвите си, преподобни отче. И сега, когато стана наследник на управлението и царството на Христос, ти не преставаш да правиш добро и да лекуваш болестите на нашите души и тела.

И сега, Богородичен, гл.8: Иже нас ради

Роден от Дева, Благий, и претърпял разпятие заради нас, Ти ограби смъртта със Своята смърт, и показа възкресението, като Бог, не презирай онези, които Си създал със собствената Си ръка. Прояви Твоето човеколюбие, Милостиви. Приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и ни спаси, Спасителю, нас отчаяните.


——————————————————————-


Тропар, гл. 5

Щом огънят на любовта към Господ се запали в тебе, ти с аскетична строгост напълно се отдаде на Бога, богоносни Паисие, за мнозина ти стана утеха, давайки съвет с боговдъхновени думи и чрез молитвите си вършиш чудеса. И сега, преподобни, не преставай да ходатайстваш за целия свят.


УТРИННА


III Седален, гл. 3

Подобен: Красоте девства: 

Преподобни, кой би могъл да знае твоето усърдие, което изгаря като огън, или знае всичките ти борби, или да измери твоята любов, която се излива изобилно от тебе като непрекъснато течащи реки, отче? Всеки ден умираше отново, като даваше сила на страдащите. И ако беше възможно, би отдал самото си сърце, в подражание на добросърдечието на Иисус, Който се смири заради всички.


Слава: Устремил се да се извисиш до Бога, преподобни, чрез делата ти постигна чистота на душата и сила на съзерцанието, затова ни даде, отче, стълбата на добродетелта, която има за стъпала твоите богомъдри слова, с които от низините на страстите се изкачваме на висините на безстрастието.


И сега: Как да те наречем сега, безневестна Майко? Владичица на ангелите, ходатайка за целия свят, съкровище на божествената благодат, алабастрен съд на божественото миро, неизгарящата къпина, сгомна пълна с маната, стълба, която води от земята до небесните обители, и покров, по-широк от небесата, който ни закриля и ни спасява.


Кондак, гл. 8

Живял като ангел на земята и просиял чрез любовта си, преподобни Паисие, ти стана велика подкрепа за монасите, пътеводител за вярващите към светия живот, най-голяма наслада за целия свят; затова ти викаме: радвай се, отче, познат по целия свят!


Икос

Ангелите се чудеха, как ти, отче, бидейки в тялото, чрез любовта се изкачи в небесата и оттам, изпълнен с божествена любов, със светлината на любовта си направил земята небе! А ние, като ти се удивяваме, с голямо благоговение те поздравяваме така: 

Радвай се ти, който си посветен в божественото безмълвие; 

радвай се, съсъд на божествената любов.

Радвай се ти, който получи ангелския хляб; 

радвай се, защото прие светии в килията си.

Радвай се, защото се удостои да видиш Богочовека Христос; 

радвай се, защото си видял образа на Божията майка.

Радвай се, най-състрадателен молитвеник за всички хора; 

радвай се, невидим благодетел на целия свят.

Радвай се, изтъкнат защитник на православието; 

радвай се, могъщ противник на ересите.

Радвай се, великолепие за Света гора; 

радвай се, покровител на обителта на Богослова.

Радвай се, отче, познат по целия свят!


Ексапостиларий

Гл. 3

Богоносни отче Паисие, ти си станал вечнотечащ извор на любовта по подражание на Христос, напоявайки целия свят с реката на твоите слова и дъжда от твоите чудеса.


Друг светилен

Гл. 2: Събрани днес за твоята света памет в твоя храм, преподобни, и около твоя гроб, с благоговение ти казваме: отче Паисие, дори скрит в гроба, ти невидимо си сред нас, затова приеми молитвите на всички и чрез твоето застъпничество дари спасение на всички нас.


Хвалитни стихири

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). Пс.150:4

Заедно с Атон в този ден, всички планини, скачайте от радост! Нека целият свят да празнува и с песни да прославя Господ, Който в последните времена ни дари Паисий, гордост за преподобните, подкрепа на вярващите, учител на покаянието и отличен защитник на истината.


Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! Пс.150:5-6 

С какви благодатни хубости си разкрасил душата си, преподобни отче Паисие! Защото ти имаше огнената ревност на Илия, благоразумието на Даниил, смелия дух на братята Макавеи, божествената любов на Игнатий и над всичко – безмерната любов на Павел.


Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. Пс.115

Твоята голяма любов беше наистина неизчерпаемо съкровище, всеблажени, заради нея ти страдаше със страдащите и понесе на раменете си техните болки, като с готовност пое по пътя на разпятието, а като намери чрез него радостта от Възкресението, ти стана утешител за целия свят.


Стих: Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди. Пс.111

Яви ни се от небето, преподобни Паисие, като наш могъщ защитник, молим ти се, защити, запази и ни избави от всяка скръб, спри жестоката буря на войните и укрепи православната вяра, с твоето застъпничество дарувай мир на душите ни.


—————————————


Манастир Свети Апостоли Петър и Павел, с. Лозен, 2015 г

————————————————————————————


 

АКАТИСТ 

на Св. Паисий Светогорец


Кондак 1 

Преподобния подвижник от Панагуда, произрастнал в Кападокия като благоухаещ съсъд и неуморен молитвеник, нека да възпеем заедно, защото той, като подражаваше на Ангелите по живот, благоугоди на Света Троица. Затова му пеем: Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Икос 1

Бил си като Ангел в избрания жребий на Богородица, и наш горещ застъпник пред Бога, отче Паисие, затова те възпяваме:
Радвай се, добронравно миро на Кападокия, 

радвай се, дал ни пример за възвишен живот, 

радвай се, цвете на Мала Азия,
радвай се, похвала на свети Арсений,
радвай се, винаги възпяван от народа си, 

радвай се, правило за монасите,
радвай се, пазителю на вярата,
радвай се, светило за родината си,
радвай се, божествено чедо на Византия,
радвай се, красота и орел на Атон,
радвай се, небесни жителю, пребиваващ на Небето. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 2


Като те видяхме да приемаш Кръщение от ръцете на свети Арсений във Фараса в Кападокия, родила много светии, и по неговото благословение да си многоплодна клонка от Малоазийската лоза, прославяме те достойно, като пеем на Бог: Алилуия! 


Икос 2

Ти разбра и изпита страданията на изгонените от родината си и като скиташе и тъжеше за разрушения дом на родителите си, усили се във вярата и прие светлината на богоразумието и благодатта Божия. Затова и ние, като се вглеждаме в чудесата ти, възклицаваме към тебе така:
Радвай се, придобил Иисусовото благословение,
радвай се, божествено светило в градината на Богородица,
радвай се, разпръскващ многомъдри благодеяния,
радвай се, облагоухан с даровете на Всевишния,
радвай се, на Духа Божий най-блаженно сияние,
радвай се, на добродетелите неизказано благоухание, 

радвай се, атонска лоза прекрасна,
радвай се, като Силоамска баня лекуващ всяка страст, 

радвай се, на Пресветата преблажен служителю,
радвай се, вожде на Света гора и победно възклицание, 

радвай се, на поста и молитвата извършителю неуморен, 

радвай се, застъпниче на всеки страдащ и печален. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 3


Ти четеше и разбираше житията на светите мъченици, укрепявани чрез силата на Бога, и блаженната ти душа се въздигаше към непрестанно славословие на Твореца. А ние спомняйки си за това, казваме: Алилуия! 


Икос 3

„Аз съм Възкресението и Живота. Който вярва в Мене няма да умре никога“. Чувайки тези думи на Небесния жених и изпълнен с Божествената светлина, ти отхвърли прелестта на неверието. Затова с благодарност ти пеем така: 

Радвай се, от дете победил мрежите на безбожието, 

радвай се, наяве видял Христа,
радвай се, построил Стомионския манастир, 

радвай се, победител над Конитските еретици, 

радвай се, незичерпаем извор на милостинята, 

радвай се, укрепяван от небесното сияние, 

радвай се, подвижниче на Синайската планина,
радвай се, молитвениче в обителта на света Екатерина, 

радвай се, подражателю на мъдростта на девицата*, 

радвай се, събеседниче на светите Галактион и Епистима, 

радвай се, градина, произраснала в планината на Моисей, 

радвай се, възпяващ Ангелски молитви на земята.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


*Света Екатерина 


Кондак 4


Заради божественото ти усърдие към Майката Божия, отче най-чисти, ти Я придоби за Застъпница и неуморна Пазителка. Затова и ние, като желаем да се приобщим към твоя дар, пеем за теб: Алилуия! 


Икос 4

Земните краища чуха за твоето име, Паисие отче, а ти блестейки като слънце в последните времена, утвърдяваш Православието чрез името на Господа Иисуса Христа. Ние единомислено, помнейки твоите божествени поучения, ти принасяме такива думи: 

Радвай се, много възлюбен от Пресветата, 

радвай се, милващо ни цвете на Майката Божия, 

радвай се, съмолитвениче на Херувимите, 

радвай се, единонравен на Серафимите,
радвай се, крепило на Православието, 

радвай се, съсъд предизбран,
радвай се, стена за монасите и пазител на родината, 

радвай се, израснал в Коница и молител за Стомион, 

радвай се, като лоза на Богомайката принасящ плод своевременен,
радвай се, благоуханно лозе на покаянието,
радвай се, говорил с Божествени думи,
радвай се, елей за раните на грешниците.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 5


Придобивайки угодна на Бога любов, ти се положи в жертва на братството и по благословението на Пречистата обдаряваше всички. Заради това твое отречение днес прославяш Христа с Ангелите, а ние събрани в твоя памет, казваме: Алилуия! 


Икос 5

Видяхме, че полагаш душата си за ближния, блаженне Паисие, и бързаме към теб с молитва: бъди милостив към нас и като предстоиш пред Владиката Христа, помоли Го да премахне помрачаващата ума греховна тъмнина от възпяващите молебни песни така: 

Радвай се, благородни защитниче на Панагуда,
радвай се, пътеводна звезда за заблудените, 

радвай се, утешение на плачещите,
радвай се, помощ за страдащите,
радвай се, Божествена подкрепа на тъгуващите,
радвай се, неотстъпна грижа за монасите,
радвай се, молитвеник за нас пред Милостивата,
радвай се, безкористен лечителю на болните,
радвай се, насочващ подвизаващите се,
радвай се, достойно пял на Богородица Вратарница. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 6


Богоносен проповедник си и стълб на вярата, измолващ за нас даровете на Светия Дух – Бога, затова и ний, пречудни старче, неспирно пеем: Алилуия! 


Икос 6

Заблестя като неугасимо кандило чрез светлината на Трислънчевото Божество, свети отче Паисие, и стана наставник в покянието. По твоето застъпничество и ние приемаме утеха свише и за благодатта познание, и те хвалим, като казваме: 

Радвай се, съкровищница на себеотричането и въздържанието,
радвай се, обливащ ни с благодатта на Утешителя, 

радвай се, Слънцето-Христос на маловерните показващ, 

радвай се, чрез милостта на Човеколюбеца помилвал всички, 

радвай се, винаги облагоухан чрез молитва за целия свят, 

радвай се, като сладко вино изпълващ душите с радост, 

радвай се, избрани славею на Богородица,
радвай се, принасящ на Христа сълзи като благоуханна роза, 

радвай се, молител пред иконите и могъщо възклицание, 

радвай се, на Откровението гръмогласно възглашение, 

радвай се, с чиста душа на Тайната Вечеря причастниче, 

радвай се, на изповядването на помислите усърдни поддържниче. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 7


Като искаше да следваш Спасителя, ти показа ревност за мъченическо житие, и с нескверна душа и тяло, и Божествена любов последва Христа. Затова те величаем всесъгласно, като пеем на Бог: Алилуия! 


Икос 7

С любов и молитва ти ни показа нова победа над невидимите и видими врагове и като доби съвършено смирение, съкруши бесовските козни и гадания, и на Бога пя с благодарност, а ние ти пеем така: 

Радвай се, съкровищнице на Божествената светлина, 

радвай се, дарохранителнице на Христовото милосърдие, 

радвай се, пеене на Давидовия псалтир,
радвай се, моление на свети Арсений,
радвай се, поправяне и бодрост на грешните,
радвай се, изпросващ ни милост от Богородица,
радвай се, увенчан връх на подвижниците,
радвай се, росоносна сянка за страдащите,
радвай се, оживяваща вода за препъващите се,
радвай се, мосте, спасяващ удавниците,
радвай се, стълб и крепило за падналите грешници, 

радвай се, тих одър и успокоение за болните.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 8


Чужд си бил за света, Паисие, обикнал Господа и победил страстите с Божията благодат, и сега като зорница огряваш пеещите винаги така: Алилуия! 


Икос 8

Никой, който идва при теб, не си тръгва без утешение. Но като проси благодат, приема дарование. Затова и ти пеем:
Радвай се, лъченосна звезда за помръкналите, 

радвай се, на каещите се наставник и начало,
радвай се, носещ теготите на атонските братя,
радвай се, цвят най-прекрасен в градината на Богородица, 

радвай се, сладко разказващ ни за Христовата доброта, 

радвай се, на небесните молитви мироухание,
радвай се, възвестяващ в света Месията,
радвай се, възпяващ архангелската песен към Пресветата, 

радвай се, горял с надежда, милост и любов,
радавй се, божествена баня в борбата с врага,
радвай се, приел дара на пророците,
радвай се, подобие на милостта на Небесния Отец.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 9


На цялата природа си проповядвал словото подобно на апостолите, и като слънце си огрял земята с грижа и любов към ближните, прослявайки Светата Троица с „Алилуия“! 


Икос 9

Потоци сълзи си изливал от душата си, за страдащите по душа и тяло сърцето ти болееше. Така и ние от душа ти възнасяме песнопение, и в смирение прилежно пеем: 

Радвай се, неуморен служителю на Евангелието, 

радвай се, неугасим трисвещниче на Трислънчевото Божество,
радвай се, на поста свършил надпреварата*,
радвай се, по смирение другите изпреварил,
радвай се, на Атон възсиял с вяра,
радвай се, на Всесветата сладко песнопение,
радвай се, учителю славен на дело и в поучение,
радвай се, защото с мъдрост си постигнал виждане на Божественото,
радвай се, в лозето на Пречистата незаспиващ работник, 

радвай се, събеседниче на свети Лукилиан, Пантелеймон и Евфимия,
радвай се, чул наяве гласа на Богоотроковицата,
радвай се, видял Я жива като на Иерусалимската икона. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


*вж 1Кор. (глава 19, стих 24-26) 


Кондак 10


Ти си великолепие на Елада и Кападокия и горещ молитвеник, свети Паисие. Изкачил си се угодно на Бога по стълбата на добродетелите, непрестанно пеейки на Света Троица: Алилуия! 


Икос 10

Стена си за верните, отче Паисие, обикнал ангелското житие, и с трудовете си постигнал постоянно да стоиш пред Бога. Затова благодарно ти пеем от душа и сърце и ти казваме: 

Радвай се, от Атон богоявен на света в сияние,
радвай се, с прекрасен глас възвестяващ Словото,
радвай се, многодетни, милостив към човешките болести, 

радвай се, изправящ пътеките на заслепените,
радвай се, пял „Радвай се!“ на Неневестната Невеста, 

радвай се, достигнал пътя към Царството Божие,
радвай се, съименен на кандилото на Духа*,
радвай се, защото вида ти ни утешава,
радвай се, по цял свят до краищата на вселената се носят твоите думи,
радвай се, с молитва съкрушил главата на левиатана, 

радвай се, непрестанно извършвал молитвата Иисусова, 

радвай се, придобил неизказана любов към Божия Майка. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


*Свети Паисий Велики 


Кондак 11


Съчетавал си смирено прославата на Твореца и Винагидевата с борбата си денем и нощем, затова си носител на Божия Дух. А ние, като се прекланяме пред Светата Троица, заради теб пеем и казваме: Алилуия! 


Икос 11

Светлина и мироуханно благочестие, и любов, и безгранично самоотречение, и изцеления принася твойта свята памет, преподобне. И ние се стараем с молитвени гласове към теб да извикаме: 

Радвай се, на всекиго показващ път към небето,
радвай се, защото твоите медоточни думи ни изпълват с радост,
радвай се, пълноводна Атонска река,
радвай се, звезда на Света Гора, озаряваща пътя на верните,
радвай се, вечно ходатайство за нас пред Богородица, 

радвай се, застъпничество на усърдстващите в Ангелски живот,
радвай се, най-добродетелна плодоносна лоза,
радвай се, сълза за целия свят, достигаща до Престола, 

радвай се, нови апостоле, призоваващ към вяра в Христа, 

радвай се, глас на Православието, съвъздигнал мнозина, 

радвай се, многоплодно дърво, напоявано от Пресветата, 

радвай се, знаме на гърците, простряно над целия свят. 

Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


Кондак 12


Ти стана Извор за благодатта Божия, отче, след успението си, и възрадва Ангелите. Чрез това и ние, като се сподобихме да получим ходатай за спасението си, радваме се и казаваме: Алилуия! 


Икос 12

Възпявайки безкрайните ти чудеса и подвизите на търпението ти, отче, от сърце ти пеем похвални песнопения, и като почитаме благоговейно паметта ти, пеем ти така: 

Радвай се, вестител на надеждата в предаденото на забрава отечество,
радвай се, проповедниче за освобождението на Света София и великия град, 

радвай се, нова надежда за Цариград ни предсказал, 

радвай се, ходатай за славната област, от своите изоставена*,
радвай се, не само своите наставляващ, но и от цял свят идващите, 

радвай се, защото обичайки Православните, с нежност си ги приемал,
радвай се, предрекъл възраждане за плененото отечество, 

радвай се, красото на света, неуморно възгласявала вярата, 

радвай се, разбиращ смисъла на знаците и времената, 

радвай се, посветен в тайните на Откровението,
радвай се, като апостол изобразяващ обещанията**, 

радвай се, надежда за избавлението на Мала Азия.
Радвай се, преподобни Паисие, дивна утеха на вярващите! 


*Кападокия
**на Господа Иисуса Христа 


Кондак 13


О, преподобни отче Паисие, цвят нов благоуханен, произрастнал в последните времена, моли Христа Бога да се спасят душите на пеещите ти: Алилуия! 

(Този Кондак се чете 3 пъти и веднага след него Икос 1 и Кондак 1)

No comments:

Post a Comment